2023-10-10 72 views
心血來潮,突然間好想鋸扒,老公仲未收工,唯有帶個仔去,太子店又嫌唔就腳,鐵路沿線啟德站較為方便,出閘行幾分鐘就到,地方比太子店寬敞得多,起碼食完唔會一身油煙味😅¤羅宋湯跟餐包¤個湯幾足料,餐包又熱辣辣,配埋牛油😋¤招牌牛柳餐(七成熟)¤落單時切記加蒜茸,呢個係靈魂精髓,牛柳經過醃製,口感軟腍¤西冷牛扒餐(五成熟)¤口感冇牛柳咁腍,較有咬口¤白牛¤原來雪碧加雲呢拿雪糕,個仔梗係覺得好飲, 因為夠晒甜😆

¤羅宋湯跟餐包¤
個湯幾足料,餐包又熱辣辣,配埋牛油😋

¤招牌牛柳餐(七成熟)¤
落單時切記加蒜茸,呢個係靈魂精髓,牛柳經過醃製,口感軟腍

¤西冷牛扒餐(五成熟)¤
口感冇牛柳咁腍,較有咬口

¤白牛¤
原來雪碧加雲呢拿雪糕,個仔梗係覺得好飲, 因為夠晒甜😆

2023-05-19
$150 (Dinner)
以前細個大時大節先有機會去食鐵板牛扒,淋汁時「滋滋聲」係令人害怕又期待嘅聲音,而家懷舊港式西餐廳唔係度度有,今次就去咗金鳳大餐廳嘆鐵板餐。精選晚餐($178)呢個價錢已包括餐湯及牛油餐包、頭盤、主菜、甜品及餐飲,性價比幾高。先上枱嘅濃郁羅宋湯是經典西式湯品,以新鮮蔬菜和香料熬製而成,搭配香軟牛油餐包,令人滿足。頭盤係日式鰻魚薯仔沙律,鰻魚塗滿香甜鰻魚汁,肉質鮮嫩多汁,搭配薯仔雜果沙律,口感清爽。主菜鐵板西冷牛扒拼司華力腸,以優質西冷牛扒為主角,用熱辣辣鐵板上菜,保留了牛肉的原汁原味,搭配拼司華力腸的濃郁口感和黑椒汁的香辣風味,每一啖都係肉食愛好者的享受。鴛鴦扒餐($122)嫩滑的雞扒和鮮嫩的豬扒相互搭配,搭配蒜蓉汁的香氣四溢,為菜餚增添豐富的口味層次。芒果味意大利配方雪糕,以意大利配方製作,質地細膩滑順,味道又香又甜,每一口都充滿了芒果的風味,清新風味十分解膩。跟餐不用再加錢就嘆到經典港式飲品,凍港式奶茶,口感順滑,完全不會苦澀。凍即磨咖啡富咖啡的香氣和風味。

2023-09-13 68 views
細個好鍾意叫亞媽帶我食鐵板餐,牛扒配黑椒汁,上菜果陣吱吱聲再落埋黑椒汁即刻噴D煙上黎果下幾好玩鐵板美國安格斯肉眼扒餐 ($188 )食落Juicy 彈牙,牛油甘香又外焦內嫩,再配埋多款傳統秘製重料醬汁,分量十足,幾乎蓋過整塊鐵板晚餐F : 海鮮燴煙三文魚意粉 ($76)有3片日式蟹柳同三文魚,唔知係咪俾錯左熟三文魚,不過好肚餓就算啦隨扒餐附送餐湯、麵包🍞和一杯飲品🥤,餐湯有忌廉湯和羅宋湯兩款選擇,叫左羅宋湯有小小辣唔錯,餐包都夠熱跟餐叫左凍檸茶,另外重加左兩杯雪糕($20)士多啤梨同芒果
鐵板美國安格斯肉眼扒餐 ($188 )

晚餐F : 海鮮燴煙三文魚意粉 ($76)
隨扒餐附送餐湯、麵包🍞和一杯飲品🥤,
跟餐叫左凍檸茶,另外重加左兩杯雪糕($20)
士多啤梨同芒果
2023-08-06 100 views
提早同爸爸慶祝本身想同佢食日本野但太多人吾想佢地老人家等甘耐而且佢地慣左早食飯同佢地去浪漫下食扒3個人叫左2個餐食晚餐鐵板set有湯、沙律、主餐仲要有甜品 $178白湯忌廉湯餐包鰻魚沙律鐵板西冷牛扒拼司華力腸(7成熟)蒜蓉汁抹茶雪糕美國安格斯肉眼扒(鐵板上5成熟)紅湯(羅宋湯)餐飲叫左凍檸檬茶同熱檸檬水食物都好豐富3個人2個餐剛剛好無論食物賣相定味道都成正比p.s. 繁忙時間服務員完全吾夠人落單或者要拎餐具都要叫好幾次先有人拎
提早同爸爸慶祝

