6 day(s) ago 0 views
環境ok,服務無問題。惟食物溫度有改進空間。粉及豬頸肉都只是微溫。粉的味道未至推介級數。豬頸肉口感ok,個醬似辣不辣。。。咖也麵包及牛油都是常溫。飲品都沒特別。可再加以改善。
環境ok,服務無問題。

惟食物溫度有改進空間。
粉及豬頸肉都只是微溫。
粉的味道未至推介級數。
豬頸肉口感ok,個醬似辣不辣。。。
咖也麵包及牛油都是常溫。
飲品都沒特別。

可再加以改善。

呢間餐廳叫青椰🤓入面座位寬敞都有唔少卡位 而且佈置好典雅坐得好舒服我地叫左個咖也班蘭多士做輕食🥪多士係烘焙過的 好脆口咖也醬同牛油比例都恰到好處🧈配埋陣陣既斑蘭味非常可口🫶🏼青椰小食拼盤拼盤入面有四款小食🍗🦐🌮雞肉串、燒大蝦、越式春卷同鹹蛋黃魚皮每款都整得好好雞肉嫩滑 大蝦彈牙 春卷足料最特別係鹹蛋黃魚皮 好香口同脆身但都唔會好膩好似食薯片咁食到停唔到😋泰式醉貓炒手工卷粉睇到個名就吸引左我去試下點醉貓法🐱原來佢係類似炒粉皮卷 煙煙韌韌入面加左好多泰式香料同肉碎特別係香茅味好出眾 好惹味🌿最後加左杯寒天米線椰汁冰🍹🥥椰汁唔會太甜 啲冰好綿密 唔係碎冰飲完非常滿足😌呢度服務都好好 環境又新又乾淨值得再三幫襯!
呢間餐廳叫青椰🤓

配埋陣陣既斑蘭味
非常可口🫶🏼

青椰小食拼盤
拼盤入面有四款小食🍗🦐🌮
雞肉串、燒大蝦、越式春卷同鹹蛋黃魚皮
每款都整得好好

飲完非常滿足😌

呢度服務都好好 環境又新又乾淨
值得再三幫襯!
2025-02-12
$150 (Dinner)
2025-02-12 0 views
啟德主場館睇波,搵地方速食,最後揀咗零售館2呢間,不過3間零售館冇標明123,所以去錯咗3。電梯上到4樓都好麻煩,建議地下搭𨋢上會快d,皓彩朋友一早搵咗大枱,叫嘢食share,泰式生蝦$78,新鮮,個泰式汁正,香草燒羊架$128,燒得皓香口,咖央斑蘭多士$28,綠色吸睛但冇乜斑蘭味,凍馬來拉茶$28,解渴,甜度茶味適中,河內椰青慢燉扣肉,原隻椰青上,打卡able,中間扣肉,多肉但可惜冇乜肥肉,同埋冇乜椰青味,香茅烤豬頸肉$78,燒得香口,泰式醉貓炒手工卷粉$98,唔夠入味。埋單加一,可簽卡
泰式生蝦
炸鮮奶
香草烤豬頸肉
咖也斑蘭多士
河內椰青慢燉扣肉
香草燒羊架
2025-02-02
$210 (Dinner)
泰式生蝦
  • 羊架
  • 咖央斑蘭多士
  • 椰青扣肉
  • 馬來拉茶
青椰這個主打東南亞菜式的餐廳,價錢偏貴,但勝在坐得舒適,服務上好!最近終於有機會欣賞到體育園主場館的精緻建築,適逢其會也可以到附近看看,順道測試下附近食肆的運營能力!這間青椰,裝潢十分好,金光閃閃,十分吸晴!至於餐牌,也是經過精心設計,文字配上圖片,很快地令人找到想吃的菜式,令人滿意!最後我和老婆選了1)E02 古法巴生肉骨茶$88(+15白飯)(8/10)2)J06烤豬肉檬(奧巴馬粉)$86侍應們其實很好,很快地便主動遞上兩杯開水和兩個碗,這些待遇看似正常,但在香港其實很少機會遇到!另外,很快便上菜了,肉骨茶,從外觀上來看是很特別的,一個火爐在底,一邊滾熱,一邊滲出肉骨茶的香氣,配合油炸鬼,口感很是豐富!這個肉骨茶有3塊大肉骨,配菜有兩粒冬菇仔,份量適中,唯獨略嫌肉骨茶的味道不夠濃,不像新加玻的胡椒味味道濃烈,感覺是馬來西亞風味!另外一點是這個肉骨茶不含白飯的,這點令我覺得性價比不高,不過如果讀者的食量相對不大的話,不額外點飯也是可以的!另外奧爸馬烤豬肉粉,感覺怪怪的,那些紅蘿蔔切得長長的,很難入口!另外,主食配合一個油淋淋的湯,湯入面有數塊豬肉,但湯喝入去酸酸的,而豬肉跟想像中不同
青椰

