2021-10-09 154 views
這家餐廳我稱為私房菜而私房菜跟普通餐廳分別在我眼中的概念是傾向於「品質 溝通 獨特」最近在中環的Good Boy 找到了 餐廳需要BOOK位在openrice Booking 更有8折優惠 ..Good Boy Restaurant 是一家樓上鋪門面雖不算太華麗 但五臟俱全內部有開放式廚房, 一張大梳發另一半空間則是四人台的座位餐廳以簡約為主 最有趣 莫過於牆上面的油畫 地下擺滿畫配合中上環的藝術氣息..Menu選擇種類是以西餐為主老闆推薦近期主打美國安格斯芝士漢堡同蟹肉露筍忌廉汁意大利飯所以試試啦!..老闆非常好客又好傾從細節位著手介紹食料 由來貨到洗碗 都會分享 私房菜既好處 「溝通 」完美展示互動之後 有任何問題 都可以提出..美國安格斯芝士漢堡老闆都會一一講解老闆製作時不會壓扁包身 因此包身好鬆軟 美國安格斯漢堡扒 挑選高質 油花多而且分佈均勻 肉組織較有彈性 肉味亦較濃郁簡單配上蕃茄 芝士 已足夠老闆指定要幫手一刀切漢堡以盡量保留肉汁 相中可以 滿滿肉汁流出另配現炸薯條 size大 而且非常香脆 偶然會用墨西哥烤餅代替薯條。。另一主菜蟹肉露筍忌廉汁意大利飯又一道相機先吃的菜滿
這家餐廳我稱為私房菜
而私房菜跟普通餐廳分別
在我眼中的概念是傾向於「品質 溝通 獨特」
最近在中環的Good Boy 找到了
餐廳需要BOOK位
在openrice Booking 更有8折優惠
Good Boy Restaurant 是一家樓上鋪
門面雖不算太華麗 但五臟俱全
內部有開放式廚房, 一張大梳發
另一半空間則是四人台的座位

以科學烹調菜式
值得一試

———————————————————

2021-10-05 76 views
這天去了中環的樓上餐廳吃晚飯,店內很有藝術氣息,放了不同的畫作 🎨 餐廳一直播放著mirror的歌曲,氣氛十足💓 店主同時是大廚,非常熱情款待而且會細心的介紹菜式~🔸Good Boy手工和牛漢堡很多人推薦這裡的漢堡,所以也點了一份試試~ 份量十足,兩個人share剛好🍔 真材實料的和牛漢堡,咬落非常juicy,充滿肉香🔹紐西蘭壹級草飼寶雲酥羊西冷扒西冷牛扒就吃得多,店主就推薦我們試試這裡的羊西冷扒🐑 煎得生熟度剛好,肉質軟腍,羊羶味不會很重,加了點芥末和芝士,吃起來更惹味🔸套餐套餐附飲品、nachos 、是日沙律和甜品。nachos超涮嘴,一不小心就吃光了😹 而甜品是cookie n cream的雪糕🍨主菜的價錢$299,加$69可轉套餐,另外餐廳也有和牛/ 龍蝦二人餐選擇🦞 最近還有優惠,用openrice訂座有8折呢

手工和牛漢堡

甜品是cookie n cream的雪糕🍨

手工和牛漢堡
紐西蘭壹級草飼寶雲酥羊西冷扒
2021-09-16 77 views
由於好耐冇食過Burger,於是友人提意去中環間Good Boy Restaurant 試吓。呢間舖頭係樓上舖黎既,一推開門就見到入面放左油畫同埋塊特式牆,呢到老闆好nice,好親切情熱咁介紹餐廳食物。老闆推介咗手工豬肉漢堡,而友人就叫咗牛肉漢堡,當兩個漢堡送上抬嘅時候不禁有點驚訝,呢度既漢堡包比平日出面食既大個,呢度既漢堡包皮有去烤過,但又唔會好乾身,入面仲夾住芝士、蕃茄同生菜。之後老闆亦都有介紹漢堡嘅肉全部都係手打嘅,所以食落會特別有肉味,而且都好大塊,總括而言食完成個包真係飽。

