2018-07-12 1335 views
之前吃過小菜,這次去試試任食火鍋,發現選擇不算太多,有美國肥牛,牛肉的確肥膩,牛肉有半都屬肥膏,吃下較沒趣。羊肉卷就比較薄身,而且沒有牛肉那麼肥膩,質感比較好,吃落比較有羊肉香味,不錯。芝心丸或是海膽包那些,味道正常,餡料甚多。黑椒牛丸,不知哪裏出品,味道濃郁,黑椒味濃而不覺太辣。豬膶,雖然不是極厚豬潤的質感,保留少許口感,不要煮得太熟,味道也不錯。外邊的材料,有腸、菜、午餐肉、芝心丸等等。但是飲品那一邊,竟然連最基本的冰紅茶/綠茶,都已經被人拿光了,其他就只剩下蜂蜜綠茶、番石榴汁等等,令人難過。後來。由於飲品太少恐防翳氣,後來也要拿罐獅威嗝一口氣😼。湯底選了麻辣湯底小辣,想不到,轉了一輪,亦都不太吃得出面有麻辣味,味道甚為淡,如果小辣都沒有什麼味道,只好自己加點生蒜、炸蒜、洋蔥、蔥頭等等作為調味吧。因為現場使用電磁爐,上面放一個鍋打邊爐,看到有人踢到電磁爐的插口位,插頭即刻起了火光💥,有點兒危險。

之前吃過小菜,這次去試試任食火鍋,發現選擇不算太多,有
美國肥牛,牛肉的確肥膩,
牛肉有半都屬肥膏,吃下較沒趣

芝心丸或是海膽包那些,味道正常,餡料甚多。
黑椒牛丸,不知哪裏出品,味道濃郁,黑椒味濃而不覺太辣

外邊的材料,有
腸、菜、午餐肉、芝心丸等等。但是飲品那一邊,竟然連最基本的

後來。由於飲品太少恐防翳氣,後來也要拿罐獅威嗝一口氣😼。

湯底選了
生蒜、炸蒜、洋蔥、蔥頭等等作為調味吧。

Type of Meal
Dinner
2018-02-18 1228 views
新年最好嘅氣氛就係一班親戚朋友,坐埋一齊傾下近況飲下茶,尤其是屋企地方淺窄,去酒樓先 gathering 就最啱啦!食物比平日貴就一定㗎啦!酒樓梗係識賺錢啦!同埋中國人過新年咁傳統嘅氣氛,酒樓仲有醒獅隊助興真係比幾封利是絕對值得。記住要做好派利是嘅準備,開心錢最緊要洗得開心。叫咗兩個廚房小食,份量比較細,價錢又唔係平,蜜餞雞翼比較瘦囉!有老人家同小朋友都鍾意食包,生煎包好快就凍左,流沙包真係好流。煎薄撐就最受小朋友歡迎。重口味嘅牛肚同埋熱氣嘅鹹水角,都好啱大人細路食。上一年都仲有鬆糕食嘅,今年變成千層糕,我都係鍾意懷舊味道多啲。最後仲有油菜同埋雪菜肉絲炆米,都起碼叫熱嘅,但最嚴重係漏單問題,所有蝦餃燒賣全部都漏單,不過大家都覺得飽我就無追啊!希望輕輕鬆鬆又一年啦!

煎薄撐就最受小朋友歡迎。

重口味嘅牛肚同埋熱氣嘅鹹水角,都好啱大人細路食。

2018-01-30 778 views
今日天氣寒冷 市區只有十度 新界再低兩三度 呢個時候糯米飯同臘味就出動啦 今日又去咗茶樓飲茶 專登叫咗個臘味糯米飯同山竹牛肉首先講下臘味糯米飯 臘味好足料 而且臘腸唔算話好肥 臘肉唔係好鹹 而且個飯炒得非常之好 夠曬咬口 好暖身 山竹牛肉配喼汁 係絕配 酸酸味味嘅味道完全融入喺牛肉球當中牛肉亦都有淡淡嘅牛肉味 唔似其他有啲酒樓一樣 只有好似豬肉丸咁嘅味道總體而言 呢一餐茶飲得好滿足
總體而言 呢一餐茶飲得好滿足

2017-01-31 2088 views
新正頭去大埔親戚拜年,一定會揀呢間樓下街坊酒樓飲茶,除咗貪佢方便就腳,其次就係好有新年氣氛,我哋兩張大枱一坐低,嘢食都未叫就見到粉紅獅子吖即刻醒佢十封八封利是,佢都好識做咁幫我地影相。連點心紙都懷舊風的賀年點心見到個樣都覺得夠神氣。新年點心好似冇乜點加價,但係就要等好耐,因為差唔多全場爆滿,我都係等左差唔多30分鐘先有點心,但係一班人圍住坐傾吓計好快就過。腸粉入口夠晒香滑,仲有我最鍾意嘅潮州粉果~好味。帶子餃不錯仲有就係新年必食嘅燒腩仔。帶子海鮮炒飯同埋雪菜肉絲炆米,普通簡單,味道正路冇得輸,入口熱辣辣。
即刻醒佢十封八封利是,佢都好識做咁幫我地影相。
連點心紙都懷舊風的
賀年點心見到個樣都覺得夠神氣。
腸粉入口夠晒香滑,仲有我最鍾意嘅潮州粉果~好味。
帶子餃不錯
仲有就係新年必食嘅燒腩仔。
$200 (Lunch)
2017-01-15 1471 views
我同屋企人去食飯book左7:45,佢地遲到8:30都無位,我地問個個知客,佢地勁無禮貌,又藐嘴藐視, '話book咗枱都未必一定有枱畀你知等咗一個鐘'我唔建議去!
2017-01-14
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
Celebration
Birthday
2016-11-01 1413 views
呢間酒家就可能做街坊生意多啦,所以人流唔算旺,不過佢既食物新鮮,米粉炒飯都好美味,而且我唔洗等好耐就黎曬食物食到好飽牙,收費算合理啦。不過有些收銀員工態度麻麻。
2016-08-07 1653 views
新開張後今星期六第一次去打邊爐,心諗唔會同以前有好大分別啦,所以都冇擔心D咩,點知同朋友八點四十五分開始,全場都唔多人,出去諗住拎野食就發覺冇咩野食,菜類每籃都只系得少量,雪櫃丸類都只系得大約5款,到第二輪添加既時候,每款都只淨數粒,飲品櫃亦都空左八成,之後出去問佢有冇其他飲品,服務員都話冇晒。。。已經因為以上既問題令到自己心情唔太好,點知番到埋位,諗住填張任食紙比服務員,就已經被告知冇晒肥牛!!!!!打邊爐最重要既食物,佢系九點話冇晒!!第一次打邊爐冇肥牛既存在!太難忘啦!!亦都唔再打算有第二次機會去!

