2022-07-22 249 views
❤️餐廳主角當然係食物啦🍅但係我個人認為餐廳環境氛圍同樣好重要❗️最近喜歡去將軍澳南岸嘅海邊餐廳🍴今次呢間用餐環境唔錯🍷營造醉人嘅氣氛💕絕對係約會嘅好選擇呢🥳🥳🍷Braised Short Rib Fettucine $178:呢個紅酒燴牛肋條闊條麵個醬汁味道做得啱啱好🍝濃郁唔漏👍我好喜歡❤讚讚讚🥳🐠Fish of the Day $178:呢個炸魚嘅炸粉夠晒薄🐠薄薄嘅炸粉包住厚肉嘅魚柳🔥夠曬香口又惹味呢👍Daily Special Combo $108:呢個價錢就已經可以🈶️是日餐湯同埋自己揀嘅甜品❤▫️Soup of today:今次是日餐湯係蕃茄湯🍅充滿新鮮番茄嘅味道🥳yummy😋▫️Tiramisu Waffle:呢個甜品我超喜歡💕佢個意大利🇮🇹雪糕又香又滑❤而且賣相仲超靚靚呢🥳🥳

• Tiramisu Waffle
  • Braised Short Rib Fettucine
2022-07-11 267 views
本身見OpenRice d comment無咩特別,都無咩expectation,點知原來咁好食,仲要服務態度超好!係將軍澳餐廳體驗最好既餐廳~無啦啦送多左個甜品(仲要甜品係好食既)埋單仲送左4個口罩比我地!飲品買一送一又抵,咁多野食每人平均都唔洗400蚊😨我地叫左6杯野飲 甜品x1 main x2 前菜x3~ 天晉住戶仲有9折😨食野途中staff會主動幫你換碟,又唔會趕你走,環境舒服!美中不足係狗狗食坐出面,入袋都唔可以室內~呢間餐廳 overall黎講 將軍澳入面我會比number 1 ~

食野途中staff會主動幫你換碟,又唔會趕你走,環境舒服!

美中不足係狗狗食坐出面,入袋都唔可以室內~

Buffalo      Wings
墨魚
海膽燴飯
Duck  waffle
豬鞍
Waffle
Tiramisu    Waffle
2022-07-09
$380 (Dinner)
Buffalo      Wings
Tiramisu    Waffle
  • 油酥鴨窩夫
  • Ink Sauce Seafood Risotto
2022-07-04 197 views
呢間環境裝修幾靚,而且有戶外可以帶埋狗仔一齊坐但食物嘅質素有待改進😅或者下次會試下佢地出名嘅窩夫✨墨汁海鮮意大利飯 $148有齊墨魚、青口、鮮蝦 配埋墨汁飯味道都還好唔知係咪沙律菜擺耐左定份量太小 賣相唔太吸引✨虎蝦藜麥沙律 $128沙律同主食差唔多價錢 有小小偏貴而且完全無咩藜麥 沙律菜得幾條 配埋紅酒蘋果 好酸唔好食 又無柚子 後悔叫左呢個沙律推介指數:⭐️⭐️
呢間環境裝修幾靚,而且有戶外可以帶埋狗仔一齊坐
但食物嘅質素有待改進😅
或者下次會試下佢地出名嘅窩夫

