2020-02-18 32 views
九龍城多嘢食就係人都知,不過奈何真係太隔涉,唔係好方便我所以都只係偶爾先會嚟到搵食今日又咁啱有個機會比我大口福朋友介紹依間泰國菜好食,話依間有風味同幾地道咁我又無乜研究邊間好食,就一於依間啦泰式烤魚同泰國嘅味道有得比喎泰式鳳爪食落好清爽既感覺,酸酸地好開胃仲有薄餅同蒜蓉包,蒜蓉包外脆內軟,個蒜蓉味好香,好鍾意呢種香味而佢既薄餅都整得好鬆軟好好味好鐘意依麵包類嘅我就真係覺得幾正,好滿足整體感覺唔錯下次再有機會嚟嘅話,會再試埋其他菜式
九龍城多嘢食就係人都知,不過奈何真係太隔涉,唔係好方便我
所以都只係偶爾先會嚟到搵食
今日又咁啱有個機會比我大口福
朋友介紹依間泰國菜好食,話依間有風味同幾地道
咁我又無乜研究邊間好食,就一於依間啦

泰式烤魚同泰國嘅味道有得比喎
泰式鳳爪
食落好清爽既感覺,酸酸地好開胃
而佢既薄餅都整得好鬆軟好好味
好鐘意依麵包類嘅我就真係覺得幾正,好滿足

整體感覺唔錯
下次再有機會嚟嘅話,會再試埋其他菜式
今日想食一啲地道泰國菜 上網見到九龍城間金蘭花泰國菜館 人氣好高 所以約埋屋企人決定試一試呢間泰國菜 先入到來餐廳環境相當整潔 菜色多樣 同時店務員服務態度好好 我地點左個咖喱炒蟹 哩嗰咖喱炒蟹 咖哩非常濃郁  再配搭蟹膏同蟹肉 好惹味 再來脆皮豬手 皮脆肉嫩 外皮脆卜卜 加埋配料簡直係正 蝦膏炒飯 炒得好有鑊氣 蝦膏又濃 飯同蝦膏完美咁配合 有炒飯之佘 又不失香氣  強烈建議大家來呢道食飯 又底又正宗又好食 推介大家來金蘭花泰國菜館試試呢到的泰國風味

2020-02-17 18 views
今次一行三人闖入九龍城食好野,特登來九龍城食泰菜,呢到都有幾間既泰菜,最後經由朋友介紹來到呢間 “金蘭花泰國菜” 炒椰苗係口入面咬出清脆既聲音,無苦味,嫩口小推薦! 泰式燒雞一送上檯已經聞到濃濃既燒烤味,慢慢咬感覺到肉味濃馥又juciy,而且仲好嫩添,完全吾覺得乾呢個泰式燒雞不得了~ 真係勁多,我地得三個人最後食吾曬都要打包走! 咖哩炒蟹好新鮮既原隻肥美蟹, 咖哩汁都好出色架!入囗送飯或者沾麵包食都正,不過咖哩偏向椰香較重,岩曬我中意椰香既口味!

炒椰苗
係口入面咬出清脆既聲音,無苦味,嫩口小推薦!

泰式燒雞
而且仲好嫩添,完全吾覺得乾
呢個泰式燒雞不得了~ 真係勁多,
我地得三個人最後食吾曬都要打包走!

咖哩炒蟹
2020-02-17 24 views
有日我同朋友係九龍城見面,大家都想搵個地方坐底傾下計食野,呢到有好多泰國餐廳,因為我朋友係附近住,就直接帶我來呢間金蘭花泰國菜館,佢話呢間最正!我地點左泰式燒雞、香葉豬頸肉炒茄子、雞翼。先來左一份雞翼,雞翼皮脆肉嫩,好多肉汁,非常美味!跟住就係香葉豬頸肉,送飯簡直係一流,香葉嘅香氣配搭,豬頸肉爽口嘅口感,好有泰國風味!最後泰式燒雞都做得好好,燒得好香,很多肉汁!雞味道都好濃,加上泰式辣醬,很地道又有質素嘅泰國菜。非常推介大家過來食下呢間金蘭花泰國菜館!

我地點左泰式燒雞、香葉豬頸肉炒茄子、雞翼。

先來左一份雞翼,雞翼皮脆肉嫩,好多肉汁,非常美味!

