2024-09-14 558 views
💦剝殼椒鹽瀨尿蝦(需預定)已經剝殼嘅瀨尿蝦食落去啖啖肉感覺特別爽🥹新鮮嘅蝦肉配上炸到又香又脆嘅椒鹽,又鮮甜又香口,正👍🏻🧄蒜蓉蒸蟶子王蟶子夠曬大隻冇沙,質感爽甜,但係可惜有小小腥🧊冰鎮咕嚕肉咕嚕肉脆脆地,出面凍入面熱,酸酸甜甜味道不錯🦪炸蠔餅炸得十分脆口,蠔仔都幾大隻,雖然份量大,但係蠔仔唔算多🦢豉椒鵝腸鵝腸冇異味,配上酸菜,口感爽脆,不過份量唔算大🌽椒鹽粟米🥩蜜椒薯仔牛柳粒🥬金銀蛋莧菜餸菜都係正常發揮,不過呢個價錢黎講份量較少🥲CP值唔算高,不過鍾意食瀨尿蝦嘅朋友都值得一試❣️ 📍 深水埗福榮街188號曉盈地舖及1樓(深水埗地鐵D2出口步行約6分鐘)

💦剝殼椒鹽瀨尿蝦(需預定)

🧄蒜蓉蒸蟶子王
蟶子夠曬大隻冇沙,質感爽甜,但係可惜有小小腥

🧊冰鎮咕嚕肉
咕嚕肉脆脆地,出面凍入面熱,酸酸甜甜味道不錯

🦪炸蠔餅
炸得十分脆口,蠔仔都幾大隻,雖然份量大,但係蠔仔唔算多

🦢豉椒鵝腸
鵝腸冇異味,配上酸菜,口感爽脆,不過份量唔算大

🌽椒鹽粟米
🥩蜜椒薯仔牛柳粒
🥬金銀蛋莧菜

• 瀨尿蝦
2024-06-04 1315 views
幾年前食過舊地重遊但水準降低了價錢貴左,但食物質素下降了成間餐廳環境都好嘈雜,根本傾計都聽唔到同枱人講野,要好大聲先聽到。所以唔適合gathering.呢個價錢,好多酒樓都食到
幾年前食過
舊地重遊
但水準降低了
價錢貴左,但食物質素下降了

呢個價錢,好多酒樓都食到
2024-01-26 2050 views
同幾個朋友去試下呢間嘞!睇下個菜牌,價錢係比一般大路嘅稍貴十令廿蚊咁,咁就係咁咦叫幾個試下。無殼脆皮瀨尿蝦!瀨尿蝦細細兜,平時打冷一大碟最細嗰啲,淋粉醬炸同食九肚魚唔差好遠,八大舊盛惠三舊。豉油王炒吊片!啲尤魚仔切到細細碎碎,我平時攞嚟炒飯嗰啲都可能大粒嗰佢,最離譜係個咕嚕肉,切到肉粒咁,一啲口感都無,百四蚊賺到真係瞓著到笑醒其豉餘都費事寫,總結呢檔嘢收費貴但又唔捨得俾客食,容器大但食材小,無下次了。

2023-07-24 3103 views
每次一班朋友去食飯必去高高 坐低就有前菜小碟食住等,今日係醃青瓜 。必食推介🔴咸雞 鹹香軟滑 附送雞雜 新鮮雞先有架!豉油王炒麵 炒得夠乾身 有鑊氣 爽脆口感 有蔥韭菜芽菜 剁椒蒸魚雲 剁椒香口唔太辣 魚雲用大魚頭蒸得剛好 好鮮味椒鹽賴尿蝦肉 呢度嘅椒鹽賴尿蝦係剝咗殼架! 香脆彈牙!小炒皇 夠鑊氣已經贏晒 不過入面無魷魚鬚今日仲食咗🟠油鹽水花甲粉絲 是日花甲比較瘦弱薑蔥蠔煲走蔥 由於朋友唔識蔥泡椒鳳爪 不過不失 比較推介砂礓雞腳梅子排骨 本人唔係好鍾意食梅子,不過啲味餸出色👍三五知己飲支大啤一樂也🫠

必食推介🔴
咸雞 鹹香軟滑 附送雞雜 新鮮雞先有架!
豉油王炒麵 炒得夠乾身 有鑊氣 爽脆口感 有蔥韭菜芽菜
剁椒蒸魚雲 剁椒香口唔太辣 魚雲用大魚頭蒸得剛好 好鮮味
椒鹽賴尿蝦肉 呢度嘅椒鹽賴尿蝦係剝咗殼架! 香脆彈牙!
小炒皇 夠鑊氣已經贏晒 不過入面無魷魚鬚

