2023-08-16 120 views
好耐無去過上水,呢日放假就同家人去行下,原來上水廣場大翻新過,5樓仲多咗好多新食店。今次就嚟試下呢間日式拉麵店。主Menu見到除咗沾麵、拉麵之外,都有丼飯同埋串燒,亦有期間限定菜單,而午市套餐有麵有飯,都幾多款式選擇,價錢亦唔貴。先來前菜小食:❇️海帶芽 $20:入口爽脆而且充滿芝麻香,好醒胃❇️餃子(5件) $28:細細件,一口一啖,餃子皮做得都算幾薄,幾香口主食:❇️午市套餐:直源叉燒沾麵配熱咖啡 $73麵條較為扁身,麵質都幾爽口,叉燒肥瘦分佈及厚薄適中,如果湯汁再濃稠一d會更好❇️極上汁燒海鮮丼(單品)配麵豉湯 $138:見到餐牌都幾多串燒選擇,而我自己喜歡食海鮮,所以就試下燒海鮮丼。飯上面舖咗鰻魚、三文魚、魷魚、原隻帶子及青紅椒。全部以汁燒方法烹調,每款海鮮都燒得好香,最欣賞魷魚,肉質厚實彈牙,下層的飯粒亦吸收咗少少燒汁香味,相比沾麵,呢款丼飯更得我歡心!🥰最後叫多個甜品作結❇️日式綠茶蕨餅 $28:蕨餅軟軟糯糯,不錯!整體來講,餐廳座位舒適,侍應服務態度殷勤,食物款式選擇多,價錢合理

先來前菜小食:

❇️海帶芽 $20:入口爽脆而且充滿芝麻香,好醒胃

主食:
❇️午市套餐:直源叉燒沾麵配熱咖啡 $73

❇️極上汁燒海鮮丼(單品)配麵豉湯 $138:

最後叫多個甜品作結
❇️日式綠茶蕨餅 $28:蕨餅軟軟糯糯,不錯!

2023-08-15
Type of Meal
Lunch
2023-08-08 96 views
尋晚去咗上水嘅八番麵工房食咗個二人套餐,真係幾抵食😋佢哋嘅套餐包括兩款前菜,我地叫佐中華沙律同埋泡菜。前菜新鮮靚色,特別係個中華沙律,好爽脆,搭配醬汁好開胃。泡菜酸辣爽口,好滋味!主食方面,我地揀咗叉燒沾麵同埋汁燒豚肉丼飯。叉燒沾麵嘅叉燒肉質鮮嫩多汁,叉燒份量多,另外湯底都好足料!至於汁燒豚肉丼飯方面, 份量夠多,豚肉燒得啱啱好,飯粒軟糯,令人食嘢有滿足感。小食方面,我最鍾意佢哋嘅芝麻雞翼同埋燒雞腿肉串燒!芝麻雞翼皮脆肉嫩,每啖都食到芝麻香味,好好味!燒雞腿肉串燒,燒得好香口,肉質鮮嫩,串燒汁又入味,真係食到想再加單!最後,飲品方面我揀咗凍日式檸檬茶同埋雜果賓治。凍日式檸檬茶口感清新,真係好解渴!另外雜果賓治竟然唔使額外加錢,有好多款水果,都好豐富,飲落去甜甜酸酸,好開胃又消暑。
尋晚去咗上水嘅八番麵工房食咗個二人套餐,真係幾抵食😋

