2024-06-07 388 views
金麥泰泰國菜館🌟整體: 經典泰國菜館☆║.............║☆‼️泰式鐵板烙蠔仔 $ 80✅ 同潮式蠔仔餅唔同 冇好脆嘅外皮 不過有大量嫩滑蛋包住細細隻嘅蠔仔 鐵板保溫度十足‼️ 泰式燒豬頸肉 $ 82✅ 每次去泰國菜都會叫嘅菜式 脂肪均勻分佈 爽脆彈牙,清新香茅、鹹鮮魚露、辛香乾葱蒜頭做汁‼️ 泰式蒜蓉炒椰菜苗 ✅ 椰菜苗又係我食泰國菜必叫之選 爽脆口感‼️ 芒果蟹肉炒飯 $ 78✅ 芒果肉為少少油嘅炒飯帶嚟清爽 酸咪咪醒胃‼️ 芒果沙冰 $30✅ 新鮮好甜嘅芒果同沙冰打成 好慷慨咁堆成小山咁📍 九龍城南角道34號地舖G/F, 34 Nam Kok Road, Kowloon City⏰ 星期一至日 11:00 - 23:00☎️ 電話號碼 27181801📷 Fujifilm XE4 + 23mm F2📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵

金麥泰泰國菜館

📍 九龍城南角道34號地舖

⏰ 星期一至日 11:00 - 23:00

☎️ 電話號碼 27181801

📷 Fujifilm XE4 + 23mm F2

📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
2024-06-06 483 views
去九龍城,就梗係食泰國菜啦!依間朋友食過話唔錯,睇咗OpenRice,評價都幾好,所以一於試試餐牌食物選擇非常多!應有盡有,又有圖片,真係花多眼亂打頭陣叫咗一個生蝦刺身,非常出色!生蝦係非常肥美,好厚肉呀!係我喺香港食過最好食嘅生蝦刺身❤️❤️❤️木瓜沙律,酸may may, 夠晒開胃蕃茄係切片,令到口感更加豐富,唔錯細嘅拼盤,兩個人,都夠晒開心最鍾意有芋頭嘅春卷,芋頭味超香濃!馬拉盞炒椰菜苗食泰國嘢,呢個真係必食!色香味俱全,椰菜苗爽脆,清新,味道都幾惹味☺️☺️整體嚟講,我哋都食得津津有味,生蝦刺身,真係非常非常出色!下次再嚟過!
去九龍城,就梗係食泰國菜啦!

餐牌食物選擇非常多!應有盡有,又有圖片,真係花多眼亂

木瓜沙律,酸may may, 夠晒開胃
蕃茄係切片,令到口感更加豐富,唔錯

細嘅拼盤,兩個人,都夠晒開心
最鍾意有芋頭嘅春卷,芋頭味超香濃!

馬拉盞炒椰菜苗
2024-06-06 689 views
屋企人都幫襯咗呢一間泰國菜好幾年,間唔中就會掛住呢一度嘅菜式。今日約咗舊同事聚舊,十二點半入座已經有好多附近返工的客人入座了。泰式馬拉盞通菜$68夏天最啱食通菜,馬拉盞少少微辣,好開胃。泰式老虎笑$108每次都必定會點,牛肉煎得剛剛好,肥手均勻,點泰式秘製醬汁。泰式生菜包牛肉$78食少一啲碳水化合物,牛肉炒得好香口少少酸酸辣辣。乾炒金邊河粉$58蕃茄的酸酸甜甜,炒得好乾身,話咁快就清碟。見到香港仲有一間開咗咁多年的老店,味道可以依舊不變,真係要繼續幫襯㗎。

