2009-05-21 23 views
屋企人話肚餓,呢頭食宵夜都唔係咁多選擇。每次去綠茵,都係宵夜,因為其他時段,有其他的選擇,我就一定唔會去啦,心入邊,已badlist左呢間野。今次又係去綠茵消夜,我就唔肚餓,叫左一份粥餐2個人食,$28。坐低有電視睇。魚片粥,用個煲仔上,魚片唔算新鮮,但就唔腥,粥底冇魚的甜味,感覺係將一D魚片放係一D白粥度,混埋一齊食,魚片係唔同白粥搭配的,各有各味道,粥底頗稀。個糉係綠豆糉,入邊有綠豆+1舊肥豬肉+1條鐵線。係鐵線,你冇睇錯。隻糉個賣相係勝過個味道的,D燸米硬身,味道又唔好,屋企人食左1,2嗒就話唔食啦,又自動轉賬比左我食,食到最後仲有鐵線,好彩冇介親個口。下次再來?點來呀??要物色下呢頭夜晩,仲有邊間有宵夜食,連宵夜都唔想再來。好懷念以前係銀座中間個間翠豪閣,講質素同環境,我覺得點都好過呢間野,點知翠豪閣反而執左。下次想食宵夜,都係去7-11買個過出一丁返屋企煮好過。

下次想食宵夜,都係去7-11買個過出一丁返屋企煮好過。
2009-05-20
2009-04-15 9 views
陸運會第二日已經完左, 係我係li間中學既最後一個陸運會呢~不過嗌得太厲害, 喉嚨好痛, 同一個同學打算睇戲,襯仲有時間, 就去左附近既綠茵餐廳食個午餐先我食既係及第粥, 因為喉嚨痛想食清d, 加上又未試過,咁就食li款粥啦, 用「啞」煲, 好大兜咁,不過粥偏稀, 我係中意綿d偏杰身... 所以有d扣分材料好多, 整體偏咸, 所以有d重味精既感覺, 加上我又食偏淡,不過我個同學食左啖就好中意(佢食得濃味) 所以見人見智啦同學食蕃茄豬排配薯菜, 賣相唔靚, 好多蕃茄醬, 味道麻麻,茶餐廳都係食普通d好@@
不過嗌得太厲害, 喉嚨好痛, 同一個同學打算睇戲,
襯仲有時間, 就去左附近既綠茵餐廳食個午餐先

我食既係及第粥, 因為喉嚨痛想食清d, 加上又未試過,
咁就食li款粥啦, 用「啞」煲, 好大兜咁,
不過粥偏稀, 我係中意綿d偏杰身... 所以有d扣分
不過我個同學食左啖就好中意(佢食得濃味) 所以見人見智啦

茶餐廳都係食普通d好@@
2009-03-27
2009-02-05 7 views
前幾排唔想出街食飯,就嗌左呢度既外賣。我叫左個肥牛米線,我細佬就要雞翼米線。我打電話果陣,個接線生話雞翼有分水吧既同廚房既。下,有咩分別架?唔理啦,照嗌啦。肥牛米線之前都食過幾次,都唔錯既。但我唔知點解今次既肉質無咁好,好似無乜肉味又唔算太新鮮。不過,我都可以接受既。雞翼米線下次唔會嗌,我預左外賣會淋。但我食落口除左淋之外,又無咩肉味。我覺得似食緊無又淋而且無乜肉味既雞翼。米線都可以既,但又未係彈牙爽口。今餐普通,如果有時間都唔想叫外賣啦。

肥牛米線
雞翼米線

今餐普通,如果有時間都唔想叫外賣啦。

2009-01-19 11 views
2009-01-11。天 水 圍,又 係 去 做 野,做 完 野 已 經 係 差 不 多 食 晚 飯 時 候,於 是 就 走 去 銀 座 搵 地 方,搵 野 搵 去 最 終 都 係 去 返 港 式 餐 廳──綠 茵 餐 廳。呢 間 野 友 愛 都 有 間。天 水 圍 呢 間 就 頂 多 光 顧 不 多 過 五 次 一 年 來 計。呢 間 好 大 間,檯 與 檯 之 間 好 闊 落,可 能 有 窗 可 以 睇 到 街 景 關 係,所 以 感 覺 周 圍 環 境 好 舒 服,有 坐 底 就 唔 願 走 既 感 覺。前 後 叫 左 逍 遙 假 日 下 午 茶 套 餐「吉 烈 豬 扒 沙 律」(點 解 係 下 午 茶?因 為 重 未 到 六 點),日 式 拉 麵「蘭 洲 菜 肉 餃 湯 拉 麵」兩 個 餐 及 兩 杯 加 大 奶 茶。綠 茵 餐 廳 水 準 間 間 都 可 以 保 持 均 衡。兩 樣 食 物 都 十 分 愛 不 惜 口,當 中 以 沙 律 來 說,沙 律 够 凍 但 沒 有 雪 塊,沙 律 醬 合 適 不 至 於 過「傑」。當 晚 的 奶 茶 沖 得 真 係 好 正。最 後 有

