2015-08-18 286 views
與友人餐後決定食個甜品,去左平一直好想食既御前上茶食抹茶雪糕。叫左個抹茶聖代,睇落去好似好大杯,但轉過頭就食完。雪糕抹茶味夠濃,但冰感略多,唔夠rich,,好快就浴。雪糕加埋d紅豆同脆米令口感更有層次,最底仲有d豆腐,加埋一齊食個感覺都幾match幾得意。相對via toyko黎講依個既比較少,亦溶得比較快,但價錢就同via tokyo差唔多。俾我簡我會食返via Tokyo,食過一次未必會再食依間lu。
2015-08-11
Type of Meal
Other
叫左個焙茶糯米糍紅豆雪糕,都幾貴要44蚊 d雪糕就好快溶,溶左之後又好水…所以一d都唔夠奶味。紅豆同啲糯米糍就好一般,糯米糍好麵粉味,紅豆好普通…紅豆完全都唔覺得係食緊日本貨( 雖然佢冇寫明係日本製造或者任入日本貨,但係佢的風格話比我聽佢係想走個種路線)。。所以唔覺得咁細柸雪糕要比咁貴的價錢。。呢啲價錢和水準係旺角重有好多選擇!!
紅豆焙茶糯米滋雪糕
2015-08-13
TakeAway
2015-08-13 428 views
叫咗柸焙茶紅豆mochi雪糕,$44,價錢偏貴。mochi好重麵粉味,紅豆好一般。。全部材料真係好普通…雪糕熔得好快…好水唔夠奶味…雪糕唔係太甜係唯一可一讚的……
紅豆焙茶雪糕
2015-08-13
TakeAway
$44 (Other)
2015-08-11 326 views
同男朋友食完飯,直接殺去附近的GUM "JENG!" X 御前上茶食甜品自從第一次到訪之後, 一直對佢地GE焙茶雪糕念念不忘~而男朋友聽得我講多都好想試下~所以難得今日早食完飯,即刻過去食!過到去已經有D人等緊位LU, 拎完飛店員話等2張枱,咁又唔係好耐炸喎!等左3個字到,有位LU~!雙色 (綠茶+焙茶)聖代係店門口見到雙色聖代,仲要係旺角店限定!滿足我2種都心思思想食GE情況~上面係綠茶+焙茶雪糕, 焙茶雪糕依舊冇失望,好香茶味, 味道甘甘地, 好好食! 岩曬我同男友呢D鍾意苦苦地的人!反而綠茶雪糕有少少失色啦~綠茶味唔夠重~只係食到奶味~白玉一向係我GE最愛, 超愛個種好有咬口GE感覺..紅豆甜甜地,有淡淡GE豆香味谷米黏上左糖漿, 都好食,但覺得好似唔夾個聖代咁~綠茶凍味道係淡味的,放在整個杯的最底,中和了之前的苦味~為整個甜品畫上句號。焙茶刨冰男友讚不絕口~係咁話我冇介紹錯~上面的焙茶雪糕唔洗多講, 底下的焙茶冰底好重茶香味!仲點溶都唔會變淡味~好驚喜!仲有我地發現呢度GE雪糕係冇咁快溶~咁樣個雪糕就唔會好快溶左係D冰入面.個場面就唔會太核突,好貼心!今次GE甜品我地都好滿意,
自從第一次到訪之後, 一直對佢地GE焙茶雪糕念念不忘~
等左3個字到,有位LU~!
雙色 (綠茶+焙茶)聖代
係店門口見到雙色聖代,仲要係旺角店限定!
滿足我2種都心思思想食GE情況~
上面係綠茶+焙茶雪糕, 焙茶雪糕依舊冇失望,
反而綠茶雪糕有少少失色啦~綠茶味唔夠重~只係食到奶味~
白玉一向係我GE最愛, 超愛個種好有咬口GE感覺..
紅豆甜甜地,有淡淡GE豆香味
谷米黏上左糖漿, 都好食,但覺得好似唔夾個聖代咁~
綠茶凍味道係淡味的,放在整個杯的最底,中和了之前的苦味~
為整個甜品畫上句號。
焙茶刨冰
仲點溶都唔會變淡味~好驚喜!
仲有我地發現呢度GE雪糕係冇咁快溶~
今次GE甜品我地都好滿意,,下次會再黎試其他甜品~
2015-08-03
5 Minutes (Dine In)
大約10點左右,去到這店,門 口已經大約有十幾人等待,最後大約20分鐘可以入到食都叫很快。而天氣炎熱時企都辛苦,沒想到突然待應生拿了十幾杯冰茶比大家,都叫得窩心行為。入到去其實大家都係食果類型甜品。看到餐牌其實都係圍住綠茶和焙茶為主。最後因為我地剛剛吃晚餐太飽原因,但每人都要叫一款食品。因而叫了一個必食甜品和紅豆湯焙茶鬆餅配焙茶雪糕:一上桌已經勁香,濃濃的焙茶味,但食落又吾吾覺苦,但其實比心目中飽肚,價錢都合理。御前抹茶甜湯: 抹茶味不太濃,加紅豆甜甜的味道配合得吾錯。2個丸子口感都吾會淋,少少咬口的糯米。總結,味道同價錢都合理,但太多人吾可以坐得太耐同比較迫和嘈,快食日本甜品一個吾錯新選擇。