非常推介大家過來食下呢間金蘭花泰國菜館!
2020-02-17 16 views
係呢頭做完野,即刻上openrice睇睇有咩岩食,見到間泰國野好吸引,所以就入左去,打開本餐牌,見到有好多野食,仲有好多野食相添得兩個人,但係太多選擇,最後就揀左 香葉紅咖哩炒牛肉(雞/豬/牛肉) 同泰式甜酸炸魚,之後一人一碗白飯 我揀左香葉紅咖哩炒牛肉,咁佢就有雞/豬/牛肉 三選一可以揀既,因為我好中意牛肉,所以就揀左呢個,值得講既係味道濃郁,除左入面有椰漿之外,係面仲有小小椰漿同辣椒油點綴整體既視覺靚好多因為每碟送都勁大份,我同事叫多左碗飯,真係好搞笑 ~
所以就入左去,打開本餐牌,見到有好多野食,仲有好多野食相添
得兩個人,但係太多選擇,
最後就揀左 香葉紅咖哩炒牛肉(雞/豬/牛肉) 同
泰式甜酸炸魚,之後一人一碗白飯

因為我好中意牛肉,所以就揀左呢個,值得講既係
味道濃郁,除左入面有椰漿之外,係面仲有小小椰漿同辣椒油點綴
整體既視覺靚好多
因為每碟送都勁大份,我同事叫多左碗飯,真係好搞笑 ~

2020-02-17 20 views
朋友前日係美國翻來,兩個人咁耐無敘舊, 我就話好想食泰國菜阿! 不如入九龍城食泰菜啦, 朋友二話不說就話陪我入去~今次再來到呢間正宗泰菜 隆重推薦 ”金蘭花泰國菜館”,  入面既空間好大,佈置簡約,直接用食物取勝~酸辣去骨鳳爪已經去哂骨,除左方便食之外,仲唔會有損淑女之態,入面有大量既洋蔥同埋芹菜提味基本上已經醃得好入味,凍冰冰好入味咖哩大頭蝦相信呢碟咖哩大頭蝦落足左好多唔同既香料, 就咁聞落去已經好香~仲好足料添泰式甜酸炸魚基本上我估已經係原條魚落去炸,因為個分量真係好多, 今日叫既野都甜甜酸酸,好香,好酥,食到好開心

酸辣去骨鳳爪
已經去哂骨,除左方便食之外,仲唔會有損淑女之態,
入面有大量既洋蔥同埋芹菜提味
基本上已經醃得好入味,凍冰冰好入味
咖哩大頭蝦

泰式甜酸炸魚

2020-02-17 19 views
今日入九龍城做野,搵左女朋友陪我去食晏,佢叫左個青木瓜沙律,我同佢一齊分住食,另外仲叫左個菠蘿炒飯我自己食 大大碟又凍冰冰既青木瓜沙律,甜甜酸酸好開胃,忍吾住一啖接一啖咁食,仲有小小番茄汁既甜酸味,加埋d 果仁多左口感 菠蘿炒飯, 係用一種最經典既方式去裝住d飯, 分量真係好多! 堆到一座小山丘咁,用匙跟一剝開,熱氣係飯入面急速咁飄出來,另外就係夠足料,除左菠蘿之外,仲有蝦肉,洋蔥,粟米等等既食材係入面,真係好豐富~ 女朋友偷食左幾啖,表示滿意!!

女朋友偷食左幾啖,表示滿意!!
2019-12-17 308 views
一向好中意食泰國菜,有時自己學下煮,但可惜,學極都學唔識,好似對煮野食有敏感甘.我應係只能食不能煮今次我地一行二人黎咗九龍城金蘭花泰國菜館食泰國菜,點咗三道菜式:咖哩雞、大頭蝦金邊粉,同埋雞翼呢碟咖哩汁充滿椰香,味道濃郁,份量都幾多,下次叫埋碗白飯一齊食,應該會好正大頭蝦金邊粉好香香草味,同香芧味,金邊粉炒得好入味,每口金邊粉都食到有濃濃泰式香草味,都唔錯呀最係仲有一度菜係炸雞翼,外皮脆,雞肉嫩滑~

