2022-05-30 299 views
海港城貴價泰國菜。因為知道多人會用coupon去食,所以早咗一個星期喺OpenRice訂位,不過唔知點解訂咗位都要等Walk in啲人入咗先,Book完之後唔係應該會留枱,或者優先處理緊咩?唔係嘅話要人book黎做咩?叫咗一個主食,兩個小食,餐牌啲圖片完全只供參考,出到嚟係完全唔同樣,啲嘢食好淡,唔入味,可能因為太多人所以整熟咗就算。價錢偏貴,不過用coupon嚟講嘅話叫做仲可以接受。試一次就算,唔會食第二次。
2022-05-28
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$250 (Lunch)
2022-05-23 255 views
路過呢間以為食西餐,原來食Thai food, 但……選擇食甜品🍰☕Classic Chocolate Cake ~ 朱古力蛋糕頂加入朱古力醬,令蛋糕表面立立令,好靚❤❤味道濃郁,甜而不膩😋

2022-05-16 366 views
𝙶𝚛𝚎𝚢𝚑𝚘𝚞𝚗𝚍 𝙲𝚊𝚏𝚎 🥘🫔Harbour City is famous for its food paradise😆 Of course Greyhound Cafe is not to be missed! 👍𝙎𝙖𝙩𝙖𝙮 𝙎𝙩𝙚𝙖𝙠 - Yummy pork neck with a good dip in satay sauce, comes with toasted bread as sides𝙋𝙞𝙩𝙖 𝙋𝙞𝙯𝙯𝙖 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙄𝙩𝙖𝙡𝙞𝙖𝙣 𝙎𝙖𝙪𝙨𝙖𝙜𝙚 - A little pizza which is like a mexican quesadilla, loved the cheese and italian sausage inside!𝙋𝙖𝙙 𝙏𝙝𝙖𝙞 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙁𝙧𝙚𝙨𝙝 𝙋𝙧𝙖𝙬𝙣𝙨 - An all time favourite dish in Thai cuisine 🦐 𝙋𝙞𝙣𝙚𝙖𝙥𝙥𝙡𝙚 𝙁𝙧𝙞𝙚𝙙 𝙍𝙞𝙘𝙚 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙎𝙚𝙖𝙛𝙤𝙤𝙙 - Another all time favourite, with fresh pineapple 🍍
𝙶𝚛𝚎𝚢𝚑𝚘𝚞𝚗𝚍 𝙲𝚊𝚏𝚎 🥘🫔

Satay  Steak
Pad  Thai  with  Fresh  Shrimp
Pita  Pizza  with  Italian Sausage
Pineapple  Fried  Rice  with  Seafood
Satay  Steak
  • 鮮蝦炒金邊粉
2022-05-12 376 views
🦀🍤啖啖蟹肉黃咖喱虎蝦 $238🫓印度煎餅 $28大推呢個黃咖哩,之前食過一次覺得好好食今次專程來encore~除咗好送飯之外配印度薄餅都好夾🫶🏻虎蝦肉質彈牙,不過上次食到一梳梳嘅蟹肉今次好似失咗蹤唔係好覺有。整體保持到水準係爭左啲蟹肉。-🍝鮮蝦帶子墨魚汁麵 $158味道不錯,蒜味鹹味突出,食完冇變污嘴狗相信係直接用墨魚汁做意粉唔係煮果陣先加。惟意粉份量較少,一叉落去都覺得輕飄飄,所以配料相對上覺得份量幾足夠(?)😂-🥔特式炸薯角配蒜香醬 $58薯角灑上左少少辣粉幾惹味,蒜香醬好食🫶🏻-🥤凍泰式奶茶 $42唔係跟足泰式風味果啲巨甜版本,平時怕飲泰奶茶太甜嘅呢個可以試。-總結:食物質素其實幾好,只係份量唔多整體有少少overpriced,用左coupon之後就即刻抵番曬👏🏻-*可以用海港城coupon每食滿$100 - $50,每張單最多用5張
🦀🍤啖啖蟹肉黃咖喱虎蝦 $238
🫓印度煎餅 $28
🍝鮮蝦帶子墨魚汁麵 $158
🥔特式炸薯角配蒜香醬 $58
薯角灑上左少少辣粉幾惹味,蒜香醬好食🫶🏻
🥤凍泰式奶茶 $42

