全靠屯馬開通真的令我很興奮😂😂🤣🤣作為新界西人住喺有牛嘅地方,老公終於肯帶我去九龍城食嘢😎😎其實九龍城有好多間泰國嘢,我哋都唔知去邊間好,最後憑感覺是但入咗一間😎😎🤣🤣老公梗係嗌咗佢一定要飲嘅冬陰功湯,我個人真係覺得麻麻地,好似我仲會整得好味啲咁,哈哈🤣🤣可能我想像佢會好有泰國風味,但係最後好似好淡好水咁🥺🥺我哋叫咗個小食拼盤,每次去泰國菜都會嗌小食拼盤。佢個蝦餅整得幾好食,串燒就好似全部都係雞,其實我哋唔係好食得出,問佢佢都唔係好答到,淨係話俾我知啲串燒唔會有牛😅😅個春卷一般發揮😅😅冇乜特別!香葉包雞啲肉太硬,咬唔開🥺🥺我今日特登嚟食嘅主角終於出場,一直好想食鹽燒鯽魚,因為我表妹好鍾意食佢成日同我講話好好食一定要試。結論係個皮一定要小心揭開因為面頭好多鹽好鹹,啲魚肉係好Juicy好甜好新鮮😍😍😻😻🤩🤩最後我哋每人叫咗一杯沙冰,但係我建議大家唔好嘥錢叫,一啲都唔好飲。下次如果我再食泰國嘢都係飲返椰青,應該會穩陣好多。

冬陰功湯

鹽燒鯽魚

2021-07-30
$214 (Dinner)
鹽燒鯽魚
2021-07-25 1031 views
今天我和家人試坐全程的「屯馬線」,回程的時候到宋皇臺站找餐廳吃午餐,而九龍城最多便是泰國餐館,所以我們便來到這間泰國菜餐廳吃午餐了雖然現在是中午時份,但是餐廳在星期六日並不提供午市套餐,於是我們最後便點了三份小食、一份主菜和一杯飲品,可惜全部食物的味道都非常難吃,簡直是「可一不可再」!No.1【炸蝦餅】$78雖然蝦餅是即叫即炸,而且口感亦十分爽口彈牙,但是它的味道竟然是酸的!恕我孤陋寡聞,這是我人生第一次嚐到酸的蝦餅,我真的完全不懂欣賞!No.2【泰式燒豬頸肉】$88豬頸肉烤的時候太長了,導致外皮過燶之餘,肉質亦變得相當粗糙,同時更欠缺香濃肉汁,每一口豬肉的口感都乾巴巴的,我們嚐了一小口便已經想放棄了No.3【菠蘿炒飯】$98菠蘿炒飯中包含了大量配料,味道都算咸香四溢,滋味非常,但是本人喜歡吃「乾身」的炒飯,可惜這份炒飯的質感竟然是濕的,令到這道菜色失去了很多分數No.4【串燒沙嗲】$16/串我們分了點了雞肉和豬肉串燒各三串,當中雞肉串燒是全場美味的菜色,肉質非常嫩滑可口,鮮美多汁,可惜豬肉串燒的質感和燒豬頸肉一樣這麼粗糙無比,這種質素真的試一次便夠了No.5【芒果沙冰】$32所謂的芒

炸蝦餅&燒豬頸肉&菠蘿炒飯

串燒沙嗲

串燒沙嗲
No.5【芒果沙冰】$32
芒果沙冰
所謂的芒果沙冰,根本只是一杯糖+水+色素的飲料而已,每一口我都充滿著濃濃的化學甜味,簡直味如雞肋,讓人難以下嚥,嚙檗吞針

