2024-08-31 2742 views
婆婆珈琲屋以日本風格為主題,裝修舒適宜人,服務態度非常有禮貌,讓人彷彿置身於日本的咖啡屋。🌸用手機點餐的系統非常方便,菜單上提供主菜、配菜、米飯和飲品,這種點餐方式讓人可以嘗試多種配搭,還能額外選購小食。我們點了兩個套餐:1. **滑蛋吉列豬扒**:豬扒外脆內嫩,搭配滑蛋的 creamy 口感,讓整道菜更加豐富。🥚 **桂花冷蕃茄**:蕃茄酸甜開胃,桂花的香氣增添了清新感,非常提神。🍅 **梅子牛油果凍豆腐**:豆腐滑嫩,配上梅子和牛油果的清新口味,口感層次分明,令人驚喜。 **梅子飯**:飯粒分明,梅子的酸甜滋味讓米飯更加美味,完美搭配其他菜品。🍚2. **馬鈴薯燉牛肉田舍煮**:牛肉燉得入味,但相對之下不算特別出色,口感普通。🥔 **鰹魚燒造南蠻漬**:魚肉鮮美,醃製的口感令人回味,帶有淡淡的海味。 **金山寺味噌昆布小黃瓜**:小黃瓜清脆爽口,昆布的獨特風味增添了這道配菜的層次感。🥒 **牛油拌飯**:滑順的米飯與香濃的牛油完美結合,味道極佳,吃上一口令人無法抗拒!🍚隨後我們還點了兩杯飲品:抹茶拿鐵和竹炭芝麻鮮奶。拉花精緻可愛,特別

我們點了兩個套餐:
滑蛋吉列豬扒飯

馬鈴薯燉牛肉

鰹魚燒造南蠻漬

味噌昆布小黃瓜

牛油木魚絲飯

隨後我們還點了兩杯飲品:抹茶拿鐵和竹炭芝麻鮮奶。拉花精緻可愛,特別是芝麻咖啡的兔仔拉花,既好看又好喝,味道不會太甜,正好。☕️🐰
抹茶拿鐵

竹炭芝麻鮮奶
此外,餐廳還提供了兩杯開水,其中一杯是豆花,另一杯加了青瓜,喝起來清新爽口,十分提神。🥒

總的來說,婆婆珈琲屋提供了一個愉快且舒適的用餐體驗,無論是食物還是服務,都讓人感到滿意,值得再次光臨!🌟
滑蛋吉列豬扒飯
鰹魚燒造南蠻漬
味噌昆布小黃瓜
牛油木魚絲飯
抹茶拿鐵
竹炭芝麻鮮奶
2024-08-21 2107 views
店走懷舊摩登和風感覺 氣氛唔錯, 同事們都好 nice 的~ ;)我哋叫咗兩個 lunch set, 再加咗 富士山飯魚團 $28 同埋 炸香脆甜薯條 配松露醬 $54~ 跟餐 8折配咗杯 番石榴蜂蜜綠茶 (正價 $56)~明太子茸飯 $18嗯, 淡淡的吊下味, 唔會好咸, ok 的~配菜:秋葵豚肉向風沙律 & 梅酒啫喱昆布螺肉 $68配菜: 鰹魚燒造南蠻漬 & 金山寺昆布小黃瓜 $68主菜:和風醬汁燒豬軟骨 $68主菜:日式滑蛋吉列豬扒 $68是日蔬菜碗 $22嘢食都唔錯, 係女生們嘅打卡小店~

跟餐 8折配咗杯 番石榴蜂蜜綠茶 (正價 $56)~

明太子茸飯 $18
嗯, 淡淡的吊下味, 唔會好咸, ok 的~

配菜:

