Restaurant: Genki Sushi (Olympian City 2)
Info:

2016-08-12 170 views
為咗玩商場嘅主題遊戲區,加上要食飯!所以去了肥髀喜歡嘅元氣,唔使等位,即入近門口迴轉帶位置!淺木加黃色主色好搶眼!因為我唔太肚餓,肥髀叫個下午茶餐,而我就散叫!三文魚腩(大滿足)迴轉帶上攞!攞落來先見有嘅滑滑黏黏粉紅色嘅液體,好核突!雖然肥食落有啲腥!唔新鮮海膽軍艦($25)海膽無溶,食落凍凍地唔夠甘香!紫菜爽脆三文魚子軍艦($16)三文魚子細粒,味道微腥,魚子皮唔夠卜卜破裂嘅口感!帆立貝壽司($16)厚肉淋身!味道唔腥但又無乜味!炙燒左口魚裙邊($12)燒完唔夠香(仲好白)肥髀覺得有怪味池川煎茶雪榚($22)抹茶味濃,奶味重!甘香軟滑!唔會好甜!柚子雪葩($22)冰感味道清新!柚子味清香,唔會好甜!午後自選三食 HK$48壽司盛1D:(肥髀食)三文魚:唔夠肥,味道正常三文魚腩:只係比三文魚肥少少!唔覺得係魚「腩」位置!味道正常煙三文魚:魚肉無煙燻味!少許腥!炙燒黑椒三文魚(走黑椒)無食辣味三文魚軍艦(走辣)無食「有沙律醬嗰兩款,肥髀喜歡三文魚都已經食唔到!連佢都話有腥味」溫泉玉子:蛋係自己打開,再自己落醬油!夠凍夠滑好味!湯烏冬:烏冬彈牙好味!湯清澈又鹹鹹地!成餐壽司食完竟然係雪榚最
為咗玩商場嘅主題遊戲區,加上要食飯!
海膽軍艦($25)海膽無溶,食落凍凍地唔夠甘香!紫菜爽脆
帆立貝壽司($16)厚肉淋身!味道唔腥但又無乜味!
炙燒左口魚裙邊($12)燒完唔夠香(仲好白)肥髀覺得有怪味
柚子雪葩($22)冰感味道清新!柚子味清香,唔會好甜!
午後自選三食 HK$48
壽司盛1D:(肥髀食)
三文魚:唔夠肥,味道正常
煙三文魚:魚肉無煙燻味!少許腥!
炙燒黑椒三文魚(走黑椒)無食
辣味三文魚軍艦(走辣)無食
溫泉玉子:蛋係自己打開,再自己落醬油!夠凍夠滑好味!
湯烏冬:烏冬彈牙好味!湯清澈又鹹鹹地!
成餐壽司食完竟然係雪榚最好味!好悲哀!呢間迴轉壽司係肥髀 首選!但近兩次去兩間分店都失望!啲刺身唔得!
如果水準差只係一兩間分店!但好擔心佢一直保持嘅好水準下降!
店員有禮!上菜好爽!但我哋食了差不多一小時都無收碟(係講order嘅碟)店長不停同店員傾點安排食飯!而我個位置係店員必經嘅!所以唔夠細心!
2016-08-12
$94 (Tea)
2016-07-28 208 views
keep到水準!!行奧海城又想食日本野元氣似乎係一個比較平價既選擇今次我地哂既野食唔多不過就試左唔少新野都幾好味首先就嗌左個軟腳蟹手卷紫菜唔會整到淋哂而且佢條軟腳蟹都幾長唔會食到中間就淨係食白飯!!抵讚壽司方面就嗌左有三文魚壽司,火炙三文魚壽司,甜蝦壽司,海鹽赤海蝦,左口魚,辣汁三文魚,八爪魚軍艦壽司都唔差,我地係坐迴轉台但全部都係單點壽司,因為覺得台上面個d都轉左好耐下哈哈味道方面,最有驚喜係海鹽赤海蝦同辣汁三文魚,將赤海蝦點一點海鹽,成個味道出哂黎,唔洗再點其他野,食完仲好想再食多舊辣汁三文魚係軍艦黎,最驚喜係佢三文魚份量超多,食落超juice價錢黎講性價比都算幾高但要食到飽既話真係要200幾一個人先得!!
keep到水準!!
行奧海城又想食日本野
元氣似乎係一個比較平價既選擇
今次我地哂既野食唔多
不過就試左唔少新野
都幾好味
首先就嗌左個軟腳蟹手卷
紫菜唔會整到淋哂
而且佢條軟腳蟹都幾長
唔會食到中間就淨係食白飯!!
抵讚
價錢黎講性價比都算幾高
但要食到飽既話真係要200幾一個人先得!!
2016-07-02
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2016-07-13 144 views
元気寿司 • 奧海城二期分店-一向勁鍾意食壽司同刺身既我 經常去發掘高質日本壽司店因為生日 就同屋企人去左食元気 雖然唔係最頂尖既壽司餐廳 但啱曬我呢啲平民去食 唔會太貴 但又有一定既質素😁入正題!嗰日好瘋狂食左超級多😂 餐牌上大部分既食物都有叫到~食左三文魚刺身、壽司同手卷 仲有三文魚籽、鰻魚、蝦、左口魚邊、帶子、烏貝、油甘魚刺身、吞拿魚壽司、筋子軍艦、烏冬、蝦餅等等 最重要當然唔少得我既至愛帆立貝刺身啦!擠少少檸檬汁喺上面更加正更能突顯佢既肉質鮮美 仲十分清新可口添
元気寿司 • 奧海城二期分店
一向勁鍾意食壽司刺身既我 經常去發掘高質日本壽司

