2021-06-24 285 views
荃灣分店比較大以為會因為較商業化會變質了沒想過水準依舊,好值得來啊!꧁𝐵𝑎𝑖𝑙𝑒𝑦𝑠 𝐿𝑎𝑡𝑡𝑒꧂ 好重caramel 味亦都飲到少少酒味,非常夾好好飲꧁𝑀𝑜𝑐ℎ𝑎꧂朱古力味重但不會太甜,雖然味重但沒有蓋過咖啡香꧁蒲燒鰻魚滑蛋定食꧂ 在鰂魚涌店時已知道他們的鰻魚是出名好味,想不到事隔多年仍然保持到水準,滑蛋亦都好滑好味꧁吉列廣島蠔꧂炸得不會太乾身,裡面的蠔仍是熱的最讚是他們的外賣杯設計非常美荃灣分店比較大以為會因為較商業化會變質了沒想過水準依舊,好值得來啊!꧁𝐵𝑎𝑖𝑙𝑒𝑦𝑠 𝐿𝑎𝑡𝑡𝑒꧂ 好重caramel 味亦都飲到少少酒味,非常夾好好飲꧁𝑀𝑜𝑐ℎ𝑎꧂朱古力味重但不會太甜,雖然味重但沒有蓋過咖啡香꧁蒲燒鰻魚滑蛋定食꧂ 在鰂魚涌店時已知道他們的鰻魚是出名好味,想不到事隔多年仍然保持到水準,滑蛋亦都好滑好味꧁吉列廣島蠔꧂炸得不會太乾身,裡面的蠔仍是熱的荃灣分店比較大以為會因為較商業化會變質了沒想過水準依舊,好值得來啊!꧁𝐵𝑎𝑖𝑙𝑒𝑦𝑠 𝐿𝑎𝑡𝑡𝑒꧂ 好重caramel 味亦都飲到少少酒味,非常夾好好飲꧁𝑀𝑜𝑐ℎ𝑎꧂朱古力味重但不會太甜,雖然味重但沒有蓋過咖啡香꧁蒲燒鰻魚滑蛋定食꧂ 在鰂魚

炸得不會太乾身,裡面的蠔仍是熱的

炸得不會太乾身,裡面的蠔仍是熱的
2021-06-17 159 views
行完街最好不過就係食個high tea, 食件蛋糕 先可以填滿行咗半天嘅疲累, 呢間係主打日式嘅餐廳🏮裝修方面都有好有日式嘅風格又係呢間想食個甜品, 逢係禮拜六日都係要排隊🤣 睇到個餐牌隻隻款都好想試, 富士山蘋果批蛋糕同埋梳乎厘 一早已經售罄😞最後我揀咗呢一個柚子果蛋糕,都算係不錯嘅選擇,又唔會太甜呢度嘅抹茶鮮奶真係好好飲🍵 好香濃嘅抹茶味💡 裝修食物水準高,午餐都係個不錯選擇, 但係可能非常繁忙呢度嘅服務生就一般般了😑

最後我揀咗呢一個柚子果蛋糕,都算係不錯嘅選擇,又唔會太甜

呢度嘅抹茶鮮奶真係好好飲🍵 好香濃嘅抹茶味

2021-06-15 227 views
星期六晚上,等左一陣,趕係佢地last order前入到去。經常喺愉景新城行過見到,呢種木系設計好吸引人嘅目光,今次有機會試了。雞肶配廣島蠔定食雞肶煎得剛剛好亦唔會乾;廣島蠔OK,不過好細一隻;蕃薯條麻麻地,又啲稔身。磯燒飽魚意大利飯定食意大利飯還可以;飽魚燒得OK。定食個湯係粟米湯,有濃郁粟米味;伴菜以為係沙律,點知係紫蕃薯蓉加柚子,味道麻麻,Mr. Jun唔係好接受到個味。整體食物一般般,係個環境搭救。

