2024-10-05
朋友係荔枝角返工,今日約我一齊去「黑布小巷」食台式料理。位置非常方便,係荔枝角D1出口,只需行1分鐘就到啦!朋友拍板點咗手工滷肉蝦捲便當($69)好大碗,有三條蝦捲,皮薄肉厚,有好多蝦肉,爽口彈牙。自家滷水豬腩肉肥瘦適中,好入味。配菜都幾多,椰菜、粉絲、粟米、酸菜、滷蛋半隻,米飯係珍珠米,撈埋醬汁好好食。(跟餐$28)甜不辣3件,好大件,口感煙煙靭靭。台式肉蛋芝士吐司($56)台灣風味,當中經過烘烤嘅係穀飼豬扒,流心蛋液滑溜,口感豐富。(跟餐$28)蝦餅,炸得好香,蝦味濃郁,入口鬆脆。(無糖)桂花雪梨羅漢果茶(跟餐$15)自家煲製夠晒天然,飲落好舒服又滋潤。桂圓杞子玫瑰三色圓($38)三色圓大大粒,每一粒都係人手揉出嚟,而且桂圓和杞子有滋陰養顏,又唔會太甜,好飲。