呢間cafe環境cozy,主打西日料理xd-1️⃣「和式全日早餐🇯🇵🍳($128)」-有蒲燒鰻魚肥美,味增炒蛋好濃味,配上紫薯蓉同芥末香草沙律🥗個吐司都外脆內軟微拉絲🍞(+$15)配杯拉花latte就岩岩好☕️!~Japanese style all day breakfast with miso scrambled eggs, grilled eel, and toast-2️⃣「Matcha Latte🍵($44)」-今次有進步!抹茶拉花靚左又濃左!🤤不過貴左😂
呢間cafe環境cozy,主打西日料理xd
1️⃣「和式全日早餐🇯🇵🍳($128)」
2️⃣「Matcha Latte🍵($44)」
今次有進步!抹茶拉花靚左又濃左!🤤不過貴左😂
Matcha  cheesecake
和式全日早餐
Matcha Latte
和式全日早餐
Matcha Latte
2020-12-13 462 views
成日經過都想試,今日決定試下佢。Weekend都有lunch menu 值得一讚!不過服務就真係麻麻,好似問多句都覺得你煩。今日叫左:鰻魚滑蛋定食西班牙吉列豬扒定食Oatly latte, black coffee無論食物同飲品presentation 都唔錯,影打卡相幾好,不過味道就普普通通啦Latte 轉左燕麥奶但完全無味,有啲懷疑只係比左skim milk...咖啡豆係算偏苦鰻魚滑蛋只係一般般,反而吉列豬算係最好味既一樣,因為有吉列汁附上另外兩個沙律要加$10一個
成日經過都想試,今日決定試下佢。
今日叫左:
鰻魚滑蛋定食
鰻魚滑蛋定食

西班牙吉列豬扒定食

Oatly latte, black coffee
Oatly  latte ,  black  coffee

另外兩個沙律要加$10一個

2020-12-13
2020-12-11 436 views
Hōmu by Favilla💛🎅🏻D park入面有間裝修超有日式木系cafe你試過未?🚪半開放式設計再加埋日本風味的榻榻米房間,坐得超舒服,🛍行街行到攰攰地同閨蜜黎chill下就岩哂,💕店內主打多款西日料理,仲有多款甜品,下午茶黎食價錢都幾親民嫁!💡星期一至五不設加一服務費💁‍♀️鰻魚炒飯($68)👍"雖然下午茶細細碗咁 但鰻魚的份量都幾足料嫁 飯粒都幾黏 仲食到甜甜的鰻魚汁"💁‍♀️日式鬆軟梳乎厘班戟($98)👍"因為見到製作需時30分鐘 一坐低即刻嗌左先再慢慢睇menu 時間剛剛好 食完個飯冇耐就食得""真係震騰騰嫁 超有空氣感的梳乎厘 充滿蛋香味 如果有得配埋雪糕食就更好哈!"💁‍♀️鮮奶抺茶👍"拉花唔算係好靚 但係抺茶味夠哂濃"💁‍♀️黑朱古力牛奶👍"朱古力味夠濃 同埋用既係黑朱古力所以都唔會太甜 岩哂怕甜的美女們!"
Hōmu by Favilla💛

💡星期一至五不設加一服務費

💁‍♀️鰻魚炒飯($68)👍

💁‍♀️日式鬆軟梳乎厘班戟($98)👍

💁‍♀️鮮奶抺茶👍
"拉花唔算係好靚 但係抺茶味夠哂濃"

