對吃全素的人而言,Green Common 算是找不到素的後備選擇。亦因為外出吃素的選擇不多,因此有新的,我們亦會試下。葡汁新炸魚柳燴藜麥蒟蒻米是她們menu新加,但是超難吃。炸魚柳沒什麼問題,和包裝賣的素魚柳是一樣。問題是那葡汁和蒟蒻米。大家可以試下,感覺如發水的麥皮(其實是小粒蒟蒻)被泡了在不太美味的(水開的淡味和多水)葡汁中。再加上一杯如雀巢粉開但沒咖啡香味的咖啡。我不會推介比朋友。但如果喜歡試下什麼是泡在水開葡汁的感覺。可以一試。

再加上一杯如雀巢粉開但沒咖啡香味的咖啡。

2022-11-26 1468 views
位於尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OTG61號舖的Green Common (尖沙咀店),主打新派素食。筆者是第一次在這連鎖餐廳用餐,菜式的份量十足,男士來用餐也能吃飽。而且新派素食菜式的味道也頗為不錯,賣相精緻。自選套餐 - $95📌一客小食 📌一客主菜📌一款指定飲品 / 餐湯 筆者今次和朋友共二人來到,每人點了一個自選套餐,再額外加了一客小吃,離開時滿足得捧着肚子離開。葡汁新炸魚柳燴藜麥蒟蒻米(新炸魚柳、意大利青瓜、藜麥、蒟蒻米)Portuguese Coconut Omni Golden Fillet with Konjac Rice(Konjac Rice with Omni Golden Fillet, Zucchini, Quinoa)可走五辛 - buddhist Friendly Option Available (五辛:大蒜、蕎頭、蔥、韭菜、洋蔥)這款是素食Risotto,葡汁味道濃厚,整體這款飯質地濃稠而飽肚。吃一口,能同時吃到藜麥與蒟蒻米,口感豐富而幼滑。如果單吃藜麥,口感上相對會較為粗糙。。筆者試的是包含五辛口味的,為菜式增添了少許蔥的香氣。新炸魚柳外

自選套餐 - $95
📌一客小食
📌一客主菜
📌一款指定飲品 / 餐湯

葡汁新炸魚柳燴藜麥蒟蒻米
(新炸魚柳、意大利青瓜、藜麥、蒟蒻米)
(五辛:大蒜、蕎頭、蔥、韭菜、洋蔥)

筆者試的是包含五辛口味的,為菜式增添了少許蔥的香氣。新炸魚柳外皮炸得香脆可口,而且口感也和真的龍脷柳頗為相似。

芝焗膳良肉醬意粉
(純素芝士焗肉醬意粉)
Cheesy Bolonese Pasta Bake
Oven Baked Spaghetti Bolognese with Vegan Cheese

肉醬意粉熱騰騰地出爐了,肉醬採用了新豬肉(純植物肉碎),口感和真正的豬肉碎相似。

最有驚喜的是,純素芝士的質感和味道接近九成五相似,質感軟糯。(餐廳採用Daiya純素芝士,這款芝士的主要成份為木薯粉。)

Omni 新蟹餅
OmniCrab Cake

新餐肉趣趣條
可選配煙燻蜜糖芥末醬(含蔥蒜)或茄汁
OmniPork Luncheon Fries
Served with Smoky Honey Mustard (Non-Buddist Friendly)or Ketchup

香芋烏龍綿綿茶 (+$20 升級)
(可選半糖或走奶蓋)
Taro Oolong Lippy Tea
(Half Sugar or No Milk Foam Options Available)

