2019-01-04 20 views
幾時都話食甜品有另一個胃,就算同朋友個頭食完正餐,呢頭都總會覺得少咗啲,要食埋甜品先圓滿!甜品鋪牆身係花朵嘅塗鴉,枱又有唔少嘅乾花做擺設,係另類嘅打卡位。絲絲入心我就揀咗個心太軟,一上枱就已經要瘋狂打卡,好靚,心太軟蛋糕放咗係彎彎嘅月亮形餅乾上面,再加個朱古力蝴蝶做點綴;而下面嘅雲呢嗱雪糕又用咗薄荷葉同紅桑子脆脆做配料,感覺都幾唯美!除咗個樣,味道仲好唔錯,一叉開個蛋糕,啲朱古力流心醬就慢慢流落雪糕度,溫暖嘅朱古力醬同凍冷冷嘅雪糕好match !朱古力味仲好濃!香蕉金莎朱古力窩夫伴榛子雪糕窩夫外脆內軟,冇煎𤓓,旁邊嘅醬真係好金莎,有金莎獨有嘅榛子香,香蕉同醬料都好多,用泥配窩夫啱啱好。雜果雪芭身邊總有幾個唔識死嘅朋友,天氣咁凍都要食雪芭!雜果好足料,水果款式都幾多,雪芭係用菠蘿泥做容器,好可愛。Facebook 同Instagram 打卡、比like ,全單就有95折,幾抵!

香蕉金莎朱古力窩夫伴榛子雪糕

雜果雪芭

2019-01-04 31 views
誤打誤撞走進菓甜品,因時間尚早,客人不多。點了菜,拍起照,延續假日的情懷 🤗🤗座位尚算寬敞舒適,乾花小擺設,散發著點點的閑逸氣息。巴拿馬火腿卡邦尼意粉 $78,味道不及平日的卡邦尼濃郁,把蛋黃打散做汁會較好。黑松露意大利雲吞 $78,黑松露煮成的汁味道濃郁,樣子酷似中式雲吞,每顆細細粒,但勝在量多,起碼有廿粒以上,認真夠慷慨👍配點火箭菜,好看又好味。烘焙綠茶 $42,玻璃茶壼玻璃杯,不是新奇特別事,今晚偏偏覺得有點詩情畫意 💝。烘焙過的綠茶特別香,感覺優哉悠哉。曲奇奶昔 $48,比預期的淡口,適合現今少糖世界。曲奇的香及奶昔的滑則勝預期,是個不錯的選擇。今晚的飲品系列 😙😙宇治抹茶麻糬窩夫伴雲呢拿雪糕 $70,這客屬重型甜品,雪糕、紅豆、草苺、窩夫、麻糬、綠茶爽都各有各味道,合拼起來又出奇和諧,新鮮焗起夠香脆,好味又抵食,值得推介。桂花白酒燉雪梨 $56,桂花爽跟燉起的雪梨同樣晶瑩剔透 😍😍。口味都屬清淡少甜,整體味道還是好的。今晚的甜品系列 😋😋💕環境企理,地點方便,價格實惠,味道理想,份量充足,是值得推介的甜品屋。

