2019-08-28 222 views
朋友又帶我食好嘢呀!今次係去南昌站上蓋新開商場。有很多食肆都做近新張優惠,不過見到這裡有古法乳鴿吃即時心心眼。古法乳鴿 $59.60 (兩隻)香噴噴熱辣辣的古法乳鴿出場喇,見到差不多枱枱食客都有點這個,咬一口皮脆卜卜聲味道香濃鬆脆,肉質鮮嫰多汁好幼滑。鮮蝦菜苗餃 $38皮薄餡靚晶瑩剔透,菜苗夠新鮮而鮮蝦彈牙爽脆又鮮甜。雞絲粉皮 $48份量好足料,粉皮煙煙韌韌有咬口,雞肉絲幼滑撈埋有花生的胡麻醬一起吃真的絕配呀。

古法乳鴿 $59.60 (兩隻)

鮮蝦菜苗餃 $38
皮薄餡靚晶瑩剔透,菜苗夠新鮮而鮮蝦彈牙爽脆又鮮甜。

雞絲粉皮 $48
  • 古法乳鴿
2019-08-28 178 views
朋友住開深水埗 唔講唔知佢話原來南昌站開左個新商場 好近地鐵商同埋好多新店開張 今日突意同佢過黎行下其實個商場真係好多野食 花多眼亂 不過朋友仔比較傳統 都係想飲茶 所以我地就去左小富臨到食啦但因為我好想試埋其他野食 所以唔係點左好多野食即製小籠包 $324粒大大的小籠包 想不到酒樓也有咁好既質素 簿簿既外皮 包著熱辣辣既湯 真係要小心辣口喔箭豬叉燒包 $38唔記得左影相 得返1隻先影🤣外觀100分顏色好飲炸饅頭咁 食落去juicy 1 d都唔乾👍🏻雞絲粉皮 $48配上胡麻醬做醬汁 每1口都沾上醬料 配上青瓜絲同紅蘿絲 口感很好👍🏻食下小食 飲下茶 傾下計 就消磨左一個下午了
但因為我好想試埋其他野食 所以唔係點左好多野食

即製小籠包 $32
箭豬叉燒包 $38
雞絲粉皮 $48
食下小食 飲下茶 傾下計 就消磨左一個下午了
2019-08-27 99 views
南昌嘅人有福了最近有個新商場v walk 開正喺南昌站上蓋,地鐵商場又點會冇餐廳進駐,今日同媽咪行開嗰邊,揀咗呢間小富臨飲茶,貪佢啲點心夠晒精緻___________________🔹古法乳鴿 $59.6/2隻打開Menu第一樣見到就係呢個,非嗌不可平時啲乳鴿賣$50一隻都唔出奇,呢度竟然賣大包,$60有成兩隻.講真乳鴿嘅皮唔算好脆,但都叫做鮮嫩有肉汁,亦唔算太細隻,有啲肉食下,真係抵食之選.🔹箭豬叉燒包 $38仲叫咗呢個箭豬造型既叉燒包,賣相已經贏晒啦好得意😻仲要係叉燒包拎左去炸,個皮脆卜卜,入面麵包軟淋淋,口感好正,唯一要講就係有丁點兒油.內餡嘅叉燒中規中矩,但份量都不少,食完好滿足
南昌嘅人有福了
___________________
🔹古法乳鴿 $59.6/2隻
打開Menu第一樣見到就係呢個,非嗌不可
🔹箭豬叉燒包 $38
仲叫咗呢個箭豬造型既叉燒包,賣相已經贏晒啦好得意😻
內餡嘅叉燒中規中矩,但份量都不少,食完好滿足
2019-08-27 123 views
知道南昌開咗個新商場 所以同屋企人去咗行下屋企人想飲茶就黎咗呢間茶樓但呢間又有別於傳統茶樓可以飲茶食點心 仲有好多創意點心而且裝修好靚 完全唔似傳統茶樓環境好寬敞 好大坐得好舒服即製小籠包 屋企人都係鍾意食傳統點心 點咗小籠包食即製黎到熱辣辣 仲好多汁留意到蒸籠都靚啲既箭豬叉燒包新穎啲既點心外表好可服 係小箭豬食落裡面係叉燒包黎得意得黎又幾好食鮮蝦菜苗餃再黎叫多個蒸點心熱辣辣味道好食見到有好多得意點心 下次想試埋其他相信後生仔女都會鍾意黎呢間飲茶 呢間並唔老土既茶樓😆
知道南昌開咗個新商場

