2019-04-05 707 views
我和朋友都是愛吃雞的人,剛巧經過將軍澳Goobne,便立即坐低吃烤雞。那裏環境簡潔寬敞,地方舒適,也播着流行的韓國流行歌曲。「蟹籽沙律醬芝士雞蛋卷」$128,大量的蟹籽放在雞蛋卷上面,再加上沙律醬及沙律菜,外型賣相已經十分吸引。蛋卷吃起來嫩滑可口,層次分明,蛋味又非常濃郁,蛋卷芝士邊吃邊呈半融狀態,有拉絲效果,真是回味無窮,十分美味!「蜜糖香滑烤雞」$205,今次選擇了無骨的烤雞,味道香軟柔滑,更帶上蜜糖的香味,還有少少芥末味,令我停不了口,美妙的滋味留在我心間啊!「三重芝士烤雞」$208,也是值得推介的。它的香脆的外皮灑上芝士粉,味道香濃誘惑,份量也適中,真的引人吃過不停。第一次去Goobne食韓式烤雞,價錢唔算貴,但份量適中,所以印象很好,值得推薦!

那裏環境簡潔寬敞,地方舒適,也播着流行的韓國流行歌曲。

Other Info. : 感覺烤雞比炸雞健康很多!
2019-04-05
$100 (Lunch)
  • 蜜糖香滑烤雞
朋友帶路食雞件,聽聞好正,可全隻上,或件上,我就唔想全肉加應該食唔晒,就叫左蛋包飯,除左價錢貴少少,絕對值得黎食一食。辣辣地加成隻上,下面系雞粒咁上,雞肉嫩又有汁,以為無骨雞粒會鞋d,但又無喎淡淡肉,彈牙嫩口易咬浸皮都唔肥,份量真心大份,男人食都覺得夠飽,薯角就無乜特色。可以揀配飯同沙律之類,湯就咸左d。辣同唔辣,有骨同無骨都無影響個鮮嫩口感,反而系就你個人喜好同方便揀隻上定粒上就得,水準很穩定。之後就到我既蛋包飯,比意料中大份。條腸超大條,無欺場,脆皮肉軟好喜歡!咖哩唔辣,就日式甜甜地果種,蛋系全熟得恰好,但就唔系嫩嫩半熟果隻,不起上黎就蛋蓋住飯,剛好。附圖

之後就到我既蛋包飯,比意料中大份。

條腸超大條,無欺場,脆皮肉軟

附圖

2019-01-23
$80 (Lunch)
  • 烤雞
2019-03-28 395 views
約了朋友在將軍澳聚會,他是愛吃雞的人,他極力推薦我吃Goobne烤雞,我平常炸雞吃得多,烤雞極少吃,所以要試一試。我們到來的時候已經是晚上八時半,店內也坐滿了很多人。「蜜糖香滑烤雞」$205,份量很充夠,一上桌,賣相已經好靚,更附有一份酸酸甜甜的醬料和酸菜。因為是烤雞,不經油炸,吃起來健康很多!嚐一口之後,感覺非常美味!雞塊熱騰騰的,甜甜的蜜糖味包裹着嫩滑的雞肉,一吃便愛上它。蜜糖香滑烤雞,嫩滑充滿肉汁。啖啖肉的蜜糖香滑烤雞,超惹味好吃。「蟹籽沙律醬芝士雞蛋卷」$128,雞蛋卷上面有大量的蟹籽混合沙律醬再放上沙律菜,外型已經取滿分。吃起上來蛋卷嫩滑,蛋味非常濃郁,再混合了拉絲的芝士和蟹籽,吃得很滿足,絕對值得推薦。蛋卷層次分明,芝士呈半融狀態,好美味!「鐵板芝士韓式烤肉炒飯配醬燒豬肋骨」$143,豬肋骨烤得好有光澤,配上沙律菜、芝士醬汁,整體賣相已極之吸引。豬肋骨的肉好嫩,唔會太乾,惹味可口。烤肉炒飯,除烤肉外,當中更有些菜粒、紅蘿蔔粒,味道非常好,令人回味無窮。Goobne裝修時尚,上菜速度快,整體食物,包括賣相都令人喜歡,而且餐廳強調選用百分百安全食材,為顧客提供健康美味烤雞,這對

我們到來的時候已經是晚上八時半,店內也坐滿了很多人。

蜜糖香滑烤雞,嫩滑充滿肉汁。
啖啖肉的蜜糖香滑烤雞,超惹味好吃。

蛋卷層次分明,芝士呈半融狀態,好美味!