座位尚算寬敞舒適,乾花小擺設,散發著點點的閑逸氣息。

配點火箭菜,好看又好味。

今晚的飲品系列 😙😙

今晚的甜品系列 😋😋💕

差不多兩年沒見的舊同事將結婚了, 邀請了我這位以前無所不談的好姊妹, 真懷念以前的時光呢~當時因轉了公司所以慢慢疏遠了, 現在再見, 有無數的話題要聊, 所以晚飯後, 找一間甜品店促膝詳談一晚!剛巧在寶勒巷晚飯後, 走了幾步, 就發現了【菓甜品】。甜品種類不多, 但每款看起來都又特色又精緻!絲絲入心《$64》※ 推薦指數: 4/5朋友點了《絲絲入心》, 其實即是心太軟配雪糕!為什麼叫絲絲入心呢? 因為擺位不是平常見到的左右, 而是上下, 心太軟在上, 雪糕在下~所以當心太軟的朱古力漿流下來時, 就會降落到雪糕上! 美美的, 不太甜芝士粟一燒《$58》※ 推薦指數: 5/5很可愛呢~你以為是燒栗米嗎? 其實是栗米芝士蛋糕, 都是cream喔~必試呢!上面的栗米粒粒真的有栗米味, 而且食到少少栗米衣, 很像真呢!入面包著的芝士蛋糕都很香, 很滑, 整體很不錯!伯爵紅茶《$42》※ 推薦指數: 4/5用的是TWININGS茶包, 信心保證! 一大壺夠兩人飲, 聊天必備!曲奇奶昔《$48》※ 推薦指數: 3/5這個很普通~ 我們點厭有點稀, 味道不太夠~幸好有曲奇碎點綴, 多了點口感!
剛巧在寶勒巷晚飯後, 走了幾步, 就發現了【菓甜品】。

甜品種類不多, 但每款看起來都又特色又精緻!

絲絲入心《$64》※ 推薦指數: 4/5

朋友點了《絲絲入心》, 其實即是心太軟配雪糕!

芝士粟一燒《$58》※ 推薦指數: 5/5

入面包著的芝士蛋糕都很香, 很滑, 整體很不錯!

伯爵紅茶《$42》※ 推薦指數: 4/5

曲奇奶昔《$48》※ 推薦指數: 3/5

這個很普通~ 我們點厭有點稀, 味道不太夠~
幸好有曲奇碎點綴, 多了點口感!

今天放工時間尚早,在尖沙咀逛到攰便到了附近的甜品店歇息,打算從容地喝杯茶,吃件甜品。餐廳面積偌大,開放式廚房,裝潢走小清新風,簡潔清新,感覺舒服寫意。餐廳除了餐牌所示的甜品外,還有二款主菜,我和朋友見肚子都餓了,索性在這家甜品店醫肚子。主菜分別是黑松露野菌忌廉意大利雲吞和龍蝦汁海鮮意大利飯,水準很有驚喜,與其說菓甜品是甜品店,倒不如說它是cafe。黑松露野菌忌廉意大利雲吞極多嘅黑松露滿足我對黑松露嘅慾望, 松露味夠濃,食落好creamy,又唔會太膩,雲吞比意粉更加有咬口,亦都更加容易沾滿黑松露醬。 龍蝦汁海鮮意大利飯龍蝦汁勁香濃,飯夠creamy!意大利飯啲飯黏黏的,外柔內剛,十分有嚼感,如喜愛軟腍口感會好鐘意。青口肉質嫩滑,夠肥美。宇治抹茶麻糬窩夫配雲呢拿雪糕窩夫絕對是飽肚之選,好足料,每件窩夫內裡還包涵麻糬,食落緊煙韌,非常特別,配搭不俗。香蕉太妃 我好喜歡吃香蕉做的甜點,特別是香蕉天然的香甜。酥皮、香蕉、奶油、太妃糖、層層疊起很有口感,樣樣都很好味,甜而不膩,個人非常推介。 茉莉花茶很香的茉莉花味,茶味唔濃,好清新,中和口腔中膩滯的感覺。檸檬薰衣草 味道也很清新,不甜,入口香醇,

餐廳除了餐牌所示的甜品外,還有二款主菜,我和朋友見肚子都餓了,索性在這家甜品店醫肚子。主菜分別是黑松露野菌忌廉意大利雲吞和龍蝦汁海鮮意大利飯,水準很有驚喜,與其說菓甜品甜品店,倒不如說它是cafe。

