2020-02-27 640 views
抗疫時期,已經每間餐廳都冇咩人, 呢間都係一樣,數埋10台客都冇!叫個外賣,4隻乳鴿....7:06落單,7:52都話整緊!最後係要嬲到退錢走人!真係好失望!During the period of Caronavirus, everywhere is quiet ... same as here ! i am so Terribly disappointed !!! definitely will not come again coz i order 4 no. of fried pigeon take away and wait for 50 mins and still got nth !

叫個外賣,4隻乳鴿....7:06落單,7:52都話整緊!
最後係要嬲到退錢走人!

真係好失望!

TakeAway
2020-02-09 691 views
每逢假日偶爾也會也家人一同喝茶經過小富臨時,便想嘗試一下大家一致認同乳鴿最為抵食個人亦很喜愛小籠包和原味燒賣前者一口吃下便感覺到滿滿的湯汁,皮亦不會太厚,感覺很滿足而後者,因個人口味不喜愛肥豬肉,而小富臨的燒賣肥瘦剛剛好,非常適合本人口味!不過服務員態度一般
每逢假日偶爾也會也家人一同喝茶
經過小富臨時,便想嘗試一下
大家一致認同乳鴿最為抵食

個人亦很喜愛小籠包和原味燒賣
前者一口吃下便感覺到滿滿的湯汁,皮亦不會太厚,感覺很滿足

不過服務員態度一般

2020-02-06 276 views
Food is overpriced and mediocre while service is nonexistent. The fried rice I had was lukewarm and I waited so long for my dumplings to arrive. No wonder the restaurant is always empty even during peak hours. There are much better dining options in the mall so choose somewhere else instead.

2020-02-06
$200 (Lunch)
2020-01-22 457 views
諗住可能會幾好味,結果真係太失望啦!Menu嘅菜式真係好少好少,而且普遍黎講真係好難食,根本就係不知所謂。東星斑蒸得好差,龍蝦烏冬仲難食,見到豬大腸食落去真係食唔落,炒飯硬唔好味,連菜都可以煮得咁難食,我真的服左,其他嘅菜都真係唔好味,只有點心落得入口。人嘅services真係唔得,絶對唔會黎第二次!!!呢間小富臨同快餐店冇咩分别,menu都冇,就得一張單同點心紙一樣,講真,真係唔會suggest黎食!
2020-01-19 504 views
今日一行十人去v walk 食午餐,我自己就覺得所有的小菜,點心同飯麵都好精致,賣相亦好好,叫化雞亦好有特色,仲有師傅即場開比你食,但整體而言,味道就一般,環境好,賣相好。而且宜家乳鴿買一送一係必叫之選。。午餐間唔中一試都不錯。。
2019-12-17 453 views
花膠螺頭燉羊肚菌湯,味道鮮甜香濃,不錯,唯獨份量太少,用一個小茶壺裝的湯,忘記了拍照。古法乳鴿,肉嫩肉汁也挺多的,但唯獨外皮不夠香脆,但$59兩隻來說好抵食。胡椒蟹,蟹很小,沒什麼肉,沒有香胡椒味,整體味道偏鹹,不好吃,$298來說不值得吃,如果我自己在家煮得更好食吧!紅蔥頭撈秋葵,也是太鹹,沒香蔥頭味道,這沒什麼特色。整體就是菜式偏鹹,所以要配白飯,一邊吃一邊飲茶,唯獨古法乳鴿這個價錢來講很不錯。

紅蔥頭撈秋葵,也是太鹹,沒香蔥頭味道,這沒什麼特色。

• 古法乳鴿
2019-11-27 432 views
🔰古法乳鴿,今次的乳鴿有點兒遜色,皆因皮不夠上次的脆、肉不夠上次的嫩,但都是惹味的,以一隻$29.8來說是便宜呢🔰蔥香燒腩$58,雖然看到有半肥瘦,但肉質有點嚡和亁的,叫燒腩但皮一點也不脆,像隔夜的皮,很失望😞🔰箭豬叉燒包(炸)$38,造型可愛,包面有微脆的質感,但咬一口時,滿嘴都是油🥴,雖然是炸,但也可處理得好些🔰蟹子燒賣(2粒)$7.6,當晚的特價點心,味道若以原價說,會以尚可評價,若以$7.6來說,會以好抵和還要求什麼呢知道最近食肆的生意不太好,當晚人流也不多,不知是否這個原因,食物的流量不快,質素也下降了
古法乳鴿4隻

蔥香燒腩

箭豬叉燒包(炸)

蟹子燒賣(2粒)

