Restaurant: Gyu-Kaku (V City)
Info:

Restaurant: Gyu-Kaku (V City)
Info:

2016-03-25 1420 views
呢日又凍返D,但又唔想打邊爐,最後近近地就決定食牛角啦!平時實係由6點就已經開始有人排隊,上次食時唔個道原來可以透過手機apps攞定飛,所以傻間間咁等咗個幾鐘。今次無用手機apps拎飛,因為8點幾先決定去食,所以排20分鐘左右已經有枱喇!今晚都係三個人開飯,但不知不覺叫咗都幾多嘢食~~重點介紹幾款食物啦!先講牛舌,今之點咗辛味醬汁(6片) $69 辛味好過鹽燒,因為醃味夠,燒完唔需要再醮汁食又可以今到牛脷既酥味跟住就係店鋪其中一款推介 王樣!魷魚 $89 ,呢個真係好食,夠新鮮!原隻上又夠大隻,佐酒一流!再嚟推介壺漬味噌大腸~呢個味噌味道醃得好入味,大腸脆口又無酥味,食完再忍唔住點多一份呢!另外推介西柚燒酌梳打,酒味唔算濃,新鮮上半個西柚比你自己搾汁倒入梳打度,飲時食到啖啖果肉又解渴呢!我地再叫咗一枝燒酌,720ml $238,味道清香,不過入口有d濃,因為始終有成25%酒精呢!價錢都適中,但份量就真係少咗啲啲,叫一碟就算兩個人食又好似唔夠喉。埋單成為
呢日又凍返D,但又唔想打邊爐,最後近近地就決定食牛角啦!

今晚都係三個人開飯,但不知不覺叫咗都幾多嘢食~~
重點介紹幾款食物啦!

埋單成為
2016-03-23
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$420 (Dinner)
2016-02-14 1310 views
我很愛吃烤肉,去牛角食午餐套餐,每款套餐可選擇兩款肉類、湯、白飯以及一碟前菜。上層的肉類是腹胸肉,肉質比較嫩滑及彈牙,即使烤過火都不怕變韌或者難咬口。其實以大火每邊烤大約三十秒鐘,肉片已經熟透以及能夠鎖住肉汁,令腹胸肉非常香口。而它的脂肪含量較少,幾乎每口都吃出肉香。下層是牛肋肉,這片肉類有三分一都是脂肪,令到口感更加鬆軟。而且遇熱後,脂肪被燒香,令到這片肉香更加濃烈。它的肉汁比腹胸肉較少,不過肉香較強。 以下兩種肉類的肉汁都頗多的,配上白飯都是美味之選。

精明既消費者係會留意身邊任何既優惠, 而我就鐘意睇有關食既野 ...Vcity兩週年有好多商戶都有提供優惠, 而餐廳方面就有指定食物特價...牛角就有極上和牛肉眼有半價($174) ...我地只係叫左 極上和牛肉眼一份...原因係我地等位既時候本身有1111號飛, 當顯示屏出1116號飛既時候我地返到去, 好在張飛寫如超過5個號碼先要重新拎飛...但係Mo(派飛個女仔)話1116係過左5個飛, 要計埋自己, 1111,1112,1113,1114,1115就已經5個, 要拎過張飛...佢數左好多次...即使我同佢講話"超過"wor, 1111點會係超過1111呢?咁講...佢就keep住係到自己數, 話公司係要計埋自己. 我唔同佢爭論, 我地先拎多一張, 1131...過左陣Mo去toilet 經理Terry替替佢個位, 我地再問一次同一條問題, 經理都係話要計埋自己...唔可以俾張枱我...其實我真係唔介意等, 但前提要你有道理... 等多成半粒幾鐘真係嬲到喊...入到去無咩胃口食啦...唯有叫一份食物算啦... 極上和牛肉眼: 5mm厚左右, 比我想像中薄, 好多油花,

牛角就有極上和牛肉眼有半價($174)
...

我地只係叫左
極上和牛肉眼一份...

我唔同佢爭論, 我地先拎多一張, 1131...

等多成半粒幾鐘真係嬲到喊...
入到去無咩胃口食啦...唯有叫一份食物算啦...