✨墨汁海鮮意大利飯 $148
有齊墨魚、青口、鮮蝦 配埋墨汁飯味道都還好
唔知係咪沙律菜擺耐左定份量太小 賣相唔太吸引

✨虎蝦藜麥沙律 $128
沙律同主食差唔多價錢 有小小偏貴
而且完全無咩藜麥 沙律菜得幾條 配埋紅酒蘋果
好酸唔好食 又無柚子 後悔叫左呢個沙律

推介指數:⭐️⭐️
2022-06-27 160 views
每一次見到炸雞窩夫都一定會食🧇🍗難得嚟到呢一間主打窩夫嘅餐廳 當然要試吓🍴炸雞炸得好香脆 肉質嫩滑🐔窩夫外脆內鬆軟嘅窩夫 口感真係一流~旁邊仲有藍芝士醬、蜜糖芥茉同沙律汁 好惹味
2022-06-26 155 views
星期六午餐時段 一入去就有位有分set lunch同散嗌同屋企人嗌1個set A ($178) 2個 set B ($238)Set A唔包甜品 Set B包甜品一個set 有前菜同Main同飲品Griddy’s All Day 3.5/5擺盤幾令既 經典all day 正正常常New Zealand Ribeye 2.5/5最貴既main 但無乜肉味 配菜一般Chicken Waffle 4.5/5雞柳滑嫩 有肉汁 窩夫有洋蔥香草 幾特別所配既藍芝士醬點雞幾正Hazelnut Waffle & Cinnamon Apple Waffle 4/5舖頭名有Waffle緊係試吓甜窩夫 配雪糕好食Mocktail:Virgin Mango Mojito 4/5消暑解渴 可以一試環境:近窗口位有好令既打卡紅色梳發但3個人坐唔到 最好2個人去先好坐地點:將軍澳A出口向海濱直行10分鐘 12點暴曬唔講得笑價錢:埋單700幾蚊 試一次就夠 滿100蚊有一個印花 滿10個印花可減100蚊
星期六午餐時段 一入去就有位

環境:
近窗口位有好令既打卡紅色梳發

但3個人坐唔到 最好2個人去先好坐

地點:
將軍澳A出口向海濱直行10分鐘 12點暴曬唔講得笑

價錢:
埋單700幾蚊 試一次就夠
滿100蚊有一個印花 滿10個印花可減100蚊
Soup  of  the  Day
Chicken  Waffle
Griddy’s  All  Day
New  Zealand  Ribeye
2022-06-25
$240 (Lunch)
Chicken  Waffle
Griddy’s  All  Day
  • 炸雞窩夫
  • 肉桂蘋果窩夫
2022-06-20 108 views
呢間西餐廳最特別就係佢哋主打窩夫嘅菜式🧇🍴超推介佢哋個牛皇窩夫漢堡🍔係用咗窩夫嚟代替漢堡包 真係好特別!入面塊漢堡扒超厚身 勁Juicy 再加埋蘑菇, 洋蔥, 芝士 食落好惹味!
2022-05-30 208 views
比起平時嘅窩夫我更加鍾意食烈日窩夫🧇上次就嚟咗將軍澳呢間文青Cafe食嘢嗌咗個香蕉烈日窩夫上面有焦糖香蕉🍌旁邊仲有一球雪糕🍦窩夫比起平時嘅口感會實在啲 外面脆卜卜 蛋香同埋牛油味都好濃郁
2022-05-14 1702 views
Griddy's Waffle加左係我既餐廳list度一段時間,終於都有機會黎食😍呢間餐廳位於將軍澳海天晉,位置唔算方便🙃距離地鐵站都要行10-15分鐘,全程冇瓦遮頭🙈商場人流唔算多,亦都冇乜鋪頭係最近開左間新世界韓國超市,黎開可以順便行埋🤣假日黎到menu都係set lunch, 前菜同甜品選擇都唔係好多Set A($178)田園沙律+主菜+飲品Set B($238)自選前菜+主菜+甜品+飲品📍前菜🥗煙三文魚凱撒沙律沙律好普通,只係普通既凱撒沙律加左煙三文魚🐟沙律汁都唔太夠,賣相有啲求其,麻麻地🤪📍主菜🐮紐西蘭肉眼扒配法式長豆及薯條肉眼扒叫左Medium,生熟程度岩岩好👍肉質軟林,一啲都唔韌,唔錯😋薯條反而有啲失望,唔係新鮮炸起,全部都林晒🥲🍔牛皇窩夫漢堡牛肉漢堡釀入海鹽、 迷迭香配水牛芝士及羅馬生菜,伴沙律菜及薯條呢個窩夫漢堡幾特別,漢堡包用左窩夫代替,賣相一流💯牛肉食落去都幾juicy,唔會乾身☺配埋芝士冇得輸😋不過薯條同樣失望,一啲都唔脆,扣左啲分🙃📍甜品🧇肉桂蘋果窩夫配焦糖雪糕甜品3個選擇都係窩夫,我就揀左肉桂蘋果🥳整體黎講我覺得冇乜特別,冇一食落去覺得好出色既感覺😅飲品🍹G
呢間餐廳位於將軍澳海天晉,位置唔算方便🙃
距離地鐵站都要行10-15分鐘,全程冇瓦遮頭🙈
商場人流唔算多,亦都冇乜鋪頭
係最近開左間新世界韓國超市,黎開可以順便行埋🤣