蝶豆花抹茶綿綿茶(+$20 升級)
(可選半糖或走奶蓋)
Pea Flower Oolong Lippy Tea

流心香芋西多士 - $46
Hong Kong Style French Toast with Taro Filling

這款西多士最適合新鮮熱辣地享用。
外層炸得香脆,配上香甜的芋蓉,愛吃芋頭的食客應該頗喜愛話款小吃。
2022-11-10
$150 (Dinner)
  • 扮晒蟹餅
[—————————————————————📍HK 尖沙嘴 - 𝗚𝗿𝗲𝗲𝗻 𝗖𝗼𝗺𝗺𝗼𝗻 🌱主打素食嘅green common 相信大家都唔陌生,前排好流行嘅「新豬肉」就係佢哋出品,100%植物製造!今個秋冬,佢哋餐廳出咗個「香芋」做主題嘅menu,唔知好唔好味呢~?•【𝗦𝗲𝘁 𝗠𝗲𝗮𝗹 套餐食評 💬】𝗠𝗮𝗶𝗻 ♥︎ 葡汁新炸魚柳燴蒟蒻米 $95第一次試蒟蒻米,覺得比想像中容易接受。葡汁醬量超多,少少似食緊糊仔version嘅risotto。炸魚柳皮薄,口感都ok似炸魚柳𝗠𝗮𝗶𝗻 ♥︎ 日式咖喱烏冬 $95個人覺得好辣 🌶️ 作為一個唔食得辣嘅人 ( ・᷄ὢ・᷅ ) 覺得下次唔會嗌呢個 🥵𝗦𝗻𝗮𝗰𝗸𝘀 ♡ 新餐肉奇趣條味道都SPAM 餐肉差唔多,更加好嘅係無咁鹹 👍🏻 一條條好似薯條咁好容易食𝗦𝗻𝗮𝗰𝗸𝘀 ♡ Omni 蟹餅 2件(跟餐包小食)口感比較鬆散,但見到啲仿蟹肉一絲絲咁係蟹餅入面,個人更喜歡餐肉條,但整體green common 啲小食都試得過!𝗗𝗿𝗶𝗻𝗸𝘀 ♥︎ 香芋烏龍綿綿茶 (凍)+$20𝗗𝗿𝗶𝗻𝗸𝘀 ♥︎ 焙茶拿鐵(熱)+$15•【𝗥𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱 𝗜𝘁𝗲𝗺𝘀 推薦單品 🍴】🌟

—————————————————————
📍HK 尖沙嘴 - 𝗚𝗿𝗲𝗲𝗻 𝗖𝗼𝗺𝗺𝗼𝗻 🌱

【𝗦𝗲𝘁 𝗠𝗲𝗮𝗹 套餐食評 💬】

𝗠𝗮𝗶𝗻 ♥︎ 葡汁新炸魚柳燴蒟蒻米 $95

𝗠𝗮𝗶𝗻 ♥︎ 日式咖喱烏冬 $95

𝗦𝗻𝗮𝗰𝗸𝘀 ♡ 新餐肉奇趣條

𝗦𝗻𝗮𝗰𝗸𝘀 ♡ Omni 蟹餅 2件(跟餐包小食)

𝗗𝗿𝗶𝗻𝗸𝘀 ♥︎ 香芋烏龍綿綿茶 (凍)+$20
𝗗𝗿𝗶𝗻𝗸𝘀 ♥︎ 焙茶拿鐵(熱)+$15

【𝗥𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱 𝗜𝘁𝗲𝗺𝘀 推薦單品 🍴】
🌟 新餐肉奇趣條·單點$43
🌟 流心香芋西多士 $46
都幾邪惡吓😈 外脆內軟,厚厚一層香芋蓉,唔會太甜但好香芋頭味(*¯︶¯*) 仲附有濃稠嘅香芋醬可以淋上去!