2019-11-15
Type of Meal
Dinner
古法乳鴿4隻
2019-09-15 753 views
大排長龍就要試下啦...................叫化雞🐔🐔限量供應,自己打破外殻🐣🐣,同行友人覺得太淋🥴🥴部份友人覺得好食,我自己覺得可以再來一吃,酸菜魚味道剛好,不太酸,魚沒有骨,當中有粉皮,份量不多,六人同行,只可淺嚐,全檯最美味😋😋😋😋其他家常菜式,味道沒什麼特出,最大賣點,晚飯期間也有點心供應,加上水滾茶靚🍵🍵叉燒腸味道,水晶皮的賣相,咬落口不厚,叉燒略為稀疏🤫🤫重點推介「叫化雞」
叫化雞
2019-09-14
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$170 (Dinner)
叫化雞
2019-09-15 712 views
今晚跟家人中秋追月一 聚,精心挑選咗呢一間 新派粵式菜, 可能今日係公眾假期,等位都比較耐 ,大約半小時, 雖然等咗咁耐但係侍應態度都有善有禮招牌老壇酸菜魚 :超級大碟呢約四至五人份量 ,魚肉很鮮嫩,不鞋口,配菜有芽菜 ,鮮蘆筍 、蘿蔔片、 魚片,亦有不少薯粉, 無論魚或是其他配菜都非常入味 酸酸的, 非常開胃松露香菇包:外表十分精緻,跟真實鮮菇的外表十分相似但內裡餡料並非十分多,但浸透著淡淡的松露香味即製小籠包: 上枱熱辣辣, 皮薄多汁黑金流沙包:大開眼界 像是一件藝術品,有外表同樣有內涵, 搣開後,濃濃熱熱的黃金流沙會湧出來天鵝金枕酥: 一向認為榴槤用來做熱甜品是一件非常困難的事,因為很難做得美味,大多會失色,但這金枕酥卻相反,榴槤濃香的口感仍在,配合不油膩的酥皮,榴槤迷必試鴻圖超脆麵: 麵炸得非常香脆 ,大大件, 配合極多香濃蟹粉,啖啖蟹炒配合脆面, 食法十分新鮮 ,亦一點也不油膩 有雞先定有蛋先, 其實係鹹水角+雞蛋布丁 ,賣上十分精緻。食物被放在模仿鳥巢的盛器上,增添趣味。 古法乳鴿: 肉質相當鮮嫩, 亦非常入味,不用點椒鹽 荷葉蒸飯 :分量十足,飯滲透著荷葉淡淡清香

招牌老壇酸菜魚

招牌老壇酸菜魚 :超級大碟呢

松露香菇包

松露香菇包:外表十分精緻,跟真實鮮菇的外表十分相似
但內裡餡料並非十分多,但浸透著淡淡的松露香味

小籠包

即製小籠包: 上枱熱辣辣, 皮薄多汁

黑金流沙包

黑金流沙包:大開眼界

天鵝金枕酥

紅 圖 超脆麵

有雞先定有蛋先

古法乳鴿

古法乳鴿: 肉質相當鮮嫩, 亦非常入味,不用點椒鹽

荷葉蒸飯

荷葉蒸飯 :分量十足,飯滲透著荷葉淡淡清香

招牌老壇酸菜魚
小籠包
黑金流沙包
天鵝金枕酥
古法乳鴿
2019-09-04 401 views
今日同阿媽去深水埗探親戚完之後我就諗住 請佢哋飲茶 睇下 OpenRice 有邊間好食嘅係廣東菜 發現也間係做一啲新式嘅廣東菜菜館,於是就帶埋佢地去試試啦。餐廳環境 就好似平時啲酒樓咁,不過就好新淨,而且又闊落,如果多人嚟都冇問題。去到當然係叫啲熱門嘅點心,當中嘅兩款就真的係一定要推介,第一就係箭豬叉燒包,外型已經係好吸引,原果係小朋友就一定喜歡,而且 餡料豐富,啖啖叉燒,正。 第二款就係古法乳鴿,未到枱面已經聞到啲香味,咬落去又多汁,色香味。正
餐廳環境 就好似平時啲酒樓咁,不過就好新淨,
而且又闊落,如果多人嚟都冇問題。
2019-09-03 359 views
得閒同媽媽飲啖茶食個包係我鍾意的假日活動媽媽愛飲茶,我就愛吃點心一來到就點了特色又可愛的點心 - 箭豬叉燒包 ($38)叉燒包包皮脆,餡料多而不膩,加上可愛造型,喜愛它也是當然牛太子腸粉 ($28)就真係第一次聽又點能夠不一嚐美味腸粉皮晶瑩剔透,皮薄,入口滑溜,餡料足且配搭得宜,入口豐富雞絲粉皮($48)係我最愛,醬料香,配上粉皮的爽口,滑溜入口,雞絲幼細但其肉味鮮濃,毫不失色,各種味道、口感配合,美味得吃不停口
得閒同媽媽飲啖茶食個包係我鍾意的假日活動