御前抹茶甜湯
2015-07-24
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$60 (Last Night Supper)
御前抹茶甜湯
2015-08-09 427 views
跟朋友在旺角約看電影一早打算看完才電影才晚餐但無奈有點肚餓了!!還是先吃甜品好了....很多女生都很喜歡抹茶/綠茶而朋友和我都一樣...剛好朋友早幾天看到這有間以抹茶為主打的甜品店,就跟我試試~其實名我都不太記得..應該是抹茶&焙茶聖代??抹茶雪糕跟焙茶雪糕交替..偏甜的抹茶跟苦澀的焙茶混合後都能感受到2者濃郁的茶味!!丸子煙韌度也很好,易入口!紅豆比較甜..還是配著雪糕會更好還有綠色啫喱的東東,偏淡..但都帶有綠茶香綠茶雪糕配鬆餅只食鬆餅都感受點點茶味很鬆化又易切~喜歡甜的話可加上紅豆和雪糕配但我個人覺得3者混合顯得紅豆太甜....
跟朋友在旺角約看電影
一早打算看完才電影才晚餐
但無奈有點肚餓了!!還是先吃甜品好了....

很多女生都很喜歡抹茶/綠茶
而朋友和我都一樣...
剛好朋友早幾天看到這有間以抹茶為主打的甜品店,就跟我試試~

其實名我都不太記得..
應該是抹茶&焙茶聖代??
抹茶雪糕跟焙茶雪糕交替..
偏甜的抹茶跟苦澀的焙茶
混合後都能感受到2者濃郁的茶味!!
丸子煙韌度也很好,易入口!
紅豆比較甜..還是配著雪糕會更好
還有綠色啫喱的東東,偏淡..但都帶有綠茶香
綠茶雪糕配鬆餅
只食鬆餅都感受點點茶味
很鬆化又易切~
喜歡甜的話可加上紅豆和雪糕配
但我個人覺得3者混合顯得紅豆太甜....
2015-08-08 421 views
............Gumjeng x 御前上茶 焙茶×抹茶雙色炮冰$66👍👍👍 (5分滿分).............想來很久😍✌食完芝士奶奶雞去食甜品😊食完正餐當然要食下甜品啦😁每次同依個朋友去街點都會食2間野😈👉以我的味覺:#焙茶 顏色比較淺 比較甘 比較解渴 一般不愛好太苦的朋友會中意👉#抹茶 顏色比較深 比較濃 帶一點點苦 但我覺得吾夠 #抹茶館 濃👉👉抹茶飲品等左二十分鐘 #炮冰 等左四十分鐘👤👤😒😣明明舖頭吾多人 但只有一部炮冰機 加上服務員哥哥將我的炮冰比錯左其他人😢👉👉好凍好凍 餐廳內冷氣強勁😂😂加埋凍飲同炮冰 凍到係北極咁👉👉位經理既態度麻麻😂🙈有3位嬸嬸反映話冷氣很勁想調細d 但位經理beer一beer佢地知後就話較左啦😂😂👉👉不用加一 ✌
............
.............

每次同依個朋友去街點都會食2間野😈

👉👉不用加一 ✌
2015-07-29
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
2015-08-03 422 views
和老婆仔在工作地點附近品嚐過精品咖啡及豐富晚餐後到享受甜品的時間了老婆仔一早已經有個甜品店清單在旺角的這間是其中之一就來這裡品嚐茶味的甜品吧位於餐廳林立的角落仍然很易找到因為也有不少人在門口排隊幸好他們都是叫外賣我們可以不用等就有位置本來打算只點一樣甜品但原來每位都必須至少點一款所以最後選了82元的焙茶鬆餅配雙色霜淇淋以及40元的御前抹茶豆腐布甸其實一直都想試試這種抹茶豆腐不過混合起來吃會是什麼味道呢沒想到感覺很不配合豆腐完全不上味完全分離了而且豆腐感覺很普通就似在吃豆腐花一樣甜味又不足以後不會再點這種抹茶豆腐了幸好焙茶鬆餅配雙色霜淇淋很不錯不枉此行焙茶鬆餅很不錯單吃鬆餅已經很夠味道了因為茶味很突出覺得不夠甜的話再加上紅豆和雪糕焙茶和抹茶味混在一起把茶味推到最高確實是不錯值得推介不過今天又喝了咖啡又吃了茶味這麼濃的食物令我和老婆仔晚上都睡不著了下次茶和咖啡還是要分開日子品嚐