白湯忌廉湯餐包

鰻魚沙律

鐵板西冷牛扒拼司華力腸(7成熟)蒜蓉汁

抹茶雪糕

美國安格斯肉眼扒(鐵板上5成熟)
紅湯(羅宋湯)

餐飲叫左凍檸檬茶同熱檸檬水
食物都好豐富3個人2個餐剛剛好
無論食物賣相定味道都成正比

p.s. 繁忙時間服務員完全吾夠人
落單或者要拎餐具都要叫好幾次先有人拎

2023-08-04
2023-06-30 699 views
喺大角咀讀書嘅年代,已經鍾意幫襯金鳳,時至今日已經開咗好幾間分店,今日就幫襯吓屋企附近嘅金鳳大餐廳。最鍾意幫襯呢度嘅港式西餐,先嚟個暖笠笠嘅餐包,溫度啱啱好唔會過熱,又可以將牛油溶化喺麵包入面。忌廉湯每日都有少少唔同主題,今日就配有火腿粒,味道濃郁。今晚其中一個餐我哋選擇咗每月特選晚餐,配有日式鰻魚薯仔沙律,雖然配搭有啲獨特,不過各自各精彩,兩款都咁好味。嚟金鳳當然係為咗食佢嘅吱吱聲鐵板餐,有黑椒汁或者蒜蓉汁俾你選擇。我哋另外揀咗主餐牌上嘅帶子牛柳餐,兩粒帶子兩邊快煎一下,然後再淋上熱辣辣嘅牛扒汁,令生熟度控制得剛剛好。牛柳夠晒嫩滑,配搭埋蔬菜同薯條真係冇得彈。特選晚餐係鐵板西冷牛扒拼司華力腸,小朋友就最鍾意,而且份量多到真係食唔晒。飲品,我哋都選擇咗配特飲,紅牛係利賓納梳打配士多啤梨雪糕。黃牛就係忌廉汽水配芒果雪糕。特選套餐仲包咗一球指定口味意大利配方雪糕,今日就係綠茶味,夠晒香滑。
餐包
忌廉湯每日都有少少唔同主題,今日就配有火腿粒,味道濃郁。
忌廉湯
日式鰻魚薯仔沙律
帶子牛柳餐
鐵板西冷牛扒併司華力腸
飲品,我哋都選擇咗配特飲,紅牛係利賓納梳打配士多啤梨雪糕。
紅牛
黃牛就係忌廉汽水配芒果雪糕。
黃牛
意大利配方雪糕
帶子牛柳餐
鐵板西冷牛扒併司華力腸
2023-06-06 236 views
哈哈,同friend 去左Golden Phoenix 金鳳鋸扒,係食肉獸的一餐餐廳環境好新淨,紅色主調,紅色卡位凳點咗兩個餐,一個鴛鴦扒餐,有豬扒加雞扒,另外叫咗個佢地既每月特選套餐 - 西冷,有日式鰻魚沙律作為前菜、亦都有甜品:抹茶雪糕,唔會太濃,比較岩我點餐無耐,就上咗餐包 & 牛油,連埋羅宋湯一齊上,餐飽夠熱、羅宋湯夠濃沙律配鰻魚,呢個特色沙律算特別扒餐十分鐘鬆d就送到上黎,一個配洋蔥汁、另外一個配黑椒汁淋汁嗰陣時怕濺到自己,所以真係要拉起張紙在前面擋一擋。同店員講要西冷牛扒六成熟,對我黎講剛剛好,呢個西冷仲配左條大大條既司華力腸,份量絕對夠食😆😆 值得加$2配蒜蓉,扒下面仲有配薯菜(薯條同翠玉瓜)另一個扒餐有兩塊扒,分別係雞扒同埋豬扒,佢哋都好厚身,成塊面咁大塊,所以真係好多肉同埋好夠飽😉餐要了兩杯凍飲:凍檸茶、凍奶茶岩哂夏日消暑今晚埋單$332人均$166,我地都覺得價錢上算抵食😆份量又足夠

