Restaurant: Gyu-Kaku (Ocean Terminal)
Info:

Info:

2016-09-25 1535 views
十點攞位都仲要等位好在等咗唔咪好耐。第一次嚟試,由於十點半last order,無認真睇menu就嗱嗱林落order,點知都好驚喜鹽醬牛舌(6片),好好味啊,濃郁嘅牛香味,好好味啊燒汁豬頸肉:肉質爽嫩,不過燒嗰陣好搶火啊,嚇鬼死,要小心燒!鹽味牛油帶子:帶子好鮮又有牛油味,好夾芝士溶岩:當醬蘸又得,就咁食都好好味香蔥溫泉玉子飯:飯裡面有紫菜、蛋同鹽,撈埋一齊食一邊食,仲有埋夜景睇下次再嚟試過
十點攞位都仲要等位
鹽醬牛舌(6片),好好味啊,濃郁嘅牛香味,好好味啊
鹽醬牛舌(6片)
鹽味牛油帶子:帶子好鮮又有牛油味,好夾
芝士溶岩:當醬蘸又得,就咁食都好好味
豬頸肉、牛油帶子、芝士溶岩
香蔥溫泉玉子飯:飯裡面有紫菜、蛋同鹽,撈埋一齊食
香蔥溫泉玉子飯
一邊食,仲有埋夜景睇
下次再嚟試過
鹽醬牛舌(6片)
豬頸肉、牛油帶子、芝士溶岩
  • 牛舌
2016-09-05 1315 views
今次係去牛角食一個lunch, 但係唔係去燒肉,  我叫左一個海鮮拉麵🍜, 海鮮拉麵嘅食材都幾豐富, 有青口, 有蝦, 有蜆, 青口唔算好硬, 但蜆有沙 😖, 蝦肉唔梅, 還ok, 帶子有啲靱, 最緊要係個湯底同面嘅質地, 個湯頭幾甜 ,麵都幾彈牙 ,埋單70蚊, 性價比都玩可以👍
2016-08-27 947 views
等位等咗個幾鐘……食嘢果陣好味到覺得呢個幾鐘都係值得嘅……入到餐廳先知原來有落地玻璃,可以見到夜景,靚到…………原本食冷麵噶,不過冷氣實在太凍了,改食飯,比較暖!唔錯,值得推介!
燒肉盛合
泡菜牛肉飯
牛勒骨湯飯
拉麵
2016-08-26
Waiting Time
80 Minutes (Dine In)
$180 (Dinner)
燒肉盛合
泡菜牛肉飯
牛勒骨湯飯
拉麵
2016-08-06 860 views
牛角日本燒肉有機會可以嘗試一下!午餐有套餐可以選擇,於是是我們就點了兩個套餐,份量還是夠的,有飲料小吃,可以加錢就有溫泉蛋的飯,把蛋黃戳破,黃黃的蛋汁滲進飯裡,食慾滿滿!牛肉的色澤更是讓人胃口大開,肉質細嫩,自己動手烤,掌握時間很重要,太久就老了。吃肉就是大滿足,下次還會去的!
牛角日本燒肉有機會可以嘗試一下!

吃肉就是大滿足,下次還會去的!
2016-07-10 1108 views
牛角日本燒肉專門店,排隊排了半個多小時吧,進位後火速把各種牛肉點起,剛開始服務員就過來幫忙烤肉,火候比我自己掌握的好,入口鮮嫩多汁,和牛的口感還是不錯。後切牛舌也不錯。焦糖爆米花冰淇淋不錯,甜甜脆脆伴著牛奶的香甜。還有個飲料,忘記名字了,招牌飲料,解膩的。
2016-06-28 1219 views
今次嚟到牛角搵食!落雨天嘅lunch當然要留返喺室內食~所以冇咩選擇下又嚟到牛角喇~其實牛角嘅lunch真係抵過晚餐太多~平嘅話$59已經有一個set~可以話係尖沙嘴平靚正之選!燒肉set B:牛舌+豚肉($72)牛舌唔係厚切係有點失望~但係依然有鮮味~而且lunch的話咁趕~薄切易啲控制火喉!豚肉都醃得入味~有肉香亦有油香~不錯!迷你沙律以芝麻醋調味~都算開胃~略嫌粟米太少!昆布湯淡淡的日本味道中間滲着䓤味~凍薑味汽水呢度嘅ginger ale 比較淡~不過香港好少餐廳有得飲~所以每次餐飲都會叫佢。推介大家必試牛角飯~連平時只食半碗飯嘅同事都會食2碗半㗎!
今次嚟到牛角搵食!