芒果沙冰
價錢方面,炸蝦餅 $78,泰式燒豬頸肉 $88,菠蘿炒飯 $98,串燒沙嗲 $16/串,6串即是 $96,芒果沙冰 $32,餐廳不用加一服務費,最後四人總共 $392
總結來說,這間餐廳的食物味道相當一般,而且價錢亦不算便宜,用餐環境更有些簡陋,怪不得即使是星期六的午飯時間都沒有什麼人來光顧,個人認為這間餐廳完全不值得大家嚐試
2021-07-17
$98 (Lunch)
2021-07-19 532 views
平日時間大約夜晚7:30其實都唔使卜位都可以Walk in入到去冬陰功湯咁佢呢一個湯係偏酸㗎入邊嘅蝦係已經剝咗殼咁所以我覺得唔夠鮮甜因為冇得自己食埋蝦頭入面嘅膏蝦餅唔算特別彈牙😊但係都可以接受明盧煮烏頭,走辣呢一條魚真係非常之好食😋雖然係走辣,但係泰國風味超級足可能我因為鍾意食酸嘅關係,佢嘅湯係好酸千祈唔好就咁飲,一定要將個湯不落個爐度連埋個魚一齊煮起,滾起嘅時候飲個湯係有埋條魚嘅鮮味,同埋其他香料嘅香味非常之好食泰式炒金邊粉呢個金邊粉係我喺香港食過數一數二覺得好食嘅金邊粉唔可以炒得太乾,但係亦都唔可以太濕呢一個乾濕都係啱啱好而且一般喺出邊食嘅金邊粉好快會食到有膩嘅感覺,因為太甜但係呢個唔會太甜,所以非常好推薦比大家串燒雞同豬我自己覺得豬肉係好食過雞肉雖然豬肉有少少韌,但係比較香雞肉比較滑但係雞味吾出但係個沙嗲醬,我就覺得太甜
平日時間大約夜晚7:30
蝦餅
唔算特別彈牙😊但係都可以接受
明盧煮烏頭,走辣
呢一條魚真係非常之好食😋
雖然係走辣,但係泰國風味超級足

可能我因為鍾意食酸嘅關係,佢嘅湯係好酸
千祈唔好就咁飲,一定要將個湯不落個爐度
連埋個魚一齊煮起,滾起嘅時候飲個湯

係有埋條魚嘅鮮味,同埋其他香料嘅香味

非常之好食
泰式炒金邊粉
呢個金邊粉係我喺香港食過數一數二覺得好食嘅
金邊粉唔可以炒得太乾,但係亦都唔可以太濕
呢一個乾濕都係啱啱好
而且一般喺出邊食嘅金邊粉好快會食到有膩嘅感覺,因為太甜
但係呢個唔會太甜,所以非常好
推薦比大家
串燒雞同豬
我自己覺得豬肉係好食過雞肉
雖然豬肉有少少韌,但係比較香
雞肉比較滑但係雞味吾出
但係個沙嗲醬,我就覺得太甜
2021-03-09 1778 views
男友話今日帶我去好野~就揀左呢間位於九龍城的泰國菜!!眾所周知九龍城係食泰國菜的好地方!而家疫情關係無得親身飛去食泰國菜,唯有食住香港的泰國菜先啦~前菜方面就點了泰式生蝦 生蝦好鮮甜,配上個醬簡直一流!!馬拉盞炒通菜通菜唔老好入味!正!!冬陰功冬陰功好好飲,唔算太辣!最後叫左個泰式羊肉煲個人就覺得呢個泰式羊肉煲係咁多個菜比較無特底的一個。佢湯底飲落其實同魚的湯底一樣,但係湯味入唔到落羊肉度!變左好似湯有湯自己既味,羊肉有羊味咁~
男友話今日帶我去好野~
就揀左呢間位於九龍城的泰國菜!!

眾所周知九龍城係食泰國菜的好地方!

前菜方面就點了泰式生蝦

生蝦好鮮甜,配上個醬簡直一流!!

馬拉盞炒通菜

通菜唔老好入味!正!!

冬陰功

冬陰功好好飲,唔算太辣!