見未食過呢間麵就黎試下,叫左個沾麵唔好食,個湯好稀,人地其他鋪頭係好濃好傑既,真心唔好食👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼另外叫左杯所謂日式檸檬茶先過份,溝好多水又多冰,原本以為係檸檬茶先落單,問職員可唔可以少甜,佢就話係機出,無檸檬既,無得教甜度,嗰刻我都心知不妙,果然!真係淡到不得了!🤢🤢🤢🤢🤢仲要收人$12,比杯咁既嘢飲黎,無下次!👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼大家想飲水檸檬茶味既水,可以試下🤮🤮🤮🤮🤮🤮
$85 (Lunch)
2023-07-25 117 views
上水廣場有一層有極多食肆,作為拉麵控嘅我,當然會選擇呢一間拉麵店喇😂用QR code落單乾淨企理,基本嘅調味料都已經準備好晒!餐牌內亦有好多唔同種類,湯麵、撈麵、沾麵均有!而小食,亦都有幾多選擇!最終選擇咗呢個二人餐!啱食又抵食!除酒精飲品之外,都可以在drink list選擇,特飲亦不例外非常抵飲!海帶芽~爽爽脆脆並帶有芝麻香,餐前小食既幾好選擇😊麵豉湯~正常口味,唔會過咸或過淡!餃子~餃子皮煎到好香口,餡料亦都頗為豐富😋炸雞球~炸到外脆內嫰,外面嘅炸粉一啲都唔厚,同時保留到雞肉嘅肉汁!大推!豚雞鹽味叉燒野菜拉麵~拉麵最緊要係個湯底,香滑嘅白湯底口味較為清淡,糖心蛋嘅蛋黃呈黃橙色,賣相非常吸引🤩直源叉燒沾麵~麵條較為扁身,非常掛湯!叉燒肥瘦分布得宜,唔算太薄較有咬口👍🏻

最終選擇咗呢個二人餐!啱食又抵食!

海帶芽~爽爽脆脆並帶有芝麻香,餐前小食既幾好選擇😊
麵豉湯~正常口味,唔會過咸或過淡!

餃子~餃子皮煎到好香口,餡料亦都頗為豐富😋

今日係試咗間日本過江龍拉麵店「八番麵工房 Deluxe」,叫咗2款麵和幾款小食都唔錯,要介紹比大家。🔹️直源吉列豬扒沾麵🐷 $83沾麵嘅醬汁好正,濃得來啱啱好唔會太鹹😍,麵條好彈牙,好掛汁,份量幾多,吉列豬扒外脆內嫰🐖,好好食。🔹️Deluxe 叉燒拉麵 $82湯底比較清甜😊,有4塊叉燒,肉質唔錯和幾淋,麵條爽滑彈牙。另外,叫主食可以優惠價加配小食和飲品,再單點咗份炸章魚燒,真係好豐富。🔹️芝麻雞翼 (3隻)🐥 +$24🔹️串燒雙拼 +$22🔹️餃子 (3隻)🥟 +$18🔹️炸章魚燒🦑 (3粒) $28🔹️罐裝百事 +$7

🔹️直源吉列豬扒沾麵🐷 $83

🔹️Deluxe 叉燒拉麵 $82
湯底比較清甜😊,有4塊叉燒,肉質唔錯和幾淋,麵條爽滑彈牙。

🔹️芝麻雞翼 (3隻)🐥 +$24

🔹️串燒雙拼 +$22

🔹️餃子 (3隻)🥟 +$18

🔹️炸章魚燒🦑 (3粒) $28
🔹️罐裝百事 +$7

2023-06-24 217 views
這間拉麵餐廳,位於上水廣場5樓,店舖座位不算多,但設計很開陽,門外貼上午餐餐牌,發現原來這個午餐套餐一至日都有得供應。而且選擇都有七至八款,是一和朋友一行四人來過速食,各自點了不同的午餐。其中以沾麵非常有特色,而且份量也算合理,叉燒肥瘦適中。豚雞鹽味雞肉野菜拉麵:湯底比較淡,但雞肉都算嫩口,喜歡淡味的可以選擇這個。中華日式拉麵:傳統的醬油拉麵,不過不失。胡麻叉燒拉麵:這個是微辣的,抵食之選👍🏻要注意的是飲品的日式檸檬茶,是沒有檸檬片的,就像罐裝的檸檬茶一樣。

中華日式拉麵:傳統的醬油拉麵,不過不失。

胡麻叉燒拉麵:這個是微辣的,抵食之選👍🏻

2023-06-19 150 views
係附近做完野就想食埋再番屋企,上水廣場最頂層算較多食肆,食個拉麵吧~呢間都算多野食,除左拉麵,沾麵,飯,仲有串燒~ 極黑叉燒野菜拉麵$78完全唔想諗食咩,見呢個大人氣,應該都唔會伏。一黎飲左啖湯先,濃豬骨湯加黑蒜油,唔會太油膩,合格~裡面有幾塊大叉燒,係有厚度嘅叉燒,仲有糖心蛋同荀片,夠哂飽~麵質冇得揀,不過都幾爽口彈牙,唔會太林~ 啲湯係愈飲愈好飲,唔會好鹹~日式綠茶蕨餅 $28 最後我都食唔落太多野,但又好想食甜品,就叫左個蕨餅,夾埋黑糖醬食,岩岩好~環境是正,木系裝修,扶手梯一上去就見到,乾乾淨淨咁~