和風醬汁燒豬軟骨 $68

主菜:
日式滑蛋吉列豬扒 $68

是日蔬菜碗 $22

嘢食都唔錯, 係女生們嘅打卡小店~
婆婆珈琲屋 🏔GRANDMAMA CAFE 🏔家鄉感的日式餐廳,🏔富士山造形食品太吸引。店舖還有日式雜貨衣服。富士飯團晴富士・三文魚鬆飯團🏔🍙$28赤富士芝士松露飯團 🏔🍙$28賣相好吸引, 富士山造型太吸引, 也是店內推介人氣必選👍採用福井縣產的越光米,中間是三文魚/芝士松露明太子茸飯 🍚 $26日本米飯,併上明太子, 絕配的組合, 明太子鹹鹹易入口, 在拼上不同的主菜,更加開胃👍日式滑蛋吉列豬扒 $78豬排炸得好香脆黃金,再併上靚靚日式碟加添美感和食肉肉質軟嫩加上滑蛋,滑蛋份量剛剛好, 必食👍吉列炸蠔 $42這個炸得十分脆, 咬落去有脆脆聲的感覺,生蠔新鮮沒有腥味,想吃完一個再吃一個晴空富士山特飲 $58店內推介,打卡必推👍🏔底層是蝶豆花茶,面層是奶泡,飲前先 搞一搞底,飲上去有波子汽水嘅味,這配搭十分清新服務員十分有禮,日本風格家私好吸引👍📍尖沙咀彌敦道176號The Nate一樓
婆婆珈琲屋 🏔GRANDMAMA CAFE 🏔

富士飯團
晴富士・三文魚鬆飯團🏔🍙$28
赤富士芝士松露飯團 🏔🍙$28

賣相好吸引, 富士山造型太吸引, 也是店內推介人氣必選👍
採用福井縣產的越光米,中間是三文魚/芝士松露

明太子茸飯 🍚 $26

日式滑蛋吉列豬扒 $78
豬排炸得好香脆黃金,再併上靚靚日式碟加添美感和食肉
肉質軟嫩加上滑蛋,滑蛋份量剛剛好, 必食👍

吉列炸蠔 $42

晴空富士山特飲 $58
店內推介,打卡必推👍🏔

服務員十分有禮,日本風格家私好吸引👍

📍尖沙咀彌敦道176號The Nate一樓

2024-08-03
$150 (Dinner)
Celebration
Anniversary
Dining Offer
Credit Card Offers
  • 日式滑蛋吉列豬扒
  • 晴富士三文魚鬆飯團
  • 富士山特飲
2024-08-15 2272 views
位於山林道口一個樓上嘅cafe, 上到去第一眼見到日系商品,好似去左日本啲選物店咁,由於book左位就唔使等,坐低有杯水同水杯都好靚,就算飲杯水都好有儀式感沖繩海鹽富士山上枱即刻打卡,真係好精緻,海鹽味奶蓋配鬆軟嘅戚風蛋糕,微微咸加上蛋糕嘅甜,點會唔好食,有種日本小店食tea入面嘅蛋糕咁,海鹽焦糖脆脆增加口感,加埋個海鹽雪糕真係好好味同好igable, 估唔到香港都有咁日本元素嘅甜品婆婆杯茶餐牌寫係自家製發酵茶,好似幾特別,飲落酸酸甜甜幾開胃總結,小數又可以打卡又好食嘅cafe,提得一題啲杯碟都好靚

婆婆杯茶
餐牌寫係自家製發酵茶,好似幾特別,飲落酸酸甜甜幾開胃

總結,小數又可以打卡又好食嘅cafe,提得一題啲杯碟都好靚
北海道三文魚奶油燉菜
2024-05-16
$250 (Dinner)
北海道三文魚奶油燉菜
2024-08-14 1423 views
適合文青打卡cafe日式家庭料理 健康 營養均衡可自由配搭 (類似黃埔 米x)不過兩間都好食一坐底就送上蝶豆花水食物調味濃淡合宜最鐘意前菜 啤酒柚子蘿蔔漬 好濃柚子味,蘿蔔非常爽脆,鹹鹹酸酸
適合文青打卡cafe

日式家庭料理 健康 營養均衡
可自由配搭 (類似黃埔 米x)
不過兩間都好食

一坐底就送上蝶豆花水
食物調味濃淡合宜
最鐘意前菜 啤酒柚子蘿蔔漬
好濃柚子味,蘿蔔非常爽脆,鹹鹹酸酸
2024-05-28
2024-07-18 1747 views
2/5杯杯碟碟靚,裝修都可以,不過食物就真係麻麻。除咗蛋黃飯蛋黃,同炸豬扒正常。青瓜吹乾哂,鰹魚帶腥,同唔知放啲蒜片做乜,個汁又太酸。醃蘿蔔不脆,滑蛋咸同太多汁。牛油飯舊牛油太細無乜作用。牛舌太乾,秋葵豬肉又係嗰個太酸嘅汁。醋啫喱螺肉,成大杯都係帶檸皮苦味嘅啫喱,唔知比咁多做乜。甜品叫咗個富士山巴菲,還好啦。。。。
2/5

