2022-07-09 1284 views
真係好開心發掘左呢間中環嘅日本菜$488 晚餐有壽司set 或串燒set揀,喺中環黎講你仲想點?真係好少搵到性價比比佢高嘅日本菜今次試左壽司set 前菜有幾款刺身 主菜有12款壽司全部都好滿意 食材都幾新鮮 最後有個魚湯烏冬同甜品 中間覺得唔係好夠飽所以加左個蟹膏甲羅燒 跟多士上 都好好味其實感覺同omakase差不多 但價錢平2-3倍 清酒都好高質又唔貴 絕對係良心小店 所以一定會再黎 見到朋友個串燒set都好正 期待下次試串燒
真係好開心發掘左呢間中環嘅日本菜

• Sushi platter
  • Sashimi platter
魚作是一間感覺舒服和簡約風格的日式居酒屋,雖然有別一些傳統的日式懷舊居酒屋,但係帶出另一種更摩登和創新的感覺。這次,我和朋友一行兩人來初體驗這間餐廳,總括而言,一間值得回顧的餐廳。我們一共叫了兩個套餐,分別是壽司刺身套餐和串燒套餐,每個套餐約有12道菜(1 set $488),有這樣的質素,這個價錢是非常划算的,加上,餐廳位於中環的中心。訂位的時候,我特定要求了吧台的座位,希望能親眼看到廚師準備和處理食材(類似有點omakase的感覺),結果一開始以為是一盤一次過上,結果,廚師是分開一件件壽司和一串串串燒地上,這個用餐節奏實在太舒服了,食物不會因為放太久而有影響,實話說,還真有種omakase的感覺,所以我再強調$488一個套餐能有這樣的享受是真的太物有所值吧。先評論下壽司刺身套餐,包括一個前菜,三款刺身,八件壽司,一份主食和甜品。前菜是牛油果蟹肉沙律,咸香的炸魚皮配上沙律真的太搭了,差點就想encore。一開始以為刺身只是普通的未調味刺身,沒想到,三款刺身都讓人太驚喜了,最喜歡就是煙燻吞拿魚腦天,煙燻味配上半熟的腦天,後韻是種回味的感覺。而壽司水平和中價位的廚師發辦差不多,舍利的味道

先評論下壽司刺身套餐,包括一個前菜,三款刺身,八件壽司,一份主食和甜品。前菜是牛油果蟹肉沙律,咸香的炸魚皮配上沙律真的太搭了,差點就想encore。一開始以為刺身只是普通的未調味刺身,沒想到,三款刺身都讓人太驚喜了,最喜歡就是煙燻吞拿魚腦天,煙燻味配上半熟的腦天,後韻是種回味的感覺。而壽司水平和中價位的廚師發辦差不多,舍利的味道也適當,調味不會搶走壽司魚類的鮮味。Ending來上一碗鯛魚湯的手打烏東,但是其實我已經好好好飽了,太滿足的感覺了。

我的朋友就點了$488的串燒套餐,串燒是可以自己選擇的,在約20多個選擇中選十串,由於我朋友有選擇困難症,在餐廳經理詢問我們的口味後便推薦以下十串,我想應該是最受歡迎的頭十串吧。不得不說,這個大根沙律必須慢慢吃,實在是太解膩了,搭配串燒可以帶出清新的感覺。朋友分享了幾小口給我,也太合我胃口了吧。我最喜歡和牛溏心蛋,牛舌,鵝肝和雞肉棒。不會太重口味的調味還能吃出食材本來的味道。牛舌最後還加多了一份,兩塊是不夠的。最後的海膽茶漬飯還有兩個吃法,廚師教我們先吃原味的,燒過的飯糰加上海膽是口腔的味覺大爆炸,最後再加上茶,又是另一種refreshing的感覺。

