2023-03-28 237 views
不錯不錯🫣見到職員係入面整幾得意 佢部機係可以自動轉😳講翻章魚燒 佢有足夠嘅鰹魚乾 所以整體香氣提升!而且沙律醬剛剛好 入面嘅料都好多 一咬落去就會慢慢爆出來 唯一希望外皮可以更酥脆
不錯不錯🫣
見到職員係入面整幾得意
佢部機係可以自動轉😳

原味章魚燒  8粒
原味章魚燒  8粒
2023-02-06 321 views
星期日2點幾去到food court,無咩人,是但揾個近章魚燒嘅位坐低成個food court 最多人幫襯算係呢間,keep住有人排隊落單買叫左一個原味章魚燒8粒,芝士明太子章魚燒4粒,放上一個比較污糟嘅餐盤上,有上一手d食物殘餘,而且餐盤拎上手係痴立立嘅,清潔度好差但章魚燒味道同口感就非常好,入口熱辣辣,外脆內軟,淡淡章魚肉,都好足料。最驚喜係芝士明太子味,好正啊,濃濃嘅芝士明太子醬汁,同章魚燒非常夾,下次要食8粒兩個店員無停手係咁燒

兩個店員無停手係咁燒

2023-02-02 197 views
今日係荃灣行開Donki,有D肚餓🤤居然比我見到有築地Gindaco 係food court,平時你想食要到日本先可以食到😋,今日係荃灣Donki food court就有得食了。叫左個8粒裝$48每一粒都大大粒,夠哂圓,外皮好脆,配合埋燒汁醬同沙律醬,真係一流🥰而家不過今次入邊多咗啲生薑,比較spicy,算係美中不足,不過都係好好食!環境指數:🌟🌟🌟🌟味道指數:🌟🌟🌟🌟回頭指數:🌟🌟🌟🌟推介指數:🌟🌟🌟🌟

叫左個8粒裝$48

環境指數:🌟🌟🌟🌟
味道指數:🌟🌟🌟🌟
回頭指數:🌟🌟🌟🌟
推介指數:🌟🌟🌟🌟
2023-02-02
$48 (Tea)
2023-01-23 202 views
今日去Donki 買禮物見到food court 有好多嘢食,口痕痕走去買章魚小丸子食下揀咗B餐:有4粒章魚小丸子+大阪燒+抹茶牛奶章魚小丸子:新鮮即製熱辣辣好好食,粒章魚好彈牙有咬口,食落去粉漿唔會太厚,配上原味醬汁和沙律醬,好滋味大阪燒:大量木魚碎鋪在燒餅上,入邊夾住濕潤柔軟菜絲,口感極好抹茶牛奶:抹茶甘香味濃,沒有苦澀

揀咗B餐:有4粒章魚小丸子+大阪燒+抹茶牛奶

抹茶牛奶:抹茶甘香味濃,沒有苦澀

2022-11-11 294 views
中午時間,諗住去donki買外賣,點知行行下行左出去就見到外面有個美食廣場,見冇咩人就去睇下有咩食。見到呢間築地銀だこ,見到有炒麵同章魚燒就食呢樣,午餐只係50蚊而且仲有凍抺茶,等左幾分鐘就叫我出去攞,之前見到佢有order先會煮,見到一邊炒麵一邊章魚燒都相當熟練,個炒麵賣相好吸引加上章魚燒有4粒,炒麵味道有少少酸甜的口感彈牙,雖然餸料不多但就相當美味,最讚就係章魚燒,皮薄而脆內裡軟熟做得相當出色,章魚粒亦都爽口,最後抺茶就做得泡沫細嫩豐富,回頭率80%
2022-08-24 346 views
皮薄、脆、多餡(每件都有兩粒章魚、生薑、蔥),有輕微overcooked但不影響口感。😋鋪面的蛋沙律及蛋黃醬味道很好,友人超級喜歡💕,不過即使跟店員說要加錢,也不能另外加添,只能以再多叫幾客的方式,來「加添」蛋沙律及醬汁,因為跟想要的比例(多醬)會有所不同,所以只好作罷。😋這家的章魚燒沒有一般店家都會下的紫菜、椰菜,及章魚燒汁,但有加上一定會有的鰹魚乾。😋配的抹茶一般,另外在別店買了可樂。😳每次經過都一定會買來即場吃。據說這家的大阪燒炒麪也不錯,改天再試試。
😋
配的抹茶一般,另外在別店買了可樂。
😳
每次經過都一定會買來即場吃。
據說這家的大阪燒炒麪也不錯,改天再試試。
  • 章魚燒
2022-08-24 276 views
毛毛蟲去荃灣donki行街,順手去Food Court搵食。Food Court 好多好嘢食,實在太想去日本旅行,只好食下小丸子、炒麵+大阪燒當自己去左啦!毛毛蟲開餐!❶築地銀だこ🍴築地銀だこ係Food Count最內面,星期六下午的人出奇地小。❷原味正宗小丸子套餐內的小丸子一共有4粒,大大粒,比較軟身,喜歡彈牙口感的可能未必鍾意。❸築地銀炒麵+大阪燒套餐內的炒麵和大阪燒。築地銀炒麵:炒麵好好味,調味有些甜,有些咸,啱我依D重口味的人。大阪燒:大阪燒味道好一般,口感好淋,好粉。❹抹茶牛奶🥛本來有心理準備會比較甜,點知飲落落一點都唔甜。飲到最後發現個底先甜,原來係我無搞勻❺套餐C($80)今餐食左$80。有三樣嘢食+杯飲品其實算係咁。除左大阪燒外,其他二樣都唔錯,下次再叫叫A餐好了。🐛推薦指數美味🌕🌕🌕🌕🌑抵食🌕🌕🌕🌕🌑環境🌕🌕🌕🌕🌑回頭🌕🌕🌕🌕🌑店舖資料🗺荃灣大河道100號海之戀商場2樓激安之殿堂美食廣場內📞26763378⌚星期一至日 1000-2200#hkfood #hkgoodies #yummy #foodiehk #foodblogger #eat#毛毛蟲美食 #香港食評
毛毛蟲開餐!