最係仲有一度菜係炸雞翼,外皮脆,雞肉嫩滑~
2019-12-17 170 views
食泰國菜不得不到九龍城,九龍城泰國菜餐廳勁多,隨意行都找到幾間在附近。今次我揀了間之前未食過的「金蘭花」。泰國菜必點的應該都是那幾款菜式,雖然經典老款,但是足夠考功夫!點了四個菜式試試:黃咖喱炒蟹 - 招牌菜這個菜式價錢比較貴,不過味道的確一流!咖喱汁好濃郁,微微地辣,不會辣親,可以接受的辣度。濃郁的咖喱汁配以蟹肉,真是冇得彈!如果蟹的份量再多一些就好了。冬陰功食得泰國菜應該都不會錯過冬陰功,酸酸辣辣超級開胃,次次都要飲啖冬陰功湯再食其他野,食咩都食得好味又食得多一些,哈哈!最鍾意是連白飯,撈湯食,超級正,直情不用叫其他餸。明爐青檸酸辣魷魚這個菜式最有驚喜!平日食青檸鱸魚較多,明爐青檸酸辣魷魚真的比較少見到,因為我超級喜愛青檸味,加上辣味,好像冬陰功一樣開胃,但又同冬陰功好大區別,青檸酸辣更加清,淡淡的酸辣,好舒服,是一種令人無法抵禦的美味,用這種做法去烹煮魷魚,令到魷魚的味道更加突出,好喜歡!
今次我揀了間之前未食過的「金蘭花」。
點了四個菜式試試:

黃咖喱炒蟹 - 招牌菜

冬陰功

明爐青檸酸辣魷魚
2019-12-17 122 views
好耐冇食過泰國菜啦,呢排成日都係食日式、韓國菜、西餐、冰室……已經全部食到厭曬,決定同我個friend轉下口味,食下泰國菜啦!九龍城嘅金蘭花之前上網有見推薦過,印象中好似評價唔錯,所以我地就黎咗呢度試下啦~因為唔算話好肚餓,所以嗌得唔多,嗌咗3個菜明爐烏頭魚鍋近排凍凍地,所以食飯整個暖粒粒嘅爐擺係中間個心都已經暖咗先,哈哈哈哈哈!講真暖暖地食魚真係特別好食,湯汁又酸酸辣辣咁,成條魚都加咗好多香料,令到魚冇咗魚腥味,d汁入曬魚度,好開胃!大圓法包咖喱雞見到有幾台都嗌咗呢款菜,好吸睛,望落非常吸引,大大嘅金瓜裝滿咗咖喱同海鮮,望住d咖喱瀉曬出黎,慢慢地順住個瓜邊流落黎,流到落碟…哇!好滿足,有種好治愈嘅感覺!咖喱味好香滑!金邊粉冇嗌到飯,所以要整個粉食下先夠飽~個粉炒的幾好,唔會太dry或者太濕,軟硬度同濕度剛剛好~味道係有小小甜甜地,好味嘅~除咗魚骨,全部野清曬~
因為唔算話好肚餓,所以嗌得唔多,嗌咗3個菜

明爐烏頭魚鍋

大圓法包咖喱雞
哇!好滿足,有種好治愈嘅感覺!咖喱味好香滑!

