2010-08-15 28 views
已經是書展的時候了。和G仔累得不似人形,決定去附近找間食店坐坐順便欣賞一下戰利品 : )看到這個 .\︹/. 標誌,就立即想起這裡超值的午後之選,用了最後餘力「蠕動」過去。由於是下午茶時間,店員示意要等候,其實也只不過是兩三分鐘吧。G仔好久沒食過午後之選,不曉得餐牌內容換過一次,但亦無損心情。我們點的都一樣﹕蟹籽沙律﹑壽司盛 D 配烏冬。蟹籽沙律對於而言,沙律的主角是醬汁而不是蟹籽,因為味道有點像蛋黃醬,不是街邊小食店的熱狗沙律醬那樣又酸又縮,味道怪怪。爽口青瓜片當然是最佳拍檔,因為可以中和醬汁的膩。加上粒粒分明很有咬口的蟹籽,很開胃。壽司盛總共五件,偶爾放鬆一下,讓自己也吃點炸的。(由左到右)最愛牛油果軟殼蟹壽司,加上杏味什濃像松子仁的小粒,讓我想再多吃幾件。墨魚我最近才愛上的,只因喜歡它膠質的口感和特別的魚味。三文魚就沒什麼特別吧,如果可以再肥美一點就更好了。牡丹蝦是賣相勝味道,蝦味不是太夠,不過又不至於「梅」。壽司沾上這裡的醬油跟芥末是享受來的。烏冬好彈牙,我覺得什至比專門店好了。湯底真的做到「連油都無一滴」。份量看上去好像少了一點,但慢慢吃會發覺其實已經足夠了,畢竟只是下午茶
已經是書展的時候了。
我們點的都一樣﹕蟹籽沙律﹑壽司盛 D 配烏冬。

蟹籽沙律
壽司
烏冬
好彈牙,我覺得什至比專門店好了。湯底真的做到「連油都無一滴」。份量看上去好像少了一點,但慢慢吃會發覺其實已經足夠了,畢竟只是下午茶吧。

雖然「搭住枱」吃,不過環境不擠迫,更重要的是店員服務態度良好,所以有「笑臉」是理所當然的。
全部同樣喜愛 :D
2010-07-27
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$39 (Tea)
全部同樣喜愛 :D
  • 烏冬,蟹籽沙律
2010-07-24 38 views
今日同FD去完書展,又去返灣仔尼間元氣!去到見到好多人等位,帶位個姐姐仔就叫我地入去坐下,有冷氣好好服務!比埋MENU,十五分鐘就有位啦~首先叫左軟殼蟹手卷@@又熱又大舊~抵食多醬汁再食:三文魚同生海,炸蝦卷,炸公魚系多春魚下話???好味,熱辣辣!AT THE ENDUFF~~硬嘅最正@@好開心嘅一日~一餐!!
好好服務!比埋MENU,十五分鐘就有位啦~
首先叫左軟殼蟹手卷@@又熱又大舊~抵食
多醬汁

再食:三文魚同生海,炸蝦卷,炸公魚
系多春魚下話???好味,熱辣辣!
AT THE END
UFF~~硬嘅最正@@
好開心嘅一日~一餐!!
軟殼蟹手卷~
same same
2010-07-24
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$80 (Tea)
軟殼蟹手卷~
same same
  • 軟殼蟹手卷
2010-07-13 13 views
收工同同事去食野,同事推介去到附近元氣~環境又系舒服!好干凈!食返軟殼蟹手卷~夠熱!好味啊!!元氣卷依然系最愛!魚皮好脆@@!三文魚刺身好厚肉,擺得好靚!好味!燒豪好抵食!即燒架!sell緊串燒?食左青魚,抵食喔!比起和民,份量仲好!得我食@@剛剛好!甜品拎左puff 啦~夠凍喔@@!開心!!同事推介:三文魚頭湯~永遠支持!!!