Set A($178)
田園沙律+主菜+飲品
Set B($238)
自選前菜+主菜+甜品+飲品

📍前菜

🥗煙三文魚凱撒沙律
煙三文魚凱撒沙律

沙律好普通,只係普通既凱撒沙律加左煙三文魚🐟
沙律汁都唔太夠,賣相有啲求其,麻麻地🤪

📍主菜

🐮紐西蘭肉眼扒
配法式長豆及薯條
紐西蘭肉眼扒

肉眼扒叫左Medium,生熟程度岩岩好👍
肉質軟林,一啲都唔韌,唔錯😋
薯條反而有啲失望,唔係新鮮炸起,全部都林晒🥲

🍔牛皇窩夫漢堡
牛皇窩夫漢堡

呢個窩夫漢堡幾特別,漢堡包用左窩夫代替,賣相一流💯
牛肉食落去都幾juicy,唔會乾身☺
配埋芝士冇得輸😋
不過薯條同樣失望,一啲都唔脆,扣左啲分🙃

📍甜品

🧇肉桂蘋果窩夫
配焦糖雪糕
肉桂蘋果窩夫

甜品3個選擇都係窩夫,我就揀左肉桂蘋果🥳
整體黎講我覺得冇乜特別,冇一食落去覺得好出色既感覺😅

飲品

🍹Griddy's Punch
Tropical fruit juice: orange juice, pineapple juice, grenadine, sprite
Griddy's Punch

🍸Virgin Mango Mojito
Mango juice, lime juice, mint leaves, syrup, soda water
Virgin Mango Mojito

飲品就正常發揮,賣相都幾靚👍
不過我覺得有啲太甜

👣回頭率:6/10
2022-05-07
牛皇窩夫漢堡
2022-05-08 365 views
今年母親節簡咗將軍澳呢間餐廳同媽咪慶祝🥰, 餐廳氣氛好好幾舒服, 我地有先叫咗柚子沙律同凱撒沙律, 大家掛住食既原故忘記相機食先😂, 食完先記得未影相😭柚子沙律好正, 媽咪喜歡食, 可能係因為個汁夠開胃, 之後既頭盤依然無令人失望😍, 青口好嬾唔老, 魷魚都好好食, 接住落個龍蝦真係好嬾滑好正, 呢個下次去食都一定必叫🤤🤤🤤, 我地仲叫咗牛扒, 春雞同豬鞍, 呢幾樣都唔錯, 媽咪同阿爸食得好開心🥰, 最後叫咗兩個Waffles, 完美既一個晚餐, 令人驚喜😊
2022-05-07 209 views
半年前曾經來過啲個隱世商場, 而家再嚟果然唔同咗, 舖頭開多咗,人流亦多咗。 今次有目標, 識得有間用waffle 做漢堡包的店舖, 可惜嚟到要等 四至五張枱。 眼見吧檯有人剛剛離開, 一問之下,唔介意坐巴臺可以即刻入座! 仲等!?睇完個餐牌,你唔會散叫, 一定叫套餐, 有沙律、 一杯 mocktail 同埋主菜。 飲品一早就叫, 但係最遲才到, 見到個bartender 真係未停過。 沙律普通, 招牌菜 waffle 漢堡包 就有驚喜! 薯條夠熱夠脆, 漢堡是圓形象個乒乓波, 十分juicy及好味, waffle不是脆口的感覺, 而是很有質感, 因為蛋漿落咗其他herbs, 所以味道也很特別, 亦很飽肚。是次經驗不錯, 有機會會再試!