燒肉set B:牛舌+豚肉($72)
牛舌唔係厚切係有點失望~但係依然有鮮味~
而且lunch的話咁趕~薄切易啲控制火喉!
豚肉都醃得入味~有肉香亦有油香~不錯!
迷你沙律
以芝麻醋調味~都算開胃~
略嫌粟米太少!
昆布湯
淡淡的日本味道中間滲着䓤味~
凍薑味汽水
呢度嘅ginger ale 比較淡~
不過香港好少餐廳有得飲~所以每次餐飲都會叫佢。
推介大家必試牛角飯~連平時只食半碗飯嘅同事都會食2碗半㗎!
2016-06-28
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
  • 牛角飯
2016-06-27 730 views
食野都霖住好多時間嘅,成日都系一兩粒鐘食野,希望可以慢慢品嘗美食嘅美味,即使最近鼻頭都生咗幾粒痘,都無可以阻擋我食燒烤嘅熱情。口號系日本最多分店嘅,和牛最美味,不過價錢都高啲,肉質系真系好正吖,一眼望落去就見到和牛肥中帶瘦,色澤粉紅,聽講話顏色越深就越唔新鮮。和牛食起身都系油中帶嫩口,雖然系無話入口即化,不過算頂級吧。牛脷好好味,雖然一開始有小小抗拒,不過真正牛脷熟咗之後咧,果陣香味真系無人可以抵擋到咯,醬汁體鮮之後就更加入味,意見見到牛脷都就嚟雙眼放電喇,咬一啖嘅時候啲汁液都逼曬出嚟,果種感覺超好!
2016-05-20
$340 (Dinner)
2016-05-31 712 views
幾個女仔黎可以食多幾款食左牛舌,カルビ,雞肉,菇牛舌真係日式燒烤必食,好有口感不過如果係厚切會更好食另外カルビ應該係前腿位肉質都幾淋黎到最開心甜品環節抺茶雪糕唔少得,仲配白玉好煙un銅鑼燒又係另一個推介
幾個女仔黎可以食多幾款
食左牛舌,カルビ,雞肉,菇
牛舌真係日式燒烤必食,好有口感
不過如果係厚切會更好食
另外カルビ應該係前腿位
肉質都幾淋
黎到最開心甜品環節
抺茶雪糕唔少得,仲配白玉好煙un
銅鑼燒又係另一個推介
2016-05-29 476 views
經朋友介紹黎牛角日本燒肉專門店,菜單選擇好多令我眼花繚亂,我其中揀左份和牛特別贊,和牛幾乎每一塊肥瘦均勻,烤左幾秒鐘就己經四溢飄香,咬一啖肉质丰盈口感嫩滑多汁,牛肉味特別濃郁鮮嫩可口,乜减肥,脂肪高通通拋在腦後!!
,乜减肥,脂肪高通通拋在腦後!!
2016-05-24 2371 views
黑糖牛油蕃薯-平日根本好少會吃😬,今次一試,味道竟然也不錯,輕微甜甜地,如薯仔差不多。壺漬味噌大腸-這個非常好吃,沒有豬腸的臭味。豬大腸長長一條,中間切開,清楚看見內裏是乾淨的👍🏿,燒一會兒夾起來吃,相當美味!鹽醬牛舌跟鹽醬厚燒牛舌, 不知道為何怎麼平日總是燒得非常之不合時😑,不是太熟,就是太生。今天有人表演燒厚切牛舌,想不到原來剛剛好的話,厚切的頭先有豐富口感,非常之香濃!丹麥皇冠豚扒厚身,就像是後切的豬扒一樣,剪成小塊都不錯;但還是鹽醬豬頸肉更佳,始終肥瘦均勻,輕輕燒一燒經已非常之屈機。鹽味牛油帶子這個比想像中沒有那麼老,燒完之後帶子還有點兒彈牙,淋上牛油汁更香。海鮮燒餅-原來這個燒餅,我好像吃完之後都沒有吃到什麼海鮮。就像是薄撐,一直也沒吃到甚麼海鮮。王樣魷魚,長長的魷魚拿來燒,但是燒完之後都沒覺得有特別的焦香,還是不會再吃。青瓜墨魚咀,非常之小粒,輕微辣,道有點兒像螺頭。

