Restaurant: Greenhouse
Info:

2020-05-14 241 views
母親節除了要送禮物之外, 當然唔少得要去食個大餐. 還好桃桃只是一家三口, 所以沒有被限聚令影響. 這次媽媽選了間多國菜的餐廳.看餐牌就覺得甜品及飲品很吸引, 所以只叫了3個主菜, 打算食完再叫. 沒想到份量那麼大, 主菜也差一點吃不完. 只好留待下次再試甜品了.🍽松露焗豬飯在餐牌上的圖片比實物吸引, 上菜時看到外觀那麼普通很失望. 本來以為焗要時間, 沒想到這是第一個上的菜. 黑松露味很濃, 但媽媽投訴裏面的豬太肥, 沒有瘦的肉可吃. 但餐牌寫的是pork belly, 肥一點也是無可厚非的.🍽黑松露鮮蝦椰菜花鹹蛋薄餅看到很多人推介這菜式, 所以叫來試試. 雖然沒有肉, 但味道豐富. 黑松露及鹹蛋醬味道都很突出. 不小心叫了兩道有黑松露的菜, 吃到很悶.🍽pat chun short ribs看餐牌的時候, 想了很久都不明白pat chun是什麼. 看中文才知道原來是用八珍甜醋作為醬料的牛. 看圖不知道白色的是什麼, 以為這道菜只有肉, 到上菜是才知道原來是饅頭. 這個是3個菜中最好吃及cp值較高的.

🍽松露焗豬飯

Celebration
Mother's Day
truffle pizza
pat chun short ribs
因為疫情關係又有限聚令又要搵到舒服嘅堂食, 所以少咗同朋友見面~但兩個月冇見實在太過份, 於是又即興約夠4人去食Greenhouse原來呢間平日3人以上已經好難book枱, 以walk in等咗近20分鐘計都算係咁上下👏👏1人1杯飲品, 朋友叫咗菠蘿椰奶, 因為貪個器皿夠誇(餐牌上有兩個755 編號, 所以如果用號碼落單要講明係邊款755), 而我杯蜜桃薑梳打係只有薑同梳打味, 蜜桃味近乎零, 不過都飲到有薑同梳打分開, 而唔係現成ginger soda, 個人覺得誠意搭救!4個人叫咗6款食物, 黑椒雞扒炒意粉鐵pan上夠鑊氣, 茶記炒意feel! 個黑松露鮮蝦配黃金醬pizza🍕其實可以叫原味, 因為個黃金醬唔太突出, 反而俾黑松露蓋過哂, 香辣炸雞粒拼單骨雞翼唔錯, 可以再香辣啲~另外散叫咗芝士大啡菇同煙肉甜薯各一串, 味道好但不太物值可以不試, 最驚喜係兩個甜品😍😍香蕉焦糖布甸上碟時先會點著啲糖,再淋埋跟配嘅齋啡(其實可能唔係要嚟淋上去食😝), 好香雲尼拿味質感好滑, 雖然明明見到有雲尼拿籽喺入面, 但真係好滑!另一款甜品係即製梳乎厘配雲尼拿忌廉, 一上碟賣相已經完勝(雖然好似比

另一款甜品係即製梳乎厘配雲尼拿忌廉, 一上碟賣相已經完勝(雖然好似比太平館細啲啲), 但超鬆軟入口即溶, 即使入口熱辣辣都會想即刻食哂佢, 只係個cream打得太實變咗少少似雪糕質感而遜色咗啲啲~
總評人均270連加一食呢餐又可以同朋友見下面傾下計, 值!!

