2021-12-02 991 views
同班朋友行完山,落到嚟太古呢邊,本身都想去太古站上蓋ge商場睇下有啲咩食。點知我哋路過見到呢間社企,侍應姨姨好好禮貌咁話我地知啱啱過左lunch hr,冇左semi buffet,得tea set,睇下個menu都幾啱食,有素食選擇,啱晒食開素嘅朋友。餐廳嘅裝修偏向簡約木質風格,環境開揚座位闊落,啱晒我地想傾下計relax下。食物嘅味道不錯,上餐嘅速度都好快,下次有機會嘅話都會想試埋佢個semi buffet。
$45 (Tea)
2021-10-29 1517 views
真係要支持社企本地農莊,自家種植既番茄同青瓜超級fresh,而且沙律係可以無限refill,一定填得飽你沙參淮山雪耳粟米湯好清冇咩味,差d分唔到佢係喊定甜薄底既夏威夷piazza即叫即整,最正個邊位,好脆雜扒餐好大份,有豬扒雞扒牛扒仲有羊架(好少有雜扒咁齊全),豬扒都幾腍,羊架就有小許騷味,不過因為個汁偏喊,所以勉強遮蓋左個騷味,後方位置仲有一大堆薯蓉同南瓜粒,食完咁都唔飽既話,店員仲送你一個甜品

沙參淮山雪耳粟米湯好清冇咩味,差d分唔到佢係喊定甜

薄底既夏威夷piazza即叫即整,最正個邊位,好脆

Dinner
2021-10-24 1065 views
同朋友去開太古城購物,咁啱上網搵到依間社企餐廳同朋友飲杯嘢傾吓偈。去到嗰陣餐廳咁啱係下午茶時間,款式一般為輕食同意粉為主。門口位擺設旗下品牌銀杏士多嘅產品,有好多都係天然自家製嘅小食,又可以買啲返去俾老人家食!當中我最喜歡就係辣味香蕉片,非常香口!枱上放有自己磨黑胡椒同岩鹽,非常細心。下午茶叫咗辣肉醬意粉,肉碎為素肉,醬汁甜辣適中,但如果多少少就好啦;意粉彈牙有咬口,份量十足!總括嚟講,職員同經理服務態度非常好,食物分量足夠,附近鄰近地鐵站,相信唔少居民都會嚟幫襯一間有良心的餐廳。

枱上放有自己磨黑胡椒同岩鹽,非常細心。

2021-10-21 835 views
一直有捐款支持銀杏館個派福飯計劃,但係就一次都未去過佢哋嘅餐廳食。咁啱今日去開太古嗰頭,就過嚟支持下啦!地址都算方便,地鐵站行一陣就到,亦都容易搵。餐廳舖面都幾大,一入門口仲有個區域係賣手工/本地製造嘅產品。閒日嘅下午茶時間無乜人黎食,靜靜地有啲紓情音樂,環境舒服。個餐牌又幾多素食㗎啵!我要咗一個素火腿芝士忌廉意粉。我本身唔太鍾意平常嘅真火腿,因為無乜咬口咁,但呢個素火腿口感幾好,有啲嘢嚼下,我好喜歡😂芝士味🧀好濃,個汁亦好掛意粉🍝,但係食落唔會太膩。食完覺得啱啱好。意粉軟硬適中,唔似茶餐廳煮到又冧又爛咁。我哋一枱二人,亦叫咗個瑞士雞翼拉絲蔥油餅。呢個就差咁啲。瑞士汁好一般,似普通稀啲嘅甜豉油,雞翼質感有啲嚡,啲肉離骨,唔太入味。個蔥油餅係好食嘅,但無乜誠意,得塊生菜夾住。唔知”拉絲”係指咩嘢。🤔另外補充一下,餐廳有提供口罩套,好貼心。😷原來呢度就係有做派飯嘅地方,雖然唔係好出色嘅餐廳,但整體嚟講都唔差,我會繼續支持銀杏館同愛心飯盒計劃,加油努力💪🏻!
咁啱今日去開太古嗰頭,就過嚟支持下啦!

