2019-12-17
好耐冇食過泰國菜啦,呢排成日都係食日式、韓國菜、西餐、冰室……已經全部食到厭曬,決定同我個friend轉下口味,食下泰國菜啦!九龍城嘅金蘭花之前上網有見推薦過,印象中好似評價唔錯,所以我地就黎咗呢度試下啦~因為唔算話好肚餓,所以嗌得唔多,嗌咗3個菜明爐烏頭魚鍋近排凍凍地,所以食飯整個暖粒粒嘅爐擺係中間個心都已經暖咗先,哈哈哈哈哈!講真暖暖地食魚真係特別好食,湯汁又酸酸辣辣咁,成條魚都加咗好多香料,令到魚冇咗魚腥味,d汁入曬魚度,好開胃!大圓法包咖喱雞見到有幾台都嗌咗呢款菜,好吸睛,望落非常吸引,大大嘅金瓜裝滿咗咖喱同海鮮,望住d咖喱瀉曬出黎,慢慢地順住個瓜邊流落黎,流到落碟…哇!好滿足,有種好治愈嘅感覺!咖喱味好香滑!金邊粉冇嗌到飯,所以要整個粉食下先夠飽~個粉炒的幾好,唔會太dry或者太濕,軟硬度同濕度剛剛好~味道係有小小甜甜地,好味嘅~除咗魚骨,全部野清曬~
因為唔算話好肚餓,所以嗌得唔多,嗌咗3個菜
明爐烏頭魚鍋
大圓法包咖喱雞
哇!好滿足,有種好治愈嘅感覺!咖喱味好香滑!
金邊粉
除咗魚骨,全部野清曬~