2024-04-27 28 views
今次你到屯門嚟屯門搵朋友食嘢,試咗呢一間喺vciry 嘅泰國婆,一落西鐵行去最近嘅商場就見到都幾方便.泰式燒豬頸肉($78)今次叫咗佢哋推介嘅泰式燒豬頸肉, 表皮燒得幾脆口, 而又保留到入面嘅爽滑食落去亦都唔會太膩太陽蛋炒香葉肉碎飯($78)煎到流心嘅太陽蛋真係幾吸引送飯一流, 肉碎炒得乾濕度啱啱好唔會話太乾身,而且配搭微微嘅香葉香味層次十足值得推介泰式黃咖喱牛腩配雞油飯($88+$15)呢個黃咖喱唔會太辣,帶有濃郁嘅椰香味令到非常容易入口, 加上牛腩炆煮得非常入味同埋幾腍身👍👍

泰式燒豬頸肉($78)

太陽蛋炒香葉肉碎飯($78)

泰式黃咖喱牛腩配雞油飯($88+$15)

2024-04-24 37 views
佢座位唔多,一開果陣成日見人排隊,有d卻步依家回復正常就試下佢個lunch大概12:45到達,唔駛排隊lunch menu選擇唔多,午餐價位7X-8X左右冇包野飲,只可以優惠價配野飲所以如果睇唔岩,唔駛局限佢個LUNCH MENU,可以考慮散叫,因為唔叫野飲既話價錢係幾乎一樣海南雞飯唔錯,油飯好香雞都好滑,份量好多,平均咁有胸有脾船麵好大碗,湯頭好香甜,牛丸牛肉同豬皮都好多呀! 好豐富另外既黃咖哩牛腩,牛腩同薯仔都唔少,牛腩好軟淋,咖哩有得選辣度,好彈性。服務都幾好,有禮貌,上菜亦算快
佢座位唔多,一開果陣成日見人排隊,有d卻步
依家回復正常就試下佢個lunch
大概12:45到達,唔駛排隊

lunch menu選擇唔多,午餐價位7X-8X左右
冇包野飲,只可以優惠價配野飲

海南雞飯唔錯,油飯好香雞都好滑,份量好多,平均咁有胸有脾
船麵好大碗,湯頭好香甜,牛丸牛肉同豬皮都好多呀! 好豐富

服務都幾好,有禮貌,上菜亦算快
2024-04-18
Type of Meal
Lunch
2024-04-20 88 views
淨係計味道嘅話仲ok,但價格同出邊其他泰國餐廳相比要貴,飲品人哋廿幾蚊你要三十幾,質素差唔多嘅情況下你又有咩優勢?其次係服務費$11.6,我入到嚟你有冇同我講,嗌咗先知有呢樣野。最好笑係呢11.6蚊佢仲要加0.4取整數。有服務費都可以理解嘅,但咁搞係咩玩法嚟?最後我一入到嚟有個侍應同我講普通話,搞咩啊真係cs。唔係唔好食,但今次嘅經歷總之唔係好愉快,性價比又唔係好worthy,學生或者啱啱做野搵唔多就唔適合嚟呢度食
2024-04-18 1755 views
同好友約食Late dinner,見到間滿滿一整櫃泰國醬料,為食的直覺立即感受到「正宗」二字🤩🤩。腳仔已經按捺不住,立即衝入去試試,果然沒有令我失望,直覺完勝🤣‼️泰式燒豬頸肉$78(爆推🌟🌟🌟🌟🌟) 非常有驚喜🤩 彈牙又惹味,豬頸肉邊帶點微焦,大塊且爽口,配上秘制醬汁,我同朋友都食到舔舔脷😋😋。泰式炸蝦餅(三件) $58蝦味濃、彈牙且炸得非常香脆😍😍。基本上每次去泰國餐廳必點,這裏的蝦餅即使一開二,仍然非常厚身,真係啖啖肉,一口一滿足🥰。鳳尾蝦炒金邊粉 $88 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟) 非常正宗,名副其實的招牌菜❤️。金邊粉爽口彈牙,乾身不油,條條分明,足見師傅炒功一流👍🏻用料豐富,內有大大隻鳳尾蝦球、芽菜及蛋絲,份量十足,搭配埋酸酸甜甜的羅望子醬,十分惹味😋😋。泰式冬蔭公湯 $98呈鮮橙紅色,賣相吸引。湯頭非常濃郁,內有大量菇類同埋大蝦,鮮甜酸辣,真係正宗泰式風味。泰式菠蘿刨冰 $38 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟) 比較少見,都幾特別😍。酸酸甜甜,惹味的泰菜配上冰涼的刨冰,非常解膩🙌🏻。泰式奶茶$25茶奶比例非常好,甜味剛剛好🩷,甜而不膩,醇厚順口。作為奶茶控的我,飲得非常開心😍。