熱辣辣味道好食

見到有好多得意點心 下次想試埋其他
相信後生仔女都會鍾意黎呢間飲茶
呢間並唔老土既茶樓😆

今日黎到深水埗行街 聽講開左個新商場係南昌站附近 就決定特登過黎行下😁😁 行行下有啲肚餓 見到呢間新富臨啲野食又幾抵咁 佢59.8就有2隻乳鴿 口痕想食 就入左去坐底食其實平時乳鴿呢家野都係買返屋企食多😂😂再唔係就係茶樓叫隻share 食 好少咁樣係街到食 廢事正係嗌2隻乳鴿咁少啦 所以就嗌多左籠小籠包裡面坐得幾舒服 空間感夠 而且係卡位 小籠包上先 每一粒都好飽滿 一咬落去 意外地幾多汁 幾好食呀🤤🤤等多一陣 乳鴿都到啦 油光滿面嘅外貌 好吸引咁🤤🤤 同朋友唔使爭 一人一隻 😝 啖啖肉 好爽 其實真心幾香 乳鴿味好出 只係食落去好難好有儀態haha 但唔錯 幾好食 有機會會直接係到食正餐嘅!

即制小籠包
即制小籠包
2019-08-26 249 views
午飯時間,門口無人等位,可能因為入面多座位,我哋2個人被安排在4人座位,坐得舒服d係好事,不過聽到門口話4位要等,而我隔離係有一張2人位。lunch黎講,款式不算好多,可能係因為佢唔算係正式酒樓,我估係想走南小館路線,但點心價錢比較貴,係茶介平過平時酒樓。原本無諗住寫飯評,所以乳鴿無影到相,乳鴿不是脆皮,期待與現實有落差。黑金豆腐,估計重點係兩隻色的炸豆腐,實物係無黑色,只有幾粒黑芝麻向面,味道都幾鹹。松露香菇包,包多餡少,味道普通,餡料每個份量都不同。金屋藏鴿,第一感覺係d鴿好慘,好瘦,味道係熱的鳳梨酥,但又係餡好少,味道正常。全餐還有其他重點,有員工放送餐盤向我哋枱面,但食物唔係我地的,攞完比隔離枱,再向我前面研究送餐單號。有員工當面鬧其他員工,還稱呼其他員工為某種動物。我以為自己去左茶餐廳。完。下次去真茶樓應該好d。

黑金豆腐

黑金豆腐

黑金豆腐 相片

松露香菇包

松露香菇包,包多餡少,味道普通,餡料每個份量都不同。

金屋藏鴿

有員工當面鬧其他員工,還稱呼其他員工為某種動物。
我以為自己去左茶餐廳。
完。
下次去真茶樓應該好d。
2019-08-25
$100 (Lunch)
2019-08-25 313 views
V Walk商場雖然不大,但勝在方便,位於西鐵南昌站商場內有各種的商店、食肆、超市和其他,我們就逛逛👀👀看過電影後,決定光顧「小富臨」,我們喜歡早些吃,皆因不用排隊、不需和人逼、又可選枱坐1.古法乳鴿$29.8,沒想到會這麼好味,皮脆肉嫩又juice😋👍🏼,實在吃得滋味,不愧是人氣之選,推介2.紅菜頭鹹魚雞粒炒飯$88,很有創意的炒飯,既美觀又好吃,鹹魚的份量剛好,惹味得令人越吃越想吃😋👍🏼,推介3.醉雞$48,酒味頗重,雞肉不滑,也不太嚡,只可說中規中矩。沒辦法,要看當時貨源的質量,希望下次會好些4.花生苗紫金醬炒蟶子皇(4隻)$158,醬料太濃,偏鹹,和微辣;不喜好花生苗,因有草青味,花生苗的條狀身是爽的,苗頭是花生,質感也當然像花生
V Walk商場雖然不大,但勝在方便,位於西鐵南昌站