最後叫左個泰式羊肉煲

個人就覺得呢個泰式羊肉煲係咁多個菜比較無特底的一個。
佢湯底飲落其實同魚的湯底一樣,但係湯味入唔到落羊肉度!
變左好似湯有湯自己既味,羊肉有羊味咁~
2021-03-06
2021-02-27 1011 views
同屋企人食飯 屋企人肚餓 諗住叫野食先 先再諗下嗌咩野飲~點知 店員服務非常差 比說話我地聽 話我地點解唔可以一次過落單……分開落 邊得閑沖野比你飲……真係好唔愉快……一句到尾唔會再幫襯……
2021-02-27
$150 (Dinner)
2021-02-11 854 views
今日年三十,大家想行下食下嘢就最後選了九龍城泰菜。今早食了蘿蔔糕所以只精選想食的。選了蝦饼,串燒(牛,豬), 青咖哩豬包柸飲品。起初店員只有兩位,忙於外賣及量入嚟的人體温,反應未好快,但後來清了些單,人變放鬆了好好多,其實要求多一個柸一張纸巾也有回應,算可以㗎啦。嘢食方面,見评語有好壞,我哋嚟的嘢熱味好食,九龍城價錢合理啦,服務也算可以,後來倾多d新年仲開又無加一外賣也有折扣不错啦 提提女洗手間門鎖壞了所以店員提可去隔離另一店借用的。
今日年三十,大家想行下食下嘢就最後選了九龍城泰菜。

提提女洗手間門鎖壞了所以店員提可去隔離另一店借用的。
2021-02-11
$140 (Lunch)
2020-11-24 1047 views
性價比極高嘅九龍城泰國菜💗呢間係一個係九龍城based嘅廚師朋友推介。眼見泰象館,小曼谷排晒隊,朋友直呼嗰啲厄錢ga.. 試麥當勞隔離嗰間啦。去到,裝潢不算太吸引,燈光較為昏暗,而且居然還有吉位。 很久沒吃過這麼好吃的生蝦,非常新鮮。生菜包味道恰到好處,酸味同辣味配合得好好,好開胃。最特別的還是皮蛋蝦餅,外面脆嘅蝦餅,包住流心皮蛋,熱辣辣咁上碟,正!沙嗲串燒就OK啦,不過不失。飲埋啤酒野,每人都係$200埋單。原來九龍城還有滄海遺珠餐廳:金蘭花泰菜館

性價比極高嘅九龍城泰國菜💗

去到,裝潢不算太吸引,燈光較為昏暗,而且居然還有吉位。

沙嗲串燒就OK啦,不過不失。

飲埋啤酒野,每人都係$200埋單。

原來九龍城還有滄海遺珠

餐廳:金蘭花泰菜館
生蝦
生蝦
  • 生菜包
  • 生蝦刺身
  • 皮蛋蝦餅
2020-10-24 1177 views
於城南道、市政一帶都踩過不少泰菜館場,有些數度光顧怕生厭,剛好路過見這店外貼滿明星餐廳負責人合照,同時有數枱客待內進,似乎還不錯。座位逼迫不舒適,明星大王也得屈就。菜牌上、牆上標示不加一,唯細心觀察一下菜牌,每款餸菜的價錢比附近街道同類型泰菜也略高...點了些基本不會煮錯的諸如豬肉生菜包、泰式拼盤、小東蔭功,食物質素過得去。比較特別是原個南瓜🎃咖喱海鮮,汁的濃稠度剛好亦夠多,與刮起的南瓜肉及雜錦海鮮十分匹配,是別家泰菜館鮮有菜式。何解我起題 只此一次?想喝水,叫了小二2次斟水頭也不回,甚至連鄰桌喚斟水也同遭冷待,及後瞥見菜牌上蒸餾水盛惠每杯$10⋯⋯...

原個南瓜🎃咖喱海鮮
杧果沙冰
生菜包
小東蔭功
2020-09-26
$200 (Dinner)
原個南瓜🎃咖喱海鮮
2020-09-19 776 views
應該冇人唔知九龍城最多泰國菜食,雖然疫情又限聚當晚都見好多餐廳要等位,反而呢間金蘭花唔使等,老公話記得呢間啲咖喱蟹好好味,於是好多年冇食九龍城泰國菜都專登嚟試吓。入座唔使等見裝修就知有啲歷史,餐廳中央有滴水可能果晚落大雨😶我哋張檯咁啱喺滴水位附近,行過去廁所都有少少中招..侍應姐姐全部係泰國人,未食已經知正宗,叫菜好快就到齊,估唔到最快嚟係咖喱蟹!味道唔辣好香椰奶味嘅咖喱!啖啖肉雖然三百幾蚊都值得。另外仲有薄餅,馬拉盞炒通菜,生蝦刺身同冬陰公湯。個人口味覺得冬陰公湯太辣,飲幾啖就叫咗椰青!生蝦刺身都好新鮮,椰青好甜,其他就普普通通啦。埋單六百幾,二人份呢個價錢其實有好多選擇,間唔中隔幾年食一次都ok,經常食就唔會啦。下次食泰國菜,都會試吓其他九龍城餐廳比較下