豬肋骨的肉好嫩,唔會太乾,惹味可口。

Goobne裝修時尚,上菜速度快,整體食物,包括賣相都令人喜歡,而且餐廳強調選用百分百安全食材,為顧客提供健康美味烤雞,這對我來說也是很重要的。今晚真是多謝朋友的介紹,這裡又成為我喜愛的餐廳之一。
2019-03-20 354 views
今天一行四人搵食,因為時間關係不想等位,趁着時間還早,所以就到這裏來了,來到的時候未夠七點,可以直接入坐。因為今天有四人,所以可以點多點食物,點了韓式炒粉絲雞蛋卷丶招牌凱撒沙律及了三重芝士烤雞,本想再多點一窩湯,幸好沒有,因為四個人,點三味餸已經吃得很飽了!韓式炒粉絲雞蛋卷味道不錯,還拌有三種不同醬料,是一道美味的前菜。招牌凱撒沙律分量不小,沙律菜也算新鮮,唯一略嫌的是沙律醬的份量不夠。三重芝士烤雞是三味食物中最美味!烤雞味道濃郁,再加上甜甜的芝士粉,簡直是人間極品!呵呵!單單這個烤雞,已經令我必定encore! 當天還點了這個士多啤梨特飲,味道不錯!下次有機會必定會試試人蔘雞湯!

當天還點了這個士多啤梨特飲,味道不錯!

下次有機會必定會試試人蔘雞湯!
2019-03-17 336 views
話說果日同女朋友約左食野,但本身出街之前各自都食左啲野,仲飽飽地喎,甘我地見面就諗住搵間無甘多野食既餐廳食,我地行左一陣,望到呢間專食韓式雞既食店,見個餐牌啲圖片都幾吸引,諗住入去兩個人「些牙」一份食。入去坐低好快有位幾靚女既侍應招呼我地,放低兩杯水同餐牌,加個笑容就繼續做野。我地揀左都一段時間,因為都幾多款式,我地又十五十六,樣樣想試又眼闊肚窄。呢度其中一個優點係佢有啲雙併既餐比你選擇~我地就試左甜辣+黑椒先講黑椒味比我想像既有小小差,但味道都可以,5會太辣,但肉質就比較「孩」,5夠嫩。甜辣真係無得輸,我同女朋友食完都係同一個感想...「早知叫哂甜辣」甜辣味道名符其實,甜甜地帶有辣味,但又5會太甜,辣道適中,對於食開辣既人來講有辣味,對於5係甘食得辣既人來講就有辣勁,但又未去到會接受5到。如果真係要講缺點,就係佢價錢都5平..其實我對佢既芝士烤雞都好有興趣,因為我係一個芝士控。或者下次再食呢間既話,試完再同大家分享下!今次係甘多,下次食好野再同大家分享!

呢度其中一個優點係佢有啲雙併既餐比你選擇~

我地就試左甜辣+黑椒

先講黑椒味

如果真係要講缺點,就係佢價錢都5平..

今次係甘多,下次食好野再同大家分享!

Type of Meal
Tea
  • 甜辣烤雞
2019-03-12 198 views
今時今日嘅將軍澳,無論shopping定食嘢,真係好多選擇,今日探完朋友之後,朋友話帶我去食烤雞,真係啱晒我啦😍呢間烤雞店,其實各區都已經有分店,估唔到將軍澳都有,呢間專門店,我其實都試過幾次,好有水準👍🏻中午時段,剛剛開門不久,未算多人,我哋兩個可以揀番個靚位,未食都已經開始流口水🤤乜都唔使講,第一時間order左招牌的「蜜糖香滑烤雞」,可以揀有骨或冇骨,我咁識食梗係要連埋骨一齊食啦,上枱嘅時候,大大份的烤雞,香氣四溢,遠遠都聞到蜜糖的香味,金黃微焦的表面,未食都知道有水準😍急不及待,手口並用,用手食又得,扮斯文用叉🍴食又得,得咗😬我就鍾意用手揸住食,甜蜜的外皮又香又脆,雞肉好有雞味,而且又嫰又滑,熱辣辣,唔係講笑,堅好味👍🏻👍🏻👍🏻另外呢個韓式牛肉雜菜伴粉絲,牛肉嫰滑入味,粉絲食落與別不同,軟綿綿的,又吸收左牛肉的精華,仲有啲雜菜伴著一起吃,好過癮,感覺好健康🤗叫咗兩杯野飲,綠色好靚果杯叫「莫希托」,薄荷的味道加上青檸的酸酸尾尾,特別啱用來配烤雞😍另外果杯「玉竹茶」更加可以解膩和幫助消化,還有美容功效😬呢度坐得舒適,環境又好,服務員十分有效率,唔怪得朋友都推薦我嚟呢度食啦🤗