食返軟殼蟹手卷~夠熱!好味啊!!
元氣卷依然系最愛!魚皮好脆@@!
三文魚刺身好厚肉,擺得好靚!好味!
燒豪好抵食!即燒架!
甜品拎左puff 啦~夠凍喔@@!開心!!
同事推介

三文魚頭湯~永遠支持!!!
2010-07-12
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
  • 青魚
2010-07-09 42 views
已經唔係地點方便, 不過見隔離板x咁多人, 即管試吓, 反正只是同一個朋友去午飯一餐, 下午兩點去, 全店已經無人, 得返連埋我三張枱5個客, 要o左兩個全餐牌最貴o既set, 竟然等半個鐘, 最後好火咁催佢, 因為餐內有個味噌湯, 起碼攞住o黎飲唔駛半粒鐘?! 之後塊刺身仲離譜, 同張相已經無左舊蟹柳不特止, 四塊刺身又薄又細, 四塊加埋都等於唔到平時食正常o既一塊, 而且唔知點解有些酸汁淋左上去, D天婦羅蝦是 "梅"的, 於是我問一位侍應點降d刺身咁 "粹"同薄, 佢叫位經理o黎, 一o黎已經講個餐係咁, 我地就叫佢stop talking喇, 如果係咁你餐牌寫明 "薄片"唔好寫 "刺身"啦, "刺身"印象唔係咁囉~ 咁可以有心埋準備, 或可選擇唔叫餐囉~...其實一間野得唔得真係呃唔到人, 咁大間舖兩點得3位客我真係唔應該入去, 鬼叫人o地 "板x"排長龍咩~ 客人俾意見你, 一句 "係咁架喇...", OK~~No Next之o麻! $65加一o既午餐, 唔該你研究吓點解人地"板x"排長龍, 你俾d咩客食人俾d咩客食?真係好懷念以前同媽咪排元氣o既日子, 而家? 唔駛排唔駛我出錢都要考慮吓....
2010-07-02
  • 燉蛋依舊滑
2010-01-27 17 views
是日去完會展美食博覽之後,縑食唔夠,但係又想搵d野食塞番實個肚,所以近近地去左元氣食壽司,正常元氣的壽司都食都爛,所以唔介紹其他壽司,陣係講佢新出的三文魚三味同軍艦三味(究竟係唔係新出呢?)三文魚三味分別有三文魚,煙三文魚同火炙三文魚壽司,$18有得食,抵過凈叫三文魚壽司,煙三文魚壽司都係第一次食,覺得佢用料不太好,有點兒乾,雖然配左京蔥,但係都挽救唔到不過火炙三文魚壽司幾好食,好香好但係又冇燒過火軍艦三味軍艦三味有北寄貝沙律,飛魚子同埋辣味三文魚壽司,因為有我最鍾意食的北寄貝沙律同埋辣味三文魚所以order,新鮮整出黎,d紫菜係脆口的 如果肚餓入黎食的,我會選擇食多兩碟anyway,呢兩款三味都整得唔錯,下次會再黎食
是日去完會展美食博覽之後,
縑食唔夠,但係又想搵d野食塞番實個肚,
所以近近地去左元氣食壽司,
正常元氣的壽司都食都爛,
所以唔介紹其他壽司,
陣係講佢新出的三文魚三味同軍艦三味
(究竟係唔係新出呢?)

三文魚三味

分別有三文魚,煙三文魚同火炙三文魚壽司,
$18有得食,抵過凈叫三文魚壽司,
煙三文魚壽司都係第一次食,
覺得佢用料不太好,
有點兒乾,雖然配左京蔥,
但係都挽救唔到
不過火炙三文魚壽司幾好食,
好香好但係又冇燒過火

軍艦三味

軍艦三味有北寄貝沙律,飛魚子同埋辣味三文魚壽司,
因為有我最鍾意食的北寄貝沙律同埋辣味三文魚所以order,
新鮮整出黎,d紫菜係脆口的
如果肚餓入黎食的,
我會選擇食多兩碟

anyway,呢兩款三味都整得唔錯,
下次會再黎食
2010-01-25
Celebration
Christmas
2009-09-07 17 views
行完美食節, 又累,我們就在附近 君鷹中心間元氣食我們的 DINNER六時左右, 人流不是太多, 我們點了帆立貝,北寄貝沙律壽司, 炸蝦手卷, 海葉壽司(新品種), 蛋壽司, 關東煮帆立貝,有點兒腥, 不好食呀~北寄貝沙律壽司, 幾好味, 但料太少了~炸蝦手卷~ 即叫即製~ GOOD 新鮮海葉壽司~ 好難食 , 無味既~ 仲話啱女士喎~ 蛋壽司~ OK 啦~關東煮~ 幾好味, 但略貴囉~想同大家分享我食過灣仔同上環既元氣, 都覺得佢吔食物ok 及新鮮但呢間,我食的東西同平时都是一樣,但今天覺得不好味,唔知點解呢?感覺不是太新鮮, 帆立貝有點兒腥, 北寄貝沙律既料很少呀.... 整体一般

