2024-09-11 401 views
今日就去左黑布小巷食飯餐廳主打台式料理, 有超多款地道正宗嘅小食紅燒台式牛肉麵牛肉炆到超淋身, 湯底濃郁,另外可加埋蝦米辣椒油, 蝦米超香口, 令湯底提鮮芝士火腿肉鬆蛋餅餡料豐富, 口感好煙韌, 仲可拉絲慢烤雞腿芝士蛋吐司超爆餡嘅台式吐司, 多士有小小烘底, 雞腿肉質好juicy ,蛋汁流哂出嚟,花枝丸准鹽超級彈牙, 有小小准鹽係面頭調味剛好, 甜不辣魚糕好Q彈,配撘甜辣醬, 酸酸辣辣好香口, 桂花雪梨羅漢果茶無糖但飲落都甜甜地, 滋潤清甜冬瓜茶固定甜度, 清涼解渴
今日就去左黑布小巷食飯
餐廳主打台式料理, 有超多款地道正宗嘅小食

紅燒台式牛肉麵

芝士火腿肉鬆蛋餅
餡料豐富, 口感好煙韌, 仲可拉絲

花枝丸准鹽
超級彈牙, 有小小准鹽係面頭調味剛好,

甜不辣
魚糕好Q彈,配撘甜辣醬, 酸酸辣辣好香口,

桂花雪梨羅漢果茶
無糖但飲落都甜甜地, 滋潤清甜

冬瓜茶
固定甜度, 清涼解渴

2024-09-09 471 views
工廠大廈裡有好多美味,今日落雨天就就近食吓好多人介紹嘅呢間台式料理,餐廳都設有好多座位。QR Code落單,無需加一服務費,簡單方便。招牌必食推薦:台式肉蛋芝士吐司新鮮熱辣系佢嘅賣點,豬扒勁軟冧,與流心蛋好夾,芝士味濃郁,咬落有滿滿的幸福感。手工滷肉蝦捲便當賣相吸引,便當擺得好靚,三支蝦捲仲有滷蛋,配上豐富的滷肉,口感濃郁又豐富。紅燒台式牛肉麵牛肉厚實大塊,麵條Q彈,湯底味道濃郁,有驚喜,值得一試。小食可以加花枝丸配淮鹽,一份有五粒,香口惹味。配埋台式茶飲冬瓜茶同桂花雪梨羅漢果茶就更加正啦。

招牌必食推薦:台式肉蛋芝士吐司

紅燒台式牛肉麵
牛肉厚實大塊,麵條Q彈,湯底味道濃郁,有驚喜,值得一試。

小食可以加花枝丸配淮鹽,一份有五粒,香口惹味。

配埋台式茶飲冬瓜茶同桂花雪梨羅漢果茶就更加正啦。
2024-09-09 416 views
自從上次小妹到訪過黑布小巷後,深深愛上了佢地嘅吐司,由於公司附近都有分店,於是和同事決定到訪,來個快閃台式午餐😆午餐~~手工滴肉雞扒便當古早味手工滷肉飯,傳統台式做法,慢煮豬腩肉配以自家製滷水汁,軟綿珍珠米,配上炸到金黃香脆嘅大大塊雞扒,相當豐富台式肉蛋芝士吐司🌟🌟🌟美國大草原穀飼豬扒,自家秘製醬汁,雙重瀑布式芝士及半熟流心蛋,再加上烤至金黃香脆的吐司,口感豐富,味道一流,邪惡之最,一試難忘,果然係值得再encore黑布台式香腸 (2條)、蝦餅 (3塊)、花枝九配淮鹽 (5粒)台式風味小食,香口惹味冬瓜茶、桂花烏龍清甜解膩

午餐~~
手工滴肉雞扒便當

台式肉蛋芝士吐司🌟🌟🌟

台式風味小食,香口惹味

冬瓜茶、桂花烏龍
清甜解膩

2024-09-09 426 views
呢間係工業大廈的台式餐廳性價比不錯!- **台式肉蛋芝士吐司**$56- **蝦餅(3塊)**$28- **冬瓜茶(凍)**$9- **紅燒台式牛肉麵**$68- **芝士火腿肉鬆蛋餅**$42 **台式肉蛋芝士吐司**:好實在!外脆內軟,芝士濃郁,肉蛋鮮嫩,口感非常好👍 **蝦餅**:炸得金黃酥脆,雖然量不多,但味道不錯👍**冬瓜茶(凍)**:甜度適中,幫助平衡了主菜的油膩感,好解渴!**紅燒台式牛肉麵**:牛肉軟嫩,湯頭濃郁,搭配蝦米辣椒油更是美味。 **芝士火腿肉鬆蛋餅**:外脆內軟,芝士和肉鬆的搭配好邪惡!每一口都很滿足。
呢間係工業大廈的台式餐廳性價比不錯!
- **台式肉蛋芝士吐司**$56
- **蝦餅(3塊)**$28
- **冬瓜茶(凍)**$9
- **紅燒台式牛肉麵**$68
- **芝士火腿肉鬆蛋餅**$42