✏️ 餐廳係等waiter埋嚟落單,等咗15分鐘,心急嘅我見得2個侍應以為係好似快餐廳出去櫃檯order 😂 卑waiter 叫坐返埋位

🍴 @green_common
📍尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OT G61號舖

2022-11-22 68 views
因為朋友食素, 所以今日約左去海港城Green Common食晚餐。 食物同飲品款式都算多,仲有甜點。但比較少用原型食物款式提供。 味道上都不錯👍🏻, 上菜速度都快,店員有善,因為今日坐卡位, 所以環境都坐得舒服。
2022-11-20 1072 views
今日看到午餐有promotion, $95有主菜、小食及飲品或湯,立即試-下。午餐的時候,食客唔太多,而且菜式又更新,有-點新鮮感。我和朋友的小食都點左Omi 蟹餅。這蟹餅炸得鬆化不油膩。口感很像真蟹餅,沾上甜辣醬,甜甜酸酸的,幾惹味。芝焗膳良肉醬意粉這意粉和正常的肉醬意粉有七成相似。那素芝士比正常芝士更軟身,而那素肉醬味道濃厚,質感和真肉醬相近,但有少少膠的感覺,但配上意粉,味道ok.野菌湯這野菌湯真心推介。這湯份量十足,質地稠厚,幾creamy, 啖啖濃厚的茹菌風味,真係令人回味。黑椒新牛堡這麵包十分軟,夾著黑椒汁素牛肉漢堡,加上醬磨茹、沙律醬和爽口生菜,真係好似麥當勞的將軍漢堡,這黑椒新牛堡比正常素漢堡無咁乾身,而且加左磨茹口感更豐富,幾好味。港式絲麥奶茶這奶茶明顯無咁creamy, 口感比較薄身,但味道有八成似茶餐廳奶茶,口感順滑,沒有澀口的感覺,帶少少燕麥奶味,感覺輕盈。在海港城$95午餐這樣豐富,好滿足

午餐的時候,食客唔太多,
而且菜式又更新,有-點新鮮感。

我和朋友的小食都點左Omi 蟹餅。

野菌湯

黑椒新牛堡

港式絲麥奶茶

在海港城$95午餐這樣豐富,好滿足

Type of Meal
Lunch
2K
季節限定•流心芋泥西多士素食餐廳之中 Green Common係我首選 食物賣相同味道 兩樣都掂 餐牌成日更新 我同閨蜜唔係vegetarians 都會定期幫襯-🥠新餐肉脆條 $43🥠新蟹餅 $46食晩市套餐 可以配迷你小食 我哋揀Omni系列之中嘅餐肉同蟹餅 新餐肉香口好食 正‼️-🥗新肌肉能量碗 $98名副其實嘅energy bowl 材料豐富營養高 有豆腐/新餐肉/紅腰豆/羽衣甘藍/藜麥/牛油果/鷹嘴豆 配香滑花生醬😌-🥘葡汁新炸魚柳燴藜麥蒟蒻米 $98蒟蒻米晶瑩剔透 粒粒彈牙 青瓜粒清爽 葡汁又充滿椰香 每匙羹飯都好juicy-🥤蝶豆花抹茶綿綿茶 $46🥤香芋烏龍綿綿茶 $46純素奶蓋系列好吸引‼️ 蝶豆花同抹茶嘅顏色撞埋一齊 非常吸睛 茶味澀中有甘 芋泥烏龍茶嘅組合 茶味subtle 芋泥少甜有口感-🥪流心香芋西多士 芋頭控嘅我 點會止步於一杯香芋奶蓋呢🤣 西多士嘅芋泥餡好多 最盞鬼窩心 係額外奉上嘅芋泥醬🥰😋 倒喺西多士上面一齊食 超級滿足
季節限定•流心芋泥西多士

係額外奉上嘅芋泥醬🥰😋 倒喺西多士上面一齊食 超級滿足
  • 流心香芋西多士
  • 新餐肉脆條
2022-11-18 75 views
-近排食得太多肉,朋友推介我去green common食素食,試吓新口味😬 原來素食都可以好飽肚同好好味🤪-葡汁新炸魚柳燴藜麥蒟蒻米:份量超多🫶🏻 第一次試蒟蒻米,口感有啲q彈,配埋有咬口嘅藜麥同香濃嘅葡汁,味道有驚喜🥰 而且新炸魚柳好香口🤪-芝脆焗豬扒意粉:純素芝士茄汁焗新豬扒,不得不提個新豬扒真係好似真豬扒🫣 成個意粉夠曬熱辣辣,平時係食肉獸嘅我都好鐘意哩個意粉💜-小食方面我哋要咗Omni新蟹餅,香脆口感絕對討人喜愛🫶🏻-近排餐廳仲推出咗戀暖香芋系列💜💜💜 我要咗一杯香芋烏龍綿綿茶,茶底香滑,配埋香芋嘅甜味真係暖入心🥰 除咗飲品,記住留肚食埋佢哋嘅流心香芋西多士,香脆多士加流心香芋內餡,滿足感超強💗