餐廳環境好新淨,紅色主調,紅色卡位凳

甜品

沙律配鰻魚,呢個特色沙律算特別

扒餐十分鐘鬆d就送到上黎,一個配洋蔥汁、另外一個配黑椒汁
鴛鴦扒

淋汁嗰陣時怕濺到自己,所以真係要拉起張紙在前面擋一擋。
西冷

值得加$2配蒜蓉,扒下面仲有配薯菜(薯條同翠玉瓜)

餐要了兩杯凍飲:凍檸茶、凍奶茶

岩哂夏日消暑

今晚埋單$332

人均$166,我地都覺得價錢上算抵食😆份量又足夠
2023-06-06
$166 (Dinner)
甜品
鴛鴦扒
西冷
2023-06-03 106 views
九展工作過後到啟德覓食,九展經天橋走到晴朗商場大約10分鐘,晚上六時剛好剩下最後一張卡位。點了一個港式扒餐和一個晚餐,先上中西湯各一和餐包。餐包是暖的,很軟熟,跟牛油和忌廉湯是絕配。朋友說羅宋湯也很有港式風味,酸甜適中,夠開胃。牛扒配帶子點了五成熟,以薯條和翠玉瓜襯底,侍應會即場倒上醬汁,別有一番風味。牛扒接近全熟也非常軟嫩,容易切開,兩粒帶子也有煎封過,格外香口。另外還點了是日晚餐蟹籽卡邦尼炒意粉,蟹籽份量很多,賣相吸引。雖然是炒意粉但也不會太乾身,蟹籽配上煙肉條令意粉味道豐富有層次。兩杯飲品也很有港式風味,跟餐可加錢配特飲。檸檬利賓納梳打酸酸甜甜,非常適合炎炎夏日。黑牛是不少人的童年回憶,朱古力雪糕配可樂的美味讓人怎能抗拒。

點了一個港式扒餐和一個晚餐,先上中西湯各一和餐包。
餐包是暖的,很軟熟,跟牛油和忌廉湯是絕配。

朋友說羅宋湯也很有港式風味,酸甜適中,夠開胃。

兩杯飲品也很有港式風味,跟餐可加錢配特飲。

檸檬利賓納梳打酸酸甜甜,非常適合炎炎夏日。

2023-06-01
2023-05-31 120 views
今天去了啟德行,然後又忽然想吃牛排,便來了這餐廳吃晚餐。跟餐送的餐包和羅宋湯。餐包很軟熟,挺好吃的,然後羅宋湯很夠香濃,非常好吃。貴族牛排套餐($208):牛排選了4成熟,黑椒汁,真的非常香,牛是完全不會韌,很有肉味,夠淋,很香軟,真好吃。然後黑椒味同牛排真的很夾,非常好吃。配菜的薯條🍟,也很香脆很好吃,正。第一次選4成熟的,倒也不會覺得很生,我是覺得剛剛好。不會太生又不會太老,很好吃。美國🇺🇸德州頂級西冷(蒜蓉汁)$183:西冷好滑,一點都不會韌,很淋,而且蒜蓉汁又好香,同牛排都幾夾,幾好食。牛排份量都好多,一定夠飽,都幾抵食。跟餐點了凍檸茶,熱檸水,都幾好飲。最後埋單不用加一,才$430,性價比高。

今天去了啟德行,然後又忽然想吃牛排,便來了這餐廳吃晚餐。

跟餐送的餐包和羅宋湯。
餐包很軟熟,挺好吃的,然後羅宋湯很夠香濃,非常好吃。

貴族牛排套餐($208):

跟餐點了凍檸茶,熱檸水,都幾好飲。

最後埋單不用加一,才$430,性價比高。
2023-05-31 87 views
今日去左啟德探朋友, 見差唔多午飯時間,朋友帶咗我去金鳳鋸扒,我點咗個黑椒鴛鴦扒飯配羅宋湯,包括牛扒同豬柳,午餐仲包埋餐包同羅宋湯添,真係好抵食呀。🔍金鳳大餐廳 (晴朗商場) (九龍城)📌九龍城德朗邨沐虹街12號晴朗商場地下 B003-004號

