2023-10-14 271 views
港式燒味最鍾意去食炯記性價比最高有燒味之外,仲有多款小食可以揀🌟叉燒燒鵝飯叉燒肥瘦適中 色澤夠晒靚配上焦脆既燶邊 入口鬆化肉味濃郁蜜汁甜度適中 色香美味而招牌燒鵝 帶炭香氣皮脆有光澤 食落仲帶鵝油香氣肉汁豐腴 配上酸梅醬更滋味😋🌟鴨髀鹹蛋飯原隻鴨髀外皮燒得好香脆帶鴨香味肉質唔會嚡口 配埋鹹蛋撈飯最正👍🏻🌟手撕雞拼海蜇手撕雞肉質嫩滑仲啖啖肉調味剛好 食落好開胃海蜇爽彈入味 拼盤可以一次過食到兩款好好🙌🏻
港式燒味最鍾意去食炯記
性價比最高
有燒味之外,仲有多款小食可以揀

🌟叉燒燒鵝飯

手撕雞肉質嫩滑仲啖啖肉
調味剛好 食落好開胃
海蜇爽彈入味 拼盤可以一次過食到兩款好好🙌🏻
2023-10-12 198 views
二人套餐 $198鹽焗手撕雞(半隻)🐔非常驚喜!首先,雞肉十分嫩滑,每一口手撕雞都係漲卜卜,很有彈性,其次是醬汁,感覺是加了點麻油,更能帶岀雞的鮮味!.冬菇醬皇豬手🐽冬菇很香,很重菇味,豬手亦炆得十分入味,但略嫌豬手未夠軟身,倘若炆煮時間加長,想必肉質會更軟滑!.酸辣雲耳🍄 酸的味道比辣更多,個人十分喜愛,而且雲耳清爽彈牙!.麻辣雞腎🌶️麻辣醬汁比較辣,不能太吃辣的朋友要注意,建議可以選擇鹽焗,不過雞腎十分爽口!.太子鵝油撈麵🍜最愛之一!本來以為會很油膩,可是麵質卻十分乾身,而且還會有一陣陣鵝油的香味!
二人套餐 $198
鹽焗手撕雞(半隻)🐔
冬菇醬皇豬手🐽
酸辣雲耳🍄
酸的味道比辣更多,個人十分喜愛,而且雲耳清爽彈牙!
麻辣雞腎🌶️
  • 麻辣雞腎
  • 冬菇醬皇豬手
  • 例湯
2023-10-11 193 views
之前來炯記買半斤肥叉燒,幾好食😋燒得很香,入口很有口感多汁🥰價錢是$70所以今日再來試試其他今次叫了半隻滑雞,價錢$65也很滑整得也不錯🤓,不過對比叉燒我還是覺得叉燒整得更加好味😋
之前來炯記買半斤肥叉燒,幾好食😋
燒得很香,入口很有口感多汁🥰
價錢是$70
所以今日再來試試其他
今次叫了半隻滑雞,價錢$65
也很滑整得也不錯🤓,不過對比叉燒
我還是覺得叉燒整得更加好味😋
2023-10-11
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$65 (Other)
2023-10-07 97 views
燒鴨燒腩仔鵝油撈麵叫左個呢度招牌鵝油撈麵,唔係咁多燒臘店有呢個食到,鵝油聞起來好香,係燒鵝嘅精華所在👍,滲透在麵條之間,粗油麵食起來幾爽又彈牙,呢個撈麵亦無想像中咁鹹,食落亦都唔算好膩!燒鵝真係皮脆肉軟,油脂充足甘香,而燒腩仔十分肥美,尤其個皮咬落好脆!叉燒油雞飯擔心叫兩個鵝油撈麵驚太膩,所以另外嘅叉燒油雞選擇配飯,份量好足夠,叉燒嘅邊燒得焦香,而油雞亦都不過不失!最後唔少得叫埋碟新鮮嘅生菜,有肉又有菜!
燒鴨燒腩仔鵝油撈麵

叉燒油雞飯

最後唔少得叫埋碟新鮮嘅生菜,有肉又有菜!