商場內有各種的商店、食肆、超市和其他,我們就逛逛👀👀

醉雞

花生苗紫金醬炒蟶子皇
2019-08-24
$185 (Dinner)
2019-08-21 138 views
畢竟是新商場,週末的時候還是很多人的,小富臨她在商場裏的位置不是最中間,所以比較容易找到位置,也坐得很舒服,裝修也很大,整個感覺也很不錯的。這個冰鎮菠蘿咕嚕肉非常好味,可能剛剛上碟時是熱的但因為冰鎮所以又有點凍,感覺雖然奇怪但係很特別,咕嚕肉揸得脆脆的入口爽甜,份量也很祝,賣相也很好看,這個值滿分💯這個賣相很好看但吃下很難吃的炸麵,超級似童星點心麵加咗一劈將喺上面非常難食非常乾荷葉飯就一般般吧亦吃不到有什麼鮮味,中規中矩來形容酸菜魚也算好食下面還有闊粉這個紅菜頭炒飯有驚喜個人不是太喜歡吃紅菜頭,但吃落完全沒有紅菜頭的味道只是顏色有所改變不錯👌
荷葉飯就一般般吧亦吃不到有什麼鮮味,中規中矩來形容
酸菜魚也算好食下面還有闊粉

這個紅菜頭炒飯有驚喜
2019-08-17 132 views
今日星期日,最好的活動當然係「飲茶」啦!!今日就試下我的搵食新地頭V Walk 的唯一粵式茶樓「小富臨」星期日飲茶等位係常識,我們兩位大約等了半小時⋯⋯這兒裝飾較年輕,雲石枱代替了茶樓的白色枱布、沒有鐵觀音、普洱茶,只有「玄米茶」。這兒的點心都走年輕Kawaii 路來到點都一要試下佢地超抵食的$29.8 「沙田燒乳鴿」看來早已預計客人點「乳鴿」,「手套」也準備好。「松露香菇包」這包並沒有松露,只是松露外型,做型有趣包皮很軟熟,好味!!不過包皮較厚;餡料較少。香菇餡料好香、有咬口,味道不太濃、口感清新。「出色蝦餃」這個味道普普通通,蝦味唔突出,不及傳統蝦餃好食。「洛神紅米金沙腸」似平時的「春風得意腸」,滑滑的紅米腸粉皮、包著脆脆的蝦春卷,口感有層次,加上紅色酸酸甜甜的洛神花汁,味道不錯,幾好食「鳯瓜排骨飯」味道不過不失,但我要讚賞一下,因為這個飯加入了"紅米",很健康這兒沒有特價下午茶,二人飲茶一共HK$246, 不算平,但可接受。總結:食物 - 不是驚為天人的味道,但味道不錯,點心款式有新意,走健康路線;食完沒有口渴胃脹,似乎大部人份食物沒有味精環境 - 空間寬闊、環境整潔服務 - 未
今日星期日,最好的活動當然係「飲茶」啦!!

星期日飲茶等位係常識,我們兩位大約等了半小時⋯⋯

這兒的點心都走年輕Kawaii 路

來到點都一要試下佢地超抵食的$29.8 「沙田燒乳鴿」
看來早已預計客人點「乳鴿」,「手套」也準備好。
沙田燒乳鴿

「松露香菇包」
松露香菇包
這包並沒有松露,只是松露外型,做型有趣

包皮很軟熟,好味!!