-小食方面我哋要咗Omni新蟹餅,香脆口感絕對討人喜愛🫶🏻

2022-11-17
$120 (Dinner)
  • 芝脆焗豬扒意粉
2022-11-17 60 views
行海港城嗰陣成日經過呢間 < Green Common >見到佢間舖係零售加餐廳咁啱最近有 cash coupon 就試一試佢啲素食先好多款式同配搭叫咗個季節限定 combo set迷你小食要咗Omni新蟹餅啱晒我啊因為我唔食海鮮嘅新蟹餅唔會有蟹腥味炸得香口主食就係葡汁新炸魚柳燴藜麥蒟蒻米藜麥蒟蒻米夠健康亦比較低卡路里濃濃嘅葡汁非常入味加錢將餐飲轉做焙茶拿鐵茶味突出植物奶唔會蓋過茶味最後食埋甜品流心香芋西多士甜度啱啱好唔會過膩啱晒素食人士下次想試吓未來漢堡100%植物製造冇抗生素冇膽固醇
行海港城嗰陣成日經過呢間 < Green Common >

下次想試吓未來漢堡
100%植物製造
冇抗生素冇膽固醇
2022-11-14 67 views
近年興食素菜,見到 Green Common都幾多分店所以就去佐試,都好多健康之士食円我哋嗌咗兩個餐 - 主食(1) 葡汁新炸魚柳燴藜麥蒟蒻米呢個好細粒好精緻,配埋啲葡汁好似食緊葡國雞飯,佢啲魚柳都整得好鬆脆小食 (1) ) 0mni新蟹餅呢個好多蟹肉,配埋個芝麻醬食,好開胃,送上嚟嘅時候熱辣辣主食(2)芝趣焗豬扒意粉 呢個超多芝士,口感一流,啲豬扒好鬆軟;加埋啲蕃茄醬食都好夾小食(2)新餐肉趣趣條,呢個午餐肉好脆,一啲油膩感都冇。見佢啲主食幾好味所以忍唔住嗌埋個甜品- 流心香芋西多士個西多士煎得超級香口;多士入邊已經有香芋醬,然後外面仲可以自己加,double 口味,好正最後兩杯秋冬飲品都好好飲,小甜而不漏,仲有好多層次顏色,見到都好開心-蝶豆花抹茶綿綿茶- Tiramisu咖啡下次如果有素食嘅朋友呢度就係一個好嘅選擇
近年興食素菜,見到 Green Common都幾多分店
所以就去佐試,都好多健康之士食円
我哋嗌咗兩個餐 -
主食(1) 葡汁新炸魚柳燴藜麥蒟蒻米

小食(2)新餐肉趣趣條,呢個午餐肉好脆,一啲油膩感都冇。

見佢啲主食幾好味所以忍唔住嗌埋個甜品- 流心香芋西多士

-蝶豆花抹茶綿綿茶
- Tiramisu咖啡
下次如果有素食嘅朋友呢度就係一個好嘅選擇

$150 (Dinner)
  • 芝脆焗豬扒意粉
  • 扮晒蟹餅
一入餐廳,有個專賣素食產品既小超市,大部分Green Common食到既,呢到都買到,我都買左包蒟蒻米 ($24/200g)。素肉越黎越多元化,由最初只有素豬肉,宜家連魚肉、蟹肉都有,貪新鮮既我都叫晒黎試,食落像真度幾高。因為由全植物製做,蛋白質含量高,素海鮮亦冇膽固醇,岩晒我有三高既屋企人過下口癮。葡汁新炸魚柳燴藜麥蒟蒻米 $95蒟蒻麵就試得多,蒟蒻米真係第一次試,煮後呈透明狀,細細粒,入口一下就滑入喉嚨,加埋藜麥同青瓜粒,增加口感。每100g雖然只有6 kcal,但飽肚感十足。魚柳肉雪白,肉質結實,外皮薄,而且不含炸漿或麵包糠,夠健康。芝焗膳良肉醬意粉 $95肉醬有蕃茄味,而且份量唔少,夠撈晒成碟意粉。素芝士鋪滿表面,拉到絲,但質感偏向似年糕,煙煙靭靭。新蟹餅 (跟餐送) !!推薦!!咬開見到絲絲蟹肉,同真既相似,味道質感亦唔比真既差,有啲驚喜。新餐肉脆脆條 (跟餐送)配煙燻蜜糖芥末醬,咬落卜卜脆,調味都好似真餐肉。流心香芋西多士 $46邪惡之選! 麵包係用麥包底,感覺冇咁罪惡。除左流心夾心,亦附上芋頭醬,保證每啖都食到芋頭味。提拉米蘇奶蓋 (跟餐 +$20)蝶豆花抹茶綿綿茶 (跟