金邊粉
除咗魚骨,全部野清曬~
2019-12-17 106 views
放工就緊係要食飯啦!今晚同朋友食,佢地book 左間泰國餐廳,就係我嚟緊講既金蘭花泰國菜館餐廳,人齊就叫野食啦,我地就叫左個餸其中個泰式鹽燒鰂魚,蒜蓉包同燒牛肉,係我最中意食,同時都係好多人食既,特別係個泰式鹽燒鰂魚,個樣已經好吸眼,整得好靚咯,食落去外脆內軟,有小小辣,幾野味嫁!之後到蒜蓉包,本身就有時早餐都會食,但呢整得好好食呀,烤完個心伙軟綿綿嫁好中意呀!沾埋咖哩好好味呀!!佢既燒豬肉,好入味好多汁,好香呀,熟度岩岩好,中意食豬既朋友一定唔會放過佢!
2019-12-16
  • 燒鰂魚
  • 豬頸肉
2019-12-16 101 views
有朋友有勞於我所以請我食餐飯~佢話一直都推介呢間餐廳俾身邊既朋友食,佢話因為真係好好食特別係佢地既咖哩!同埋佢知我中意食咖哩嘛,算係有誠意啦,去到環境算唔錯,幾有泰國風,都乾淨整齊,個個服務員都好nice講番野食先,我地叫左咖哩蟹同咖哩大頭蝦,果然來頭唔小,海鮮的確係好新鮮,就算佢既咖哩好香好重味,都唔會覆蓋左佢海鮮既味道,到佢既咖哩,岩岩都講左啦,好香,辣得野味,好有椰奶香味,咖哩唔會汁唔會好似水甘,係我中意咖哩既味道同感覺 我都推介大家嚟食呀
  • 咖喱炒蟹
2019-12-12 115 views
九龍城最多就係泰國菜食😛今日都好得閒下 所以專程揸車去食🤣其實好多間都食過嫁啦🤣🤣今次食金蘭花🥰🥰未食過🤣入到去都好有泰國風🤤休閒既感覺🤤我叫左馬拉盞炒通菜🥬芒果雙色糯米飯🥭椰汁糕🥥咖哩🥘同埋用泰式烤魚既方法烤八爪魚🐙平都有食開泰菜既朋友都應該對頭幾樣餸唔會陌生🤪只有烤八爪魚 我本人未試過因為八爪魚其實唔容易入味🤣但容易搭配但無諗過咁樣都好好食!!好容易提起鮮味因為有檸檬🍋有破格既感覺🤣🤣未試過大家可以去試下🥳🥳
九龍城最多就係泰國菜食😛

因為有檸檬🍋
有破格既感覺🤣🤣
未試過大家可以去試下🥳🥳
2019-11-26 221 views
之前食過一次,覺得幾好食所以今次再黎點知食物質素差咁多😡叫左黃咖哩牛腩、生菜包、手抓包牛腩得四、五塊,薯仔洋蔥仲多過啲牛腩,賣$118一碟,價錢完全吾值!生菜包仲離譜😡啲生菜係爛,仲要污糟叫侍應換過碟,佢仲塗手拿住出來俾我然後換左嘅個碟菜仲差過未換個侍應語氣不耐煩咁解釋話「啲菜係雪得耐先咁嘅樣,吾係爛」既然係咁,點解仲要攞出來俾人食?仲要明知啲菜係要生食,仲可以塗手攞啲菜好嬲!吾值得再去幫襯感覺吾休做,吾珍惜啲食客
之前食過一次,覺得幾好食所以今次再黎
點知食物質素差咁多😡
叫左黃咖哩牛腩、生菜包、手抓包

生菜包仲離譜😡
啲生菜係爛,仲要污糟
侍應換過碟,佢仲塗手拿住出來俾我
然後換左嘅個碟菜仲差過未換
侍應語氣不耐煩咁解釋話「啲菜係雪得耐先咁嘅樣,吾係爛」
既然係咁,點解仲要攞出來俾人食?
仲要明知啲菜係要生食,仲可以塗手攞啲菜
好嬲!

吾值得再去幫襯

感覺吾休做,吾珍惜啲食客
生菜包
生菜包
2019-10-18 297 views
返工成日都係叫求方便而叫外賣,食都食到厭啦!於是開始睇下附近有冇咩好食既餐廳,得閒可以去試下。而今次就嚟到呢間專門食泰國菜既餐廳,金蘭花。Menu款款食物都好吸引,令人每一款都好想試,好想叫晒去呀,但係可惜我就得一個胃,試唔曬更多嘢食,望住個MENU望左好耐。突然諗起好耐無食咖哩,就順便試下泰式咖哩既味道。嗌左個咖哩炒蟹咖哩炒蟹味道一流!!本來諗緊,咖哩同炒蟹兩種咁唔同既味道會點樣融合起嚟,冇諗到原來可以咁好食!咖哩十分濃厚,但係炒蟹既味道都冇輸,加埋一齊非常美味如果要食咖哩,就當然要配埋飯一齊食啦!份量多到我食左兩碗飯,超級飽!
突然諗起好耐無食咖哩,就順便試下泰式咖哩既味道。
嗌左個咖哩炒蟹