2013-05-15 602 views
到了東大街找了一會, 打電話給店員詢問才得知這日式小店不是位於東大街的主街, 店員耐心地告訴我們正置因已訂了位所以不用等候, 來到的時間已經差不多已坐滿了小店地方雖不大但裝修有特式, 有點像日式居酒屋和姐姐二人點了: 廣島蠔肉碎烏冬: 蠔新鮮,湯底清甜 三文魚帶子炒飯: 以為沒有甚麼特別的炒飯,入口很香,應該是加了黑胡椒的原因, 加了不少三文魚和帶子來炒,即使很飽但亦清了碟 蒜蓉太子貝: 推介!!! 串燒牛舌: 推介!!! 超好吃, 很爽口, 但一客只有一串略嫌不夠 串燒豬頸肉: 和牛舌一樣爽口, 不錯小店的員工絕對值得一讚, 除了主動替我們調到一張位置較好的二人枱及主動提出幫我們拍照外, 還提醒我們要先趁熱吃烏冬, 又問及我們對食物的滿意度, 友善的服務態度真的很難得!!! 絕對會推介給朋友!!埋單免一加共$230

因已訂了位所以不用等候, 來到的時間已經差不多已坐滿了

小店地方雖不大但裝修有特式, 有點像日式居酒屋

和姐姐二人點了:

廣島蠔肉碎烏冬: 蠔新鮮,湯底清甜
蒜蓉太子貝: 推介!!!
串燒豬頸肉: 和牛舌一樣爽口, 不錯
埋單免一加共$230
2013-04-30
$115 (Dinner)
  • 串燒牛舌
  • 三文魚帶子炒飯
2013-01-07 480 views
老公呢排好鐘意去東大街搵食。不過發覺條主街都無太多可正正經坐低同又好味的餐廳。佢昨晚心血來潮想食日本菜, 便亂打亂撞在開飯網找到了八沢, 於是訂位試下。訂了星期日8點鐘, 我們遲了約10分鐘到達. 餐廳告知要多等一會。因店內很少地方, 所以我和小兒在店外大概食了10分鐘西北風, 終於有位了!坐下後立即點了個「三文魚帶子炒飯」, $52。諗住會好快上同埋等阿仔可以有個炒飯打底。不過這度菜差不多最後先到。不過等待原來真係值得的! 唔講點解住。我們又叫了人氣食品例如: 廣島蠔肉碎烏冬$68 (阿仔唔好烏冬都食了好多), 豬頸肉串燒 (好肥美), 蒜蓉太子貝(個醬料夾埋檸檬勁好吃, 同埋太子貝係成隻元貝, 有埋橙色的邊圍住白色的帶子, 但係好多油, 要好味就唔諗得咁多), 牛舌串燒(因我們有牛舌情意結, 覺得都ok juicy好食)。白鱔串燒, 大蔥雞肉串燒, 和明太子雞翼串燒只屬一般。早知試三文魚腩串燒, 好似幾多人點。講番個飯, 原來佢等埋幾個order一次過炒。不過上碟已經見到好多料同埋唔太乾。原來佢都係用咗太子貝和三文魚dices來炒, 好正! 好多蔥和洋蔥的香味。食咁多item都只

食咁多item都只不過係$261! 原來好似無加一架!

美中不足係, 佢地開頭無俾水或茶給我們, 後來我地頂唔順問佢地先俾! 似乎唔係好夠職員。
不過啲姐姐都好甜美和友善, 讚!