急不及待,手口並用,用手食又得,扮斯文用叉🍴食又得,得咗😬
另外果杯「玉竹茶」更加可以解膩和幫助消化,還有美容功效😬
2019-03-06 323 views
今晚落街跑完步,本來諗住輕食,經過呢間食雞店,諗左一陣,最後都係敵不過menu 上既「蜜糖香烤雞」被吸引入左去,因為小妹好鍾意蜜糖香味,所以即刻點左呢個,揾個藉口俾自己食餐好嘅補充體力💪🏻💪🏻 點左冇骨個款,啖啖肉而雞肉嫩滑又juicy,配埋小妹至愛嘅蜜糖,有點胡椒味,甜中帶微辛,yummy!因為係烤雞,所以食落唔熱氣但又好香口,唔使一定食炸雞,又多個選擇👍🏻 另外,為左配合今晚晚餐嘅主題,仲點左意大利青醬雞胸肉沙律,賣相同味覺都好清新,個沙律醬係分開上既香草同橄欖油混成,但係個雞胸肉就比較失色,看上去同食落去就比較乾,有待改善。配埋兩杯清新特飲,薄荷或檸檬特飲我都覺得幾好飲,好夾食烤雞同沙律,可以再encore呢😋

2019-03-05 246 views
Goodne一向都係我喜歡既食店之一,今次試試將軍澳店,看看水準如果先,由於將軍澳店上蓋太多物業,我竟然迷路了,最後打電話比店員才找到正確位置,雖然與訂枱時間遲了點點,但店員還是幫我們預留了用餐位置。枱面寬敞整潔,還貼心的備有手套,不怕用餐完後雙手油油膩膩。首先來了一杯鯊魚之淚,這個一定係打卡飲品之一,味道甜甜地,有少少似檸檬沙冰。鐵板芝士韓式烤肉炒飯配醬燒豬肋骨:豬肋骨味道配塔十分出色,底層的芝士可以拉絲,醬燒汁用來拌炒飯,甜甜的醬很特別,拌飯也不會太鹹,整體濕潤,裡面的韓式烤豬肋骨份量不少韓式雞蛋卷:蛋皮外層軟滑,內包有大量韓式粉絲,紫菜,紅蘿蔔,午餐肉,醃蘿蔔,咬落口感豐富,味道唔錯。蜜糖香滑烤雞:重點推介,一碟應該有一隻雞的份量,件件都清脆俐落,皮肉分明,雞腿雞翼雞胸,唔會黏住黏住,直接用手食最配合,蜜糖味甜甜的,雞皮烤得脆口但唔覺燶,沒有熱氣既感覺,適合我怕熱氣既人。芝士泡菜炒飯:鐵板圍著濃濃的芝士,在半溶的芝士包著流心蛋及飯一起吃,一啖有齊三個口感,鹹鹹的芝士加上少許辣的炒飯, 味道配塔得剛好最後吃一點消膩的漬蘿蔔,清清口中油感,大滿足。

枱面寬敞整潔,還貼心的備有手套,不怕用餐完後雙手油油膩膩。

最後吃一點消膩的漬蘿蔔,清清口中油感,大滿足。
2019-01-24
$250 (Dinner)
2019-02-24 415 views
👓蜜糖香滑烤雞(無骨) $205味道似蜜糖芥末醬,芥末味比蜜糖味重。另附有一兜醬料,但跟烤雞本身的底醬無異,甚至覺得唔點仲好食。順帶一提,依款烤雞不是皮脆嗰款炸雞。評分:7/10👓果味蒜香烤雞 $185甜甜蜜糖味中帶點蒜香味,惹味十足。蜜糖味甚至重過上面新出的蜜糖香滑烤雞。雖然依款都係烤雞,不過個皮好脆口似炸雞feel炸到好香脆咁。好食👍🏻評分:8/10啲雞塊好滑,但肉質較為靭咗少少,不過整體嚟講都好食,果然醬料非常重要🤣
蜜糖香滑烤雞(無骨)
👓蜜糖香滑烤雞(無骨) $205
順帶一提,依款烤雞不是皮脆嗰款炸雞
評分:7/10
果味蒜香烤雞