👍🏿,燒一會兒夾起來吃,相當美味
。今天有人表演燒厚切牛舌,想不到原來剛剛好的話
,厚切的頭先有豐富口感,非常之香濃
,輕輕燒一燒經已非常之屈機

青瓜墨魚咀,非常之小粒,輕微辣,道有點兒像螺頭。
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$400 (Dinner)
2016-04-15 716 views
同同事lunch time黎食牛角。lunch比起晚餐真係抵食好多,基本set已經有salad,肉,飯同野飲。 今次揀左牛肋肉配豬頸肉。加15蚊有牛角飯,個汁真係好惹味,仲要飯係任添。豬頸肉燒完好香,牛肋肉就有點鞋口,揀燒汁味都唔夠味,要點佢提供既醬汁。 但總結黎講味道唔錯,比起晚市都抵食好多。
同同事lunch time黎食牛角。

今次揀左牛肋肉配豬頸肉。
加15蚊有牛角飯,個汁真係好惹味,仲要飯係任添。

但總結黎講味道唔錯,比起晚市都抵食好多。
  • 牛角飯
2016-03-25 1508 views
話說同友人諗住食新開既溫野菜, 點知取飛要等20張枱, 最後放棄, 見信用卡有優惠就去左同集團既牛角.都好耐冇食牛角日式燒肉, 但日式已經滿足唔到韓風, 有少少韓式燒肉, 睇落去就知點解.被飯惠吸引, 先睇左燒肉, 有4款牛, 1款豬. 仲有2款海鮮, 生菜盤同甜品. 不過唔包飲品. 好貼心地給我手機膠袋, 防燒肉時油煙. 但我本身都不停相機食先, 所以最後用左一陣.講反正題, 解說個陣韓風,  日式燒肉店以前都冇生菜, 而家多左生菜, 仲多左泡菜, 辣醬同生蒜片.好明顯成套韓式燒肉套餐感覺. 不過都好既, 一晚食到日式及韓式燒肉.生菜拼盤以為有好多款菜, 或辣椒之類, 但原來只係數片同款生菜, 不過生菜新鮮乾淨已經不錯啦. 車海老 - 成隻手掌甘大, 冇欺場. 肉質好爽彈, 燒耐左都唔會好乾, 新鮮唔腥.大皿燒肉:和牛牛肋肉 - 比較多油, 但就好香口, 入口即溶, 肉質柔軟.牛角上級牛肋肉 - 油花好平均, 有油香又帶有牛味. 好食.肩脊肉 -比較有咬勁, 食肉獸一定中意.厚燒牛舌 - 好厚身, 所以燒耐點. 但口感幾好, 少少爽口又有肉感.豚肉燒 - 好快燒黑, 比較肥膩. 所以

前菜,綠葉生葉拼盤

車海老
大皿燒肉:和牛牛肋肉,牛角上級牛肋肉,肩脊肉,厚燒牛舌,豚肉燒,廣島蠔
大皿燒肉:

肩脊肉 -比較有咬勁, 食肉獸一定中意.