一上到去,裝修非常簡陋,廚房係open kitchen所以油煙非常大。只係得老闆一個人搞掂晒樓面/廚房/收銀。一坐低,連正常Menu都冇,叫我睇網上個外賣menu… 同朋友叫左兩個burger,一豬一牛。因為人手得一個嘅關係,好明顯落餐出餐根本零個System可言。老闆見邊枱客投訴出餐慢,就做咗嗰枱客先。最後我朋友個牛burger等咗40分鐘,我就等左1個鐘,lunch hour過晒都未食到… 你以為等咗咁耐,會有好野食?我個豬burger鹹到要洗腎,沙律菜一啲都唔脆唔新鮮… 識我嘅都知我係薯條控,而佢Menu都明明寫住burger餐會跟薯條。但到我嘅時候,我唔知佢係咪冇晒薯條啦,喺冇人同我解釋過嘅情況下,我只係收到兩條(係兩條!)薯條,佢另外俾咗一堆類似炸麵包嘅嘢我,但完全食唔落口嘅。由於我已經遲咗返工,淨係想嗱嗱臨走人,叫買單嘅時候竟然係冇單嘅,老闆就咁行埋嚟口頭話俾你聽幾錢,然後就PayMe。我地兩個burger埋單要$480 (佢話已八折)。Openrice上面啲好評,唔該俾少少良心好冇?講完。

一坐低,連正常Menu都冇,叫我睇網上個外賣menu…

Openrice上面啲好評,唔該俾少少良心好冇?講完。
2021-09-09
$240 (Lunch)
Celebration
Birthday
1K
2021-09-16 768 views
今日約了妹妹在中環吃一頓晚餐,慶祝她收到第一份月薪。位置:在私人屋苑的2樓,是要打電話給老闆問門口密碼才能上去。環境:雖然是樓上舖,但地方是相當寬敞,門口只有貼上外賣貼紙,打開玻璃門,就會看到開放式廚房,前有一張大梳發,另一半空間則是四人一枱的座位,左右兩邊的牆身貼上了玩味畫作,而窗邊下方亦有很多的油畫作擺設,帶點美式風格。服務:老闆很熱情,他一個人打理整間餐廳,表示客人最好預先定枱,而不是隨便Walk-in,因為他需要時間預備食材。老闆主動問客人的喜好,再根據客人的需要而製作,是很貼心和不浪費食物的服務,很值得欣賞!另外,這裡亦會為生銅的朋友炮製生銅料理。晚市:當日老闆查詢我們的喜好後,主動推介我們吃這款豬排。日本大和豬梅肉扒$269因為我跟老闆說不想吃羊肉,他就知道我不喜歡那股騷味,他稱這款豬排是一點騷味也沒有,而且大和豬是日本活性水飼養,以粟米、御治、麵包等天然食材餵飼、連飲用的水都要使用天然水,是有機豬肉,非常健康。豬肉扒已切一條條,方便食用,用沙律和薯條伴碟,還有一匙的芥茉醬,肉質是相當嫩口,並帶有少許脂肪,的確是沒有豬騷味,亦沒有雪藏味,老闆曬上不少的鹽來調味,味道是會一點

今日約了妹妹在中環吃一頓晚餐,慶祝她收到第一份月薪。

晚市:
當日老闆查詢我們的喜好後,主動推介我們吃這款豬排。

日本大和豬梅肉扒$269
肉質是相當嫩口,並帶有少許脂肪,的確是沒有豬騷味,亦沒有雪藏味,老闆曬上不少的鹽來調味,味道是會一點咸,但我喜歡。

日本鹿兒島超足料150G黑毛和牛漢堡$299
這個漢堡的麵包相當大塊,頂身烘得有少少焦黑,
餡料除了厚和牛漢排,有芝士、生菜和蕃茄,搭配煎餅和芥茉醬。
和牛漢排中間仍帶有少少的粉紅色,熟度剛好,充滿肉汁,但未至於爆汁,而牛味不是很濃,相比豬梅肉扒有少少失色。煎餅是類似印度的薄餅,不過是用炸的方式,相當香脆,可以當是薯片吃。
2021-09-14
$360 (Dinner)
  • 日本大和豬梅肉扒
2021-09-14 394 views
今日男朋友帶我黎走入主廚的家一入到黎就好似去到人地屋企咁舒服諾大嘅開放式廚房杯櫃仲有軟軟梳化而同散落喺不同角落嘅畫作在在顯示出主廚嘅品味咁難得黎到主廚的家我地當然睇下主廚今日有咩心水推介啦~主廚見今日牛扒新到貨介紹我地試下我地當然欣然接受啦~慢慢欣賞下畫作又走近開放廚房欣賞下主廚嘅烹調功夫好快就上菜喇~牛排鮮嫩生熟度掌握得好好肉味濃郁食得出絕對係揀手靚貨!無附醬汁看得出主廚對成品充滿信心稍沾鹽椒就可以上菜慢慢品嘗肉類原始鮮味~配菜薯條炸得香口主廚亦非常大方常常問我地要唔要再添😜😜另一道主菜係蟹肉露荀意大利飯忌廉香濃不膩配上蟹籽爽口爆汁意大利飯煮得略淋身反而食得無咁攰😂😂餐廳屬主廚一人主理所以成個節奏都由主廚控制為我地準備完食物後佢都無急於收拾清潔反而抽時間同我地交流下了解意見傾食飯傾得興起突然主廚就話今日仲入左個大和豬不如拎出黎俾你地又試下丫😂😂老實不客氣嘅我地當然卻之不恭又再等食~大和豬肉質結實蒙眼試食嘅話直頭有種食牛扒嘅肉感~非常美味!果然無介紹錯食下又傾下再上埋甜品雪糕超滿足!主廚超好客又慷慨食西餐食到似omakase我都係第一次好多謝主廚俾到一個咁好嘅經驗我地又多謝男朋友發掘到
今日男朋友帶我黎走入主廚的家

