2021-05-22 760 views
本來對餐廳都抱有期望 點知食完好失望餐廳環境佈置都唔錯 但冷氣完全唔夠 要求店員開太啲冷氣 點知已經係開到最大 全程一邊食一邊流汗 而且樓底低 令餐廳環境十分之嘈吵食物方面 分別叫左海南雞飯 海鮮籠仔飯 蝦多士爐海南雞飯 1. 油雞味道尚可 但偏乾2. 個湯猶如飲水一樣 好淡 只係飲左兩啖3. 雞唔多滑 無咩雞味海鮮籠仔飯1. 糯米飯十分難食 整體味道十分淡和油 只靠蒜蓉調味2. 海鮮味道不差 但份量十分少蝦多士1. 完全唔覺得自己係食緊蝦 反而似係碎三文魚2. 有少許松露味 為整體加分3.多士都夠脆價錢不貴 但性價比不高 有其他更好的選擇 不會再光顧
本來對餐廳都抱有期望 點知食完好失望

1. 完全唔覺得自己係食緊蝦 反而似係碎三文魚
2. 有少許松露味 為整體加分
3.多士都夠脆

價錢不貴 但性價比不高 有其他更好的選擇 不會再光顧

餐廳既裝修幾靚☺️諗唔到想食咩菜式既時間就揀左食呢間fusion Cafe咩菜式都有d 咁🤣👉🏻巴馬火腿Pizza🍕💰HKD 8️⃣8️⃣呢個Pizza 原來係超薄既脆片Pizza 黎唔係平時食開既厚批火腿味道唔錯同淡淡既Mozzarella 芝士味道好夾不過肚餓既時候叫就可能相對無咁飽肚😹👉🏻梅菜豬頸肉籠仔糯米飯🍲💰HKD 6️⃣8️⃣呢個配搭都真係幾特別個汁好濃郁一定要撈埋d 糯米飯一齊食先唔會太重口味🤣豬頸肉半肥瘦既質地唔會太乾糯米飯都夠彈牙未試過既都可以試下🤪

餐廳既裝修幾靚☺️

豬頸肉半肥瘦既質地唔會太乾
糯米飯都夠彈牙
未試過既都可以試下🤪
2021-04-09 727 views
tried it after 5 years, its still maintain thier high quality of food!!!!. best place in tun tai street!!!!1) seafood steamed ricerich seafood including shirmp x 2, a piece of fish, two scallops, two shells. very fresh seafood they all taste fresh and chewy in your mouth. topping added grinned union and green onion increase the taste to higher level. soy sauce is a little bit insufficient but im ok with that light taste. rice will be too full for one lady because it uses sticky rice like mang

1) seafood steamed rice
rich seafood including shirmp x 2, a piece of fish, two scallops, two shells. very fresh seafood they all taste fresh and chewy in your mouth. topping added grinned union and green onion increase the taste to higher level. soy sauce is a little bit insufficient but im ok with that light taste. rice will be too full for one lady because it uses sticky rice like mango sticky rice type. very rich in sugar.

2) hainan chick rice.
not bad. u can taste the chick taste. the most special is the super large glass plate, make it looks luxury. very good furniture!

3) goose liver bread.
the liver is deep fries. internal liver is still meling in your mouth. perfect! althought the size is little small.

overall 78*3 without service charge +1. it very good and reasonable price. 對得住天地良心。