三文魚籽伴醬油三文魚
香辣炸雞粒拼單骨雞翼
黑松露鮮蝦黃金醬p黑松露鮮蝦黃金醬pizza
前: 煙肉甜薯串燒。 後: 燒芝士大啡菇
香蕉焦糖布甸
雲尼拿忌廉梳乎厘
蜜桃薑梳打
芒果沙冰
菠蘿椰奶
2020-04-24
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
三文魚籽伴醬油三文魚
香辣炸雞粒拼單骨雞翼
香蕉焦糖布甸
雲尼拿忌廉梳乎厘
2020-05-01 261 views
期待很久嘗試這間,今天 5 月1 日趁機會來試晚餐,結果大失所望,味道已不好,連服務也一般,竟然食西冷都要等半小時,因為送錯單俾另一台,客人已不多,都發生這問題,根本不值得原諒,不會有下次的光顧了
2020-05-01
$250 (Dinner)
2020-04-25 260 views
#和牛漢堡配黑松露蛋黃醬 🍔 ($128)漢堡好厚身🍔 包帶微脆🍞 和牛厚身又juicy😍 肉質鬆軟👍🏻 配埋芝士好惹味😋 加埋薯條好邪惡🍟#牛肝菌芝士意粉配馬德拉酒 🍝 ($138)醬汁非常充足夠哂creamy🤭 面頭舖滿芝士🧀 牛肝菌好香口😋 配埋意粉好夾🍝#炙烤可樂牛肉串 🍢 ($58)份量雖然唔多但幾高質☺️ 牛肉肉質夠哂軟淋😏 食落juicy有牛味😎#炙烤芝士煙肉日本一口薯仔 🍡 ($38)好有驚喜既串燒🍡 薯仔帶甜而且十分軟淋🤤 同煙肉加熱溶芝士好夾🧀
#和牛漢堡配黑松露蛋黃醬 🍔 ($128)

#牛肝菌芝士意粉配馬德拉酒 🍝 ($138)

#炙烤可樂牛肉串 🍢 ($58)

#炙烤芝士煙肉日本一口薯仔 🍡 ($38)
2020-04-10 321 views
疫情期間都避免外出但新界人同港島人本來都好難見面唯有約出黎...又唔想太多人 怕隔離枱太近?Green house 係5🌟既選擇!餐廳中的枱 本來已經隔好遠 加上現在隔枱食飯 遠遠超過1.5米 幾大聲講野都冇問題😂講返食物:1)tomato pizza $118賣相2.5/5單純黃色一片 亳無裝飾 可惜不吸引味道3/5 簿批,外表看來芝士和蕃茄溶為一體 但各自各出味 完全食出兩種材料2)porcini spag $138賣相3.5/5 很多菇包圍意粉味道 3.5/5本來對菇菇情有獨鍾菇味滲入汁中汁不稠 更不稀稀 可以掛在每條意粉上所以 每口都有濃濃菇菇味道3)creme burlee $88最令我surprise 的一項 性價比高賣相4/5 :一上枱 用打火機 撻火 燒焦了面層焦糖有得睇有得食味道 4/5:我食過的法式燉蛋中最濃味 最滑滑到好像cream 又有濃濃的蛋味和焦糖伴隨本來不食太甜 又提供espresso coffee 的苦澀配合燉蛋的焦糖 各不爭峰 保留原味 又match 可惜只有1小時30分鐘進食時間😭
疫情期間都避免外出
但新界人同港島人本來都好難見面
唯有約出黎...
又唔想太多人 怕隔離枱太近?
Green house 係5🌟既選擇!