💁‍♀️黑朱古力牛奶👍
2020-12-11 283 views
今天尋找家鄉的味道來到最後一站:愉景新城的十分市集,但好多人排隊入場,外賣自取的時間又過了,所以打完卡當去完台灣後,就找找商場內有沒有其他好食。 在Openrice找到這間日式餐廳,餐廳入口不太顯眼,但餐廳是半開放式的設計,所以走進去空間感也很大,感覺幾悠閒舒服。牆上掛著很多插畫,另帶一份文青感覺。 食物方面:1.砵酒蕃茄燴牛尾鍋 $138(評分:9/10)牛尾份量很多很大塊,牛肉炆得好淋,很有牛味,醬汁也有很濃的蕃茄味,與牛尾很配搭。有很多醬汁,很適合餸飯。 定食有一個紫薯沙律,是凍的,味道甜甜地,說是沙律又很怪,說是甜品又不夠甜,而且與主菜味道不太相襯,有點怪怪的。 2.慢煮封門牛柳定食 $116 (評分:3/10)這道菜說真我吃不到是好食還是不好食,因為我吃不出什麼味道來,牛肉好像沒有用什麼調味,味道像白恰牛肉,肉質也很韌,也沒有什麼牛味,可以說是很失望,可能我吃不慣慢煮的味道。反而我覺得跟餐的麵豉湯還更好味。3.是日日式蛋糕:朱古力蛋糕+$24(評分:6/10)蛋糕份量很細件,不是單純朱古力蛋糕,而是朱古力芝士蛋糕,味道也幾好,不太甜,但我覺得朱古力與芝士的味道不太配搭,可能我

食物方面:
1.砵酒蕃茄燴牛尾鍋 $138(評分:9/10)
砵酒蕃茄燴牛尾鍋

2.慢煮封門牛柳定食 $116 (評分:3/10)
慢煮封門牛柳定食

3.是日日式蛋糕:朱古力蛋糕+$24(評分:6/10)
蛋糕份量很細件,不是單純朱古力蛋糕,而是朱古力芝士蛋糕,味道也幾好,不太甜,但我覺得朱古力與芝士的味道不太配搭,可能我較喜歡吃朱古力味較重的蛋糕。
是日日式蛋糕
2020-11-29
$153 (Dinner)
砵酒蕃茄燴牛尾鍋
2020-12-02 402 views
上星期已約朋友,剛巧今次是2人飯聚,看到這日式店舖而地區方便大家回家,又正好在openrice 有88折,太多巧合,不得不來一趟吃個痛快店長及店員都很友善,對我們的額外要求都十分配合,除了給我們自選一張大枱之外,要多兩份餐具,又要頻密加暖水,最後,我們結賬時每人拿一張500元,店長都不厭其煩的幫我們找散,服務真的非常有heart入正題,我點的晚餐是春雞啡菇同三色蕃薯條,朋友的是雞卷鮮茄意大利飯,湯是南瓜甘筍湯,沙律是紫薯沙律,餐飲是日本黑啡或茶,記得這樣清楚,是因為好味啊!春雞肉質嫩滑,三色蕃薯條又香甜酥脆,意大利飯就滿滿的蕃茄味,雞卷內有芝士,雖然略為有些膩口,味道也是不錯最後,敵不過朋友的引誘,再點了一客抹茶芝士餅,吃得出做食物的用心,希望下次再來會有更大的驚喜

餐茶
春雞拼啡菇加3色蕃薯條
芝士雞卷伴蕃茄意大利飯
抹茶芝士蛋糕
2020-12-02
$160 (Dinner)
Dining Offer
Coupon
餐茶
春雞拼啡菇加3色蕃薯條
芝士雞卷伴蕃茄意大利飯
抹茶芝士蛋糕
  • 百里香春雞拼大啡菇及三色蕃薯條
2020-11-25 372 views
工作得忘形,去吃午餐時竟已近下午二時,剛好這裡的下午茶時段,叫午餐有88折,便進去了。木系裝潢,簡樸北歐風,感覺很chill很舒服。椅子是矮布沙發,坐著令人懶洋悠然。嘗了兩個午餐:海藻大磨菇扁意粉和薑汁豚肉野菜定食。主菜味道不過不失,反而令人驚喜的是餐湯和沙律!南瓜湯香濃,入口順滑;是一沙律是紫薯沙律,顏色艷麗,沙律中吃到大塊薯粒,真材實料,簡單卻好吃!免費餐飲可選咖啡或綠茶。總結,從環境,食物擺盤吸收程度,味道,到健康度,也挺高分!不趕時的話,不妨來一趟chip lunch。其他選擇有:

嘗了兩個午餐:海藻大磨菇扁意粉和薑汁豚肉野菜定食。

薑汁豚肉野菜定食
海藻大磨菇扁意粉

午餐餐茶

免費餐飲可選咖啡或綠茶。

其他選擇有:

2020-11-24
$70 (Tea)
薑汁豚肉野菜定食
海藻大磨菇扁意粉
午餐餐茶
收多了錢的餐廳...事後才發現😅尋日陪契女去愉景新城玩,玩完緊係醫下個肚啦,搵咗間空間幾寬敞既餐廳hōmu by favilla 試吓。整間餐廳以柔和木調作主色,看得出餐廳有花心思,餐盤、杯托都印上餐廳名字。我地有小朋友,餐廳職員主動提供小朋友椅子,不過就沒有提供小朋友餐具。點了一客「壽喜燒牛肉鍋」$128 + $10 轉了稻庭烏東,埋單時我看到收了我$138 + $10,由於友人付款,我再Payme佢,我還一度懷疑自己記錯,回來看才發現真的收多我$10了。連埋加一呢個餐要$162.8講返個餐,賣相都唔錯,紫色沙律相當吸睛,味道是蔬菜蓉般,可口。加$10 的烏東實在少得可憐🥺吃完回家仍很餓。「壽喜燒牛肉鍋」其實味道唔錯,也有不少配料,牛肉嫩滑,配料有菜、豆腐、魚蛋、蛋、烏絲,不過個鍋好淺,所以面層看到的就只有這些。以這個價錢來看,確實貴了點,而且收多了$10,感覺更唔抵食😅職員服務okhōmu by favilla (荃灣)荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城2樓2013號舖
收多了錢的餐廳...事後才發現😅

加$10 的烏東實在少得可憐🥺吃完回家仍很餓。

hōmu by favilla (荃灣)
荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城2樓2013號舖
上次黎哩度飲咖啡時見格離枱既食物望落唔錯幾吸引所以今次~黎試下佢地既dinner set~跟餐~仲會有埋紫薯沙律同埋南瓜湯湯同埋個沙律都好好味~尤其是紫薯沙律~顏色已經好靚~口感又夠哂綿密~👍👍👍薯蓉咁既口感~但又食到淡淡既既紫薯味~▶️蒲燒鰻魚滑蛋定食($128)鰻魚份量都算唔錯~肥美~食落無骨滑蛋火喉控制得幾好~有蛋香之餘又夠哂滑▶️慢煮封門牛柳定食($138)慢煮牛整得好靚~好有牛味~應該係因為慢煮既關係~牛柳肉質夠哂軟嫩~哩個真係幾高質~唔錯唔錯~um~睇黎下次要試埋佢地既tea先得🤩🤩
上次黎哩度飲咖啡時見格離枱既食物望落唔錯幾吸引
所以今次~黎試下佢地既dinner set~
跟餐~仲會有埋紫薯沙律同埋南瓜湯
湯同埋個沙律都好好味~
尤其是紫薯沙律~顏色已經好靚~口感又夠哂綿密~👍👍👍
薯蓉咁既口感~但又食到淡淡既既紫薯味~
▶️蒲燒鰻魚滑蛋定食($128)
鰻魚份量都算唔錯~肥美~食落無骨
滑蛋火喉控制得幾好~
有蛋香之餘又夠哂滑
▶️慢煮封門牛柳定食($138)
慢煮牛整得好靚~好有牛味~
應該係因為慢煮既關係~
牛柳肉質夠哂軟嫩~
哩個真係幾高質~唔錯唔錯~
um~睇黎下次要試埋佢地既tea先得🤩🤩
2020-10-15
  • 蒲燒鰻魚滑蛋定食
  • 慢煮封門牛柳
2020-11-07 482 views
喺附近行完山,但又未到晚飯時間,所以就搵間cafe食tea。經過見到呢間cafe嘅裝修都幾靚,所以就入去試下。店內以木為主要裝修風格,有梳化座及普通座椅,而桌上都雕刻上此cafe嘅名,是一個適合遊閒地enjoy一個下午的地方。我同友人分別揀咗富士蘋果芝士蛋糕加自製雪糕 及 櫻花蝦蛋多士,飲品揀咗日本茶。富士蘋果芝士蛋糕內有清新的蘋果肉,令食完個芝士蛋糕都不會太膩。而今日的自製雪糕是牛奶雪糕,都好香,連我呢個平時唔鍾意飲奶嘅人都覺得ok。多士上的櫻花蝦比平時的大粒,配上炒到剛好的滑蛋,是個不錯的選擇。