是次經驗不錯, 有機會會再試!
2022-04-17
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$196 (Lunch)
2022-04-01 151 views
Braised Beef Cheek Saffron Risotto ($238)喺侍應介紹之下試咗呢個意大利飯牛面肉真係好冧意大利飯超級creamy個人相當喜歡.Spicy Yoghurt Halibut ($178)煎香比目魚白色嘅係辣嘅希臘乳酪橙色嘅係蝦乾打碎煮嘅忌廉醬汁唔會太濃搶咗魚嘅鮮味墊底嘅薯蓉都好滑不過份量略嫌細咗啲
侍應介紹之下試咗呢個意大利飯
牛面肉真係好冧
意大利飯超級creamy
個人相當喜歡
Spicy Yoghurt Halibut ($178)
煎香比目魚
白色嘅係辣嘅希臘乳酪
橙色嘅係蝦乾打碎煮嘅忌廉
醬汁唔會太濃搶咗魚嘅鮮味
墊底嘅薯蓉都好滑
不過份量略嫌細咗啲
2022-02-23 156 views
週末好去處~窩夫專門店將軍澳有太多好食嘅餐廳今次揀咗位於將軍澳海旁附近嘅窩夫專門店 可以揀坐室外或者室內 環境好chill😌Cafe顏色以紅藍白為主 打卡一流Brunch set B $238前菜+主菜+甜品+咖啡或茶前菜:凱撒沙律🥗賣相好靚 擺成玫瑰花嘅煙三文魚配合埋新鮮嘅羅馬生菜 帕馬森芝士及煙肉粒 食材新鮮 沙律好好食~🤣🧇主菜:炸雞窩夫上菜時侍應服務好好 會同客人介紹醬汁他他醬好開胃 藍芝士質地杰身帶鹹味 味道幾特別 蜂蜜芥末就正常冇特別炸雞完全冇骨 肉質嫩滑但感覺上炸雞同窩夫就係融合唔到一齊只係分別食緊 炸雞同窩夫兩樣好味既食物咁🍌甜品:香蕉窩夫配雲呢拿雪糕甜品好有驚喜😍😍😍香蕉面有一層焦糖 已經係Perfect match平時一般窩夫主要食蛋香但呢間既窩夫加左香草調味 配合埋雲呢拿雪糕口感比較實 但我覺得特別同好食🥰呢一間嘅甜窩夫好值得去試~環境都舒服 食完野可以去將軍澳海旁行吓🤣📍 griddy‘s waffles & cocktails將軍澳唐俊街28號海天晉滙地下 G05號舖
週末好去處~窩夫專門店

平時一般窩夫主要食蛋香
但呢間既窩夫加左香草調味 配合埋雲呢拿雪糕
口感比較實
但我覺得特別同好食🥰

呢一間嘅甜窩夫好值得去試~
環境都舒服
食完野可以去將軍澳海旁行吓🤣

將軍澳唐俊街28號海天晉滙地下 G05號舖

2022-02-21 162 views
前陣子放假想去將軍澳走走,去海邊搵間Chill嘅餐廳食Brunch!俾間風格好活躍嘅美式餐廳吸引,因為店內嘅日光好靚☀️✨我哋Order咗”Set for 1”兩個人share🤤🅿️ 天晉滙星期一至日消費夠$200免費泊2小時。.🥗 Appetizer - 虎蝦沙律🦐係好食嘅,而其他沙律、紅酒蘋果都比想像中普通,沙律食起上嚟比較散😓呢個一般般。.🦀Main - ”蟹”后窩夫主菜最特別,因為好少有鹹味窩夫。蟹肉好香,好味😋入面有小龍蝦,配埋芝士成個好夾👍🏻(底係香草窩夫,唔多覺甜味).🧇Dessert - 肉桂蘋果窩夫呢個窩夫俾Main果個鹹味窩夫實少少,近似比利時窩夫嘅口感🤤配料都無投訴,係合格以上上嘅甜品💖.🍓Strawberry Milkshake🍹個樣靚之餘,仲好重料🤰🏻極級邪惡!奶+草莓醬勁多,好甜,好Rich。旁旁仲有鹹味圈圈餅,中和番個甜&漏😋.如果Set for 1 嚟講價錢有點貴,但個Main係好食嘅~適合慶祝節日👍🏻餐廳採納自然光,令到Chill感大Up!打下卡嚟講都唔錯嘅💚值得一試💁🏻‍♀

我哋Order咗”Set for 1”兩個人share🤤
🅿️ 天晉滙星期一至日消費夠$200免費泊2小時。
大蝦沙律

🥗 Appetizer - 虎蝦沙律
“蟹”后窩夫

🦀Main - ”蟹”后窩夫
主菜最特別,因為好少有鹹味窩夫。
蘋果肉桂窩夫

🧇Dessert - 肉桂蘋果窩夫
Strawberry milkshake

🍓Strawberry Milkshake
🍹個樣靚之餘,仲好重料🤰🏻極級邪惡!