泰式馬拉盞通菜$68
夏天最啱食通菜,馬拉盞少少微辣,好開胃。

泰式老虎笑$108
每次都必定會點,牛肉煎得剛剛好,肥手均勻,點泰式秘製醬汁。

泰式生菜包牛肉$78
食少一啲碳水化合物,牛肉炒得好香口少少酸酸辣辣。
泰式生菜包律牛肉

乾炒金邊河粉$58
蕃茄的酸酸甜甜,炒得好乾身,話咁快就清碟。

泰式生菜包律牛肉
  • 芒果糯米飯
  • 老虎笑
  • 泰式馬拉盞通菜
2024-05-30 307 views
第四次尼呢間食泰國菜。今日試吓其他新菜式,叫左個泰式雞肉生菜包, 泰式酸辣蝦沙律,泰式三味生魚,最後梗係唔少得大大杯芒果沙冰。全餐最有驚喜嘅係泰式三味生魚。一上菜,就見佢大大份,就已經好開心。味道方面,條魚本身切件炸咗,然後加上菠蘿同埋酸酸甜甜嘅醬汁,味道有點兒似咕嚕肉,好開胃。
第四次尼呢間食泰國菜。

呢排約咗朋友去九龍城食飯,去得九龍城梗係要食泰國菜; 之前已經食過呢間餐廳幾次,價錢實惠之餘,味道都好唔錯。平時都幾多人幫襯,今次無book位就去食,咁岩餐廳已經滿哂人,要等一陣先有位坐。 🦐泰式炸蝦餅蝦餅嘅份量都好多,一份都有六大件蝦餅,仲要每一件嘅外皮都炸到勁卜卜脆,內裡嘅蝦肉好彈牙。 🍲冬蔭功湯(小)冬蔭功湯唔算好辣,唔係好食得辣嘅朋友去飲都應該無問題,湯嘅材料都幾豐富,有好多菇同埋三隻大蝦。 🥩泰式燒豬頸肉豬頸肉口感爽口彈牙,表皮燒到有少少焦脆,香口又惹味,再配埋泰式酸辣汁,味道更滋味。 🥬泰式馬拉盞通菜馬來盞醬充滿蝦味同咸香,爽脆嘅通菜吸收哂醬汁嘅味道,好入味。 🍚泰式蝦膏炒飯(小)炒飯嘅配料都幾豐富,有蝦、肉鬆、碎蛋等,飯粒炒完之後仲保持到粒粒分明,每一淡都食到蝦膏嘅味道。 🍜乾炒金邊河粉金邊粉嘅份量都幾大份,味道酸酸甜甜,非常開胃。🥤 咸檸七咸檸七生津解渴,好岩食味道偏濃嘅泰國菜嘅時候飲。

🦐泰式炸蝦餅

🍲冬蔭功湯(小)

🥩泰式燒豬頸肉

🥬泰式馬拉盞通菜

🍚泰式蝦膏炒飯(小)

🍜乾炒金邊河粉

金邊粉嘅份量都幾大份,味道酸酸甜甜,非常開胃。

🥤 咸檸七

咸檸七生津解渴,好岩食味道偏濃嘅泰國菜嘅時候飲。
呢間金麥泰係九龍城🤤其中一間老字號🇹🇭泰國菜館,佢哋嘅菜式份量足👍,而且價錢實惠💰,入面裝修有少少🤏懷舊 feel,樸實無華🥰,感覺溫馨。佢哋都有多款🇹🇭泰式飲品,我哋揀咗🍹風味地道嘅珍多冰同埋😍泰式奶茶,又凍又香甜好好飲☺️。泰式生菜包有🐖豬、🐂牛或🐓雞可以揀,我哋就揀咗🐷豬肉,味道香濃又肥美,用新鮮🥬爽脆嘅生菜包住來食🤩層次感好豐富。佢哋嘅🇹🇭泰式酸辣椰汁雞湯🥥有分大、中同細,呢個細嘅😋其實都幾大碗🥣,入口幾有椰汁🥥香,而且味道偏酸同埋有🤏少少蕃茄🍅鮮味,飲起上嚟幾😆清甜開胃。泰式燒豬頸肉🐷又厚又肥美,🔥燒得好香肉質嫩滑☺️,點埋佢個泰式🇹🇭醬汁食就更加美味。泰式🥥椰青🍚焗飯好🤩巨形,上面淋滿香甜甜嘅🥥椰漿,頂仲有唔少🐖肉鬆,香噴噴🤤好吸引!入面有魷魚🦑、蝦🦐同埋青口🥰,都幾豐富🤩,飯吸收咗🥥椰青嘅香味同埋啲海鮮🦑味,食起上嚟好香甜😋鮮味!佢哋嘅🇹🇭泰國✈️空運🪹燕窩😍只係賣💰$38,入面十分👍足料,啖啖清甜🧊冰糖味,加上少少🥥椰漿,層次豐富🥰,感覺好滿足!

