2014-08-12 1784 views
早兩天晚上,到天水圍会一会波友, 經過一輪激戰球賽之後大家也肚餓了, 時間已到十一點多,沒有太多餐廳的選擇,於是到了這間茶餐廳,點了一個五人餐,……梅菜扣肉……黑椒牛仔骨……豆豉鯪魚油麥菜……豬頸肉……菜脯炒蛋, 但味道卻差得 離奇………………梅菜扣肉…… 梅菜極少,扣肉完全沒有味……差。豆豉鯪魚油麥菜……只見到有數粒豆是及油麥菜。黑椒牛仔骨……像香口膠一樣。其他兩款,只是能夠放入口吧,完全沒有美味可言。味道差的程度,完全不能夠接受,只此一次。。。
梅菜扣肉…… 梅菜極少,扣肉完全沒有味……差。

豆豉鯪魚油麥菜……只見到有數粒豆是及油麥菜。

黑椒牛仔骨……像香口膠一樣。

其他兩款,只是能夠放入口吧,完全沒有美味可言。

味道差的程度,完全不能夠接受,只此一次。。。
2014-04-20 848 views
有時候真的覺得傳媒說得對,天水圍就如一圍城,不論娛樂還是購物,都係沒得選,又或者可以甘講,係沒咩好的商鋪好選!當然覓食也是一樣,唉。來到了銀座,基本上d餐廳都試食過,一時之間不知去哪間好,甘岩一入門口就見到呢間翠茵茶餐廳,所以都懶得念了,就和同事一齊去呢間食,睇佢鋪面都幾整潔,心念應該難食都有個譜,加上茶餐廳都好,因為起碼可以嘆杯正奶茶,點知午餐大致上43蚊一個餐,我地三個人,但我顧住影其他人的野食,沒影自己的我自己就叫左西芹魚柳飯,很一般,沒什麼味道,真的吃了也不會記得吃了什麼。每一份餐都有餐湯和飲品跟,我叫了熱奶茶,我還打算飯難吃就算了,可是至少有杯奶茶搭救呀,點知。。杯奶茶好難喝!它是那種喝完一啖之後會有很澀的茶味停留在口腔,奶味不足,茶味太澀,完全找不到好飲的一處,所以是在很失望,以後都不會光顧了。

餐湯
豆腐火腩飯
扣肉飯?
2014-01-06 452 views
本身打算煮飯仔,但打完球休息陣再行下已經六點,買完餸返到屋企準備材料同煮都已經好夜嚕,所以就出街覓食。住係天水圍十七年既小妹,見証住天水圍既變化,從前銀座這個算為大的商場,到現在各屋苑都有一間專屬商場在左近。而且銀座既食肆一間一間的改變,不停的易手,而小妹亦當然中伏不少。綠茵餐廳,卻由小妹小學二年級到現在還繼續營業,真的不得不讚他厲害!是晚,諗唔到食乜好,同衛斯里經過就入去了。為左滿足顧客不同需求同迎合天氣既變化,綠茵都與時並進,提供好多不同菜式以供選擇,由西式晚餐、鐵板餐、粥餐、粉麵餐、湯飯餐、拉麵餐、小菜、煲仔飯、兩人小菜餐等等,看到眼花撩亂,花了一點時間才能決定點什麼。最後眼闊肚窄既我們,叫了二人餐、額外加一道小菜:二人餐$126(包兩碗飯、兩碗例湯,熱飲+$8)1. 西檸雞2. 咕嚕蝦球額外點了:3. 玉子豆腐海鮮煲例湯豬骨西洋菜湯,味精不算多,還是茶餐廳的質素吧西檸雞西檸汁澎湃無比,以致賣相好似芒果啫喱上的炸雞,雞扒的雪藏味經過油炸後還是隱弱的存在,而且顯然西檸汁還未煮好,因西檸汁還是一舊一舊像極啫喱般。小妹接受不了那西檸汁的味道,把沾上汁的雞剝皮再吃。咕嚕蝦球橙紅色的咕嚕蝦

最後眼闊肚窄既我們,叫了二人餐、額外加一道小菜:

二人餐$126(包兩碗飯、兩碗例湯,熱飲+$8)
1. 西檸雞
2. 咕嚕蝦球
額外點了:
3. 玉子豆腐海鮮煲

例湯
豬骨西洋菜湯,味精不算多,還是茶餐廳的質素吧

西檸雞

咕嚕蝦球
橙紅色的咕嚕蝦球典型的以青椒、紅椒、洋蔥、菠蘿一同炒煮,蝦球雖乃雪藏蝦,但尚算彈牙,而且份量頗多,略嫌味道過酸,要送多兩口飯才能解酸

玉子豆腐海鮮煲
出住煙咁上枱,熱辣辣,份量適中,味道雖然較淡,但不是無味,只是沒有頭兩道菜的濃味,但小妹卻喜歡得很,海鮮方面,有班塊,蟹柳,日本魚蛋和魷魚,再以小棠菜作底,不錯

餐飲
檸水,一共有五塊厚度適中的檸檬,令人意外
好立克,夠好立克粉

食物中規中距,只是明顯餐廳人手不足,令到落單、執枱較慢
若然再有機會到訪,會試試煲仔飯和生滾粥品!
西檸雞
熱檸水、熱好立克
咕嚕蝦球
玉子豆腐海鮮煲
2014-01-05
2012-04-26 231 views
十二點打烊,晚上十一點唔夠就關冷氣,呢d事情只會在大陸才發生。牛腩河可以一試,小菜碟頭飯水準普通。因鄰近酒店,環境嘈雜皆因自由行旅客。可能唔憂做,食物水準普通極。
2012-04-25
$30 (Last Night Supper)
2012-01-20 209 views
jan 01, 12因為閉關完畢.......諗到可以去食早餐,就份外興奮同醒神..........叫咗 :1) 中式早餐 (hk$28)i) 粥-粥喺我嘅首選,揀咗肉丸粥-無諗過會用瓦煲上咁大陣象,所以都好大窩吓-個粥底有米花,綿,味淡,自然.........起碼唔會勁+味精,這正是我今日想要嘅味道-除咗有蔥花外,原來仲有少少芫茜同中芹..........估唔到佢都幾有heart喎-肉丸質感彈,少爽,本是很好..........不過咬多2啖,就食到豬肉有些少豬燥味-以前曾同食友研究過點解有時食到d豬肉...........有陣唔好嘅豬燥味(並唔豬肉味嗰隻)..........佢話喺屠宰時處理不當嘅問題-今早唔會有好強嘅食力.........食咗1/3左右,個胃比咗個message叫我要停手了 ii) 腸粉-其實仲會有其他選擇,例如豉油皇炒麵啦,糉啦同飲品-就算腸粉都有叉燒,蝦,牛等,不過我今日啱食齋腸-雖然話即叫即..........但上到我枱時,只喺暖啫-基本上喺滑,而個質感同平時食到嘅布拉腸粉唔多同........平時嗰d顏色米白d,入口會腍身d.........呢個顏色透d,

1) 中式早餐 (hk$28)
i) 粥
-粥喺我嘅首選,揀咗肉丸粥
-無諗過會用瓦煲上咁大陣象,所以都好大窩吓
ii) 腸粉
-其實仲會有其他選擇,例如豉油皇炒麵啦,糉啦同飲品
-就算腸粉都有叉燒,蝦,牛等,不過我今日啱食齋腸
-雖然話即叫即..........但上到我枱時,只喺暖啫
-基本上喺滑,而個質感同平時食到嘅布拉腸粉唔多同........平時嗰d顏色米白d,入口會腍身d.........呢個顏色透d,口感類似有點陳村粉feel,有點韌性同彈性,好彩我叫咗齋腸,所以可以當佢喺陳村粉咁食
-同樣食唔晒........食剩3條因個胃又比咗個message叫我停手
2012-01-01
$28 (Breakfast)
2011-01-01 70 views
呢日同屋企人度食個午飯,見係茶餐廳。就對佢既出品總會有期望。不過希望越大,就失望越大。雖然我地叫左兩個炒粉麵,不過味道就未能符合預期。花生雞腳湯是日例湯也,對呢個例湯無乜好感,都無乜討厭也。星洲炒米呢個就屋企人叫既,佢話料都幾足既。不過味道就麻麻地啦,覺得個炒米比較油左。而且個炒米就鹹左小小,就有舊炒蛋。個賣相已經麻麻地,仲要炒蛋,未能接受也。沙嗲肥牛炒河我對呢個期望大,不過都令我好失望。平生以來,好難得食沙嗲會無沙嗲。雖然雞有雞味,魚有魚味係好廢既廢話。但炒完一沙嗲味,又真係難得既佳作。個河粉可取之處就係唔太油,算係亡羊補牢既。而配料方面,肥牛都算幾多,不過韌左小小。但我有唔明,點解個炒河會加菠蘿呢?唔係話唔好食,係有怪姐。凍奶茶呢個算唔錯啦,最少奶有奶味,茶有茶味。個凍奶茶茶都算幾濃,算係咁啦。其實,呢度可取既地方相信只有環境。坐得算舒服同企理既,不過野食就真係好麻麻啦。仲有無機會翻兜,我諗機會好渺茫啦。
我地叫左兩個炒粉麵,不過味道就未能符合預期。