地址都算方便,地鐵站行一陣就到,亦都容易搵。

閒日嘅下午茶時間無乜人黎食,靜靜地有啲紓情音樂,環境舒服。

個餐牌又幾多素食㗎啵!
我要咗一個素火腿芝士忌廉意粉。

我哋一枱二人,亦叫咗個瑞士雞翼拉絲蔥油餅。
呢個就差咁啲。

另外補充一下,餐廳有提供口罩套,好貼心。😷

2021-10-19
Tea
2021-10-11 962 views
位置近太古地鐵站行幾步就到,離遠已經見到銀杏時光招牌,相當易搵!門口用咗唔同嘅植物配合原本式風格,增添幾分美感。一入門口就放咗消毒酒精比客人用,非常貼心。行前少少就放銀杏士多嘅自家製天然產品,除咗食嘢仲可以買埋嘢添~餐廳出面設有自助區比食客自行倒嘢飲同攞沙律,沙律菜款式都有幾多,當中羅馬生菜同蕃茄非常新鮮,好清甜!嘢飲就揀咗洛神花特飲,酸酸甜甜特別開胃。👅叫咗佢地雜扒午餐一上枱都嚇親😨,好大份!兩個人share都夠食,雞扒同豬扒相當冧滑,食到淡淡香草味,配搭中間嘅薯蓉就相得益彰啦~好滿意今次嘅食嘢體驗,亦好支持餐廳嘅理念,期待餐廳會有新嘅食物同產品,會再次惠顧!👍🏻
門口用咗唔同嘅植物配合原本式風格,增添幾分美感。

嘢飲就揀咗洛神花特飲,酸酸甜甜特別開胃。👅

雜扒

2021-10-06
Lunch
2021-10-11 628 views
今日同朋友一聚,選擇左呢間近近哋地鐵站嘅西餐廳。入面嘅裝橫唔錯,有情調又有一點復古味。感覺幾chill。一人叫咗一個set lunch。除咗一份餐之餘,仲包咗個沙律吧同特飲。價格同一般西餐廳差唔多,不過就會有加一收費。先講沙律吧,有唔同醬汁可選,千島醬、黑醋、檻欖油。啲粟米好甜,但係啲椰菜就有啲啲黑。特飲有洛神花、香茅。仲有一個湯嘅。但係我地太晚去,未試得切,staff就好快手收拾晒。如果大家去,記得早啲去,14:30後就無咗個沙律吧。感覺有啲唔抵。講下個主菜啦,我要左個西冷牛扒。都幾厚,大約有一節手指咁厚。肉質厚實,唔知係咪我問題,個燒汁有啲苦味...個薯蓉好出色,好甘甜。總結一下,個環境唔錯,地址嚟講唔近商場感覺好寧靜。如果想放假chill下可以揀呢間。不過就唔好叫扒食啦,叫意粉嗰啲應該ok。今次就支持下社企,始終經營都唔容易。下次都會再嚟就一係早啲,一係晚啲食個tea。叫啲無咁易伏嘅嘢啦。就係咁!完。
今日同朋友一聚,選擇左呢間近近哋地鐵站嘅西餐廳。

入面嘅裝橫唔錯,有情調又有一點復古味。感覺幾chill。

一人叫咗一個set lunch。
除咗一份餐之餘,仲包咗個沙律吧同特飲。
價格同一般西餐廳差唔多,不過就會有加一收費。

西冷牛扒

個薯蓉好出色,好甘甜。

就係咁!完。
2021-10-10
$136 (Lunch)
2021-08-17 1133 views
不知是否樓面及廚房都由長者營運,和同事食左幾次午餐,大家叫不同主菜,都咸到沒法吞嚥。如果在其他餐廳馬上投訴,但眼前都係長者又有點不好意思。同事點魚柳焗飯,我點豬柳,都咸到忍不下。向侍應反映,以為話換過,但佢似乎有哂準備,直接著我們叫過第樣……佢應該知道所有魚及豬柳都咁咸。其實這樣很浪費食材。我倒霉?銀杏館食左多年午、晚餐,係第一次好過,之後都係吾信邪比完一次又一次機會
如果在其他餐廳馬上投訴,但眼前都係長者又有點不好意思。
同事點魚柳焗飯,我點豬柳,都咸到忍不下。
其實這樣很浪費食材。
2021-07-30 1488 views
位置好方便,太古站出左行5分鐘左右。環境好正,裝修都係木系設計,加啲中式風格,近窗邊會光猛啲社企請嘅都係退休人士,服務其實都唔係差,亦唔慢,收碟快手銀杏館嘅油麻地越老同油塘銀杏婆婆都食過,今次黎呢邊食西式,都係半自助沙律吧,有幾款菜,粟米粒,車厘茄同紅腰豆雞心豆沙律,款式係少啲,不過午餐包埋都冇投訴佢仲有素嘅熱湯同兩款飲品,當日有香茅茶同洛神花茶清清地好飲主菜叫左麻醬雞絲涼拌意粉,麻醬香濃,雞絲多,而且用上燒雞嘅肉做,意粉冇過淋,非常好味新豬肉絲黑松露炒飯好香黑松露味,亦加左好多菌類炒,只係飯比較濕,炒出黎係軟飯一樣雖然價錢上比較中高檔,不過間中一次當係幫助下退休人士都係唔錯