磯燒飽魚意大利飯定食
磯燒飽魚意大利飯
意大利飯還可以;飽魚燒得OK。

整體食物一般般,係個環境搭救。
2021-05-22
2021-06-09 380 views
´•ᴥ•`慢煮封門牛柳蕃茄扁意粉($92)封門牛柳經慢煮後好粉嫩食落牛味非常香 而且嫩滑朋友平時幾嘴刁都讚口不絕🤤Lunch Set可以唔洗100蚊食到係幾超值 扁意粉亦有一定質素‪(⌯˃̶᷄ ⁻̫ ˂̶᷄⌯)‬´•ᴥ•`海膽醬蜆肉意大利飯($88)呢個係我叫嘅 平時海膽魷魚軍艦就食得多 估唔到意大利飯都可以海膽醬 味道就係海膽魷魚嘅海膽醬味 好似我咁嘅海膽發燒友好快就成碟清曬 而且係我之前未見過嘅煮法 非常特別 西日fushion٩(ˊᗜˋ*)و´•ᴥ•`日式咖喱芝士漢堡定食($82)上菜後見到有三大塊芝士漢堡非常豐富足料 一個女仔未必食得曬 塊漢堡係有拉絲效果(´・ω・`)芝士味濃 漢堡亦非常充實飽滿兩個人share都夠(⁎ᵕᴗᵕ⁎)´•ᴥ•`柚子芝士蛋糕(+$18)柚子味都幾出 所以食落唔會膩原價買就比較肉赤 但午市加18蚊都不失為一個完美句號´•ᴥ•`Rose Caffe Latte朋友超鍾意飲咖啡見到呢度似乎以咖啡聞名都忍唔住加錢試試龍與鳳( ˊ꒳ˋ ) ᐝ我表示唔記得加左幾多錢 但唔平見到賣相咁精緻 我都忍唔住飲左啖唔飲咖啡嘅我覺得好綿好滑而且好易入口 (๑ ー̀εー́ ๑)チッ飲完係
´•ᴥ•`慢煮封門牛柳蕃茄扁意粉($92)
封門牛柳經慢煮後好粉嫩
食落牛味非常香 而且嫩滑
朋友平時幾嘴刁都讚口不絕🤤
Lunch Set可以唔洗100蚊食到係幾超值
扁意粉亦有一定質素‪(⌯˃̶᷄ ⁻̫ ˂̶᷄⌯)‬

´•ᴥ•`海膽醬蜆肉意大利飯($88)

´•ᴥ•`日式咖喱芝士漢堡定食($82)
上菜後見到有三大塊芝士漢堡
非常豐富足料 一個女仔未必食得曬
塊漢堡係有拉絲效果(´・ω・`)
芝士味濃 漢堡亦非常充實飽滿
兩個人share都夠(⁎ᵕᴗᵕ⁎)

´•ᴥ•`柚子芝士蛋糕(+$18)
柚子味都幾出 所以食落唔會膩

唔飲咖啡嘅我覺得好綿好滑
而且好易入口 (๑ ー̀εー́ ๑)チッ
飲完係對咖啡呢種飲品加分🤣
可想而知homü嘅咖啡真係幾高質

作為商場中的清泉 午市套餐價錢都算抵食 座位亦適合朋友聚舊傾計
環境幾清幽 比人鬧市中桃花源嘅感覺((っ•ω•⊂))
熱辣辣又打卡able,餐湯仲要係南瓜湯😍個芝士漢堡好好食但都幾漏,俾咗一舊腦細我都係食唔哂個餐,總結而言我鍾意芝士漢堡多過圖2個炭燒雞😌favilla嘅炒滑蛋真心出色,基本上我都一定會嗌有滑蛋嘅套餐🍳日式咖哩芝士漢堡定食 $86煙鴨胸燕麥沙沙藜麥飯 $86