帆立貝,有點兒腥, 不好食呀~

北寄貝沙律壽司, 幾好味, 但料太少了~

炸蝦手卷~ 即叫即製~ GOOD 新鮮

海葉壽司~ 好難食 , 無味既~ 仲話啱女士喎~

壽司~ OK 啦~

關東煮~ 幾好味, 但略貴囉~

整体一般
2009-09-03 5 views
美食節前時沒有食東西,只在美食節裏面找試食及買了少少東西來食出來時, 又攰又餓, 身上有張元氣咭就唸起君鷹中心有間元氣, 結果我們就來了這兒吃晚餐6時左右, 不是太多人, 我們點了帆立貝,北寄貝沙律壽司, 炸蝦手卷, 海葉壽司, 蛋壽司想同大家分享我食過灣仔同上環既元氣, 都覺得佢吔食物ok 及新鮮但呢間,我食的東西同平时都是一樣,但今天覺得不好味,唔知點解呢?感覺不是太新鮮, 帆立貝有點兒腥, 北寄貝沙律既料很少呀.... 整体一般~

整体一般~
2009-01-04 17 views
由「海龜」收工,行出黎最近既開飯地點,一係「大媽樂」,一係就元氣。由於要行到出灣仔碼頭咁遠,Office 又收晒,所以無客。叫左以下幾類食物:1. 刺身叫左劍魚腩刺身,去左好多日式連鎖壽司店食,都係元氣最好,有香濃劍魚味。不過有時未溶晒雪就上檯,好在今次無事。2. 壽司帶子細隻到死,腐皮壽司縮晒水,油甘魚無乜鮮味,三文魚同北寄貝色澤 OK,鰻魚望樣都唔錯。赤蝦黃金燒都食得過,牛油果軟腳蟹卷一拎就散。3. 軍艦叫左海膽同辣味三文魚軍艦,睇相就知紫菜淋晒。4. 三文魚頭湯多骨,不過麵豉湯有魚味都幾香。兩個人食,全餐用左會員卡折扣大約 $245,連貼士 $250。
由「海龜」收工,行出黎最近既開飯地點,
一係「大媽樂」,一係就元氣。
由於要行到出灣仔碼頭咁遠,Office 又收晒,所以無客。

叫左以下幾類食物:

1. 刺身
叫左劍魚腩刺身,去左好多日式連鎖壽司店食,
都係元氣最好,有香濃劍魚味。
不過有時未溶晒雪就上檯,好在今次無事。

2. 壽司
帶子細隻到死,腐皮壽司縮晒水,
油甘魚無乜鮮味,三文魚同北寄貝色澤 OK,鰻魚望樣都唔錯。
赤蝦黃金燒都食得過,牛油果軟腳蟹卷一拎就散。

3. 軍艦
叫左海膽同辣味三文魚軍艦,睇相就知紫菜淋晒。

4. 三文魚頭湯
多骨,不過麵豉湯有魚味都幾香。

劍魚係首選
隻軍艦淋晒,應該好快沉船
赤蝦黃金燒幾好
有魚味不過多骨
$125 (Dinner)
劍魚係首選
赤蝦黃金燒幾好
有魚味不過多骨
  • 劍魚腩刺身
bad
2008-08-12 14 views
同事畢業禮後去BB展前,去了元氣食壽司,要了火炙三文魚,燒過的魚仍然美味,油份極多,掂.波士頓卷,好一般.黃金蝦都係一般了.至於新出的柱貝井,新出品.唔覺得特別好食,那些柱貝不太新鮮只係份量足夠.總之這間店比起其它分店的食物也差,吃了幾碟便沒有心情再悢了.今天有點掃興,從來去元氣影相都無受人阻止,不知為何今天竟然唔俾影相,究竟是店鋪問題,還是全線也唔俾影相呢 ??所以今天只有3張相了.

唔多新鮮
2008-05-11 15 views
一行9人特登走去港灣道, 因為知道可以申請會員咭, 點知都幾多人, 要等成25分鐘, 店鋪不算大, 但其實仲有好多多餘空間可以擺枱......<食物> 好味推介1) 太刀魚 (新品)2) 芝士蛋糕3) 炸魚皮p.s. 填好申請會員咭既表格, 諗住會有收條之類既紙俾返我哋, 証明申請會員咭, 但職員話新制度唔會有任何紙, 亦唔會响申請其間有折......但試問如果申請表唔見咗, 有乜証明我哋申請咗呢??? 9人共消費: $733 (5月份會員有8折)

<食物> 好味推介
1) 太刀魚 (新品)
2) 芝士蛋糕
3) 炸魚皮

9人共消費: $733 (5月份會員有8折)
$82 (Dinner)