葡汁新炸魚柳燴藜麥蒟蒻米 $95

芝焗膳良肉醬意粉 $95
芝焗膳良肉醬意粉

新蟹餅 (跟餐送) !!推薦!!
新蟹餅

新餐肉脆脆條 (跟餐送)
配煙燻蜜糖芥末醬,咬落卜卜脆,調味都好似真餐肉。

流心香芋西多士 $46
流心香芋西多士

提拉米蘇奶蓋 (跟餐 +$20)
蝶豆花抹茶綿綿茶 (跟餐 +$20)
同屬唇素奶蓋系列,漸層分明,尤其蝶豆花既紫藍同抹茶綠好襯,打卡一流! 純素奶蓋多到漲出杯邊,張力十足,入口幼滑輕身,提拉米蘇啡味香濃,抹茶味道偏甘苦,配燕麥奶都幾夾。
蝶豆花抹茶綿綿茶

提拉米蘇奶蓋

歡迎follow IG : fatsnow02 ,睇更多分享😆
2022-11-11
$120 (Dinner)
蝶豆花抹茶綿綿茶
提拉米蘇奶蓋
  • 流心香芋西多士
2022-11-11 40 views
因為依間餐廳仲有賣素食俾你番屋企煮,所以完全唔似餐廳嘅門面,好容易會行過籠。入到去坐低叫左2個一人餐。一人餐包一份主食同小食加杯飲品。葡汁魚柳藜麥蒟蒻米味道比賣相好!同埋蒟蒻米卡路里勁低,食完飽肚之餘仲無乜罪惡感!肉醬意粉嘅意粉煮得好好!但略嫌無乜味。素蟹餅反而最出色!有蟹嘅質感得黎個皮又脆。芋泥西多外脆內軟。蒟蒻米留出嚟嘅卡路里quota 俾曬佢😹
入到去坐低叫左2個一人餐。一人餐包一份主食同小食加杯飲品。
肉醬意粉嘅意粉煮得好好!但略嫌無乜味。
素蟹餅反而最出色!有蟹嘅質感得黎個皮又脆。
芋泥西多外脆內軟。蒟蒻米留出嚟嘅卡路里quota 俾曬佢😹
芋泥西多
芋泥西多
2022-11-11 20 views
最近肥了好多,所以開始想食得健康一點! 朋友說出外食想健康點又仍享受美味佳餚,可選擇Green Common,尖沙咀海港城原來都有一間, 我平時食得肉多,所以來到Green Monday有種refresh 感!我們叫左套餐 $95,包主菜,小食&飲品,都算抵食! 葡汁新炸魚柳燴藜麥蒟蒻米好有新鮮感,以藜麥蒟蒻米代替一般的飯,蒟蒻米,低卡高纖而且好飽肚!份量豐富,葡汁惹味可口,配搭金黃香脆的新炸魚柳滋味!脆炸新蟹餅 我最喜歡的食物,炸得剛好外脆內軟,蟹肉口感食唔停口,點少少泰式甜辣醬十分配!流心香芋西多士飯後甜品,始終忍不住餐牌圖片吸引下點了,新品流心香芋西多士好好食,中間香芋流加上奶香,芋頭控的我覺得十分滿足了!
我們叫左套餐 $95,包主菜,小食&飲品,都算抵食!

