熱紅菜頭泡沫豆奶 $54成杯粉紅色,仲有個心心💓💓拉花,好靚!一聽個名就知健康又有益,唔係好多地方有得飲,must try!今次約朋友黎食tea叫左個「野菌椰菜花不是飯」$148 個名好搞笑😆全因佢個樣好似意大利飯但其實全碟都係椰菜花和野菌「Zero Rice 」冇澱粉質,有口感又唔會咁Heavy 😀仲叫左個水牛芝士Pizza $148係簿Pizza ,好脆!Habitu有唔少分店,呢間位於圓方一樓有d位仲望到樓下的溜冰場,睇住D人溜來溜去,幾Chill😊
熱紅菜頭泡沫豆奶 $54
成杯粉紅色,仲有個心心💓💓拉花,好靚!
一聽個名就知健康又有益,
唔係好多地方有得飲,must try!

今次約朋友黎食tea叫左個
「野菌椰菜花不是飯」$148 個名好搞笑😆

Carbonara 雖然唔係homemade pasta但係個汁幾好味 唔係好「漏」好多煙肉🥓 😋普通Americano VS Rose Coffee 飲慣咁齋啡唔係好慣咁rosy嘅咖啡不過玫瑰味真係好出但熱飲配埋泡沫嘅油脂真係唔太夾可能凍飲會清爽啲蟹餅配蕃薯條蟹餅同沙律醬幾夾外皮幾脆 不過不失無咩驚喜蕃薯好甜但就唔係超脆個種岩鹽雪糕心太軟想講呢個真係好有驚喜💕 推介!!岩鹽中和咗甜品嘅膩感心太軟朱古力好食 如果可以苦啲就更正!最後想講呢間分店嘅員工服務態度唔錯雖然係兩個人黎但安排到卡位都會盡力安排想客人坐得舒服😌
Carbonara
雖然唔係homemade pasta
但係個汁幾好味 唔係好「漏」
好多煙肉🥓 😋

蟹餅同沙律醬幾夾
外皮幾脆 不過不失無咩驚喜
蕃薯好甜但就唔係超脆個種

岩鹽雪糕心太軟
想講呢個真係好有驚喜💕 推介!!
岩鹽中和咗甜品嘅膩感
心太軟朱古力好食
如果可以苦啲就更正!

最後想講呢間分店嘅員工服務態度唔錯
雖然係兩個人黎
但安排到卡位都會盡力安排想客人坐得舒服😌
做嘢經開柯士甸站,想搵訂Hea飲杯嘢,喺圓方搵到呢間Cafe啱晒。🔴抹茶泡沫豆奶 $56雖然冇標榜用有名嘅抹茶粉,但係抹茶嘅濃度都足夠,絕對唔係稀冧冧嘅貨色。抹茶同豆奶一向都係合適嘅配搭,唔太好牛奶嘅人都飲得舒服嘅選擇。🔴薄脆焦糖咖啡 $52面頭嘅焦糖的確幾震撼,而呢間舖頭主打嘅咖啡都一啲都唔失禮,幼滑香濃配上焦糖甜味,絕對對得住呢個價錢。坐低先知道呢間嘢熟悉餐牌都唔少,下次嚟會想試吓。🏠HABITŪ table (ELEMENTS圓方) (尖沙咀)📍尖沙咀柯士甸道西1號ELEMENTS圓方火區1樓1001號舖【連鎖格調Cafe☕️HABITŪ table】

🔴抹茶泡沫豆奶 $56

🔴薄脆焦糖咖啡 $52

坐低先知道呢間嘢熟悉餐牌都唔少,下次嚟會想試吓。

2022-10-27 542 views
值得介紹一下:薄脆焦糖咖啡又黎到我搵食時間。早上出發去故宮,圓方好少地方有早餐食就盲中中黎左呢間餐廳,今次叫左牛油果烤雞凱撒沙律煙肉忌廉蛋汁意粉香蒜青口炒意粉野食好好味,其次要講以下⋯再黎一杯:熱既薄脆焦糖咖啡上面既薄脆焦糖好似硬左既餅咁好甜好好味,而連埋latte 飲好好飲,而且咖啡底好香好濃冇咩煙烤味一流美中不足如果咖啡再熱番少少更好我一啖飲已經好似暖暖地咁不是熱⋯熱咖啡最好飲下次可以黎再試過😍
值得介紹一下:薄脆焦糖咖啡