👓果味蒜香烤雞 $185
評分:8/10
2019-02-19
果味蒜香烤雞
2019-02-24 259 views
今日老公早左收工,咁我地就黎試下屋企附近間烤雞店。佢餐廳裝潢好新派,好乾淨,卡位好舒服,完全唔會有擠迫既感覺。餐廳入面有電視播住k-pop mv, 食起上黎就都覺得好似去左韓國咁。黎到烤雞店,當然一定要食烤雞啦。入黎既時候見到門外推廣全新推出既蜜糖香滑烤雞當然要一試。烤雞好滑,仲好juicy,佢出面包住醬汁酸酸甜甜,好野味,如果想再濃味d可以再點多d醬。另外我地叫左韓式炒粉絲雞蛋卷,佢口感好豐富,蛋味好香,加埋韓國粉絲有d QQ既感覺,好好味,佢有配上3款唔同醬汁(芥末,芝士,蕃茄)。我覺得芝士加上蕃茄汁配搭perfect。我同老公仲分別叫左一杯檸檬特飲同Mojito,味道好清新,好適合配搭烤雞。杯檸檬特飲係自己加檸檬汁,可以按自己喜好加入去。
今日老公早左收工,咁我地就黎試下屋企附近間烤雞店。
黎到烤雞店,當然一定要食烤雞啦。
入黎既時候見到門外推廣全新推出既蜜糖香滑烤雞當然要一試。

杯檸檬特飲係自己加檸檬汁,可以按自己喜好加入去。

2019-02-21
$200 (Dinner)
2019-02-11 413 views
星期天,農曆新年期間,朋友說要吃韓國炸雞.到了將軍澳,小店不多,連鎖店最多.在各方條件下,選了GOOBNE,顧名思義是韓式烤雞店,不是炸雞.韓式雞蛋卷,配笳醬,芥辣醬,芝士醬.味道正常,不過不失.想吃韓國海鮮蛋餅,但賣完.中午時間,全店人不多.嗯,可能是沒做,或不想做居多吧.那就轉要香辣炒年糕,可選小辣.菜到了,其實應是韓式辣湯年糕,留意不是炒,是湯,名實不符.配料是年糕,魚餅,芽菜,粉絲和一隻雞蛋.鐵板軟芝士蜜糖咖喱烤雞,是無骨的,小朋友也可以吃.鐵板不熱,芝士醬和烤雞件分開,雞有咖喱味沒有雞味.芝士可以用叉叉上來吃,不會黏住雞件.嗯,整件事可以當是雞一碟,另有一小碗配芝士醬,就像雞蛋卷配醬的安排般.在新年少人上班的情況下,能滿足到吃韓式炸雞的期望,算係咁了.
星期天,農曆新年期間,朋友說要吃韓國炸雞.
到了將軍澳,小店不多,連鎖店最多.
韓式雞蛋卷,配笳醬,芥辣醬,芝士醬.味道正常,不過不失.
那就轉要香辣炒年糕,可選小辣.
鐵板軟芝士蜜糖咖喱烤雞,是無骨的,小朋友也可以吃.
韓式雞蛋卷
香辣炒年糕
鐵板軟芝士蜜糖咖喱烤雞
2019-02-10
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
2019-02-08 308 views
這間餐廳的烤雞我經常吃,每次吃都覺得很驚艷,明明沒有油炸,為什麼雞肉還那麼香脆呢?而且吃起來也沒有油膩感,所以讓我一吃再吃。今晚約了住在附近的朋友一起吃飯,餐廳裝修時尚,客人普遍也很年輕,這裡的店員也很青春,哈哈!⭐️蜜糖香滑烤雞$185上桌時還冒著烤雞的裊裊香煙,嚐一口,雞塊依然很燙呢!味道香甜且帶有芥末的味道,甜甜辣辣的,外面的汁液包裹著雞肉,雞肉的肉質很嫩很滑,很好吃呢!⭐️果味蒜香烤雞、甜辣烤雞$218點了一半辣一半不辣。入口香脆,吃起來「喀擦喀擦」的,相當過癮,而且肉汁鎖在雞肉內,吃了一塊,基本上已經停不下來,因為太好吃了!⭐️藍橙沙冰$58吃烤雞少不了來一杯清涼的飲品,顏色呈海洋藍,看著也覺得涼意來襲,入口清爽解渴。

⭐️蜜糖香滑烤雞$185
上桌時還冒著烤雞的裊裊香煙,嚐一口,雞塊依然很燙呢!