杯杯碟碟靚,裝修都可以,不過食物就真係麻麻。

除咗蛋黃飯蛋黃,同炸豬扒正常。

甜品叫咗個富士山巴菲,還好啦。。。。
2024-07-18 9589 views
呢一間係五月份時候去探店的~哈😹之前一直bookmark咗好耐~就係俾佢個富士山布丁吸引到😍💙真係超級可愛啊🍮店內都充滿住日式風裝潢~主食方面係屬於日系家庭式精緻料理🍱 而且每一選項都係可以自由去配搭架⬇️Step1️⃣選擇主菜Step2️⃣選擇配菜組合Step3️⃣選擇米飯/蔬菜Step4️⃣以8折追加飲品「🍱自選Set 1 - $201 」-🐷日式滑蛋吉列豬扒-🥗秋葵豚肉香風沙律-🐚梅酒啫喱昆布螺肉(梅酒螺肉的味道貓大不太喜歡⋯有點怪怪的⋯)-🌸蜜汁櫻花蝦飯-💜晚霞•富士山特飲(凍香芋拿鐵)(這杯香芋latte超好喝!很推薦這一杯紫色美美的)「🍱自選Set 2 - $154」-👅秘製油封牛舌燒-🍅桂花冷蕃茄-💚梅子牛油果冷豆腐-🧡明太子茸飯「🍮最後到主角 - 甜品」-🗻昭和紅日•富士牛乳布丁 / $68(探店主要目的就是這個富士山布丁呢~很濃的奶味好吃~)💬整體而言,主食方面味道屬一般~份量亦不算多,但甜品跟飲品方面確實很出色呢👍🏻
呢一間係五月份時候去探店的~哈😹

Step1️⃣選擇主菜
Step2️⃣選擇配菜組合
Step3️⃣選擇米飯/蔬菜
Step4️⃣以8折追加飲品

「🍱自選Set 1 - $201 」
-🐷日式滑蛋吉列豬扒
-🥗秋葵豚肉香風沙律
-🐚梅酒啫喱昆布螺肉
(梅酒螺肉的味道貓大不太喜歡⋯有點怪怪的⋯)
-🌸蜜汁櫻花蝦飯
-💜晚霞•富士山特飲(凍香芋拿鐵)
(這杯香芋latte超好喝!很推薦這一杯紫色美美的)

「🍱自選Set 2 - $154」
-👅秘製油封牛舌燒
-🍅桂花冷蕃茄
-💚梅子牛油果冷豆腐
-🧡明太子茸飯

「🍮最後到主角 - 甜品
-🗻昭和紅日•富士牛乳布丁 / $68
(探店主要目的就是這個富士山布丁呢~很濃的奶味好吃~)

2024-05-11
2024-07-17 1854 views
♨️婆婆珈琲屋尖沙咀彌敦道176號The Nate 一樓@grandmama.cafe ❤️一間bookmark咗好耐嘅餐廳,上到去其實都有啲啲特別既,有少少似日式雜貨鋪feel有嘢買;打卡位一早俾人預留咗,其他嘅位置其實同普通餐廳冇乜分別仲同隔離位好親近,位置幾逼夾而且成張枱好細而且我覺得佢捆綁式要你前菜及飯都要另外計錢我覺得性價比唔高同有啲取巧,食物唔算特別,但一堆嘢一定會飽囉,飲品半價後先係正常價錢總括嚟講去一次打卡足夠🔷日式滑蛋吉列豬扒 $68蛋黃醬油漬飯 $15秋葵豚肉香風沙律+梅酒啫喱昆布螺肉 $68Iced latte $39 (已經半價)🔷鹽鞠烤鹿兒島五花肉 $98桂花冷蕃茄+梅子牛油果冷豆腐 $58蛋黃醬油漬飯 $15晴空富士山 $47 (已經半價)食物:8/10抵食:7/10環境:8/10
♨️婆婆珈琲屋
尖沙咀彌敦道176號The Nate 一樓
@grandmama.cafe

總括嚟講去一次打卡足夠

🔷日式滑蛋吉列豬扒 $68
蛋黃醬油漬飯 $15
秋葵豚肉香風沙律+梅酒啫喱昆布螺肉 $68
Iced latte $39 (已經半價)

