2017-08-11 2701 views
我要食紫薯!紫薯!紫薯!雖然對芝士無興趣,但呢個紫薯竹炭包太有份量,唔試真係對唔住自己,加上當時我去買佢做緊買2送1優惠(立刻抵曬)所以我買了紫薯 芒果 同士多啤利咁多個包裡面得紫薯係黑色,其實竹炭係o羊味我真係唔知,不過呢個配搭都幾正,外面睇已經見到發酵得好好gei芝士~~切開就見到佢重點所在,一層紫色gei芝士蓉裡面真係有粒粒紫薯~cream本身唔係好甜,加埋無味gei竹炭包,絕對係怕甜人士首選~~比我想像中都無咁甜gei仲有呢個士多啤利味,諗住佢加埋芝士一定好好好heavy,點知佢都幾清新,士多啤利香氣都好出,今次就無果肉啦,但佢一層包一層cheese咁樣食令個包都變鬆軟,唔錯唔錯不過最有驚喜都係呢個芒果味,一開頭我純粹係唔想要原味而揀,顏色上佢都唔算突出,不過切開真係好開心,Dcheese係咁多個之中最多,而且芒果味好清新,甜味都比士多啤利重,感覺上似食cream多過cheese,但cheese的酸味仲留得住,讚~~如果你唔係特別對紫薯有興趣又鐘意重果味,我會建議你買芒果味~~
所以我買了紫薯 芒果 同士多啤利

紫薯竹炭芝士飽
比我想像中都無咁甜gei仲有呢個士多啤利味,
士多啤利芝士飽
不過最有驚喜都係呢個芒果味,一開頭我純粹係唔想要原味而揀,
紫薯竹炭芝士飽
白雪雪 乜東東呀?爆cream cheese堪稱全港最邪惡 新鮮製造既麥上日光五層流心芝士 聞名不如見面第一次食先食最正宗既原味五層流心芝士軟包 $25流心芝士勢如胸湧!溶岩比例比軟包既多好多味道似乳酪芝士味 可以用香濃幼滑黎形容 啖啖都食到外面沾滿奶粉or芝士粉?麵包香香的又軟綿綿 成個包酸酸甜甜 個人覺得吾會話好飽滯 但食完feel到有d膩 始終味道無咩層次 偏單一 食黎食去都係嗰種味可以冷食芝士蛋糕口感/熱食爆發流心芝士但店員話室溫即食最好味所以我即買即食了
白雪雪 乜東東呀?爆cream cheese
可以冷食芝士蛋糕口感/熱食爆發流心芝士
但店員話室溫即食最好味
所以我即買即食了
2017-06-19 1092 views
一支公早左到尖咀,周圍蕩之際見到呢間麵包店好似幾吸引;距離約好的晚餐仲有1小時,但被視覺效果吸引,見到D cake幾得意就決定試下個‘梨味蛋糕 (本身都想試招牌既朱古力邪惡包,但好似又會太飽)我即買即食,袋都唔要,但店內無枱容納你站食(都應該無人好似我咁即興既...)所以企左係cashier度以最快既速度食左佢, 店員一定覺得我係奇葩吧... anyways我心境強大唔介意別人目光xD 個cake表面既啫哩係都係梨味的,有少少開心果粒食唔到有味;表面一層都係糖膠,帶有vanilla味,不過好彩都算軟身唔會好似淨食糖咁;中間既蛋糕都有包住啫哩,內外既味都幾平衡,普遍都average,無乜驚喜。

2017-06-16
$38 (Tea)
2017-06-18 765 views
之前食過芒果、原味等味道今次試下紫薯竹炭同草莓呢次我放左落冰格雪到好似雪糕咁食又另一番食法好似混入左芝士味既雪糕幾得意啵夏天凍食就岩啦btw.個人覺得原味最好味
2017-06-03 807 views
呢間麥上日光收9點,同一般麵包鋪既關門時間差不多,大約8點鬆d去到,店內唔算多人,芝士包一袋袋pack好哂,放係店內靠入位置,每款數量大約仲有6-10個。每款包價錢都唔同,同款買就多買多折,莉豬志在試多幾款味道,所以朱古力同芝士買左各一,仲有個芒果熱情果芝士,但聽落似偏甜,而且三個巨包真係pak唔哂,所以就無買到啦~提提大家買完記得自己要整理下包既擺放角度,盡可能唔好包疊包,因為收銀店員係唔會甘好心機同時間幫你擺得好好地嫁,加上個包甘聚手,如果唔想d包拎番去壓到變哂形,個樣好似比人欺凌過甘款既話就自己留意番啦呢款芝士包好大個,又好邪惡,所以莉豬決定睇完個戲就拎番去同屋企人一齊Share,佢地標榜芝士包有三款食包,常溫冷熱都岩食,常溫莉豬就唔試啦,不過可以講既係,常溫狀態既佢唔會有流心效果嫁~莉豬食後推薦,麥上日光既芝士包係隔夜聖物,因為隔夜都好食,唔會好似攤凍既芝士撻甘怕無焗爐翻熱,微波爐又怕叮軟個餅皮,芝士包無左層撻皮就無甘熱氣~仲要一次過滿足你食cheese cake同cheese tart既慾望,同時價錢同份量比較,中意分享既人買芝士包會好過買芝士撻,同人分享食得開心d又覺得抵d

提提大家

莉豬食後推薦,麥上日光既芝士包係隔夜聖物

朱古力味熱食最正,最香濃!