Type of Meal
Dinner
2024-05-11 400 views
九龍城係泰國菜館集中地,這間金麥泰泰國菜館是由泰國華僑開設的,30幾年嘅老字號,裝修傳統樸實,店員親切有禮,價錢亦都大眾化,口碑相當唔錯。午餐相當低食,我哋叫左泰式乾炒雞肉炒河$53,還送一碗椰汁西米露,加$30可加兩串串燒。泰式乾炒雞肉河,闊闊嘅河粉炒得乾身又入味,雞肉都好嫩滑。椰青焗飯,這個飯我都係第一次食,賣相好靚,其實係椰青殼盛載着滿滿海鮮焗飯,淋上香甜嘅椰漿,上面再放上豬肉鬆。食落口感軟腍,甜甜地幾特別。每逢食泰國菜,這個芒果糯米飯係必點嘅甜品,芒果香甜,紫米糯米蒸得夠軟糯,配埋香滑椰漿,超好味😋椰青都好大個清甜可口👍

泰式乾炒雞肉河,
泰式乾炒雞肉河
闊闊嘅河粉炒得乾身又入味,雞肉都好嫩滑。

椰青焗飯,
泰式椰青焗飯

每逢食泰國菜,這個芒果糯米飯係必點嘅甜品
芒果糯米飯
芒果香甜,紫米糯米蒸得夠軟糯,配埋香滑椰漿,超好味😋

椰青都好大個清甜可口👍
椰青
2024-05-08
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$120 (Lunch)
2024-05-07 156 views
睇完電影突然好想食明爐烏頭魚!!所以就醒起嚟到九龍城呢邊食番個泰菜~之前食過呢間覺得幾抵食,所以今次再來睇下係咪水準依舊!我地一共叫左3樣野,明爐梅子烏頭魚,泰式柚子沙律,泰式燒雞,滿滿的蛋白質!!明爐梅子烏頭魚好快就上,待應點好火,等一陣就啲湯汁已經滾了! 魚肉肥美,有少少烏頭黃油,條魚都大條,湯汁酸酸地,上面加左好多香茅,草菇,蔥,令湯汁更加添左好多香料味!魚肉索左湯汁好好味!之後就上左泰式柚子沙律,上面有啲蕃茄,加上酸甜辣汁及少量花生辣椒碎拌勻,非常惹味!建議柚子+蕃茄一齊食就可以食到更多層次的酸甜感!最後就上埋隻燒雞,燒雞表面塗有少少香料拎去燒,鎖住左肉汁,雞肉完全不乾仍然保持到嫩滑!雞隻係瘦雞,無乜脂肪,同坊間見開的香港雞唔同,勁好食!最好嘅係佢砌番曬成隻雞畀你,無花無假!

之前食過呢間覺得幾抵食,所以今次再來睇下係咪水準依舊!

2024-05-05
$220 (Dinner)
2024-05-06 170 views
金麥泰由泰國華橋主理,裝修比較家庭式的傳統,感覺就是很正宗的泰國菜。冬蔭功湯冬蔭功湯內有三隻鮮蝦,蝦肉結實彈牙,湯味夠酸且辣,加入秀珍菇增添咬口,材料又更豐富。泰式柚子沙律柚子肉撕成塊狀,入口很有質感飽滿,味道甜美多汁。此沙律配上不少烤花生碎,味道香口。泰式蒜蓉辣椒炒青口泰式蒜蓉辣椒炒青口很大碟,本地青口大隻且鮮甜嫩滑,泰式咖喱汁甜甜地好易入口,就算怕辣者亦可以食得到。泰式鳳翼釀珍珠糯米釀雞翼乃手工菜,將糯米煮熟再釀入拆骨雞翼炸熟。糯米雞翼表皮炸至金黃色,外表飽滿,賣相十分吸引,既可食到香脆雞翼,入面糯米飯又軟硬適中,具有雙重口感。泰式乾炒牛河牛河上面有不少芥蘭,爽脆清甜。泰式闊身河粉煎得焦香,河粉炒得乾身惹味,份量大碟,鑊氣十足。 青檸梳打青檸梳打味道濃郁少甜,夠味又解渴,與熱辣泰菜很匹配。咸檸七咸檸七足一罐冰凍七喜,清涼解渴。