啖啖蟹肉黃咖喱虎蝦
鮮蝦帶子墨魚汁麵
啖啖蟹肉黃咖喱虎蝦
鮮蝦帶子墨魚汁麵
因為海港城三月到期的優惠coupon可以換成至六月底前使用,所以我今日特意去辦理。換左coupon就要用啦, 上次唔小心用coupon食咗詐糊,今次一定要打醒十二分精神,哈哈!😂 一個人行下…行下,食咩好呢?🤔最後終於決定去Greyhound 先食碗粉,之後再轉場去飲咖啡☕️。我鍾意食呢度嘅「泰式豬肉丸湯河粉」原因係鍾意佢嗰啲粉係用闊身嘅河粉同啲粉好薄好滑,而且碗粉入面還加入了豬油渣令到碗粉好香😅,所以我一直都好鍾意食。 不過,一個小女人,為左要用一張$50既coupon,放棄左一直喜歡既「泰式豬肉丸湯河粉」$98,又見到有食評勁讚「泰式鹵水鴨湯河粉🦆」$108正,而且還給予5**的食評,所以我最終選擇左食鴨湯河。😅呢碗「泰式鹵水鴨🦆湯河粉」 $108 係用咗幼身嘅河粉, 湯入面加咗一啲生嘅芽菜,少少香蔥以及一些炸過的蒜粒, 當然還有主角鹵水鴨🦆啦, 碗內放了一隻鴨腿,鴨腿的size不算太大,外皮看似有一點烤焗過的感覺, 睇落d皮似脆脆地,不過放入湯中脆都會變咗腍啦,哈哈!其實為何不叫「泰式鹵水鴨腿湯河粉」呢? 🤔就讓我來評價一下這一碗鴨腿湯粉吧 :~ 湯湯的顏色看似很濃味,但喝下去的感

呢碗「泰式鹵水鴨🦆湯河粉」 $108 係用咗幼身嘅河粉, 湯入面加咗一啲生嘅芽菜,少少香蔥以及一些炸過的蒜粒, 當然還有主角鹵水鴨🦆啦, 碗內放了一隻鴨腿,鴨腿的size不算太大,外皮看似有一點烤焗過的感覺, 睇落d皮似脆脆地,不過放入湯中脆都會變咗腍啦,哈哈!其實為何不叫「泰式鹵水鴨湯河粉」呢? 🤔
泰式鹵水鴨湯河粉
就讓我來評價一下這一碗鴨腿湯粉吧 :
~ 湯
湯的顏色看似很濃味,但喝下去的感覺並不是太濃厚的味道, 而且口感是清湯的感覺, 湯底帶有些少肉味,鹹味適中,但泰式香料味道不夠突出,湯底應該與「泰式豬肉丸湯河粉」的湯底差不多(可能是一樣),整個湯底的鮮味不太突出,但尚算合格。
~ 粉
河粉切得較為幼身,口感也覺幼滑,而且沒有港式的河粉那麼油, 連同湯一起吃味道也是挺OK的,不過份量偏少,我拍這幅照片所夾起的粉的份量,已經是整碗河粉的近一半。
~ 鹵水鴨🦆
主角是鹵水鴨腿,我最初是想用筷子把整隻鴨腿放入口中 享用,但原來鴨腿的肉質烹調得不夠腍, 如果用牙齒扯開就會影響儀容,所以,我還是使用餐廳提供的刀叉(怪不得餐廳送上這碗河粉的時候同時給我刀叉🤣)把這隻鹵水鴨腿先切開,鴨腿肉有部份尚算腍身,但唔算嫩滑(只有一口感覺到嫩滑),味道偏淡而且鹵水味欠奉,加魚露又只有咸味所以不配,我加了一些少少酸和少少辣的調味汁料 (顏色似橙汁🤣) 才令這個鴨腿較為好吃。

奇怪,因為見有食評說"這裡的鴨腿超淋,捉住條骨就甩到成舊肉"。這本來是我的期望,但可惜事與願違😮,這一點足以證明這家餐廳的水準下降⬇️了,並非能夠維持一致。😑 不過公平一點,我只是針對這一碗鴨腿河粉而作出的評論。
總結,這碗粉所用的碗是很大的,碗的size可以媲美我前幾日嘅一篇食評所提及的「河內蕃茄蟹檬」,不過這碗粉的份量太少,上枱時只看到湯和浮起的芽菜,鴨腿的size也不大,味道也不太吸引,欠缺鹵水味,肉質又唔算嫩滑 (有次在大家樂吃生炸髀,肉真的很嫩滑又有肉汁,非常回味!),我食完呢碗粉感覺只有六成飽,但我上星期在「芽莊」食完嗰碗「河內蕃茄蟹檬」真係飽到晚飯時間。幸好今天用了$50 coupon扣減,也不算太蝕張,嗱嗱聲埋單轉場出去最近便嘅Ralph's Coffee 買翻杯Americano☕ 飲完才有滿足感!