亦都唔再打算有第二次機會去!
2016-08-06
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
2016-06-08 2248 views
我家老頂最愛無論換咗幾多次老闆佢哋對屋村酒樓嘅愛始終如一呢啲咪叫做人情味囉後生仔未必食得出但無論啲嘢食好唔好食佢哋都仍然會繼續幫襯今次屋企人生日指定動作食生日飯值得一讚係晚飯孖寶都算幾抵食份量一般細所以要叫多幾個餸片皮鴨真係唔得啲鴨肉淡而無味鴨皮唔夠脆口包皮涼了炸子雞有啲生雞髀啲肉見紅龍蝦伊面個汁幾好味冇偷工減料真係見得返隻龍蝦肉幾新鮮龍蝦肉結實彈牙其他小炒全部都係一般反而好欣賞最後嘅生滾粥同埋蒸魚鮮甜嫩滑最鍾意生日食壽包熱辣辣上枱最好食包仍然係好軟熟無論換咗幾多次老闆佢哋對屋村酒樓嘅愛始終如一呢啲咪叫做人情味囉
我家老頂最愛
呢啲咪叫做人情味囉
Celebration
Birthday
2015-12-21 1484 views
外面正下着濛濛細雨,氣溫寒冷,今晚的最佳選擇就是火鍋了!身為大埔之友的我,當然要支持大埔食店啦!這間酒樓隱藏於大元邨內,識途老馬才可找到!酒樓的火鍋區略為狹窄,枱与枱之間空間較少!但麻雀雖小,五臟俱全!食物種類繁多,以178元的價錢,任食任飲,真的極超值!蔬菜類也有很多,生腸、猪红、藕片、響鈴及公仔麵也有!丸類極多!燒賣及雲吞也有!肥牛肥瘦剛好!羊肉切得很薄!魚片及鲩魚腩也很新鮮!手打三色丸很新鮮及肉味濃郁!軟硬剛好的糯米飯也叫了兩次!火鍋連香軟的馬拉糕也任食!椰汁红豆糕很香滑,也是任食的啊!還有酸梅湯及橙汁任飲呢!
外面正下着濛濛細雨,氣溫寒冷,今晚的最佳選擇就是火鍋了!
身為大埔之友的我,當然要支持大埔食店啦!
這間酒樓隱藏於大元邨內,識途老馬才可找到!
酒樓火鍋區略為狹窄,枱与枱之間空間較少!但麻雀雖小,五臟俱全!食物種類繁多,以178元的價錢,任食任飲,真的極超值!
蔬菜類也有很多,生腸、猪红、
藕片、響鈴及公仔麵也有!
丸類極多!燒賣及雲吞也有!
肥牛肥瘦剛好!
羊肉切得很薄!
魚片及鲩魚腩也很新鮮!
手打三色丸很新鮮及肉味濃郁!
軟硬剛好的糯米飯也叫了兩次!
火鍋連香軟的馬拉糕也任食!
椰汁红豆糕很香滑,也是任食的啊!
還有酸梅湯及橙汁任飲呢!
2015-12-20
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 肥牛、鯇魚腩、糯米飯及馬拉糕!
2015-09-20 1169 views
陸運會,水運會,放lunch, 暑期補習mgi......明宛承載住我同一班中學同學ge 回憶! 可惜佢喺2個幾月前結業,原址開咗另一間叫金恆香ge 海鮮酒家,今次趁佢新開張,就再次踏足呢間久違了ge 酒樓!$168 打邊爐任食, 真係抵到爛,所以蔬菜類,丸類,烏冬公仔麵, 飲品等配料全自助,全部都賣相新鮮,而且不停refill ~~> 肥牛新鮮足料, 脂肪分佈均勻~一碟個量比預期大好多!我地5個女仔都食唔晒成碟,超誇張~> 肉丸類選擇都算多, 獅子狗,芝士丸,蟹籽丸,墨魚丸,豬肉丸,八爪魚丸等,不過就未見到有貢丸同醬爆丸@@>海鮮拼盤有蝦,鮑魚同魚塊等,話係新張期內附送ge~~但因為本人唔太食海鮮,所以冇食no comment!

> 肥牛
> 肉丸類
>海鮮拼盤
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)