極上和牛肉眼: 5mm厚左右, 比我想像中薄, 好多油花, 上面只有少少盬同黑椒...雪得太耐, 一夾就散, 一分為3, 即使大命全屍入爐, 都會之後解體
...好多油, 好騷...不過無咩咸味
...唔係難食, 不過唔值...

食之前發現碗上面有黑色不明物體, 叫左好一陣先有人理我地...另外當我地食完飲緊水既時候又有員工聲都唔聲拎走我地枱面既點單機...

好後悔之前幫牛角做questionaire咁手鬆...d嘴臉呢...牛角食和牛不如食不如食平時正常個d牛啦...原價348差唔多叫到5-6碟肉...
2015-08-01
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$105 (Dinner)
一直都好想試呢間餐廳,但次次晚餐時間都大排長龍,今日我同我朋友大約6點到,等左一陣就入得。我地叫左燒肉盛,$198,有幾款牛肉+栗米+菇,份量好小,但d牛肉勁好食,鮮嫩多汁,又有牛肉味,栗米和菇就一般,但都值得一試!另外我地又叫左一份牛肋骨,$62,份量都係好小,得4片,但係好好食,好多肉汁。雖然幾貴下,但都值得一試。我地又叫左一份廣島蠔,$58,都係得4件,煮熟左之後勁細粒,但超級好食,裏面勁多汁!牛油d味入哂蠔裏面,好match!值得一試!飲品方面,食日本菜當然飲清酒拉,我叫左日本清酒,$38 ,180ml,可以飲到3小杯。雖然細杯左d,但勁好飲!very good!如果你飲得酒,呢個係推介之選!價錢方面,呢間餐廳既菜色真係幾貴下,碟碟都60-70蚊,燒肉盛全部接近200蚊,份量都好小,我地食左$350至400,都係吾飽! 總結來講,雖然價錢好貴,但勁好食,都係值得既!

總結來講,雖然價錢好貴,但勁好食,都係值得既!
牛肋骨+廣島蠔
日本清酒
燒肉盛
2015-06-23
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$175 (Dinner)
牛肋骨+廣島蠔
日本清酒
燒肉盛
  • 牛肋肉
  • 廣島蠔
2015-05-28 1745 views
幫襯過兩次,呢間分店D食材特別唔新鮮,一係就有雪禁令上黎。D牛舌特別un,總之點燒都唔好食。唔會再幫襯呢間分店。D服務周到得過分左,隔兩三分鐘就黎收一次野倒一次水,覺得有d滋擾,而且我地仲未食完就收哂所有野。
2015-05-16 1672 views
呢間長期都大排長龍, 是日六點都未到就嚟食, 成功避開人潮, 唔駛等位有信用卡的特選二人餐, 都幾多嘢食, 懶得諗食乜就點了加埋一大概七百蚊左右, 糧頭食OK啦雖然係套餐, 不過牛的質素&份量都OK, 雪花分佈適中, 牛味濃, LIKE~墨魚咀較細粒, 好難夾, 但有咬口, 唔錯呢個細隻咗啲, 有啲腥幾種菇燒好後都好好食, 又多汁, 我仲以為會乾爭爭添最後的甜品係我最愛, 蛋糕暖暖哋, 加埋雪糕, 為呢餐劃上完美句號另外一讚係服務員個個都好醒目, 好勤快.

有信用卡的特選二人餐, 都幾多嘢食, 懶得諗食乜就點了
加埋一大概七百蚊左右, 糧頭食OK啦
極上三品燒肉盛盒
青瓜墨魚咀
墨魚咀較細粒, 好難夾, 但有咬口, 唔錯
廣島蠔
呢個細隻咗啲, 有啲腥
四品野菌盛盒
幾種菇燒好後都好好食, 又多汁, 我仲以為會乾爭爭添
朱古力軟餅伴雲呢拿雪糕