今日仲食咗🟠
油鹽水花甲粉絲 是日花甲比較瘦弱
薑蔥蠔煲走蔥 由於朋友唔識蔥
泡椒鳳爪 不過不失 比較推介砂礓雞腳
梅子排骨 本人唔係好鍾意食梅子,不過啲味餸出色👍
三五知己飲支大啤一樂也🫠
  • 豉油王炒麵
  • 椒鹽賴尿蝦肉
  • 鹹雞
2023-06-14 2300 views
🍴🍴🍴 食評 🍴🍴🍴環境好熱鬧,好多人,地踎打冷。🍜 菜式1: 冰鎮咕嚕肉 (9/10)第一道菜係冰鎮咕嚕肉,個肉好滑嫩,加埋啲酸甜嘅醬汁,真係好好食!連埋啲冰好得意😋🐟 菜式2: 冰鎮麻辣魚皮 (8/10)接著上嚟嘅係冰鎮麻辣魚皮,魚皮好脆,辣度啱啱好,好開胃!👍🍤 菜式3: 避風塘賴尿蝦 (9/10)避風塘賴尿蝦係我最鍾意嘅一道菜,賴尿蝦已經剝咗殼,啖啖肉,蝦肉咁鮮甜咁爽口,配埋啲蒜蓉同辣椒,好開胃又好好味!🤤🍚 菜式4: 生炒臘味飯 (4/10)不過,最後上嚟嘅生炒臘味飯就唔太得我心啦,飯有啲硬,臘味嘅味道唔夠,有啲失望。😔總括而言,高高餐廳嘅菜式味道唔錯,價錢亦都相對合理,但希望佢哋可以改進啲飯嘅口感,令整體食物更加完美!👌
🍴🍴🍴 食評 🍴🍴🍴

環境好熱鬧,好多人,地踎打冷。

🍜 菜式1: 冰鎮咕嚕肉 (9/10)

🐟 菜式2: 冰鎮麻辣魚皮 (8/10)
接著上嚟嘅係冰鎮麻辣魚皮,魚皮好脆,辣度啱啱好,好開胃!👍

🍤 菜式3: 避風塘賴尿蝦 (9/10)

🍚 菜式4: 生炒臘味飯 (4/10)

• 避風塘賴尿蝦
2023-05-12 2109 views
朋友推介高高,昨晚去試吓,7點7左右叫曬5個餸準備等食,8點仲食緊同拍黃瓜同花生,去催伙計及櫃枱,8點2左右先開始陸續上菜,附近幾枱都漏單及取消⋯⋯等,上下2層都不是坐滿。..其中叫了椒鹽雙併(狗肚/鮮尤),又話無狗肚,嚟碟鮮尤得半併份量,未食都上火🔥⋯⋯啫啫通菜煲,煲大,料極少,招牌菜冰鎮咕嚕肉,一碟得12至15粉方糖size嘅肉粒,重點每粒都包脆䊢⋯⋯大家估下肉粒幾大。。失望埋單⋯⋯頹爆離場
。失望埋單⋯⋯頹爆離場
深水埗有各式各樣的大排檔,但唔係間間好食😂今次朋友帶我試另一間大排檔,之前都未聽過呢間🤔不過意外地好食價錢又合理,環境正常乾淨,推介必試避風塘瀨尿蝦同冰川無骨咕嚕肉!勁好食😍以後去深水埗食飯又多個選擇🤟🏻必食避風塘瀨尿蝦肉 $258見到幾乎每枱都會叫😂去殼的瀨尿蝦肉質彈牙結實,咬落啖啖肉好正🥹粉皮薄身脆口,避風塘的炸蒜粒香脆有鑊氣,好食到攞嚟送飯🤣份量都幾多又抵食~必試喔!😍冰川無骨咕嚕肉 $138上枱時碟咕嚕肉係被堆冰埋沒咗😂外皮微凍好脆口,裏面暖暖地,真係有種冰火交融的感覺😂不過份量多啲就好~脆皮炸豬手 $158好大一份😂豬手皮炸得好香口,勁脆🤤不過味道偏鹹~高高小炒王 $128好有鑊氣炒到好香,加上榨菜腰果脆卜卜,送飯一流~薑蔥桶蠔煲 $208桶蠔都幾大隻好鮮甜,不過份量偏少得5,6隻🥲薑蔥就多到成煲都係😂招牌鹹香雞 (半隻) $188肉質嫩滑,調味不錯~正常發揮可以試其他特別啲既菜🤣避風塘魚卜第一次試炸魚卜😹口感幾得意,炸魚卜好爽口,不過吃落去炸皮同魚卜就分離,有點難咬😂涼拌魚皮魚皮爽口彈牙,調得好入味,不過我好怕食呢啲魚皮🤣成日覺得好似食緊生魚皮咁🫢