茉莉花茶
很香的茉莉花味,茶味唔濃,好清新,中和口腔中膩滯的感覺。

檸檬薰衣草
味道也很清新,不甜,入口香醇,味道較特別,喜歡薰衣草的朋友應該會喜歡,也不錯。
檸檬薰衣草

無論主菜和甜品都用心鑽研烹調,用餐環境也很寫意,有機會再光顧!
Other Info. : 餐廳除了餐牌所示的甜品外,還有二款主菜
2018-12-20
2019-01-03 10 views
筆者介紹:人稱「肥佬B」,自2009年加入openrice,一直以openrice用作bookmark餐廳用途。踏入三十之年,心廣體胖嘅我quota遞減,故每逢可以出街食飯定必事前做足功課,以免浪費quota,希望透過寫食評同大家分享飲食心得和介紹我嘅口袋餐廳。作為新界仔嘅我,更與女友相約「每月港島一餐」,有興趣就即刻follow我啦!本應食完晚飯就已經好飽,點知行陣街試下衫,我未婚妻又突然叫肚餓。即刻search下附近有咩甜品鋪就去左幫襯呢間菓甜品。雖然聖誕,但都無坐滿。座位都輕動。我原本諗住只叫一杯咖啡就算因為真係仲好飽,點知夜晚係無咖啡,而低消係要叫至少一樣野,所以就我同未婚妻各一份甜品,而未婚妻當然成為既得利益者啦,哈哈!絲絲入心睇名唔知係乜,其實就係朱古力心太軟,焗得唔錯,做到外面脆口,一切開,內裡嘅熔岩就會流落下面嘅蝴蝶整瓜佢講笑!味道ok,連我怕太甜都食得到,個塊曲奇餅更加係亮點!不過要彈嘅係個雪糕,死甜又無奶味。特別一讚係頂聖誕帽,好得意!宇治抹茶麻糬窩夫伴雪糕利申我絕對不是嗜甜品的人,如果過甜我更是討厭,但係呢個甜品真係好得!首先講賣相,好明顯夠哂photogenic

朱古力心太軟

宇治抹茶麻糬窩夫伴雪糕
利申我絕對不是嗜甜品的人,如果過甜我更是討厭,但係呢個甜品真係好得!首先講賣相,好明顯夠哂photogenic啦!其實今時今日social media太行其道,d食物要包含photogenic呢個原素真係基本。
味道,有兩樣野要pin point。第一係個抹茶jelly,一個成功嘅甜品係唔應該太甜,而呢個抹茶jelly起到個平衡作用,覺得甜咩?就咬番粒緩衝番。其次就係個窩夫,四周嘅邊係脆架!而中間就加左麻糬所以偏軟糯,一個窩夫有哂兩個texture,真係唔知佢點整,希望下次再番去都有同樣水準!而紅粒就係罐頭野,無乜好講,都正常嘅,唔通特登煲一煲紅豆咩。要彈嘅又係個雪糕。忍唔住問侍應係咩雪糕,佢答我唔係movenpick就走左去(因為menu有得單點movenpick雪糕),真係r頭!其實有無得話加錢upgrade個雪糕呢?做客最緊要有選擇呀嘛!
宇治抹茶麻糬窩夫伴雪糕