#food #hkfood #delicious #yummy #igfood #foodig #hkfoodpoet #ot_toinfinity #閃電五連鞭 #南駅
seafood  steamed  rice
hainan  chick  rice
goose  liver  bread
2021-04-06
$130 (Tea)
seafood  steamed  rice
hainan  chick  rice
goose  liver  bread
2021-03-21 836 views
星期五放工時即興去筲箕灣東大街食嘢,就揀咗呢間之前都想食嘅😛·✨吉列豚肉湯烏冬 $78唔想食飯,我就係意粉同鳥冬之間揀咗呢款😬個賣相都幾得,吉列豬下面有個網墊住,感覺好專業咁😎吉列豬扒好厚身,有五大舊,炸得好鬆脆,肉質未算好嫩,但唔算鞋身都叫做接受到👌🏻配上最夾嘅蛋黃醬🤪鳥冬係稻庭鳥冬,扁身同好滑身個種,湯底清啲唔會鹹,都幾大碗下仲有個小菜係胡麻醬冬菇、車厘茄、秋葵~·✨海膽海鮮石鍋炒飯 $78海鮮有細細帶子粒、蝦仁🦐、蟹柳,都ok,而呢個炒飯有穫氣,炒飯份量一鍋好大份,上面嘅海膽就唔似圖中個款海膽一塊塊,而係一pat海膽醬咁,感覺爭啲,但味道整體係好食嘅😂·✨鵝肝多士(四件)$78對呢個抱有幾大期望,但食落就麻麻地😢鵝肝唔算厚身,煎過個鵝肝皮脆脆地,但重點係個鵝肝味欠奉😳,連個酸汁嘅味都出過佢,btw個多士係好脆嘅😅·✨白桃汽水 $28✨橙汁 $20·🌟食物質素幾好,係個鵝肝一般,價錢都唔算貴😉·南駅 筲箕灣筲箕灣東大街59-99號東威大廈13號地舖·多謝你睇到呢度·👇🏻#eatbetter筲箕灣 #eatbetter日式 #eatbetter多國菜
✨吉列豚肉湯烏冬 $78
仲有個小菜係胡麻醬冬菇、車厘茄、秋葵~
✨海膽海鮮石鍋炒飯 $78
✨鵝肝多士(四件)$78
對呢個抱有幾大期望,但食落就麻麻地😢
✨白桃汽水 $28
✨橙汁 $20
🌟食物質素幾好,係個鵝肝一般,價錢都唔算貴😉
南駅
筲箕灣筲箕灣東大街59-99號東威大廈13號地舖
多謝你睇到呢度
👇🏻
2021-03-20 409 views
一次過滿足你幾個願望可以食到唔同國家既菜式蟹肉石頭鍋飯吉列厚切豚肉咖喱飯外皮好脆肉唔會乾身!如果再多啲咖喱汁會更加正!黑松露薯條-好脆~ 唔係翻炸!蝦餅配泰式酸辣醬!黑松露蟹肉蝦多士焦糖鮮奶咖啡
一次過滿足你幾個願望
可以食到唔同國家既菜式
蟹肉石頭鍋飯
吉列厚切豚肉咖喱飯
外皮好脆
肉唔會乾身!
如果再多啲咖喱汁會更加正!
黑松露薯條
-好脆~ 唔係翻炸!
蝦餅配泰式酸辣醬!
黑松露蟹肉蝦多士

焦糖鮮奶咖啡
話說,今天剛到逛到了筲箕灣一帶..餓了,想找吃的...剛巧找到這家叫「南駅」的Fusion餐廳把Menu打開一看,發現選擇其實也蠻多的...但因為太餓了,所以想吃一些飯類的東西所以這次點左..黑松露蟹肉石鍋炒飯$78說實話,就這樣看賣相還是算是吸引的但一口吃下去...只能說很普通🙂蟹肉,完全只有一個「鹹」字...黑松露,完全是吃不出來的....而飲料方面...就Order了一杯榛子鮮奶咖啡(跟餐+20嗯?一口喝下去...發現這杯咖啡還算是不錯的~鮮奶味道比較重,適合喜歡甜味咖啡的人。
話說,今天剛到逛到了筲箕灣一帶..
餓了,想找吃的...
剛巧找到這家叫「南駅」的Fusion餐廳

把Menu打開一看,發現選擇其實也蠻多的...
但因為太餓了,所以想吃一些飯類的東西
所以這次點左..
黑松露蟹肉石鍋炒飯$78

說實話,就這樣看賣相還是算是吸引的
但一口吃下去...只能說很普通🙂
蟹肉,完全只有一個「鹹」字...
黑松露,完全是吃不出來的....