芝士包就凍食正d,熱食求流心效果可以,但食多兩啖就好易濟啦~

莉豬私心中意麵包熱食既軟熟質感加埋濃醬既配搭,所以內心比左好高分呢兩款包~

2017-06-02
$61 (Dinner)
  • 奧地利五層流心芝士軟包
  • 五層芝士流心軟包
2017-05-30 159 views
<麥上日光> - 品牌係源自奧地利百年烘焙,以自家培植的天然酵母,烘焙出健康手工麵包。而店舖主打嘅奧地利五層芝士軟包,係全香港最邪惡五層流心芝士包 $25/個,$90/4個先拎上手有份量,芝士餡料十足,芝士味濃郁。 麵包超軟熟,一口咬落去,濃濃芝士餡就湧晒出黎,芝士幼滑,再加埋麵包面嘅芝士粉,成個口充斥住濃濃嘅芝士香氣。芝士係黎自澳洲及紐西蘭的Cream Cheese,所以芝士味十分濃郁,加上麥上日光嘅麵包係用自家制嘅天然酵母製作,食落比出面嘅麵包更實在, 更飽肚。邊個話芝士淨係女人抗拒唔到?!

五層流心芝士包 $25/個,$90/4個
五層流心芝士包

邊個話芝士淨係女人抗拒唔到?!

2017-05-24
五層流心芝士包
2017-05-22 166 views
之前介紹過麥上日光的原味五層流心芝士包,今次行過尖沙咀見到又有新口味就買來試試這個抹茶口味~一開始被這家店吸引全因為網絡上的吹捧, 但食完之後覺得這家的麵包比出面一般的貴, 如果一個麵包要差不多30元是可以食一個午餐的了!好! 廢話少說, 分享一下今次的食後感~口感都是很軟熟,流心的忌廉芝士加上抹茶口味是偏甜的,本身覺得茶味會明顯,但抹茶味還是有點被芝士味蓋過,個人認為如果抹茶的茶香味重d會比較好,感覺上會balance d唔會甜上加甜~
五層流心抹茶芝士包

好! 廢話少說, 分享一下今次的食後感~

一 講 「五 層 芝 士 流 心 軟 包」即 時 諗 起 麥 上 日 光呢 次 係 我 第 二 次 食對 上 一 次 食 原 味 好 記 得 濃 濃 芝 士 味 係 個 口食 完 好 膩。起 碼 兩 個 人 食 先 得✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨芝 朱 俠 $36由 於 夜 晚 時 段。食 吾 到 新 鮮 岀 爐麵 包 質 感 開 始 有 少 少 硬 了不 過 入 面 嘅 朱 古 力 芝 士 忌 廉 冇 變還 是 那 麼 邪 惡。忌 廉 比 麵 包 多 成 倍可 想 而 知 一 個 人 食 會 幾 咁 岀 事吾 食 包 的 👦🏻 也 搶 住 食皆 因 呢 個 👦🏻 #朱古力控 都 抵 抗 吾 到朱 古 力 控 表 示 非 常 好 食。P.S. 小 編 一 心 食 抹 茶 味 #綠茶控可 惜 冇 左。吾 知 幾 時 可 食 番❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️店鋪:麥上日光 (尖沙咀)地址:尖沙咀金馬倫道32-34號福橋大廈地下D號舖
一 講 「五 層 芝 士 流 心 軟 包」
即 時 諗 起 麥 上 日 光
呢 次 係 我 第 二 次 食
對 上 一 次 食 原 味
好 記 得 濃 濃 芝 士 味 係 個 口
食 完 好 膩。起 碼 兩 個 人 食 先 得
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
芝 朱 俠 $36
由 於 夜 晚 時 段。食 吾 到 新 鮮 岀 爐
麵 包 質 感 開 始 有 少 少 硬 了
不 過 入 面 嘅 朱 古 力 芝 士 忌 廉 冇 變
還 是 那 麼 邪 惡。忌 廉 比 麵 包 多 成 倍
可 想 而 知 一 個 人 食 會 幾 咁 岀 事
吾 食 包 的 👦🏻 也 搶 住 食
皆 因 呢 個 👦🏻 #朱古力控 都 抵 抗 吾 到
朱 古 力 控 表 示 非 常 好 食