雖然我唔嗜甜品,但每次食完飯飽到上心口我未婚妻叫食甜品我都會話好,這大概是情趣吧。而有趣嘅係我都慢慢接受左甜品呢件事,只要間餐廳唔好太girly我就得架啦!哈哈!下次再回來吧!
2018-12-25
$70 (Dinner)
Celebration
Christmas
朱古力心太軟
宇治抹茶麻糬窩夫伴雪糕
自問絕對唔係甜品胃,難得見朋友盛讚芝士粟一燒同各式特色甜品後,我竟然有意欲留肚輕食晚餐,專程黎一次過試哂所有人氣款式。桂花白酒燉雪梨 ($56)朋友喉嚨唔太舒服,先黎一個感覺幾潤喉既養生甜品。 雖然原個雪梨有埋葉咁上台,內裡其實已經好細心地去除左果核同芯,切開就食得。 雪梨燉得軟腍後放涼,食到天然既果甜香同埋酒釀既清新味道。 底下既桂花河粉亦係誠意之作,明顯見到一朵朵桂花係啫喱入面,彈牙有花香,睇得又食得。鮮果菠蘿雪葩 ($52)原個菠蘿仔上面鋪滿左色彩繽紛既雜果,包括芒果、青提、火龍果同士多啤梨,全部新鮮清甜。 重點係底下既菠蘿雪葩濃郁到好似直接食緊菠蘿咁,幼滑香甜又有一絲絲菠蘿纖維,作為菠蘿狂熱分子十分滿意。芝士粟一燒 ($58)賣相真係俾滿分,完美重現左粟米既紋路。 原來切開都唔係咁易,內層既芝士蛋糕雪得比較硬,放一陣先順利分成幾份。 粟米粒口感好特別,界乎mousse同cream之間,由於係芝士同粟米打成,所以粟米味好濃,配埋濃厚既芝士雪糕一齊食會有少少搶味。 面頭一塊仔燒焦左既牛油其實係神來一筆,我鐘意搽少少係上面一齊食,帶咸既牛油香令成個甜品更加有層次。 芒果酥皮拿破侖 (
桂花白酒燉雪梨
桂花白酒燉雪梨 ($56)
鮮果菠蘿雪葩
鮮果菠蘿雪葩 ($52)
芝士粟一燒
芝士粟一燒 ($58)
芒果酥皮拿破侖
芒果酥皮拿破侖 ($60)
一直對拿破侖冇咩好感,印象只係難切、痴牙同埋肥,今次亦因為難分而一人拎一層黎食。 意想不到一咬就鮮明地感覺到多層酥皮既香脆同空氣感,配埋面頭既士多啤梨、芒果同吉士醬只覺甘香清爽,有衝動獨食一份,好有驚喜。
絲絲入心
絲絲入心 ($64)
浮誇地將心太軟懸放係杯緣,食落朱古力味好濃,但未有流心效果,食食下仲跌左落杯,打卡之選。
櫻花水信玄餅 ($58)
賣相一流,可惜比我食開既水信玄餅彈性稍遜,黑糖醬汁稀左少少唔太夠味,想連埋我最愛既黃豆粉一齊食既時候有少少結塊,整體有少少失望。 反而用作裝飾既幾朵櫻花漬幾有驚喜,酸酸甜甜帶梅味幾開胃。
宇治抹茶麻糬窩夫伴雲呢拿雪糕
宇治抹茶麻糬窩夫伴雲呢拿雪糕 ($70)
窩夫外脆內軟,最正係內藏煙煙韌韌既麻糬,講真綠茶味唔算好濃,但一啖連埋雪糕、麻糬、紅豆一齊食,堪稱完美。
自問對中式甜品或者大堆頭要一大班人分既甜品冇咩好感,基本上次次都揀返生果加雪糕呢類低級配搭,有心思、打卡一流又好味既甜品店實屬少見。  好鐘意呢度有種自成一角既氛圍,岩哂同好姊妹飲住花茶傾心事,有下次。
宇治抹茶麻糬窩夫伴雲呢拿雪糕
上次試過菓甜品,啲甜品又靚又特別,今次再嚟試更多其他款式先。本來想試芝士粟一燒🌽,好可惜賣晒啦。店員介紹我哋可以揀個桂花白酒燉雪梨同埋唔係成日有嘅焗蘋果金寶批伴雲呢拿雪糕。桂花白酒燉雪梨原來係凍食,睇個名仲以為係熱食添。桂花白酒燉雪梨原個上碟,夠晒睇頭,雪梨下面仲有一條條桂花糕,晶瑩剔透,幽香撲鼻,雪梨非常滋潤清甜,絕對係秋冬天養顏佳品。焗蘋果🍎金寶批伴雲呢拿雪糕焗得金黃香脆,肉桂味好香,伴碟嘅提子果仁好配合,一齊食口感好豐富。食完熱辣辣嘅蘋果金寶批,再加一口凍冰冰嘅雪糕,一熱一冷,感覺涼爽爽😋。2次食嘅食物質素都好好,無令我失望,唯一失望嘅係食唔到芝士粟一燒🌽,下次又要再嚟食過啦!