2023-10-06 117 views
炯記餐室 (美麗閣) 地址: 北角英皇道376-380號美麗閣地舖=====================燒味由細食到大,對於男人來謫有像有飯,飽肚架comfort food 就是澱粉質加蛋白質啦$32 鹽焗雞腎必點,份量多又惹味,入口爽中帶腍,處理得很好夏日炎炎吃涼盤開胃,$40 海蜇手絲雞,海蜇彈牙,呢求手撕雞好出名架,麻辣或鹽味都好食😋一於點雙拼飯食多款燒味$64 秘製煙燻燒鵝腩仔雙拼飯,燒鵝出名,皮香肉汁豐富,而腩仔皮脆口,鹹香惹味呀$36 兩杯凍檸茶走甜簡單架晚飯,已經好開心#炯記餐室 #香港美食 #香港燒味 #香港外賣 #北角美食 #香港探店 #港式燒味 #香港必食餐廳 #炯記餐室"
炯記餐室 (美麗閣)
地址: 北角英皇道376-380號美麗閣地舖

=====================

$36 兩杯凍檸茶走甜

簡單架晚飯,已經好開心

2023-10-06 74 views
今日喺附近放工 所以同媽咪嚟咗簡單食個晚餐喺門口見到好多人排隊買燒味所以就吸引咗入嚟食我哋見到隔籬枱,食緊個撈麵賣相好吸引跟隊叫咗鵝油撈麵 配燒腩仔撈麵唔會好油膩 燒腩仔塊皮仲係脆 同埋唔會好肥媽咪叫咗叉燒瀨粉呢度嘅份量好大碗👍🏻仲要叫兩個小食手撕雞腸粉 腸粉好滑 配埋醬 正😋仲有個拼盤我哋總共食咗$200 抵食夾大件原來佢每星期都有燒味外賣做特價所以咁多人排隊我哋食咗大概半個鐘完全冇停過人排隊 好厲害下次想試埋其他燒味
今日喺附近放工 所以同媽咪嚟咗簡單食個晚餐
喺門口見到好多人排隊買燒味
所以就吸引咗入嚟食

我哋見到隔籬枱,食緊個撈麵
賣相好吸引

我哋食咗大概半個鐘
完全冇停過人排隊 好厲害
下次想試埋其他燒味

• 太子鵝油撈麵
1. 雙拼燒臘飯,義燒燒鵝加煎蛋:炯記餐室的雙拼燒臘飯堪稱是肉食愛好者的天堂。這道令人垂涎的美食彙聚了兩種燒味的經典:义燒燒鵝和煎蛋。义燒燒鵝皮脆肉嫩,外酥內嫩,每一口都是肉質的極致享受。搭配煎蛋的滑嫩和金黃的蛋黃,簡直是絕配。這道菜的美味令人回味無窮,是香港燒味的代表之一,無法忘懷的美味。2. 海蜇手雞腸粉鹽焗:海蜇手雞腸粉鹽焗是一道獨特的粵菜美食,融合了海鮮和雞肉的鮮美。手工製作的腸粉包裹著清爽的海蜇,搭配鮮嫩的雞肉,再經過鹽焗,呈現出獨特的口感。這是一道清新、鹹鮮的美食,每一口都帶來了不同食材的層次感,讓人回味無窮。3. 鵝油生菜:這道鵝油生菜是一道傳統的中式小菜,但在炯記餐室的精湛烹飪下,它變得格外美味。生菜清脆新鮮,而鵝油的香氣賦予了它獨特的風味。每一口都是清爽的蔬菜口感,伴隨著濃郁的鵝油味,令人垂涎欲滴。4. 威檸七:威檸七是一款令人耳目一新的飲品。這杯飲品充滿了檸檬的清新,帶有不同的水果味道。每一口都是一場果味的盛宴,清爽而多層次。無論是作為餐前飲品還是餐後甜品,都能為味蕾帶來驚喜。5. 鹵水豆腐:鹵水豆腐是一道充滿家鄉味道的美食。豆腐入味,吸收了鹵水的濃郁味道,咬一口,

5. 鹵水豆腐:鹵水豆腐是一道充滿家鄉味道的美食。豆腐入味,吸收了鹵水的濃郁味道,咬一口,滿口都是豆腐的鮮美和鹵水的香氣。這是一道簡單而美味的小菜,令人想起了家鄉的味道。