🔍金鳳大餐廳 (晴朗商場) (九龍城)
📌九龍城德朗邨沐虹街12號晴朗商場地下 B003-004號
2023-05-22 58 views
有好多選擇,試咗西冷牛扒,羊扒同安格斯牛扒。佢係一般西餐set,有湯,包。主食就冇粉或者飯,得扒,薯條同菜。7成熟西冷牛扒夠厚同香,唔會好韌。7成熟安格斯牛扒都係好夠牛味,但會多啲筋,小朋友會覺得好難切斷。全熟羊扒就比較普通。菜單上邊見到嘅薯格,最後上餐只係普通粗薯條。額外叫咗碟炒飯,冇咩印象,但都係正常味道。但飯比扒上得快,食曬先上,令到之後啲扒食曬嘅時候會覺得膩。想鋸扒嘅話可以去食,但唔算特別平,但牛扒係可以試嘅🤩
2023-05-15 86 views
估唔到港式扒房都有正嘢,呢間金鳳嘅扒餐好出色❤️好彩7點入座左😂因為坐低🪑左唔夠一陣就全院滿座,出面又多街坊排隊,好彩好彩👍🏻我哋叫咗個扒餐同是日晚餐,個扒餐超級豐富😋配個餐包餐湯,又有個前菜鰻魚沙律🥗,估都估唔到係有鰻魚,好特別👏🏻再黎主角西冷牛扒🥩加司華力腸😳條腸完全搶左主角牛扒嘅鏡😂又大條又紮實!牛扒🥩我哋叫咗7成熟,入口嫩滑又有汁👍🏻好正!重點都係大大塊,入口啖啖肉,好抵食!是日晚餐就叫左個海鮮燴煙三文魚意粉🍝三文魚有好多塊,海鮮又多,完全係一啖意粉一啖肉,絕無欺場🫡我地再叫埋兩杯特色飲品白牛同金牛,而家好少地方有得飲,真係夠哂有風味❤️❤️

2023-05-11
Dinner
啟德呢個地方既有豪宅又有屋邨,人口稠密自然需要有一啲具質素嘅餐廳支撐住,呢間餐廳正正可以幫到呢個地方!今次叫咗兩份扒餐 一份鐵板鴛鴦扒(雞、豬),一份牛仔扒,先講吓鴛鴦扒,鐵板雞扒和豬扒再加上香蒜汁非常惹味,雞肉好嫩,完全無硬邦邦的口感。外皮少少脆,内裡仍然保持到肉汁嘅鮮美。同鐵板雞扒相比,豬肉更加濃郁,所以配上香蒜汁嘅味道更加突出,而旦完全無韌嘅感覺。至於牛仔扒,今次就揀咗五成熟配香蒜汁,五成熟嘅牛扒非常嫩,口感十足,亦唔會有好多筋位。唯一可以改善嘅地方就係冷氣比較大,可能咁啱坐咗風口位,所以啲食物好快凍,所以臨尾啲肉就有啲韌。總體來說,百零蚊嘅價錢食到唔錯質素嘅扒,仲有餐湯餐包加嘢飲,真係超值!
今次叫咗兩份扒餐 一份鐵板鴛鴦扒(雞、豬),一份
牛仔扒,先講吓鴛鴦扒,鐵板雞扒和豬扒再加上香蒜汁
非常惹味,雞肉好嫩,完全無硬邦邦的口感。外皮少少
汁,五成熟嘅牛扒非常嫩,口感十足,亦唔會有好多筋
位。唯一可以改善嘅地方就係冷氣比較大,可能咁啱坐
咗風口位,所以啲食物好快凍,所以臨尾啲肉就有啲
韌。
總體來說,百零蚊嘅價錢食到唔錯質素嘅扒,仲有餐湯
餐包加嘢飲,真係超值!
2023-05-09 73 views
金鳳餐廳擁有悠久歷史,出名食懷舊港式牛排餐,係時代的一個標記。以前,每次爸爸出糧,都會帶我們幾兄弟姊妹來金鳳餐廳食排餐。回想起,金鳳餐廳真係俾好多回憶我。最近,聽說啟晴村開了一間金鳳餐廳,我當然要幫襯啦!放工就行過嚟,好彩今日唔需要排隊,好快找到座位。我點了半成熟牛柳餐,再加錢轉飲品,要了一杯金牛,因為真係好耐無飲過了,其他西餐廳都無呢個飲品。所謂金牛🌟🌟🌟,就係忌廉汽水加芒果雪糕。雪糕同汽水溝埋一齊,就會在面層產生濃濃的泡泡。我最喜歡就係用匙羹慢慢嘆泡泡。Yummy😋😋😋牛油餐包,點忌廉湯,又係一絕。咩童年回憶都返晒嚟。令我意想不到,💗💗牛柳竟然有兩大塊,配肥肥薯條。十分足料。而且咁厚嘅牛柳都能夠保持好嫩滑👍。😍😍😍食過呢餐,身心都好滿足。