和老婆仔在工作地點附近品嚐過精品咖啡

又吃了茶味這麼濃的食物
令我和老婆仔晚上都睡不著了
下次茶和咖啡還是要分開日子品嚐
2015-07-30
$60 (Last Night Supper)
焙茶鬆餅配雙色霜淇淋
2015-07-27 637 views
7點幾同朋友泥到,要等一張枱大概等左5分鐘到啦!款式好多,最後order左一個抹茶鬆餅配抹茶焙茶雪糕,同一個御前豆腐聖代。先吃了抹茶鬆餅,鬆餅弄得外脆內軟,裏面一點乾也沒有 ,配著抹茶雪糕一齊吃更可以吃到濃濃的抹茶味,然後試一下焙茶雪糕,個人較喜歡吃這裏的焙茶雪糕因為味道實在太濃郁了! 而且還多了一丁點苦澀味,我超喜歡吃抹茶/焙茶甜品是帶著少少苦澀味的啦!不得不讚這家的丸子是做得非常好吃,超qq的, 不會只顧著雪糕質素而忽略其他配料!另外紅豆也煮得甜甜的和軟棉棉,拌著雪糕吃絕對能中和雪糕的些少苦澀味和紅豆的甜味。然後是御前豆腐聖代。一向對豆腐雪糕沒抱好感的我決定點這個一試!結果。。太好吃了吧 !真的一試便愛上這家的豆腐雪糕,軟滑雪糕充滿香濃的豆腐味,一杯對我來說實在是不夠。裏面還有丸子,脆米,豆腐,抹茶啫喱。吃到有豆腐時驚喜更甚,下次來吃必點豆腐雪糕!

先吃了抹茶鬆餅,鬆餅弄得外脆內軟,裏面一點乾也沒有

抹茶鬆餅配抹茶焙茶雪糕
御前豆腐聖代
2015-07-25
5 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
抹茶鬆餅配抹茶焙茶雪糕
御前豆腐聖代
2015-07-21 702 views
名氣店,卻不似預期雙色聖代,最好味的是紅豆,又稔又大粒。丸子煙韌度可以,抹茶啫喱真不是我杯茶,無咬口。雪糕味道謹好,抹茶香d, 但不夠滑。培茶沙冰不夠滑,茶味淡。呢個完全唔得,有抹茶及培茶2個味道醬,可惜,佢只不過係聖代入面的稔稔啫喱加粉吧了。
名氣店,卻不似預期