炯記餐室以其美味的粵菜和獨特的功能表而聞名,每一道菜肴都代表了傳統與創新的完美結合。無論是燒味、蔬菜還是飲品,都能在這裡找到令人滿足的選擇。這是一家讓人回味無窮的餐廳,值得一嘗。
2023-09-26
Dinner
2023-10-05 61 views
放lunch 同同事去食飯,最後簡左炯記,好少可食燒味有得坐低,所以簡左堂食門口掛住既燒味好靚,所以被吸引左大熱天時,二話不說,即刻叫杯凍飲先!叫飯麵+$5至8就有杯飲品。鹽焗雞腎唔算好咸,好爽口!手撕雞腸粉腸粉係熱既,食落好滑,加埋甜醬同蔴醬,絕配,好味!煙薰燒鵝拼蜜汁叉燒飯燒鵝燒得好靚!啲皮漲卜卜,皮下有一層油香,微微煙薰味,又唔會太膩,好好食!叉燒賴賴粉軟硬適中,好爽口彈牙!蜜汁叉燒係用左五花腩,半肥瘦,所以食落好稔。加埋個邊既蜜汁甜甜地,又有少少焦香味,無得彈,好好食!一間唔錯既燒味餐室,有水準,價錢唔貴,好過連鎖店既燒味飯好多!會再幫襯!

門口掛住既燒味好靚,所以被吸引左

鹽焗雞腎
唔算好咸,好爽口!

手撕雞腸粉
腸粉係熱既,食落好滑,加埋甜醬同蔴醬,絕配,好味!

煙薰燒鵝拼蜜汁叉燒飯

叉燒賴
賴粉軟硬適中,好爽口彈牙!
蜜汁叉燒係用左五花腩,半肥瘦,所以食落好稔。
加埋個邊既蜜汁甜甜地,又有少少焦香味,無得彈,好好食!

2023-10-04 54 views
是日提早收工去咗食下午茶位置方便響北角英皇道 成日見到人排隊買燒味外賣 好吸引咁 就入咗去食 餐廳整潔 不斷有人入嚟食嘢,因為有下午茶餐同性價比高。十分喜歡手撕雞腸粉手撕雞鹹香腸粉黎到熱辣辣配甜醬,麻醬豉油,真係好正燒味鍾意食燒腩仔耐唔耐都會買啲返屋企外皮脆 肉唔會太瘦過靭叉燒燒鴨,拼鵝油撈麵醬汁叉燒 又係店推介外皮甜甜地好好味 燒鴨 都有肉汁唔靭撈麵帶鵝油醬油 掂滷水豆腐 咸咸地又軟 帶豆香凍檸茶 檸檬都好新鮮完整解渴好味都打帶啲返屋企晚飯享用下次再嚟炯記餐室 (美麗閣) (北角)北角英皇道376-380號美麗閣地舖#炯記餐室#北角美食#燒味#hkfoodblog #hkbloggger#hkfoodie#hkfoodblogger #hkfooodsnap
是日提早收工去咗食下午茶
餐廳整潔 不斷有人入嚟食嘢,因為有下午茶餐同
性價比高。
真係好正
燒味鍾意食燒腩仔
耐唔耐都會買啲返屋企
外皮脆 肉唔會太瘦過靭
叉燒燒鴨,拼鵝油撈麵
醬汁叉燒 又係店推介
凍檸茶 檸檬都好新鮮完整
解渴好味
都打帶啲返屋企晚飯享用
下次再嚟