花生雞腳湯
是日例湯也,對呢個例湯無乜好感,都無乜討厭也。

花生雞腳湯

星洲炒米
而且個炒米就鹹左小小,就有舊炒蛋。
個賣相已經麻麻地,仲要炒蛋,未能接受也。

星洲炒米

炒蛋

沙嗲肥牛炒河
個河粉可取之處就係唔太油,
唔係話唔好食,係有怪姐。

沙嗲肥牛炒河

凍奶茶

諗機會好渺茫啦。
2010-12-10
2010-12-29 46 views
N 年冇去天水圍, 完全唔同晒...睇完樓諗住快手食個下午茶, 所以是但走入一間茶餐廳, 心諗總會好過大家 X 同大快 X 既...老婆叫左最普通既西多 + 熱奶茶, 16 蚊既價錢算是 OK 啦, 但麵包過薄啦... 炸完後中間凹晒落去, 味道係 OK 既, 但唔好睇嘛, 奶茶普通啦...自己叫左個青胡椒牛扒焗飯 + 熱檸茶. 老實講我就食唔到任何青胡椒味, 只係茄汁牛扒飯加芝士焗一陣而已. 但茄汁幾香, 不過牛扒又係太薄, 焗到變左牛肉乾... 但又係 32 蚊既價錢, 可以要求咩呢...又唔得係熱檸茶, 未篤都 "喼" 到飛起... 加左 3 匙糖先頂得順...又係個句, 每人 24 蚊消費, 我就唔會要求咁多架啦, 求其唔係難食就收貨了...
N 年冇去天水圍, 完全唔同晒...
2010-12-26
$24 (Tea)
2010-10-18 45 views
今天跟媽媽去銀座逛街之餘,順便去綠茵吃點東西。(其實,本來要去某某快餐店。因為發生了某吵鬧事件而改變主意。)我叫了簡單的西多士,餐飲為凍檸七。.西多士,我覺得裡面的配料不差,還份量大足。可惜,唯一失敗點就是外皮太油膩,而且完全不脆。感覺就是隨便地炸完也罷的西多士,加上糖漿只在吃油跟糖,沒有其他的味道。總覺得現在的綠茵跟幾年前的它,很不同呢,差了很多耶……加上價錢貴了點…希望下次有改善吧。
今天跟媽媽去銀座逛街之餘,
順便去綠茵吃點東西。