係附近做完野就想食埋再番屋企,
上水廣場最頂層算較多食肆,
食個拉麵吧~

呢間都算多野食,除左拉麵,沾麵,飯,仲有串燒~

極黑叉燒野菜拉麵$78
完全唔想諗食咩,見呢個大人氣,
應該都唔會伏。

一黎飲左啖湯先,濃豬骨湯加黑蒜油,唔會太油膩,合格~

麵質冇得揀,不過都幾爽口彈牙,唔會太林~

啲湯係愈飲愈好飲,唔會好鹹~

日式綠茶蕨餅 $28

環境是正,木系裝修,扶手梯一上去就見到,乾乾淨淨咁~
2023-06-14 163 views
拉麵來說,我最喜愛是沾麵,今日來到,我第一時間選擇了吉列蠔沾麵。這個面的分量好足夠一個人食,麵條嘅彈牙到非常之合適,平時我哋食開沾麵嘅醬汁係會掛面㗎,這一間很特別他的醬汁比較薄,味道很清甜每一條麵條都能夠沾上鮮味👍🏻另外叫咗一個牛蒡雞肉飯,食落肉碎到,有好香濃嘅牛蒡味,有少少似人參嘅感覺,會大少少回金嘅味道,這個很健康的。我另外加咗18蚊要咗三隻餃子,薄薄一包餃子皮包住所有嘅肉汁,一定要試。另外嗌咗一個串燒拼盤串燒劇場就令到蔬菜有平凡中帶一點嘅味道。

2023-06-13
$120 (Dinner)
2023-06-07 163 views
我家姐鐘意食拉麵,我鐘意食丼飯咁就叫左呢個二人套餐$268前菜(2客)+主食(2客)+小食(2客)+飲品(2杯)前菜中華沙律&麵豉湯主食1.豚雞鹽味雞肉野菜拉麵雞肉大片(肉唔鞋)亦好多野菜,湯底清,拉麵彈牙。2.汁燒牛肉月見丼飯牛肉有燒汁好正,牛肉亦都厚身,飯粒沾滿燒汁,再加上我鐘意嘅葱粒,令成個丼飯香好多。小食3)餃子5隻細細隻餃子,煎到香香的,唔油膩,一口一隻好食。4)芝麻雞翼5隻炸芝麻雞翼,雞翼大小適中,有芝麻嘅雞翼,係好香口。5)飲品熱日式檸檬茶日式檸檬茶,味道唔太酸,唔加糖都可以飲到。什果賓治入面係有菠蘿同椰果,再加入梳打水,帶甜嘅賓治。
我家姐鐘意食拉麵,我鐘意食丼飯
咁就叫左呢個
二人套餐$268
前菜(2客)+主食(2客)+小食(2客)+飲品(2杯)
前菜
中華沙律&麵豉湯
主食
1.豚雞鹽味雞肉野菜拉麵
雞肉大片(肉唔鞋)亦好多野菜,湯底清,拉麵彈牙。
2.汁燒牛肉月見丼飯
小食
3)餃子5隻
細細隻餃子,煎到香香的,唔油膩,一口一隻好食。
4)芝麻雞翼5隻
炸芝麻雞翼,雞翼大小適中,有芝麻嘅雞翼,係好香口。