❶築地銀だこ🍴

❷原味正宗小丸子
原味正式小丸子

❸築地銀炒麵+大阪燒
築地銀炒麵+大阪燒

套餐內的炒麵和大阪燒。

大阪燒:大阪燒味道好一般,口感好淋,好粉。
❹抹茶牛奶🥛
抹茶牛奶

❺套餐C($80)
套餐c

今餐食左$80。有三樣嘢食+杯飲品其實算係咁。
除左大阪燒外,其他二樣都唔錯,下次再叫叫A餐好了。

🐛推薦指數

店舖資料
🗺荃灣大河道100號海之戀商場2樓激安之殿堂美食廣場內
📞26763378
⌚星期一至日 1000-2200

#毛毛蟲美食 #香港食評 #荃灣美食 #香港美食指南 #食好西 #食好西系列
2022-08-20
Type of Meal
Lunch
原味正式小丸子
抹茶牛奶
2022-08-15 181 views
同🐻仔一齊去荃灣搵嘢食,醒起近住donki嗰邊有個foodcourt,好似幾多選擇,就去咗嗰邊搵嘢食🤤。行過餐廳嘅時候,見到店員整緊章魚小丸子🧆,實在太吸引,忍唔住買返個餐嚟食吓🤭!-🍴B餐: 原味正宗章魚小丸子(4粒)+大阪燒+飲品($50) - 大阪燒同埋章魚小丸子上面都佈滿左照燒醬、沙律醬同木魚,賣相非常吸引😋。小丸子啱啱新鮮熱辣整好,外脆內軟,不過食嘅時候要小心,因為入邊真係好熱🥵,會食到章魚粒,而且唔會只係得粉,都唔錯!大阪燒入邊有唔少椰菜🥬,最頂有一片煎香咗嘅豬腩肉,真材實料,不過可能放咗一陣,唔算話好熱,感覺應該熱啲好食啲🫢。飲品方面,叫咗抹茶牛奶🥛,飲落好多抹茶粉🍵,少少苦苦地,唔夠順滑,牛奶比例高啲會好啲。
2022-08-13
$50 (Dinner)
  • 章魚小丸子
2022-06-22 309 views
差唔多每次去日本都會食呢個品牌的章魚丸,熱辣辣好正!香港有得食番好開心~睇睇大家的食評都好兩極,我唔係專家但呢間的章魚丸算唔錯,每次行donki都會想食,但其實我唔特別鍾意食😆但次次都會想食,外皮脹卜卜脆脆地包住半熟的漿混和埋醬汁沙律醬味道即時加分,粒章魚其實都係點綴下!不過最衰一係要四粒一係就八粒,有時飯前飯後,兩個人口痕食少少野,兩分食四粒又太少,八粒又太多,其實如有六粒分量會更好!行完街食小食又有位坐,係一個唔錯既選擇!
行完街食小食又有位坐,係一個唔錯既選擇!
2022-05-24 382 views
而家去唔到日本,可以來呢度試下日本風味我地3個人叫左個C餐,有原味正宗(4粒)章魚燒,築地銀炒麵,大阪燒和一杯原味抹茶,因爲想食多d章魚燒,又追加左章魚燒幾有日本風味,可惜可能時間夜,章魚燒唔係岩岩整好既,章魚唔係好大粒,但個皮好薄,加埋d醬都好味築地銀炒麵既配菜有豬肉,芽菜同椰菜,炒得好惹味,會有d油,多d人share更滋味大板燒都唔錯,入面主要係菜,好健康,加埋d醬會食到好滿足原味抹茶就普通,陣味有d奇怪,可以唔洗試。
而家去唔到日本,可以來呢度試下日本風味

