2008-12-04 33 views
岩岩係physical 做完gym. 已經9點幾,上左21樓試下呢間野, 知佢宵野有折扣。2個人叫左2個餸:1. 賽旁蟹 ($50 -- after discount $35) : 好油, 我冇食, 不過老公仔話好正2. 魚湯菜苗 ($50 -- after discount $35) : 估唔到個菜都咁油..有d失望3. 蒸曼頭 ($20 / 6個)d野食都ok 既..如果小d油就好喇. 都幾抵~~^^不過因為好多人真係嘈得好唔舒服。
岩岩係physical 做完gym. 已經9點幾,
上左21樓試下呢間野, 知佢宵野有折扣。

2個人叫左2個餸:

3. 蒸曼頭 ($20 / 6個)

d野食都ok 既..如果小d油就好喇. 都幾抵~~^^
不過因為好多人真係嘈得好唔舒服。
$50 (Last Night Supper)
1K
2008-10-25 14 views
舅父好少回港, 今次他都係留幾天, 點都要和他食餐飯吧!問他想食乜, 回答竟係客家菜?!估佢唔倒呀. 仲指定要食扣肉?咁又係o既, 自己都在加住了半世人, 那些地方9 成9 的所謂中餐飲館都係 serve 廣東菜, 其他的係絕少, 多侖多都係咁話!再唔係就學d 中學竹升仔話齋, 係serve "white man chinese food" o羅, 即 fried rice/ chicken chow mein, sweet & sour pork.... 好唔開胃的菜色呢...所以再想想, 他想吃另的中餐, 其實係好合理呢.咁o黎呢度就至o岩啦.7點半, 勁多人.叫了扣肉, 蟹肉桂花炒粉絲, 炸大腸, 鹽甑雞, 梅縣煮豆卜, 濃湯瑤柱鮮菌菜但媽另外突叫了非客家的紅酒牛尾及魚香茄子煲...鹽甑雞係沙鍋上的, 非常保熱, 咸度適中, 120蚊, 已好得!炸大腸好淋, 一夾仲分散左, 身為 menu上第一頁的招牌菜, 要加油呢蟹肉桂花炒粉絲好味, 炒得好, 夠鑊氣但又不油, 正.梅縣煮豆卜略咸. 撈飯好食, 但齋食真的略咸.濃湯瑤柱鮮菌菜係白茶, 不錯, 都不少菌.紅酒牛尾及魚香茄子煲 &
舅父好少回港, 今次他都係留幾天, 點都要和他食餐飯吧!
問他想食乜, 回答竟係客家菜?!
估佢唔倒呀.
仲指定要食扣肉?

所以再想想, 他想吃另的中餐, 其實係好合理呢.

咁o黎呢度就至o岩啦.

7點半, 勁多人.
叫了扣肉,
但媽另外突叫了非客家的紅酒牛尾及魚香茄子煲...

蟹肉桂花炒粉絲好味, 炒得好, 夠鑊氣但又不油, 正.
梅縣煮豆卜略咸. 撈飯好食, 但齋食真的略咸.
濃湯瑤柱鮮菌菜係白茶, 不錯, 都不少菌.

紅酒牛尾及魚香茄子煲 <= 本人抗議絕食(呢兩味), 叫的阿媽當然話正啦.
但女友豬也覺ok.

服務方面, 人手極度不足, 我們入了房仔仲衰上加衰, 好難揾人!!!
但哥哥真的好落力, non stop 咁 做野.... 也不忍心扣分, 但可加人就好了.
8人食了不夠600蚊.
70蚊位反通漲價, 好!
難怪我們走已是9:35, 但仍有人排隊.
雞幾好. 120蚊, 不錯了.
飯有栗米, 不是碗的, 幾得意, 但略硬
雞幾好. 120蚊, 不錯了.
2008-10-22 12 views
聽人講呢間早茶抵,就約人試下。早上十點半至中午有特價,我們六壯士找到張窗口檯,鬼咁開心,殊不知二十一樓祇望住人地天臺,景觀麻麻。飲茶好、食飯好,如人多就可以叫多幾樣,咁先夠痛快,我們點了:芋絲春卷牛肉球 (食到有紙碎,因咬唔爛才發現)叉燒包雞包仔鴨腳扎 (鍾意,有芋頭)潮州粉果叉燒腸粉鮮蝦腸粉咸菜豬肚排骨飯 (一盅)柴魚花生粥金菇瑤柱炆伊麵除牛肉球的缺點外,其餘味道算過得去,招呼的侍應、傳菜大都超過五十,(也有較年輕的),但都幹勁十足,加水快,見空碟就收走,亦無圍埋傾計,給我一個很積極及正面的感覺,食肆或任何機構不應見超過五十就唔請,應如政府呼籲唯才是用。聽講十二點三前埋單才有特價,到十二點已吃了一個半小時,全部給我們班餓狼一族掃清,埋單一百五十五元正,真係抵,免茶免加一,係銅鑼灣,不知怎去經營。一定會黎食過,尤其一大班人,有得食,又無乜要求,最盞!

