2024-09-19 288 views
竹林樹影,每位店員嘅穿着都配合中國風!👉🏻九曲紅梅 $12/位中國紅茶,口感柔和,入口順滑,後味清新!👉🏻龍井烤雞 $138龍井茶葉熏香,茶香深入肉質,雞皮都幾酥脆,肉香同茶香交織,配辣醬,風味更加豐富!👉🏻粉絲裹蝦 $108店員即席煮,較時間制5分鐘後就食得,約有十隻開背蝦,加上特製醬汁爆香,粉絲勁入味,每隻蝦都好彈牙!👉🏻老紹興蔥油腰花 $128新鮮豬腰加埋香蔥同紹興酒一齊炒,調味適中,仲有芽菜底!👉🏻魚湯小青菜 $58魚湯濃郁,湯色清澈,味道鮮美,白菜仔份量唔算少!👉🏻茶香奶凍 $28有一層薄薄焦糖,脆脆的,奶凍好滑嫩,淡淡茶香,唔會過膩,又保留左茶嘅韻味,真係好驚艷!
竹林樹影,每位店員嘅穿着都配合中國風!

👉🏻九曲紅梅 $12/位
中國紅茶,口感柔和,入口順滑,後味清新!

👉🏻龍井烤雞 $138

👉🏻粉絲裹蝦 $108

👉🏻老紹興蔥油腰花 $128
新鮮豬腰加埋香蔥同紹興酒一齊炒,調味適中,仲有芽菜底!

👉🏻魚湯小青菜 $58
魚湯濃郁,湯色清澈,味道鮮美,白菜仔份量唔算少!

👉🏻茶香奶凍 $28
2024-09-19 272 views
性價比非常高既中菜,味道唔錯又抵食,難怪超多人等位~❤️龍井烤雞 龍井烤雞下面放左龍井茶葉,將龍井氣薰滲入雞肉中,燒得外皮金黃酥脆,內裡嫩滑多汁,仲有龍井茶嘅淡淡清香,味道有層次,好高質🧡綠茶蛋蒸肉 蒸肉餡細膩軟嫩,蒸蛋香滑又綿密,簡單樸實既味道,好有家既感覺💛江南熏魚 熏魚外層香脆,魚肉鮮嫩細膩,經過熏製後帶有獨特嘅煙燻香氣味,鹹甜適中,非常惹味💚海苔松仁麻球 炸得金黃香脆,煙煙韌韌既口感,再加上中間一層海苔軟心,口感豐富,必食呀!!💙魚湯小青菜 魚湯清甜鮮美,青菜好細嫩,吸滿咗魚湯嘅精華,爽口清甜又有淡淡既鮮味
性價比非常高既中菜,味道唔錯又抵食,難怪超多人等位~

銅鑼灣希慎廣場開咗一間新餐廳呀🍽️,呢幾日經過都見到大排長龍🚶‍♂️🚶‍♀️,今晚決定同朋友book枱過嚟食返餐飯🍴龍井烤雞 $138🐔 雞肉烤得恰到好處,表皮金黃酥脆✨,肉質鮮嫩多汁💦。龍井茶葉的清香浸入雞肉中🍃,唔單止係味道,仲帶有一種特別的香氣🌸,食完之後會有種清新感🍃。配搭白飯真係無得輸🍚粉絲裹蝦 $108🍤 呢個價錢絕對值得💰!開背蝦新鮮得黎🦐,粉絲包裹住蝦肉,口感特別,咬落去有種Q彈感🌀。蝦肉鮮甜🍬,粉絲吸收咗蝦汁,味道一流🌟砂鍋西施豆腐 $88🍲 個名都幾有詩意📜!嫩豆腐滑溜溜🍮,加上青豆、蝦仁同埋韭黃🥗,味道豐富。豆腐吸收咗所有材料的精華🌿,特別適合而家呢個天氣食🌧️,暖身又暖心❤️金沙雞翼 $68🍗 鹹蛋黃香氣,真係非常吸引🌟!雞翼炸得金黃酥脆✨,鹹蛋黃醬汁包裹住,入口時會有一種鹹香的味道😋食落去不會覺得油膩,絕對係推介前菜👍紅酒糟圓子 $38🍷 小芝麻湯圓配上酒釀🍡,口感軟滑,酒香淡淡🍶,唔會太過甜膩🍬,正好收尾。每一口都係幸福感😊,特別係飯後食🍽️,簡直係完美的結尾🎉整體來講📊,呢幾道菜式無論係味道、呈現都係相當出色🌟。每一樣都有自己獨特的風味🌈。價錢合理💵,環境又舒適🏠,真
今晚決定同朋友book枱過嚟食返餐飯🍴

