2021-07-21
💛#黃店話說去咗沙田凱悅酒店staycation有靚靚海景,於是就去埋附近搵食,首先搭一個站去火炭先!聽日再介紹大圍站!火炭喺工業區所以附近其實都好多餐廳食堂,不過黃店的話火炭就比較少,今次間餐廳係台灣菜,室內空間真係好大而且都有舒服簡單嘅裝修環境適合坐低傾吓計食嘢,不過佢嘅位置真係有少少遠,由地鐵站行過去係好多條嘅直路,睇吓大家為咗食可以去到幾盡🤣佢受咗傷被貼上膠布🤣👓台式魯肉飯套餐 $55因為屬於工廠位置所以呢個價錢包嘢飲都正常。套餐其實都幾豐富係一碗魯肉飯+一碟滷水拼盤,拼盤有好多海帶絲、豬耳、豆干、蘿蔔、一隻滷水蛋、兩隻雞翼。佢嘅滷水汁偏稠帶甜,我個人都係比較平時傳統嗰隻滷水汁,但勝在飯餸豐富。魯肉飯反而似肉燥飯多啲,肉粒偏碎,會比較喜歡大大粒正方體嘅肉粒,變相口感會好啲,不過肉嘅味道都正常唔錯。評分:7/10👓醉雞米線 $65有7片雞卷,米線同雞都灑上杞子作裝飾,啲雞好重酒味好正,但醉雞湯底份量好少唔夠濕潤,採用幼米線,不過份量偏少唔夠大碗 評分:7/10👓鴨血鴨肉米線 $65配料都幾豐富,有豆卜豆乾、榨菜芽菜紅蘿蔔、兩舊鴨血、約4塊鴨肉片。鴨血唔算太厚身,但唔算非常辣。湯底
佢受咗傷被貼上膠布🤣
評分:7/10
評分:7/10
配料都幾豐富,有豆卜豆乾、榨菜芽菜紅蘿蔔、兩舊鴨血、約4塊鴨肉片。鴨血唔算太厚身,但唔算非常辣。湯底夠辣但係食得耐會覺得偏鹹 ,麵條煙韌唔會太軟身。
評分:7.5/10