冬蔭功湯

泰式柚子沙律

泰式蒜蓉辣椒炒青口

泰式鳳翼釀珍珠

泰式乾炒牛河

青檸梳打
青檸梳打味道濃郁少甜,夠味又解渴,與熱辣泰菜很匹配。

咸檸七
咸檸七足一罐冰凍七喜,清涼解渴。

2024-05-02
$195 (Dinner)
2024-04-22 1301 views
九龍城可算是美食集中地,尤其傳统泰國菜,所以今次又嚟揾食,揀咗呢間《金麥泰泰國菜館》,餐廳非常易搵,坐地鐵到宋王臺站B3 出口,然後直行約30米便到。餐廳裝飾比較簡樸傳統,不過坐位非常寬敞,而且食物價錢合理。餐廳更有套餐供應,並製作套餐相簿供客人參考,非常細心,套餐價格更加經濟抵食。我地2個人,因為想食明爐魚,但二人餐一般冇明爐魚,所以決定散叫。「泰式明爐梅子烏頭」($158),魚都幾夠大條,加上梅子及各式泰式香料,魚肉本身鮮甜肉厚,整體香熱好味。「泰式酸甜蝦」($88),甜甜酸酸好滋味,蝦球大隻夠鮮甜,配埋青椒、洋蔥及菠蘿,開胃又好送飯。「泰式馬拉盞炒棷菜苗」($78),頗多椰菜苗,馬拉盞咸香惹味。泰式脫骨鳳爪($63/大),本人至愛食,鍾意佢夠多香葉、洋蔥配菜,配埋個泰式辣汁,夠曬酸辣醒胃。總共4個菜,埋單$400有找,認真抵食,難怪晚市都坐滿埸。

總共4個菜,埋單$400有找,認真抵食,難怪晚市都坐滿埸。

2024-04-03
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
  • 泰式明爐梅子烏頭
2024-04-19 213 views
九龍城老牌泰國菜館 九龍城出名多泰國菜館 今日揀咗金麥泰 因為之前朋友帶我嚟食 今次再嚟🥰🥰 佢菜式地道 街坊氣氛濃厚 職員好親切😍😍 泰式燒雞全翼$38/2隻雞翼燒到微微焦香 好香口😋 泰式生菜包(豬肉)$68肉碎用生菜包食 辣辣地 好惹味 真係又愛又恨 食到停唔到口🤣 泰式明爐梅子烏頭$158呢個餸係我必點嘅菜式 鳥頭魚好新 有好多配料 鍾意佢酸酸美美 趁熱食好好味😋😋 泰式豬頸肉炒椰菜苗$88椰菜苗好爽脆 好有咬口 豬頸肉介晒花 好入味🤣 泰式豬肉炒河$58有雞蛋 芥蘭 豬肉片 好友鑊氣 好抵食😎 整體嚟講 價錢親民 菜式齊全 泰菜理想之選😉 🎈金麥泰泰國菜館 (九龍城)九龍城南角道34號地舖
九龍城老牌泰國菜館