豚肉燒 - 好快燒黑, 比較肥膩. 所以用左韓式食法. 夾生菜同泡菜就最好味.

廣島蠔 - 燒左好耐, 怕太生, 但當發現熟時開始縮. 所以快快手食. 有少少牛油香, 但冇調味, 食到蠔本身既味, 但有少少腥, 蠔身軟軟滑滑.
可以慢慢燒, 不過份量太少啦, 所以燒幾慢都大約1.5小時食完, 但坐左一陣傾完計才走.
香蔥溫泉玉子飯
香蔥溫泉玉子飯 - 好中意呢個飯, 超多紫菜, 脆卜卜同好香. 仲有溫泉蛋. 蛋黃拌紫菜飯一絕. 好難唔好味囉. 好正.
黑糖水晶凍
糖水晶凍 - 水晶凍透明好靚, 好有日式甜品感覺, 不過係冇味, 口感軟軟Q彈. 幸好有黑糖醬微甜清爽.
總括, 其實味道好, 只係用左優惠都覺得份量太少, 而且個套餐包括既食物唔夠吸引, 唔夠飽.

每款試少少, 其實每人得10啖肉, 好彩叫左個飯. 午餐可以夠飽, 但晚餐感覺太少啦.

雖然可以追加牛肉同沙律, 甜品都有優惠, 但計計下就唔化算啦.

2016-02-25
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$165 (Dinner)
2016-03-24 692 views
今天午餐想食下香口嘢,決定同友人去牛角食烤肉。我們分別點了牛肋肉配牛角沙律及烏冬餐,同蒜香牛肉玉子飯。牛肋肉的份量偏少,只有四片,但雪花紋唔少,烤過後沾上燒汁,肉味突出又唔韌,仲好juicy,非常不錯。 牛角沙律大大碗,有烚旦,番茄生菜粟米等.沙律菜新鮮,沙律汁的味道幾好,酸酸甜甜的。其實份量都幾大,好飽肚。 烏冬:普普通通,麵質滑溜,偏稔唔煙韌,湯底無乜味道,不作推介。 蒜香牛肉玉子飯:牛肉是薄切肥牛,曰式燒汁煮過。味道鹹鹹地有蒜蓉香,拌以半生熟流心旦同白飯一齊食,有肉香之餘又有旦汁的滑,非常美味。 是怕熱氣唔敢食燒肉的另一選擇。整體食物質數同服務都唔錯,價錢合理,一定再訪。