一入到黎就好似去到人地屋企咁舒服
諾大嘅開放式廚房
杯櫃
仲有軟軟梳化

而同散落喺不同角落嘅畫作
在在顯示出主廚嘅品味

咁難得黎到主廚的家
我地當然睇下主廚今日有咩心水推介啦~
主廚見今日牛扒新到貨
介紹我地試下
我地當然欣然接受啦~

慢慢欣賞下畫作
又走近開放廚房欣賞下主廚嘅烹調功夫
好快就上菜喇~

牛排鮮嫩
生熟度掌握得好好
肉味濃郁
食得出絕對係揀手靚貨!
無附醬汁
看得出主廚對成品充滿信心
稍沾鹽椒就可以上菜
慢慢品嘗肉類原始鮮味~

配菜薯條炸得香口

今日仲入左個大和豬不如拎出黎俾你地又試下丫😂😂

老實不客氣嘅我地當然卻之不恭
又再等食~

大和豬肉質結實
蒙眼試食嘅話直頭有種食牛扒嘅肉感~
非常美味!
果然無介紹錯

食下又傾下
再上埋甜品雪糕
超滿足!

主廚超好客又慷慨
食西餐食到似omakase我都係第一次
好多謝主廚俾到一個咁好嘅經驗我地
又多謝男朋友發掘到呢間咁正嘅隱世廚房~
2021-09-09
2021-09-13 50 views
寶雲酥香草草飼紐西蘭羊西冷 💲299慢煮10oz壹級紐西蘭草飼牛肉眼扒 💲299日本青森蘋果汁 💲39✅ 羊西冷精修得好靚 無任何多餘嘅筋膜同肥肉👍🏻 羊味濃郁但完全唔騷 保雲酥嘅芥末味恰到好處 無蓋過羊嘅鮮味🐑✅ 肉眼火候掌控得唔錯 鎖住肉汁既同時保持到肉眼柔嫩既質感🥩✅ 由於我哋唔食炸物 老闆貼心地將原有嘅薯條改為大大份沙律🥗 誠意可嘉👅Taste:7.25/10💰CP值:7/10🙋🏻‍♂️Service:7.5/10👁‍🗨Stylishness:7.5/10
寶雲酥香草草飼紐西蘭羊西冷 💲299

🙋🏻‍♂️Service:7.5/10
👁‍🗨Stylishness:7.5/10
2021-09-06
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Celebration
Anniversary
2021-09-13 27 views
餐廳為一間位於中環威靈頓街嘅樓上舖 地點較為隱蔽 老闆好用心煮每一道菜 希望能夠滿足每位客人嘅要求 而且好nice 會不時行過黎同你傾下偈‎♡‧₊˚ 蟹 肉 露 筍 意 大 利 飯 $219➕$69 轉dinner set上面鋪滿蟹肉及蟹籽 味道鮮甜 飯粒軟硬度適中 忌廉香同芝士味重得黎又唔會太漏😋 另外套餐包沙律、雪糕同飲品☺️‎♡‧₊˚ N Z 草 飼 壹 級 肉 眼 扒 $299➕$69 轉dinner set色澤粉嫩 牛味濃郁 而且好juicy 用料靚所以簡單地用鹽同胡椒去調味已經夠曬☺️