焗蘋果金寶批伴雲呢拿雪糕

2018-11-08
$60 (Dinner)
焗蘋果金寶批伴雲呢拿雪糕
2019-01-01 12 views
今次同好友去了這間菒甜品🍮一入去都會覺得舒服闊落,職員服務態度都不錯。唯獨本身想試既香蕉甜品就因為每日唔多所以有限量試唔到😩店鋪都非常易找到。又光孟闊落,我比較上早去食所以小d人。宇治抹茶麻糬窩夫配雲呢拿雪糕 $70(佢地既窩夫好足了的,平時出面食嘅個皮無咁脆,佢地會值到啱啱好,咬落唔會有燒焦味。) 個餡真係有麻糬😋非常特別值得一試茉莉花茶 $42/壺Spring Jasmine(pot)他們的茉莉花茶,真係好有茉莉花味飲落茶味唔農易好清新咁。桂花白酒燉雪梨 $56(一開始叫這個除了外型特別,另外係出面好小會在甜品上加點酒,點知一試就覺得幾特別等一口食會係有白酒味👍🏽但白酒就只在外面食深d就無。)櫻花水信玄餅 $58(這個其實係類似啫喱,口感不錯賣相係相當吸引😋)食落就無話太特別但都可以試試看
唯獨本身想試既香蕉甜品就因為每日唔多所以有限量試唔到😩
店鋪都非常易找到。

又光孟闊落,我比較上早去食所以小d人。
宇治抹茶麻糬窩夫配雲呢拿雪糕 $70
個餡真係有麻糬😋非常特別值得一試
茉莉花茶 $42/壺
Spring Jasmine(pot)
他們的茉莉花茶,真係好有茉莉花味飲落茶味唔農易好清新咁。
桂花白酒燉雪梨 $56

櫻花水信玄餅 $58
2018-12-31 41 views
來到尖沙咀, 想起了之前報導看過, 有一家甜品店幾特別, 就來這看看, 發現今晚有special主食供應, 應該未正式推出的, 和朋友也有點餓, 就一起吃吧。玫瑰花茶$42: 本想喝洋甘菊誰知沒有了, 改了menu沒有的隱藏版玫瑰花茶, 更合意, 很清香的玫瑰味, 無糖, 來配甜品或主菜都同樣適合。黑松露野菌忌廉意大利飯$88: 醬汁係濃稠、濃郁, 包著每一粒米飯, 意大利飯沒太硬, 遷就了香港人口味, 野菌和黑松露香味甚濃, 而且姑的數量不少, 芝士忌廉汁味道帶少少酸, 吃著不會覺得膩。黑乾火腿卡邦尼意粉$88: 十分精美的外表, 未吃已教人心動, 同樣也是材料豐富, 滿滿都是風乾火腿和炒過的煙肉及洋蔥, 加上一隻生蛋黃, 撈了後更加香, 製作認真! 風乾火腿不會太鹹, 味道甘香, 煙肉我就沒吃太多, 少少就好。芝士粟一燒$56: 終於去到期待的甜品環節, 粟米味的甜品十分少見, 這個要必點! 粟米真身的造型, 實在只能讚嘆它做得維肖維妙, 連頂頂的粟米粒有少少凹陷也做得出來, 因為我經常買粟米食, 所以對粟米很熟悉。這甜品是外層粟米味, 內層芝士味, 味道十分吸引, 稍嫌有少少雪得