最後我和老婆選了
1)E02 古法巴生肉骨茶$88(+15白飯)(8/10)
2)J06烤豬肉檬(奧巴馬粉)$86

E02 古法巴生肉骨茶

另外奧爸馬烤豬肉粉,感覺怪怪的,那些紅蘿蔔切得長長的,很難入口!另外,主食配合一個油淋淋的湯,湯入面有數塊豬肉,但湯喝入去酸酸的,而豬肉跟想像中不同,並不是如菜單中所描述的烤豬肉,是一塊很普通的豬肉!
J06烤豬肉檬(奧巴馬粉)

不過,這裡的服務能成功拉回不少分數,不錯的!
2025-02-04
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$105 (Dinner)
E02 古法巴生肉骨茶
2025-02-07 0 views
剛好是填補啟德欠缺東南亞菜的一塊,始終是新開中的新開,清一色卡位舒適度無可排剔。雖說要直奔頂層4樓,唯13:20已要gulu 取票,預等10分鐘左右坐坐吓,有點似曾熟悉,醒起似樂富那家蒲羅,甚至餐牌的排版、選項也類近,同時又帶點蘇山的feel。抱持觀望態度,所以點難以失敗的海鮮摻摻。模樣、味道幾乎在蒲羅吃的一樣,3隻沙白蜆、2隻蝦均屬新鮮,半隻烚蛋輕微溏心,介乎微辣至小辣之間。辣肉碎煎蛋飯需要改良,好處是肉碎頗多,與白飯是3比2份量,2片大生菜墊底;壞處是似乎炒不均勻,鹽份下手太重亦呈現部份肉碎作咸,而整體肉碎調味不算辣倒偏酸,還好那隻脆邊太陽蛋未至於失色。未及蘇山,貼近蒲羅。

新加坡海鮮喇沙摻摻

香葉辣肉碎煎蛋飯

凍香茅鮮橙茶

未及蘇山,貼近蒲羅。

2025-02-06
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$90 (Lunch)
新加坡海鮮喇沙摻摻
2025-02-06 0 views
新開嘅商場無咩嘢食,唯獨呢間大放異彩!環境舒服,有空間感,職員貼心提醒卡位有一級樓梯要小心,服務態度好好。生蝦刺身好新鮮,第一件連辣椒蒜片食,雖然好味但辣椒太辣,所以只好我就飛走片辣椒淨係食蒜片&生蝦。雞肉串燒大大串,配合沙嗲汁非常惹味。牛柳牛丸湯河,呢個牛柳超有驚喜,大片同埋牛味好香,又唔韌,河粉都煮得剛剛好,有啲彈牙。咖央多士,呢個就一般,多士有斑蘭味幾香,可惜牛油無夾滿片多士,同埋上臺已經唔熱,失色。整體黎講食物質素高,坐得舒服,會再黎!
新開嘅商場無咩嘢食,唯獨呢間大放異彩!