最 後 有 D 唔 明 點 解 蘭 洲 菜 咁 似 紫 菜?可 能 我 見 識 少 掛。
吉 烈 豬 扒 沙 律
蘭 洲 菜 肉 餃 湯 拉 麵
$35 (Tea)
吉 烈 豬 扒 沙 律
蘭 洲 菜 肉 餃 湯 拉 麵
2008-11-28 7 views
因為有朋友請食野,於是去綠茵食我第2份下午茶,我要左份葡式豬扒包+雜果沙律飲凍檸水;而朋友就要一碗魚皮餃米粉+凍檸水,平我$2,但佢話碗野幾好食,次次去親都只會食呢碗野!!但我個豬扒包,佢一黎我已經o咀,同平時食開嗰d唔同law... ...人地硬包,佢係軟包,塊豬扒比個包細一半= = d沙律睇個樣已經唔開胃,d青瓜一入口已經知道唔新鮮>.<

朋友ge魚皮餃米粉,佢將米線轉米粉
$24 (Tea)
  • 魚皮餃米粉
2008-04-01
嘩..今日食左一碟本世紀超硬中式牛柳(其實佢比左一碟千年雪藏薄牛扒比我)..趙左成五分鐘都未趙得開..最後要成舊吞落去...咁既質素, 仲差過去D陳年世紀懷舊餐廳既質素...價錢極貴...大家以後唔好上當!
石頭中式牛柳
2008-03-16 5 views
係餐廳食蒜香骨或椒鹽骨, 好多都自動改為用豬扒, 見到都失望, 呢間真係用金沙骨做, 不過手勢就成日唔同, 有時新鮮骨煮, 外脆內軟, 有肉汁, 超正!今次就唔新鮮, 又硬又乾...仲好過比豬扒嘅...
係餐廳食蒜香骨或椒鹽骨,
好多都自動改為用豬扒,
見到都失望,
呢間真係用金沙骨做,
不過手勢就成日唔同,
有時新鮮骨煮,
外脆內軟, 有肉汁, 超正!
今次就唔新鮮, 又硬又乾...
仲好過比豬扒嘅...
好耐都沒有去食,訓晚去食西餐,賣相同扒王之王有得比美。天水圍多數食市西餐賣相如狗飯。這次令我另眼雙開,值得推薦!龍哥的西餐!!
好耐都沒有去食,
訓晚去食西餐,賣相同扒王之王有得比美。
天水圍多數食市西餐賣相如狗飯。
這次令我另眼雙開,值得推薦!
龍哥的西餐!!
2006-09-02 4 views
我以前都幾成日幫趁呢間野,因為我就住附近,又無咩食肆,唯有揀佢....我記得有一次我病左,去呢到食碗牛奶麥皮,食左幾口,才發現有d一點點黑色的東西,咁我將d黑點放起紙巾到睇下啦......嘩!!原來係曱甴呀!重要有成十多隻!!個刻真係好嘔心!記得再有一次去食lunch,有個侍應公然咁起到追打老鼠,老鼠就係食客當中走黎走去,我幾驚佢走黎我個到呀!超唔衛生!之後,我就無去過啦!憎死呢間野呀!
之後,我就無去過啦!憎死呢間野呀!
2006-08-02 14 views
俊宏軒都有間綠茵閣餐廳,同集團但唔同老闆。地址:天瑞路88號俊宏軒商場G5-7號屋企冇早餐食既時候,就會叫呢度既外賣!差唔多次次都會叫呢度既粥餐,$19有粥+腸粉。呢度既粥底唔可以比美出面專賣粥既粥店,但食得出唔錯,都尚算綿,不過真係唔少味精,因為食完都覺得口渴。FOR 皮蛋瘦肉粥,D瘦肉係雪藏貨,所以真係好差,第1次叫外賣,佢比左勁多D瘦肉,我就一D都食唔落口,所以以後每一次我都會叫少瘦肉!呢度既腸粉做得唔錯,幾煙UN,食落有口感,唔會一食就冇果種。總括都食得過既,$19..PS佢有潮州麵餐,家姐最中意食墨丸河+油菜/DIRNK $20 ONLY!PSS:唔中意堂食,因為好多人SMOKE.
俊宏軒都有間綠茵閣餐廳,同集團但唔同老闆。

地址:天瑞路88號俊宏軒商場G5-7號

屋企冇早餐食既時候,就會叫呢度既外賣!