泰式燒豬頸肉$78(爆推🌟🌟🌟🌟🌟)

泰式炸蝦餅(三件) $58
泰式炸蝦餅

鳳尾蝦炒金邊粉 $88 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)

泰式冬蔭公湯 $98
泰式冬蔭公湯

泰式菠蘿刨冰 $38 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)

泰式奶茶$25

泰式炸蝦餅
泰式冬蔭公湯
2024-04-13 31 views
泰式蟹肉炒飯鳳尾蝦炒金邊粉1. 泰式蟹肉炒飯:這道泰式蟹肉炒飯非常好食,味道係我未試過的。米飯煮得恰到好處,既有彈牙的質感,又不會過於乾硬。蟹肉本身就很鮮美,加上泰式香料的調味,口感更加層次豐富。蒜蓉和辣椒提供了微微的辣度,讓整道菜既不會過於單一,又不會過於刺激。蔬菜的新鮮度也很好,增加了口感的多樣性。整體來說,這道泰式蟹肉炒飯可以說是非常成功的融合了泰式風味和中式炒飯的精髓,非常值得一試。2. 鳳尾蝦炒金邊粉:這道鳳尾蝦炒金邊粉也非常美味,旁邊亦有一啲花生粒同埋辣椒粉。粉條Q彈有勁,完全沒有過度煮軟的問題。鳳尾蝦新鮮肥美,煮熟後仍保持著彈牙的口感。調味恰到好處,既不會過於鹹,也不會過於淡。蒜香、葱花和辣椒的搭配,為這道菜增添了豐富的風味。整體來說,這道鳳尾蝦炒金邊粉做工細緻,對於喜歡吃海鮮和粉類的食客來說,絕對是一道很值得推薦的美味佳餚。
泰式蟹肉炒飯

1. 泰式蟹肉炒飯:

2. 鳳尾蝦炒金邊粉:
2024-04-13 30 views
菠蘿炒飯同香葉肉碎煎蛋飯都係偏甜的!菠蘿炒飯最好食係入面嘅菠蘿!超級甜!香葉肉碎煎蛋飯好甜!食唔慣!冇鑊氣!冬陰功湯好味,但份量超少!呢餐食左$600!人均$200!可一不可再!呢個價錢我寧願食但馬屋或者牛角等!
2024-04-13
$200 (Lunch)
2024-04-08 36 views
平時經過見到新開嘅泰菜,見到都幾多人,估計應該唔差?🤣所以就入左去食✨泰式柚子鮮蝦沙律柚子嘅酸酸甜甜令到成件事好開胃!柚子肉全部都漲卜卜,好多汁!蝦又係大大隻~🤩仲有腰果嘅脆口!✨泰式燒豬頸肉本身都幾入味,如果可以再有更多嘅碳燒味仲正!🤓豬頸肉唔會好肥,肉質幾爽同埋肥瘦啱啱好!👍🏻✨ 鳳尾蝦炒金邊粉又係蝦🤣啲蝦真係幾大隻,蝦肉係爽口嘅😆金邊粉炒得唔係好油。✨ 泰式街頭椰子粟米雪糕呢個甜品幾特別!除左有雪糕同粟米,入面原來仲有糯米飯同花生😂真係估佢唔到~個味都幾特別,椰子味嘅雪糕加粟米嘅清甜,成件事又係夾個喎。✨ 泰式菠蘿刨冰菠蘿嘅酸酸甜甜令成杯野都好好飲,清爽之飲仲涼浸浸!✨泰式椰子刨冰好香嘅椰奶味,夏天真係好啱飲冰🤣#泰國婆📍 屯門屯門鄉事會路83號V City 1樓L1-2B號舖

✨泰式柚子鮮蝦沙律

✨泰式燒豬頸肉

✨ 鳳尾蝦炒金邊粉
又係蝦🤣啲蝦真係幾大隻,蝦肉係爽口嘅😆金邊粉炒得唔係好油。

✨ 泰式街頭椰子粟米雪糕

✨ 泰式菠蘿刨冰
菠蘿嘅酸酸甜甜令成杯野都好好飲,清爽之飲仲涼浸浸!