日式咖哩芝士漢堡定食 $86
煙鴨胸燕麥沙沙藜麥飯 $86
日式咖哩芝士漢堡定食 煙鴨胸燕麥沙沙藜麥飯
$90 (Lunch)
日式咖哩芝士漢堡定食 煙鴨胸燕麥沙沙藜麥飯
2021-05-20 447 views
其實見到新期既負評話服務態度差,都有唸過唔去,但係尋日紅日,每場又唔滿喎。可能人唔多,所以服務態度都係可以接受喎。樓面經理仲會講笑。氣氛ok。講返食既野,豬手、牛扒、玉子烓、以至大啡菇都係好似用微波爐翻熱一樣。吉列牛扒一夾即散開。最好食同熱既係意粉。飲品都ok。
2021-05-08 639 views
14點55分去到想入去食野,但職員話因為3點先開始下午茶所以唔比我地入去,但入面係有幾張空枱都唔比入左去先,都算啦。等到3點打算入去企左係門口揮手等左5分鐘都無人理,仲要有幾個職員望過嚟幾次都無人理,最後有個男職員黑住面咁行過黎問幾位,唔講以為我差佢錢,啲態度西到不可思議。野食Okay 態度真係好差好差. 如果個男職員有咩唔開心就返屋企整理下心情先返工啦,依家食個飯都比人西口西面,比錢買難受。。。。。
2021-05-08
2021-05-01 700 views
d服務員服務態度差到阿媽都唔認得!好似欠距錢咁樣 一度已經想出返去 宜家市道咁差 大家都好努力留住d客 唔明距地點唸 我見前面都有朋友仔講距地d態度問題希望老闆真係可以見到好好監督員工改善啦唉食物質素都係超級超級無敵普通!!叫左兩個tea set 無亮點!d飲茶噶杯有一陣枱布洗唔乾淨 曬唔干噶up味!令人作嘔🤮奉勸大家唔好試!有咁多選擇 唔好使錢搵罪受!體驗完得個嬲!要入去請一定一定三思!一個超唔鍾意寫食評噶人忍無可忍之下寫低!!
希望老闆真係可以見到好好監督員工改善啦

d飲茶噶杯有一陣枱布洗唔乾淨 曬唔干噶up味!令人作嘔🤮
奉勸大家唔好試!有咁多選擇 唔好使錢搵罪受!
體驗完得個嬲!
要入去請一定一定三思!

一個超唔鍾意寫食評噶人忍無可忍之下寫低!!

📍 日式和食fusion餐廳🔆🔆愉景新城愈黎愈多好嘢食行完地下「高山老街食の祭」之後➿➿上返1層 有間環境好好嘅日式和食cafe #💛走木系路線 相當文青! 環境相當闊落簡約🌀 吉列西班牙豬梅扒定食 $128價錢稍為進取 但係整體係唔錯嘅🙈個豬扒外層炸得香脆🐷🐷 內裡夠juicy 鎖住肉汁沙律夠新鮮 但飯量可以多返少少❣️桂圓紅棗茶 個玻璃茶壺好靚呀 好古典~有淡淡桂圓香 不過相當清淡 好養生🙈🙈
📍

🌀 吉列西班牙豬梅扒定食 $128
價錢稍為進取 但係整體係唔錯嘅🙈
個豬扒外層炸得香脆🐷🐷 內裡夠juicy 鎖住肉汁
沙律夠新鮮 但飯量可以多返少少

❣️桂圓紅棗茶 個玻璃茶壺好靚呀 好古典~
有淡淡桂圓香 不過相當清淡 好養生🙈🙈
炒蛋滑溜 味道出色 一份定食 三塊漢堡!-A nice Japanese style restaurant in Tseun Wan mall! I ordered a Japanese curry cheese burger steak lunch set which cost only $82 with miso soup, purple potato mash, a big meal set and a Japanese tea. The Japanese curry taste good and mix well with the scramble egg. The cheese hamburger steak is surprisingly good! 3 big and thick steaks taste great and there is much cheese inside! -🥘 日式咖哩芝士漢堡定食 ($82)日式咖哩汁撈飯當然冇得輸😍 咖哩汁唔辣配埋大半碟滑蛋 加上蛋汁好好味 芝士漢堡好驚喜 俾夠三塊份量固然夠食 厚身漢堡一切開勁多芝士流出黎🧀好邪惡又出奇地
炒蛋滑溜 味道出色 一份定食 三塊漢堡!