下次都係要去返蓮香樓食返個傳統嘅鴨腿湯飯先!😜
2022-04-07
Lunch
Dining Offer
Coupon
🦐黃咖喱大頭蝦Tiger Prawn Yellow Curry + 印度薄餅 Roti $356總共有3隻大頭蝦 哈哈哈🦐🦐🦐蝦肉爽口夠新鮮👍🏾入味到蝦殻都好正👍🏾咖喱唔辣 所以唔食得辣既朋友都唔洗擔心啊~可惜印度薄餅烤得唔夠香 就普通d😞🦴招牌脆炸單骨雞翼 Chix Wing $78睇佢個樣dry到喊 以為伏嚟點知!!!真係唔好以貌取翼hahaha咬落去肉質嫩滑&非常香脆惹味👍🏾對鍾意食香口野既小編嚟講💯而且單骨雞翼對懶癌小編W嚟講實在太貼心啦🤤🍉Watermelon Shake $58好fresh!!!解渴一流!!!而且入口唔覺加糖水 冇添加 很好🥭Mango shake $58唔酸!!!同樣入口唔覺加糖水 冇添加 很好
總共有3隻大頭蝦 哈哈哈🦐🦐🦐
蝦肉爽口夠新鮮👍🏾
入味到蝦殻都好正👍🏾
咖喱唔辣 所以唔食得辣既朋友都唔洗擔心啊~
可惜印度薄餅烤得唔夠香 就普通d😞

對鍾意食香口野既小編嚟講💯
而且單骨雞翼對懶癌小編W嚟講實在太貼心啦🤤
🦴招牌脆炸單骨雞翼 Chix Wing

🍉Watermelon Shake $58
好fresh!!!解渴一流!!!
而且入口唔覺加糖水 冇添加 很好

🥭Mango shake $58
唔酸!!!
同樣入口唔覺加糖水 冇添加 很好

[指數以🤍🤍🤍🤍🤍為最高]
味道指數:🤍🤍🤍🤍
環境指數:🤍🤍🤍🤍
服務質素:🤍🤍🤍
食回頭草指數:🤍🤍🤍🤍(因為太飽所以冇食到岀名既椰子千層蛋糕 下次想去試下~)

💡飲食情報💡
Greyhound海港城店可用dining coupon A -$50

Greyhound Café (海港城) (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下G01號舖

如果想睇多D介紹,快D 到 IG Follow
👉🏻 @hermanas.foodie
2022-03-15
2022-02-24 591 views
想念日本,就會去吃日本料理;想念泰國,要吃泰國菜,不想去其他區,朋友提議這間,近近哋泰式fusion菜都好喔,可以暫時止止癮!跟朋友二人冇飯癮,選了四款菜式:燒豬頸肉配糯米飯 $108⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️豬頸肉燒得很香,醬汁惹味,有點辣,超鍾意!朋友不能吃辣,覺得醬汁很辣😆全部由我吃😆😋😋😋糯米飯夠熱,飯粒不會過腍,剛剛好、黏度適中,好味!泰式沙爹雞柳串 $98⭐️⭐️⭐️⭐️都有水準,雞柳不乾柴,沙爹醬很香,配搭一起吃,不錯!我還是偏愛辣和濃的醬料,所以都是蘸那個辣的醬汁來吃,將這個沙爹醬留給朋友😁👌🏻附上的麵包韌,即是不新鮮,不好吃!松露油炒雜菌 $88⭐️⭐️⭐️朋友超愛松露,見到所有有松露的菜式會立即雙眼放光,我就麻麻😌每次一起吃飯,為了盡量不讓朋友見到松露的菜式,見到餐牌上有松露菜式出現,我會快快揭過⋯⋯😆😆但這次⋯⋯失敗了😌雜菌炒得香;烤蒜頭,我鍾意,烤得很香,正!意大利肉腸芝士餡餅 $128⭐️⭐️⭐️這款朋友想試。味道ok嘅。earl grey tea⭐️⭐️正常。總結:醬汁出色!麵包唔掂,其他都好味!兩個人吃四款菜式,有點過飽但滿足😁😆

跟朋友二人冇飯癮,選了四款菜式:

燒豬頸肉配糯米飯 $108
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
燒豬頸肉配糯米飯

燒豬頸肉配糯米飯+泰式沙爹雞柳串

泰式沙爹雞柳串 $98
⭐️⭐️⭐️⭐️
泰式沙爹雞柳串

附上的麵包韌,即是不新鮮,不好吃!