食完之後會有種清新感🍃。配搭白飯真係無得輸🍚

砂鍋西施豆腐 $88🍲 個名都幾有詩意📜!嫩豆腐滑溜溜🍮,

整體來講📊,呢幾道菜式無論係味道、呈現都係相當出色🌟。
每一樣都有自己獨特的風味🌈。價錢合理💵,環境又舒適🏠,真係一個適合聚會或者慶祝的地方🎉。下次有機會再來🔜
,一定要試埋其他菜🍽️!
Type of Meal
Dinner
2024-09-18 323 views
同事個個北上都會推介依一間中菜餐廳🍴估唔到依家香港都開左一間🌸即刻帶呀媽去👩‍💼餐廳門口好有中國氣息😂門口仲安排咗人喺度彈古箏😎如果外國朋友嚟到,不妨考慮帶佢嚟呢間餐廳☺️.🐣龍井烤雞 $138餐廳既招牌菜😍黎到點可以唔叫佢‼️底層放左龍井既茶葉煙燻♨️住,等啲雞吸到啲茶味🍵 烤雞層皮好脆口,肉質嫩滑多汁💦.🦐粉絲裏蝦 $108店員會先淋上秘製醬汁,再係我地面前即烹調♨️一拎起個蓋,蒜味好出🧄,粉絲煮到好入味👍🏽蝦彈牙爽口😆如有果少啲油會更好.🐽東坡仔排 $148都係依個餐廳既招牌菜😍好岩拎黎送飯🍚酸酸甜甜相當開胃🤤肉質鬆化😋底下仲放左一個小蠟燭🕯️唔會話怕凍晒.🐟 西湖蒪菜斬魚圓 $68/位食得出魚圓係用真既魚肉整成😍食落去一啲腥味都無,仲要無骨‼️魚湯仲要超鮮甜,依款係香港限定款式黎☺️.🍡紅酒糟圓子 $38配上芝麻湯圓,酒味唔會話好濃.🥣西湖桂花藕粉 $28
🐣龍井烤雞 $138

🦐粉絲裏蝦 $108

🐽東坡仔排 $148

🐟 西湖蒪菜斬魚圓 $68/位

🍡紅酒糟圓子 $38
配上芝麻湯圓,酒味唔會話好濃
🥣西湖桂花藕粉 $28
睇個名叫「綠茶」 其實唔係日本餐廳而係經典江南新浙菜名店既首間香港分店香港限定菜式更加係由米芝蓮名廚主理新開張期待更加有follow 社交平台獲得一份「麵包誘惑」一磚厚多士x雪糕 🍞🍨邪惡之選.《龍井烤雞》秘製烤雞係呢家店既名物 外皮燒到金光閃閃 睇到都知酥脆 入面肉質鮮嫩多汁 茶香滲透到雞肉食落淡雅清香 必食!!!.《粉絲裹蝦》中意食粉絲既一家要點呢個🦐用砂鍋上碟 即場淋上秘製醬汁開大火滾粉絲索哂d醬汁 包住剛剛好爽嫩既蝦仁既彈牙多汁 又非常惹味 正.《冰鎮桂花小蕃茄》紅色同橙色車尼茄都好鮮甜🍅配搭芝士 感覺有d似西式沙律.《江南熏魚》熏魚透出濃郁煙燻味 魚肉細嫩且帶有嚼勁.《茶香奶凍》好似crème brûlée 面頭有層焦糖奶凍質地滑溜 茶香清新 甜而不膩.除咗可以叫一壺壺嘅熱茶 🫖仲可以捱一樽樽嘅藍泡茶 好多選擇 🫙《香水茉莉茶》《白桃烏龍冷泡茶》