另外一讚係服務員個個都好醒目, 好勤快.
2015-04-03
$350 (Dinner)
Dining Offer
Credit Card Offers
極上三品燒肉盛盒
2015-04-22 1738 views
在V CITY這間牛角,向來都人山人海,次次都要排隊,我們都放棄不吃。這次我們12點半左右來到,不用排隊,就試一試到底這間牛角質素如何。大家可以看一看餐牌:這間牛角給我的感覺很韓國feel,但這是日本燒肉店....中午如果單單吃燒肉,會有一種不踏實的感覺,所以點了一個飯,有點麵飯入口,那整個中午餐的感覺更加完滿。嫌柚子醋不夠的話,可向侍應詢問加添。這裡本身就有三種不同的調味,塩味、燒汁、辣味(唔太記得係咪),總之就有三種味,如果嫌本身肉味不夠味,也有三種額外選擇。王樣 - 腹胸肉(塩味牛油)是必吃項目,肉質的味道和口感真的很有質素。一口牛這個可以不吃。整體而言,燒肉的質素很高,間中一食也是不錯,就是價錢貴了一點,不過印象中但凡是吃烤肉的店舖,價錢也不會便宜。
大家可以看一看餐牌:
2067 views
這間牛角給我的感覺很韓國feel,但這是日本燒肉店....

辣牛肉湯飯
嫌柚子醋不夠的話,可向侍應詢問加添。
海蜇柚子醋沙律
雞腿肉(辣味)
王樣 - 腹胸肉(塩味牛油)
一口牛這個可以不吃。
一口牛柳粒(牛油)
骨付牛肋肉
2015-03-29
$200 (Lunch)
海蜇柚子醋沙律
雞腿肉(辣味)
王樣 - 腹胸肉(塩味牛油)
骨付牛肋肉
2015-04-07 1528 views
Bad service, 食左1 豚肉拉麵 $68 - 拉麵好差,難食過公仔麵2 拌菜牛肉飯 $68 - 只可叫「肉」碎飯,仲差過台式肉碎飯3 2飲品 $29+24 - 外購食物,當然ok4 銅鑼燒綠茶雪糕 $29 - 要自己燒,唔緊要,個餅係超細叮噹餅;超硬,唔知點食5 牛角雪糕 $22 - 超多木糠Service超差,d嘢放底就走,waiter叫左唔睬唔應,食法又唔問唔講,不值$3xx,好差
Bad service,
食左
1 豚肉拉麵 $68 - 拉麵好差,難食過公仔麵
3 2飲品 $29+24 - 外購食物,當然ok
5 牛角雪糕 $22 - 超多木糠

2015-04-06
$130 (Tea)
2014-06-04 4963 views
今日同男朋友一齊day off去左屯門V city嗰間牛角度食lunch就咁坐底睇餐牌已經覺得啲嘢食好貴如果唔係做午市優惠其實真係唔會黎呢度食午餐最平五十幾 大多包括一份肉 一碗昆布湯 一份前菜 一杯餐飲 同白飯任添 而貴啲嗰幾款餐大概一百蚊左右 包幾款肉 一碗昆布湯 一份前菜 一杯餐飲 一個牛角雪糕 同牛角飯♥任添咁同呀生就叫左兩個百蚊午餐 一款係牛肋肉+腹胸肉 一款係牛角五品燒(雞肉 豬頸肉 牛肉 牛舌 蜜腸(?) )首先上黎既係跟餐既麻香椰菜 無乜特別 就係麻油跟椰菜之後既係牛角飯♥ 咩係牛角飯呢 就係一大碗珍珠米 淋上秘製燒汁 飯上再鋪勁多紫菜 未燒肉已經食左半碗! 之後上燒肉 大部分已經全部腌過都好夠味 同呀生最鐘意係腹胸肉 大件得黎 燒完仲有好多肉汁 肉好嫩 另外粟米 菇嗰啲都好甜好食 燒肉配牛角飯實在停唔到口 平時細食既我哋最後一共食左三大碗飯最後係牛角雪糕 有分抹茶同雲呢拿 咁當然兩個人一人試一隻味 雪糕上面淋左少少黑糖漿 再加木糠 雪糕香得黎仲有其他口感 為今日既午餐劃上完美既句號!不過如果下次再食既話我打算只叫一個百蚊餐最多加多個小食 反正我最鐘意係食佢哋個牛角飯仲
今日同男朋友一齊day off
去左屯門V city嗰間牛角度食lunch
就咁坐底睇餐牌已經覺得啲嘢食好貴

