2019-06-26 175 views
上網睇見goobne chicken開左係將軍澳,剛好又要去探朋友一舉兩得😂一入到餐廳枱頭張紙印住邪惡UFO烤雞,超吸睛 心心眼😍叫左三重芝士烤雞同火山烤雞,單是滿滿的芝士已令人很治癒,辣雞加埋ufo芝士好惹味,令外芝士雞甜甜地再加埋啲芝士同粉會令人食唔停,好彩叫咗一個辣一個唔辣中和返另外再叫多咗份蜜糖咖喱烤雞,圖片真係唔止供參考,真係同想中一樣咁多件👍🏻皮脆肉嫩,食到第四件我哋已經飽到食唔落,外賣拎返屋企做宵夜,真心想讚韓國嘅烤雞只係普通加返熱皮仍然係脆🤤好彩係烤雞,如果係炸雞一定熱氣到食唔得多除左烤雞亦叫左份炒粉絲,清清地中和烤雞嘅濃咪,同埋粉絲感覺唔會肥

好彩係烤雞,如果係炸雞一定熱氣到食唔得多
  • Ufo  fondue
2019-06-24 145 views
平日看韓劇經常見到演員識食辣及飲啤酒,令自己也很想吃,但要食到正宗的韓國炸雞真的不多店舖有,今次同朋友來這間連鎖韓國炸雞店吃炸雞🍗。我們叫了兩款雞,一款是甜辣雞,但味道普通,甜多於辣。相反,柚子芥末炸雞味道較好吃
平日看韓劇經常見到演員識食辣及飲啤酒,
2019-06-14
$250 (Dinner)
2019-06-21 2174 views
今日同仔仔去 TKO Goobne Chicken 食佢最鍾意的韓國烤雞。烤雞我自己本身都幾like因爲不經油炸所以不油不膩感覺健康又美味。我地見到新出左個 《UFO fondue》超吸引!個盤好似 UFO 咁,中間係芝士,圍著滿滿的雞腿。雞腿:六種口味中揀兩種:我地揀左《三重芝士烤雞》和 《果味醬油蒜香烤雞》《三重芝士烤雞 》外脆內嫩,十分惹味。每隻雞腿鋪上3種滿滿的芝士粉:車打芝士,忌廉芝士,藍紋芝士,滋味無窮。再沾上中間的芝士,拉芝士效果十足,可以說是 double cheesy!!《果味醬油蒜香烤雞》清新而香濃的蘋果檸檬醬汁配上陣陣蒜香,甘甜又醒胃。是多種烤雞口味中我最喜歡的!在點上中間的芝士醬味道更加豐富!口感十足!好正!另外我地還點了一個《烤雞午市套餐》,十分豐富,有魚糕湯,凱薩沙律,半隻烤雞(有骨或無骨)配薯角和白飯,飲品。先上的是魚糕湯和凱撒沙律。魚糕湯有兩篇厚厚的魚片。魚片煙煙 un un 很好食。凱撒沙律拌上蛋黃醬酸酸甜甜很開胃。烤雞味道我地揀左《火山烤雞》味道十分火辣,很能刺激味蕾!飲品揀咗 Coke Zero. 烤雞配汽水簡直一流!這餐飯大家都食得十分滿意,不久

我地見到新出左個 《UFO fondue》超吸引!

個盤好似 UFO 咁,中間係芝士,圍著滿滿的雞腿。

《三重芝士烤雞 》

《果味醬油蒜香烤雞》

烤雞味道我地揀左《火山烤雞》味道十分火辣,很能刺激味蕾!

飲品揀咗 Coke Zero. 烤雞配汽水簡直一流!

這餐飯大家都食得十分滿意,不久將來會再來幫襯的!