生蝦

雞肉串燒大大串,配合沙嗲汁非常惹味。
雞肉串燒

牛柳牛丸河粉

咖央多士

整體黎講食物質素高,坐得舒服,會再黎!
$150 (Lunch)
生蝦
雞肉串燒
牛柳牛丸河粉
咖央多士
2025-02-05 0 views
服務整體係ok 冇問題 但啲食物真心差 肉骨茶似用豉油加水開 菠蘿炒飯就得3-4啖但成百幾蚊仲要食唔到有菠蘿肉 食咗人均百150左右但每樣食物都係平均地難食 可能我唔好彩 就當交智商稅 唔會有下次
2025-02-05 0 views
隨住啓德體育園準備正式啟用,啟德零售館已有吾少連鎖食肆進駐。小編今次就帶大家黎到啟德,同大家介紹其中一間連鎖星馬菜一 青椰🌟古順化湯檬 $72一碗有齊牛展、牛丸、扎肉、扎蹄,份量都算比得幾大方幾扺食🤤👍🏻🌟斑蘭咖哋多士 $32斑蘭多士炸得幾脆身,帶小小咖哋醬香氣🤤👍🏻🌟娘惹炸鮮奶 $22炸得金黃酥脆,鮮奶餡亦幾香甜🤤👍🏻📍青椰地址:啟德體育園啟德零售館2 4樓M2-403號舖#啟德 #青椰 #留港消費 #覓食啟德 #食在啟德 #為食關注組 #啟德食乜好 #娘惹炸鮮奶 #古順化湯檬 #啟德體育園 #香港美食地圖 #斑蘭咖哋多士 #九十後行到邊食到邊#HKIG #HKIGER #HONGKONGFOODIE

🌟古順化湯檬 $72

🌟斑蘭咖哋多士 $32
斑蘭多士炸得幾脆身,帶小小咖哋醬香氣🤤👍🏻

🌟娘惹炸鮮奶 $22
炸得金黃酥脆,鮮奶餡亦幾香甜🤤👍🏻

📍青椰
地址:啟德體育園啟德零售館2 4樓M2-403號舖

#HKIG #HKIGER #HONGKONGFOODIE
2025-02-04 0 views
位於九龍城啟德零售館24樓M2-403號舖🌟L305 新加坡海鮮喇沙摻摻🌟(午追)S01 斑蘭咖也多士即叫即製、外層香脆鮮牛油和班蘭醬融化在多士中香氣四溢、甜度適中要趁熱食🌟P05C 凍桔仔話梅水老爸讚佢飲品做得好好🌟P14 朱古力牛油果沙冰 (少甜)叫少甜個刻服務員話佢地已經係做到好少甜佢最後都係幫我落少甜牛油果味重一杯已經好飽肚有點少少可惜🥲想叫芒果糯米飯但佢 sold out, 只好下次再試啦p.s. 2-3人同 3-4人的飛點解吾係按黎的時間叫飛而係已多人數的飛叫先2個人足足等左成30 mins 先有位
位於九龍城啟德零售館2

香氣四溢、甜度適中
要趁熱食

🌟P05C 凍桔仔話梅水
老爸讚佢飲品做得好好

🌟P14 朱古力牛油果沙冰 (少甜)

叫少甜個刻服務員話佢地已經係做到好少甜
佢最後都係幫我落少甜
牛油果味重
一杯已經好飽肚

有點少少可惜🥲想叫芒果糯米飯
但佢 sold out, 只好下次再試啦

p.s. 2-3人同 3-4人的飛點解吾係按黎的時間叫飛
而係已多人數的飛叫先
2個人足足等左成30 mins 先有位
2025-02-01
Type of Meal
Tea
2025-01-27 436 views
青椰九龍城啟德零售館2, 4樓M2-403號舖經開啟德,老友推介地道東南亞菜,環境舒適,食材新鮮,果然冇介紹錯。😸班蘭咖吔多士即叫即製,外層香脆,鮮牛油和班蘭醬融化在多士中,香氣四溢,甜度適中,趁熱食好正!😻青椰小食拼盤拼盤有雞肉串、燒大蝦、越式春卷和鹹蛋黃魚皮。大廚即叫即製,雞肉串口感煙韌,肉汁豐富,醃製得恰到好處。燒大蝦醬汁辣度適中,蝦肉新鮮彈牙。春卷外層香脆,餡料新鮮,配料有豬肉、香菇、粉絲和蘿蔔,加酸辣醬汁效果更佳。鹹蛋黃魚皮好邪惡,香濃的蛋黃汁佈滿香脆的魚皮,大滿足!🤤💖芒果冰配芒果雪糕香濃的芒果沙冰,香甜的芒果雪糕,冰底夠凍,雙重享受。😚凍香茅鮮橙茶新鮮香茅和新鮮橙肉,茶膽香濃,又香又甜,醒腦提神。😍青椰 環境舒適氣氛好,食材新鮮高質,小食拼盤正,侍應服務態度好,還會再來。😎🤘🏻
青椰