最後總結,兩個人吃兩個套餐是會飽到需要捧著肚子離開的,甜品我們要了威士忌雪糕作完美收尾。如果大家都是酒鬼的話,一定一定要加+$200任飲清酒/啤酒/cocktail,是沒有限時的。整餐飯,我和朋友一邊等菜上一邊喝酒聊天,用餐體驗是120/100分。這間餐廳不論是情侶還是一群朋友都非常合適。大家趁$488套餐的菜單還在就快點去試試吧。
2022-06-23
  • 刺身壽司套餐
  • 串燒套餐
2022-06-19 630 views
ɢʀɪʟʟᴇᴅ ʙʟᴀᴄᴋ ᴄᴏᴅ ғɪsʜ sᴇᴛ ᴡɪᴛʜ sᴀsʜɪᴍɪ ᴏғ ᴛᴡᴏ ᴋɪɴᴅs HK$220Tummy was glad of the pick ☺️The peel of the cod fish is very crispy and the texture of the meat is firm 😋 i like the taste when you dip the fish to the mayo sauce 😍 The portion is larger than my expectation 🍲but I think one of the sashimi is not too fresh which is a pity🐟🐟
2022-05-11
2022-05-25 2291 views
餐廳環境以木為元素,傳統日本裝橫風格,在鬧市中打造雅緻空間。食物非常高質,服務亦一流,好值得推薦。2個人share 一人刺身壽司套餐,日本雞腿肉和牛舌串燒,和蟹肉海膽釜飯,非常豐富的一餐。華味鳥腿肉串燒 $48比較少係居酒屋見到呢個選擇,肉質非常滑,咬落去還保留住肉汁。牛舌串燒 $58牛舌係厚切,烤得火候剛好,咬落去有少許油脂香和爽口。蟹肉海膽釜飯 $188蟹肉同海膽嘅份量都好多,上枱嘅時候下面有火熱住,就算慢慢食都唔怕飯會變涼。蟹肉好有鮮味,海膽亦是採用新鮮海膽,伴飯食很滋味。一人刺身壽司套餐 $488包左前菜(魚作沙律)、刺身三款(深池.梭子魚.吞拿魚腦天)、壽司八貫(吞拿魚赤身.吞拿魚腩.牡丹蝦.帆立貝.油甘魚.赤貝.鯛魚.深池)、湯品(鯛魚湯烏冬)、甜品。深池刺身口感緊實,非常新鮮,上面有魚籽和芥末味魚籽,夾住深池刺身食口感很特別,上面用黎點綴既海膽甘甜而且鮮味十足,口感幼滑,好中意個海膽。梭子魚刺身嘅表面炙燒過,油脂滲出,帶出魚香,食落去嗰陣有少少焦香味,魚既肉質清爽。吞拿魚腦天(吞拿魚頭頂嘅肉)係一個好矜貴嘅部份,不容易在日本料理餐廳找到。餐廳將吞拿魚腦天煙燻,魚肉筋少脂肪

華味鳥腿肉串燒 $48

華味鳥腿肉串燒

牛舌串燒 $58
牛舌係厚切,烤得火候剛好,咬落去有少許油脂香和爽口。

蟹肉海膽釜飯 $188
蟹肉海膽釜飯

一人刺身壽司套餐 $488

深池刺身

梭子魚

吞拿魚腦天(吞拿魚頭頂嘅肉)係一個好矜貴嘅部份,不容易在日本料理餐廳找到。餐廳將吞拿魚腦天煙燻,魚肉筋少脂肪多,魚味極濃,口感軟滑,入口有即溶嘅感覺。
吞拿魚腦天