P.S. 小 編 一 心 食 抹 茶 味 #綠茶控
可 惜 冇 左。吾 知 幾 時 可 食 番
❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
店鋪:麥上日光 (尖沙咀)
地址:尖沙咀金馬倫道32-34號福橋大廈地下D號舖
2017-05-01 263 views
之前朋友請我食過,覺得幾好味,又滑又綿,可惜過到去已經關店,今日特登再過去買,點知⋯⋯買咗兩個五層流心芝士,一個流心朱古力係cashier掛住攞錢,都冇留意佢點樣pack起⋯⋯返到嚟打開真係呆咗!佢將三個疊高咁擺咯!!!cashier姐姐係咪以為自己玩緊層層疊朱古力係最高,叫完整,中間果個芝士係「慘」,最底果個係「慘死」真係no eye see其實呢個都係鋪頭嘅招牌貨,一係改善下服務,一係改packing啦好心

買咗兩個五層流心芝士,一個流心朱古力
係cashier掛住攞錢,都冇留意佢點樣pack起⋯⋯

真係no eye see
慘死的五層芝士
TakeAway
自從第一次吃過這間店舖的奧地利「五層流心芝士軟包」之後,便一吃愛上,對它念念不忘。這一天,經過金馬倫道,忍不住入內又買了一個來吃。雖然這店子現在推出了「五層流心熱情果芒果芝士包」和「五層流心法國朱古力芝士包」,不過我一向不太愛吃朱古力,上次試過芒果口味的芝士包又覺得不太好,所以還是買「五層流心芝士軟包」最穩陣,也最啱我的口味。「五層流心芝士軟包」水準依然,包軟熟,流心芝士滑滑的,芝士味剛剛好,是有點膩,但不是太膩,把一整個吃掉,又飽肚,又滿足。久不久吃上一個做下午茶,宵夜,甚至正餐,同樣合適。

$25 (Other)
  • 五層流心芝士軟包
2017-04-28 248 views
份量好足,午餐後作為甜品一流芝朱俠的可可+芝士味道香濃,可可味認真香甜,顯得芝士略酸。芒果+芝士味道配合得醒神,熱情果夠香,相對比較開胃。當然,同事們分享更開胃
份量好足,午餐後作為甜品一流

芝朱俠的可可+芝士味道香濃,可可味認真香甜,顯得芝士略酸。
芒果+芝士味道配合得醒神,熱情果夠香,相對比較開胃。
當然,同事們分享更開胃
2017-04-28
Type of Meal
Lunch
2017-04-18 560 views
經過尖沙嘴與佐敦交界,自然想起五層芝士流心包。作為一個食完會好飽但仲想再食嘅下午茶,原味係我嘅首選。無論凍食定熱食,都有一番風味。芝士與麵包一層層間隔著,咬一口,而每一口都充斥住軟綿綿嘅軟包同唔會膩嘅芝士,混合著嘅味道,叫人回味不斷。原味最好食
無論凍食定熱食,都有一番風味。
原味最好食
  • 五層芝士流心軟包
2017-04-15 581 views
If you are a cheese lover, then their ultimate cake/bread series would be a match made in creamy cheese heaven. Do not expect small portions because each slice is as big as a personal sized cake, and the load of cream cheese inside is definitely overwhelming!Again, if you absolutely love cream cheese, the sweet thick gelat-ness would be a perfect fit. It is what it is: thin bread coating each side, with fluffy cream cheese filling. For $25, it isn't cheap as a bread or snack, but for a breakfast
Again, if you absolutely love cream cheese, the sweet thick gelat-ness would be a perfect fit. It is what it is: thin bread coating each side, with fluffy cream cheese filling. For $25, it isn't cheap as a bread or snack, but for a breakfast treat? Perhaps. It is enough for a meal... if it was all dessert. I think if I finished the entire thing in one sitting, I'll definitely be sick – definitely to be shared or eaten over two days 😂 thank goodness I love cheese.
2017-04-07 731 views
芝士控既朋友必試,跟左instruction card 試左即日食/雪凍食/叮熱食($25 分三次同用唔同方法食共實係抵既。個人觀感雪凍黎食真係好有食芝士蛋糕feel,芝士控就唔好錯過喇。

2017-03-28
$25 (Last Night Supper)
  • 奧地利五層流心芝士軟包
2017-04-03 833 views
我承認作為一個包痴嘅我,而家先食尼間小店嘅包係有啲遲。但遲到好過冇到嘛。每次行經唔係食飽左就係賣鬼曬,所以一直到買唔到。今次雖然食到飽飽,但我都死騾要買。招牌芝士包($25)果然冇失望,勁creamy勁濃嘅芝士醬。好重mascarpone cheese味。掂到醬嘅麵包位置就軟綿綿,可能因為索左啲水分。但掂唔到最外層嘅就略嫌有啲乾。不過overall係好好食嘅麵包,就算我係室溫嘅情況下都正嘅,好期待下一次買黎雪凍食/叮熱食,應該仲正
我承認作為一個包痴嘅我,而家先食尼間小店嘅包係有啲遲。

但遲到好過冇到嘛。

每次行經唔係食飽左就係賣鬼曬,所以一直到買唔到。

今次雖然食到飽飽,但我都死騾要買。

招牌芝士包($25)