✨泰式椰子刨冰
好香嘅椰奶味,夏天真係好啱飲冰🤣

#泰國婆
📍 屯門屯門鄉事會路83號V City 1樓L1-2B號舖
2024-04-04 50 views
白色軟身韌靭地有啲膠質不明物體黐住啲牛肉,有幾塊。大塊嘅畀侍應拎入廚房睇後“話跌咗”。問佢咩嚟嘅,先講話藥材,在追問就有個男職員過嚟話係八角之後話係炸蒜。原來係冇睇過就亂噏一通。不知所謂
白色軟身韌靭地有啲膠質不明物體黐住啲牛肉,有幾塊。
大塊嘅畀侍應拎入廚房睇後“話跌咗”。
原來係冇睇過就亂噏一通。
不知所謂

船河
之前去vcity經過見到呢間好似都算新既泰國野,個名好正😛,不過人太多無試~呢次見等幾張枱就決定試下🤓。Menu有2版,附埋圖抵讚☺️,用qr code落單幾方便~Order完都幾快有得食🔅泰式船湯河 ($78)有牛肉片,5粒牛丸同炸豬皮,好濃味🥰🔅鮮菠蘿海鮮炒飯 ($88)炒飯份量超多,幾足料,有埋新鮮菠蘿🍍🔅泰式燒豬頸肉 ($78)食泰國野點可以唔食豬頸肉🐽😆,燒到燶邊脆脆,夠爽口💯🔅泰式炸蝦餅(3件) ($58)網上睇圖炸得好靚所以跟機!炸起熱辣辣,好香脆,唔會太油👍🏻🔅泰式菠蘿刨冰 ($38)泰國野偏重口熱氣,一人一杯刨冰即刻平衡返🤭💬整體唔錯,平價抵食既泰國菜,份量都偏多😋

泰式船湯河
🔅泰式船湯河 ($78)
有牛肉片,5粒牛丸同炸豬皮,好濃味🥰

鮮菠蘿海鮮炒飯
🔅鮮菠蘿海鮮炒飯 ($88)
炒飯份量超多,幾足料,有埋新鮮菠蘿🍍

泰式燒豬頸肉
🔅泰式燒豬頸肉 ($78)
食泰國野點可以唔食豬頸肉🐽😆,燒到燶邊脆脆,夠爽口💯

泰式炸蝦餅(3件)
🔅泰式炸蝦餅(3件) ($58)
網上睇圖炸得好靚所以跟機!炸起熱辣辣,好香脆,唔會太油👍🏻

泰式菠蘿刨冰
🔅泰式菠蘿刨冰 ($38)
泰國野偏重口熱氣,一人一杯刨冰即刻平衡返🤭

💬整體唔錯,平價抵食既泰國菜,份量都偏多😋
泰式燒豬頸肉
泰式炸蝦餅(3件)
2024-04-03 41 views
泰國婆(屯門)今次嚟到屯門V city呢邊搵嘢食, 外面聞到陣陣嘅辣香味幾吸引,即刻去試吓泰式炸蝦餅($58)炸至金黃色嘅表皮炸得香脆又可口, 而且蝦餅肉質Q彈仲有陣陣蝦鮮味太陽蛋炒香葉肉碎飯($78)肉碎炒得夠乾身而且配合香炒非常入味香口微辣嘅口感配搭太陽蛋依然做到流心嘅效果真係白飯神偷泰式燒鮮魷魚($98)燒魷魚份量超足,而且燒得非常唔錯,表皮燒得夠乾身而且濃濃的魷魚味非常香,口感柔軟而不韌,肉質仲鮮甜彈牙椰青($55)&泰式奶茶($25)椰青值得一讚果肉好似啫喱咁香甜爽口👍 泰式奶茶茶味濃郁泰國婆 (屯門)屯門屯門鄉事會路83號V City 1樓L1-2B號舖
泰國婆(屯門)