黑松露野菌忌廉意大利飯

黑乾火腿卡邦尼意粉

甜品是外層粟米味, 內層芝士味, 味道十分吸引, 稍嫌有少少雪得過硬, 旁還有星星脆脆和爆谷, 增添口感, 很滿足。
芝士粟一燒

法式焦糖燉蛋$50: 像一個剷的容器, 很特別, 面層焦糖燒到脆口, 底下有滑滑的燉蛋, 感覺不會太甜, 幾岩口味。
Dinner
黑松露野菌忌廉意大利飯
黑乾火腿卡邦尼意粉
2018-12-31 12 views
嚟菓甜品食甜品都食到好似飯堂咁,幾乎差唔多全部款都食過哂,最出名嘅粟米芝士蛋糕影都影到悶,味道當然依然好正啦,但最重點係賣相專為第一次嚟嘅朋友仔打卡專用😂😂😂而apple crumble就第一次試,外皮鬆脆帶玉桂香內裏蘋果片量多,難怪成為常客友人至愛😏😏😏而我嘅至愛就一定係燉雪梨,帶酒甜又唔會太濃烈,而且好鐘意佢係凍食✨至於窩夫就飽肚之選,又士多啤梨又香蕉,好多料,外加榛子醬同榛子雪糕好好味😛
嚟菓甜品甜品都食到好似飯堂咁,幾乎差唔多全部款都食過哂,最出名嘅粟米芝士蛋糕影都影到悶,味道當然依然好正啦,但最重點係賣相專為第一次嚟嘅朋友仔打卡專用😂😂😂

2018-12-27
$60 (Last Night Supper)
2018-12-27 18 views
同班吃貨既舊同事食飯後 梗係唔夠飽啦 要食埋個甜品就啱啱好啦 〰️絲絲入心〰️$64呢個心太軟都好特別 係將個蛋糕用一塊好薄既餅放左係上面 而下面就係雪糕 當我食用义拮開個蛋糕時 d朱古力醬自然會流叫落去d雲尼拿雪糕度 好特別既食法 雪糕隔離仲有d風乾士多啤梨脆脆 甜甜中又帶少少酸酸地 豐富左個味道〰️桂花白酒燉雪梨〰️$56最近天氣有d乾 所以叫左呢個燉雪梨去潤一潤啦坦白講其實開頭以為呢個雪梨係熱嘅但係原來唔係 佢其實個人覺得咁樣仲易入口及感覺上清涼d 白酒味唔算好濃 但係就真係好潤 另外 雪梨下面仲有一條條桂花糕 桂花味好清香 感覺好fresh〰️芝士粟一燒〰️$58唔講一定以為呢個係一條粟米 個賣相真係好真 仲要有做到粟米一粒粒既效果原來係粟米味既cheesecake黎架 芝士味好濃而且唔會太甜 真係做得好有心思好特別 抵讚

〰️絲絲入心〰️$64

〰️桂花白酒燉雪梨〰️$56

〰️芝士粟一燒〰️$58

2018-12-27 20 views
食左個early dinner 就黎個early dessert 一入到間舖淨係覺得好文青好靚 啲裝修完全係打卡好地方鋪頭都幾多人 見到格黎枱見左好多都好正咁 我都想叫多幾款食 每張枱都有盒小花 好靚❤野食未黎 打左陣卡☺️💐最後我地嗌左焦糖燉蛋 心太軟 茉莉花茶 oreo 沙冰 桂花酒釀雪梨首先黎到嘅係焦糖燉蛋 我想講 雖然只係焦糖燉蛋 但都好靚!!同埋食落都滑 好香 鐘意佢焦得剛好~ 同埋真心拍得住好出名果間之後黎左個心太軟 又係好特別嘅設計 上面心太軟 下面係雪糕 因為我地影得太耐相 所以叉起佢個陣得返少少流心 但個味係岩岩好 鐘意佢苦苦地嘅朱古力味🤤 黎埋杯茉莉花茶 都幾有茶味係平時茶包味道 好香 而個oreo 沙冰就真係好creamy 好重奶味 鐘意飲奶嘅應該會幾鐘意最後嘅雪梨好特別 少少凍加埋滋潤嘅雪梨 係養生嘅組合哈哈 呢間舖仲有好多野都好想試 下次黎可以食多啲唔同野😆😆😆