炯記餐室 (美麗閣) (北角)
北角英皇道376-380號美麗閣地舖
#炯記餐室#北角美食#燒味
#hkfoodblogger #hkfooodsnap
2023-10-03 46 views
外賣半隻手撕雞,份量少到嚇死人。見佢只係用個夾夾咗一吓,入合。咁就半隻,呃人呃得離譜。之前買過係用發泡膠包好晒放雪櫃,今次係即買即包,真係好過份。呢間野大家自己唸清楚
呢間野大家自己唸清楚
手撕雞
2023-10-03 38 views
#搞串個pantry講到港式 #撈麵 🍜,除咗係小食舖嘅撈公仔麵♨️,或者印尼撈麵🇮🇩之外,其實粉面舖都有啲特色嘅醬油撈麵😍。不過我哋今次食啲再邪惡啲嘅😆,試下呢間主打鵝油撈麵嘅燒味舖🪿,佢喺 #北角 、 #長沙灣 、 #荃灣 都有分店。我哋嗌咗🔴明爐煙燻燒鴨撈麵($54),同埋🔵明爐煙燻燒鴨飯($52)。舖頭裏面都幾多遊客⛳️,不過價錢都算抵食💰,而且質素唔錯。明爐煙燻燒鴨撈麵🌟🌟🌟🌟🌟竟然有鴨髀🍗,肉質夠腍,而且近皮嘅位有超濃郁嘅鴨油脂香味🦆,呢個部位真係冇嘢好挑剔。撈麵🍜有醬油同埋鵝油兩種香味,食落好惹味🤤,不過怕油膩嘅朋友要有定心理準備啦🤣。撈麵配埋嘅滷豆腐裏面好腍🧽,外層嘅皮正常腍腍地,不過滷水嘅味甜甜哋🍬唔錯。明爐煙燻燒鴨飯🌟🌟🌟🌟鴨飯就係一般嘅鴨件部位🦆,都有油脂香味😋,而且配埋酸梅醬唔錯🌸,不過就冇撈麵嗰種油脂咁爆發嘅感覺🤨,正正常常嘅燒鴨啦。如果鍾意燒味嘅話😝,可以一試。
#搞串個pantry

明爐煙燻燒鴨撈麵🌟🌟🌟🌟🌟

明爐煙燻燒鴨飯🌟🌟🌟🌟
2023-10-01
Lunch
2023-09-29 58 views
每次為咗食鵝油撈麵,我都會特登走來呢一間位於北角嘅<炯記>,今晚我又再來<炯記>,來吃他們最馳名的鵝油撈麵、燒鵝、仲有燒腩仔、叉燒,同埋手撕雞。今晚嘅燒腩仔同叉燒雙拼鵝油撈麵,燒腩仔非常之高質素,係一層層嘅五花腩肉,唔會太肥亦都唔會太瘦,入口香口美味,外皮重要keep到卜卜脆,非常好食。今晚嘅叉燒相對地比較多脂肪,叉燒嘅蜜汁味道非常香濃,而且豬梅肉咬落去都夠軟夠嫩。燒鵝嘅皮烤得又脆又好味,而且入口仲要淡淡肉。呢度嘅主角鵝油撈麵正式出場,鵝油撈麵份量非常之多,有一大碗,充滿油香嘅麵非常好食。海蜇手撕雞腸粉非常驚喜,海蜇可以選擇辣或者唔辣我哋叫咗唔辣,呢度嘅海蜇入口充滿麻香味,配埋同樣充滿麻油香味嘅手撕雞,同埋熱辣辣,又嫩又滑嘅腸粉,絕對係必食之選。簡簡單單一碟冬菇生菜,估唔到冬菇同菜嘅份量都非常之多,價錢只係廿幾蚊,同樣抵食。呢度叫麵,仲可以加五蚊要凍飲或者熱飲,非常超值,我哋叫咗凍奶茶,味道正常。成餐飯食到勁飽,兩個人埋單都係200蚊左右,絕對超值抵食,值得推薦!!.~