如果唔係做午市優惠其實真係唔會黎呢度食

首先上黎既係跟餐既麻香椰菜 無乜特別 就係麻油跟椰菜

不過如果下次再食既話我打算只叫一個百蚊餐最多加多個小食 反正我最鐘意係食佢哋個牛角飯仲要任添 我覺得咁樣抵食啲

Last埋單盛惠220 雖然有小小貴 不過見咁耐無食餐好就由佢啦

但老實講 如果喺呢度食晚餐就免啦 真係叫幾塊肉就幾舊水都咪話唔肉赤

呀不過值得一提既係啲侍應服務態度幾好 手腳幾快 上枱前每樣嘢都有介紹下 係有個女仔頸上面有咖喱雞比較礙眼姐哈哈哈
2014-06-03
$110 (Lunch)
  • 牛角飯
  • 腹胸肉
2014-05-05 4495 views
自從到屯門開業後都一直想試試..但每次都看見實在太多人等, 加上價錢不便宜, 今晚特意到此吃一吃, 由於明天放假加上有信用卡優惠, 大約差不多九時, 取了二人飛已派了1111張...還要等三十多張枱, 但當然已有很多人沒有等, 所以大約九時十五分便能入座.一開始便亂上一通...其實是先上燒雞帶子再上沙侓然後飯...真奇怪...不是應跟餐牌的上嗎? 飯取終是凍了才吃!!先說沙律還不錯, 份量亦比想像中多.飯就當然是不夠熱....加了辣醬味道只是一般般, 飯亦太濕了.....附送的那碗麵豉海帶飯真是淡如水~~~~~~~~~~~雞肉份量太少....芝士我一向不喜歡...雞肉味道不夠亦有陣陣雪味...牛舌反而不錯...很香牛味超迷你..........加上勁鹹.......相公把鹹帶子浸在啖啖的麵豉湯內...大家都即時好吃起來...湯鹹了點..帶子淡了點...但這樣已把食物扣分了~~途中又上了冷盤~~~~~不要被那些辣醬嚇倒, 只是假像來的~~~辣味不夠, 豆腐沒有豆香味...又係極淡之作~~~~~~~真的不知自已那的是什麼??千吹萬換車海老終於出場.不知是否漏了單, 和其他兩款肉類都遲遲不來
凱撒沙律 + 石窩泡菜牛肉飯
先說沙律還不錯, 份量亦比想像中多.
芝士雞腿肉 + 香蔥牛舌
塩味牛油帶子
...湯鹹了點..帶子淡了點...但這樣已把食物扣分了~~
辣油豆腐
車海老
千吹萬換車海老終於出場.不知是否漏了單, 和其他兩款肉類都遲遲不來. 每人一隻不算大的. 但味道還妚錯
牛肋肉 + 腹胸肉
又是千吹萬換...但一碟天堂一碟地獄...........上面的顏色有點暗啞和黑應該不是太新鮮吧..但下面的真是不知...心想這裏人流那麼多都有不新鮮的牛出現....我相信來貨亦不是上等貨!!
雜果賓治
味道很假.....................
芒果酒類飲品
酒精少得可憐.......加上一些假芒果味道..有點似藥水~~~
芝士凍餅
相公覺得太甜了......點得有點過份亦沒有芝士香味
牛角雪糕(雲尼拿)
反而家個不錯..加了點木糠...整餐牛角估不到最滿意是雪糕~~