牛油餐包,點忌廉湯,又係一絕。咩童年回憶都返晒嚟。

食過呢餐,身心都好滿足。
2023-04-25 532 views
想据扒又想懷舊吓,又想近近地,於是夫妻倆去了附近晴朗商場,港鐵啟德站A出口,步行約4至5分鐘。餐廳座落在大型新屋邨,行人路面很寬敞。在1969年創立,是間非常親民的西餐廳,店內裝修懷舊平民化,很適合一家大小聚餐的好地方。打開餐廳菜譜價額仍是很合理,服務員友善禮貌招待,令客人稱心滿意。各種扒類套餐及意粉、飯類套餐、沙律、飲品都有,豐儉由人,供客人自由配搭。套餐跟麵包及是日餐湯暖笠笠的麵包仍是非常鬆軟,塗抹上鮮牛油,口感極佳。羅宋湯(紅湯)酸甜味道很好,雜菜煲得淋滑,仍然保留從前味道,加些小胡椒粉提升美味。招牌牛柳餐$130加生蒜蓉$2很喜歡那塊熱烘烘的牛形鐵碟,更喜歡當服務員倒黑椒汁在牛柳上咋咋的聲音,黑椒汁四噴,香氣四溢,入口時牛柳熱得在咀裏翻滾。牛味香濃極嫩滑,鬆化得不需多咀嚼,調味適中,沾滿黑椒汁夾在蒜蓉內的牛柳,超惹味可口。西冷牛扒餐$128加生蒜$2西冷扒別有風味,是牛的腰脊部分,脂肪最低,肉質細嫩多汁,肉味夠濃,入口鬆化,份量十足,加上生蒜能提升牛扒鮮味。跟餐飲品~凍檸水及凍好立克凍飲不需加錢,跟個人喜好任點餐飲,為這餐劃上完美句號。
想据扒又想懷舊吓,又想近近地,於是夫妻倆去了附近晴朗商場,
港鐵啟德站A出口,步行約4至5分鐘。

餐廳座落在大型新屋邨,行人路面很寬敞。
在1969年創立,是間非常親民的西餐廳,
店內裝修懷舊平民化,很適合一家大小聚餐的好地方。

打開餐廳菜譜價額仍是很合理,
服務員友善禮貌招待,令客人稱心滿意。
各種扒類套餐及意粉、飯類套餐、沙律、飲品都有,
豐儉由人,供客人自由配搭。

套餐跟麵包及是日餐湯
暖笠笠的麵包仍是非常鬆軟,塗抹上鮮牛油,口感極佳。
羅宋湯(紅湯)酸甜味道很好,雜菜煲得淋滑,
仍然保留從前味道,加些小胡椒粉提升美味。

招牌牛柳餐$130加生蒜蓉$2
黑椒汁四噴,香氣四溢,入口時牛柳熱得在咀裏翻滾。
牛味香濃極嫩滑,鬆化得不需多咀嚼,調味適中,
沾滿黑椒汁夾在蒜蓉內的牛柳,超惹味可口。

西冷牛扒餐$128加生蒜$2
西冷扒別有風味,是牛的腰脊部分,
脂肪最低,肉質細嫩多汁,肉味夠濃,
入口鬆化,份量十足,加上生蒜能提升牛扒鮮味。
跟餐飲品~凍檸水及凍好立克
凍飲不需加錢,跟個人喜好任點餐飲,
為這餐劃上完美句號。
2023-03-27
$130 (Dinner)
  • 招牌牛柳餐
  • 西冷牛扒餐
啟德呢個地方既有豪宅又有屋邨,人口稠密自然需要有一啲具質素嘅餐廳支撐住,呢間餐廳正正可以幫到呢個地方!今次叫咗兩份扒餐 一份鐵板鴛鴦扒(雞、豬),一份牛仔扒,先講吓鴛鴦扒,鐵板雞扒和豬扒再加上香蒜汁非常惹味,雞肉好嫩,完全無硬邦邦的口感。外皮少少脆,內裡仍然保持到肉汁嘅鮮美。同鐵板雞扒相比,豬肉更加濃郁,所以配上香蒜汁嘅味道更加突出,而且完全無韌嘅感覺。至於牛仔扒,今次就揀咗五成熟配香蒜汁,五成熟嘅牛扒非常嫩,口感十足,亦唔會有好多筋位。唯一可以改善嘅地方就係冷氣比較大,可能咁啱坐咗風口位,所以啲食物好快凍,所以臨尾啲肉就有啲韌。總體來說,百零蚊嘅價錢食到唔錯質素嘅扒,仲有餐湯餐包加嘢飲,真係超值!