社企請嘅都係退休人士,服務其實都唔係差,亦唔慢,收碟快手

佢仲有素嘅熱湯同兩款飲品,當日有香茅茶同洛神花茶
清清地好飲

2021-07-25
$107 (Lunch)
今晚下雨, 自己一個人吃晚餐,最近因為開始素食既關係,所以都要先選好有素菜既餐廳為先.而今晚我特別揀選了旺中帶靜既地方. 而這家銀杏時光是我第一次光顧.銀杏館之前都有在不同區份試過,味道都屬中上.而且我最覺得有意義是見到一班朝氣勃勃既老友記他們雖然滿頭白髮,但是工作態度非常積極,讓你雖然置身在較為舊式老氣既餐廳但感覺在享受一家5星級酒店為你提供既服務態度.說實在有些火紅既餐廳,裡面既員工可能因為太忙既關係.沒有笑容. 沒有耐性. 沒有了關切客人的需要.有時候你召喚他們想幫你下單或一些幫忙,他們總是視而不見.這樣的服務態度其實隨處可見,反之這些服務態度好既餐廳少之又少銀杏時光雖然不是以素食為主,但都有很多素菜選擇而且最開心既係,半自助餐既湯及前菜都是素湯,素沙律,完全無需要擔心而且包一杯飲品,晚餐來說這個價錢為合理.當晚亦有現場演唱活動前菜有幾個選項,我當晚的選擇如上圖.主菜我點了"土耳其新豬肉炒飯" 最近火紅既新豬肉係呢度餐牌見到,二話不說要試一試.老實說,這個炒飯真的不錯,可惜的是不夠熱,如果再熱一點味道會更好.

銀杏時光雖然不是以素食為主,但都有很多素菜選擇

前菜有幾個選項,我當晚的選擇如上圖.

2020-10-28 2643 views
今晚係第二次食喇~呢度無論係餐廳定係服務都好有水準。第一次黎社企餐廳。要佩服呢度嘅侍應叔叔同伯伯,個個都好細心同好有禮貌。野食更加係一流。我每次都食雜扒餐,因為堅係抵食,可以一次過試哂咁多隻扒。今晚有客人包場請食飯,所以我地坐喺好角落位置。現場有唱歌表演。雖然疫情下只可以4人一枱,但都冇影響大家喺表演下嘅氣氛,大家好守規矩4個人一組互動。雖然唱嘅歌都係好懷舊,但最緊要係開心,成間餐廳氣氛超好,加上食物質素好,價錢亦值得。
今晚係第二次食喇~
呢度無論係餐廳定係服務都好有水準。

第一次黎社企餐廳。
要佩服呢度嘅侍應叔叔同伯伯,
個個都好細心同好有禮貌。

野食更加係一流。
我每次都食雜扒餐,因為堅係抵食,可以一次過試哂咁多隻扒。

2020-09-20
2020-09-24 2555 views
用餐時間:13:15-14:15餐廳有三款餐牌:1)主餐牌 2)素食餐牌(包括奶素) 3)每日餐牌價格:$65-$120基本上都是主食加自助salad bar,包括中/西湯、沙律菜等今天湯品是雪耳雪梨,清清甜甜;連喝了兩碗南瓜咖哩斑柳三色飯($88)小型鐵鍋上有斑柳、素菜為主,不辣的椰汁味咖哩~共點了兩份香茅豬柳三寶飯($80)三寶為豬柳、雞翼、煎蛋;賣相、味道一般*飲品另加$5*設加一服務費侍應(都是老友記)和靄可親、有禮熱情,環境舒適,不多食客,是適合聊天的地方
用餐時間:13:15-14:15