泰式炸蝦餅($58)

太陽蛋炒香葉肉碎飯($78)

泰式燒鮮魷魚($98)

椰青($55)&泰式奶茶($25)
椰青值得一讚果肉好似啫喱咁香甜爽口👍
泰式奶茶茶味濃郁

泰國婆 (屯門)
2024-04-03 113 views
下午茶時段(沒有優惠)點了一碗船河,樣子和照片一樣,炸豬皮?牛肉片肉丸蘿蔔菜都好豐富,失望的是個湯底,是豉油加糖加水,十分難飲,令碗粉都好難食,食了一半食不下去,不知是否船河就是這種豉油湯底。令外蟹肉炒飯,罐頭蟹肉都預左,但是炒飯炒完後才放上面,不是一齊炒,是凍的。泰式檸檬茶不知放了什麼,比港式檸檬茶難飲太多。至於服務可以講係零,臨食完才拿兩倍白涼水過來,也要加一服務費。這次的體驗不好,也不會再幫襯。要寫200字。V City 租一定貴,希望食肆好好經營才能有回頭客。
2024-04-02
$100 (Tea)
屯門Vcity終於有泰國菜食啦!唔使行到好遠~西鐵站行幾步路就可以去到「泰國婆」!上網睇泰國婆餐廳全部都係泰國師傅煮理既所以唔使驚中伏都可以食到地道嘅泰國風味!平日嘅晚上都多客人幫襯 證明佢嘅人氣都唔係好弱!今次呢一餐我相當之推介清邁雞髀咖喱湯麵!❀ 清邁雞髀咖喱湯麵面底脆卜卜第一次食呢種麵上網睇叫做泰北麵~一上菜已經聞到好香嘅咖喱香味 咖喱味濃郁再帶點淡淡嘅椰香味 另外配合埋乾蔥酸菜 味道更加濃厚 另外仲配埋成隻大雞髀 相當滿足❀ 泰式蟹肉炒飯蟹肉份量不手軟 味道超夠鑊氣!❀ 泰式炸蝦餅蝦餅口感脆身 口感彈牙❀ 泰式燒豬頸肉豬頸肉邊脆肉嫩 再配埋秘製醬汁 相當惹味❀ 泰式椰子刨冰淡淡椰香味嘅椰汁刨冰 味道適中唔會太甜
上網睇泰國婆餐廳全部都係泰國師傅煮理既

❀ 清邁雞髀咖喱湯麵
面底脆卜卜第一次食呢種麵
上網睇叫做泰北麵~

❀ 泰式蟹肉炒飯
蟹肉份量不手軟 味道超夠鑊氣!

❀ 泰式炸蝦餅
蝦餅口感脆身 口感彈牙

❀ 泰式燒豬頸肉
豬頸肉邊脆肉嫩 再配埋秘製醬汁 相當惹味

❀ 泰式椰子刨冰
淡淡椰香味嘅椰汁刨冰 味道適中唔會太甜
2024-03-28 35 views
鳳尾蝦炒金邊粉 $88炒金邊粉喺泰國既街頭美食又喺泰國家常菜,正宗既炒金邊粉材料比較多,主要用了羅望子醬、茄汁、椰糖及魚露、仲有泰國老抽及椰奶,味道有更多層次,令我品嚐到正宗泰式風味。泰式炸蝦餅 (3件) $58黃金脆面蝦餅,食落挺實而且爽彈,蝦餅好香又味美, 蘸上泰式酸辣醬一齊食,帶有酸酸甜甜既感覺,口感挺特別!海南雞 (半隻) $118雞肉味道嫩滑且已經去骨,雞皮夠薄又爽滑,睇到流口水,雞肉經上湯浸煮後再以冰水過冷河,雞肉味道濃郁,配搭熱湯或飯就一流。泰式南京椰汁雞湯 $88由椰奶做湯底,加入雞肉同黄薑香茅及檸檬葉等配料,芳香清新又提味,整體口感清爽順,最後在湯中加入少許青檸汁,令味道的層次更豐富。泰國婆屯門屯門鄉事會路83號V City 1樓L1-2B號舖
鳳尾蝦炒金邊粉 $88