九龍城啟德零售館2, 4樓M2-403號舖

班蘭咖吔多士

青椰小食拼盤

芒果冰配芒果雪糕

香濃的芒果沙冰,香甜的芒果雪糕,冰底夠凍,雙重享受。😚

凍香茅鮮橙茶

新鮮香茅和新鮮橙肉,茶膽香濃,又香又甜,醒腦提神。😍

2025-01-23
2025-01-27 502 views
啟德體育園內零售館的店舖已陸陸續續開業,雖然店舖都是熟口熟面的牌子,但商場又新又乾淨又闊落,令人感覺舒暢。新商場怎少得食店呢!和朋友來到2號零售館4樓的「青椰」食晚飯,店舖光猛開揚,窗明機淨,座位寛闊舒適。餐牌上的食物總類也很多。《河內手切牛柳、牛肉丸湯河》$96牛柳片薄切,軟腍味鮮甜,放入滾湯淥一淥很快就變色,熟度剛好。牛肉丸彈牙味濃。《古法巴生肉骨茶》$88肉骨茶有火熱著上枱,有三條大骨,還有豆卜和腐竹。肉骨條煮得軟腍入味,湯底味道較清,還有半條香脆的油炸鬼。《青椰越式炸春卷》$56春卷脆卜卜,包著生菜食更爽脆《芝麻燒餅》$42燒餅內裡包滿黑芝麻餡料,外面鋪滿白芝麻,非常蘇香。

《河內手切牛柳、牛肉丸湯河》$96

《古法巴生肉骨茶》$88

《青椰越式炸春卷》$56
春卷脆卜卜,包著生菜食更爽脆

《芝麻燒餅》$42
燒餅內裡包滿黑芝麻餡料,外面鋪滿白芝麻,非常蘇香。

1905 views

啟德體育園以及零售館,最近越嚟越多人去,而我當然去朝聖一下,順便覓食啦!今次挑選了一間越泰菜,環境裝修用上東南亞最喜歡的木調,座位之間有少許距離,整體感覺悠閒舒服。 ⦁烤豬肉檬(奧巴馬粉)$86豬肉烤得金黃酥脆,肉質鮮嫩多汁,整體味道濃郁,而且口感豐富。最後上網search咩叫奧巴馬粉,原來是奧巴馬去了河內食的一款菜式。😅😅 ⦁青椰小食拼盤 $108小食拼盤豐富,包括雞肉串、烤大蝦、越式春卷、鹹蛋黃魚皮。雞肉串醬汁入味,肉質嫩滑。🦐烤大蝦鮮美多汁,有種焦香的感覺。越式春卷皮薄餡多,搭配酸甜醬汁,口感清爽。最後鹹蛋黃魚皮味道偏濃郁,有種意想不到的驚喜😍。 ⦁河內椰青慢燉扣肉 $118扣肉燉得入味,配上椰青🥥的清香,肉質柔嫩,入口即化!

⦁烤豬肉檬(奧巴馬粉)$86

⦁青椰小食拼盤 $108
小食拼盤豐富,包括雞肉串、烤大蝦、越式春卷、鹹蛋黃魚皮。

⦁河內椰青慢燉扣肉 $118
扣肉燉得入味,配上椰青🥥的清香,肉質柔嫩,入口即化!