必食避風塘瀨尿蝦肉 $258

冰川無骨咕嚕肉 $138

脆皮炸豬手 $158
好大一份😂豬手皮炸得好香口,勁脆🤤不過味道偏鹹~

高高小炒王 $128
好有鑊氣炒到好香,加上榨菜腰果脆卜卜,送飯一流~

薑蔥桶蠔煲 $208

招牌鹹香雞 (半隻) $188
肉質嫩滑,調味不錯~正常發揮可以試其他特別啲既菜🤣

避風塘魚卜

涼拌魚皮
2023-04-10 1520 views
簡直不知所謂酸菜魚放熱水入去放酸菜放魚入去就當係酸菜魚簡直不知所謂完全係清水煮放酸菜放魚....................其實除左舊魚有d魚味,真係火到黎
簡直不知所謂

酸菜魚放熱水入去

放酸菜放魚入去就當係酸菜魚簡直不知所謂

其實除左舊魚有d魚味,真係火到黎
銀盤酸菜魚
2022-12-18 2086 views
天氣凍就想食下小炒暖下胃♨️黎到深水埗朋友介紹嘅#高高酒家呢度樓高兩層位置好多 而且碟碟份量都好大啱晒一大班人嚟啤啤佢食飽滿腹🍻呢度無論係肉食海鮮 定係個花膠雞湯都超有水準首先食肉獸推介炸豬手 白切雞 冰鎮咕嚕肉豬手外皮脆卜卜 薄薄一層肥肉 啖啖肉肥瘦均勻又唔會太油膩 香口餸酒一流🐷白切雞雞味濃 肉質嫩滑 唔洗沾醬都夠晒鮮🐥仲有個咕嚕肉架勢上枱 冰火交融嘅感覺幾特別!至於海鮮控呢就推介呢個無骨避風塘炒賴尿蝦平時喺出邊好少食賴尿蝦 因為個殼會拮到個口損晒🫣呢度有得去埋殼 點可以唔食?啖啖肉配上避風塘風味好正🦐跟住就係平時去大排檔都會叫嘅小炒王鍾意佢呢度配料比例平均 又係餸飯同啤酒一流最後呢個天氣咁凍一定要叫嘅花膠雞湯每一羹都係足料花膠 唔講以為啲花膠唔使錢🤣整體係平民貼地係呢一個社區估唔到有嘅小菜館!
天氣凍就想食下小炒暖下胃♨️
豬手外皮脆卜卜 薄薄一層肥肉 啖啖肉