🔷鹽鞠烤鹿兒島五花肉 $98
桂花冷蕃茄+梅子牛油果冷豆腐 $58
蛋黃醬油漬飯 $15
晴空富士山 $47 (已經半價)

食物:8/10
抵食:7/10
環境:8/10

2024-07-14 1481 views
今日去了婆婆珈琲店,感覺一百分,優雅舒服,可以談心,可以享受美食,是好地方。今日選了99蚊三杯日本特色酒,whisky 配熱湯,本格燒酌要原味,國盛薰衣草梅酒要加冰,三杯不同特色的酒,都十分出色。whisky橡木味濃,燒酌清純易入口,盛薰衣草梅酒有獨特薰衣草香氣,值得一試。一客芝士年糕正好與酒相配,芝味濃,又香脆惹味,送酒佳品。下午茶併盤,就味,色,香皆出色。鮭魚飯賞心悅目,富士山蛋糕有橘子乾與雪糕好夾,牛乳布丁味道清甜滑溜,加上富士山特飲,打咭一絕。

一客芝士年糕正好與酒相配,芝味濃,又香脆惹味,送酒佳品。

2024-07-09 1012 views
今日出咗嚟尖沙咀,想去食嘅餐廳居然冇開,於是就嚟咗呢間第二選擇嘅餐廳,門口有啲難搵,因為有啲隱蔽,要搭𨋢上去。呢間婆婆珈琲屋位於尖沙咀彌敦道176號The Nate 1樓,一出𨋢就已經係餐廳,環境休閒,還有衣服,擺設,飾物等可以購買,集餐飲同購物,幾方便。因為唔係太肚餓嘅關係,所以就點咗小食同甜品,小食有雞軟骨唐揚$48,芝士大阪玉子燒$78,三色免治雞肉棒$68,北海道忌廉薯餅$34,甜品係富士山芭菲$88,整體嘅質素都唔差,如果芭菲嘅杯係玻璃嘅就更好喇!服务態度好好,值四個讚!
服务態度好好,值四個讚!
2024-06-23
$173 (Tea)
2024-06-26 1122 views
婆婆珈琲屋係出名靚!靚!靚!打卡一流嘅餐廳無論周圍嘅裝修佈置、餐牌、餐具及食物都精心挑選,入到去舖頭一定會被周邊所有嘢吸引住今日終於同朋友兩個人去試食lunch ,一入門口已經比周邊嘅嘢吸引住,鋪入邊仲有啲小飾物小雜物係可以購買嘅,食完嘢之後仲可以滿足埋個購物慾。食物質素正常,每一個餐都有前菜主菜甚至乎飯都有唔同嘅選擇,適合想咩都試吓嘅您,而且份量都算多,一定唔怕會有唔夠飽嘅情況。周邊實在太靚太舒服,下次都會同朋友再嚟坐吓食吓午餐。

婆婆珈琲屋係出名靚!靚!靚!打卡一流嘅餐廳

周邊實在太靚太舒服,下次都會同朋友再嚟坐吓食吓午餐。

2024-06-23 1251 views
一上到去見勁多人都係到排哂隊。米問下啲職員,我book 左位想問下要排隊定點?點知佢覆我 依加準備入兩位既枱 你等等下。 我既問題都係冇解答到。之後問人先個個都book 哂係到等安排 . 講真你一係寫住紙只限預約,我都會知依加啲人係等到安排入座。我又點會知點人係等緊walk in 定點。其次。食野既中間係到咁我講重有幾耐用餐時間 . 我建議你地買個計時器放枱面會好啲 直接俾人知 重有幾耐可以享受你地既所謂美食。我叫左個醃漬蛋飯,足足等左80分鐘用餐時間-淨返30分鐘既用餐時間。我當諗食咩諗左10分鐘姐係個飯要等40分鐘先有。唔係你地提我我都唔知等左咁耐。
點知佢覆我 依加準備入兩位既枱 你等等下。