壽司八貫分開逐件上,確保客人食到最新鮮的壽司

吞拿魚赤身 :呈赤紅色,肉質鮮嫩結實,有咬口,魚味較重。

吞拿魚腩:顏色粉紅,脂肪比例高,恰到好處既魚油脂,香氣十足,入口即溶。
吞拿魚赤身.吞拿魚腩

牡丹蝦:蝦肉甜美細滑,肉質柔軟中帶彈性,爽脆鮮味十足。
牡丹蝦壽司

帆立貝:厚切帆立貝,非常鮮甜
帆立貝壽司

油甘魚:呈淡紅色,肉質油份高,結實爽口,魚味鮮甜

赤貝 : 彈潤口感,極富鮮味
赤具壽司

鯛魚 : 魚肉彈牙,口感柔中有韌

最驚喜嘅係鯛魚湯烏冬,鯛魚湯飲得出係新鮮熬製,鮮甜冇魚腥味,聞落去已經有淡淡魚香,烏冬非常彈牙。

魚作沙律
魚作沙律
深池壽司
  • 吞拿魚腩壽司
2022-05-24 642 views
🥰今日去咗食omakase,好耐冇食過啦好期待😚魚作 #Gyotaku #魚作 。一人壽司🍣$488前菜:紫薯酸奶🍠都唔錯但係唔太開胃,酸奶入邊有少少柚子味,幾清新😋刺身:深池,梭子魚,吞拿魚腦天🐟三款都好有心思,Wasabi好可愛,係爆珠黎架!😮最推薦吞拿魚🐟,油脂好香❤壽司8款:最推薦蝦同吞拿魚👍🏻鯛魚湯烏冬:🍜我覺得冇乜特別豆腐布甸🍮:呢個唔錯,口感好正,布甸超級滑魚作 (中環)中環士丹利街11號12樓#hkfoodie #foodiehk #foodie #foodinsta #foodinstagram #foodblogger #foodbloggerhk #foodhk #eatinhk #hkig #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodinsta #壽司郎 #hkcafe #foodadmirersoftheworld #desserthk #香港美食 #香港好去處 #美食 #美食日記 #減肥 #日本菜 #魚子醬 #鵝肝 #芝士 #帶子
🥰

今日去咗食omakase,好耐冇食過啦好期待😚

魚作 #Gyotaku #魚作

。一人壽司🍣$488

前菜:紫薯酸奶🍠
都唔錯但係唔太開胃,酸奶入邊有少少柚子味,幾清新😋

刺身:深池,梭子魚,吞拿魚腦天🐟
三款都好有心思,Wasabi好可愛,係爆珠黎架!😮
最推薦吞拿魚🐟,油脂好香❤

壽司8款:
最推薦蝦同吞拿魚👍🏻

鯛魚湯烏冬:🍜
我覺得冇乜特別

豆腐布甸🍮:
呢個唔錯,口感好正,布甸超級滑

魚作 (中環)
中環士丹利街11號12樓

2022-05-20 343 views
真係超抵食系列🤩每一啖都溶了🍣只需五百到一個人咋😋抵食🥳Toro 🤍 Yellowtai 🤍 Snapper 🤍Tuna & Toro again🤍Barracuda🤍Shima Aji 🤍Gyotaku salad🤍Tuna Noten🤍 #Gyotaku #魚作 📍中環It’s so yummy yummy yummy, in my tummy tummy tummy😚
中環士丹利街一幢商廈,隱藏不少中高檔餐廳,今次試了這間叫「魚作」的日本料理,感覺中規中矩。燒安格燒牛肉定食 (7.75/10) 安格斯牛肉燒得生熟剛好,保持了嫩滑肉質,蘸燒汁配炸蒜片吃不錯。可是,米飯煮得太淋,明顯糟蹋了日本米。沙律柚子汁下得太多,略嫌過酸,車厘茄沒有上在city’super 買的日本車厘茄鮮甜。甜品奶凍僅屬中規中矩。———————————————————————————⭕️ig@fastfoxfoodie總評:在高質日本料理林立的中環,set lunch以同一價位或有更好選擇,未必翻食。💵Budget: $210 pp (lunch)
燒安格斯牛肉定食