餐廳中的枱 本來已經隔好遠

味道 4/5:我食過的法式燉蛋中最濃味 最滑
滑到好像cream 又有濃濃的蛋味和焦糖伴隨

可惜只有1小時30分鐘進食時間😭

2020-04-01 6142 views
一星期到訪兩次不算過份🤭為什麼 Greenhouse 令我心癢癢❤️ 食材有誠意👍服務態度真👍。因疫情關係,要選擇一間寬敞坐得安心餐廳並不容易,只有Greenhouse 另我放心。不得不提Dessert 🍯(1)Banana Crème Brûlée:之前經常食另一間甜品餅店,即埸用火槍燒焦糖嘅Crème Brûlée, 已經感覺Yummy 😋但是一山還有一山高,Greenhouse 的 Banana Crème Brûlée, 配Rum 酒及Expresso, 在餐桌上即燒的焦糖燉蛋叫人興奮,香脆的焦糖糖衣,配上一片一片香蕉,Waitress溫馨提示,落Espresso時因應自己的需要👍👍👍(2)照燒牛肉鵝肝煎蛋飯:這個飯真的令我囉囉攣😍鵝肝厚度剛好,不會太薄,外香內嫩,沒有膩感覺,太陽蛋又煎得靚,很吸睛👍👍👍(3)早晨早餐:對花心的人嚟講,十分之好,因為碟上很多食物選擇👍👍👍總括Chef 功夫💪💪💪 食材很有誠意😋😋😋員工服務認真💯💯💯
不得不提Dessert 🍯
總括Chef 功夫💪💪💪
食材很有誠意😋😋😋
員工服務認真💯💯💯
Banana Crème Brûlée
Us Prime Beef &Foie Gras Rice
Big Breakfast
2020-04-01
$260 (Lunch)
Banana Crème Brûlée
Us Prime Beef &Foie Gras Rice
Big Breakfast
  • US Prime Beef & Foie Gras Rice
2020-03-28 327 views
銅鑼灣時代廣場10樓的「食通天」有間有裝修有如溫室般的Greenhouse。整體設計會以綠色為主調,內裡擺設很多小盆栽,蝴蝶標本掛牆裝飾,帶有田園氣息,令人感覺舒服。《炒泰國椰菜苗伴西班牙火腿 $78》炒泰國椰菜苗拌西班牙火腿 椰菜苗炒得惹味而且新鮮,西班牙火腿充滿鹹香,配合帶甜的醬汁,非常美味。《芝士焗脆脆肉醬意粉 $128》送上時熱烘烘,上層鋪滿了芝士肉醬,拉絲芝士邪惡吸引,飯汁潤不乾,味道香濃,還帶有脆脆的口感,一點不馬夫的肉醬意粉。《松露焗豬飯 $118》這個焗豬飯有驚喜,即叫即焗十分夠溫度,上層的芝士香軟,加上富松露香,飯粒粒分明也不乾,一試便愛上。《蘋果金寶配香草雪糕冧酒糖漿 $88》製作需時半小時,沒有令人失望。表面金黃香脆,內蘋果肉豐富,甜度適中,還有一大球雪糕,配著一同食,更美味滿足。《焦糖泡沫咖啡 $42》想說這裡的咖啡還不錯呢!這杯已夠甜度,絕不用再另加糖了。

《炒泰國椰菜苗伴西班牙火腿 $78》
炒泰國椰菜苗拌西班牙火腿

《芝士焗脆脆肉醬意粉 $128》

《松露焗豬飯 $118》

《蘋果金寶配香草雪糕冧酒糖漿 $88》

《焦糖泡沫咖啡 $42》
想說這裡的咖啡還不錯呢!這杯已夠甜度,絕不用再另加糖了。
2020-03-18
$250 (Dinner)
2020-03-27 5469 views
TIME SQUARE 從樓層10至14都有各式各樣既環球美食可供選擇,適逢今晚movie time完場時間尚早,就順便取道扶手電梯向下探索有什麼食店可以開餐。來到一間題為Greenhouse 既食店,配襯柔暖烏絲燈光令用餐環境倍感恬靜閑適。食物款式口味屬匯聚多國菜形式,選擇挺多走大眾化路線,便跟店員示意入座。 玫瑰莊園既裝潢,有幾間房仲好似玫瑰溫室佈置,好有浪漫意境餐廳以多國菜為主,韓國泰式意大利菜等提供酥炸珍寶軟殼蟹凱撒沙律伴流心蛋凱撒沙律頗適合作為餐前輕食既好選擇,底層配料加入薄片Parmesan Cheese、田園蕃茄仔、麵包脆粒,混雜新鮮嫩綠既羅馬生菜,一啖入口驅走乏味感覺。焦點當然投放係沙律菜上既珍寶軟殼蟹及旁邊既原隻流心蛋,流心蛋先炸至金香,徐徐切開酥脆既外層,溫度調控方面做得不俗,沒有過熱問題令蛋黃凝固收縮起來,而是帶黏黏稠稠既流質狀態,鮮黃濃郁既蛋汁破殼而出!披著薄薄炸漿既軟殼蟹,入口鬆脆之餘咸香度足。黑松露鮮蝦椰菜花咸蛋薄餅有睇過我之前食評既朋友可能都留意到我特別中意黑松露既菜式,無論係薯條意粉等,總之有黑松露我都不其然點餐。 黑松露pizza 當然都唔係第一次試,