肥瘦均勻又唔會太油膩 香口餸酒一流🐷
白切雞雞味濃 肉質嫩滑 唔洗沾醬都夠晒鮮🐥

仲有個咕嚕肉架勢上枱

冰火交融嘅感覺幾特別!
至於海鮮控呢就推介呢個無骨避風塘炒賴尿蝦
平時喺出邊好少食賴尿蝦 因為個殼會拮到個口損晒🫣

呢度有得去埋殼 點可以唔食?
啖啖肉配上避風塘風味好正🦐
跟住就係平時去大排檔都會叫嘅小炒王

鍾意佢呢度配料比例平均 又係餸飯同啤酒一流
最後呢個天氣咁凍一定要叫嘅花膠雞湯

每一羹都係足料花膠 唔講以為啲花膠唔使錢🤣
整體係平民貼地係呢一個社區估唔到有嘅小菜館!
2022-12-16
  • 炸豬手
  • 花膠雞湯
  • 白切雞
2022-12-12 1323 views
一行九人又去開餐,今次坐一樓,環境比較清靜。避風塘賴尿蝦肉(因為人多,所以叫左加大),有獲氣啖啖肉。冰鎮咕嚕肉,之前食過,保持外脆內軟 。上湯豬膶豆苗,豬膶嫩,豆苗份量也多,有湯有肉有菜,天氣凍好啱食。薑汁芥蘭,味道吾錯,但份量比較細。豉汁蒸鱔、生炒糯米飯,冇試。什錦豆腐煲,估唔到有吾少豬什(豬腸、粉腸、豬膶)好此道者一定要叫。豉油皇炒麵,今次炒得比較乾身,好食。加左兩罐汽水,因為朋友請客,所以吾知幾錢🙄
一行九人又去開餐,今次坐一樓,環境比較清靜。
避風塘賴尿蝦肉(因為人多,所以叫左加大),有獲氣啖啖肉。
冰鎮咕嚕肉,之前食過,保持外脆內軟 。
薑汁芥蘭,味道吾錯,但份量比較細。
豉汁蒸鱔、生炒糯米飯,冇試。
豉油皇炒麵,今次炒得比較乾身,好食。
加左兩罐汽水,因為朋友請客,所以吾知幾錢🙄
2022-12-11
2022-11-12 783 views
朋友推介,所以一行六人到這裡食晚飯,由深水埗地鐵站行過嚟,都要一陣子。冰鎮咕嚕肉,咕嚕肉外面好脆,但因為用冰包圍住,所以外凍內熱,好睇你個人鍾唔鍾意嗰種感覺。薯仔牛柳粒,比較多汁,同埋薯仔拉油拉得吾夠時間,牛柳粒就幾淋。脆炸豬手,要熱食,凍左會比較朋膩。羊腩煲$398(送生菜1碟及啤酒1支)份量比較細,但個汁幾好味,另外再加多左一碟生菜。豉油皇炒麵,冇乜獲氣,中規中矩。加左罐汽水,朋友請客埋單$1042,抵食。剛食過附近嘅萬發,比較下整理食物冇咁味濃,服務態度又好。而且侍應哥哥姐姐做野好快手又親切,一讃。
脆炸豬手,要熱食,凍左會比較朋膩。
豉油皇炒麵,冇乜獲氣,中規中矩。
加左罐汽水,朋友請客埋單$1042,抵食。
剛食過附近嘅萬發,比較下整理食物冇咁味濃,服務態度又好。
而且侍應哥哥姐姐做野好快手又親切,一讃。
2022-11-11
2022-10-16 1415 views
高高酒家特色中菜🍚🍚🍚🍺🍺🍺必食人氣推介😬🥢芥末牛柳粒,刺激味蕾🤧🧊冰鎮咕嚕肉,肉粒外脆內軟😯🦐避風塘瀨尿蝦,幫你起埋肉,唔使動手🤤👍🏻記得留返d脆脆撈面呀🤣🤤🤭🐖巨型燒豬手,好似德國豬手咁,皮脆肉嫩厚,我唔好肉都覺得佢正🤠🐖秘製豬什,唔食內臟都覺得d配菜炒到好入味,好鬼好食🤣🦪薑蔥🦪,呢個又係清碟🤤,🦪大唔柴,無得輸👍🏻🍺🍺🍺🍚🍚🍚環境一定唔係高級餐廳,食物質素非常有保證,非常特別,又好味又大碟🤤💜●‿●💜🏡:👍🏻👍🏻👍🏻😋:👅👅👅👅💵:平均$250🚶🏻‍♀️:🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️#hkfoodieblogger #hkfoodies #hkfoodlover #hkcafehopping #hkcafes #hkcafelover #coffeelover #香港食好西 #香港美食 #香港吃貨 #香港咖啡店 #香港咖啡 #咖啡日常 #香港美食指南 #香港小食 #hkcoffee #hkcoffeeshop #美食 #cafe #推介
高高酒家特色中菜
🍚🍚🍚🍺🍺🍺
必食人氣推介😬

🥢芥末牛柳粒,刺激味蕾🤧
🧊冰鎮咕嚕肉,肉粒外脆內軟😯
🐖秘製豬什,唔食內臟都覺得d配菜炒到好入味,好鬼好食🤣
🦪薑蔥🦪,呢個又係清碟🤤,🦪大唔柴,無得輸👍🏻

🍺🍺🍺🍚🍚🍚

💜●‿●💜
🏡:👍🏻👍🏻👍🏻
😋:👅👅👅👅
💵:平均$250
🚶🏻‍♀️:🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️