芋絲春卷
牛肉球 (
食到有紙碎,因咬唔爛才發現)
雞包仔
鴨腳扎 (鍾意,有芋頭)
潮州粉果
叉燒腸粉
鮮蝦腸粉
咸菜豬肚
排骨飯 (一盅)
柴魚花生粥
金菇瑤柱炆伊麵

一定會黎食過,尤其一大班人,有得食,又無乜要求,最盞!
環境算乾淨
春卷
金菇瑤柱炆伊麵
$26 (Breakfast)
春卷
  • 腸粉
2008-10-18
一早聽聞呢度抵食,唔加一又無茶芥......mon-fri 仲點心7折﹗今日終於同亞媽黎個下午茶,2:15左右黎到已經要搭枱,不過地方唔算大....叫左六款食物::白灼生菜----都算幾大碟:春風得意卷----幾好,裡面仲係脆既:迷你雲吞雞----雲吞好味:瑤柱粟米粥----唔多料囉:翡翠鮮蝦餃----幾大隻:茄子蒸雞----好一般囉整體黎講,味道一般,但服務幾好,唔洗加一茶芥,都食得過丫﹗不過可能我兩個人唔食得多野,下次多人試多d,我問過sunday都唔洗加一,不過點心無折....

叫左六款食物:

:白灼生菜----都算幾大碟
:春風得意卷----幾好,裡面仲係脆既
:迷你雲吞雞----雲吞好味
:瑤柱粟米粥----唔多料囉
:翡翠鮮蝦餃----幾大隻
:茄子蒸雞----好一般囉

整體黎講,味道一般,但服務幾好,唔洗加一茶芥,都食得過丫﹗

$34 (Tea)
2008-10-11 2 views
昨晚終於叫做完成了份功課,女朋友收工後來圖書館找我。因為當日女友在工作上遇到些不如意,所以我們一邊行一邊傾,不知不覺地行到Time Square,終於想起我們要找地方吃飯。女友提議去小南國但驚無位,果然不出所料,要等至少半個鐘以上,之後我們行遍“食通天”和對面的伽耶、紅樓和魚一丁,不是無位就是不合意。突然我想起利舞臺廣場應該有不少食肆,於是就去那邊看看。我們選擇了“客家好棧”碰碰運氣,竟然有位,就決定在這店開飯。這店是“稻香”集團的其中一員,所以大部份菜式很大路,祇有少部份是較似客家菜。我們點了東江釀豆腐魚湯、客家欖菜炒魚塊、客家黃酒煮雞煲和一個缽仔蒸飯。因為當晚眼見很多人,應該是滿座,心想要等很耐才有得食,在落單後(落單紙上時間是20:15)約半小時,我的手錶上的時間是20:42,醒目盡責的女侍應竟主動來替我們追單,感謝妳百忙中仍沒有忘記我們。東江釀豆腐魚湯:魚湯不夠鮮味也沒有魚味,釀豆腐則屬一般,不過有五、六塊豆腐;客家欖菜炒魚塊:略嫌個獻咸了D,不過送飯幾好,配料如冬菰粒和欖菜幾多,魚塊沒甚麼特別;客家黃酒煮雞煲:最初叫這個煲是因為菜牌上寫明材料有紅棗和當歸,覺得應該對剛剛病癒的