**蝦餅**:炸得金黃酥脆,雖然量不多,但味道不錯👍

2024-09-08 806 views
作為荔枝角地膽,可以話你知黑布小巷真係荔枝角必食餐廳。🥪慢烤雞腿芝士蛋吐司 $56每次黎都必食!雞腿超厚肉嫩滑,流心蛋醬令整個吐司食落更濕潤,澎湃嘅芝士增加吐司口感,仲有特別鍾意吐司嘅秘制醬汁,甜甜嘅醬汁令吐司更惹味!🍜紅燒牛肉麵 $68牛肉麵價錢比以前平左,不過牛肉份量都好多,每舊牛肉都大大舊,勁軟嫩入味。不過今次湯底濃味得黎有少少油,輕輕許願還是比較喜歡以前的蕃茄紅燒牛肉麵🍱手工滷肉蝦捲便當 $69便當size超大,飯量十足。手工滷肉粒粒分明、配菜有冬粉、酸菜、粟米、椰菜,半顆滷水蛋,滷水汁香濃。蝦捲口感彈牙煙韌。🥢黑布台式香腸 $28台式香腸好有驚喜,外皮香脆,內裡juicy,仲有陣陣蜜糖味🥤桂花雪梨羅漢果茶 $15無添加糖嘅羅漢果茶健康清甜,桂花雪梨好滋潤🍵桂花烏龍 $12
作為荔枝角地膽,可以話你知黑布小巷真係荔枝角必食餐廳。

🥪慢烤雞腿芝士蛋吐司 $56

🍜紅燒牛肉麵 $68
紅燒牛肉麵

🍱手工滷肉蝦捲便當 $69

🥢黑布台式香腸 $28
台式香腸好有驚喜,外皮香脆,內裡juicy,仲有陣陣蜜糖味
黑布台式香腸

🥤桂花雪梨羅漢果茶 $15
無添加糖嘅羅漢果茶健康清甜,桂花雪梨好滋潤

🍵桂花烏龍 $12

紅燒牛肉麵
黑布台式香腸
桂花雪梨羅漢果茶
黑布小巷 @hakpo_alley 📍:荔枝角長沙灣道883號億利工業中心4樓405室🚗:荔枝角地鐵D1出口 步行2分鐘📞:+852 9228-7113💲:~HKD70/head for lunch Food quality✔️:黑松露焦糖洋蔥大啡菇蛋吐司、古早味冬瓜茶、芝士火腿肉鬆蛋餅、慢烤雞腿蛋吐司👌🏼:桂花烏龍茶、花枝丸總結:😋長沙灣以吐司🍞聞名嘅人氣台式小店 賣相同食物質素成正比 值得推薦😋每份吐司一開二 睇橫切面就知打卡able 只係影相📸都影得好開心 試咗黑松露焦糖洋蔥大啡菇蛋吐司 一放入口嗰大啡菇爆哂汁 蛋又流心 吐司又烘得好 好食😋另一個慢烤雞腿蛋吐司都好食👍🏼 烤雞都好厚身 爆料😋叫台灣嘢好似唔可以唔點蛋餅 試咗普通嘅芝士火腿肉鬆 其實好簡單 蛋餅都煎得幾脆 餡料都放得好足 上面又加咗肉鬆同醬汁 簡單嘅美味👌🏼😋午市+$9換冬瓜茶好抵飲 同我喺台灣飲嘅差唔多 雖然大家覺得冬瓜茶好普遍 但其實好飲都唔易揾到 清而唔甜 所謂嘅古早味其實係回憶中嘅舊味道🥹🤔桂花烏龍茶正常🤔馳名嘅花枝丸令人印象極為深刻 你唔好睇佢平平無奇普通一粒丸 佢麻辣到飛天 係麻到我只不過食咗一啖之後五分
黑布小巷 @hakpo_alley
📍:荔枝角長沙灣道883號億利工業中心4樓405室
🚗:荔枝角地鐵D1出口 步行2分鐘
📞:+852 9228-7113
💲:~HKD70/head for lunch