燒安格燒牛肉定食 (7.75/10)
燒安格斯牛肉定食

———————————————————————————

💵Budget: $210 pp (lunch)
2021-12-30 544 views
同朋友二人黎食488一位既晚餐刺身壽司套餐,佢地仲另一個餐係串燒個餐跟三道刺身同八個壽司魚生質素好都好新鮮,而且到最後都有個烏冬真係食到好飽佢地會因食材去改變少少,所以個日去食就有海膽壽司😂
2021-12-26 257 views
上次食完晚餐覺得好高質,於是襯周末時帶另一位吃貨飯腳去食午餐,估唔到好多人都同我一樣想周末食好啲,如果想食又確保有位,就要記得預先訂檯。店員依然好親切,同樣有介紹menu及特別菜式。而餐牌選擇有壽司、丼飯、燒物定食等等多達10幾款,而定食更會跟沙律、飯、味噌湯及甜品,好豐富。◽️ 牛小排定食 $190經理特別推介,更介紹會不定期更換菜式。牛小排定食上桌有驚喜,有少少韓式感,有泡菜、青瓜、大蒜等等配菜。牛肉有肉味兼保留到肉汁,帶甜醬汁令肉味更突出,建議將生菜或芝麻菜包著牛肉及配菜同吃,有助減輕肉類的膩感,或配飯同吃更飽足。◽️ 時令刺身(隨牛小排定食)跟定食的刺身,有油甘魚及鱆紅魚,兩款都好新鮮,魚味濃郁又有油分。◽️ 燒日本產和牛伴三文魚籽丼$290以特別的器皿盛載相當特別,燒和牛圍著滿滿的三文魚籽,原來下面還暗藏溫泉蛋。和牛的牛味份外濃又夠滑,而且不會煮得太熟,加上鮮甜的三文魚籽更滋味,再加上一份蛋香,真係要講句Oishii!🔸 豆腐奶凍圓潤的紅豆豆味十足,配上淡淡豆香的奶凍,味道好夾。◽️ 沙律及味噌湯沙律清新,最重要番茄仔好甜;味噌湯夠哂味,唔會淡茂茂。▪️ 凍咖啡周末都需要一杯凍咖啡,奶

牛小排定食

◽️ 牛小排定食 $190

時令刺身(隨牛小排定食)

◽️ 時令刺身(隨牛小排定食)

◽️ 燒日本產和牛伴三文魚籽丼$290

豆腐奶凍

🔸 豆腐奶凍
圓潤的紅豆豆味十足,配上淡淡豆香的奶凍,味道好夾。

沙律及味噌湯

◽️ 沙律及味噌湯
沙律清新,最重要番茄仔好甜;味噌湯夠哂味,唔會淡茂茂。

凍咖啡

▪️ 凍咖啡
周末都需要一杯凍咖啡,奶同糖水分開上,對於鍾意飲Black coffee的人來說好方便。

牛小排定食
時令刺身(隨牛小排定食)
2021-12-04 1738 views
不藏私!中環必食日式餐廳    長期在同一個地區生活/工作,總會知道一些該區人才知道的事物,就像中環朋友口頭常說中環有好多高質素餐廳,只是太隱蔽而較少人知,所以是次晚餐交由他帶路。#魚作 #Gyotaku  是日本料理餐廳,設有吧檯位、長檯位及梳化位,環境cozy,好適合慢慢傾計慢慢食。餐廳有set同a la carte,店員仲告之有新menu,分別係「刺身壽司套餐 」$488,有前菜、刺身三款、壽司八貫、湯品及甜品;「串燒套餐」$488,有前菜、十款串燒、茶漬飯、甜品,鍾意飲酒仲可以加$200 free flow,Happy Friday~套餐以外,另外加點了一些菜式,甲羅燒好有驚喜,絕對是encore系列。同時讚讚店員的細心,上菜時會介紹菜式,又主動收碟、加菜,加分!【刺身壽司套餐 】 ◽ 野菜沙律用清爽沙律展開序幕,好fresh。 ◽ 深池(刺身三款之一) 賣相精緻,同朋友一齊食好滿足,魚味清爽,蘸一點特別調製的酸汁更惹味。 ◽ 梭子魚(刺身三款之一) 梭子魚配搭黑魚子及食用花,魚肉細嫩,加咗少少鹽有提鮮作用,整體富層次。  ◽ 稻草煙燻吞拿魚腦天(刺身三款之一) 造型好打卡!師