「出色蝦餃」
出色蝦餃

這個味道普普通通,蝦味唔突出,不及傳統蝦餃好食。

「洛神紅米金沙腸」
洛神紅米金沙腸

「鳯瓜排骨飯」
鳯瓜排骨飯

總結:
環境 - 空間寬闊、環境整潔
服務 - 未見令人不滿地方
價錢 - 點心都唔平,一般中檔茶樓價錢
2019-08-11
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$123 (Lunch)
沙田燒乳鴿
洛神紅米金沙腸
有次同朋友去在南昌睇戲後,  就到附近 小富臨食晚飯。 餐廳以幾何圖案設計,營造出時尚溫暖感覺。**【沙田燒乳鴿】原價$48,現特價 $29.8  即叫即燒,將乳鴿本身的肉香鎖住, 外脆香口肉嫩,肉質厚特嫩細滑, 有滷水四溢味道,不會過咸。**【五星拼盤】 $68 五星拼盤有五款點心, 分別有蝦餃、燒賣、小籠包、鳳眼餃、蝦菜苗餃。 款款都好味,完全足料,其中當鳳眼餃,外皮不過厚, 饀料墨魚膠,入口好彈牙; 而燒賣大大粒, 口中的肉汁很鮮甜,混合著蝦肉的香味,好食呢!** 【花生苗紫金醬炒聖子皇】$158 聖子皇入口厚肉彈牙爽囗,好味鮮甜, 而花生苗首次食, 咀嚼在口中散出的土豆香與爽脆的口感, 愈吃愈想食呢! ** 【薑茸松露鮮龍蝦】 $268 賣相勁吸引, 大大隻龍蝦非常有份量, 啖啖飽滿肉又新鮮彈牙, 配上香濃黑松露,好有fusion感, 並有獨特香氣,令味道更有層次有助提香。 ** 【紅菜頭鹹魚雞粒炒飯】 $88  這炒飯呈現紅噹噹,十分搶眼, 粒粒分離夠乾身也夠鑊氣,不油膩, 加上有鹹魚、雞粒及葱配料,令炒飯生色不少。
有次同朋友去在南昌睇戲後,
就到附近 小富臨食晚飯。

餐廳以幾何圖案設計,營造出時尚溫暖感覺。
沙田燒乳鴿原價$48,現特價 $29.8

即叫即燒,將乳鴿本身的肉香鎖住,
外脆香口肉嫩,肉質厚特嫩細滑,
有滷水四溢味道,不會過咸。
【五星拼盤 $68
款款都好味,完全足料,其中當鳳眼餃,外皮不過厚,
饀料墨魚膠,入口好彈牙; 而燒賣大大粒,
口中的肉汁很鮮甜,混合著蝦肉的香味,好食呢!
【花生苗紫金醬炒聖子皇】$158
聖子皇入口厚肉彈牙爽囗,好味鮮甜,
而花生苗首次食,
咀嚼在口中散出的土豆香與爽脆的口感,
愈吃愈想食呢!
【薑茸松露鮮龍蝦 $268
賣相勁吸引, 大大隻龍蝦非常有份量,
啖啖飽滿肉又新鮮彈牙,
配上香濃黑松露,好有fusion感,
並有獨特香氣,令味道更有層次有助提香。
紅菜頭鹹魚雞粒炒飯 $88
這炒飯呈現紅噹噹,十分搶眼,
粒粒分離夠乾身也夠鑊氣,不油膩,
加上有鹹魚、雞粒及葱配料,令炒飯生色不少。
$343 (Dinner)
2019-08-09 120 views
今晚來到南昌附近探朋友,夜晚便來到南昌站上剛新開不久的新商場V Walk 食晚飯,而呢間好有特式的中菜店 小富臨是不二之選。夜晚有很多客人,門口已經開始排隊,建議都先電話訂座。金屋藏嬌鴿,$38, 賣相十分精緻,用上一個銅黃色的鳥籠裝上整成鴿形狀的點心,酥皮香脆,入面是菠蘿味的餡,香甜鬆化。古法乳鴿,色澤鮮明有光澤,油份適中,用古法煮得入味香甜,外皮香脆,肉質嫩滑多汁。雀籠點心拼盤,用一個有三層架的鳥籠呈上,最上層係兩隻可愛的天鵝形狀酥皮點心,中間有香脆雞撻同流沙包,低層的點心籠有四款點心,有蝦餃,燒賣,小籠包等,嫩滑香甜。蔥香燒腩,腩肉切成薄片,肉質嫩滑軟稔,肥瘦適中,味道香甜而入味。叫化雞,是很有特式的一道菜,職員會用手推車裝上叫化雞,再讓客人用一個木錘子打爛外面的泥漿,取出入面的雞肉來食。肉質嫩滑多汁,雞肉味濃,香甜美味。
夜晚有很多客人,門口已經開始排隊,建議都先電話訂座。