我叫了簡單的西多士,餐飲為凍檸七。

總覺得現在的綠茵跟幾年前的它,
很不同呢,差了很多耶……

加上價錢貴了點…

希望下次有改善吧。
法蘭西多士
2010-10-11
$19 (Tea)
2010-09-24 31 views
今天,有一位好姊妹在天水圍商場裏負責她的合唱團舉行節目表演,第一個表演場地就是天水圍商場,她要求找幾位義工幫手,其中一個就是我了.還比預期早到半小時,我便獨個兒到附近的茶餐廳醫肚.由於想找一個近表演場地的茶餐廳,眼見這一間"綠茵"人流量也算多,心想,應該都不會太差的,所以最終便來了-綠茵餐廳.來到綠茵,也見到很多套餐,有粥,牛什,西式快餐等,但由於我只有半小時,所以最後便揀了一個精選午餐-粟米火腿繒雞絲飯.這一個精選午餐有西湯,主菜及餐茶. 可惜這一碗忌廉湯很淡,很水,不是很香濃的忌廉味,餐飲凍飲已經是要加錢(還要加$3),但份量就很少了,你可以看看杯子是那麼細小啊,唯有希望主菜又好味又大碟啦.不用等多久,主菜粟米火腿繒雞絲飯已到了.單看外表很像麻麻地,不過要親口食才知味道如何.吃了第一口後,感覺真的很差,因這一個飯又不熱又不暖,要減分. 吃多幾口後,真的覺得這一碟粟米火腿,很像中學時期的我上家政堂,就是地門牌的粟米汁加水後的飯,味道和我中學時期煮的一樣,難道內裏的廚師只是上了幾堂家政課便來當廚師,還有雞肉很"鞋",完全令我失望.由入到餐廳到埋單走人也不用30分鐘.真的不明白為何這間餐
真的不明白為何這間餐廳人流量那麼多.難道天水圍的街坊沒有其他選擇,下一次再來天水圍便試試戲院對面的日式料理.

忌廉湯
加$3的凍檸檬茶.
粟米火腿繒雞絲飯
2010-08-29
$37 (Lunch)
2010-08-14 45 views
TOY STORY3實在太受歡迎啦~~網上購票查到天水圍戲院才有位,加上價錢好平,才決定早上先出天水圍看戲,看完入返屯門行(宅女難不開本區? XD)還有一小時才開場,當然要食早餐啦.明明早幾天上開飯查這商場有什麼食店?查來查都查不出有此餐廳.(怪~)本來求期去大快活,但我見有茶餐廳就立即說轉地點.(試下新野).企在門口阿姐已經大聲地問我們幾位?我們說看看先(睇緊餐牌)她就走回入去,考慮了一陣我們再入店反而無人理我們 XD.這時候店內都有九成滿了,求其坐門口位,無耐阿姐奉上熱茶立即問我食什麼?(下..都未諗好..)早餐款式非常多元化,有中式的粥粉麵,有西式的扒腸蛋.我試個中式餐,生滾魚片粥配咸肉糉,沒有額外飲品的了.老友就點了墨魚卷公仔麵(crossover?),拼煎蛋煙肉甜餐包,熱好立克.等食時再看餐牌,原來有即拉腸粉喎,好吸引加上價錢統一$13,所以就點多碟蝦腸一齊食.生滾粥估不到是用瓦煲上!!!個煲真係勁熱辣辣,不是將熱粥倒入去扮野.面頭有幾粒油炸鬼和大量蔥粒.粥底略稀,食到一半變得成粥水狀.鯇魚片真的一讚啊,量多而且很鮮甜.隻糉比隔離檯食緊那隻細(<--很計較的人),我食
TOY STORY3實在太受歡迎啦~~

),我食咸肉糉是不食餡的,平時食到的是糯米多過餡,這個則相反超多肥豬肉在入面(驚),最後了下了下放得幾口入肚.個甜豉油幾好食,不太濃.

試了一條墨魚卷,好得喎.墨魚膠入面仲有粒粒墨魚肉,勁彈口感
.至於蝦腸都不錯,幾鐘意食呢度的豉油,甜甜香香.腸粉皮幾滑幾爽,起碼不會咬到成劈糊,雪藏蝦當然不好吃啦淋劈劈的,不過賣這價錢算可以收貨了.