💚值得一試💁🏻‍♀
2021-11-27
$150 (Lunch)
“蟹”后窩夫
蘋果肉桂窩夫
Strawberry milkshake
2022-02-03 140 views
藍磚店面非常顯眼,原來店名Griddy’s由Grid代表必點item Waffle,加上greedy代表店主嘅野心😎 除左waffle仲出名cocktail,有成張吧台添😚成個vibe都幾American幾chill🥰Jenny 6點幾黎冇乜人😌 真係幾岩點少少酒傾下計,室外位有太陽傘,轉秋應該幾舒服😚 侍應用英文落單,服務態度真係超好,問佢有咩推介時好有心機介紹返🥰仲貼心問下幾時上菜,收碟仲問埋feedback 🤩係Jenny會心動想比tips的程度😍𝙁𝙤𝙤𝙙🧇Chicken Waffle $138Waffle仲有得再揀甜底定鹹底😌 黎到都幾大份,雞柳外脆內軟嫩,底層waffle係美式嘅厚實感,仲散發herbs嘅香味🤤醬汁都仲有三款你自己揀🥳有同炸物好襯嘅classic順滑他他醬、Jenny最鍾意嘅蜂蜜芥末醬同埋濃郁嘅藍芝士醬🍨Caramelised Panna Cotta $88甜品嘅components雪糕點會冇得揀?🥰有vanilla, cappuccino同mixed berry🫐Jenny就揀左mixed berry雪糕,配埋creamy嘅奶凍,酸酸甜甜真係唔會滯🧡特別一提

𝙁𝙤𝙤𝙙
🧇Chicken Waffle $138

🍨Caramelised Panna Cotta $88

特別一提佢都幾well-decorated! 除左主角焦糖奶凍,伴碟效果仲有龍珠果同藍莓,灑上焦糖醬、朱古力醬同糖霜,排場都幾勁🤤

𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨
去到drinks Menu,當然要試試佢地嘅signature cocktail🍸 唔少個名都幾fun,睇到店主都幾潮😏

👰🏻‍♀️Dirty Joe 壞過凱婷 $88
係一杯coffee cocktail,咖啡利口酒加上espresso,一飲係較濃嘅咖啡味,但同朋友傾下計慢慢飲,酒味越來越出,完全體會到凱婷慢慢變曳嘅心路歷程🤗

🍹Griddy’s Fruit Punch $68
接受唔到凱婷嘅可以諗諗啲Mocktail,呢杯classic fruit punch,係橙汁、菠蘿汁、石榴汁同雪碧嘅配搭😚 充滿熱帶水果嘅甜味

仍然試業中嘅餐廳,11月頭就會正式開幕🥰絕對係Jenny想再回訪嘅餐廳!😍 Jenny下次想日頭去捕捉佢嘅無敵自然光,跟手試埋個鵝肝配紅酒蘋果同甜waffle🤤

𝙋𝙝𝙤𝙩𝙤 𝙨𝙥𝙤𝙩
紅色卡座
窗邊藍磚紅梳化🛋
🧇Chicken Waffle
👰🏻‍♀️Dirty Joe 壞過凱婷 ($88) | 🍹Griddy’s Fruit Punch ($68)
🍨Caramelised Panna Cotta
炸雞窩夫 $118 (8/10)有得揀甜同咸窩夫 揀咗甜窩夫好香脆而唔會過甜 配咸食都幾夾👍🏻無骨炸雞脆卜卜而嫩滑唔柴任點三個醬 blue cheese非常濃🤭too strong for me🤣他他醬同蜜糖芥蜜醬都very nice~牛皇窩夫漢堡 $158 (7/10)將窩夫打橫切半 取代麵包做漢堡🍔牛漢堡好厚🤭肉味不錯 煎得幾juicy 而呢款叫咗咸窩夫做底切半之後窩夫比較薄 易吸汁令到窩夫有啲黏牙但好矛盾地咸窩夫本身幾乾 食完想飲水😕而且食唔慣窩夫夾雜住香草味 唔太岩我口味 有啲失望🥺但漢堡本身加配料係幾好食!Lunch set包嘢飲🥤挺不錯😉

炸雞窩夫 $118 (8/10)
有得揀甜同咸窩夫 揀咗甜窩夫
好香脆而唔會過甜 配咸食都幾夾👍🏻
無骨炸雞脆卜卜而嫩滑唔柴
他他醬同蜜糖芥蜜醬都very nice~

牛皇窩夫漢堡 $158 (7/10)
將窩夫打橫切半 取代麵包做漢堡🍔
牛漢堡好厚🤭肉味不錯 煎得幾juicy
而呢款叫咗咸窩夫做底
切半之後窩夫比較薄 易吸汁
令到窩夫有啲黏牙
但好矛盾地咸窩夫本身幾乾 食完想飲水😕
而且食唔慣窩夫夾雜住香草味
唔太岩我口味 有啲失望🥺
但漢堡本身加配料係幾好食!

Lunch set包嘢飲🥤挺不錯😉