2020-10-31
Type of Meal
Tea
2020-11-02 339 views
晚餐時間唔算太多人 坐位都算多 但係就坐得唔咪好舒服可能坐位太近 防疫膠板令個位感覺好窄叫左兩樣野 封門牛肉定食 同龍蝦汁青口帶子意大利飯跟餐有南瓜湯 同一個前菜因為諗唔到飲咩所以無額外加飲品牛肉定食五成熟 可以接受龍蝦汁意大利飯 龍蝦汁唔係好濃味 成個飯我會話層次太多 有胡椒味 仲好大粒因為咬到 紅黃椒粒 洋蔥 🧅菇類 青口同帶子叫煮得剛好 南瓜湯普通 反而最驚喜係前菜 用柚子醬merge 紫薯蓉 非常清新最後一杯玄米茶係偏淡賣相唔算吸引總結係普通
晚餐時間
最後一杯玄米茶係偏淡
賣相唔算吸引
總結係普通
2020-10-29 307 views
好少喺愉景新城食嘢,上網搵咗下資料最後揀咗呢間日式餐廳。貪佢環境唔錯唔使等位😃兩個人叫咗吉列豬梅扒定食同滑蛋芝士漢堡飯一上枱🤩望見賣相好靚麵豉湯好麻麻吉列豬梅扒炸得唔錯,幾juice.至於個滑蛋芝士漢堡飯都好麻麻😑
兩個人叫咗吉列豬梅扒定食同滑蛋芝士漢堡飯
一上枱🤩望見賣相好靚
麵豉湯好麻麻
吉列豬梅扒炸得唔錯,幾juice.
至於個滑蛋芝士漢堡飯都好麻麻😑
2020-10-20 523 views
話說星期五係習慣咗1+5口會唔煮飯,會出街食飯嘅日子。因為有啲地方想行所以就去咗愉景新城醫肚。見到呢一間餐廳開咗多一點時間,但係都未試過於是就企係門口睇吓餐牌先,期間是的話我哋有tatami坐,而且仲有兒童餐添,所以我哋就即刻入咗去啦。先係我點嘅藍青口龍蝦汁意大利飯,我成個意大利飯都睇得出佢係用日本嘅珍珠米,而且龍蝦汁一啲都冇龍蝦味,反而俾佢番茄味搶咗,變咗做茄汁意大利粉,藍青口有四隻細細隻,不過已經說到冇咩味,帶子煎得算好,但有陣雪味。講到我老公所點嘅鰻魚飯,可能燒鰻魚燒得太耐嘅關係,鰻魚一邊已經係10分乾身,一啲平時有嘅鰻魚嘅肥油都冇,好失望。兒童餐來講份量算多,好在都食得晒嘅,冇乜特別嘅兒童餐。呢啲話係用咗越南可可豆沖成嘅可可咖啡,入口嘅時候係有一種可可味嘅但係唔係真係話咁好味呢又未一定係講到咁好味,後尾我發現佢嘅熱咖啡嘅味道同本身跟餐熱咖啡嘅嗰陣味道完全一樣只不過係加咗少少朱古力味。你杯淨係跟餐唔需要加錢嘅熱咖啡,味道一般。小朋友就有暖嘅牛奶,上面仲有奶泡添都算唔錯。
龍蝦汁藍青口意大利飯