泰式炸蝦餅 (3件) $58

海南雞 (半隻) $118

泰式南京椰汁雞湯 $88

2024-03-27 30 views
同朋友去 Vcity 食晚餐,朋友好鍾情食泰國菜,走進1樓發現有一間名叫 <泰國婆> 餐廳,見到餐廳泰式風格裝潢,令我感受到異國風情。菜式方面用好多調味料,椰奶、九層塔、香茅、泰國青檸、同埋辣椒,以多樣化既辛香料做出出豐富多元既菜色,食落有濃郁厚重既味道。芒果糯米飯 $68最吸引我既喺爽甜芒果,口感清新怡人,配搭香軟既椰汁糯米飯,一啖糯米飯再配一啖上多汁既芒果,鮮芒果有微酸既味道與椰奶配合真喺恰到好處,平衡味道同時帶出淡淡幽香同甜絲絲既感覺。鮮菠蘿海鮮炒飯 $88菠蘿海鮮炒飯,米飯加入黃姜粉,粒粒晶瑩剔透既黃色飯,食落菠蘿清爽香甜,融合了蝦的鮮味滲於米飯裡,令人胃口大開又美觀既菜式。海南雞 (半隻) $118泰式海南雞用以香茅熬製,用上湯浸熟,又以冰水過冷河,食落皮薄爽滑,雞味濃郁且嫩滑。芭堤雅雞肉卷 (6粒) $48芭提雅雞肉卷,雞肉帶微辣,外脆內軟,美味既泰式小菠蘿梳打 $38粒粒菠蘿肉可加梳打水,這款菠蘿特飲,口感清爽又解膩。泰國婆屯門屯門鄉事會路83號V City 1樓L1-2B號舖

芒果糯米飯 $68

鮮菠蘿海鮮炒飯 $88

海南雞 (半隻) $118

芭堤雅雞肉卷 (6粒) $48

芭提雅雞肉卷,雞肉帶微辣,外脆內軟,美味既泰式小

菠蘿梳打 $38
粒粒菠蘿肉可加梳打水,這款菠蘿特飲,口感清爽又解膩。

2024-03-27 17 views
今次去左一間係大商場裡面, 價錢合理, 乾淨清潔嘅泰國菜🤟🏻『鳳尾蝦炒金邊粉』HK$88蝦幾大隻🦐夠份量, 花生碎足夠, 芽菜份量剛好🍴蝦乾羅望子醬唔太多, 唔太少, 成份炒金邊粉調味啱啱好, 唔會偏酸或鹹, 好大碟下, 好夠食!『清邁雞髀咖喱湯麵』HK$78泰式黃咖哩好重咖哩香味, 雞髀都都係煮到入哂咖哩味, 撈落個麵度, 啖啖咖哩味, 泰北麵愛好者必試, 再配以乾蔥、酸菜,提升口感同味道層次🙌🏻『泰式炸蝦餅』HK$58炸皮好脆, 蝦餅有蝦味, 又夠大件, 咬落口感同味道都正😍『泰式豬肉丸串燒』HK$48燒豬肉丸去泰國旅行街邊都會見到, 估唔到香港泰菜都有, 豬肉丸幾有咬口, 燒完又香🌬️『泰式奶茶』HK$25泰式奶茶重點一定係錫蘭紅茶、練奶、淡奶, 泰式奶茶食泰菜就會想飲, 依間個茶味特別突出💫『芒果糯米飯』HK$68上枱糯米飯夠暖+芒果夠凍已經贏一半✨椰漿份量夠, 又夠香, 芒果味好香🥭°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°泰國婆 📍 屯門屯門鄉事會路83號V City 1樓L1-2B號舖

『鳳尾蝦炒金邊粉』HK$88

『清邁雞髀咖喱湯麵』HK$78

『泰式炸蝦餅』HK$58
炸皮好脆, 蝦餅有蝦味, 又夠大件, 咬落口感同味道都正😍

『泰式豬肉丸串燒』HK$48

『泰式奶茶』HK$25