刺身壽司套餐 】
沙律
 ◽ 野菜沙律
用清爽沙律展開序幕,好fresh。
 ◽ 深池(刺身三款之一)
梭子魚
◽ 梭子魚(刺身三款之一)
稻草煙燻吞拿魚腦天
◽ 稻草煙燻吞拿魚腦天(刺身三款之一)
造型好打卡!師傅上桌時用玻璃罩罩住煙燻嘅煙,上桌一打開就聞到煙燻香氣,吞拿魚燻至半生熟,入口同時嘗到魚香跟煙燻味,鮮美可口。
壽司八貫
  ◽ 壽司八貫
套餐包八貫壽司,有牡丹蝦、吞拿魚、赤貝、帶子、吞拿魚、中拖羅等等,牡丹蝦好甜;赤貝爽身;帶子鮮甜;拖羅軟嫩,舍利份量較少但飯粒飽滿,如果以set來講份量剛剛好。
鯛魚湯
 ◽ 鯛魚湯 湯品呈奶白色,花了多個小時熬製而成的鯛魚湯,入口好香醇又美味,完全沒有腥味,仲可以選擇加烏冬!

【串燒套餐】
紫蘇大根沙律
 ◽ 紫蘇大根沙律(串燒套餐)
大根切絲味道清爽,拌以紫蘇醬汁更開胃。
 ◽ 提燈
好少串燒店見到的名字,店員介紹是輸卵管、卵巢與連結著未覆殼的蛋黃,可見產量少。表皮焦脆,一邊吃到煙韌口感,一邊是未熟食的蛋黃,口感特別且有肝香。
 ◽ 牛舌
燒得依然保持juicy,牛舌口感又爽又滑,肉味豐富。
鵝肝
◽ 鵝肝
鵝肝口感豐腴,外層少許焦香,入口即溶的美味配獨有油香,可以一吃再吃。
◽ 和牛溏心蛋
薄薄和牛包裹著溏心蛋,蛋黃依然保持流心,好香蛋味,與和牛非常夾。
 ◽ 大蔥吞拿魚腦天
吃過煙燻版的腦天,這個套餐同樣有串燒版腦天,魚味濃郁,口感軟滑,油香在口腔中爆發。
 ◽ 鰤魚腩
本身已經很肥美,燒一燒迫出油粉,滿滿肥而不膩的魚油。
 ◽ 大蔥雞腿肉
雞腿肉包裹大蔥,味道濃厚的雞腿肉很彈牙,夾著大蔥增加味道層次。
◽ 九條蔥牛肉卷
牛肉包裹九條蔥,一咬即嘗到蔥香,味道富層次。
活鰻魚
 ◽ 活鰻魚
肉質彈牙,味鮮有魚香,依然keep到多汁,相當滋味。
 ◽ 舞茸
舞茸口感爽脆,陣陣菇香很清新。
茶漬飯
◽️ 茶漬飯
可以將茶淋到飯上,飯粒保持硬度,不會過腍,配茶同吃更顯清爽。
◽ 紅豆豆腐奶凍
兩個餐都係食同一款甜品,面層嘅紅豆好圓潤,入口好有豆香,加上滑溜豆腐奶凍,好清新。

參考餐牌:
稻草煙燻吞拿魚腦天
壽司八貫
鯛魚湯
紅豆豆腐奶凍
➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟中環晚市抵食刺身壽司套餐🍣🐟🇯🇵 每位$488 套餐包沙律、三款刺身、壽司八貫、湯品、甜品,都好夠飽☺️呢個價錢喺中環食Dinner真係唔貴😗除咗刺身壽司套餐之外,仲有串燒套餐,都係每人$488,包沙律、10款串燒、主食、甜品。餐廳裝修好別緻,可以坐梳化位或者Bar枱,環境好寧靜坐得舒服。🔸冰菜沙律🥗冰菜平時已經好少食,用來做沙律好特別,都係第一次,配上芝麻醬,清新開胃又爽口😛🔸三款刺身深海池魚 - 加三文魚籽點上酸酸地既醋汁梭子魚 - 輕面頭鋪上魚子醬,可以點一點旁邊的海鹽呑拿魚腦天 - 即係吞拿魚頭頂的肉,上枱嗰陣店員先打開玻璃蓋,用煙燻過好香,肉質軟滑,超肥美😍🔸帶子、赤貝、牡丹蝦、深海池魚、油甘魚、鯛魚海膽、吞拿魚赤身、吞拿魚腩壽司都係啲大路野,全部都夠新鮮😋牡丹蝦質地軟滑又帶彈性😍赤身質感實淨啲,冇咁多脂肪,更加有咬口,師傅加咗一粒綠色嘅嘢喺上面,咬開先知原來係Wasabi 😳好有驚喜🤣吞拿魚腩加咗黑松露,夠晒新鮮又肥美😋海膽份量多又鮮甜,到而家都好回味☺️🔸鯛魚湯🐟用新鮮魚熬成奶白色既湯
➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎
吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟

中環晚市抵食刺身壽司套餐🍣🐟🇯🇵 每位$488

套餐包沙律、三款刺身壽司八貫、湯品、甜品,都好夠飽☺️呢個價錢喺中環食Dinner真係唔貴😗除咗刺身壽司套餐之外,仲有串燒套餐,都係每人$488,包沙律、10款串燒、主食、甜品。餐廳裝修好別緻,可以坐梳化位或者Bar枱,環境好寧靜坐得舒服。

🔸冰菜沙律🥗

🔸三款刺身
深海池魚 - 加三文魚籽點上酸酸地既醋汁
梭子魚 - 輕面頭鋪上魚子醬,可以點一點旁邊的海鹽

🔸帶子、赤貝、牡丹蝦、深海池魚、油甘魚、鯛魚
海膽、吞拿魚赤身、吞拿魚腩

🔸鯛魚湯🐟
用新鮮魚熬成奶白色既湯,只係落咗少少鹽,都已經好夠味,配烏冬,食完壽司刺身,即刻暖一暖個胃☺️

🔸紅豆豆腐奶凍
質地比較實,味道正常發揮😌

😈酒鬼仲可以加$200 Free Flow任飲酒精飲品,包括清酒🍶Cocktail🍸手工啤酒🍻

📍#魚作 (#中環美食)
中環士丹利街11號12樓
2021-12-01 248 views
📍 魚作好食指數🌟9/10高質日本 居酒屋👅👅🍻一人前壽司刺身套餐 ($488)個日一個人6:00去食,啲刺身6:30到餐廳!🤤成間餐廳冇乜人,整體環境100分服務態度仲要好好,慢慢介紹每一樣菜😋刺身- 深池魚點酸汁🐟深池魚新鮮鮮甜!深池魚面上有三文魚籽,再有蔥點綴🤩個酸汁係特制!入面有蔥花,蘿蔔蓉,個汁仲有木魚煮成高湯再加檸檬汁🤤個汁一開頭辣辣地,仲有啲酒味。食到後勁就有檸檬嘅新鮮!🍋- 鹽燒梭子魚🐠梭子魚係腩位🤤燒出嚟好有豐富嘅魚油香😍魚面有紫蘇葉花增加口感同特別嘅味道兩件食得有啲唔夠喉!- 煙燻吞拿魚腦天🐟上菜時有個玻璃罩罩住杯入有燒緊嘅煙燻木一打開個玻璃罩就有煙飄出嚟件吞拿魚腦天有好豐富嘅油脂再加上濃郁嘅煙燻味成件事層次好多🤩壽司🍣- 深池魚鮮味,味較為淡- 鯛魚連魚籽啫喱,味較為淡- 赤貝爽脆,入口有咬口- 油甘魚魚身同魚腩分布平均,味中等- 帆立貝連黑松露整體新鮮,有咬口- 牡丹蝦🦐蝦身非常膠潤,再配上蝦膏好有鮮蝦味- 吞拿魚腩新鮮,味道較濃- 吞拿魚赤身 (拖羅)新鮮重油花味🤤鯛魚湯配烏冬🍜鯛魚湯超級鮮味!成碗湯飲曬都唔會溜,入口仲好順滑紅豆豆腐奶凍🍮豆腐奶凍有好淡嘅豆腐
📍 魚作