2013-01-06
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
  • 三文魚帶子炒飯
  • 蒜蓉太子貝
2012-12-26 371 views
今日CHRISTMAS DAY,與友人一起去這間店一嘗,地點有算有點難找,在天橋旁,但內街可以拍車,幾方便,第一眼望見以為係露天CAFE/ BRA形式,我們覺得店內比較溫暖,所以我們選擇了坐露天座位,好舒服.服務生態度不鍺,好笑容,老闆幾溫柔,令人感覺舒服.我地叫了好多食物,但真係令人眼前一亮,真係好好食,我地叫廣島蠔肉碎烏冬,大大隻蠔,喜歡食蠔既人一定要叫,烏冬好煙UN,好好食,湯底感覺似係魚湯.燒羊架,白膳,蒜蓉元貝,都好好食,特別係蒜蓉元貝,調味醬一流,+埋檸檬冇得頂牙!燒三文魚,好正,我最LIKE,感謝師傅燒得好靚,冇得頂,燒到塊皮好脆,好爆油,感覺正,要"安歌"2串.炒蜆,好食,似用日本醬油整,夾埋D蔥食,正
門口位置
露天座位
服務生態度不鍺,好笑容,老闆幾溫柔,令人感覺舒服.
必叫,廣島蠔肉碎烏冬,大大隻蠔
燒羊架,好林有肉地,唔太肥膩
燒白膳和豬頸肉,可以一試
蒜蓉元貝和羊架,一定要叫
燒三文魚,好正,好爆油,好脆,可以"安歌"2串咁制
炒蜆,好食,似用日本醬油整,夾埋D蔥食,正
炒蜆,一流,像是日本醬油,夾埋D蔥,真係一絕
$140 (Dinner)
Celebration
炒蜆,一流,像是日本醬油,夾埋D蔥,真係一絕
  • 燒三文魚
  • 蒜蓉元貝
2012-12-15 258 views
今日同屋企人去筲箕灣食晚飯,一開頭無諗過食過,見呢間「八沢」裝修幾靚,門口餐牌D價錢都接受到,見唔駛等位咁就入去試下。入到去,得兩塊hea爆既餐牌(仲要做新細明體打字),嗰一刻心諗,__街,中伏!因為睇嗰兩塊餐牌實在諗唔到有咩好食,結果捉左個店員黎問有咩好食。佢推介左一堆串燒:又元貝,又牛舌,又豬頸肉,又靖魚........ 我屋企都費事用腦,咁咪聽佢講lor。點知............點知..........原來係咁好食,d元貝用蒜茸燒,勁大隻,超好食!!(因為嗰時無諗過要打食評,所以無影到相就食左,各位大大唔好問候我娘親,thx!) 我堂妹仲話呢粒係佢呢一生人食過最好食既燒元貝(佢不嬲誇張過劉子千 =.=)另外,d豬頸肉好嫩,都好正!個人覺得最令人驚豔既係條靖魚,好耐未食過一條d肉唔'un'唔腥皮脆而且食落唔油膩既燒靖魚,質素絕對係某著名連鎖店__民之上!!咁但係淨食串燒都唔飽嫁,跟住再叫個店員推介d飽肚既野,佢推介左咖喱豬扒飯,一個唔知咩蠔湯烏冬同埋拉面。個蠔烏冬都幾特別,d烏冬手打,蠔好大隻好清甜!其餘嗰d都ok,不過相對於d串燒同埋個烏冬就顯得無咩特別lu。食飽飽後,個男店

食飽飽後,個男店員(原來佢係老闆,我咁都認得錯,真係要撞牆><)仲送左D特飲比我地,真開心!

最後我地4個人食埋單六百幾蚊,雖然比我想像中貴左少少,但係我地4個都一致認同物超所值,下星期有親戚請食飯都決定係呢度食!真係GOOD X 1000000000000!!!

講真勁耐無打過咁大篇野,食評更加係第一次打(咁耐我都只係一個無account既CD-ROM)。今次經驗搞到我有動力share比你地,證明間野真係excellent!誠意推薦,一定要去!

P.S. 個老闆ok靚仔(利申:唔係基),呀媽話佢似羅仲謙,去食的話可以留意一下!

現附上餐牌同埋格局
2012-12-15
$150 (Dinner)
  • 燒元貝,燒靖魚,蠔湯烏冬
2012-12-06 169 views
連續落咗兩個星期雨, 今日終於見番個太陽, 心情同天氣一樣咁爽, 放工後約咗老婆出外食飯.之前行過東大街後面條巷, 知道開咗間唔肯定叫"八沢" 定"沢八"o既料理, 今日終於有機會試一吓.佢o既裝修同佈置都幾有心思同情調, 餐牌上o既食物同價錢都好似幾ok~店員推介咗一個"廣島蠔肉碎烏冬"俾我哋, 另外我哋叫咗一個"和風安格期牛扒飯"~牛扒飯o既賣相都幾吸引, 有葱同蘿白蓉做點綴, 感覺好清新~牛扒煎得幾香, 唔會有太多醃料, 保留返牛肉o既原味; 啲飯淋咗少少, 如果少返啲水就perfect.廣島蠔肉碎烏冬真係冇推介咗, 有四隻都幾大吓o既蠔, 好肥美; 湯底好似係鰹魚湯底, 好鮮味; 烏冬比較扁身, 好索湯; 好滑.埋單先知原來唔洗加一, 真係幾抵, 一定會再黎~

埋單先知原來唔洗加一, 真係幾抵, 一定會再黎~
前: 和風安格斯牛扒飯, 後: 廣島蠔肉碎湯鳥冬
2012-12-06
$55 (Dinner)
前: 和風安格斯牛扒飯, 後: 廣島蠔肉碎湯鳥冬