2022-09-06 1066 views
當晚有book檯,不過地方比較淺雜,坐得唔係太舒服,始終餐廳食的不是環境,是食物質素當晚order了冰鎮咕嚕肉,小炒王,,薯仔牛柳粒,豬手,黃金蝦等。整體一致認為必食是薯仔牛柳粒及小炒王,這2道小菜有大排檔的風味,吃下去是有鑊氣的。豬手就係正常水準發揮,不一定是要必食的。冰鎮咕嚕肉就是一般,味道沒有太大的驚喜。黃金蝦一上檯,感覺店家有點兒太少份量,味道及價錢不成正比。整體而言,一班朋友來食是可以的,雖然環境比較吵雜,但都可以來試一次。
豬手就係正常水準發揮,不一定是要必食的。

冰鎮咕嚕肉就是一般,味道沒有太大的驚喜。
黃金蝦一上檯,感覺店家有點兒太少份量,味道及價錢不成正比。
2022-08-30
$200 (Dinner)
  • 薯仔牛柳粒
  • 小炒王
2022-08-23 2285 views
#chuchu食在深水埗📍 高高酒家 幾年前🐷已經介紹過旺角分店,不過已經捱唔住了,今次要講下食過數10次嘅深水埗總店!佢位置有啲唔就腳,但都唔難搵嘅!—————————————————————❣️必食避風塘賴尿蝦肉 $258必嗌✅真係必食😂好食,冇殼賴尿蝦肉,啖啖肉!加埋啲脆脆,撈飯一流!.❣️ 冰川無骨咕嚕肉 $138冰鎮完外皮脆卜卜,好開胃!肉都唔會好多肥肉,啖啖肉!.❣️黑椒薯仔牛柳粒 $138好食薯仔脆卜卜外脆內軟,不過多啲牛會開心啲!.❣️花甲浸菜苗 $118花甲ok! 不過個日啲菜唔新鮮,好苦🥹—————————————————————不專業評分👅好味指數: 7/10💰性價比:6/10👍🏻推薦:7/10 —————————————————————🏡地址: 高高酒家 (深水埗)深水埗福榮街188號曉盈地下及1樓🕑營業時間: 17:00 - 03:00—————————————————————#chuchu食港式 #chuchu食中餐————————————————————#香港美食 #hkfood #852food #相機食先 #香港好去處 #hkfoodie #hkblog
#chuchu食在深水埗
📍 高高酒家
❣️必食避風塘賴尿蝦肉 $258

❣️ 冰川無骨咕嚕肉 $138
冰鎮完外皮脆卜卜,好開胃!肉都唔會好多肥肉,啖啖肉!

❣️黑椒薯仔牛柳粒 $138
好食薯仔脆卜卜外脆內軟,不過多啲牛會開心啲!

❣️花甲浸菜苗 $118
花甲ok! 不過個日啲菜唔新鮮,好苦🥹

不專業評分
👅好味指數: 7/10
💰性價比:6/10
👍🏻推薦:7/10
—————————————————————
🏡地址: 高高酒家 (深水埗)
深水埗福榮街188號曉盈地下及1樓
🕑營業時間: 17:00 - 03:00
1934 views

#chuchu食港式
#chuchu食中餐
————————————————————

#香港美食 #hkfood #852food #相機食先 #香港好去處 #hkfoodie #hkblogger #hkfoodiestagram #週末好去處 #食好西 #美食推薦 #好食 #食食食 #tasty #美食 #飲品 #甜品#follow #like #like4like #人氣食店

2022-07-24
  • 避風塘賴尿蝦肉
2022-08-21 908 views
深水埗高高 高質素 七樣野$1308 六人食龍躉兩味 🐟啲魚砌得好厚身啖啖肉 冇腥味 好滑 椒鹽冇殼瀨尿蝦🦐 呢個一樓啖啖肉 蒜蓉撈飯超香口 海皇豆腐羹 味道淡咗少少 蔥油雞 🐔好滑 正冰鎮咕嚕肉 🥶🧊估唔到冰鎮會咁好味 提議大家記住雪耐啲先好食 雪冰咗會好脆 竟然毫無違和感 西蘭花鮮魷 🦑味道啱啱好
深水埗高高 高質素 七樣野$1308 六人食
龍躉兩味 🐟啲魚砌得好厚身啖啖肉 冇腥味 好滑
椒鹽冇殼瀨尿蝦🦐 呢個一樓啖啖肉 蒜蓉撈飯超香口
海皇豆腐羹 味道淡咗少少
蔥油雞 🐔好滑 正
西蘭花鮮魷 🦑味道啱啱好

2022-08-20
$200 (Dinner)
  • 龍躉兩味
  • 椒鹽瀨尿蝦