Food quality
👌🏼:桂花烏龍茶、花枝丸

總結:

😋另一個慢烤雞腿蛋吐司都好食👍🏼 烤雞都好厚身 爆料

🤔桂花烏龍茶正常

🤔馳名嘅花枝丸令人印象極為深刻 你唔好睇佢平平無奇普通一粒丸 佢麻辣到飛天 係麻到我只不過食咗一啖之後五分鐘食咩都冇味 成個口腔充斥住麻味 愛辣嘅朋友一定要挑戰下😎

🤔餐廳都算大間 格局就冇咩裝修咁 服務就主要qr code所以合格啦

• 芝士火腿肉鬆蛋餅
  • 黑松露焦糖洋蔥大啡菇蛋吐司
  • 慢烤雞腿芝士蛋吐司
  • 冬瓜茶
2024-09-06 355 views
今日係荔枝角工廈食台式料理,當然要食吐司☀️☀️🧀麻辣鬼椒雞腿芝士蛋吐司+ 桂花烏龍茶$70,雞腿淋軟配芝士蛋濃郁😋,多汁又juicy🍜紅燒台式牛肉麵+ 桂花雪梨羅漢果茶$83,牛肉炆得好冧, 帶有少少微辣好開胃🥢配蝦餅$28 配酸辣醬外脆內嫩🥢配花枝丸配淮鹽$28 彈牙有口感🧀芝士火腿肉鬆蛋餅$42 熱辣辣芝士蛋餅, 芝士味濃郁黑布小巷 (億利工業中心)荔枝角長沙灣道883號億利工業中心4樓405室
今日係荔枝角工廈食台式料理,當然要食吐司☀️☀️
🥢配蝦餅$28 配酸辣醬外脆內嫩
🥢配花枝丸配淮鹽$28 彈牙有口感
🧀芝士火腿肉鬆蛋餅$42 熱辣辣芝士蛋餅, 芝士味濃郁

黑布小巷 (億利工業中心)
荔枝角長沙灣道883號億利工業中心4樓405室
2024-09-05 484 views
行咗陣荔枝角已經不敵酷熱炎夏要搵地方抖抖,醒起D2 place附近有間人氣台食「黑布小巷」就馬上過去,希望趕及放工人潮前入座。樸實嘅廠廈食堂裝修,未夠7點近四十個座位已經全滿,而且部分人氣食品都已經賣晒,足見「味力」沒法擋!慢烤雞腿芝士蛋吐司大塊厚嫩雞腿,經慢烤後特別惹味。外層吐司香脆,夾住爆漿流心蛋同拉絲芝士,口感一流。花枝丸配淮鹽大大粒而且香口彈牙,非常滋味。芝士火腿肉鬆蛋餅台灣風味原汁原味展現喺蛋餅之中。蛋香加上咸咸地嘅火腿同軟棉棉嘅拉絲芝士,加埋特色醬汁仲有甜甜地嘅肉鬆,可謂完美配搭。蕃茄紅燒台式牛肉麵(特選蝦米辣椒油)牛肉夠腍,配埋酸菜唔會油膩。湯底少少辣又帶蕃茄香。蝦米辣椒油有畫龍點睛功效,將牛肉麵味道帶到味覺更高層次。飲埋自家煲製養生茶系列嘅冬瓜茶同桂花雪梨羅漢果茶,解渴又滋潤。少少可惜今晚自家製三色圓糖水已經賣晒,希望下次早啲可以食到啦。

花枝丸配淮鹽
大大粒而且香口彈牙,非常滋味。

芝士火腿肉鬆蛋餅

蕃茄紅燒台式牛肉麵(特選蝦米辣椒油)