睇個名叫「綠茶」 其實唔係日本餐廳
而係經典江南新浙菜名店既首間香港分店
香港限定菜式更加係由米芝蓮名廚主理
新開張期待更加有follow 社交平台獲得一份「麵包誘惑」
一磚厚多士x雪糕 🍞🍨邪惡之選

《龍井烤雞》
秘製烤雞係呢家店既名物
外皮燒到金光閃閃 睇到都知酥脆
入面肉質鮮嫩多汁 茶香滲透到雞肉
食落淡雅清香 必食!!!

《粉絲裹蝦》

除咗可以叫一壺壺嘅熱茶 🫖
仲可以捱一樽樽嘅藍泡茶 好多選擇 🫙
《香水茉莉茶》
《白桃烏龍冷泡茶》
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.😋 人氣過江龍終於開張啦 @ 🌟 綠茶餐廳 🌟.💁‍♀️ 圖片展示美食為:油爆大頭蝦 HKD 188龍井烤雞 HKD 138粉絲裹蝦 HKD 108西湖藕韻 HKD 58西湖桂花藕粉 HKD 28麵包誘惑 HKD 68.👽 之前去上海好鍾意去呢間餐廳事江浙菜,等左咁耐終於起香港開分店啦!裝修得滿滿江南景緻,坐得好舒服,即刻黎嘆正宗浙菜美食!.🦐 呢個「油爆大頭蝦」好驚艷,用上沼蝦,新鮮彈牙,炒到熱辣辣,蝦頭多汁,灶燒鮮香!.🐔 招牌菜「龍井烤雞」當然要叫黎試下啦!下層鋪滿龍井茶葉,薰到雞肉充滿茶香,香氣撲鼻。選用三黃雞肥瘦均勻,烤得恰到好處,外脆內嫩,肉質鮮美,充滿肉汁!.🥘 店員即場烹煮「粉絲裹蝦」,開背蝦超級鮮甜入味,蝦肉鮮嫩,粉絲索滿特製醬汁,惹味非常,啖啖滿足!.🪷 超級開胃嘅「西湖藕韻」清香醇厚,糯米藕片外脆內軟,配上濃濃糯米,香甜滋味沁人心脾!.🍧 最後當然要食埋甜品啦,「西湖桂花藕粉」夠特色,桂花香氣撲鼻,藕粉口感綿滑,甜而不膩。.🍞 起餐廳試營業內只要關注同點讚餐廳專頁,就可以免費享用「麵包誘惑」!作為二十年來招牌中嘅
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️

油爆大頭蝦

龍井烤雞

西湖藕韻

西湖桂花藕粉

🍞 起餐廳試營業內只要關注同點讚餐廳專頁,就可以免費享用「麵包誘惑」!作為二十年來招牌中嘅經典,吐司非常酥脆,外脆內軟,淋上奶香雪糕,為成餐飯劃上一個完美嘅句號。

麵包誘惑

😇 終於起香港都可以食到呢度好味嘅江浙菜,坐得舒適,服務又好,門口仲有專人彈古箏助慶,絕對值得試下呢。
.⠀
龍井烤雞
西湖藕韻
西湖桂花藕粉
2024-09-16 201 views
深圳知名餐廳綠茶開到黎銅鑼灣希慎店面走清雅竹林風格,散發住淡淡綠茶香氣~~香港新店門外仲會有古箏伴奏🔸龍井烤雞$138上碟時底部有茶葉煙燻烤雞,供客人拍照可叫店員幫忙剪開雞件方便食!煙燻味就唔算濃,但勝在皮脆肉嫩!🔸粉絲裹蝦 $108 內地餐廳必點名菜之一,粉絲煮過吸晒惹味湯汁包裹粉絲一齊食增加爽彈口感🔸麵餅醬香五花肉$98 五花肉脆卜卜夠濃味用潤餅皮包住食解多餘油膩🔸綠茶蛋蒸肉 $58 好多蒸肉水蛋,花雕香氣濃厚,配飯食岩晒🔸茶香奶凍 $28 上層有脆焦糖,奶味香濃綿密,茶香都突出亦無半點澀味!
深圳知名餐廳綠茶開到黎銅鑼灣希慎