好食指數🌟
9/10

高質日本 居酒屋👅👅🍻
一人前壽司刺身套餐 ($488)

個日一個人6:00去食,啲刺身6:30到餐廳!🤤
成間餐廳冇乜人,整體環境100分
服務態度仲要好好,慢慢介紹每一樣菜😋

刺身
- 深池魚點酸汁🐟
深池魚新鮮鮮甜!
深池魚面上有三文魚籽,再有蔥點綴🤩
個酸汁係特制!
入面有蔥花,蘿蔔蓉,個汁仲有木魚煮成高湯再加檸檬汁🤤
個汁一開頭辣辣地,仲有啲酒味。
食到後勁就有檸檬嘅新鮮!🍋

- 鹽燒梭子魚🐠
梭子魚係腩位🤤
燒出嚟好有豐富嘅魚油香😍
魚面有紫蘇葉花增加口感同特別嘅味道
兩件食得有啲唔夠喉!

- 煙燻吞拿魚腦天🐟

壽司🍣
- 深池魚
鮮味,味較為淡

- 鯛魚
連魚籽啫喱,味較為淡

- 赤貝
爽脆,入口有咬口

- 油甘魚
魚身同魚腩分布平均,味中等

- 帆立貝
連黑松露整體新鮮,有咬口

- 牡丹蝦🦐
蝦身非常膠潤,再配上蝦膏
好有鮮蝦味

- 吞拿魚腩
新鮮,味道較濃

- 吞拿魚赤身 (拖羅)
新鮮重油花味🤤

鯛魚湯配烏冬🍜
鯛魚湯超級鮮味!
成碗湯飲曬都唔會溜,入口仲好順滑

紅豆豆腐奶凍🍮
豆腐奶凍有好淡嘅豆腐味
又唔會假,作為甜品作結好舒服嘅一餐🤤

#Gyotaku #魚作
深池魚
燒梭子魚
沙律
2021-11-30
$500 (Dinner)
Celebration
Birthday
深池魚
燒梭子魚
2021-11-24 405 views
😌放假嘆個靚午餐😌推介指數 ❤️❤️❤️❤️❣️士丹利街11號屬食肆大廈,由畢打街行上去幾分鐘。在陸羽對面,位置容易到達又方便之後行街~裝潢日本簡約風,以木系及灰色作主調,感覺放鬆。午餐定食有10款選擇,壽司、牛肉壽喜燒、豚肉生姜燒、銀鱈魚西京燒等等。🥩燒日本產和牛伴三文魚籽丼ʜᴋᴅ290✨中央位置放上晶凝通透入口即溶三文魚籽,嫩滑肥美燒和牛圍繞一圈,以黃小菊及紫色小花點綴。拌勻蛋汁及紫菜增加口感及提升味道~🥩ᴄʜᴇꜰ ꜱᴘᴇᴄɪᴀʟ - 牛小排 ʜᴋᴅ190✨定食包括鱆紅魚及油甘魚刺身、泡菜和爽脆醃青瓜為前菜、主角燒汁牛小排更可配生菜或芝麻菜進食,感覺相當豐富且價錢相宜。✨兩款定食均附爽脆沙律、味噌湯及甜品,當日是圓潤紅豆配濃濃豆腐奶凍,滿足❣️總結:-食物 ❤️❤️❤️❤️🤍環境 ❤️❤️❤️❤️❣️服務 ❤️❤️❤️❤️❣️(經理態度友善、笑容可掬).··🔖魚作 (中環)🪑中環士丹利街11號12樓
😌放假嘆個靚午餐😌
推介指數 ❤️❤️❤️❤️❣️