其次。食野既中間係到咁我講重有幾耐用餐時間

2024-06-14 8390 views
🏆究竟有幾耐無見過忌廉妹?熊妹不知道了。幾耐無見唔緊要,最緊要繼續見返。📌見返面緊係去食高檔嘢啦,高檔嘢係咩?就梗係日本嘢啦🇯🇵!咁高檔日本嘢係咩?就梗係得獎餐廳!位於尖沙咀山林道街頭門口的《婆婆珈琲屋》,都攞過好幾年「開飯喇」🍚的最優秀咖啡茶飲店開飯熱店🔥,能夠持續攞獎🏵都咪話唔犀利!慚愧地係熊妹竟然都未食過。📌喺山林道「The Nate」大廈,撘𨋢一上到去1️⃣樓就到,全層都係《婆婆珈琲屋》。一開門,右手邊攞放了好多日本衣服👕、飾物💍、手袋👜等等出售,食野之前可以行下街,或者飯後購物,呢個概念唔錯喎! 📌裝修格局真係好日系,以木系復古的格調給人好舒適柔和的感覺。地方都幾大,有二人枱梳化椅,有多人圓枱,同望窗的bar枱。午巿黎食,都有8-9成🈵,尖沙咀地段都咪話唔誇張。📌以日本富士山🗻為主題的輕食日本餐廳,成間餐廳可以話係日本富士山概念店,有好多款以富士山外型設計的菜式、甜品及飲品,真係富士山迷的福音, 睇到都興奮!📌午巿輕食黎講,首先,揀主菜,有豬、牛、雞、魚同素菜,一定有一款岩食,跟住揀配菜組合,有蕃茄配豆腐、牛肉秋葵配螺肉、蔬茶盒等等,再點米飯主食,最後就可以以8️⃣折配撘飲品,形成成
📌午巿輕食黎講,首先,揀主菜,有豬、牛、雞、魚同素菜,一定有一款岩食,跟住揀配菜組合,有蕃茄配豆腐、牛肉秋葵配螺肉、蔬茶盒等等,再點米飯主食,最後就可以以8️⃣折配撘飲品,形成成個午餐套餐,價錢大概$160-$200,日本菜來說都合理。
📌除了輕食外,仲有好多打卡甜品都係日本咖啡店好常見的食物款式,就係想食客可以有點茶聚小食輕鬆休閒過一個下午。
日式滑蛋吉列豬扒
日式滑蛋吉列豬扒,$68
熊妹主食揀左吉列豬排,外表炸到金黃鬆脆,炸皮用日式麵包糠炸起來好有空氣脆口,豬排唔算好厚切,輕食呀嘛,就係唔會太飽又唔會餓。吉列豬排下面就鋪滿滑蛋🥚,入面有菇同洋蔥,食落日本蛋真係幾滑溜,日本蛋好有蛋味,滲入左啲菇味🍄同洋蔥甜味,呢份滑蛋做得都幾唔錯。
桂花冷蕃茄&梅子牛油果冷豆腐,$58
配菜見到有呢個蕃茄牛油果冷豆腐真係心心眼😍,因為全部都係熊妹喜歡的食材。
食完主食可以先食一食桂花糖漬蕃茄🍅,一解鹹膩。冷蕃茄味道好清甜,浸滿桂花醬汁又唔會太濃烈,糖漿令到本身帶酸的蕃茄頓時變得甜起來,非常吸收糖份,食落一啲蕃茄酸都無,係浸透了的蕃茄。
梅子牛油果冷豆腐
另外,還有一個好精緻的雪糕杯盛載著一件日本豆腐同半大個半油果🥑,咁樣的方式可以好優雅地慢慢一啖一啖筆起牛油果同豆腐進食,這就是日本文化的細膩。