泰式沙爹雞柳串+松露油炒雜菌

松露油炒雜菌 $88
⭐️⭐️⭐️
松露油炒雜菌

雜菌炒得香;烤蒜頭,我鍾意,烤得很香,正!

意大利肉腸芝士餡餅 $128
⭐️⭐️⭐️
意大利肉腸芝士餡餅

這款朋友想試。味道ok嘅。

earl grey tea
⭐️⭐️
earl  grey  tea

正常。

總結:醬汁出色!麵包唔掂,其他都好味!
兩個人吃四款菜式,有點過飽但滿足😁😆

$270 (Lunch)
燒豬頸肉配糯米飯
燒豬頸肉配糯米飯+泰式沙爹雞柳串
泰式沙爹雞柳串
泰式沙爹雞柳串+松露油炒雜菌
2022-02-03 444 views
本身係試另外一間下午茶,但係其他原因,就路過呢間,都覺得唔錯,就坐低左。Staff 好有禮貌,一個眼神,就能領會。朋友話它嘅椰子cake 好好味,就試一試,因為比較少嘅餐廳會有椰子cake 食,所以比較有新鮮感。仲叫左其他甜品,具體唔太記得叫咩名,不過整體都唔錯。其實有時候在意嘅唔係食物,對嘅人,好嘅服務態度,就會覺得一個美好的下午。今次係第二次來呢間餐廳,相信以後都會再試試它嘅晚餐。好鍾意呢到嘅職員!值得來試一試!

2022-02-03
  • 椰子蛋糕
話說買個啖啖蟹肉黃咖哩飯外賣,結果返到黎食到一半發現唔對路,雖然都冇諗住佢真係啖啖蟹肉,但係食到依家都未有一絲蟹肉嘅口感,認真再搵下,不得了,咪話蟹肉,連蟹屎都冇條!除非佢係將d蟹肉粉碎左做粉再攞去煮,如果唔係絕對係一絲都冇!做到咁絕小弟真係甘拜下風,如果有人想買外賣嘅話都真係真心建議你打開黎檢查下,尤其係呢味「啖啖氣黃咖哩飯」,如果唔係返到屋企真係得啖氣,另外佢啲飯太硬,胃唔好嘅唔該咀嚼多幾下,完
2022-01-23 381 views
「GREYHOUND CAFE」是一家新派泰菜餐廳,今日來試試位於海港城這分店,店內佈置簡潔舒服,氣氛輕鬆自在,很chill記得幾年前在泰國第一次食感覺非常驚艷,單骨雞翼,檸檬茶…這些看似簡單的菜式,卻很合小妹口味泰式柚子沙律生菜包住香葉、柚子、魚乾仔&泰式香料,口感新鮮多元,可惜柚子太甘口帶苦澀招牌脆炸單骨雞翼單骨雞翼先醃過非常入味,但偏向乾身,有點炸過頭了越式鮮蝦雞肉米紙卷冷盤越式米紙春卷有蝦、雞肉&豬皮等,米紙晶凝通透,口感爽滑,但整體味道偏淡,要點好多醬食香辣黑橄欖煙肉意大利麵用黑橄欖和煙肉炒香,偏乾身,意粉香口惹味芒果糯米飯今日的糯米飯煮得太黏身,麻麻地招牌檸檬茶用返茶做冰,飲幾耐都唔會變淡後記:菜式和環境跟泰國的很相似,可惜就是吃不到那種風味的感覺
「GREYHOUND CAFE」是一家新派泰菜餐廳,
今日來試試位於海港城這分店,
店內佈置簡潔舒服,
氣氛輕鬆自在,很chill