🥩燒日本產和牛伴三文魚籽丼ʜᴋᴅ290
牛小排

🥩ᴄʜᴇꜰ ꜱᴘᴇᴄɪᴀʟ - 牛小排 ʜᴋᴅ190

總結:-
食物 ❤️❤️❤️❤️🤍
環境 ❤️❤️❤️❤️❣️
服務 ❤️❤️❤️❤️❣️(經理態度友善、笑容可掬)
🔖魚作 (中環)
🪑中環士丹利街11號12樓
2021-11-18 299 views
今日放工去左中環魚作食晚飯晚市會有串燒套餐同刺身壽司套餐 (各$488)上星期六食完omakase所以我今日就揀左串燒套餐串燒套餐有前菜、十款串燒、主食同甜品前菜: 紫蘇大根沙律將大根刨成幼絲加埋脆卜卜既魚乾撈埋醋同紫蘇葉碎一齊食好開胃串燒 (選十款)串燒既種類好多,可以揀雞、牛、豬、海鮮同蔬菜鵝肝煎到金黃色既鵝肝入口即溶配埋多士一齊食都唔會好漏😋活鰻魚鰻魚燒到魚皮香脆肉質爽口彈牙唔會有好多骨大蔥吞拿魚腦天吞拿魚腦天入口即溶配埋大蔥解膩👍🏻鰤魚腩好香魚味油脂分佈均勻九條蔥牛肉卷牛肉包裹九條蔥,一咬即嘗到蔥香,味道富層次。豚肉露筍豚肉片包著露筍露筍燒到剛剛好唔會有渣大蔥雞腿肉雞腿肉淋上秘製燒汁配埋大蔥一齊食好夾牛舌一串兩件既牛舌大大塊燒到剛剛好肉質夠彈牙和牛溏心蛋和牛入口即溶包著流心既溏心蛋好食😋舞茸食左咁多肉類要食返啲蔬菜平衡返叫左串燒舞茸好香菇味加埋上面既木魚碎好正😋三文魚子茶漬飯就咁食個燒飯糰會好似食緊飯焦咁脆卜卜倒埋個茶變茶漬飯可以解膩😍甜品: 紅豆豆腐奶凍套餐以紅豆豆腐奶凍作結店長好細心咁換過杯熱茶比我清下口腔入面既串燒味再品嘗甜品豆腐奶凍係店家自家製既產品用左低糖配方保持住濃
今日放工去左中環魚作食晚飯
晚市會有串燒套餐同刺身壽司套餐 (各$488)
上星期六食完omakase所以我今日就揀左串燒套餐
串燒套餐有前菜、十款串燒、主食同甜品
前菜: 紫蘇大根沙律
將大根刨成幼絲
加埋脆卜卜既魚乾
撈埋醋同紫蘇葉碎一齊食好開胃

串燒 (選十款)
串燒既種類好多,可以揀雞、牛、豬、海鮮同蔬菜

鵝肝

鰤魚腩
好香魚味
油脂分佈均勻

九條蔥牛肉卷
牛肉包裹九條蔥,一咬即嘗到蔥香,味道富層次。

豚肉露筍

保持住濃郁既豆腐味
奶凍好滑
配埋紅豆食就perfect👍🏻

2021-11-13 243 views
環境溫馨舒適,服務很贴心,賓至如歸。我以为吃不飽,居然很飽👍👍👍🌟🌟🌟🌟🌟一人前串燒套餐 $488🔸紫蘇大根沙律:酸凉爽口開胃🔸串燒:牛和海鮮的全部好食,有牛舌、和牛溏心蛋、九條葱牛肉卷、活鰻魚、狮魚腩、海虎虾、大葱吞拿魚腦天,推荐全點。銀杏串燒顏值高,香噴噴。🔸海膽茶漬飯:飯焦焦脆脆的🔸紅豆豆腐奶凍:全程高光時刻!!!牆裂推荐!!!自家製甜品,不太甜,奶、豆腐、紅豆的味道完美融合在一起

🌟🌟🌟🌟🌟一人前串燒套餐 $488

🔸紫蘇大根沙律:酸凉爽口開胃
🔸海膽茶漬飯:飯焦焦脆脆的
虎虾串燒
銀杏串燒
海膽茶漬飯
2021-11-11
$580 (Dinner)
虎虾串燒
銀杏串燒