• UFO  fondue
  • 火山烤雞
2019-06-21 314 views
不想吃油淋淋的炸雞,要吃烤雞的話,一定會想起〈Goobne〉,口味多而且近近地系將軍澳就有一間,啱曬我哋呢啲東九龍人。港鐵將軍澳站A2出口行幾分鐘就到,地點旺中帶靜,方便得來又可以靜靜地用餐店內座位之間距離適中,唔會迫到密密麻麻,這點我是非常欣賞的。〈雞胸肉涼菜沙律〉吃烤雞外當然要吃大量的蔬菜,點了這個大大盤的雞胸肉涼菜沙律,爽快爽快。加上秘制嘅醬汁,酸酸地非常開胃。除了經低溫慢煮的嫩滑雞胸肉外,還有各種的鮮甜爽脆的沙律菜和蔬菜條,加上爽口嘅海蜇,夏天絕對要點這個。〈UFO奶酪〉期待已久嘅UFO奶酪終於登場,這個是新出品來的哦!!我們選了〈三重芝士〉和〈果味醬油蒜香〉這兩款口味的烤雞。〈三重芝士烤雞〉先來〈芝〉味無窮的三重芝士口味。雞肉肉質嫩滑加上伴隨滿滿嘅芝士粉,即使不點UFO奶酪也非常好吃。〈果味醬油蒜香烤雞〉果味醬油蒜香汁則沒有三重芝士般的重口味,有淡淡嘅果香滲出,味道相對清新,感覺亦沒這般的油膩。但當然最好吃的方法當是點UFO奶酪UFO奶酪真的超誇張,輕輕的就已經拉到這麼長和粗的芝士拉絲,正吖〈檸檬特飲〉吃過這麼多烤雞後來杯酸酸甜甜的冰凍檸檬特飲,解膩又爽快。

雞胸肉及涼菜沙律

〈雞胸肉涼菜沙律〉

加上秘制嘅醬汁,酸酸地非常開胃。

UFO奶酪

〈果味醬油蒜香烤雞〉

但當然最好吃的方法當是點UFO奶酪

檸檬特飲

〈檸檬特飲〉
吃過這麼多烤雞後來杯酸酸甜甜的冰凍檸檬特飲,解膩又爽快。
雞胸肉及涼菜沙律
UFO奶酪
三重芝士烤雞
果味醬油蒜香烤雞
檸檬特飲
  • 涼菜沙律
2019-06-18 159 views
🍗🍖Goobne Chicken 🍖🍗✔️Goobne UFO Fondue$248UFO芝士火鍋用左三種唔同既芝士,周圍擺滿烤雞🤤🤤🤤不過只可惜只係六種口味烤雞選擇兩種口味😫本來想試火山烤雞同韓式bbq烤雞😯不過竟然賣哂🤢最後食左果味醬油蒜香烤雞同三重芝士烤雞😭😭😭➡️ 果味醬油蒜香烤雞食落甜甜地🥰啲肉唔夠滑,可惜唔夠熱🤢➡️三重芝士烤雞表面嘅芝士粉好好食,而且配搭埋芝士係唔錯嘅組合,可惜烤雞又係唔夠熱,不過食第二隻已經好膩,五想再食😫😫😫✔️意大利雞胸肉沙律$128本來睇圖二咪好細碟🤭點知你都大大碟沙律,啲菜係幾新鮮👍🏻不過雞胸肉就麻麻啦😫啲肉有啲啲霉五多嫩滑😦好味程度:😍😍(5😍為滿分)地址:Goobne Chicken (將軍澳)將軍澳唐賢街19號天晉匯II期1樓119
🍗🍖Goobne Chicken 🍖🍗

✔️Goobne UFO Fondue$248
➡️ 果味醬油蒜香烤雞
食落甜甜地🥰啲肉唔夠滑,可惜唔夠熱🤢
➡️三重芝士烤雞

✔️意大利雞胸肉沙律$128

好味程度:😍😍(5😍為滿分)