又黎到我搵食時間。
早上出發去故宮,圓方好少地方有早餐食
就盲中中黎左呢間餐廳,
今次叫左
牛油果烤雞凱撒沙律
煙肉忌廉蛋汁意粉
香蒜青口炒意粉
野食好好味,其次要講以下⋯
再黎一杯:熱既薄脆焦糖咖啡
上面既薄脆焦糖好似硬左既餅咁
好甜好好味,而連埋latte 飲
好好飲,而且咖啡底好香好濃
冇咩煙烤味
一流
美中不足如果咖啡再熱番少少更好
我一啖飲已經好似暖暖地咁
不是熱⋯熱咖啡最好飲
下次可以黎再試過😍
2022-10-02 871 views
今日食評✍🏻 Habitu @elements試食指數⭐⭐⭐⭐店舖衛生⭐⭐⭐侍應態度⭐⭐⭐((每項5⭐️為滿分)) ·帶住bb開餐係一個新挑戰選擇地點地方係首要條件圓方位於九龍站上蓋全程室內Habitu 於商場1樓望到溜冰場環境開揚·午餐點了1️⃣all day breakfast 🥗$128賣相靚食材新鮮2️⃣肉醬闊條麵🍝$128咸咗少少🤏🏻肉丸及腸仔片份量足3️⃣雙色薯條🍟$88份量太多我哋竟然食唔哂薯條好好味😋配埋個醬👍🏻👍🏻👍🏻我就唔太鍾意食蕃薯條試吓下次叫佢走蕃薯條😆4️⃣檸檬醋🍋🍹$7x好飲有醋味但唔酸5️⃣decaf cappuccino☕️ $4x拉花幾靚咖啡味👍🏻·二人大概54x·599.Eat疫情下的食肆怕多人辛苦排得嚟又唔好食食外賣食到悶想岀去搵食又驚唔衛生·我哋599•Eat幫到你無論大鋪小店我哋都會盡試盡講
今日食評✍🏻
Habitu @elements
試食指數⭐⭐⭐⭐
店舖衛生⭐⭐⭐
侍應態度⭐⭐⭐
((每項5⭐️為滿分))
帶住bb開餐係一個新挑戰
我哋599•Eat幫到你
無論大鋪小店
我哋都會盡試盡講
2022-10-02
$220 (Lunch)
2022-09-27 579 views
今日參觀完「故宮」之後搵下圓方商場有什麼好嘢食,由於唔想重複上次倆間食肆,所以行咗一圈終於找嚟呢間試吓阿囝比較喜歡西餐,呢度應該合佢心意單叫幾款食物再另外叫特飲,行咗幾個鐘之後真的要補水💦吃飽飲飽才有力去shopping 呢間餐廳環境唔錯,採深木色系列裝修,枱與枱之間唔會太密集,係坐得舒服嘅😚d侍應服務態度幾好㗎👍起碼一舉起隻手就有人見到埋嚟幫你,今時今日有呢啲服務態度真係非常重要而食物上枱都快,最重要幾杯特飲都超好味又解渴,甜道適中顏值又高企,打咭嘅朋友一定喜歡💕老公叫咗份牛扒都話無起根完美KO哂🐮我就覺得我叫個份豬🐷都唔錯各有所愛就食得開心啦下次都會同朋友一齊再嚟試埋餐廳其他美食
阿囝比較喜歡西餐,呢度應該合佢心意

我就覺得我叫個份豬🐷都唔錯
Iced  Matcha  Soy  Latte
Cantaloupe  Peach  Tea
2022-09-10
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$275 (Lunch)
Pork  Loin
Beef  Steak  Fajitas
Pizza  Salami
Ice  Açai  Rosa
Iced  Matcha  Soy  Latte
Cantaloupe  Peach  Tea
2022-09-21 487 views
餐廳位於圓方,如果坐窗邊,仲可以睇到人哋溜冰。午膳時間人都唔多,唔使等位就可以入去。餐廳嘅枱櫈都算大坐得尚算舒服。午餐時間提供set lunch選擇,覺得唔啱食又可以單點。拼盤小食 $80我地揀左三個小食,包括粟米片、雞翼、蛋糕。蛋糕可以到最後甜品時間自己出去揀口味,當日只有士多啤梨慕絲同埋特濃朱古力蛋糕選擇。粟米片有酸忌廉醬同埋芝士,味道冇咩特別。雞翼就有雞鎚同埋雞中翼,有少少辣,但都juicy既。個朱古力蛋糕就甜到漏,食到有朱古力味。但唔係特別濃。all day breakfast有煙三文魚、麵包、香腸、煙肉、大菇、沙律菜、炒蛋、茄汁豆、小蕃茄同埋紅莓象。就咁睇好似好大份,但其實係種類多,各款食物都好少。麵包比較乾身同埋硬,但加上紅莓醬幾好食。煙三文魚得好細既兩塊,味道可以唔會太鹹。炒蛋都滑,但炒得太碎,影響咗口感。煙肉都剪得幾脆,而香腸就冇咩特別。油甘魚鮫配薯仔沙律油甘魚真係煎得幾好,外面好脆,裡面充滿軟熟既魚肉。薯仔沙律嘅份量都幾多,可以食到好飽。檸檬野飲用檸檬汁、香草、薄荷葉同埋檸檬製成。入口感覺小清新,酸酸的少咗啲甜味,但好開胃。焦糖咖啡咖啡上面鋪滿一層脆脆嘅焦糖,咁之前要