客家黃酒煮雞煲:最初叫這個煲是因為菜牌上寫明材料有紅棗和當歸,覺得應該對剛剛病癒的女友會適合,但女友覺得這個雞煲的湯很肥,而且忘記女友還要吃藥,不可飲酒。雞件的確頗肥,但份量不少,而且還有很多薑,湯底充滿濃烈的藥材味和酒味,我幾欣賞。
缽仔蒸飯:一般米飯放在缽仔上蒸,再加幾粒粟米粒。

在未看見張單前,我們還決定祇給予「OK」,但埋單時看到總數竟然祇是港幣160正,仲要好似無加一。雖然菜肴祇屬一般貨色,但要以這個價錢在銅鑼灣區(甚至其他旺區)食到這樣的食物,真是絕非易事。經過商量後,我們都覺得不能不給「笑」!
$80 (Dinner)
星期日要一家外出吃飯到到都很貴又未必個個都夾到口味...好彩之前一直都有食開c.w.b 的客家好棧...,特別他常轉換的6人餐....當然星期一至四天便宜...由其是雞好好肉及好入味...不過可能人手唔夠...比較難找人...但眼見員工們都盡了力..唯有內心等待...大蝦是這"友客情宴"的主題..每一個月改另一方式烹調...很好味...其8月出的黃金蝦...內外都有味好鮮一點雪味也沒有...9月改了是茄汁蝦...一樣咁大隻....生日當月如果有scb 信用卡還有壽飽送...如果有6人以上聚會...這是一個不錯選擇
...由其是雞好好
肉及好入味...不過可能人手唔夠.
$125 (Dinner)
  • 友客情宴
2008-10-02
佢早茶幾抵,點心大中小一律半價,又免茶免加一,所以就去食下點心好細份好滴骰,唔特別好食我地叫左:粥:好曦...無粥味茶果:即蒸0既,都算ok啦可能因為早茶比較抵,所以十點半開門已經排晒隊入,遲D去都無位,通常都要搭枱,唔係好傾到計,一試無妨啦
佢早茶幾抵,點心大中小一律半價,又免茶免加一,所以就去食下
點心好細份好滴骰,唔特別好食
我地叫左:
粥:好曦...無粥味
茶果:即蒸0既,都算ok啦
$25 (Breakfast)
沈日約左好好好朋友去利舞台食飯慶祝佢生日!我去到六點鐘到無乜人,站在門口gei 侍應好好,我叫佢比個靚位我,佢就比左梳化位我座la! 我不停咁左睇右睇個menu ,有個侍應走埋黎向我推介當晚gei 掋食推介"人參燉竹絲雞" $15,仲話幫我預留左先,佢gei 態度十分友善,值得讚賞!我地兩個人點左以下菜式 媽咪酒煮雞 <-- 超級唔掂,淨係得酒味,又唔入味,雪雞,雞肉又唔滑 鱘魚扒 <--好普通gei 一個菜式,味道普通la! 又唔係難食又唔算勁好味 賽旁蟹 <-- 哩個算係最ok,我覺得d蟹炒得好好味,但係中間果d 蛋白就普通 一人一客竹絲雞 <-- 咁多樣餸最好飲係哩個湯 砵仔蒸飯 <-- 普通的蒸飯總括黎講d 菜式味道真係好普通,我座果張枱距離我對面gei 朋友太遠la! 我地每次講野都要烏前,週圍環境比較嘈,但係都算舒適,最好係侍應gei 服務態度!佢地有d 餐係六時後入座七時半結帳係有半價優惠ga! 我記得有個二人餐半價左之後只係 $148 jar!!! 勁勁勁掋呀!

我地兩個人點左以下菜式
媽咪酒煮雞 <--
超級唔掂,淨係得酒味,又唔入味,雪雞,雞肉又唔滑
鱘魚扒 <--
賽旁蟹 <--
一人一客竹絲雞 <--
咁多樣餸最好飲係哩個湯
砵仔蒸飯 <--
普通的蒸飯

總括黎講d 菜式味道真係好普通
,最好係侍應gei 服務態度!
超級唔掂!好似酒浸雪雞咁!
正 味道一般,似住家菜味道!
最掋食最好味係哩個
$92 (Dinner)
最掋食最好味係哩個
2008-08-28
同朋友黎食1. 紅米海鮮炒飯 ($55-60) - 健康之選! 份量十足!2. 麵醬蝦仁炒豆腐 ($55) - 好味! 係煲仔菜,正!3. 梅菜扣肉 ($60) - 依家係見食評推介, 突登試,不過之前係$55...但真係好正中,唔錯,送飯好好味!,不過食左2/3就有d食唔落啦..地方幾大,不過有d二人table太過大...同個朋友講野要講好大聲先聽到..
同朋友黎食