牛油果好軟熟,入口淡淡的牛油果香味真係好滿足,加點面頭的梅子醬帶多點酸甜,可以刺激一點味蕾。冷豆腐都好實淨,好有質感,豆味唔算好重,浸在鹹鹹酸酸醬汁入面,增加味道。
是日蔬菜盛
是日蔬菜盛,+$22
熊妹不嬲都無飯氣,梗係嗌蔬菜做主食。蔬菜盛盒入面有熊妹平日都食開的蕃茄仔🍅、紅蘿蔔🥕、西蘭花同薯仔🥔,連蔬菜盒都咁豐富,呢個餐認真抵食。
和風醬汁燒豬軟骨
和風醬汁燒豬軟骨, $68
忌廉妹就揀豬軟骨🍖做主菜。份量都幾多,有四五舊,豬軟骨肉煮得好軟唸,軟骨位係煮到好膠原,係張著個口個款膠原,唔係爽口款,啖啖肉又咁膠原,冇諗過做得幾出色喎!
蛋黃醬油漬飯,+$15
忌廉妹米飯就揀左蛋黃醬油漬飯,就係原粒蛋黃🍳放在飯上,8分熟的蛋黃撈上醬油汁,一叉落去,係溏心蛋黃醬撈飯咁,日本菜就是平凡的食菜食出不平凡的味道。
富士山芭菲, $88
咁華麗的珈琲廳當然要試埋甜品先完美。芭菲從來都係熊妹最愛的日式甜品。無得彈!高身嘅玻璃杯我到一層又一層的芭菲材料,層次非常分明,就咁望唔食都已經係一款好高級嘅藝術品!🎨
富士山芭菲
面頭先係一大球富士山顏色的海鹽雪糕,望到係富士山嘅任何元素都會非常心動!雪糕旁邊插着一塊日本窩夫餅乾,非常脆口又帶點甜味,然後再食到下一層係海鹽芝士忌廉層,跟住就鋪滿好多卜卜脆同埋士多啤梨片🍓同藍莓粒🫐,就係咁樣一層又一層梅花間竹製成嘅芭菲杯,慢慢一層一層咁食出驚喜同滋味,食到最下層就有士多啤梨醬同埋富士山顏色的啫喱鋪底,成個芭菲杯材料豐富到就咁食呢個甜品都已經好滿足,真係令人大快朵頤。
沖繩海鹽 · 富士山,$108
忌廉妹就睇中咗呢款海鹽雪糕配富士山蛋糕🗻。成個顏色系列都係富士山粉藍色色調,真係好吸睛,富士山蛋糕就係富士山咁嘅樣,上面白色一層,下面粉藍色一層,蛋糕質感幾軟熟,味道唔算太甜,蛋糕入邊就包含咗比較實淨嘅海鹽芝士奶蓋忌廉,連埋蛋糕一齊食,就是女孩子們喜愛食蛋糕的滋味在心頭❣️
沖繩海鹽 · 富士山
海鹽雪糕🍦一定要趁快食,如果唔係會好快溶掉。撈着旁邊嘅海鹽一齊食,鹽味好重,好少食到咁重海鹽味嘅產品,《婆婆珈琲屋》果然係用材方面有心思配搭。
抹茶拿鐵(凍)
抹茶拿鐵(凍), $39(8折價)
忌廉妹都唔會放過抹茶拿鐵,凍拿鐵冰塊較多一點,放耐咗會溶化一點,溝稀了,可能下次叫少冰好啲。
晴空 · 富士山特飲
晴空 · 富士山特飲,$47 (8折價)
熊妹就梗係唔會放過富士山嘅任何產品,飲品都係叫咗富士山特飲。當然用上富士山玻璃杯,上層嘅奶泡梳打加埋下層粉藍色嘅啫喱,形成嘅富士山外貌。驚喜地富士山特飲就係梳打特飲,食咗咁多嘢真係好彩有起泡嘅飲品可以gur 一下,然後仲有啲啫喱可以吸啜,呢款華麗又吸睛的飲品相信係必點之選!
能夠感受日本復古風的珈琲店,仲融入於富士山的氛圍,色彩繽紛的食物款式及擺款又特顯出日本飲食文化的細膩精緻,《婆婆珈琲屋》屢獲多次入圍及得獎相信並非浪得虛名。
2024-06-07
$300 (Lunch)
日式滑蛋吉列豬扒
是日蔬菜盛
和風醬汁燒豬軟骨
抹茶拿鐵(凍)
晴空 · 富士山特飲
✨和風醬汁豬軟骨✨ $68 🐷份量幾多👍性價比高😚豬軟骨都好入味😋肉質夠腍鐘意食豬軟骨一定要嗌呢個!好送飯🤣✨日式滑蛋吉列豬扒✨ $68 🐽🍳好難得影完相個吉列皮仲好香脆😳👏🏻豬扒肉質都腍但如果厚肉少少就更perfect 😛滑蛋同洋蔥同d菇都好味☺️甜甜的好味~✨桂花冷蕃茄🍅梅子牛油果冷豆腐✨ +$58 🥑蕃茄係糖漬左甜甜地好似食緊甜品甘🤣怕酸嘅人食都可以試吓呢個👏🏻超級日系🤭牛油果夠熟好味😙醬汁酸酸地好開胃冷豆腐豆味濃郁💯✨蛋黃醬油漬飯✨ +$15 🥚🍚賣相💯😍超濃郁蛋黃有好香嘅醬油味🤤撈飯食真係世一👐🏻✨富士山芭菲✨ $88 🍦✨沖繩海鹽。富士山✨ $108 🗻次次尼都會叫呢個!😚個海鹽雪糕好好味!個富士山蛋糕好soft😍上面係芝士奶蓋creammmmm🤩勁jeng🥲