🔸龍井烤雞$138

🔸粉絲裹蝦 $108

🔸麵餅醬香五花肉$98

五花肉脆卜卜夠濃味用潤餅皮包住食解多餘油膩

🔸綠茶蛋蒸肉 $58
好多蒸肉水蛋,花雕香氣濃厚,配飯食岩晒

🔸茶香奶凍 $28
上層有脆焦糖,奶味香濃綿密,茶香都突出亦無半點澀味!
2024-09-09
2024-09-15 458 views
內地人氣浙江菜「綠茶餐廳」首間香港分店登陸咗銅鑼灣希慎啦!🎋以「風清竹影」為主題, 古色古香嘅裝潢, 加上舒適柔和嘅氛圍, 體驗江南風貌~📢新張優惠, 每日都有一款$9.9人氣單點, 咁抵唔係唔叫呀嘛🤭!𓌈⸝⸝ 龍井烤雞 ⭐️經典菜式之一⭐️ 選用浙江龍井茶葉🍃, 原隻三黃雞經過烤熏後, 滲透出淡然甘香嘅龍井茶香, 雞肉鮮嫩入味, 烤得恰到好處, 帶陣陣獨特嘅茶香~𓌈⸝⸝ 粉絲裹裏蝦 店員呈上小爐子, 喺菜式上淋上特製醬汁後就即席煮熟啲蝦🦐。一開蓋蒜香撲鼻!開背蝦有10隻, 已預先剝殼、開邊, 方便食用~ 蝦肉彈牙爽口, 粉絲索晒特製醬汁嘅味道, 粉絲同紫洋蔥超入味, 充滿蒜蓉香, 好惹味😋!𓌈⸝⸝ 砂鍋西施豆腐豆腐粒好滑嫩, 配上蝦仁、肉碎、青豆等配料, 唔錯👍🏻𓌈⸝⸝ 宋嫂魚羹質地偏濃稠杰身, 湯底鮮甜, 完全冇魚嘅腥味𓌈⸝⸝ 魚湯小青菜🥬白菜仔鮮嫩爽口, 魚湯帶出白菜仔嘅鮮甜

𓌈⸝⸝ 龍井烤雞

𓌈⸝⸝ 粉絲裹裏蝦

𓌈⸝⸝ 砂鍋西施豆腐
豆腐粒好滑嫩, 配上蝦仁、肉碎、青豆等配料, 唔錯👍🏻

𓌈⸝⸝ 宋嫂魚羹
質地偏濃稠杰身, 湯底鮮甜, 完全冇魚嘅腥味

𓌈⸝⸝ 魚湯小青菜
🥬白菜仔鮮嫩爽口, 魚湯帶出白菜仔嘅鮮甜
2024-09-12
2024-09-14 388 views
今日午餐同客戶去咗一間新開嘅綠茶餐廳,之前喺深圳食過幾次,印象好好,而家銅鑼灣開咗分店,立刻約去食,點咗以下幾個菜式🔆 龍井烤雞 龍井烤雞外皮烤得金黃酥脆,咬落去嗰一刻,肉汁立刻流出,鮮嫩得啱啱好,仲有淡淡龍井茶香,令整道菜多咗一層清新嘅風味。🔆 黑松露牛肉炒飯 米飯炒得粒粒分明,不過黑松露味如果再濃啲就更好。🔆 熗拌龍鬚菜 熗拌龍鬚菜係我最鍾意嘅小菜之一!特製嘅醬汁令整個味道變得清新又開胃,微微嘅酸甜感完全唔膩口。🔆 雪菜酸湯魚片 呢道雪菜酸湯魚片嘅湯頭真係令我驚艷!酸酸嘅湯汁配上滑嫩嘅魚片,非常下飯,裡面仲加咗豆皮,口感豐富~🔆 西湖藕韻 西湖藕韻係江浙名菜,亦都係我最鍾意嘅甜點,藕片脆脆嘅,搭配桂花釀汁,清甜可口,裡面嘅糯米又軟綿,鍾意甜食必點!即日起到17號,中午惠顧有送精美甜品,晚市仲有人氣菜品嘅9.9元開業優惠,日日都唔同,下次想試下東坡小牛肉😍。