椰菜苗好爽脆 好有咬口 豬頸肉介晒花 好入味🤣

泰式豬肉炒河$58
有雞蛋 芥蘭 豬肉片 好友鑊氣 好抵食😎

整體嚟講 價錢親民 菜式齊全 泰菜理想之選😉

🎈金麥泰泰國菜館 (九龍城)
九龍城南角道34號地舖
今次去九龍城,專登搵平民式嘅泰國茶餐廳,用抵食嘅價錢解決晚餐!其實呢度嘅食物質素可以媲美貴價菜館,當然要支持吓佢地喇。🤍泰式椒鹽大頭蝦四隻大頭蝦真係有手掌咁長,每隻都開邊,令椒鹽更入味。大頭蝦經油炸,肉質都keep到爽口彈牙🤍泰式馬拉盞通菜熱騰騰通菜炒得夠嫩口,微辣有鑊氣🤍泰式燒雞全翼(隻)泰式串燒豬肉/雞肉(串)大大隻兼抵食嘅雞全翼!燒得皮脆肉嫩,沾上沙嗲醬會食唔停口,必叫;而串燒豬同雞同樣唔錯,燒嘅火喉剛剛好,肉香飄逸🤍芒果糯米飯微暖嘅糯米飯,香濃杰身嘅椰汁,加上一口香甜多汁嘅芒果,就係泰國嘅味道喇

🤍泰式椒鹽大頭蝦

🤍泰式馬拉盞通菜
熱騰騰通菜炒得夠嫩口,微辣有鑊氣

🤍泰式燒雞全翼(隻)泰式串燒豬肉/雞肉(串)

🤍芒果糯米飯
2024-04-09 175 views
天氣咁熱🔥特別想食泰國菜今晚嚟到九龍城📍老牌泰國餐廳 l金麥泰泰國菜館 🇹🇭性價比高👏🏻人均二百食到飽重點係好味道🤩叫左小食、主菜、甜品、飲品真係好滿足~值得來食👏🏻小食叫左泰式炸蝦餅同串燒即叫即製~上碟夠熱辣~記得趁熱食好香口🇹🇭串燒~叫左雞肉、豬肉、牛肉、雞全翼 食落肉質柔嫩又多汁配埋自家製沙嗲好正🇹🇭泰式炸蝦餅入口夠實又彈牙🇹🇭泰式鹹魚雜菜 有西蘭花、芥蘭、椰菜、甘筍配上鹹香鹹魚肉炒香🔥口感豐富🇹🇭泰式香葉肉碎飯泰國味道~肉碎香辣惹味超好下飯更加入豆角、辣椒仔、九層塔🌿好香甜品同飲品好正🇹🇭芒果糯米飯🥭用左雙色糯米~口感更豐富西米椰汁糕🥥食落斑斕香菜香味更配以芋頭同粟米粒~好味🇹🇭飲品芒果沙冰🥭同泰式凍奶茶🥤現場座無虛席😆人氣滿滿#金麥泰泰國菜館 #九龍城推薦食品#泰國師傅📍九龍城南角道34號地舖#泰國菜 #九龍城 #九龍城美食 #芒果沙冰 #肉碎飯 #炸蝦餅 #泰式奶茶 #泰式炒飯 #泰國 #泰菜 #香港美食 #香港餐廳 #炒雜菜 #辣椒 #太好味 #燒雞翼 #串燒 #甜品 #九龍城泰菜 #泰國餐廳 #美食日記
天氣咁熱🔥特別想食泰國菜
今晚嚟到九龍城📍老牌泰國餐廳 l
金麥泰泰國菜館 🇹🇭性價比高👏🏻人均二百食到飽
重點係好味道🤩叫左小食、主菜、甜品、飲品
真係好滿足~值得來食👏🏻