拼盤小食 $80

all day breakfast

油甘魚鮫配薯仔沙律

檸檬野飲

焦糖咖啡
咖啡上面鋪滿一層脆脆嘅焦糖,咁之前要用匙羹整碎d 糖攪勻佢。咖啡味唔係太濃,但焦糖味就好出。

總括而言,性價比唔高。價錢偏貴,但水準做唔到高質。下午茶會比較抵食。
Habitu 係香港有唔少分店大家都知💕今次就去位於element 既分店睇下佢有咩食先😛主菜有葫蘆茄子卷意粉🍝鍾意食蕃茄同茄子就千祈唔好錯過!😛配埋creamy既水牛芝士同新鮮火箭菜👍🏻口感即刻提升❤️再黎豬鞍伴青蘋果片沙律💕豬鞍煎得岩岩好💕好juicy好有咬口😍秘製醬汁鹹鹹地油好夾!青蘋果片就好清鮮好爽甜👍🏻伴碟一流☺️甜品叫左岩鹽雪糕心太軟❤️ 賣相100分👍🏻size比平常心太軟大好多!仲要食落雪糕超好味😳係鹹鹹的岩鹽味呀!配埋甜到漏既心太軟!即刻有幸福既感覺!果然冇令人失望🥰飲品叫就左熱薑黃泡沫豆奶😳 同凍紅菜頭泡沫豆奶❤️聽個名就知到健康又特別!呢d健康飲品唔常見架!特別推薦薑黃系列💕飲落泡沫係甜甜既薑黃味,配埋熱荳奶😝超級 match! 不得不提呢到環境💕坐邊位可以望住溜冰場!地方又夠寬敞,黎chill下high tea一流呀!🥰

2022-09-14 292 views
行街行到攰嚟食個tea醫下肚,嗌咗佢哋松露薯條。店員話今日得翻粗薯條,都冇問題👍🏻薯條炸得好脆,唔會淋,又貼心比埋茄汁,nice!另外嗌咗佢哋紅菜頭豆奶,出乎意料地好味,值得一試!相反橙汁就酸酸地

薯條炸得好脆,唔會淋,又貼心比埋茄汁,nice!

2022-08-30 370 views
星期六睇完早場,近近哋嚟個中午飯,由於沒有預先訂位,多間食店未能提供較為理想的坐位或用餐時間,最後兜兜轉轉來到這裡吃,因為起碼他們有一個合理用餐時段,個半鐘。由於是朋友安排點菜,所以以下名字可能和食店餐牌有出入。偽椰菜意大利飯~味道像意大利飯,但扁鹹,用椰菜花取代意大利米,質感方面,不像吃意大利飯,感覺像吃麥皮。牛油果醬脆片~脆卜卜,配啤酒應該唔錯。Pizza~筆者連咩Pizza 都忘記了,但薄脆又未見脆口。豬鞍伴青蘋果片沙律~豬鞍應該醃好已一段時間,入味得帶點鹹味,幸好青蘋果片清新帶酸,中和那鹹味。整體來說朋友一致認為,菜式比較濃味。