🔆 龍井烤雞

🔆 黑松露牛肉炒飯
米飯炒得粒粒分明,不過黑松露味如果再濃啲就更好。

🔆 熗拌龍鬚菜

🔆 雪菜酸湯魚片

🔆 西湖藕韻

2024-09-11
$250 (Lunch)
  • 龍井烤雞
注意🔔 「綠茶餐廳」終於登陸香港喇!綠茶香港首店選址銅鑼灣希慎廣場,連個裝修都寧捨有睇頭「風清竹影」主題將江南嘅竹元素完美融入,白色同綠色配搭營造出一個超舒服嘅環境,等你食嘢嗰陣都feel到中國文化嘅美👏講到食,綠茶餐廳仲請咗米芝蓮同黑珍珠級數嘅大廚俞斌做顧問,呢位名廚最擅長整浙菜,會將佢嘅創意融入菜式入面,仲推出咗一系列香港限定菜式,實行以浙菜美學嚟征服大家個胃👨‍🍳西湖蒪菜斬魚圓 (香港限定菜式)原來係杭州十大名菜之一,國內外嘅大人物嚟到杭州,都會指定食呢道菜~魚肉以人手起肉打成魚泥,仲要過篩去晒啲魚刺同魚筋,先至將魚圓整到好似豆腐咁滑嘅口感,係真正嘅工藝品💯魚圓滑嫩鮮美,經過3小時細煨慢燉,湯底色澤清澈鮮濃;最特別係隨湯原產自西湖嘅蒪菜,蒪菜葉芽滑嫩得嚟,外表仲覆蓋著一層厚厚類似寒天嘅膠質,係完全未接觸過嘅新領域,令味蕾好有新鮮感!東坡小牛肉 (香港限定菜式)將東坡肉嘅精髓同美國穀飼牛小排完美結合,保留咗傳統東坡肉嘅精髓,仲將個味道提升到另一個層次,係一度新派浙菜🐂牛肉油花均勻肉質細緻,慢煮至入味軟腍再炒香,最後以湯煨2小時盡收鮮味,香濃醬汁包裹住軟嫩多汁嘅美國穀飼牛小排,入口極