玫瑰莊園既裝潢,有幾間房仲好似玫瑰溫室佈置,好有浪漫意境
餐廳以多國菜為主,韓國泰式意大利菜等提供

酥炸珍寶軟殼蟹凱撒沙律伴流心蛋

黑松露鮮蝦椰菜花咸蛋薄餅
黑松露pizza 當然都唔係第一次試,不過呢度既配搭確實很吸引
店員未放低pizza 已經聞到松露既香氣,先嘗一口,Pizza餅底薄薄的非常香脆。
薄薄既椰菜花片,細緻既咸蛋黃,粉粉既口感,令味道更有豐富層次~

Banana Creme Brulee
先送上一set Creme Brulee 組合,有冧酒 Espresso,店員先倒入冧油再點火,酒加蛋香隨之散發出~
食既時候加入香濃既Espresso,除左入口有陣陣豐富的蛋香外,香蕉咖啡味更加非常撲鼻。

如果燈光可以配合一下暗一點視覺效果更好~
2020-03-25 201 views
Visited this restaurant several time as I like how they serve a wide range eastern and western food (perfect when you can't decide on what to eat); food wise it's always been good - the caesar salad was fresh with crunchy soft shell crap while the baked pork rice was 'cheesy' to my likingunfortunately the staff were either too busy (way understaffed) or not very friendly which negatively impacted the dining experience
Bake  pork  rice
Crab  caesar
2020-03-18
2020-03-23 229 views
位於時代廣場的《green house》🛕話說求其中入一間食個晚飯黎講真心幾有驚喜🧐但硬係形住呢間野係食過😂裝潢我都幾鍾意😎好大好闊落🥰🥩12onz烤美國頂級肉眼 ($298)脂肪比例均勻!有油花🤤肉質好嫰滑!仲幾juicy添!仲有好多烤到好香既蒜粒😍同埋想講我真係好鍾意佢點牛肉個汁!味道有點像亞坤杰板甜豉油x黑醋😎完全勁岩我口味!食燒烤汁食到悶😉🥯黑毛豬腩肉片配蝴蝶包 ($88)其實佢本身係配蝴蝶包但今日冇🧐轉左饅頭比我🤲🏻呢個又係好岩我口味!個醬汁就係片皮鴨個醬、而配料其實都係類似片皮鴨配果d、個豬腩肉燒到好香!好酥脆!薄薄的!配埋個醬+蔥絲🤤🤤
位於時代廣場的《green house》🛕
話說求其中入一間食個晚飯黎講真心
幾有驚喜🧐但硬係形住呢間野係食過😂
裝潢我都幾鍾意😎好大好闊落🥰

🥩12onz烤美國頂級肉眼 ($298)
脂肪比例均勻!有油花🤤肉質好嫰滑!
仲幾juicy添!仲有好多烤到好香既蒜粒😍
同埋想講我真係好鍾意佢點牛肉個汁!
味道有點像亞坤杰板甜豉油x黑醋😎
完全勁岩我口味!食燒烤汁食到悶😉

12onz美國頂級肉眼

🥯黑毛豬腩肉片配蝴蝶包 ($88)
其實佢本身係配蝴蝶包但今日冇🧐
轉左饅頭比我🤲🏻呢個又係好岩我口味!
個醬汁就係片皮鴨個醬、而配料其實都係
類似片皮鴨配果d、個豬腩肉燒到好香!
好酥脆!薄薄的!配埋個醬+蔥絲🤤🤤