入正題!嗰日好瘋狂食左超級多😂 餐牌上大部分既食物都有叫到~食左三文魚刺身壽司同手卷 仲有三文魚籽、鰻魚、蝦、左口魚邊、帶子、烏貝、油甘魚刺身、吞拿魚壽司、筋子軍艦、烏冬、蝦餅等等 最重要當然唔少得我既至愛帆立貝刺身啦!擠少少檸檬汁喺上面更加正
更能突顯佢既肉質鮮美 仲十分清新可口添
2015-05-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
Celebration
Birthday
2016-06-14 170 views
行街行到支力,諗緊食乜之際就見到間元氣同行既人話未食過所以陪佢食一次可能今日係閒日星期一,所以門口等既人唔多我地都係等左幾分鐘就入得,因為佢未試過坐吧枱既關係所以我地揀左坐吧枱作為三文魚控,我地都嗌左唔同幾款三文魚同壽司食今次嗌左有:三文魚刺身($40),炙燒親子三文魚($14),海鹽左口魚裙邊($12),炸軟殼蟹芝士卷($22),香辣長鰭吞拿魚($12),油甘魚($10)三文魚刺身:一碟4件,口感唔錯,算係比較厚身,對得住個價炙燒親子三文魚:同普通炙燒三文魚冇咩分別,只係上面多左幾粒魚卵既物體,唔算有太大驚喜海鹽左口魚裙邊:呢個個海鹽係另上既,店員都冇講過要點食,我地只好用自己既方法食佢,唔知係唔識定點,勁咸炸軟殼蟹芝士卷:唔知係咪整左好耐再上枱,佢d軟殼蟹已經凍左,芝士卷但係冇芝士味,可能上面d蛋黃醬太多,冇左芝士既存在香辣長鰭吞拿魚:都係同普通吞拿魚一樣,不過我唔食吞拿魚既都覺得係幾好味油甘魚:呢個正正常常,係好味既,唔會太油,岩岩好以上既都係散叫,跟住友人係迴轉枱上面拎左個帆立貝壽司($16)唔會係咪轉得太耐,唔多新鮮相比起我地散叫個d,質素有d差距所以我建議如果想食好d既必須
行街行到支力,諗緊食乜之際就見到間元氣
同行既人話未食過所以陪佢食一次
可能今日係閒日星期一,所以門口等既人唔多
作為三文魚控,我地都嗌左唔同幾款三文魚同壽司
三文魚刺身:一碟4件,口感唔錯,算係比較厚身,對得住個價
油甘魚:呢個正正常常,係好味既,唔會太油,岩岩好
唔會係咪轉得太耐,唔多新鮮
相比起我地散叫個d,質素有d差距
所以我建議如果想食好d既必須要單點,個價錢係一樣的
2016-06-13
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$125 (Dinner)
2016-04-20 155 views
好耐無黎食過元氣, 今日lunch諗唔到食咩就入左黎食, 見到menu新出既元氣特飲幾抵咁, $18有一杯仲有雪糕, 唔洗諗立即叫番杯~元氣特飲其實係芒果梳打, 味道有小小人做, 咁平當然唔係鮮芒果汁la,但味道都ok ge, 上面係椰子味雪糕, 將佢撈埋入梳打會好飲d~雖然呢度係迴轉壽司, 但係食左成半個中都係見到同樣野壽司o係度轉, 而且迴轉帶無冷氣, d壽司睇落都唔係好新鮮, 所以落order比較好. 叫左炸蝦卷, 呢個卷物係即炸既, 所以蝦仲係熱同脆, 幾好味. 而牛油果軟殼蟹卷係我好中意既一款卷物, 其他地方食唔到, 但今次再食好似無咁好食咁, 飯好散, 軟殼蟹亦小左. 而火灸三文魚就好林好味既, 最後既吉列豬扒卷就令人失望, 吉列豬扒凍左同林左....
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2015-10-17 265 views
香港天氣愈來愈反常,雖然中秋都已過去,天氣仍然炎熱。不過話雖如此,來自日本的秋刀魚已屆當造之時,正是享用牠的時候。壽司質素一向保持穩定的「元氣壽司」,最近就推出了「期間限定」的「風味の秋」食饌,當中的兩款壽司,都以秋刀魚為食材。「秋刀魚壽司」和「汁燒秋刀魚壽司」的最大分別,當然是後者下了醬汁燒炙啦!此外,前者加上了薑蓉和青蔥,一方面用以辟腥,另方面也可使顏色和賣相變得美麗,而後者則下了芝麻和洋蔥。至於味道方面,「汁燒秋刀魚壽司」的醬汁味道帶點甜,吃這壽司時大下可不蘸醬油和日本芥辣,但我還是喜歡可以吃到秋刀魚原來鮮味的「秋刀魚壽司」多些。「風味の秋」期間限定壽司除了兩款秋刀魚壽司外,還有「炙燒柚子胡椒醬油漬劍魚壽司」、「松葉蟹牛油果軍艦壽司」和「熟蝦牛油果卷」三款。「炙燒柚子胡椒醬油漬劍魚壽司」的柚子胡椒是好的,但厚身的劍魚肉肉質偏韌,就不是那麼好了。「松葉蟹牛油果軍艦壽司」和「熟蝦牛油果卷」都是口味較為清新的壽司,兩者中,老婆仔就特別喜歡用了松葉蟹肉做材料的「松葉蟹牛油果軍艦壽司」。這晚的主角,是「風味の秋」的各款壽司,其他的,就不說了。想知味道如何的話,就親身去感受下吧!

Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$125 (Dinner)
  • 秋刀魚壽司
  • 松葉蟹牛油果軍艦壽司