記得幾年前在泰國第一次食感覺非常驚艷,
單骨雞翼,檸檬茶…
這些看似簡單的菜式,
卻很合小妹口味

泰式柚子沙律

生菜包住香葉、柚子、魚乾仔&泰式香料,
口感新鮮多元,
可惜柚子太甘口帶苦澀
招牌脆炸單骨雞翼

招牌脆炸單骨雞翼

單骨雞翼先醃過非常入味,
但偏向乾身,有點炸過頭了
越式鮮蝦雞肉米紙卷

越式鮮蝦雞肉米紙卷

冷盤越式米紙春卷有蝦、雞肉&豬皮等,
米紙晶凝通透,口感爽滑,
但整體味道偏淡,要點好多醬食
香辣黑橄欖煙肉意大利麵

香辣黑橄欖煙肉意大利麵

用黑橄欖和煙肉炒香,偏乾身,
意粉香口惹味

芒果糯米飯

今日的糯米飯煮得太黏身,麻麻地
招牌檸檬茶

招牌檸檬茶用返茶做冰,
飲幾耐都唔會變淡

後記:
菜式和環境跟泰國的很相似,
可惜就是吃不到那種風味的感覺

$280 (Dinner)
2022-01-14 317 views
奇怪今曰餐廳沒人排隊,原來沒有set lunch.泰式河蝦冬蔭公河粉$138這河粉的配料不多,就只有一隻河蝦。河蝦大大隻,正常水準,而那冬蔭公湯底的味道不錯,十分濃香,微微的酸,輕輕的辣。河粉是薄薄寬濶的那一種,幾滑身。和牛咖喱全麵$178這和牛是粒狀的,口感真係有啲乾和硬身,吃不出和牛的味道.但咖喱湯味道不錯,味道燶而不辣,是帶甜味的,加上粗扁麵掛汁力一流,味道ok.

奇怪今曰餐廳沒人排隊,原來沒有set lunch.

泰式河蝦冬蔭公河粉$138

這河粉的配料不多,就只有一隻河蝦。

和牛咖喱全麵$178

味道ok.
2022-01-13
Lunch
2022-01-13 243 views
晏少少食brunch, 唔想食得太求其,份量要多少少,畢竟2餐夾埋1餐食,散叫3樣嘢就差唔多Wagyu tenderlion with rice和牛唔會羶味,有少少纖維質感,似酒店buffet食熟啲既燒牛肉,飯加埋和牛肉碎同炒,飯粒軟糯食得到泰國香米飯味夠香,湯係酸菜湯味濃先微酸後甜Crab omelette之前食過好好食再encore, 雖然蟹肉少咗,但奄列實在煎得夠香Morning glory鐵板炒通菜,微涼天氣食熱辣辣既嘢,點會輸

Wagyu tenderlion with rice

Crab omelette

Morning glory
鐵板炒通菜,微涼天氣食熱辣辣既嘢,點會輸

2022-01-11
Tea
2021-11-30 803 views
今日嚟到呢度食午餐,叫咗個香草辣椒炒豬肉碎配飯,甜品就叫咗泰式奶茶千層蛋糕。之前你食過呢個香草辣椒炒豬肉碎飯,覺得幾好食,尤其是係碗湯,碗湯係鹹酸菜豬肉湯,直頭幫個飯加咗好多分,不過今次個香草辣椒豬肉碎飯唔夠香,可能係香草比較少,同埋最主要係隻煎蛋,煎得太熟好少蛋黃流出來,非常失敗因為蛋黃才是重點(對我來講😅)。以前都鍾意食千層蛋糕尤其是係椰子,今次就特登轉下個新口味試吓泰式奶茶千層蛋糕,第一啖食落去茶味非常濃郁,而且亦都夠甜,一向泰式奶茶都比較濃味同埋甜,但係呢個蛋糕又唔會話甜到好誇張啱啱好,我覺得佢好食過椰子味千層蛋糕。
香草辣椒豬肉碎飯
泰式奶茶千層蛋糕
泰式奶茶千層蛋糕
2021-11-26 564 views
在Harbour city 內的一間進食晚飯,朋友說因為找不到位置致電給希文位置,接線生語氣不太友善人,趕著收線…可能晚餐時間比較忙吧?以前係中環都食過這間餐廳,但今次再次幫襯跟娭往不同了,份量很少又不太好味,可以用一般來形容。只是飲品比較fresh… 其他沒有太大驚喜或是留下深刻印象。還有一個泰式金邊粉都係一般…

還有一個泰式金邊粉都係一般…
Fruit    yoga
Fruit    yoga
2021-11-17 667 views
今日海港城有活動,特登早啲嚟食個晚飯,平時食開都正正常常,今次食過後短期內都唔會再幫襯。冬陰功大蝦麵淨係得個咸字,湯底都比以往水,完全沒有冬陰功的味道,是否放一些color放啲食鹽就是。🤪單骨雞翼正正常常,如果要挑剔就係細隻咗。😝最失望係杯檸檬茶😟,佢變咗一般普通茶餐廳嘅賣相出嚟,幾粒好細的冰,細過中指。同個年紀大嘅高級職員講,佢話係咁㗎,啲水沖左落去啲冰就會係咁,我真係當我第一次嚟幫襯佢。不過佢最後都換左一杯俾我,宜家我有一粒冰,超級難飲。😔

單骨雞翼正正常常,如果要挑剔就係細隻咗。😝

不過佢最後都換左一杯俾我,宜家我有一粒冰,超級難飲。😔
Signature檸檬茶  (一粒冰)
冬陰功蝦noodle
單骨雞翼