西湖蒪菜斬魚圓 (香港限定菜式)
東坡小牛肉 (香港限定菜式)
將東坡肉嘅精髓同美國穀飼牛小排完美結合,保留咗傳統東坡肉嘅精髓,仲將個味道提升到另一個層次,係一度新派浙菜🐂牛肉油花均勻肉質細緻,慢煮至入味軟腍再炒香,最後以湯煨2小時盡收鮮味,香濃醬汁包裹住軟嫩多汁嘅美國穀飼牛小排,入口極鬆化,每啖都係滿滿嘅驚喜!
除咗創新菜式,香港店當然唔少得多款綠茶餐廳經典菜式,其中一樣就係「麵包誘惑🍞」外形好似座麵包磚咁,入面嘅麵包已預先切好再放回方便食用。金黃酥脆嘅外皮包住一件件正方形嘅軟綿麵包,溫熱之時配埋香滑濃郁嘅雪糕,係必試嘅甜品
西湖藕韵
香脆嘅藕片夾著厚厚藕件再塞入軟糯糯米,口感層次分明,加埋啲甜蜜嘅醬汁同清甜桂花,簡單卻討人歡喜~藕件軟糯香甜,輕輕一咬已經斷開,一啲都唔費力,個甜味慢慢會滲入你味蕾🤤好易食上癮
砂鍋西施豆腐
滾燙嘅砂鍋一上枱已經香氣四溢,仲要「滋滋」作響,令人食慾大開~豆腐放入金黃雞湯文火慢煨,佐以芋頭粒、蝦仁、豬肉沫等多款配料,每啖都係十足十嘅鮮味,將啲豆腐連埋啲湯汁一匙食曬落肚,真係香到冇朋友!(注意食嗰陣要小心啲,因為個鍋真係好熱🔥)
紅酒糟丸子
食完咁多嘢都食返啲暖笠笠又養生嘅甜品,紅酒糟配上軟綿綿嘅芝麻湯圓係不錯嘅選擇,咬啖芝麻湯圓,芝麻醬慢慢流出嚟,配埋紅酒糟湯底,養生之餘甜到入心入肺😋
2024-09-12 400 views
聽說有新的餐廳開業,我和朋友去了這家名為綠茶的餐廳。點的三道主菜上菜很快,而且餐廳為了吸引客流還推出了很多優惠活動,目前關注帳號就能贈送甜品。但是能看出來客流高峰的時候服務員人手不夠,服務員幾次都忽視了我們,點的甜品等了很久都沒上。尤其穿綠衣服的女服務員很不友善,她似乎缺乏專門的訓練,問她的時候話都沒說完就被她打斷,她不耐煩地說廚房沒做好她也沒辦法。鑑於這次不友好的體驗,我不會向他人推薦這個餐廳,也不會再來這家店。
2024-09-12 538 views
之前返大陸諗住食呢間餐廳,點知大排長龍,上星期行街見到竟然喺銅鑼灣希慎開咗,最開心係唔係點洗排隊就食到。門口仲見到送麵包甜品,點都要試吓啦。前菜醉蝦擺盤已經夠靚,而且味道濃郁,隻蝦仲要好彈牙,真係好想叫碗白飯用黎送晒啲汁佢。到呢碟牛來左,肉質好好食到滿滿膠質,成個口都係濃濃嘅醬汁味道。好彩點左呢個魚丸湯,清一清口腔之餘,仲食得出好香魚味。主菜一定係呢隻茶葉雞,底部用茶葉煙燻,成隻雞充滿茶葉香,隻雞燒得啱啱好外皮非常之香脆,但係肉質好嫩滑,仲好有雞味,但食到後段又有淡淡嘅茶葉味,真係好好食。而最後呢個麵包甜品令我非常滿足,大大嚿可以打卡之餘,麵包仲有好香鮮奶味,配埋雪糕一齊食幸福感爆標。

2024-09-11 530 views
當風球將下未下之時,早些出咗銅鑼湾找食,原想找間cafe店,约百元set lunch,怎料一出地鐵商場,行咗幾間餐廳未開,再過來希慎去大食堂傅吓,發現有此間,一望外表好舒服,充滿綠色植物,需然係假,木係主調,有日式feel,即中式雅緻詩意feel,可以說窗明几淨,因客少,我們可以坐窗口寬敞卡位。食餐晏,簡單就算,綠茶蛋蒸肉$58,约10吋直徑,蛋嫩滑,話明係肉末, 不多肉,我喜,綠茶不濃,甜豉油,加白飯,已經滿足。麵餅醬香五花肉$58, 一件五花肉我就流口水,一定試,白色橢圓碟,盛着6條麥餅巷,最點放一條麥穗,莫名喜歡,形狀,原始,少見?麵餅煙靱,包著脆香五花腩,不會一口油,燒烤甜醬,一片脆腐皮,如大片的更好,感覺食北京填鴨型式,加條大葱青瓜更爽, 整體都滿意。Like佢社交平台,送招牌誘惑$68,此動作一定會做,4吋高,四四方方多士盒,內裏9粒3?層多士粒,再加一球 雲呢拿雪糕,賣相吸睛,麵包輕抹牛油,包有蛋?奶香,軟軟,熱熱辣竦,表面少烘,又係冰火交融,心也融化,正!牆上詩,吊下月亮,銅壼九曲紅梅,一路嚐菜,一路品意,帶你走入另一意境,從繁華都市,走入世外桃園,肚子餵飽,靈魂也潤
,可以說窗明几淨,因客少,我們可以坐窗口寬敞卡位。