培茶沙冰不夠滑,茶味淡。

2015-07-16
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2015-07-20 920 views
一向都唔會主動出擊話要食抹茶甜品,事關我麻麻地中意抹茶有既苦澀味,不過相信抹茶控去到呢間店一定開心到發顛,因為店內既甜品只分2類,包括抹茶 & 焙茶。價錢方面我覺得唔算貴,大約$3x 到 $6x,不過個雪糕大多少少會d (笑) 雖然我麻麻地抹茶,不過捨命陪君子,雪糕唔中既話,咪食紅豆囉 ,我好就得人既 hahaha 紅豆白玉抹茶霜淇淋,抹茶雪糕好勁綠茶味,帶點苦澀,還好我接受到,旁邊既紅豆白玉我好中意囉,大大粒紅豆唔會死甜,粉感十足又夠林,白玉煙煙unun,讚讚。御前焙茶刨冰,umm...焙茶雪糕比抹茶味更苦,我感覺到有d玄米茶既味,但...我受唔到苦囉 xddd。刨冰粒比較大,唔夠細,加左焙茶糖漿,味道唔太苦我是接受到的。旁邊綠色啫喱+苟弱狀既東東,苦到喊 (爆)抹茶鬆餅配抹茶霜淇淋,賣相幾好吖,抹茶雪糕、紅豆白玉等我唔再多講,主要係個鬆餅,抹茶味濃,甜中帶苦,少左牛油既香味,難以吸引到我,而且口感唔太鬆軟,有d實,我覺得資麻地囉。整體黎講,我覺得中意抹茶既朋友可以試下,的確係茶味好濃既甜品之選,但對於「不是抹茶控」既我就吸引度大減啦!
2015-07-18 760 views
這是小妹第二次來這個綠茶天堂,這次決定試試新東西~因為不知道焙茶是什麼東西就請問一下侍應~女侍應很有耐性解釋焙茶是什麼東西~然後因為看到有其他客人食評曾經説綠茶豆腐的豆腐很差極就決心試試看~發現沒有食評形容得那麼差,豆腐花是新鮮豆腐花,入口很滑~只可惜綠茶味比較淡~之後新嘗試的焙茶雪糕配綠茶窩夫~焙茶苦苦甘甘的~如果本人喜歡甜比較多的話還是選擇回綠茶比較好~除非你喜歡茶的苦甘味道~不過依然特愛他的特濃綠茶窩夫~超香濃綠茶味道~這個真的不吃會後悔~我會第三次再來吃的^^
2015-07-17
  • 綠茶窩夫
2015-07-12 974 views
侍應服務不錯門口男侍應會跟門口排隊客人親切的開玩笑,很好笑容~環境也不錯~食物方面,如果喜歡綠茶~這裡絕對是天堂,綠茶窩夫裏面特濃綠茶味道~這個在香港比較難找,感覺是足料的綠茶香味~而且份量很大份如果飯後甜品是2個女生吃的話可以一起吃但因為有最低消費另一個女生可以點其他東西例如飲料~不過綠茶雪糕就沒什麼特別驚喜~有一個綠茶飲品上面有雪糕~感覺不錯~香濃而滑~這甜品店會有想再去多幾次的感覺^^
2015-07-11
Type of Meal
Dinner
  • 綠茶窩夫
吾系得你一間有綠茶野食 好心就比啲服務同心機人啦入到去已經叫你坐大枱,無問題本身出街食野都吾會挑剔人地d服務,好食就算。我同女友坐低左2分鐘已經叫左杯T16抹茶聖代之後野食都未黎就不斷問仲有無野要叫我知道要每人一樣野,2個人咪2樣囉,有眼睇到架今日星期日天氣甘熱,坐低都要抖一陣架吾系一叫即食之後即走系就你上枱啲野快啲未得囉,可以5分鐘轉一枱,同埋吾好比人坐低傾偈吹水hea,直頭貼住不得大聲喧嘩,圖書館甘未得囉。吹完一次,我答:等一陣再睇下叫咩,都未夠十分鐘,又吹:吾好意思,我地要一人叫一份。okokok😡😡😡咁即叫law .其實又吾係小學生,大家知規矩啦~ 吾洗吹吹吹law ,出面又無人排隊。服務已經吾得,再講野食真係一般,食開via Tokyo , 呢度抹茶雪糕一般,不夠濃。較冰感😓抹茶waffle 不夠脆,有點點抹茶味。野食一般,服務又差,吾會想再黎law。
吾系得你一間有綠茶野食

好心就比啲服務同心機人啦
入到去已經叫你坐大枱,無問題
本身出街食野都吾會挑剔人地d服務,好食就算。
我同女友坐低左2分鐘已經叫左杯T16抹茶聖代
之後野食都未黎就不斷問仲有無野要叫
我知道要每人一樣野,2個人咪2樣囉,有眼睇到架
今日星期日天氣甘熱,坐低都要抖一陣架
吾系一叫即食之後即走
抹茶waffle 不夠脆,有點點抹茶味。
野食一般,服務又差,吾會想再黎law。
T16抹茶聖代
T23抹茶鬆餅配焙茶霜淇
Other Info. : 搵幾個好小小既waiter,吾系平既野食,要人再番來食都好難😡
2015-07-12
$120 (Tea)
嬲到我要第一次寫食評話說打開ig見到朋友分享該店食物照片,反正一個人在旺角,自己又係抹茶控,就即刻黎試下。 由於一個人既關係,好快就等到位。叫左個焙茶窩夫,賣相不錯,但其實一個人食都幾大份。窩夫夠鬆脆,嫌綠茶軟雪糕綠茶味不夠而且份量少,紅豆還過得去...至於綠茶啫喱就......正當我食到一半店員叫我可否先賣單因為要埋數。咁我諗住不如埋左單先再慢慢野,就起身去埋單。 點知轉個身返黎成份甜品唔見左!!!已經被人清走左!!大佬我食左一半咋喎,而且我袋同外套都無拎走,我真係O左咀!我同店員講,佢地當然都O咀啦 ,同我講唔好意思。我眼見都就收鋪,咁可以點? 之後唔知係唔係店長既追出黎話俾返份外賣我,我拒絕了。我都係做服務業,我知香港人做野快。但有效率之餘,係埋應該要細心留意?拎走之前唔係應該問客人食完未咩 ?我真係寧願食排隊食中村藤吉
嬲到我要第一次寫食評

我真係寧願食排隊食中村藤吉