地址:Goobne Chicken (將軍澳)
將軍澳唐賢街19號天晉匯II期1樓119
2019-06-14 207 views
又為將軍澳居民帶來多一個選擇,位於天晉滙二期的Goobne韓國烤雞。地方寬敞和整潔,坐得好舒服。見到門口poster 有款UFO烤雞(芝士鍋),決定入去一試。淨食雞當然唔夠飽啦,所以我們叫多咗個S5部隊鍋$160。韓式年糕口感QQ的,好吃。除了年糕,鍋內還有洋蔥,腸仔,午餐肉,芝士(一塊),茄汁豆和麵。值得一讚是這個鍋的湯底,濃味而且味道好豐富。食雞點可以唔配可樂呢?🥤😆這款便是UFO Fondue烤雞喇,一共有16隻雞鎚。Menu內有6款口味供選擇 (在6款口味中選擇兩款),今次我們選了火山烤雞和三重芝士烤雞。$248職員為我們攪拌芝士,這是由三款芝士混合而成的。分別有瑪蘇里拉芝士,車打芝士,Grana Padano 芝士。把芝士攪拌成芝士溶,就可以把雞鎚沾上芝士汁慢慢享用。火山烤雞是辣的,但是沾上芝士一起吃,我又唔係覺得太辣喔。三重芝士烤雞,外皮有點脆脆的,加上芝士粉,再沾芝士溶,簡直是雙重享受啊!
地方寬敞和整潔,坐得好舒服。

值得一讚是這個鍋的湯底,濃味而且味道好豐富。

食雞點可以唔配可樂呢?🥤😆

把芝士攪拌成芝士溶,就可以把雞鎚沾上芝士汁慢慢享用。

火山烤雞是辣的,但是沾上芝士一起吃,我又唔係覺得太辣喔。
2019-06-12
2019-06-09 124 views
平時食韓式炸雞就食得多,今次朋友帶我去呢間係專食韓國烤雞嘅餐廳,估唔到都咁好味,而且都幾多款式。本身想叫呢個UFO Foudue ,可惜太好賣,已經售罄,見佢好似芝士火鍋咁,有幾款芝士做嘅沾醬再配上烤雞,可惜無口福食唔到。烤雞有好多款口味,樣樣都好想試!叫咗兩個set lunch ,附送有湯同凱撒沙律,味道唔錯,尤其沙律菜夠多款夠新鮮。另外仲叫咗個有慢煮雞胸肉嘅涼拌沙律,雞肉好軟滑,而且配上青瓜絲同海蜇,非常爽脆。而BBQ 醬烤豬肋骨,醬汁味道好濃郁,辣辣地好惹味。加上拉絲嘅芝士,配埋豬肋骨,令到味道更加有層次。不得不提呢個三重芝士烤雞,好香芝士味,但唔會太咸,而且雞肉好滑好多汁,啖啖肉,真係好滿足。至於果味蒜香烤雞就用上蘋果醬,加埋有蒜味醬油嘅雞肉,甜甜地,一啲都唔膩,撈埋飯就更加好味!最後仲叫多左杯芒果沙冰,好有果香,好清新,而且打得好滑,好飲!值得一讚嘅係侍應服務態度好好,好細心,食物份量好大,啱曬啲大胃王!

烤雞有好多款口味,樣樣都好想試!