$87 (Dinner)
  • 紅米海鮮炒飯 麵醬蝦仁炒豆腐 梅菜扣肉
2008-08-12 25 views
之前swimming gala完左…成堆fd一齊去飲茶,我地飲下午茶ar不過(平d ar ma)食物不過不失…話高水準就一定冇,但真係勝在係抵食。我地叫左差唔多十個點心加埋一個炒飯…但埋單都係每人廿幾only(當日有7個人到)抵食。
之前swimming gala完左…
食物不過不失…話高水準就一定冇,但真係勝在係抵食。
我地叫左差唔多十個點心加埋一個炒飯…
但埋單都係每人廿幾only(當日有7個人到)
抵食。
$25 (Tea)
2008-08-06 1 views
六月二十日, 今日只有四個人一齊去食市飯, 我提議咗好耐之前已經想去既《客家好棧》,雖然都行得幾遠, 要去到利舞台, (我哋喺銅鑼灣廣場果邊)不過見今日係近期難得既好天冇落雨, 都唔怕行過去啦!我哋除咗叫幾碟例牌點心外, 仲叫咗以下特式食物,有我指明要食既「雞絲粉皮」, 都幾好味, 唔錯!我都幾鍾意食既「XO醬蘿蔔糕」, 都幾野味。呢個係「鮻魚球生菜」, 雖然普通嘢, 都佢都算交足貨, 幾夠味。仲有叫咗碟「肉絲炆米」, 都係唔錯, 合格!總括嚟講, 呢度都算係一間唔錯既酒樓, 又有啲客家菜食吓, 冇咁悶丫嘛~同埋啲環境座位都算幾好, 有空閒時間嚟嘆吓茶都唔錯! 更詳細資料及圖片請看 : http://hk.myblog.yahoo.com/joycewai616/article?mid=8713
六月二十日, 今日只有四個人一齊去食市飯,
我提議咗好耐之前已經想去既《客家好棧》,
雖然都行得幾遠, 要去到利舞台, (我哋喺銅鑼灣廣場果邊)
不過見今日係近期難得既好天冇落雨, 都唔怕行過去啦!

我哋除咗叫幾碟例牌點心外, 仲叫咗以下特式食物,
有我指明要食既「雞絲粉皮」, 都幾好味, 唔錯!

我都幾鍾意食既「XO醬蘿蔔糕」, 都幾野味。

仲有叫咗碟「肉絲炆米」, 都係唔錯, 合格!

同埋啲環境座位都算幾好, 有空閒時間嚟嘆吓茶都唔錯!

正, 雞絲粉皮
正, XO醬蘿蔔糕
鮻魚球生菜
肉絲炆米
$54 (Lunch)
正, 雞絲粉皮
正, XO醬蘿蔔糕
  • 雞絲粉皮
  • XO醬蘿蔔糕
2008-07-01 13 views
晚上8時到逹,全場爆滿。我們一行8人,一坐低,我都聽唔到坐對面的朋友講野,太嘈啦,好似中午飲茶咁。我們點了"友客情"半席每席敬送:大啤二枝或果茶二渣、汽水六罐免茶、免芥、免加一服務費每席$888【供十二位用】半席$468【供六位用】星期一至四優惠(公眾假期除外)彩虹鮮冬菰蝦仁 - 略咸網羅大地 - 似炸腐皮卷的東西農家燉靚湯 - 夠火候,但有朋友話略咸金瑤白玉磚 - 清清地香蝦醬肉骨頭 - 好味,但炸得有點黑欖角麵醬河魽魚 - 全晚一致認為最好味! 魚滑,個醬好味!椰香南瓜汁燒雞 <-- 售罄, 換左另一味雞,似鹽焗雞,都好味!鴛鴦魚滑娃娃菜,普通味椒雞軟骨炆依麵 - 黑椒味好香,不辣,但略油。香滑軟糕 另加兩個小菜:賽塝蚧 (普通),炸海鮮丸 (不知道菜名...見圖) 好味, 大大粒、熱辣辣。$600有找,好抵食。味道: 一半餸菜好好味,一半餸菜略咸,所以平均分係可以 環境: 可以,但好嘈 服務: 可以 衛生: 可以,但都要向侍應換杯 抵食: 抵抵抵

