1K
2007-04-14 42 views
2007年4月13日,20:30難得欽差大臣有空,便與他倆來頓便飯。因誤會有夜茶(點心),誤打誤撞入了這店。因大人夫人是洋人,所以二話不說,大臣要了客蚧子沙律。本想點片皮鴨兩食,奈何沽清>.<。祇好要了至尊生菜包,再加了鬼馬牛肉和海皇豆腐。最後為夫人來份芒果布丁。蚧子沙律:食味一般,未見突出,中菜館點西菜- 收貨!鬼馬牛肉:梳打牛肉,鬼仍脆。海皇豆腐:內含鮮魷、桂蚌、帶子、蝦仁和豆腐,不失鮮味。至尊生菜包:配料有鴨鬆、魷魚、松子仁…等,食味偏鹹。伙計反應稍慢,自作主張,有點心不在嫣。題外話:和大臣認識已過廿載,但見他倆仍十指緊扣。大臣對夫人仍是無微不至,真是羨煞旁人!
2007年4月13日,20:30
難得欽差大臣有空,便與他倆來頓便飯。
因誤會有夜茶(點心),誤打誤撞入了這店。
因大人夫人是洋人,所以二話不說,大臣要了客蚧子沙律。
本想點片皮鴨兩食,奈何沽清>.<。
祇好要了至尊生菜包,再加了鬼馬牛肉和海皇豆腐。
最後為夫人來份芒果布丁。
蚧子沙律:食味一般,未見突出,中菜館點西菜- 收貨!
鬼馬牛肉:梳打牛肉,鬼仍脆。
海皇豆腐:內含鮮魷、桂蚌、帶子、蝦仁和豆腐,不失鮮味。
至尊生菜包:配料有鴨鬆、魷魚、松子仁…等,食味偏鹹。

伙計反應稍慢,自作主張,有點心不在嫣。

2006-10-23 69 views
坦白講, 我不嬲對聯邦集團都冇咩好感, 無他, 咪就係覺得佢地d野唔好食, 名大過實囉! 但好衰唔衰, 屋企人無啦啦話去呢間野試下喎, 話佢新開張都未試過, 於是咪懷著呢個15/16心情, 博一博囉!冇訂位就去食晚飯, 好彩都比較早, 一行五人唔使等位, 地方大, 好光猛, 環境唔錯! 侍應招呼都算ok!咁我地叫左片皮鴨兩食, 上湯蒜子浸豆苗, 豉油王蒸豆腐, 例湯(西洋菜煲豬肺), 同埋生炒糯米飯! 片皮鴨兩食之第一食片皮鴨, 特登叫佢地搵一隻瘦d, 皮好香好脆, 片得都好薄, 而配片皮鴨粉皮亦都好薄, 食落唔會成口油, 幾好味; 片皮鴨兩食之第二食七彩炒鴨絲, 鴨絲好鬆, 一d都唔老, 配上味菜芽菜一齊炒, 好爽好惹味, 好七彩同埋好開胃添; 上湯蒜子浸豆苗, 豆苗好嫩, 個湯好清, 幾好; 豉油王蒸豆腐, 豉油唔會太咸仲有少少甜咁, 豆腐好滑, 唔使咬都吞得, 一流; 例湯(西洋菜煲豬肺)足料, 冇味精好味; 生炒糯米飯, 糯米煙煙韌韌, 好有咬口, 媽媽仲話佢真係生炒冇蒸過, 炒得好好味, 係d蝦米味太咸同埋太大隻, 有d恐怖! 不過最後我地都係一件不留, 全部食晒! 再叫左B

再叫左B仔涼粉同楊枝金露做甜品, 不過我冇食, 佢地就話好好味, 特別係B仔涼粉喎, 可能好難得有涼粉食啦, 所以佢地都好滿足; 水果有菠蘿; 西瓜同哈蜜瓜, 全部都好清好甜, 特別係菠蘿, 絕對冇浸糖水架!

總括黎講一般家常便飯都做得幾好, 唔知酒席會係點呢? 有d期待! 我諗應該會再黎幫襯! 埋單比埋貼士都係$600, 都算抵食! 對聯邦集團都算改觀左, 希望佢地可以繼續努力啦!
2006-05-30 60 views
上星期係度飲,開席初頭都冇嘜問題,因為呢度係由伙計分配食物,但開始食緊個乳豬時,個伙計己經好心急咁要收我碟,我用不滿眼神望不望佢,佢就話咁樣會食得快,好過自己慢慢,而且個伙計全程一笑容都冇,你話服務態度係咪好差。
(Non-member)
2005-05-24 135 views
禮拜朋友約我去佐敦永安上面間聯邦金閣食晚飯,估唔到裝修得好新穎,都幾優雅.同我去開D聯邦好唔同.連食物品種都好國際化,竟然有壽司,七味軟殼蟹,燒牛肋骨,Caesar Salad...D西式日式食物做得好PRO,問經理佢話有獨立日本廚師做,唔係中廚做埋,所以好得!而中菜方面我地食半隻燒鵝,焗魚咀,排骨菜心煲,炸鱔球...唔記得重有什麼(因為唔係本人點菜)全部都好好味!我個人好鍾意呢個中西日組合,我會再同屋企人食,因為老人家可以食傳統中菜(佢有個大魚池都好多海鮮品種),細路後生實鍾意食壽司,唔駛D後生同阿爺去酒樓食飯好難為佢咁.晚埋單9個人每人AA制$110 連貼士,一般出街食飯消費價,但以是晚質素就好抵食!