脆炸新蟹餅

2022-11-10 35 views
呢間主打素食嘅餐廳喺香港都有好多間分店,今日想食得健康啲,所以就入去試吓。💃🏼〈葡汁新炸魚柳燴藜麥蒟蒻米〉🐟🍛蒟蒻米我都係第一次食,估唔到個口感幾特別,食落都幾似食緊米飯,而且都幾飽肚,新炸魚柳炸得好香口,十足十真嘅魚柳一樣,份量好多,幾乎食唔晒添!〈芝趣焗豬扒意粉〉🧀🐷🥩🍝豬扒好大塊,啖啖口感都好滿足,意粉調味適中,食得健康又好味。〈Omni新蟹餅〉🦀唔講都估唔到係素食,因為食到口感係一絲絲嘅蟹肉,炸得好脆口,仲有泰式甜辣醬沾!〈新餐肉趣趣條〉🥓將新午餐肉切成一條條好似薯條咁,食落都幾得意,而醬汁仲可以揀煙燻蜜糖芥茉醬,或者茄汁,我就試咗前者,甜甜辣辣咁,幾開胃。〈流心香芋西多士〉🥪呢款西多士係我最推介嘅一款食物,因為芋頭蓉好多,而且唔會太甜,麵包唔會炸得太乾身,旁邊仲有一杯芋頭醬可以沾,食得好滿足!〈香芋烏龍綿綿茶〉🥛雖然烏龍茶嘅味道唔算好濃,但係芋頭香同埋奶蓋嘅味道好夾,係一杯好好飲嘅飲品,超級推介!〈焙茶拿鐵〉☕️估唔到焙茶嘅味道咁濃郁咁出,喺而家天氣涼涼哋下,飲下暖嘢,個胃都舒服好多。

〈葡汁新炸魚柳燴藜麥蒟蒻米〉🐟🍛

〈芝趣焗豬扒意粉〉🧀🐷🥩🍝

〈Omni新蟹餅〉🦀

〈新餐肉趣趣條〉🥓

〈流心香芋西多士〉🥪

〈香芋烏龍綿綿茶〉🥛

〈焙茶拿鐵〉☕️
尖咀GREEN COMMON主打素食 有feel有意境 未來漢堡以100%植物製造不含抗生素及膽固醇,配上新鮮蔬菜,十分滋味葡汁新炸魚柳燴藜麥蒟蒻米健康素食之選 蒟蒻米Q彈口感又飽肚配料有 青瓜 蕃茄 粟米 口感豐富葡汁酸酸辣辣開胃 加上炸魚外脆內軟愚柳漢堡魚柳漢堡 一個人食岩岩好素食魚柳 唔會太油膩 加上新鮮既生菜 口感清新流心香芋西多士中間一層芋泥 再另加芋泥 內外夾攻粉粉既口感 加上脆脆既面包唔會太甜 食極都想再食蝶豆花抹茶綿綿藍色吸精飲品 賣相唔錯 飲落清清地 伴帶綿密既奶油香芋烏龍綿綿茶綿密奶油 濃厚既芋頭中間一層豆奶一層芋泥飲落有奶香味 又有咬口
尖咀GREEN COMMON
主打素食 有feel有意境
未來漢堡以100%植物製造
不含抗生素及膽固醇,配上新鮮蔬菜,十分滋味

健康素食之選 蒟蒻米Q彈口感又飽肚

綿密奶油 濃厚既芋頭
中間一層豆奶一層芋泥
飲落有奶香味 又有咬口

2022-11-05 63 views
平時都會黎Green Common 食下野素食得黎又比較新式d,唔會咁悶。set 有小食,主菜,飲品($95)價錢都ok Omni 新蟹餅Set會有兩人蟹餅,個味道唔錯,真係好似蟹肉,完全唔似素食,咬落去都似一絲絲嘅蟹肉,加埋酸甜醬,夠哂惹味葡汁新炸魚柳燴藜麥蒟蒻米份量超大,魚柳俾想象中好食,有魚嘅質感又唔會太過乾身,燴飯比較重葡汁椰奶味,同購友share份量都足夠流心香竽西多士($46)竽頭控必食,中間有滿滿嘅竽頭餡料,仲有一個芋頭醬俾你淋上去,幸福感滿滿,甜甜暖暖好適合秋天食提拉米蘇咖啡(+$15)幾有驚喜,飲落都好飲食緊甜品,有一層芝士味奶蓋甜甜鹹鹹,再有香濃嘅可可味同時飲到咖啡,幾有層次

Omni 新蟹餅

葡汁新炸魚柳燴藜麥蒟蒻米

流心香竽西多士($46)

提拉米蘇咖啡(+$15)