小食叫左泰式炸蝦餅同串燒
即叫即製~上碟夠熱辣~記得趁熱食好香口

🇹🇭串燒~叫左雞肉、豬肉、牛肉、雞全翼

食落肉質柔嫩又多汁配埋自家製沙嗲好正

🇹🇭泰式炸蝦餅入口夠實又彈牙

🇹🇭泰式鹹魚雜菜

有西蘭花、芥蘭、椰菜、甘筍
配上鹹香鹹魚肉炒香🔥口感豐富

🇹🇭泰式香葉肉碎飯

泰國味道~肉碎香辣惹味超好下飯
更加入豆角、辣椒仔、九層塔🌿好香

甜品同飲品好正

🇹🇭芒果糯米飯🥭用左雙色糯米~

口感更豐富
西米椰汁糕🥥食落斑斕香菜香味

更配以芋頭同粟米粒~好味

🇹🇭飲品芒果沙冰🥭同泰式凍奶茶🥤

現場座無虛席😆人氣滿滿

#金麥泰泰國菜館 #九龍城推薦食品#泰國師傅

📍九龍城南角道34號地舖

想食泰國野就緊係要去九龍城但選擇太多 今日就黎由讀書時期食開既金麥泰餐廳樸實既裝修 更顯泰菜既地道-一坐低二話不說即點泰式老虎笑,即係燒牛肉牛肉燒至7成熟既粉嫩,入口牛味出奇地香濃,深我友人同我既深心,係每次必點item,愛牛之人絕不可錯過-黎得食泰國菜緊係要食泰式燒烤串燒!豬牛雞同雞全翼和一串,雞肉燒得嫩口加埋沙嗲食一流雞全翼燒得好香口,推薦比大家-想叫碟菜食但又想食牛之下,比我留意到有道牛筋腩炆通菜一次過滿足我兩個願望,牛筋腩炆得軟腍胡椒味洋溢,牛肉份量好多,通菜入味👍🏻-菠蘿炒飯食得多今日就想食芒果蟹肉炒飯芒果酸甜清新配上蟹肉炒飯一流,炒得唔會太乾身!本身我地都8成飽食埋呢碟飯真係超飽了😂飯量足夠4人食😂😂😂😂-甜品方面同友人一人兩件椰汁西米糕,本身想食芒果糯米飯,但係一諗起糯米飯相當有入量之下,決定留翻下次😂--
想食泰國野就緊係要去九龍城
但選擇太多 今日就黎由讀書時期食開既金麥泰
餐廳樸實既裝修 更顯泰菜既地道
一坐低二話不說即點泰式老虎笑,即係燒牛肉
黎得食泰國菜緊係要食泰式燒烤串燒!
豬牛雞同雞全翼和一串,雞肉燒得嫩口加埋沙嗲食一流
雞全翼燒得好香口,推薦比大家
想叫碟菜食但又想食牛之下,比我留意到有道牛筋腩炆通菜
菠蘿炒飯食得多今日就想食芒果蟹肉炒飯
芒果酸甜清新配上蟹肉炒飯一流,炒得唔會太乾身!

串燒

西米椰汁糕
芒果蟹肉炒飯
泰式牛筋腩炆通菜

2024-04-02
$200 (Dinner)
串燒
西米椰汁糕
芒果蟹肉炒飯
泰式牛筋腩炆通菜
2024-04-01 146 views
九龍城泰菜金麥泰真係又平又好食👍🏻次次黎都幾乎爆場,價錢超平!又大大碟!。🥢皮蛋蝦餅$78呢個超誇張,份量多!用蝦肉包著皮蛋去炸,一啖咬落去有啲爆汁!又彈牙!多人食一定必點!。🥢串燒雞全翼$19豬肉/雞肉$14牛肉$16串燒咁平無得輸!最重點係個汁!好惹味!個人鍾意個牛同豬!啖啖肉!。🥢蒜蓉包$30超香脆蒜蓉包,簡單得黎有超濃郁嘅蒜蓉味!又脆又多舊!配咩都好食!。🥢泰式干炒豬肉河$58呢度河粉好好食!呢種河粉係不規則型個種,粗粗地又唔會厚,同一般幼身河粉完全唔同!炒起上黎熱辣鮮香,加入泰式調味料同香料好正宗又好食。。🥢椰青$32餐廳黎講算好平!椰青夠晒大個!

🥢皮蛋蝦餅$78

🥢串燒
雞全翼$19
豬肉/雞肉$14
牛肉$16

🥢蒜蓉包$30
超香脆蒜蓉包,簡單得黎有超
濃郁嘅蒜蓉味!又脆又多舊!配咩都好食!

🥢泰式干炒豬肉河$58

🥢椰青$32
餐廳黎講算好平!椰青夠晒大個!