日式咖哩芝士漢堡定食

🥘 日式咖哩芝士漢堡定食 ($82)
日式咖哩汁撈飯當然冇得輸😍 咖哩汁唔辣配埋大半碟滑蛋 加上蛋汁好好味 芝士漢堡好驚喜 俾夠三塊份量固然夠食 厚身漢堡一切開勁多芝士流出黎🧀好邪惡又出奇地夾!!! 飯嘅份量好多真係一大碟 女仔應該食唔晒啦😂 Lunch set除咗定食 仲有前菜 味噌湯同埋⼀杯日本茶或者齋啡 午餐免加一 係商場餐廳黎講都幾抵食😚 值得一提嘅前菜係紫薯蓉 入面仲有啲柚子香 好啱我口味👏🏻

😋 Homu by favilla
📍荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城2樓2013號舖

#homubyfavilla
#foodietummy_tw #foodietummy_japanese #foodietummy_yellowshop
日式咖哩芝士漢堡定食
一直都bookmark左呢間日式cafe: homu by favilla🌿上星期終於同友人試試佢😽說實話韓式CAFE就食得多啦 日式和食CAFE就比較少接觸!餐廳環境舒適大致上都係用木製裝修與擺設 有種MJUI風的感覺呢〰️-和式全日早餐 $128英式ALL DAY BREAKFAST就食得多啦和式真係第一次😻所以NANA都忍唔住叫嚟試下呢!!和式同英式嘅分別就係煙肉轉為日式鰻魚 而其他配料都係大同小異 日式鰻魚SIZE適中 味道不錯 有應有嘅水準 配料中最喜愛的是:味噌炒蛋🍳味道特別好少會係出面食到 手工香腸同紫薯蓉表現正常😉-焦糖菠蘿軟殼蟹漢堡配三色番薯條 $128睇到呢個名就知道呢個菜式一定要叫😻又焦糖又菠蘿仲要軟殼蟹!好吸引呢〰️配埋三色番薯條 成個感覺更高級!軟殼蟹SIZE適中味道不錯 都係一隻合格的蟹 但唯獨菠蘿上面冇太多焦糖味同佢個名有啲出入🥸三色番薯條聽落已經好健康 食落都唔多油 味道都幾好 令到成個菜式拉返唔少分🥰-玫瑰鮮奶咖啡/鮮奶咖啡 跟餐+$15玫瑰鮮奶咖啡賣相很可以 非常適合打卡 但當中嘅玫瑰味並唔突出 玫瑰加咖啡味道唔驚喜可能仲有啲唐突 推薦指數不高!鮮奶咖啡
和式全日早餐 $128
和式全日早餐

焦糖菠蘿軟殼蟹漢堡配三色番薯條 $128

焦糖菠蘿軟殼蟹漢堡配三色番薯條

玫瑰鮮奶咖啡/鮮奶咖啡 跟餐+$15

鮮奶咖啡同玫瑰鮮奶咖啡賣相差不多 只係爭左上面啲玫瑰花瓣 味道正常 係一杯較為普通的latte😗
總括而言HOMU好適合放假去休閒一下嘅日式咖啡店🌿!價錢偏中價 間唔時去放鬆下 影下相係一個唔錯的選擇呢💞
Other Info. : 荃灣店的員工態度一般 但如果員工態度有改善 絕對會有下一次的到訪✨
2021-04-08
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
和式全日早餐
2021-04-12 398 views
以為有得用openrice pay 食滿200減50,但埋單時唔見有得揀減50,可能我唔識撳啦。講番食物,食果時覺得幾好食架,我叫左鰻魚炒蛋定食,朋友就食咖哩牛肉炒蛋定食。個前菜有少少柚子味幾清新,炒蛋又大份又滑,鰻魚唔算大塊,但總算係腩位,仲有啲沙律菜平衡下,配搭幾好架。日式咖哩就無乜特別,肉就都算多喎。餐湯係薯蓉湯,有少少薯仔碎咁,質感唔錯。飯係珍珠米,都有啲飯味,但就太有咬口了,如果佢啲飯熱啲就會好啲。環境都幾好坐,只係食完佢就會秒速收走你啲餐具,應該係唔預你會坐低傾計的地方。價錢就都合理嘅。不過食完就有啲口渴,唔知點解仲有啲熱氣的感覺添,所以我不會再去~