是怕熱氣唔敢食燒肉的另一選擇。

整體食物質數同服務都唔錯,價錢合理,一定再訪。
2016-03-22
$75 (Lunch)
  • 牛角沙律
  • 香蔥溫泉玉子飯
2016-02-15 991 views
一直以來都沒有食過牛角,因為感覺好像很貴不過香港食日式燒肉普遍價錢都頗貴見最近恒生信用卡有優惠就決定去食了平日晚上 7 點半已經超多人等位!幸好一早 Book 定枱,去到和 Reception 姐姐講聲就極速入座店員也有介紹恒生信用卡的優惠套餐當然我們也是衝著這個而來的啊套餐中的食物就是上面這麼多了肉類種類都有不少款式,質素都很 OK還有蠔,我沒有食,但男朋友說還不錯也有少許生菜可以包著肉類來食那些醬我都沒沾,因為聽男朋友說是很辣的另外我們也加了一些食物這款極上一口和牛是恒生信用卡特選和牛,有 8 折優惠和牛粒加了少許盬做簡單調味,但始終不及在日本吃到的好味當中食到有一粒有筋,有一粒頗肥...另外也加了一客腹胸肉,是恒生信用卡特選美食,有 7 折優惠這個味道會較濃,但是口感很軟稔將腹胸肉烤至半熟的時候放上一片牛油,入口也食到牛油味還加了一客芝士雞腿肉... (突然發現我們好食得!這款因為不是特選美食就沒有折了,但也不算貴將整盤芝士放到爐上燒到半溶,然後把雞腿肉沾上半溶芝士,超好味啊!好邪惡... 我又要肥幾磅了吧?這是套餐的甜品,晶瑩剔透的菓子喚起了我對日本的思念其實都沒有甚麼特別的味
一直以來都沒有食過牛角,因為感覺好像很貴
不過香港食日式燒肉普遍價錢都頗貴
見最近恒生信用卡有優惠就決定去食了
平日晚上 7 點半已經超多人等位!
店員也有介紹恒生信用卡的優惠套餐
當然我們也是衝著這個而來的啊
套餐中的食物就是上面這麼多了
肉類種類都有不少款式,質素都很 OK
還有蠔,我沒有食,但男朋友說還不錯
也有少許生菜可以包著肉類來食
那些醬我都沒沾,因為聽男朋友說是很辣的
另外我們也加了一些食物
這款極上一口和牛是恒生信用卡特選和牛,有 8 折優惠
和牛粒加了少許盬做簡單調味,但始終不及在日本吃到的好味
當中食到有一粒有筋,有一粒頗肥...
另外也加了一客腹胸肉,是恒生信用卡特選美食,有 7 折優惠
這個味道會較濃,但是口感很軟稔
將腹胸肉烤至半熟的時候放上一片牛油,入口也食到牛油味
還加了一客芝士雞腿肉... (突然發現我們好食得!
這款因為不是特選美食就沒有折了,但也不算貴
將整盤芝士放到爐上燒到半溶,
然後把雞腿肉沾上半溶芝士,超好味啊!
好邪惡... 我又要肥幾磅了吧?
這是套餐的甜品,晶瑩剔透的菓子喚起了我對日本的思念
其實都沒有甚麼特別的味道,全靠黑糖蜜才變得好吃吧!
另外我們也有額外點了餐飲,我點的是士多啤梨汁
雖然很大成份都是果汁,但裡面也有很多士多啤梨籽
味道不酸,是甜甜的,而且很香
男朋友的活乳酸梳打,其實都沒甚麼特別
他喜歡酸酸的東西,但我不喜歡
撇開酸味,其實味道也不錯的