而BBQ 醬烤豬肋骨,醬汁味道好濃郁,辣辣地好惹味。

加上拉絲嘅芝士,配埋豬肋骨,令到味道更加有層次。

• 芒果沙冰
2019-06-07 1593 views
BF鍾意食雞,所以今次約咗朋友聚會,朋友就帶咗我哋來呢邊食韓式炸雞。喜歡芝士嘅我對呢個UFO即刻bling bling眼,可惜朋友話驚太“漏”,所以冇試到。於是我哋點咗個雙拼嘅炸雞,兩種口味,甜辣烤雞,對於嗜辣如毒嘅我來講其實一啲都唔辣,偏甜多啲;可能因為有果味醬油,平衡咗啲蒜味,驚食完口臭嘅朋友仔可以儘管食。雞蛋卷好大嚿,要小心翼翼夾上碟搽醬,有芥末醬、茄醬同沙拉醬,蛋唔會太甜,以平價嘢夾心,實情冇乜特別。我最滿意嘅應該係呢碟炒年糕,皆因都幾辣下,而且仲有咁多芝士,由於啲芝士喺最底層,所以要趁熱食,如果唔係就會同啲熱辣辣鐵板一齊被攤凍晒,然後食唔到。其實好想飲酒,佢哋有雞尾酒、米酒同燒酒等,基於男士們唔飲得,我哋都要忍口。但唔知係咪因為天氣太熱,我哋覺得間舖好似冇乜冷氣,所以叫咗個藍橙沙冰,好快飲晒啲汁就要等啲冰溶先再有得飲,當時覺得自己好鬼淒涼。但啲侍應係要叫先幫你fill 水,很欠主動。最後我哋走嘅時候見到隔離檯食緊個UFO,用個細火爐熱住啲芝士,爐邊放住啲炸雞,見到都覺得正,下次都係要試下!

於是我哋點咗個雙拼嘅炸雞,兩種口味,

甜辣烤雞+果味蒜油香烤雞

韓式雞蛋卷

鐵板芝士炒年糕

其實好想飲酒,佢哋有雞尾酒、米酒同燒酒等,
基於男士們唔飲得,我哋都要忍口。

藍橙沙冰

但啲侍應係要叫先幫你fill 水,很欠主動。

鐵板芝士炒年糕
2019-06-05 296 views
今日同事叫我推介食乜好,咁我就話,不如食烤雞啦,前星期有朋友請我食過,服務唔錯,加上易搵位泊車,講到呢到,點知...俾同事笑,佢話泊露天係近攞車,但泊天晉匯2期入面,$100 就可以 2 句鐘 free parking 啦喎,我即刻紅都面埋。既然咁著數,就緊係黎多次返尋味啦⋯⋯上次既 UFO 火鍋,今次四個人,一人一隻角。啖啖既芝士,太回味啦⋯⋯我依然記掛著佢既果味醬烤雞,我本身鍾意食甜既,所以呢款味好啱我。上次我見有款鯊魚飲品,見隔離枱叫咗,於是乎叫黎試下啦,係...啱我個仔多啲既。今次試完,真係要停停了,因為太過食肉獸啦⋯⋯其實食雞唔單止好玩(爛 gag),仲係牛,豬以外,香港人最鍾意既主要肉類,能夠以雞創出名堂,相信除咗美國博士,以後還有呢間食店。加油呀⋯⋯以上的雞蛋卷味道偏淡,食完烤雞,味太濃,已經對呢樣食物提不起勁啦⋯⋯要衛生,可選擇戴手套

既然咁著數,就緊係黎多次返尋味啦⋯⋯

鯊魚之淚

加油呀⋯⋯

蟹籽沙律醬芝士雞蛋卷

要衛生,可選擇戴手套
2019-06-05
$180 (Lunch)
2019-06-04 569 views
今日farewell 同事,我們一行6人午餐特別選擇左去試新野,韓式烤雞,唔洗成日去茶樓咁悶。我們點左兩個set lunch再加個UFO Fondue、蜜糖烤雞、韓式蛋捲及人蔘雞湯。首先來既係蛋捲,本來大家都以為係凍既,原來係熱辣辣既,食落好香蛋味,入面仲夾左紫菜同其他蔬菜,有3個不同醬汁,茄汁、介辣同好似千島醬既汁,作為頭盤剛剛好。另外,我們叫左2個set lunch, 包左2份細沙律同魚膏湯,沙律菜夠新鮮,魚膏湯都好味。跟住,全餐重點出場,就係烤雞,由於有好多種口味,所以我們盡量叫多幾款試下,2個午餐同埋其他烤雞,總共叫左5個味,包括原味、燒烤味、蜜糖味、三重芝士及果味醬油蒜香。個人覺得果味最好食,甜甜地好醒胃,同事就鍾意燒烤同蜜糖,佢地話夠晒野味。而最邪惡既大家都同意係UFO 既芝士,又可以點雞,又可以拉絲,又可以送飯,結果係成鍋芝士食晒😋😋超好味。差啲漏左個人蔘雞湯,個湯好甜,啲雞煮完湯都仲幾滑,熱辣辣好暖胃。由於烤雞濃味,所以我們叫左2杯啤酒,買二送一,有3杯😀,另外跟餐有2鑵汽水。雖然以午餐而言唔算平,但烤雞大大碟,夠晒食,呢個價錢都合理,而且味道😁👍🏼👍🏼,滿足的一餐fa