‎♡‧₊˚ 蟹 肉 露 筍 意 大 利 飯 $219
➕$69 轉dinner set

‎♡‧₊˚ N Z 草 飼 壹 級 肉 眼 扒 $299
➕$69 轉dinner set

• 慢煮10安士紐西蘭壹級肉眼扒
聽講女人都愛bad boy ?👨🏽‍🎤好喎!留返啲good boy比我🤣🚩鹿兒島芝士和牛漢堡無錯呀又食burger🤩比一般漢堡大個,口細啲都搞唔掂,我?緊係無問題🤣包體本身好鬆軟好有彈性,淨係食個包頭時發現好好味!唔係牛油咁簡單😳原來係ceasar salad sauce 溝ketchup,難怪令我印象咁深!❤️食burger一定係配牛先最正,今次仲要有和牛揀,牛味濃郁好juicy,完全無筋👍🏻肉質鮮嫩又有彈性,最重要係煎封技巧好,鎖住肉汁無難度,油脂邊咬邊流落黎隻手到🤤加上蕃茄生菜不敗配搭,係掂喎~🚩日本大和豬肉眼扒有牛又有豬🤤老闆大推來自日本既豬肉眼,的確無介紹錯勁juicy!!粉嫩粉嫩咬落勁多肉汁,邊邊帶有少少肥膏位係仲軟熟!朋友大愛🤣🤣跟餐薯條又係要讚,係平時薯條既XXXXL size 🤤熱焫焫炸起唔油膩!簡單少少海鹽調味已好足夠,好彩老闆叫我唔好全走,點都要試下😆🚩蟹肉蘆筍忌廉汁意大利飯😌我地要求細份啲唔好浪費,雖然已經飽到上心口,但忌廉太香濃實在要一啖接一啖食😂 risotto加左唔少奶同忌廉去煮,份量剛好唔會太漏,鍾意米飯唔會太硬,面頭既蟹籽蟹肉係重點,食完飽到上喉嚨😝上網
聽講女人都愛bad boy ?👨🏽‍🎤
好喎!留返啲good boy比我🤣

🚩鹿兒島芝士和牛漢堡

🚩日本大和豬肉眼扒

🚩蟹肉蘆筍忌廉汁意大利飯

上網睇到話個老闆好熱情又貼心,我體會得到🤣好驚我地唔夠食,好驚我地唔岩食,又知我想食多啲菜,所以跟餐既薯條大部分幫我轉做沙律菜😋真心超好人超友善!臨走仲叫我得閒上去食,咁我真係得閒上去齋坐架啦🤣🤣

2021-09-09 237 views
#西式eatcovery #中環eatcovery💡Good Boy Good Food 小編同朋友去中環行左活化左嘅中環街市,順便想搵間餐廳無時限任坐吹水天地。聽朋友講有一間隱蔽高質私房菜,而且好多藝術作品,彷似置身gallery嘅餐廳🏻‍🎨 老闆又好客熱情❤️‍🔥🍽 和牛漢堡和牛肉極厚身,咬落鬆軟多爆汁,比平時食開嘅更加多汁,而且煎得啱啱好,將肉汁酸住,食落唔乾身,加埋店鋪調好嘅醬汁、芝士、蕃茄、生菜做配料,食得好滋味😋另外,仲有黑醋沙律同薯條伴碟,沙律好fresh,薯條係比較少見嘅厚身,薯味夠重,好味!老闆仲係咁問我嘅要唔要refill🧡🍽 蟹肉露筍忌廉汁意大利飯意大利飯上面鋪滿蟹肉及蟹籽,賣相非常精緻。蟹籽口感爽脆,而蟹肉頗有鮮味,份量都幾多。意大利飯軟硬度適中,配上忌廉汁,入口creamy濃郁得黎唔咸,但又唔膩,而且飯混入爽口嘅蘆筍、三色辣椒,令口感更豐富。ps/ 而家只要透過OpenRice訂枱均可享有8折優惠‼️就算臨時walk-in都有9折‼️,老闆超級nice同勁健談,又會細心介紹menu,叫客人唔洗急,慢慢食,唔夠食仲可以同佢講。最正係播足全晚Mirror既MV🤣#中環食
#西式eatcovery #中環eatcovery