無聊人(<--自己
)留意到奉上的熱茶都幾好味架,淡得來有茶香,本身鐘意淡味茶.時間關係所以飲得一杯咋~
用瓦煲上既生滾魚片粥
咸肉'傻',隔離檯大隻好多架
幾特別的墨魚卷
抵到爆蝦腸
2010-08-08
$30 (Breakfast)
用瓦煲上既生滾魚片粥
抵到爆蝦腸
  • 生滾魚片粥
2010-03-30 17 views
早幾日師傅百無聊賴一條友黎左呢個商場行, 以行街為名, 搵野食為實; 但由於一個人食野嘅份量真的不多, 所以選擇亦不大! 盲中中行到黎呢間食店, 見佢光光猛猛就行左入去, 點知.......行到入去, 人唔算多, 可能過左放飯時間, 於是師傅求其搵個位坐底, 就即刻睇下有咩好食同有咩想食! 點知左睇右揀, 都搵唔到有咩吸引師傅, 感覺係叫唔落口, 最後喺冇咩方向下, 就望住個休閒下午茶嘅廚師推介, 叫左蒜香雞扒飯, 而餐飲係凍檸茶!等左一陣就有得食, 蒜香雞扒飯賣相其差, 一望埋去師傅都飽左咁濟, 呢一朝果然使得, 如果唔係d客人點食飽呀? 喺咁嘅情況下, 師傅唯有頂硬上, 先試下塊雞扒, 果然不出師傅所料, 雞扒又乾又鞋, 試問有幾可會試到雞扒係鞋架? 而且煎得一d都香, 絕對唔好食, 加上蒜香汁賣相甚差, 似茄汁非茄汁, 蒜蓉汁非蒜蓉汁, 不倫不類, 一個字 『差』! 凍檸茶亦屬一般, 冇甚驚喜!總括而言食物質素唔合格, 水準之下, 服務普通, 環境尚算舒服, 價錢廿八蚊個餐包埋凍飲, 都接受到! 最後當然係師傅真係食到謝晒, 冇晒心機之餘當然仲有食淨啦, 所以亦帶出左一定冇下次,

, 一個字 『差』! 凍檸茶亦屬一般, 冇甚驚喜!

總括而言食物質素唔合格, 水準之下, 服務普通, 環境尚算舒服, 價錢廿八蚊個餐包埋凍飲, 都接受到! 最後當然係師傅真係食到謝晒, 冇晒心機之餘當然仲有食淨啦, 所以亦帶出左一定冇下次, 就算價錢再平亦不能再去, 是次食評絕對要比喊面
!
餐牌
蒜香雞扒飯
凍檸茶!
$28 (Tea)
餐牌
2009-12-02 13 views
呢頭無乜茶記可選擇, 每次都係無辨法之下先幫襯, 佢D野真係越來越差, 價錢貴, 量少, 味道差! 食左個廈門炒米, 竟然成碟野係白色! 完全無酸味! 我從來未食過一碟白色O既廈門炒米!
2009-11-19
$40 (Lunch)
(Non-member)
2009-11-19 27 views
食左咁多年焗豬,第一次食到咁難食,飯少,豬排少,仲要燶左大半,見已經唔好睇,味又唔好味,量又少,價又唔平,咁算點呀最後要去老麥買多過餐,浪費我$38,仲要我等半個鐘,真係EQ低D都反枱.

極差,燶到飛起,豬排又細又少又薄
極差,燶到飛起ZOOM近D
2009-11-19
2009-08-13 15 views
呢一日既午餐唔知食乜好,就黎左呢間食。呢間之前都裝修過既,好似企理左小小啦。黑椒牛柳炒麵麵就整得幾好食,好煙韌爽口。個汁就鹹左小小,都預左架啦。牛柳唔新鮮就預左架啦,我估可能係早餐賣唔哂既牛扒而整成既。水餃河唔知點解等好耐,我個炒麵食完都未黎。個水餃似係急凍水餃,無乜特別。而河粉都好爽口。野食都係好普通,無乜特別都唔想黎。
呢一日既午餐唔知食乜好,就黎左呢間食。呢間之前都裝修過既,
好似企理左小小啦。

黑椒牛柳炒麵
麵就整得幾好食,好煙韌爽口。個汁就鹹左小
小,都預左架啦。牛柳唔新鮮就預左架啦,我估可能係早餐賣唔哂
既牛扒而整成既。
水餃河
唔知點解等好耐,我個炒麵食完都未黎。個水餃
似係急凍水餃,無乜特別。而河粉都好爽口。

野食都係好普通,無乜特別都唔想黎。
黑椒牛柳炒麵
水餃河
2009-08-06
It is so good that this restaurant offers vegetarian food. I went through some leaflets yesterday. I found that in my neighborhood, only this restaurant offered vegetarian food.I ordered the Lo Han Vegetables Rice at around 9:55pm and it arrived at about 10:30pm. The vegetables were still hot but the rice was cold. A somewhat big temperature difference. This was the only thing I was not happy about.The taste was good. The amout was adequate.

Rice with Lo Han Vegetables
2009-06-24