期待已久估不到是這麼失望...連加一$47X...實在是有點貴....貴在味道不好...服務又不夠細心似是趕收工的樣子..加上為何上菜會那麼亂的!!!!!!!!!!!!!!一點次序也沒有..跟我在旺角那間燒肉店吃真是差很遠很遠..令人太失望了!!一定不會再來!!
2014-04-30
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Dining Offer
Credit Card Offers
牛角雪糕(雲尼拿)
2014-04-14 4174 views
在牛角用餐的經驗,多是以正價用餐。午餐的經驗不是沒有,但是上次在旺角瓊華分店吃午餐的經驗,實在不敢恭維。所以,在平日休假的午後,到了屯門v city的分店,再來試試看。v city分店只會在週一至週五提供午餐餐牌。可能我到來的時間尚早,顧客不多。這次我叫了牛角五品燒肉定食(鹽醬),連昆布湯、麻香椰菜、任吃牛角飯,餐飲和牛角雪糕,$99,另加一。店員不厭其煩的解釋了各式醬料和用具,態度算是不錯。麻香椰菜先上桌,椰菜比較生,麻香味還可以。然後上牛角飯。上次在瓊華分店吃的牛角飯,感覺求求其其,紫菜不多,沒有太多醬汁。今次的牛角飯,紫菜多又脆,香蔥醬汁又多,感覺滿足,我添了兩碗。我吃完一碗,侍應已主動問要不要添加,值得一讚。昆布湯料不算多,味淡。好了,來到主菜五品燒肉,份量是絕對足夠的,不會像吃$59餐那樣,吃了等於沒吃。薄切牛舌、豬頸肉、雞肉、香腸和腹胸肉,不用燒得太久,再沾上醬汁,味道很好。最後上牛角雪糕。感覺也是不是求其之作,抹茶雪糕加上黑糖糖漿和黃豆粉,不會過甜,為這午餐作出一個完美的句號。埋單$110,感覺大滿足,最少,在一個安靜整齊清潔的環境,享用一份美味,擺盤認真的午飯,服務還可
在牛角用餐的經驗,多是以正價用餐。

v city分店只會在週一至週五提供午餐餐牌。

可能我到來的時間尚早,顧客不多。

店員不厭其煩的解釋了各式醬料和用具,態度算是不錯。

麻香椰菜先上桌,椰菜比較生,麻香味還可以。

然後上牛角飯。

昆布湯料不算多,味淡。

最後上牛角雪糕。

埋單$110,感覺大滿足,最少,在一個安靜整齊清潔的環境,享用一份美味,擺盤認真的午飯,服務還可以,還想怎樣呢﹖

這次應該是除了在LCX和荃新天地用餐之外,另一次在牛角較愉快的用餐體驗。

Other Info. : 以前埋單時,店方會提供不知名糖果給客人,但我不太喜歡吃,這幾次發現送上的糖果中,竟有包括eclipse香口珠。如果讓我選擇,我會傾向在吃完烤肉後多吃香口珠。
2014-04-14
  • 牛角飯、牛角雪糕
2014-01-27 4278 views
V City 開左咁耐都未行過,所以今日就去行下。都好多似多餐廳,但大部份都唔平,咁岩又想食燒肉,所以就揀左無咩特別既牛角。第一次LUNCH黎食,之前食過都係晚餐。有LUNCH SET,平既五六十蚊都有交易,我地叫左兩個牛五品SET,因為想試哂唔多既部位。叫左一份鹽燒一份汁燒,但食唔出有咩分別。有粟米幾好,可以食番少少蔬菜。佢無講有咩部位,所以食左都唔知係咩黎,淨係識牛舌,不過我覺得薄得濟,厚番啲會好少少。其他部份都唔錯,有牛味,唔會韌。不過腸就麻麻地,好難會燒得好味。粟米好甜,唔錯,切左一半比較容易燒。牛角飯呢個可以任添,估唔到又幾好味,加左少少醬油同紫菜,咸咸地食食下就好易食哂。