⭐️果味蒜香烤雞、甜辣烤雞$218

藍橙沙冰

⭐️藍橙沙冰$58
藍橙沙冰
前兩日同呀妹行完街返屋企,見有d餓就諗住食埋野先返屋企啦,將軍澳依家都有goobne,我地又咁岩鐘意食韓野,就揀左佢啦! 可能我地早黎,都唔洗等位就有得埋位。我地行到都幾餓,叫左一個原味烤雞同一個鐵板軟芝士黑椒烤雞,一人一雞咁先肉韓國丫麻。原味以為無咩驚喜啦,點知都唔係wo,反正食到雞嘅鮮味同肉汁,又唔會烤到乾哂,又唔會表面炸到油膩咁。另一個黑椒味呢,食落就有少少辣啦,一食落去無咩嘅,但個後勁有d強,唔食辣嘅就唔好亂叫啦,哈!我地仲叫左個香桃韓式米酒,真係好香好香桃味,飲落好似食左啖桃咁,同米酒陣味又好夾,食完雞飲埋佢真係好滿足呀!

2019-02-07 176 views
呢間烤雞店,次次嚟食都要等位,今次當然都唔例外,不過好彩今日好好彩,等咗十幾分鐘就有得入座。嚟到烤雞店,梗係要食烤雞啦!今次試咗個金黃酥脆烤雞、泡菜煎餅,同埋藍莓沙冰。以前飲過西柚沙冰&香橙沙冰,覺得已經好好飲。今次都諗咗一陣,先決定試藍莓味,因為驚會似藥水味。一飲落去,好味喎,真係藍莓味喎,食炸嘢,飲沙冰,一流。泡菜煎餅: 裡面除咗泡菜之外,竟然仲有魷魚&魚肉,用料充足,有驚喜。配埋個醬汁,有多少少辣椒味,。金黃酥脆烤雞: 同其他烤雞比較,呢款烤雞比較似炸雞,並無大量醬汁喺面,亦無濃濃嘅調味。比較平實,但反而可以食到雞味,而唔會俾醬汁搶曬風頭,亦都無咁膩,可以食多幾件。另外仲見到新出咗蜜糖烤雞,唔食辣嘅朋友下次可以試一試。

,食炸嘢,飲沙冰,一流

另外仲見到新出咗蜜糖烤雞,唔食辣嘅朋友下次可以試一試

2019-02-04 214 views
每逢食晏時間,將軍澳區啲餐廳成日都爆唒棚於是同友人邊行邊睇,諗住見到間幾Ok就入去,終於就見到呢間Goobne Chicken呢間餐廳環境都唔錯,而且人比較少,可以同朋友慢慢傾(站喺顧客角度,個人當然希望唔好太多人大嘈吵)原本擔心會否中伏,畢竟冇乜將軍澳嘅餐廳會咁少人結果當然冇中伏啦,首先佢嘅價錢令人有啲驚訝平時佢嘅晩餐Menu起碼百幾至二百蚊,但午餐居然60零蚊都可以有交易,仲要冇加一我叫咗個韓式BBQ醬煙燻烤雞午餐拼盤,飯嘅分量好多,大食積都應該夠飽面頭仲有隻煎蛋,好有韓式feel主角BBQ醬煙燻烤雞超正,個皮脆卜卜,感覺似係生炒骨嗰種口感一流,熱辣辣食仲正加埋BBQ醬,惹味到爆食到停唔到口!
每逢食晏時間,將軍澳區啲餐廳成日都爆唒棚

呢間餐廳環境都唔錯,而且人比較少,可以同朋友慢慢傾

結果當然冇中伏啦,首先佢嘅價錢令人有啲驚訝

面頭仲有隻煎蛋,好有韓式feel
主角BBQ醬煙燻烤雞超正,個皮脆卜卜,感覺似係生炒骨嗰種
口感一流,熱辣辣食仲正
加埋BBQ醬,惹味到爆
食到停唔到口!

2018-09-11
$70 (Lunch)