✨和風醬汁豬軟骨✨ $68 🐷

份量幾多👍性價比高😚
豬軟骨都好入味😋肉質夠腍
鐘意食豬軟骨一定要嗌呢個!
好送飯🤣

撈飯食真係世一👐🏻

✨富士山芭菲✨ $88 🍦

✨沖繩海鹽。富士山✨ $108 🗻

次次尼都會叫呢個!😚
個海鹽雪糕好好味!

個富士山蛋糕好soft😍
上面係芝士奶蓋creammmmm🤩勁jeng🥲
  • 蛋黃醬油漬飯
  • 日式滑蛋吉列豬扒
  • 沖繩海鹽·富士山
  • 沖繩黑糖豬軟骨定食
在籌備回鄉的事情,特別懷念婆婆珈啡屋熟悉的日本感覺🥹即刻💻網上預約訂座,因為每次去都好full, 建議最好先訂座喇🤭餐廳以日本復古昭和風裝潢,店內有好多🤎深啡色系傢俱🛋🪑,和精緻餐具✨ 店內還有出售日式用品,上次到訪我都買了一些甜品用的餐具,經常家中食甜品🍨時,大派用場🤭之前來過幾次都是食四品、五品的料理,今次到訪轉了新餐牌,可以自選想要的款式😚所有餐點上枱時超美der, 真係忍唔住打好卡先慢慢品嚐😋ᵂᴴᴬᵀ ᵂᴱ ᴼᴿᴰᴱᴿᴱᴰ𓐎鹽鞠烤鹿兒島五花肉🐷 $98呢款冇得彈👍🏻⭐️五花肉肉質爽彈,最愛佢油脂均勻,咬落去口感好美味,加上大廚用上日本發烤鹽鞠,更加提鮮😋𓐎秘製油封牛舌燒 $78牛舌口感柔軟且爽彈,味道香濃。𓐎三色免治雞肉棒🐤3款配上自家製嘅醬汁嘅雞肉棒,肉質頗鬆軟,味道濃郁,每款都有佢嘅新鮮感🥰𓐎蛋黃醬油漬飯 $22香濃鹹香醬油漬蛋黃,撈飯一起吃,很不錯。𓐎晴富士三文魚鬆飯團🍙 $28藍色飯團是越光米造,以天然碟豆花上色,味道個人覺得一般,不過打卡必備📸 ✨拍照起來超吸睛🤩𓐎番石榴蜂蜜綠茶 $56💛清香番石榴味,加上甜甜的蜂蜜,酸酸甜甜,感覺好清新😌𓐎盛夏 富士山特飲🗻$41🩵藍

所有餐點上枱時超美der, 真係忍唔住打好卡先慢慢品嚐😋

ᵂᴴᴬᵀ ᵂᴱ ᴼᴿᴰᴱᴿᴱᴰ
𓐎鹽鞠烤鹿兒島五花肉🐷 $98

𓐎秘製油封牛舌燒 $78
牛舌口感柔軟且爽彈,味道香濃。

𓐎三色免治雞肉棒🐤

𓐎蛋黃醬油漬飯 $22
香濃鹹香醬油漬蛋黃,撈飯一起吃,很不錯。

𓐎晴富士三文魚鬆飯團🍙 $28

𓐎番石榴蜂蜜綠茶 $56
💛清香番石榴味,加上甜甜的蜂蜜,酸酸甜甜,感覺好清新😌

𓐎盛夏 富士山特飲🗻$41
🩵藍藍色的富士山,上層打有泡泡,下層是清爽梳打,有少許啫喱粒粒,好味又不會太甜👍🏻

𓐎盛夏富士山芭菲🗻🍧 $88
鍾意婆婆咖啡屋其中一個情意結係大家都喜愛富士山,呢個芭菲以富士山做主題,必點❣️
不只打卡🩵超美美的,仲好好味道!頂層是海鹽雪糕🩵,下面有可可片,Cream, 啫喱凍等,多重口感又份量足😋

婆婆珈琲屋 (尖沙咀)
𖠿 𖤣𖤥尖沙咀彌敦道176號The Nate 1樓
晴富士三文魚鬆飯團