5)飲品
熱日式檸檬茶
日式檸檬茶,味道唔太酸,唔加糖都可以飲到。
什果賓治
入面係有菠蘿同椰果,再加入梳打水,帶甜嘅賓治。
2023-06-04 121 views
印象中呢間餐廳唔係開咗好耐今次都係第一次試見到2人餐幾抵食又試下先————————-兩個人套餐都只係需要$268 又幾抵食喎✨豚雞原味雞肉野菜拉麵雞湯味極濃 雞肉份量同埋野菜嘅份量都好多✨直源叉燒沾麵沾麵最鍾意係個湯底 極濃郁好味加上面嘅份量夠多 夏天食啱啱好✨串燒盛有雞軟骨雞翼雞球 一次過滿足四個願望✨仲有雜果賓治同奶茶————————————位於上水廣場又近地鐵站 非常之方便行完街想搵間餐廳食好嘢去呢度就啱晒
印象中呢間餐廳唔係開咗好耐

————————————
位於上水廣場又近地鐵站 非常之方便
行完街想搵間餐廳食好嘢
去呢度就啱晒
上水廣場日本過江龍拉麵店🍜朋友住粉嶺 而我住屯門 所以相約左係上水食個lunch屯門去上水都幾方便 一程小巴好快就到 今次揀左食日本拉麵位於上水廣場5樓呢度都有幾間唔同既餐廳 見都有唔少人係呢間拉麵店用緊餐所以就揀左呢間黎食店舖唔係話好大 但方方正正咁 都有唔少卡位可以坐點餐方便就qr code落單 都幾方便Lunch time有lunch set 學生重可以有優惠而我地就揀左 極黑叉燒野菜拉麵QR code落單方便之外重可以揀走蔥而小食方面 我地揀左 餃子 同 芝麻雞翼先講番果拉麵個人好鐘意食炒野菜 好鐘意食爽脆感而佢加左係湯麵入面 都唔會過淋 D菜都重會爽爽脆脆有口感而豚肉片方面 都唔錯 油膩感唔會過重拉麵麵條軟硬感對我黎講係適中 所以麵唔錯唔錯拉麵可以掛湯 食既時候掛住黑極油 好味再配上溏心蛋 開心!! 超值得推薦既係芝麻雞翼外層加上大量芝麻 超脆香同埋時食開既土匪雞翼又係另一個境界大推大推🥟餃子面層除左有蔥花之外 重有蒜蓉呢個都係一個小驚喜鐘意重蒜既我 都好鐘意食
上水廣場日本過江龍拉麵店🍜

D菜都重會爽爽脆脆有口感
而豚肉片方面 都唔錯 油膩感唔會過重
拉麵麵條軟硬感對我黎講係適中 所以麵唔錯唔錯
拉麵可以掛湯 食既時候掛住黑極油 好味
再配上溏心蛋 開心!!

超值得推薦既係芝麻雞翼

餃子面層除左有蔥花之外 重有蒜蓉
呢個都係一個小驚喜
鐘意重蒜既我 都好鐘意食

2023-05-27 74 views
是日同朋友去上水覓食!原來上水廣場5樓依家多咗好多餐廳選擇!今日係食拉麵嘅心情🤓🍜 Deluxe 叉燒拉麵 $87湯底望上去偏濃味,以為會較重口味啦!點知飲落好清,飲晒都唔覺會肥嗰種😂拉麵偏幼身唔會好硬!叉燒肥瘦均勻😋滿意!🐟 極上汁燒海鮮丼 $148轉定食(細中華沙律 、麵豉湯) +$10 一啲都唔求其!白飯軟熟,汁燒的三文魚同鰻魚都好入味,魷魚大大塊仲唔會難咬,帶子夠晒大粒彈牙!推薦🐽 黑豚(串) $25 🐔 雞腿肉(串) $25 串燒試咗兩款!個人推薦雞腿肉,食到舐舐脷😋肉汁超香又彈牙~另一款鹿兒島黑豚,就較為肥美邪惡!朋友話送飯一流😝🍵 熱綠茶 +$5📍八番麵工房 Deluxe上水龍琛路39號上水廣場5樓511號舖