鋪頭都幾多人 見到格黎枱見左好多都好正咁 我都想叫多幾款食

Dinner
  • 法式焦糖燉蛋
  • 桂花白酒燉雪梨
2018-12-26 22 views
同朋友喺尖沙咀食晚飯,然後就想搵間甜品店繼續傾吓計,平時啲甜品店都會好迫,然後食完就會趕你走,冇得坐得舒舒服服咁樣傾吓計。呢間新開嘅甜品店環境好大好舒服,然後甜品嘅種類都好多,仲有啲特色嘅甜品。我哋四個人一人叫咗一個,芒果拿破崙, 芒果雪糕,黑森林窩夫,焦糖布甸。然後見佢特別推介芝士粟一燒,我地就叫黎share😁佢係cheese cake黎,又唔會太漏,仲真係有少少粟米味!👍🏻好特別呀!下次再嚟試吓其他嘢
今日晚餐好頹咁食左個m 記,走個陣見到隔離開左間甜品鋪。心諗,如果呢間好食的話咁就唔洗成日去厚福街食甜品nah😍。因為就黎食到悶。😂門口雖然細,但裏面都幾大幾靚。牆上會有小飾物同壁畫🌸,桌上有乾花💐,又有幾可圖形嘅吊燈,可見佢地係佈置上好有心思。餐牌有好幾樣甜品都停售,不過幾特別同有特色嘅都有係到。✨有幾個真係好靚,所以我地都叫左。⭐️絲絲入心 - 朱古力心太軟 + 😘Movenpick vanilla ice cream佢個design 係未見過架❤️,切開左個心太軟之後,入面嘅朱古力漿慢慢流落去。 佢仲要係movenpick 雪糕!⭐️movenpick 最出名就係雲尼拿味,佢真係好好味,雪糕附近都放左好多oreo 餅碎,所以更有口感。不過我個心太軟有d overcooked。🙈⭐️法式焦糖燉蛋鮮果班戟呢個真係超正,如果你鐘意食焦糖燉蛋,一定要點呢個‼️個焦糖面係熱嘅♨️,燉蛋係凍嘅❄️,上面嘅呢一部分已經好好食🤤。之後再食埋下面個鮮果班戟,😍個cream 同水果都好新鮮又多!好開心搵到新甜品鋪❤️

⭐️法式焦糖燉蛋鮮果班戟
好開心搵到新甜品鋪❤️

• 法式焦糖燉蛋鮮果班戟
原來這家店由從來的單純賣甜點,到現在開始嘗試多加主食這一環,照顧不同需要的朋友~很賤的我光看到以甜品為名,就馬上覺得主食不在擅長位置。但友人不想款兩家餐廳,所以還是乖乖坐好~因為主食還是在試驗階段,只有兩款,就來了各一入和朋友分享,有黑松露磨菇意大利雲吞和海鮮risotto(忘了實際名字),可能沒有期望,一吃為之驚人!好好吃~而且是兩個都好好吃~水準跟高級餐廳的差不多,好吃得跟它店內裝潢有點格格不入(把燈光調暗應該就差不多了XD)這裡擅長得甜點當然不可少,點了一個Cream Brulee Crepe,這個又是驚喜到不得了!Cream Brulee上面的焦糖燒得剛剛好,脆脆的,不會有軟軟的感覺,璃配上鮮奶油和新鮮果肉在裡面,很好吃!!整家店的食物質素真的看店鋪門面是完全看不出來的~幸好我有下勇氣去吃它們家主食,要不然我就遺失了一個滄海遺珠了~~

2018-12-20
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
  • Cream Brulee Crepe