2019-08-07 309 views
一早已經聽聞南昌西鐵站有個新既商場 :: V Walk 有勁多店, 仲有戲院!! 特登約埋朋友黎參觀下~~ 係勁新淨勁多野睇既一個商場!!! 行到累累地.. 就睇下有咩食, 離遠見到呢間小富臨門口 勁多人, 又好多慶祝新開張既花牌~~ 就決定要試下佢 !! (主要原因都係因為我真係好鐘意食中菜 🥢) 食物款將傳統菜加入創新元素, 好多都好吸引!! 晚餐一定要叫起碼一款飽肚野~ 我地就揀左賣相好吸引既 紅菜頭鹹魚雞粒炒飯 $88 紅色飯粒 原來係可以咁靚 ! 仲要堆成金字塔形狀~~ 紅色係因為加左紅菜頭, 正~ (紅菜頭可以抗氧化) 其實紅菜頭味唔重, 食入口都係好似平時既鹹魚雞粒炒飯味道~ 不過呢個好似更加惹味 新張優惠(做到7月31日)有我最愛既 炸乳鴿$29.8 買一送一 !! 雖然唔算好多肉 但性價比極高!! 熱辣辣炸起 外皮香脆 肉質嫩滑, 好正 朋友鐘意食蟶子, 所以揀左個 花生苗紫金醬炒蟶子皇 $158 醬汁有少少辣 但對我黎講係可接受~ 蟶子爽甜 ~ 仲有營養價值高既花生苗拌碟!! 好得意 , size係大過平時D芽菜10倍~ 好耐無食點心既我地… 試左個 五星拼盤
一早已經聽聞南昌西鐵站有個新既商場 :: V Walk
有勁多店, 仲有戲院!! 特登約埋朋友黎參觀下~~
係勁新淨勁多野睇既一個商場!!!
食物款將傳統菜加入創新元素, 好多都好吸引!!
紅菜頭鹹魚雞粒炒飯
紅色飯粒 原來係可以咁靚 ! 仲要堆成金字塔形狀~~
紅色係因為加左紅菜頭, 正~ (紅菜頭可以抗氧化)
其實紅菜頭味唔重, 食入口都係好似平時既鹹魚雞粒炒飯味道~
不過呢個好似更加惹味
炸乳鴿
熱辣辣炸起 外皮香脆 肉質嫩滑, 好正
花生苗紫金醬炒蟶子皇
醬汁有少少辣 但對我黎講係可接受~
好耐無食點心既我地… 試左個 五星拼盤 $68
一個大籠 載住5款點心 ~ 一個人食就岩晒😌
燒賣, 蝦餃, 水晶餃, 小籠包同翡翠餃 ~ 全部味道都唔錯
五星拼盤
不過小籠包外皮 略嫌厚左少少, 如果皮薄D會更好
薑茸松露鮮龍蝦
薑茸松露鮮龍蝦
最後 我地仲試埋 薑茸松露鮮龍蝦 $268
龍蝦幾肥美, 肉質彈牙, 而且配上特製既薑茸mix松露 🖤
不過朋友唔鐘意薑茸 我諗可能有唔少人都係咁
如果薑茸松露另上 比客人自己淋上 可能會好D~~
茶錢 每位$6
餐廳環境很不錯💖 好Trendy既感覺
同埋好欣賞呢度可以食到傳統滋味mix創新元素! 無咁悶
帶埋屋企人黎食都好適合 !!