12onz美國頂級肉眼
2020-03-19 3288 views
銅鑼灣時代廣場食通天本身已經好多好食的餐廳,Greenhouse就是其中一間。綠色設計,同時擺有很多小盆栽,帶出溫室的感覺,加上龐大的空間,營造放鬆又舒適的進食環境。提供不同國家的菜式,而且賣相吸引,打開餐牌即時有選擇困難症。泰式咖喱蟹肉法包 $128法包中間有滿滿的咖喱蟹肉,香滑多汁,配上清新的生菜番茄,口感豐富。炸雞粒拼單骨雞翼 $88看似普通的雞翼雞粒入口滿有驚喜,香脆無比的口感,加上香嫩多汁的雞肉一試難忘,而且泰式泰醬和酸甜汁都好夾,令你食唔停口。冬蔭功虎蝦湯米粉$128紅紅的冬蔭功湯會令人有錯覺以為好辣,其實一點又不辣,還帶少甜。椒粒和青檸已另上,自行調較酸辣度。溫泉蛋與冬蔭功好似格格不入,出來的效果也不錯。香蕉火焰焦糖燉蛋 $88即場點火,先來個視覺享受。焦糖燉蛋在酒香加上咖啡香下,味道豐富。

泰式咖喱蟹肉法包 $128

炸雞粒拼單骨雞翼 $88

冬蔭功虎蝦湯米粉$128

香蕉火焰焦糖燉蛋 $88
2020-03-12
2020-03-16 228 views
今天晚上到了時代廣場的食通天搵食,千挑萬選之下被這溫室所吸引,決定一試餐廳設計以綠色為主調,內裡擺設很多小盆栽,為食客帶來一個溫暖、柔和、令人放鬆身心的用餐環境菜式以西方風味亞洲菜為主,並有多元化的特色甜品及飲料一直都喜愛乾炒意粉的我點了香辣龍蝦意粉!意粉軟硬適中,充滿蒜香及辣味十足12onz烤美國頂級肉眼有筋及油花,脂肪同肉比例好相等,三成熟的牛肉有種融化的感覺,看出主廚的功力下午三點至晚上八點為歡樂時光,紅酒只須$50一杯凍香濃咖啡具有強烈的香氣和香草甘味,最適合怕酸的人結帳後餐廳送上$50的餐飲券供下次惠顧滿$300或以上使用
菜式以西方風味亞洲菜為主,並有多元化的特色甜品及飲料
香辣龍蝦意粉
12onz烤美國頂級肉眼
House  Red
下午三點至晚上八點為歡樂時光,紅酒只須$50一杯
香濃咖啡
凍香濃咖啡具有強烈的香氣和香草甘味,最適合怕酸的人
結帳後餐廳送上$50的餐飲券供下次惠顧滿$300或以上使用
2020-03-16
$316 (Dinner)
香辣龍蝦意粉
12onz烤美國頂級肉眼
House  Red
香濃咖啡
2020-03-13 235 views
今天和朋友在銅鑼灣shopping完,就去了Time square的食通天看看有什麼吃。朋友被這間餐廳印刷精美的Menu吸引到,令我們就進去了。一進去才發現餐廳原來非常大和寬敞,每張枱的距離也不會太近,非常適合朋友或家庭聚會。餐廳用了很多綠色植物,花來裝飾,牆壁貼有蝴蝶標本,是走大自然風的路線。餐廳Menu選擇非常多,主要是fusion菜為主,而且下午3點到8還有Happy Hour。 *椰香青咖哩青口和蜆* 一上菜立刻聞到椰香噗鼻,咖哩汁是屬於甜辣的那種,配上鮮美的藍青口和沙白,令人食指大開。旁邊還配了三片烤得香脆的蒜蓉包和咖哩汁一起吃。 *黑毛豬腩肉配饅頭* 薄切豬腩肉烤得金黃,饅頭軟糯。旁邊附有可以青瓜絲,京蔥絲,辣椒粒和燒烤醬,可因應個人口味而自行調教。 *秘製燒烤醬煙燻鴨肉青蔥薄餅* Pizza是薄脆餅底,面頭鋪滿了芝士和鴨胸肉,最上層還有蔥絲和青瓜絲點綴。燒烤醬的味道有點像烤乳豬醬,和烤鴨肉非常夾。 *黑胡椒醬烤雞炒意粉* 這到菜是以鐵Pan上,上菜時還能看到圍住意粉一圈的雞蛋在沸騰。雞排皮脆肉嫩,厚度十足。 意粉以黑椒醬調味,加了芽菜,洋蔥絲和紅椒絲一起去炒,非常惹味。除