差唔多次次都會叫呢度既粥餐,$19有粥+腸粉。

呢度既粥底唔可以比美出面專賣粥既粥店,

總括都食得過既,$19..

PSS:唔中意堂食,因為好多人SMOKE.

2005-10-02 0 views
以後都吾想再去尼間!! 第1:服務吾好.. 但又吾可以話好差.. 第2:食物質數下降得好嚴重.. 第3:時間比例真係吾得.. 要等到鬼甘內的!!之前都黎過尼間食完2.3次..講返今次拉.. 我同姐1入去搵位.. 係就係有個人行埋黎問我地幾多位.. 之但係當我話" 2個位要非吸煙區"個陣.. 佢帶左我地去.. 但係吾係2個位尼.. 係要同d 陌生人share .. 我話吾想.. 佢就好似死都吾逼住人要share 甘// 個樣仲要係" 係冇位架拉.. 想點" 既樣.. 之後等左3個字就等到2個位拉.. 坐到去叫左個炸醬麵同餃子.. 前者25 蚊.. 後者18蚊.. 加多1杯紅豆冰.. 先講炸醬粗麵先!! 1: 好細好少.. 粗麵尼講我個人覺得似幼麵多d .. 油好多.. 好難食.. 好慘係用筷子係分吾開d 麵架.. 好明顯係做得好馬虎.. 都未完成整好就上碟加醬.. 跟例湯.. 碗例湯好大味精..好味又點.. 吾健康牙ma .. !! 好吾滿意的..!! 之後到炸餃子.. 講真!! 完全同餐牌吾同樣既.. 佢話日式餃子.. 冇話炸餃子咼.. 我好想叫佢換!!! 1: 完全吾熱..
之前都黎過尼間食完2.3次..
1: 完全吾熱.. 2: 真係油到麥甘..
3: 好少料.. 又細件咼.. !!!仲有好多.. 數吾晒的!!!
之後杯紅豆冰.. 係紅豆下"野" 子汁同花奶在上.. 紅豆只有好少.. 但係d 汁
同d 冰就落到鬼甘多.. 真係紅豆冰!!!
完全吾滿意.. 食到有餘的!!
以後我都吾會再黎!!!!
2005-07-09 10 views
尋日係銀座打完機, 見肚餓走去二期食d野...見佢有下午茶3拼叫o左個吉列豬扒拼沙律同薯條+荔枝綠茶,吉列豬扒係即炸ge好脆,但薯條就一早炸定上果時淋晒而且冇味要落鹽,沙律雖然係即整但好酸=.="+2蚊要o左杯荔枝綠茶綠茶味重冇晒荔枝味,有d甘甘地
尋日係銀座打完機, 見肚餓走去二期食d野...
+2蚊要o左杯荔枝綠茶綠茶味重冇晒荔枝味,有d甘甘地
2005-06-22 9 views
一D 效率都冇.....20:45打電話去叫外賣...21:30都未到..成45分鐘....打電話去問....個阿姐仲要態度極差:想問多句仲要CUT 埋線....最後個外賣22:00 先到....天水圍送外賣去天水圍洗唔洗75分鐘呀....過埋海送去灣仔都得啦....
一D 效率都冇.....20:45打電話去叫外賣...21:30都未到..成45分鐘....打電話去問....個阿姐仲要態度極差:[送左出去喇,等下啦!]想問多句仲要CUT 埋線....最後個外賣22:00 先到....天水圍送外賣去天水圍洗唔洗75分鐘呀....過埋海送去灣仔都得啦....
2003-07-26 7 views
想食鹽,去綠茵啦!!有一次約我男友哥哥去綠茵食早餐,我order咗一份早餐,係火腿炒蛋一碟加沙茶牛肉通...唉...火腿炒蛋炒得唔ok,有d鹽過鬼,有part一d都無味..碗通粉...help...好咸...我要叫wateress俾一杯水加落通粉溝淡d,我好記得我加哂一杯滾水先好過d..真係食鹽好地方
想食鹽,去綠茵啦!!
火腿炒蛋炒得唔ok,有d鹽過鬼,有part一d都無味..
真係食鹽好地方
2000-07-09 9 views
海南雞有毛,西冷話七成孰最後只有五成.個暑期工仲冇關水, 成地濕!