味道唔辣好香椰奶味嘅咖喱!啖啖肉雖然三百幾蚊都值得。

下次食泰國菜,都會試吓其他九龍城餐廳比較下
咖喱蟹
咖喱蟹
  • 咖喱炒蟹
2020-09-04 559 views
見到呢間泰國菜咁多好平特登諗住嚟試吓叫咗幾樣菜式包括炭燒豬頸肉、冬陰功湯、炸蝦餅皮蛋、菠蘿炒飯、串燒、馬拉盞炒通菜肉類大多數都超級乾 冇太多肉汁最好食應該係個冬陰功湯 但都只係不過不失完全唔明點解會有咁多好評🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️整體評分:1/5
見到呢間泰國菜咁多好平特登諗住嚟試吓

肉類大多數都超級乾 冇太多肉汁
最好食應該係個冬陰功湯 但都只係不過不失
完全唔明點解會有咁多好評🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️
整體評分:1/5

2020-07-24 707 views
九龍城有好多不同的泰式餐廳,隨意入一間都好有泰式風味。係門外見到金蘭花有兩間相連鋪,所以就入去試吓! 鋪內都算寛敞,整潔!今次我哋試左招牌菜大圓法包椰皇咖喱雞, 菠蘿炒飯,碎豬肉生菜包,菜心炒牛肉!大圓法包份量十足,咖哩汁不太辣,可能有椰漿,咖喱雞很惹味,而且法包焗得鬆軟,兩者配合很美味!菠蘿炒飯內有很多菠蘿粒,有少少蝦,尤魚,花生粒,味道不錯!菜心牛肉是菜牌內沒有的,我們叫服務員另做,味道尚可!今次最大驚喜是生菜包,豬肉有少少微辣(利申:我不吃辣的)我都食到而且很好味配合埋生菜,好香口!我叫左個椰青,是King size,味道很清甜呢!

我叫左個椰青,是King size,味道很清甜呢!
  • 大圓法包椰皇咖哩雞
  • 生菜包
2020-07-08 581 views
好難得去到有香港小泰國之稱的九龍城食泰菜。 皇上話這間每次都好多人排隊, 今次行過, 好似無人排, 所以就抱著試下既心態。 可能是「正宗」, 感覺好似唔太過適合我食😅😅只能推介一,兩樣心水。馬拉盞通菜order 少辣, 可以接受到辣度, 通菜是夏天菜, 配上馬拉盞,所以都好難整得難食炭燒豬頸肉比較穩定嘅一樣, 只是個汁對皇上尼個就比較喜歡蒜香牛坑腩鐵板令到牛腩不斷出油在板中, 又配上炸既菜, 做唔到吸油效果, 仲令成件事出現太多油炒金邊粉炒得太干身, 欠味道