由於是朋友安排點菜,所以以下名字可能和食店餐牌有出入。
偽椰菜意大利飯~

牛油果醬脆片~
脆卜卜,配啤酒應該唔錯。

Pizza~
筆者連咩Pizza 都忘記了,但薄脆又未見脆口。

豬鞍伴青蘋果片沙律~

整體來說
朋友一致認為,菜式比較濃味。
2022-08-20
Type of Meal
Lunch
2022-07-25 730 views
星期六想搵個地方食lunch, 經過habitu見有位,雖然用餐時間只有90分鐘,以chill lunch尼講,都夠時間嘅。叫咗一個蒜蓉蝦pizza, 餅底夠薄又脆,唔錯,但係pizza冇乜蒜蓉味,蝦亦唔夠新鮮,同埋批邊有小小烤燶咗🙊另外仲有crab cake配番薯條,crab cake蟹肉豐富,配埋個Sour cream,味道唔錯,亦唔會太Heavy,而番薯條都好好食,值得推介!飲品方面,我叫左杯百香果蘋果醋,好酸🙈本來諗住夏天飲可以清爽d又開開胃,點知蘋果醋嘅酸加上食物嘅油,有一種嘔吐物嘅感覺🙊🙊🙊不推介
2022-07-23
$200 (Lunch)
2022-07-22 538 views
Habitu已經有一段頗長的日子 ,分店越來越多 , 裝修又越來越講究 , 整體形像來說還是偏向適合女士為主,今天去到圓方這間分店, 叫了一個羽衣甘蘭沙律及全日早餐, 另外叫了一杯伯爵茶冷萃咖啡。 咖啡賣相不錯, 但分量比想像中少, 咖啡 口感比較淡 ,雖然也有果香,卻被橙片搶了, 其實不太飲得出原本咖啡的層次感,有少少妹仔大過主人感覺, 伯爵茶的味道也很淡 ,雖然是另加16元 ,但主餐不便宜, 全日早餐分量也不是很多, 雖然也有煙肉,炒蛋,沙律菜茄汁豆,雞髀菇及豬肉腸等等, 但整體感覺 ,都只是一般,因為價錢需要百多元還未計另加飲品的費用, 而份量及食品的性價比來說實在不值。 主要都是食服務及環境。 整體方向餐廳不像一般咖啡店, ,都是以中高檔餐廳格局為主,所以如只要一杯咖啡單單在這裏Hea 是很礙眼。味道 質素環境衛生服務交通性價回頭份量

質素

交通

性價

回頭

份量

冷萃伯爵茶咖啡

全日早餐
2022-07-22
$100 (Tea)
2022-07-07 602 views
我們於6/7(三)約下午兩點三左右到達餐廳,內裏客人不算很多,而我們剛好被招呼到卡座位。我們叫了兩個lunch set。①Main dish:❶芝士火腿法式薄餅($138):薄餅🍕真的很薄又脆,上面有一些火箭菜🥙及沙律菜,底下則是火腿及蘑菇,而整個Pizza較乾身。❷韓式烤牛柳炒意粉($168):較細碟,有些少許辣,牛柳軟身,伴有紅蘿蔔🥕及洋蔥🧅,十分開胃②Drinks: 由於我們是叫特飲,故要加$16。❶冷紅菜頭泡沫豆奶❤️:紅菜頭味道不出,冷冰冰,不過不失❷熱薑黃泡沫豆奶💛:有拉花,薑黃味亦重,推介👍🏻埋單要加一,環境安寧,好chill
我們叫了兩個lunch set。
①Main dish:
②Drinks: 由於我們是叫特飲,故要加$16。
❶冷紅菜頭泡沫豆奶❤️:紅菜頭味道不出,冷冰冰,不過不失
❷熱薑黃泡沫豆奶💛:有拉花,薑黃味亦重,推介👍🏻

埋單要加一,環境安寧,好chill
芝士火腿法式薄餅
韓式烤牛柳炒意粉
冷紅菜頭泡沫豆奶
熱薑黃泡沫豆奶
2022-07-06
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$179 (Lunch)
韓式烤牛柳炒意粉
熱薑黃泡沫豆奶
2022-07-03 375 views
Terrible service, seriously snobbish staff here - after waiting for one hour in the line, the staff told me they wouldnt serve me simply because i came alone. "We dont have table for single client." You should have treated your customers equally! SHAME ON YOU!
2022-07-03
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2022-05-26 725 views
去圓方行街 隨意搵咗間café食lunch 但食物質素認真麻麻 以兩個人埋單接近$600黎講性價比偏低😕 所以唔推薦🙅🏻‍♀️‎♡‧₊˚ 松 露 醬 雙 色 薯 條 $88 番薯條同薯條嘅組合 薯條乾身香脆 但個醬冇乜松露味🥺‎♡‧₊˚ All Day Breakfast $158炒蛋唔夠滑 多士偏乾🤧 其他正常發揮 ‎♡‧₊˚ 焗 殼 飼 雞 $178 肉質較鞋 唔夠嫩滑多汁☹️

‎♡‧₊˚ 松 露 醬 雙 色 薯 條 $88
番薯條同薯條嘅組合 薯條乾身香脆 但個醬冇乜松露味🥺