*椰香青咖哩青口和蜆*

*黑毛豬腩肉配饅頭*

*秘製燒烤醬煙燻鴨肉青蔥薄餅*

*黑胡椒醬烤雞炒意粉*

除了食物出色之外,店員服務也非常好。用餐期間店員不斷替我們添水,替換用過的餐具碗碟,非常貼心。
總括而然這是一家我想再去的餐廳,還有很多菜色等著我去試呢!
2020-03-09 2805 views
前幾日喺銅鑼灣放工後,約朋友去附近食飯,這間Greenhouse的環境很寬敞,桌與桌之間的距離都算闊,唔擔心同隔離枱有太親密嘅接觸😆 ——————————🔹炸雞粒拼單骨雞翼 $88這個炸雞粒和單骨雞翼剛剛炸起,炸粉不會很厚,肉質亦不會鞋口,外層還有些炸蒜,食起來香脆美味😚🔸龍蝦鵝肝星洲炒米炒配西班牙火腿 $168平時食星洲炒米都係配蝦仁豬肉,但真係未試過配龍蝦、鵝肝和火腿一齊食,未食就知好貴價😍 而味道真的很好食,特別是龍蝦鮮而彈牙;米粉炒得很香,有濃濃咖哩味,但略嫌偏乾,不夠濕潤😉🔹黑松露鮮蝦椰菜花鹹蛋薄餅 $138這裏的Pizza看起來很吸引,最後叫咗有黑松露和鹹蛋味的Pizza👅批皮偏薄,未食已經聞到香氣撲鼻的黑松露,其後鹹蛋黃隨之而來,還有些新鮮的蝦,整體食完不會太滯,正🥰🔸即焗牛油軟曲奇 $68最後叫咗個甜品share,這個牛油軟曲奇份量不算太多,上面有一個雲呢拿雪糕,底下係剛焗完的熱辣辣軟曲奇,好香牛油味,又唔會太甜👍🏼👍🏼👍🏼
——————————

即焗牛油軟曲奇

龍蝦鵝肝星洲炒米炒配西班牙火腿
黑松露鮮蝦椰菜花鹹蛋薄餅
即焗牛油軟曲奇
Greenhouse is one of the comfort places that serve decent western food in a spacious, comfortable setting! It’s service was also highly satisfying! Attentive staffs that clearly showed courtesy and professionalism! About food, the menu had an array of food that not only evolved around western style, but also Tom yum style, fusion the East and west! You could basically find everything luscious here! 炙烤可樂牛肉串 HK$58炙烤芝士、煙肉、日本一 口薯仔 HK$38Drinks : 檸檬生薑 HK$48This egg Benedict came in generous portio

炙烤可樂牛肉串 HK$58

炙烤芝士、煙肉、日本一 口薯仔 HK$38

Drinks : 檸檬生薑 HK$48

This egg Benedict came in generous portions! The Benedict was cooked on spot! Thumbs up!
班尼迪溫泉蛋配煙三文魚, 金門火腿HK$98

黑松露鮮蝦椰菜花鹹蛋薄餅 HK$138

Very big portion! Recommend to share with 3-4persons! Black truffle went well with shrimp, and salty egg lovers shouldn’t have missed this pizza option too!

Desserts has got to be highlight of this meal! Believe it or not, it tasted better than it looked! Green tea pudding was enticing! Couldn’t help the indulgence!
綠茶火焰焦糖燉蛋 HK$88

Souffle was also another high option! It was executed airy and aromatically! If you have capacity to order more desserts, this is definitely the choice to opt for!
香草梳乎厘 HK$118
  • 特色黑松露鮮蝦椰菜花鹹蛋薄餅