日式咖哩就無乜特別,肉就都算多喎。
餐湯係薯蓉湯,有少少薯仔碎咁,質感唔錯。

2021-04-11
10 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)
2021-04-07 402 views
放假總係懶洋洋,諗住頹頹地食個外賣,點知一啲都唔頹啵🥳我哋嗌咗兩個set,嘢飲分別揀黑咖啡同日本茶,連包裝都好有心思😚 攞遠啲都唔驚倒瀉Set 包餐湯,清清地有菇喺入面😌第一個出場嘅main 係好colourful 嘅慢煮雞胸蕃茄辣肉腸扁意粉🤩 雞胸好嫩滑,意粉都好入味🥰 第二個係慢煮封門牛柳,有唔少牛柳,仲要完全唔韌又有牛味🤤 順帶一提每個餐都有沙律同紫薯,好豐富呀😍食完充滿營養嘅外賣又有返能量... 繼續放假啦🤣
放假總係懶洋洋,諗住頹頹地食個外賣,點知一啲都唔頹啵🥳

Set 包餐湯,清清地有菇喺入面😌

餐湯

Dinner
餐湯
慢煮雞胸蕃茄辣肉腸扁意粉
慢煮封門牛柳
⁣⁣⁣⁣▫️慢煮封門牛柳定食($138)⁣唔好睇佢好似細細份其實食晒都幾飽架,慢煮牛柳都幾嫩,而且調味唔會好重味,反而幾食到牛味。加上佢嘅配菜同埋湯都唔錯,真係幾又有日式風味。⁣⁣▫️吉列美國穀飼豬梅朳定食($138)⁣吉列豬扒好大份好多件,而且肉質好林,上面一層吉列皮唔會太厚食到成口粉!⁣⁣▫️焗芝士大啡菇($48)⁣正常水準!⁣⁣▫️Earl grey latte ($26 跟餐半價)⁣依杯完全唔掂,好苦而且每啖都飲到好多茶粉,好似飲沙咁🙅🏻‍♀️⁣⁣▫️Mocha ($24 跟餐半價)⁣正常水準!⁣
⁣⁣⁣⁣
▫️慢煮封門牛柳定食($138)⁣

▫️吉列美國穀飼豬梅朳定食($138)⁣

▫️焗芝士大啡菇($48)⁣
正常水準!⁣

▫️Earl grey latte ($26 跟餐半價)⁣

▫️Mocha ($24 跟餐半價)⁣
正常水準!⁣
21/3 lunch time 兩個人諗住攞張飛仔等位已經預左要等 仲已經揀好哂食乜野 填哂google form等位唔緊要 如果係公道既都好樂意等眼見有人飛都唔駛禁就直入 (fine 我當佢訂左位 但又唔見佢對過名 收過飛)然後見到幾組人比我地後既都入哂去 每組都係3人以上 亦見到有一個人攞三人位一早入去坐定定一組 兩組 三組 陸陸續續超過四組人入哂去 全部都係比我地遲黎的於是等左約15分鐘 我地攞張三人飛 再問企門口果位staff 唔問由自可 一問態度極串 話佢會衝量啲檯點坐喎哦!即係佢玩哂...無諗過最後兩人既就等超過15分鐘都未入 重點望入餐廳好多兩個人坐緊四人位 咁點解兩個人要等咁耐呢?可能唔合乎門口個staff 衝量既標準喇!野食味道幾好食都好 恕我無緣一試
21/3 lunch time 兩個人諗住攞張飛仔等位
等位唔緊要 如果係公道既都好樂意等
唔問由自可 一問態度極串 話佢會衝量啲檯點坐喎
哦!即係佢玩哂...
咁點解兩個人要等咁耐呢?可能唔合乎
門口個staff 衝量既標準喇!
野食味道幾好食都好 恕我無緣一試