,加白飯
,已經滿足。

麵餅醬香五花肉$58

牆上詩,吊下月亮,銅壼九曲紅梅,一路嚐菜,一路品意,帶你走入另一意境,從繁華都市,走入世外桃園,肚子餵飽,靈魂也潤澤
綠茶蛋蒸肉

麵餅醬香五花肉

2024-09-06
$105 (Lunch)
麵餅醬香五花肉
2024-09-11 435 views
早幾天我同朋友去了銅鑼灣新開的綠茶餐廳吃午飯。當打開升降機門時,看到一位少女正在現場彈奏古箏,真是讓我驚喜萬分環境是新中式又有古典味龍井烤雞~這道菜的底盤上放著龍井茶葉,淡淡茶香撲鼻而來。金黃色的外表讓人垂涎,輕輕撕開烤雞翼,皮酥脆不油膩,肉質嫩滑,真是好吃到不得了!江南熏魚~這道菜的魚肉肥厚酥脆,醬汁濃郁,不會太甜膩,非常適合配白飯粉絲裹蝦~這道菜是在客人的餐桌上即場煮,大約10分鐘就熟了。粉絲和洋蔥一定要包著蝦一起吃,這樣粉絲能吸收蝦和蒜蓉的香味。黑松露牛肉炒飯~吃前一定拌勻才突顯黑松露的獨特風味。總括來講,環境舒適、雖然甜品漏單,吃不到出名的麵包誘惑,但都會再來一次!
看到一位少女正在現場彈奏古箏,真是讓我驚喜萬分

環境是新中式又有古典味

龍井烤雞~這道菜的底盤上放著龍井茶葉,

粉絲裹蝦

黑松露牛肉炒飯~吃前一定拌勻才突顯黑松露的獨特風味。

2024-09-05
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$250 (Lunch)
2024-09-11 325 views
之前返大陸媽媽成日話想食, 咁啱見到銅鑼灣希慎廣場12樓開咗綠茶餐廳嘅首間分店,由杭州米芝蓮星級名廚俞斌擔任首席顧問,香港限定菜單,一去到就見到門口有古裝打扮嘅演奏者彈奏古箏,好有古代杭州風味!東坡仔排排骨肉腍,味醇汁濃,香口而不膩口,唔錯👍🏻醬椒蒸白條原條魚上,仲有火爐興住保持溫度,肉質嫩滑,杭式片兒川呢個麵幾粗身,食落幾彈牙煙韌麵包誘惑呢個係佢哋嘅招牌甜品,烤到香脆切粒嘅方包,再點上上邊嘅雲呢拿雪糕,香脆口感熱辣辣之中,又有冰凍嘅感覺,幾特別!茶香奶凍呢個有啲似焦糖燉蛋,上邊有烤到香脆嘅焦糖,入邊係半凝固嘅奶凍非常之華口,仲有啲香濃嘅茶味,幾獨特!🍱綠茶餐廳 (銅鑼灣)📌📍銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場12樓1202號舖@greentea_officialhk

東坡仔排
排骨肉腍,味醇汁濃,香口而不膩口,唔錯👍🏻

醬椒蒸白條
原條魚上,仲有火爐興住保持溫度,肉質嫩滑,

杭式片兒川
呢個麵幾粗身,食落幾彈牙煙韌

茶香奶凍

🍱綠茶餐廳 (銅鑼灣)
📌📍銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場12樓1202號舖

@greentea_officialhk