而飲料方面...
就Order了一杯榛子鮮奶咖啡(跟餐+20
嗯?一口喝下去...
發現這杯咖啡還算是不錯的~
鮮奶味道比較重,適合喜歡甜味咖啡的人。

2021-02-27 557 views
已經有好一段日子沒有來這店,差不多有一年半了... 我之前超級喜歡這裡的炸豬排/炸魚柳的,老公就最喜歡他們的海南雞飯。終於等到政府宣布再可以開晚市後,我們就回來吃了。坐下客人都不太多,分隔著坐,我們二話不說就拿了餐牌看看,原來已經更新了一段時間。以前是可以選要龍崗雞或者是清遠雞的,現在就只有一種,只能選是否要特選部位。我們沒有特別選,只點了一份平常的,因為覺得應該每個部位都應該會有一點,另外還點了咖哩炸魚柳配烏冬。我們帶著期待的心情等著等著 ... 賣相還是跟我們記憶中一樣,沒有什麼分別。我先吃了一口烏冬,沾了咖哩汁,還是OK,烏冬QQ的,可是當我吃了一口炸魚時,我頓時發呆了一下,雖然外皮還是蠻脆,但是裡面的魚肉很多很多水,很散... 不知道是否因為魚肉是雪藏的,解凍後沒有好好吸乾水分就沾炸粉炸了,所以變成這樣子 (這只是我的認為,可能有其他原因)。不過我還是把他們全KO掉,因為實在太肚餓... 至於海南雞飯,湯還是很好喝,油油飯也好吃,但「主角」也是讓我們失望了... 老公說水準跟以前差很多,雞肉已經不嫩,口感不像以前的滑,我看著他邊吃邊搖頭... 我們吃完後,我要去去洗手間,店員就

咖哩炸魚柳配烏冬

我們帶著期待的心情等著等著

我們吃完後,我要去去洗手間,店員就跟我說現在店內已經沒有獨立洗手間🚻了,要走到外面另一個大廈,穿過一個蠻窄的小巷,用鑰匙🔑開一個髒髒生銹的鐵閘,開了鐵閘後直走一段路,都是濕濕滑滑的,才看到兩道門(女廁和男廁)。唉... 這次感覺真的很... 失望... 相信沒有下次了... 再見...
2021-02-26 271 views
南駅位於筲箕灣東大街,係間輕Fushion咖啡餐廳。今次點咗咖喱吉列厚切豚肉飯 ($78) 🍛 吉列豬扒外層炸得剛好,脆皮鬆脆。豬扒都算係幾厚身,仍然保持Juicy👍🏻 美中不足嘅係咖喱汁略少,唔夠餸飯啊 🥲🥲 ⁣⁣📍南駅 (筲箕灣) @hainansouth⁣筲箕灣筲箕灣東大街59-99號東威大廈13號地舖⁣⁣👣 @myeatingstep ⁣👉🏻 #MyEatingStepHK #MyEatingSetpHKisland #MyEatingStep筲箕灣

咖喱吉列厚切豚肉飯

📍南駅 (筲箕灣) @hainansouth⁣
筲箕灣筲箕灣東大街59-99號東威大廈13號地舖⁣

👣 @myeatingstep ⁣
咖喱吉列厚切豚肉飯
2020-11-16 890 views
📍#南駅📍Hainan South #HainanSouth🇭🇰香港筲箕灣筲箕灣東大街59-99號東威大廈地下13號舖🇭🇰Shop 13, G/F, Eastway Towers, 59-99 Shau Kei Wan Main Street East, Shau Kei Wan,HK🌐筲箕灣 🌐香港仔#MFJ筲箕灣 #MFJ多國菜 #MFJ_ShauKeiWan #MFJ_FusionFood人均消費: HKD86味道: 👅👅👅👅👅賣相: 👀👀👀👀👀價格: 💰💰💰💰環境: 🌹🌹🌹服務: 👨🏻👨🏻👨🏻性價比: ⭐️⭐️⭐️⭐️回頭率: 🔆🔆🔆🔆人流一向都唔輸蝕隔離的安利,地向算大,長期多人食!主打Fusion多國菜,集餐廳加Cafe於一身,最出名食海南雞飯,不過咖啡無點,海南海飯都無食,反而食咁佢最吸睛的籠仔糯米飯🤣⭐️蒲燒鰻魚籠仔糯米飯🐍$78糯仔糯米飯一共3款,有梅菜豬頸肉,蒲燒鰻魚,蒜香海鮮,我哋揀咗蒲燒鰻魚,除咗吸睛外,感覺好似安全啲😂先講鰻魚,都有半條,上面舖滿蛋絲,份外養眼,鰻魚燒得唔錯,味道夠,口感好好糯米飯好香好好味有夠口感,味道香濃微微帶甜,估唔到配鰻魚汁食又幾夾💕💯黑松露蟹肉