由於烤雞濃味,所以我們叫左2杯啤酒,買二送一,有3杯😀,另外跟餐有2鑵汽水。雖然以午餐而言唔算平,但烤雞大大碟,夠晒食,呢個價錢都合理,而且味道😁👍🏼👍🏼,滿足的一餐farewell 飯。
2019-06-04
$200 (Lunch)
2019-06-01 180 views
晚飯時段,同朋友行行吓街,見到Goobne Chicken門口有張好大嘅廣告,寫住UFO,圖中所見係一大盤烤雞,中間有一鍋芝士,淨係睇都覺得好吸引,即刻拉埋朋友一齊入去食。呢間餐廳以烤雞聞名,有辣有唔辣,有好多種味可以選擇。我地叫咗UFO fondue烤雞,當中可以選2種唔同口味嘅烤雞,我地就揀咗"果味醬油蒜香烤雞"和"蜜糖香滑烤雞"。盤UFO烤雞一上枱,waitress就幫我地開爐,即場將中間盤芝士煮溶,見住D芝士慢慢煮溶,真係好治愈。2款烤雞亦都烤得啱啱好,肉嫰多汁,配埋可以拉絲嘅芝士,真係幾多都食得晒。除此之外,我地仲點咗個泡菜餅,kimchi香辣度啱啱好,好味。

呢間餐廳以烤雞聞名,有辣有唔辣,有好多種味可以選擇。

2019-05-27 312 views
如果話韓式雞,一般講起會諗到炸雞,又或者老一輩既會即時諗到人蔘雞。朋友約我去試下呢間韓式烤雞店,我就話,唔係呀化...炸雞咁熱氣,朋友立即澄清,唔係炸,問我隻耳仔係咪有事,我同佢講,有咩分別,咪又係熱氣。其實炸雞係熱氣好多,對唔住呀,小P。誤會咗你。小P 話,之前見人食過芝士火鍋,好似好正咁,所以搵埋我,多個人幫手,事實上,一個人,就算三個人都唔容易食晒。下次搵埋小H 先掂。啲雞塊就咁食都已經好好食,佢呢到啲芝士係噱頭,隔離枱睇到,我自觀覺得自己好型,咁就夠啦...其實我問果個靚女侍應姐姐,呢個鍋要炒幾耐架?佢話五分鐘,然後細火煮。我諗,成間店,個個都叫,真係會好忙架喎。呢啲真係服務啦⋯⋯其實我覺得呢到好方便,我自己揸車既,佢係天晉匯二期,我泊架車係一二期之間既爛地場,行上一樓食完返落去揸車走,兩句鐘,慢慢食唔洗趕住差幾分鐘又泊多粒鐘。