💡Good Boy Good Food

🍽 和牛漢堡

🍽 蟹肉露筍忌廉汁意大利飯

#中環食咩好 #中環美食 #好西 #小店# 情侶拍拖食咩好 #情侶拍拖好去處 #打卡 #中環 #中環西式 #相機食先 #chill #hkfoodie #food #hkinstagram #foodie #hkfoodporn #hkfood #hkrestaurant #hkfoodblogger #foodlover #goodboyrestaurant #意大利飯 #和牛漢堡
  • 蟹肉露筍忌廉汁意大利飯
  • 和牛漢堡
2021-09-08 28 views
今日同朋友約左去中環食晚飯,呢間樓上鋪近扶手電梯個邊,入到鋪頭啲裝飾都幾特別,好多畫作同藝術品,感覺好舒適同埋好似置身藝術館咁。首先,介紹返第一個主食,蟹肉露筍意大利飯,呢個意大利飯賣相精緻,帶有唔同色彩,望落都好繽紛,而呢個飯索哂啲醬汁,每啖都充滿特色。另一個主食就係Good boy宮崎手工豬漢堡,其中佢個手作脆片都幾獨特,香脆可口。而漢堡裡面嘅豬肉係質感幾特別,係其他店鋪食唔到嘅。而dinner set係會跟埋雪糕,都幾滿足。係呢種咁有藝術氛圍嘅餐廳食飯都別有一番風味。

2021-09-06
2021-09-08 31 views
低調藝術館餐廳約朋友响中環食晚餐傾吓計 響網上見到呢間樓上餐廳不錯就嚟食下飯先一入到門口 店主熱情地招待推介一下餐牌上有嘅菜式我哋揀左 宮崎手工豬漢堡店主介紹宮崎豬食素健康長大肉品質有保證。果然豬漢堡充滿肉汁份量十足有淡淡的香草調味加上芝士蕃茄 生菜 同厚厚的麵包 包質鬆軟 配菜也選擇咗homemade 墨西哥Nacho 店主講 有加左小小蒜落去整 果然香脆可口再叫左蟹肉蘆筍忌廉意大利飯配上蟹籽和蟹肉再加忌廉汁 調得十分合適忌廉汁亦剛好唔會過多店主還送上homemade 雪糕作甜品完美的一餐😋PS :店內還不斷播放 Mirror 嘅MV同好幾幅藝術畫同幅牆好特別 好靚環境同氣氛贊👍🏻
低調藝術館餐廳

同幅牆好特別 好靚
環境同氣氛贊👍🏻

2021-09-03
2021-09-08 44 views
上次跟公司包場食過呢間餐廳,我又知道中午好多人,今次黎夜晚試walk-in二人晚餐。openrice 有折記得唔好錯過,晚餐有二人餐包沙律前菜兩份主菜餐茶雪糕好豐富,店主有傾有講問你口味同份量多少☺️問你聽唔聽mirror😂沙律可以揀芝士或黑醋, 我揀芝士加蟹子。主菜係蟹肉蟹子risotto,面頭d餸多到掉晒落黎。飯好忌廉濃味剛好,加左少少爽口露筍有口感。漢堡係真材實料和牛漢堡,狂流汁入口即融,配埋少鹽脆薄酥餅食到停唔到口。最後雪糕cookie&cream收尾滿足。雖然價錢唔平,但材料靚,環境可愛,店主親切,都食得開心😚

沙律可以揀芝士或黑醋, 我揀芝士加蟹子。
蟹肉露筍忌廉汁意大利飯

和牛漢堡配油酥餅

2021-09-07
蟹肉露筍忌廉汁意大利飯
和牛漢堡配油酥餅
  • 蟹肉露筍忌廉意大利飯
2021-08-12 82 views
很想支持小店,但是價錢的確比我想像中貴。risotto 煮攞咗,有飯焦。豬扒出血,有啲驚,最後有兩件唔敢食。最大鑊係只有兩檯,serve 完一枱再一檯,mirror MV 太大聲。等到夠曬鐘都未食得。如果可以多一個爐or wok 煮,會好小小。如果mirror 細聲小小可以頃下不用太大聲會好啲
2021-08-05 77 views
【西餐】🔎 #ballball中環🤍沒有立場資訊▪️食物🍱:日本豬梅肉扒 $224 (原價 $279) (OpenRice book有8折) 依間係間一人廚師主理嘅餐廳嚟嘅,雖然feel到廚師好有heart,不過真係失望到跌左落地🥲 首先係因為一人主理,所以上餐時間都頗耐。Lunch係包沙律的,但唔包野飲,要自助斟水🥲然後係主菜,其實個豬扒真係煎得有肉汁又淋身嘅,係好味嘅,但真係唔值二百幾蚊,折完都係咁話🥲個價錢真係太進取🥲 Lunch menu係Deliveroo嘅外賣menu,所以其實唔係lunch set🥲下次不了🥲 ▪️環境🪑:有啲隱蔽,但坐得闊落嘅~ 「Good Boy Restaurant」📍 中環威靈頓街112-114號新威大廈2樓201室[1200-2200]
【西餐】
🔎 #ballball中環
🤍沒有立場資訊

▪️環境🪑:有啲隱蔽,但坐得闊落嘅~

「Good Boy Restaurant」