可能是「正宗」, 感覺好似唔太過適合我食😅😅
只能推介一,兩樣心水。

馬拉盞通菜
馬拉盞炒通菜

炭燒豬頸肉
比較穩定嘅一樣, 只是個汁對皇上尼個就比較喜歡

蒜香牛坑腩
鐵板蒜香牛坑腩

炒金邊粉
炒得太干身, 欠味道
干炒金邊粉
泰奶茶
2020-06-29 497 views
好耐冇食金蘭花,成家人專登過嚟食諗住回味一下。我諗個老細應該已經轉左手,啲人樣唔同晒,最大獲嘅係啲嘢食難食到不得了,破壞晒我嘅回憶!成餐飯等咗45分鐘都未上菜,搞到我要行過對面街入返咪錶。第一道菜等咗45分鐘嘅係生蝦刺身,我佢竟然話俾我聽冇晒啲炸蝦頭,但好彩個生蝦都彈牙既!第二道菜係燒豬頸肉,成碟總共得12片,啲豬頸肉梅既,仲有陣油益味,肯定唔係新鮮既!之後就係炒通菜,成個人灰晒,連碟菜都有豬頸肉嘅油益味,火都黎埋!好彩個蒜蓉包雖然好少蒜蓉同牛油,但都係脆既!,咖喱青口味道冇問題,但全碟只係得八隻青口,真係灰爆!相都冇心機影,記憶之中最差既一餐🤬
好耐冇食金蘭花,成家人專登過嚟食諗住回味一下。
成餐飯等咗45分鐘都未上菜,搞到我要行過對面街入返咪錶。
相都冇心機影,記憶之中最差既一餐🤬

燒豬頸肉
2020-06-28
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$180 (Dinner)
2020-06-27 327 views
行呢條街就好似去左轉泰國咁😯成件街都賣泰國嘢,同埋好多泰國人😳見到呢間食店除咗貼滿同明星嘅合照,仲有泰國總理嘅相😌.本身成日見佢喺舖頭出邊拎啲餸菜入嚟🤔(仲以為佢請槍🤣),之後發現原來有兩間舖頭,第二間就係隔離,不過中間隔左間唔知乜野😳.——————————————————————▽/ 泰式海南雞(半隻) / ❶❿♥︎♥︎♥︎♥︎♡(半隻已經足夠3-4人份量😏無骨方便食😚好有鮮味,唔太乾,但略嫌雞質唔夠滑🤨)./ 泰式燒豬頸肉/ ❽❽ [👏🏼]♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎(唔係講笑~呢個好好食😋食到炭燒味,燒到啱啱好,肉質唔鞋又唔硬🤤點埋個酸鹹辣醬汁,超刺激嘅味道,令我係咁夾嚟食🥰)./ 炸蝦餅 / ❻❽♥︎♥︎♥︎♥︎♡(即叫即炸,唔係好多粉,重點係!炸得好鬆脆🤩唔會炸到又硬又拮口🥰食落蝦肉好冧,名正言順外脆內軟😍)./ 蒜蓉炒通菜/ ❼❽♥︎♥︎♥︎♡♡(呢個不過不失😁,可以落多少少蒜蓉,炒得有多啲鑊氣)./ 冬陰功湯 (2人份) / ❻❽♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎(冬陰功從來都係我至愛💕 夠酸夠辣,味道豐富,湯好足調味料,蝦好新鮮,太感動了將蝦剝殼切邊🥰)./ 頂級鮮椰青/ ❸❻♥︎♥︎♥︎♥︎♡(夠晒清甜解渴😙,但好可惜冇得食入邊啲椰青肉🥺

——————————————————————

/ 泰式海南雞(半隻) / ❶❿

/ 泰式燒豬頸肉/ ❽❽ [👏🏼]
♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎

/ 炸蝦餅 / ❻❽

/ 蒜蓉炒通菜/ ❼❽
♥︎♥︎♥︎♡♡
(呢個不過不失😁,可以落多少少蒜蓉,炒得有多啲鑊氣)

/ 冬陰功湯 (2人份) / ❻❽
♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎

/ 頂級鮮椰青/ ❸❻
♥︎♥︎♥︎♥︎♡
(夠晒清甜解渴😙,但好可惜冇得食入邊啲椰青肉🥺)

——————————————————————
2020-06-23 234 views
父親節前夕家人下午臨時先話想食泰菜,book左幾間都full,泰菜想起九龍城,隨意揀左金蘭花,去到門口企滿人,我哋安排樓上閣樓最入的枱,有小朋友真係最好坐呢啲,只有一個ee 去服務我哋,但ee態度十分友善,食物每樣都出色,特別喜歡麵包咖喱雞,麵包好新鮮軟棉棉,芒果糯米飯,椰汁多芒果甜,乾炒貴叼都炒得好好食,下次一定要再嚟,性價比高👍🏻👍🏻