燒鰻魚飯

兒童餐

兒童餐來講份量算多,好在都食得晒嘅,冇乜特別嘅兒童餐。
可可咖啡

跟餐黑咖啡

你杯淨係跟餐唔需要加錢嘅熱咖啡,味道一般。
熱牛奶

小朋友就有暖嘅牛奶,上面仲有奶泡添都算唔錯。
防疫設施不足,餐枱沒有適當的距離,容易感染病毒, 廚師經常除低口罩煮食,容易散播病毒,甜品餐牌食品常欠缺,但沒有在餐牌上預先表明,吃完午餐後想甜品才發現沒有,令人失望😔😔
2020-10-05 479 views
#foodhkdiscoverer黃店_荃灣💛—日本滑蛋自家製咖喱牛肉定食($98)蛋味好香好濃亦都好滑👍🏻餐牌話係用日本蛋整嘅🙆🏻‍♀️份量都唔少🤩至於個咖喱, 由於間餐廳應該係走健康路線🤔 味道比較淡🤔但係都幾香🤪啲薯仔同蘿蔔都幾入味🙈啲牛肉雖然少咗啲,但係都OK淋😛個番薯沙律幾特別🤫食落去有啲似食番薯雪糕🥰個餐亦都配青豆湯🤭自己麻麻地鍾意的青豆🙈但係都接受到😌個湯真材實料幾creamy👏🏻飲落去真係feel到一粒粒青豆😂😂 餐飲方面嗌咗72%朱古力😘佢唔係用粉沖㗎🥰 真係用奶加一塊塊朱古力整㗎🤫—hōmu吉列豬梅扒($128)個豬扒外脆內軟😘炸得幾好👏🏻放內阻都唔會變淋🤫個肉嘅質感同平時食嗰啲唔同🤩都幾淋同埋滑身🙆🏻‍♀️肥瘦適中😛但係份量有少少細🙁個餐亦都配沙律餐湯同餐飲🤭—*整體來講佢啲嘢食嘅味道唔錯但比較淡🙁同比較貴🧐餐廳環境係幾靚幾舒服嘅🤪—價錢: 💋💋💋味道:💋💋💋💋抵食:💋💋💋環境:💋💋💋💋💋. ——地點:hōmu by favilla (荃灣)地址:荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城2樓2013號舖營業時間:11:30-22:00.—#荃灣 #黃店 #文青 #香港 #f
#foodhkdiscoverer黃店_荃灣💛

價錢: 💋💋💋
味道:💋💋💋💋
抵食:💋💋💋
環境:💋💋💋💋💋
. ——
地點:hōmu by favilla (荃灣)
地址:荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城2樓2013號舖
營業時間:11:30-22:00

#荃灣 #黃店 #文青 #香港 #fusion菜 #日本菜 #00s荃灣 #荃灣美食
#likes #like #follow #instagood #instagram #followme #likeforlike #likeforfollow #followforfollowback #f #followers #followback #photography #followforfollow #comment #picoftheday #food
2020-10-04 381 views
二零二零年十月三日黎到荃灣愉景新城2樓Homu by Favilla 先探熱消毒雙手再入座抹茶Espresso +$15有拉花略嫌細杯左D吉列美國梅頭豬定食$128吉列皮夠脆同熱但肉肥...所以好多都食唔到落肚飯唔係珍珠米 面有味素 但都有D 失望 因為個定食餐都成$128burger 個肉比較乾,無肉汁同上菜唔夠熱蕃薯同紫薯條都係凍上, 軟哂...唔香脆

先探熱消毒雙手再入座

因為個定食餐都成$128

burger
個肉比較乾,無肉汁
同上菜唔夠熱
蕃薯同紫薯條都係凍上, 軟哂...唔香脆
2020-10-03
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)