Other Info. : 其實有信用卡優惠真的比平日抵很多 也許會在優惠期完結之前再去食多次, 嗯,就偶爾豪一次吧...
2016-01-25
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$350 (Dinner)
2016-02-12 947 views
五點多來到門前已經站滿人,好誇張,等了足有一小時才能入座,還以為新年期間人流會少一些。屁股還沒坐穩立刻點了牛角大皿燒肉套餐,這個信用卡優惠套餐只售$301.7,經濟實惠!坦白說,實在沒有細味每種肉的味道與質感,但不管哪一種都好吃。在豪邁地進食下,只有對厚燒牛舌格外留下印象,厚切使口感更鮮明,豐富的肉汁與軟中帶爽的肉在口中翻動,美食與假期就是絕配~~~廣島蠔則沒有特色,吃起來沒多少蠔的鮮味,而且蠔的烹煮時間不好拿捏,以致肉質粗糙起來。車海老肉質不夠爽口彈牙,但也不算差,至少味道比廣島蠔要好。生菜非常新鮮青翠!以生菜包裹肉與生蒜片,泡菜與辣醬我倒是覺得可有可無,然後蘸上桌上長備的燒烤醬,這種吃法的惹味程度比單吃肉更震撼,口感豐富太多了!油脂充足的肉碰上清爽生菜,以生蒜片的辛點綴,又以燒烤醬貫穿整合所有食物的味道,讚!一個小缺陷是泡菜沒有好好切開,夾起來就是一整團,每次要以二人合筷子之力撕開,麻煩。桌上長備的三種醬料,由左至右:盬醬、燒烤醬、燒汁,我猜的........接下來說套餐以外單點的食物。首先鹽味牛油帶子這麼簡單的東西,只要帶子沒有不新鮮,其實不會出什麼問題,所以問題出來了就在人為方
準備受火刑的肉肉們
車海老
車海老肉質不夠爽口彈牙,但也不算差,至少味道比廣島蠔要好。
綠葉生菜拼盤
盬醬、燒烤醬、燒汁
鹽味牛油帶子
接下來說套餐以外單點的食物。首先鹽味牛油帶子這麼簡單的東西,只要帶子沒有不新鮮,其實不會出什麼問題,所以問題出來了就在人為方面,鹽放太多咸死了!
黑胡椒蜜糖豚肉
黑胡椒蜜糖豚肉的醬汁味道做得不錯,可是豚肉似是兩三片煙肉疊起來的質感,偏硬與粗糙,沒有燒肉應有的Juicy。
香蔥溫泉玉子飯
平常會點牛角飯,但想來自己很喜歡吃半熟蛋就點了香蔥溫泉玉子飯,這個可是我在牛角吃過最差的飯,問題並不是出於玉子上,而是當天的飯水份太多嚴重破壞口感。雖然離成粥的狀態還差很遠,可是飯太軟又過黏的感覺很差,不過這一點還不算致命,最要命又是太咸了,吃到後面根本咸得不想吃!
Bruntys Strawberry Cider
中途口渴還是忍不住點了冷飲,說來這裡的飲料價錢宜人,即使酒類三十多元已有交易,一整支白酒也是二百多,選擇不少,一邊喝酒一邊大口吃肉,吃貨一大樂事!這次點了Bruntys Strawberry Cider,是Diamond Black之類的飲料,但沒有Diamond Black好喝,味道太濃,這個太濃不是指酒味,而是那個所謂的士多啤梨味,即使加入冰塊濃度還是超過,喝起來不舒服,而且有輕微的藥水味。
綠茶與雲尼拿雪糕
本來套餐指定甜品是黑糖水晶凍,但沒有了被改為綠茶與雲尼拿雪糕,雪糕好大的一球,其實半球已經足以滿足我。綠茶味很濃郁,但又不到苦,各大綠茶控應該會愛上,可是我不愛吃綠茶食物,所以要了雲尼拿雪糕。雲尼拿雪糕吃起來不像雲尼拿,沒有雲尼拿的鮮,面頭的粉末也沒什麼味道,是一種比較平庸的甜味,但也不錯,而且內裡有些脆脆口感,我猜是冰碎塊而已,但在軟雪糕中忽然咬到脆的東西,感覺有趣。
對套餐以內的東西大多是滿意,但套餐以外的一個也滿意不來,要不是套餐便宜怕是要給個劣評。總括來說肉包生菜很美味,海鮮吃不吃無所謂,需要事先放鹽的食物都咸得要死。結帳的時候,侍應呈上一碟糖果,我開了一個邊走邊吃,這個開頭吃着還好,吃到後面又是越來越咸,區區一顆糖果也不放過我!

環境挺舒服,喜歡燈光暗的餐廳,格局條理有序,座位尚算寬闊,椅子下有放置私人物品的空間,外套掛椅子上侍應會用保護套蓋好,餐廳也提供保護套給手機,最重要是飯後身上完全沒有沾到食物的氣味。侍應態度是好的,但很迷糊,比如不同侍應一次又一次打翻我們桌子上的東西,幸好不是食物........又比如同一個問題,兩三個侍應都來問一次。供燒烤的食物來得很快,但是甜點飲料等候時間有點長,侍應們請打醒精神!
2016-02-10
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
$282.4 (Dinner)
準備受火刑的肉肉們
綠葉生菜拼盤