📍#南駅

環境: 🌹🌹🌹
服務: 👨🏻👨🏻👨🏻
性價比: ⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率: 🔆🔆🔆🔆

人流一向都唔輸蝕隔離的安利,地向算大,長期多人食!
⭐️蒲燒鰻魚籠仔糯米飯🐍$78
蒲燒鰻魚籠仔糯米飯
💯黑松露蟹肉石鍋炒飯🦀$78
本身只期待鰻魚飯,但依個黑松露蟹肉石鍋炒飯真無意料之外的好味!
飯炒得超乾身爽口,每啖都有好淡嘅黑松露味,完全唔會搶晒炒飯風頭!
飯上面果埋全部都係蟹肉,撈飯後蟹味竟然仲要濃,而且好有口感!
雖然個石鍋只係gimmick 😂 但炒飯自己已經夠出色,超推介!
黑松露蟹肉石鍋炒飯
下次要試埋佢個海南雞雞睇下係咪都係咁正!

2020-11-08
$86 (Lunch)
蒲燒鰻魚籠仔糯米飯
黑松露蟹肉石鍋炒飯
2020-10-29 660 views
呢間餐廳將一啲我哋成日食嘅食物用擺盆高級化晒。佢嘅食物係好食,但更重要係因為賣相非常之靚提高左用餐嘅滿足感。海南雞食入去油而不膩,肉質嫩滑,但稍為嫌佢唔夠香。油飯亦都係,有色但唔夠香。豉油用嘅係甜豉油,少少杰,鹹甜適中,但係唔夠多,唔夠撈飯食。海南雞飯仲有蒜蓉醬同酸辣醬,兩樣都冇咩特別。我嗰餐仲有跟一壺湯,同樣地,擺設擺得好靚但係冇乜味。湯入邊有湯咋,有一舊雪耳可以食。呢個海南雞飯加埋個湯份量啱啱好夠一個人食。
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2020-10-18 657 views
近日去東大街食中午比疫情前少了好多人,每間店都不用大排長龍。今日試了南駅,原以為是一間日式餐廳,原來是大雜會餐廳,有pizza, 冷烏冬,海南雞飯,又有籠仔蒸糯米飯。同大班朋友來一流,大家可各自選自己所喜歡的食物。今次叫了海鮮籠仔糯米飯及海南雞飯。海南雞飯隻碟超大件,雞好滑,油飯的比較啖口,對於不喜歡油林林食物之人,的確是好選擇。另外茶壺仔內的是湯,雖然比較啖口但味道一流,所以不太喜歡重口味的,建議食這個。糯米飯好香口,海鮮好新鮮,有帶子,蝦,魚等等……海鮮足料,不似某些舖,用幾粒蝦米當海鮮。飯內的海鮮,蒸完後都好味,魚滑,蝦彈口,帶子鮮味,看來店舖落足本,沒有偷工減料,。在現在那麼差的經濟環境下仍落足本,真心對待客人,激讚