燒鵝嘅皮烤得又脆又好味,而且入口仲要淡淡肉。

Dinner
2023-09-28 78 views
之前北角返工,就係樓下,食過覺得唔錯。所以當時都會間唔中幫襯下。後來搬走左,但已是疫情前的事。今晚經過,諗住買外賣斬料。 叉燒70蚊半斤。講真價錢唔算平,加左價。不過難得今晚經過。所以買左50蚊外賣,諗住貴最緊要回味下都唔錯。返到屋企,然後打開盒。。頂,見到真係好想講粗口。唔係人食但賣比人。50蚊件數唔多都算,但一半以上都唔食得。有冇搞錯呀~我冇睇錯哦。。。冇眼花。。。2件好黑又大件的點食落口。都算。。。仲有好多件都係肥多個瘦。我order時已講左我的要求。得到甘樣,真係差到不得了。甘樣都可以賣比人,點食得落肚。仲有好多件有好多黑炭。。完全好失望。完全騙錢。
返到屋企,然後打開盒。。
頂,見到真係好想講粗口。
唔係人食但賣比人。
50蚊件數唔多都算,
但一半以上都唔食得。有冇搞錯呀~
我冇睇錯哦。。。冇眼花。。。
2件好黑又大件的點食落口。都算。。。
仲有好多件都係肥多個瘦。
我order時已講左我的要求。
得到甘樣,真係差到不得了。
甘樣都可以賣比人,點食得落肚。
仲有好多件有好多黑炭。。
完全好失望。
完全騙錢。

2023-09-28
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
Other
2023-09-26 50 views
鵝油拌麵之《炯記餐室》今日同朋友一齊食lunch,佢帶咗我去燒味鋪,Lunch time時間好多人等位同叫外賣,可見應該食物質數應該唔差,餐廳人來人住,等一陣就有位,醬皇豬手撈麵 $52:鵝油拌麵份量好多,色澤靚仔,聞落好香,粗麵麵質爽口彈牙,雖然係用鵝油撈,但一啲食入口一啲都唔油,醬皇豬手大大隻,肉質嫩滑,非常入味,非常抵食,海蜇拼手撕雞小食 $40:可以選擇辣同唔辣,手撕雞肉質滑,海蜇好彈牙,醬皇叉燒 $68:呢個醬皇腩叉燒絕對有驚喜,啖啖肉,入口咬落好軟腍,肥瘦適中,蜜汁味甜品岡好,唔會太甜或太鹹,總括,雖然唔係叫咗好多野,但非常飽,因為份量多,中意食拌麵朋友一定要試鵝油拌麵,真心推介。
鵝油拌麵之《炯記餐室》

2023-09-19
Lunch
熙來攘往的街道,發現北角都有「炯記餐室」。餐廳主打燒味外、仲有豬手、秘製煙燻燒鵝、鹽焗手撕雞等、仲有獲眾人好評的鵝油撈面,選擇眾多。店舖光猛明亮,設有多張枱供兩人或者四人使用,地面沒有油積水積,整體乾淨舒適。望望餐牌,燒味餐廳來說定價合理,而且店員服務態度好。選擇困難症發作,故選二人餐(HKD 198):鹽焗手撕雞:香濃完美蘸滿鹽焗粉的一絲絲雞胸肉,皮脆肉嫩,適當地保留住雞皮油,手撕成啖啖肉,充分加上白芝麻,香味十足,大滿足😌。冬菇豬手:毫不吝嗇的豬手,大大舊有四整舊,秘製熬煮數小時,紋得入味,一咬啖啖骨膠原,入口即化,冬菇仔夠曬香甜,吸收曬醬汁,好平衡。鹽焗雞腎:十分爽口,有嚼勁,鹽焗粉又吾會過咸,剛剛好。酸辣雲耳:雲耳爽脆,味道酸酸甜甜,好開胃🤤,適當辣味好正。郊外油菜:有生菜🥬菜心選擇,菜心新鮮鮮甜。主角鵝油撈面:每條粗麵都沾上鵝油,閃亮亮,但食落一點都不油膩,入口陣陣油香,麵條質感爽彈滑身,惹味得很。老火例湯:粟米蓮藕湯,沒有味精,滋潤得很。總結:抵食二人餐 價錢合理必食鵝油撈面

望望餐牌,燒味餐廳來說定價合理,而且店員服務態度好。

選擇困難症發作,故選二人餐(HKD 198):

鹽焗手撕雞:

冬菇豬手:

鹽焗雞腎:
十分爽口,有嚼勁,鹽焗粉又吾會過咸,剛剛好。

酸辣雲耳:
雲耳爽脆,味道酸酸甜甜,好開胃🤤,適當辣味好正。

郊外油菜:
有生菜🥬菜心選擇,菜心新鮮鮮甜。

主角鵝油撈面:

老火例湯:
粟米蓮藕湯,沒有味精,滋潤得很。

總結:
抵食二人餐 價錢合理