2025-01-22
$170 (Dinner)
2025-01-27 312 views
早排同姨姨去了啟德體育園附近覓食,估唔到啟德呢個新商場進駐了不少多國口味的餐廳,最後我哋跟咗姨姨去食「青椰」。餐廳以東南亞菜式為主,用上不少東南亞配料,食物濃郁惹味。而且餐廳裝修風格富有東南亞度假風,不論朋友聚餐或是家庭聚會都是一個不錯的選擇。 ⦁香茅烤豬頸肉 $78肉質嫩滑,香茅香氣滲入豬頸肉,搭配特製醬汁,味道濃郁而不油膩。 ⦁泰式青咖哩軟殼蟹 $128軟殼蟹炸得金黃酥脆,搭配微辣的青咖喱,味道濃郁之餘,亦食出咖喱味道層次分明,與鮮甜的蟹肉搭配,令整道菜更加開胃。⦁馬來炒貴刁 $98濃郁嘅香料同椰漿炒製而成,貴刁吸收醬汁味道,食起來又香又滑,忍不住食完一口又一口!

⦁香茅烤豬頸肉 $78

⦁泰式青咖哩軟殼蟹 $128

⦁馬來炒貴刁 $98

2025-01-22
$170 (Dinner)
2025-01-25 410 views
放咗工之後,偶然路過啟德,見到青椰,充滿東南亞特色嘅裝修第一時間吸引咗我。入面舖頭環境乾淨整潔,服務員態度好好,望住菜單繁多的菜式,就好期待揀咗幾款鋪頭推薦嘅「招牌菜」。我同個friend嗌咗新加坡海鮮摻摻麵,充滿泰國風情嘅辣肉碎煎蛋飯,仲叫咗一碟小食,斑斕牛油多士,叫咗兩杯色彩繽紛嘅嘢飲,分別係朱古力牛油果沙冰同埋斑斕芒芒特飲。摻摻麵入面有唔同嘅海鮮同埋配料,配料好多非常有誠意,喇沙味好香,麵非常彈牙。辣肉碎煎蛋飯香辣可口,非常開胃,辣得來又唔會好過分,令我一口接一口地食。特別推介斑蘭多士,層次豐富外面係被焗到香脆的斑蘭多士,塗上綿密的蜜糖,入口即溶嘅牛油,呢三種味道互相襯托, 十分惹味,甜而不膩。
2025-01-25 358 views
今日又去啟德體育園行個圈,今次主要集中行零售館2號,這座館比較高有四層,見很多新食肆還在裝修,最後我們到了4樓的青椰食咗個星加坡下午茶。它的下午茶比其他同類餐廳有更大特色。仁當牛肉餅($62)檳城蝦湯麵摻摻($68)泰式醉貓炒手工卷粉($82)以上三款下午茶餐都有冷熱飲品送。熱馬來奶茶熱桔仔話梅水菠蘿冰紅茶另外我們追加一份馬拉盞炒龍角豆($56)。牛肉餅外皮香脆,內餡是濃郁的仁當拉絲肉醬,椰奶香氣與微辣完美融合,每一口都充滿東南亞風味,非常好味。 蝦麵湯底濃郁鮮甜,配料豐富,大蝦新鮮飽滿,還帶有濃郁蝦膏香味。「醉貓」指的是這道菜以泰式微辣醬料調味,風味濃郁。手工卷粉口感紮實滑嫩,極具特色。龍角豆脆嫩爽口,用鹹香的馬拉盞來炒,香氣十足。

仁當牛肉餅($62)
檳城蝦湯麵摻摻($68)
泰式醉貓炒手工卷粉($82)
以上三款下午茶餐都有冷熱飲品送。
熱馬來奶茶
熱桔仔話梅水
菠蘿冰紅茶
另外我們追加一份馬拉盞炒龍角豆($56)。

仁當牛肉烤餅

檳城蝦湯麵摻摻

泰式醉貓炒手工卷粉

龍角豆脆嫩爽口,用鹹香的馬拉盞來炒,香氣十足。
馬拉盞炒龍角豆
2025-01-21