• 蒜香海鮮籠仔糯米飯
2020-10-07 531 views
筲箕灣東大街其實有很多餐廳,但這一家算是回頭率較高而且食物素質保持穩定既一家店.雖然餐牌長期都是一樣,但我點過既都是好吃的.首先這個咖哩牛腩飯我覺得很不錯,雖然不夠辣,但內裡薯仔及肉的份量比例可以.而且不會有過多薯仔少肉既情況出現,2者既比例都係平均而且薯仔是炸到脆口才淋上咖哩汁,所以上菜時吃到的薯仔都是脆口的.不像普遍既餐廳薯仔是跟牛一起煮這個冬陰公海鮮意大利粉是我差不多每次都必點既因為這個湯汁很濃跟海鮮很配, 我都是第一次在這家店吃到冬陰公味既意粉,本來未食既感覺係會唔會好怪,結果係非常之驚喜.最後這個咖哩吉列豬扒飯我覺得都不錯,當然不能跟日本餐廳既吉列豬扒比較,但我個人覺我已經算是高水平.

雖然餐牌長期都是一樣,但我點過既都是好吃的.

而且不會有過多薯仔少肉既情況出現,2者既比例都係平均

這個冬陰公海鮮意大利粉是我差不多每次都必點既
結果係非常之驚喜.

2020-09-12 645 views
第二次lunchtime黎食,2個人叫咗烏冬定食、海膽海鮮炒飯、瑞士雞翼同海膽黑松露凍豆腐。飯同烏冬份量唔少,都算得上性價比高但唯獨係個海膽黑松露豆腐,完全俾圖片呃咗!非常過份...其他菜式水準尚可,服務ok

但唯獨係個海膽黑松露豆腐,完全俾圖片呃咗!非常過份...

其他菜式水準尚可,服務ok
黑松露伴海膽凍豆腐
真身
2020-09-11
$130 (Lunch)
2020-08-28 472 views
嗰晚去到筲箕灣東大街覓食,行到嚟呢間Fusion餐廳,幾個月前經過仲見到裡面人山人海,似乎較為可靠,於是就幫襯買咗兩個套餐。我地點咗一份海南雞飯,有湯送。另一份係鰻魚糯米飯,因為知道糯米飯難消化,而且我地唔太鍾意,所以就請店員改成白飯。店員細心幫我地整理好外賣俾我地拎走。海南雞嫰滑,油飯好香,仲有三款醬(蒜蓉醬、酸辣醬和甜豉油)俾我地點。個湯我地估應該係雞湯,冇乜味道,但係就有一舊好大嘅雲耳。鰻魚飯啲鰻魚都係好嫰滑,醬汁唔太鹹,可以食出鰻魚嘅味道。喺海濱公園一路睇夜景一路食晚飯,疫情下的小確幸。
喺海濱公園一路睇夜景一路食晚飯,疫情下的小確幸。
TakeAway
$80 (Dinner)
2020-08-19 364 views
東大街一向都出名多美食朋友推介哩間多國fusion菜-南駅 店內環境舒適,裝修新正晚餐時間都比較多人,等候時間較長 試左佢著名海南雞飯,雞件滑嫩配上3色醬可以選擇油飯或白飯食海南雞飯當然就係配油飯油得黎又唔太膩有壺湯仲加送一小口雪耳一個人食,食個飯 飲埋個湯份量岩岩好另一個出名係籠仔鰻魚糯米飯係個箱仔聯想起好似押箱壽司鰻魚有4-5件 少量鰻魚汁鰻魚味道一般,唔算好厚肉配糯米飯食唔多夾,感覺怪怪的配海鮮應該會比較好
東大街一向都出名多美食
朋友推介哩間多國fusion菜-南駅

店內環境舒適,裝修新正
晚餐時間都比較多人,等候時間較長

試左佢著名海南雞飯,雞件滑嫩配上3色醬
可以選擇油飯或白飯
食海南雞飯當然就係配油飯
油得黎又唔太膩
有壺湯仲加送一小口雪耳
一個人食,食個飯 飲埋個湯份量岩岩好

另一個出名係籠仔鰻魚糯米飯
係個箱仔聯想起好似押箱壽司
鰻魚有4-5件 少量鰻魚汁
鰻魚味道一般,唔算好厚肉
配糯米飯食唔多夾,感覺怪怪的
配海鮮應該會比較好
2020-05-16