p.s. 我去個晚係星期五黎 真係好多人等位 ..
大家想試既話 建議早少少去 : )
2019-07-26
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$210 (Dinner)
炸乳鴿
2019-08-07 108 views
南昌開左新商場,離屋企不遠,好奇過來行下,在二樓就見到小富臨,裝修時尚,鋪面都幾大,座位間有空間感。新餐廳的整體面貌給人感覺很清潔,侍應服務態度也很熱情。多款中式菜餚點心岩晒一家大細,有耳目一新的感覺,價錢實惠。我地點左五星拼盤,即系五款點心1)原味蝦餃 2)鳳眼餃 3)出色燒賣 4)鮮蝦菜苗餃 5)即制小籠包外相精緻,每款點心有獨立籠仔,新鮮滾熱辣特別新鮮。鳳眼餃最為特色,翡翠色的餃皮加上鮮嫩的蝦肉餡,很開胃。鮮蝦菜苗餃,透明餃皮,質感Q彈,菜苗新鮮。絕對要贊的系花生苗紫金醬炒蟶子皇,其中用料上等,蟶子皇超級大,肉厚飽滿,而配菜系花生苗又非常特別,莖根多汁,十分鮮甜!咁樣配搭好完美。紅菜頭鹹魚雞粒炒飯,飯身夠爽,米粒沾有紅菜頭汁的清新風味,很滿足。新張期間,乳鴿買一隻送一隻,非常抵食,乳鴿大隻多肉,入味嫩滑。

新餐廳的整體面貌給人感覺很清潔,侍應服務態度也很熱情。

多款中式菜餚點心岩晒一家大細,有耳目一新的感覺,價錢實惠。

我地點左五星拼盤,即系五款點心
外相精緻,每款點心有獨立籠仔,新鮮滾熱辣特別新鮮。

鳳眼餃最為特色,翡翠色的餃皮加上鮮嫩的蝦肉餡,很開胃。

鮮蝦菜苗餃,透明餃皮,質感Q彈,菜苗新鮮。

2019-07-29
Type of Meal
Dinner
  • 五星拼盤
  • 花生苗紫金醬炒蟶子皇
  • 紅菜頭鹹魚雞粒炒飯
新開商場 新酒樓 小富臨 新開張優惠 小乳鴿買1送1 $29.8 (7月31日送完)冇提供 喼汁 & 淮鹽 問女侍回答:係冇嘅 夠味啦唔洗落鹽原價$48@只 正價咁細隻未必考慮冇問飲咩茶 來就係"玄米茶" 好香炒米味唔同"富臨"傳統嘢 …… 呢度冇❌早晨粥 特價點心排骨飯 义燒飯 干炒牛河❌ 小富臨 fusion點心 特式凍飲不過…… 婆婆唔係咁buy 窩蛋牛肉飯~ $58 以為係西式碟頭飯 原來係早茶盅頭飯味道正常 山竹牛肉料+1吋飯少質素平平 但價錢貴過"添好運"2倍感覺價錢有點高估……有雞先定有蛋先 $38fusion點心 = 咸水角+芒果布甸咸水角 即炸脆香口 餡少油膩 試過就係……义腸~ $28 皮厚 味道正常小籠包 $32 價錢合理皮薄多湯汁 但豬肉餡微腥 點醋可以
新開商場 新酒樓 小富臨 新開張優惠

小乳鴿買1送1 $29.8 (7月31日送完)
冇提供 喼汁 & 淮鹽

窩蛋牛肉飯~ $58

以為係西式碟頭飯 原來係早茶盅頭飯
味道正常 山竹牛肉料+1吋飯少
質素平平 但價錢貴過"添好運"2倍
感覺價錢有點高估……

窩蛋牛肉飯

有雞先定有蛋先
小籠包
每位茶位$6@
2019-07-29
$110 (Tea)
新開張優惠 細乳鴿買1送1
每位茶位$6@
2019-08-04 125 views
叫化雞限量發售,今次吃不到. 轉酸菜魚,味道比想像還好,不腥不辣冰鎮咕嚕肉出場伴乾冰.花生苗從沒吃過,很特別. 木糠奶凍不太甜,很好味,榴槤壽桃很重榴槤味,但份量頗大,要預留肚皮空位,否則恐怕吃不下;部分菜色似曾相識,但味道不錯. 小菜種類繁多,會再來.
2019-07-28
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$280 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 花生苗炒蟶子,冰鎮咕嚕肉,酸菜魚,木糠奶凍