大板燒都唔錯,入面主要係菜,好健康,加埋d醬會食到好滿足

原味抹茶就普通,陣味有d奇怪,可以唔洗試。
大阪燒
章魚燒
築地銀炒面
大阪燒
2022-01-06 612 views
今日去到海之戀,想食輕食,但係原來係好少,想坐低飲杯珍珠奶茶係冇可能,最尾都係行返去DonDonDonki,今次試咗佢哋出邊個food court。最輕食都係takoyaki啦,我嗌左個B套餐,章魚燒(4粒)加大阪燒加嘢飲,都係$50。現場即叫即整(其實咁啱上個批賣晒啫🤣🤣🤣)咁都好,證明佢有流量,啲嘢食都去得好快!等咗10分鐘,終於有得食,新鮮滾熱辣!大阪燒唔錯,味道同份量幾好,我係嫌佢少啲肉,得好薄嘅兩細條🥲章魚燒真係冇乜特別,我認為可以在硬身少少,而家佢啲餡係偏淋。係我先咁好彩即叫即整,我食完呢一餐已經見到佢有六盒章魚燒擺喺度等人買。可能等一陣會乾身啲掛?🤣🤣🤣
2022-01-06
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
2021-12-27 327 views
之前成日經過Donki既美食廣場已經見到呢間章魚燒排晒隊 可能好好味 但一直都未有機會試到 今次就特登過黎美食廣場食野 當晚餐咁食 就順便買份章魚燒試下 第一次食梗係要試返啲最原始既味 原味章魚燒4粒$48蚊 呢個價錢其實都算係幾貴下 平時食開個啲廿幾三十蚊已經有六粒 不過呢度既章魚燒真係好有驚喜 一放入口係外脆內軟 外層係勁薄 真係第一次食到咁薄皮既章魚燒 入面仲好足粒 每一粒都會有粒大大既八爪魚 呢個價錢絕對係值得既 下次會再黎試下其他味道既章魚燒 值得一試
2021-12-20 261 views
到donki購物,便順便買一些小食填肚,今次買了原味章魚小丸子和紅豆鯛魚燒。章魚小丸子口感外脆內軟,味道不過不失,如果章魚份量可以大粒一點會更佳。紅豆鯛魚燒外皮很脆,富牛油香味,不過紅豆餡較少,而且到手時食物並非熱辣辣剛做好,有少少失望。
章魚小丸子(原味)

紅豆鯛魚燒

2021-12-05 272 views
我已經唔係第一次食呢間嘅章魚燒。佢地啲章魚燒好好食,所以會特別想再食多次。粒粒章魚燒都好飽滿,脹卜卜。即使係外賣,拎住佢行左一段路,食嗰陣係暖嘅,個皮仲係脆脆地。佢地仲有個靈魂之處,就係個醬汁。今次新出左個芝士明太子醬,緊係要試下佢啦!雖然芝士唔多,但明太子味就好出,夾埋落章魚燒到都好食。不過我覺得配佢地平時都有嘅玉子醬就仲夾仲好食。

佢地仲有個靈魂之處,就係個醬汁

2021-12-01
TakeAway
Type of Meal
Tea
2021-11-22 202 views
呢排去開荃灣做嘢,成日都會行過Donki,附近勁多嘢食😉咁就梗係要試吓啦,今日食咗兩間,咁先講吓呢間先,一向都好鍾意食小丸子既我,當然唔可以錯過呢一間啦,其實都唔知點叫呢間鋪🙈不過唔緊要,食物先係重點😌😌間餐廳仲有提供套餐嘅,除咗小丸子仲有大阪燒同炒麵,不過我嗌左第二間正餐,所以只係叫個細小丸子囉😜呢個小丸子熱辣辣新鮮製作,可以做到外脆內軟,而且入邊都算足料☺️如果可以多啲汁就更加好啦,就貴咗少少🤏$25得四粒🤪🤪當係一個小食都OK嘅😜

不過唔緊要,食物先係重點😌😌

章魚小丸子
章魚小丸子