其實炸雞係熱氣好多,對唔住呀,小P。
誤會咗你。

UFO Fondue

我諗,成間店,個個都叫,真係會好忙架喎。呢啲真係服務啦⋯⋯

飲品
前菜
果味蒜香雞塊
UFO Fondue
2019-05-27
$200 (Lunch)
  • 蜜糖咖哩烤雞
2019-05-20 344 views
雖然韓流無前幾年咁旺盛,但韓食依然大有捧場客,繼前幾日食完旺角首爾石鍋燒,因為感覺太好,唔好俾俱停,於是今日再黎個韓食午餐。GOOBNE CHICKEN 係韓國烤雞表表者,一場黎到,當然要叫個烤雞,蜜糖香滑烤雞(無骨)香甜嫩滑烤雞,因為無骨,所以啖啖肉,表面塗上蜜糖和醬料,再烤成金黃香口,配埋清新充滿檸檬味的醬汁,又香又滑又惹味,必食!海鮮煎餅係韓國傳統食物,尼間潮店一樣處理得出色,裡面有蝦、魷魚等海鮮,和香蔥煎制而成,餠底雞蛋香味濃,質地柔軟松化,蔥段清新提升層次。火山烤雞午餐拼盤烤雞配以雞蛋,雜菜,飯及魚糕湯個魚糕湯就是韓國魚片放湯,鮮甜好味,我中意食那塊韓國魚蛋,配上太陽蛋,主角係烤肉,尼個烤雞同蜜糖香滑烤雞唔同,尼個原汁原味,雞味濃,非常適合中意食香口野的朋友。見到墻上廣告牌的部隊鍋相當吸引,下次要試試,好滿意的一個午餐,會再黎。
雖然韓流無前幾年咁旺盛,
但韓食依然大有捧場客,
繼前幾日食完旺角首爾石鍋燒,
因為感覺太好,唔好俾俱停,
於是今日再黎個韓食午餐。
GOOBNE CHICKEN 係韓國烤雞表表者,
一場黎到,當然要叫個烤雞,
蜜糖香滑烤雞(無骨)
香甜嫩滑烤雞,
因為無骨,所以啖啖肉,
表面塗上蜜糖和醬料,
再烤成金黃香口,
配埋清新充滿檸檬味的醬汁,
又香又滑又惹味,必食!
海鮮煎餅
係韓國傳統食物,
尼間潮店一樣處理得出色,
裡面有蝦、魷魚等海鮮,
和香蔥煎制而成,
餠底雞蛋香味濃,
質地柔軟松化,
蔥段清新提升層次。
火山烤雞午餐拼盤
烤雞配以雞蛋,雜菜,飯及魚糕湯
個魚糕湯就是韓國魚片放湯,
鮮甜好味,我中意食那塊韓國魚蛋,
配上太陽蛋,
主角係烤肉,
尼個烤雞同蜜糖香滑烤雞唔同,
尼個原汁原味,雞味濃,
非常適合中意食香口野的朋友。
見到墻上廣告牌的部隊鍋相當吸引,
下次要試試,
好滿意的一個午餐,會再黎。
2019-05-16
2019-05-15 278 views
天晉匯開左好多特式餐廳 當中有我至愛既韓式烤雞😍 今晚晚餐決定試下呢間!呢度好多款烤雞 樣樣都好想試! 最後揀左蜜糖烤雞 有別於炸雞 烤雞健康得多 所以食多幾件都唔怕肥😆 配菜有酸蘿蔔 無咁漏😊另外點左海鮮薄餅 好多配料 唔太辣 幾特別😋今次都係點雞蛋卷 但試新口味 - 蟹籽沙律芝士雞蛋卷! 一黎到好驚喜! 因為有好多蟹籽 沙律醬同雞蛋好夾! 好味過平時既雞蛋卷😋😋 因為太多烤雞款式 今次試唔哂咁多 下次一定要試其他口味! 🤣🤣

另外點左海鮮薄餅 好多配料 唔太辣 幾特別😋

2019-05-07 332 views
估唔到將軍澳都有呢間野 之前就係尖沙咀個邊都有食過既 所以都知道有咩係一定要食 咁我就叫左個炸雞 辣味炸雞 因為我個friend 鐘意食辣 就陪下佢啦 炸雞都keep得到水準 ok既