🍜 Deluxe 叉燒拉麵 $87

🍵 熱綠茶 +$5

📍八番麵工房 Deluxe
上水龍琛路39號上水廣場5樓511號舖
2023-05-25 76 views
收工醫肚經過上水廣場依層,好多野食👍🏻搵到依間睇落去好坐ge 面屋👍🏻👉🏻直源叉燒沾麵天氣開始熱就唔太想食拉麵😂所以見以諗左好耐食soba 定 沾面好, end up 都係想食濃味😂個沾面汁唔錯,面都彈牙有口感🌞配菜叫左穩定嘅叉燒🌞蛋當然係必食,打左卡咁耐仲係熱辣辣,開心👍🏻👉🏻自家工房餃子3隻Very 香very 脆👍🏻跟餐好似有得揀雞翼,賣相都好似幾好👍🏻👉🏻凍綠茶👉🏻芝士猪肉餅 (2件)另外叫多左份芝士猪肉餅,又想食香口野又怕熱氣,撈左沾面汁食😂😂😂餐廳好整潔好好坐,得閒會再黎👍🏻

👉🏻直源叉燒沾麵

👉🏻自家工房餃子3隻

👉🏻凍綠茶

👉🏻芝士猪肉餅 (2件)

餐廳好整潔好好坐,得閒會再黎👍🏻
依間拉麵店打住係日本接近五十五年歷史嘅旗號,抱住期望去食,結果大失所望😑食物質素來講,拉麵唔難食但真係令人難以聯想到日本質素,再加上餐廳主打嘅串燒燒得真係一般一般,性價比低!🍜 叉燒拉麵ᴅᴇʟᴜxᴇ $𝟠𝟚 (𝟠/𝟙𝟘) 🥚 溏心蛋半隻 $𝟟 (𝟡/𝟙𝟘)依款稱為deluxe嘅拉麵得四片叉燒,份量絕對稱唔上deluxe,再加上唔包溏心蛋,加七蚊先得個半隻,性價比都幾低😔味道來講,叉燒肉質唔錯,拉麵夠彈同掛到湯,不過湯偏咸,溏心蛋夠流心同蛋黃調味出色。整體來講唔難食,但絕對唔係日本過江龍質素,似日本過江龍嘅只係定價😵🐥🍢 雞中翼串燒 $𝟚𝟟 (𝟝/𝟙𝟘)雞皮脆皮,雞肉有肉汁,可惜只食到燶味,而食唔到調味,食到懷疑人生。

🍜 叉燒拉麵ᴅᴇʟᴜxᴇ $𝟠𝟚 (𝟠/𝟙𝟘)
🥚 溏心蛋半隻 $𝟟 (𝟡/𝟙𝟘)
叉燒拉麵ᴅᴇʟᴜxᴇ
🐥🍢 雞中翼串燒 $𝟚𝟟 (𝟝/𝟙𝟘)
雞中翼串燒
2023-05-19
$130 (Dinner)
2023-05-19 74 views
八番麵工房,可能日本通嘅你會識佢不過唔識唔緊要,我話你聽日本出哂名嘅拉麵簡單地道家庭嘅味道豚雞鹽味雞肉野菜拉麵 $76睇落簡單,不過湯底濃厚雞胸薄但唔鞋,湯底飲完會想再飲拉麵就好食,仲要勁多菜,似足屋企嘅阿媽煮麵咁牛舌(1串)$55食肉獸嘅我要多份牛舌唔算最厚,不過即叫即燒入味,有咬口凍即磨咖啡 +$3+$3 就有杯即磨咖啡 唔洗稔,必叫餐廳資料八番麵工房(上水) C050地址:上水龍琛路39號上水廣場5樓511號舖
八番麵工房,可能日本通嘅你會識佢
不過唔識唔緊要,我話你聽
日本出哂名嘅拉麵
簡單地道家庭嘅味道

豚雞鹽味雞肉野菜拉麵 $76
睇落簡單,不過湯底濃厚
雞胸薄但唔鞋,湯底飲完會想再飲
拉麵就好食,仲要勁多菜,似足屋企嘅阿媽煮麵咁

牛舌(1串)$55

食肉獸嘅我要多份牛舌
唔算最厚,不過即叫即燒
入味,有咬口

凍即磨咖啡

凍即磨咖啡 +$3

+$3 就有杯即磨咖啡
唔洗稔,必叫

餐廳資料八番麵工房(上水) C050
地址:上水龍琛路39號上水廣場5樓511號舖
2023-05-17
$100 (Lunch)
凍即磨咖啡