第一次LUNCH黎食,之前食過都係晚餐。

粟米好甜,唔錯,切左一半比較容易燒。
牛角飯
2014-01-23
$109 (Lunch)
2014-01-24 3658 views
一直看到牛角每間分店好多人排隊又說自己是日本No.1 燒肉就想試一下它有多好吃點了一份 肉拼盤 ,和牛肉眼 , 蔬菜拼盤,厚切牛舌, 飯, 牛肉烏冬, 海鮮薄餅, 煙肉。肉拼盤這個價錢不過不失,腌過的牛肉,肉味都麻麻, 都一般啦。和牛肉眼簡直係災難,$338 元的一塊扒,它好明顯是存放了 n 年 ,仲要得頭頭尾尾不是一整塊。 如果收百幾蚊我都接受到,你當我未食過野咩,落去樓下一田求奇買塊都好過依間野。 伊呂波 A5 和牛都係500元左右。 食落口都完全唔得,係我食過最差和牛。蔬菜拼盤ok la ,無咩好提。 但我唔明點解啲菜有汁。厚切牛舌又係有汁,都唔緊要。。。 如果賣38蚊都完全無問題,依個食味賣55蚊!?溫泉玉子紫菜飯 , 好味,值得推介!牛肉烏冬同海鮮薄餅就正常水平。煙肉同相完全唔同一樣野,佢張相好似5花腩咁, 黎到係 超市煙肉火腿。。。依間野如果個價錢調低40% ,食依啲食物就完全無問題。 但我俾多20% 食伊呂波質素好食好多。總體黎講,味道偏重口味,千祈唔好係度食貴價野。
一直看到牛角每間分店好多人排隊
又說自己是日本No.1 燒肉
就想試一下它有多好吃

蔬菜拼盤ok la ,無咩好提。 但我唔明點解啲菜有汁。

溫泉玉子紫菜飯 , 好味,值得推介!

牛肉烏冬同海鮮薄餅就正常水平。

總體黎講,味道偏重口味,千祈唔好係度食貴價野。
2014-01-23
$300 (Dinner)
  • 溫泉玉子飯
2014-01-17 2850 views
這篇係是小弟FoodMag 為大家帶黎第一篇食評,希望大家多多支持!今次選了位於屯門Vcity的牛角日本燒肉專門店,有得食有得玩.可能由於早來及平日關係,等了大約五分鐘便可入座,一坐低已經有侍應奉上椅套,及電話袋,以防油煙,感覺窩心.燒烤爐十分清潔,沒有半點污跡,還有分開生熟的燒烤鉗,衛生!首先上桌的是柚子煙肉沙律,酸酸甜甜的,如果可以多點柚子會更好.跟著便有主菜各款燒烤肉食,有上級牛肋肉,有五款肉食的拼盤, 每款都很優質,燒久了也不覺硬, 尤其有款牛腹腩肉很好吃呢!意料之外,燒玉米,很香很甜,有少許燒焦部分更是大愛 這裡的海鮮部分也不差,點了牛油帶子,及encore了海鮮拼盤,每款都很鮮甜,重點的牛油燒生蠔好好吃呢!臨走時,侍應還會奉上水果糖,清清口氣呢!
燒烤爐十分清潔,沒有半點污跡,還有分開生熟的燒烤鉗,衛生!
跟著便有主菜各款燒烤肉食,
意料之外,燒玉米,很香很甜,有少許燒焦部分更是大愛

臨走時,侍應還會奉上水果糖,清清口氣呢!
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2014-01-05 2344 views
多得V City 的手機app, 可以在到達前就取號碼排隊,但我們的號碼也等了快30分鐘才能入座。我們三個大人和一個小小孩,四個人的棹子座得非常舒適。我們order 了牛肉和海鮮特盛(不是很記得名字),牛肋肉x2,牛舌,蛋黃醬海老x2,鰻魚,一口和牛,牛肋肉湯飯和黑糖番薯。聽起來東西很多,但其實每樣東西都只有幾片,所以三個女生都不算飽肚,小孩反而吃蝦吃鰻魚叫飽了肚子。牛肉的肉質不錯,只是肉味不濃。我最喜歡他們黑糖番薯。Overall 來説服務算不錯,只是由於近來假一千元事件,他們在結賬時才說不收一千元纸幤,幸好身上有有千多元散紙,要不就只可以焗用信用咭結賬。找錢也只把放錢的本子放到棹上就走掉,多謝都冇一句。服務上美中不中。

我們三個大人和一個小小孩,四個人的棹子座得非常舒適。

牛肉的肉質不錯,只是肉味不濃。我最喜歡他們黑糖番薯。

2014-01-04
Waiting Time
35 Minutes (Dine In)
$350 (Dinner)
Celebration
Birthday