媽媽愛飲茶,我就愛吃點心

一來到就點了特色又可愛的點心 - 箭豬叉燒包 ($38)
叉燒包包皮脆,餡料多而不膩,加上可愛造型,喜愛它也是當然

牛太子腸粉 ($28)就真係第一次聽
又點能夠不一嚐美味

腸粉皮晶瑩剔透,皮薄,入口滑溜,餡料足且配搭得宜,入口豐富

2019-08-30 293 views
最近有睇熊貓食評的朋友,都知熊貓最近經常去你工作附近的新商場。雖然熊貓比較少食中餐,不過因為熊貓的大佬很喜歡吃中餐,所以就去試吓新嘢囉。我們一人三行,點了以下幾款菜:古法乳鴿 $59.6 2隻即製小籠包 $32箭豬叉燒包 $38可能是新開的關係,食物可以,希望他們能夠keep住水準,咁下次熊貓就會再嚟食!而且這裏環境也坐得很舒適,如果大家來這個新商場,又是喜歡吃中餐,這裏是一個不錯的選擇,下次再為大家介紹這個新商場!

我們一人三行,點了以下幾款菜:

古法乳鴿 $59.6 2隻
即製小籠包 $32
箭豬叉燒包 $38

2019-08-30 347 views
V Walk新開張就同老朋友四人一齊黎飲個早/午茶! 裝修好新穎 比較適合年青人欣賞 顏色同座位都好舒服 服務員一般平均年齡比較年輕茶方面唔會係普洱茶 今次飲嘅應該係偏向日式嘅麥茶而且冇提供平時茶樓嘅洗碗筷盤因為比較新式而且配合年青新一代所以茶具都係唔需要自己再洗一次 冇咗以前傳統嘅洗碗洗筷子嘅特色餐牌嘅茶點點心小食都係比較fusion 包括黑松露燒賣 流心奶黃包因為今次入座係10:45所以價錢會比較平加上可能因為呢個商場仲係太新所以冇咩人唔需要等位今次有老朋友所以叫嘅點心都係比較上冇咁新穎嘅傳統少少嘅有叉燒腸牛肉腸叉燒腸外型唔同平時茶樓嘅款式晶凝通透而且分切好方便分享食用左下角嘅紅棗糕係要加分嘅 甜度剛剛好 唔係甜品嘅甜度而係點心嘅程度另外左邊嘅包本來係一籠三件既 但老朋友好快食左包嘅size有一個拳頭嘅大細 今次揀咗薑汁雞肉薑味好重一打開就聞到但食落就唔係好覺 麵包夠晒軟熟菠菜餃真係要讚下 皮薄餡多 另外再叫左排骨飯同埋棉花雞飯 但係用紅白米比較健康 size比較上一人份量最後仲帶咗一隻乳鴿 肉比較少 總共叫咗14樣點心四個人埋單 一共$340最後過咗一個鐘都仲發現其實佢嘅點心味精
V Walk新開張就同老朋友四人一齊黎飲個早/午茶!
裝修好新穎 比較適合年青人欣賞

呢一樣野真係缺點

叉燒腸
多種唔同選擇嘅點心
2019-08-28 210 views
同屋企人食飯,專登揀左間中菜,聽朋友講尼間既中菜整得唔錯,所以就去左食。古法乳鴿 $59.6 2隻我同屋企人飲茶,多數都會叫乳鴿,因為我地鍾意食香口野,而佢既乳鴿真係必食,價錢唔貴,皮烤得好脆,食咬落唔會好鞋,食落仲好多肉汁,肉好嫩滑。即製小籠包 $32 佢既即製小籠包都係好出名,因為平時係出面食,好多小籠包因爲包得唔好,蒸得太耐或者皮太薄,所以就好易穿晒,冇晒d湯。但尼間既小籠包,黎到仲係熱辣辣,咬落d湯係爆出黎。d湯唔會太油,因為佢用既肉太肥,唔太瘦,所以我覺得岩岩好。箭豬叉燒包 $38平時食既叉燒包都係蒸既,但佢尼間就令到佢好特別,係用炸既方法,而且整到好可愛,用炸既方法,外面脆脆地,入面就好似麵包咁咬落軟綿綿,再加埋甜甜地既叉燒,食落好夾。小朋友見到應該唔會揀飲擇食🤭

古法乳鴿 $59.6 2隻

即製小籠包 $32

箭豬叉燒包 $38
2019-08-28 220 views
Weekend同男朋友過黎呢一邊玩個local 2 nights 1 day trip,節目少不了吃吃吃。第一餐飲個靚茶先🤓我屋企樓下都有富臨,平時同family會去飲茶,質素幾好,所以係度見到有間小富臨,估計係同一間集團?所以打算試下箭豬叉燒包係我一見到menu即刻尖叫話must order item! Super cute! $38用黎影相一流♥️食落口,外面又薄又脆,入面既叉燒好香好味,大推薦雞絲粉皮$48,平時食開都係薄身,而家咁粗壯,都幾得意,口感好好牛太子腸粉就係男朋友叫既,第一次食,都幾有驚喜,最緊要係個腸粉皮好薄身,食完唔會飽飽滯滯,入面既餡料又多元化,口感豐富~

第一餐飲個靚茶先🤓