我們點了"友客情"半席
每席敬送:大啤二枝或果茶二渣、汽水六罐
免茶、免芥、免加一服務費
每席$888【供十二位用】半席$468【供六位用】
星期一至四優惠(公眾假期除外)

彩虹鮮冬菰蝦仁 - 略咸
網羅大地 - 似炸腐皮卷的東西
農家燉靚湯 - 夠火候,但有朋友話略咸
金瑤白玉磚 - 清清地
香蝦醬肉骨頭 - 好味,但炸得有點黑
欖角麵醬河魽魚 - 全晚一致認為最好味! 魚滑,個醬好味!
鴛鴦魚滑娃娃菜,普通
味椒雞軟骨炆依麵 - 黑椒味好香,不辣,但略油。
香滑軟糕

$600有找,好抵食。

味道: 一半餸菜好好味,一半餸菜略咸,所以平均分係可以
環境: 可以,但好嘈
服務: 可以
衛生: 可以,但都要向侍應換杯
抵食: 抵抵抵

$75 (Dinner)
The barbecue pastry, fried tunip cakes and steamed pork ribs noodles were far too soft - the texture and presentation was just not right. The overall presentation was so different from Chung's Kitchen, its affiliate. However, it was a cheap eat for dim sums. It was only HK$50-60 per head. If you sit in a room, it was under services, no staff was around and you would have to search someone for services. Be prepared during the peak time. It was not attended.

$60 (Lunch)
2008-05-25 1 views
係之前的食評.今日睇完戲, 同阿細都想食中菜, 就揀左黎試下客家好棧. 因為係星期日既關係, 9點後都冇特價, 星期一至五先有.阿細話冇緊要啦, 照食! 我地睇完menu點左3個餸:1. 黃金蝦2. 花膠海味什菜煲3. 唔知咩鴨其實3樣野都好好食, 個蝦好脆, 個煲又真材實料, 隻鴨又入味. 係好開心滿足既一餐. 我地飯後仲叫左個楊枝甘露share, 好sweet呢~今餐雖然係正價, 都唔係太貴. 佢地唔收加一, 唔收茶芥, 你話o係邊度搵, 仲要係CWB喎. 仲有呀, 我地個位係靠window ga, 個view非常正, 食左一餐好浪漫既中餐, thanks bo!
係之前的食評.

阿細話冇緊要啦, 照食! 我地睇完menu點左3個餸:
1. 黃金蝦
2. 花膠海味什菜煲
3. 唔知咩鴨

$100 (Dinner)
2008-04-07
昨日老爺話外出食飯,得知老人家愛吃中菜,以前吃過幾次此店,覺得東西都不錯,價錢化算,但當上openrice找地址及電話時,發現好多不好的評語,都有點擔心,但試過後我們都覺得很好~~我們一行8人選擇在8點時段入座,抵達時只等了2-3分鐘已可入座,其間服務員都殷勤介紹一個1800元套餐,我們8人可叫半團,但當我們拒絕後他們亦沒有過份hardsell, 上菜很快,味道大家都覺得不錯,有點咸, 但餸飯一流, 服務一般, 因我覺得人家沒收加一又沒茶芥,應該將就~~最欣賞佢地靈活變通,我地叫左個588套餐,個湯想要布袋雞,只加50元就ok,錢唔係問題,最怕有d點乜都話唔改得.. 我地點了以下菜式1) 布袋雞- 我無試豬肚,但其他人話好食2) 黃金蝦- 好好味但略咸,要送飯3) 梅菜扣肉- - 超好味, 可送晒成碗飯4) 鹽水雞- 都幾滑5) 花膠雜菜煲6) 鹽水雞腳7) 茶果3款8) 1 jar 庶水9) 唔知咩蒸魚10) 番薯糖水及杏仁糊- 太甜但送的,算數成個set埋單連飯都係680, 但銅鑼灣地段,算抵啦

我地點了以下菜式
1) 布袋雞- 我無試豬肚,但其他人話好食