餐廳有三款餐牌:
1)主餐牌 2)素食餐牌(包括奶素) 3)每日餐牌
價格:$65-$120

今天湯品是雪耳雪梨,清清甜甜;連喝了兩碗

南瓜咖哩斑柳三色飯($88)
小型鐵鍋上有斑柳、素菜為主,不辣的椰汁味咖哩~共點了兩份

香茅豬柳三寶飯($80)
三寶為豬柳、雞翼、煎蛋;賣相、味道一般

*飲品另加$5
*設加一服務費

2020-09-12 1890 views
老友特登約我生日午餐在此,源於她出自一顆善心,特別想帶我生日當日到此品嘗美食兼種一份福氣,今年8月只限兩人飯聚令及晚市禁堂食關係,晚餐只好在家吃!這裡待應需則已是退休人士,但笑容可掬服務態度非常良好食物質素亦好好味⋯⋯必定會再帶朋友到此品嘗,更希望到此品嘗晚餐及聽歌懷舊一番✌🏼🙌🏼!想借此帖好好多謝我這位老友
服務態度非常良好
食物質素亦好好味
⋯⋯必定會再帶朋友到此品嘗,更希望到此品嘗晚餐及聽歌
懷舊一番
✌🏼🙌🏼!想借此帖好好多謝我這位老友
2020-07-14 1531 views
~良心社企~老闆(定係經理?)好熱情好好人 ☺️伙計好幫手落單都快 又會提我地有自助沙律吧👍🏼沙律吧普通 得中湯供應 食物唔錯 三文魚有魚香但唔油 同隻汁好夾😋牛扒略肥 不過煎得幾香 😊
~良心社企~
老闆(定係經理?)好熱情好好人 ☺️
伙計好幫手落單都快 又會提我地有自助沙律吧👍🏼
沙律吧普通 得中湯供應
食物唔錯
三文魚有魚香但唔油 同隻汁好夾😋
牛扒略肥 不過煎得幾香 😊
超過一年沒有來了,以前只來過晚餐,很喜歡,今次來試午餐,還是非常喜歡。😊😊..食物評分 (5⭐️最高):白蘑菇巴馬火腿薄餅 $78 ⭐️⭐️⭐️⭐️薄牛柳配舞茸紅酒燒汁 $108 ⭐️⭐️⭐️⭐️西冷牛扒配薯蓉 $118 ⭐️⭐️⭐️⭐️蟲草花冬菇蒸雞三色飯 $68 ⭐️⭐️⭐️⭐️..午餐如常有很多選擇,包自助沙律吧及湯。..還有成版素食午餐選擇,真心欣賞😊😊還有支持弱勢社群的特別餐午餐包自助任添的沙律吧及餐湯湯為中湯白蘑菇巴馬火腿薄餅 $78 ⭐️⭐️⭐️⭐️ 好夠料👍👍薄牛柳配舞茸紅酒燒汁 $108 ⭐️⭐️⭐️⭐️西冷牛扒配薯蓉 $118 ⭐️⭐️⭐️⭐️我們做了閉目測試,看牛柳和牛扒的分別,結果覺得兩碟的肉質和味道相近,都滿意。..蟲草花冬菇蒸雞飯 $68 ⭐️⭐️⭐️⭐️這味蒸雞原來意外地也很多人叫,都真的是幾好味👍👍總括來說,選擇多,侍應服務非常有禮周到,食物味道份量都好好👍👍😊😊
食物評分 (5⭐️最高):
白蘑菇巴馬火腿薄餅 $78 ⭐️⭐️⭐️⭐️
薄牛柳配舞茸紅酒燒汁 $108 ⭐️⭐️⭐️⭐️
西冷牛扒配薯蓉 $118 ⭐️⭐️⭐️⭐️
蟲草花冬菇蒸雞三色飯 $68 ⭐️⭐️⭐️⭐️
午餐如常有很多選擇,包自助沙律吧及湯。

還有成版素食午餐選擇,真心欣賞😊😊

還有支持弱勢社群的特別餐

西冷牛扒配薯蓉 $118 ⭐️⭐️⭐️⭐️

西冷牛扒配薯蓉

蟲草花冬菇蒸雞飯 $68 ⭐️⭐️⭐️⭐️

蟲草花冬菇蒸雞飯

這味蒸雞原來意外地也很多人叫,都真的是幾好味👍👍

2020-05-01
$100 (Lunch)
自助沙律及湯
白蘑菇巴馬火腿薄餅
薄牛柳配舞茸紅酒燒汁
西冷牛扒配薯蓉
蟲草花冬菇蒸雞飯
  • 自助沙律吧
  • 西冷牛扒
2020-03-25 2220 views
同長者傾計... 佢地到咗退休年齡,​雖然身體仲健健康康,但公司都會安排佢哋退休,好多到咗退休年齡嘅長者都唔習慣沒有工作的日子,覺得退休後嘅生活百無聊賴,很想重投社會。 銀杏館為佢哋提供左一個好好嘅就業機會,滿足佢哋打發日神,保留那份存在感🥰​​下午茶​🥬 素食卡邦尼意大利麵​每逢初一、十五我都會選擇食齋,所以會用少少心思搵一下有素食嘅餐廳。 呢個素食卡邦尼意粉絕對有驚喜 ❣️​芝士味非常香濃,意大利麵有咬,鮮香菇陪襯多一點層次,而且醬汁份量拿捏得非常之好!絕對要試~ 🥰
同長者傾計... 佢地到咗退休年齡,​

下午茶​
🥬 素食卡邦尼意大利麵​