2024-09-04 380 views
黑洞都有一段時間冇嚟過黑布小巷依家佢哋喺大角咀都有分店🥳舊店閒日晚市唔算點排隊好快有位入座😎-🔹台式肉蛋芝士吐司($56)每次都揀呢款口味 😗大大pat芝士超惹味雞蛋半生熟 吐司吸晒蛋汁😊-🔹手工滷肉雞扒便當($69)估唔到都幾大份😶可以兩個人share食😝滷肉肥瘦 適中調味唔算好甜炸雞扒幾juicy 肉質嫩腍😚-🔹花枝丸配淮鹽($28)台式小食黑洞最愛花枝丸🥰咬落幾爽彈 食到花枝粒-🔹甜不辣($38)甜不辣偏薄 邊皮炸到脆卜卜🤪伴碟有酸辣醬👍🏻唔錯-🔹黑布台式香腸($28)甜甜地嘅台灣香腸 唔算好油膩味道正常發揮🙈-🔹桂花雪梨羅漢果茶($15)私心推介 食咁多熱氣嘢飲羅漢果茶啱晒‼️仲要無糖💯天然羅漢果香味夠晒數-🔹桂花烏龍($12)桂花烏龍都係無糖茶🥤淡淡花味 非常清香

黑洞都有一段時間冇嚟過黑布小巷
依家佢哋喺大角咀都有分店🥳
舊店閒日晚市唔算點排隊
好快有位入座😎

🔹台式肉蛋芝士吐司($56)

每次都揀呢款口味 😗
大大pat芝士超惹味
雞蛋半生熟 吐司吸晒蛋汁😊
🔹手工滷肉雞扒便當($69)

估唔到都幾大份😶可以兩個人share食😝
滷肉肥瘦 適中調味唔算好甜
炸雞扒幾juicy 肉質嫩腍😚
🔹花枝丸配淮鹽($28)

台式小食黑洞最愛花枝丸🥰
咬落幾爽彈 食到花枝粒
🔹甜不辣($38)

甜不辣偏薄 邊皮炸到脆卜卜🤪
伴碟有酸辣醬👍🏻唔錯
🔹黑布台式香腸($28)

甜甜地嘅台灣香腸 唔算好油膩
味道正常發揮🙈
🔹桂花雪梨羅漢果茶($15)

私心推介 食咁多熱氣嘢飲羅漢果茶啱晒‼️
仲要無糖💯天然羅漢果香味夠晒數
🔹桂花烏龍($12)
桂花烏龍都係無糖茶🥤
淡淡花味 非常清香
🎡 食店位置非常方便,係荔枝角站出只需要1分鐘就到啦~ 好似其他工廈甘,裝修比較簡約。🥢🍽️🥪 台式肉蛋芝士吐司吐司一如既往地有水準,爆漿爆料,要兩隻手先拎得實!我地就快快趣享用啦,吐司還是香脆的,很有口感;芝士係用淡奶味的芝士做,唔會搶左其他配料的味道;蛋黃漿每一啖都會流出來,十分Juicy!🥩🍜 紅燒台式牛肉麵牛肉口感軟嫩入味,肥瘦比例控制的不錯。麵煙韌彈牙;湯味道比較清淡,但望落去偏油;記得記得要加搭配的酸菜,會將湯的鮮味提高一個層次。🌯 芝士吞拿魚粟米蛋餅蛋餅真心出色!外皮做得好薄 煎得夠香👍️ 蛋餅面頭甜甜的醬,而内餡十分豐富,芝士、吞拿魚同粟米,入口后鹹甜鹹甜,層次分明。🌭 黑布台式香腸 2pc係我最最最中意的脆皮腸!外觀粉紅粉紅的,望落去都好有食慾。咬落去~wowww Juicy, 肉質彈牙又多汁,表示非常滿意!😍🦐🌯 夜市蝦捲 3pc蝦捲外皮炸得香脆黃金金,咬落去就會感受到粒粒蝦肉的鮮味同蒜香。🥤 桂花雪梨羅漢果茶 (熱)聽講係無糖的~ 女士們的恩物!淡淡的茶香,飲落清甜潤喉,個人覺得非常適合食台式美食后享用,可以去除口中的油膩感。

🥢🍽️
🥪 台式肉蛋芝士吐司

🥩🍜 紅燒台式牛肉麵

🌯 芝士吞拿魚粟米蛋餅

🌭 黑布台式香腸 2pc

🦐🌯 夜市蝦捲 3pc

🥤 桂花雪梨羅漢果茶 (熱)
Other Info. : 💡 值得一提~ 介紹下小店歷史先~ 第一間係旺角黑布街的一個角落小店,當時以台式吐司及自製芋圓打響名堂,其後係北角(已結業)同葵廣 (已結業) 都設有分店,不過就只有take away 啦。 之後荔枝角可以堂食的分店就開幕了,今年7月大角咀分店都正式開幕!可以係逆市環境下持續擴張,證明哩間食店深得大家中意啦 😉 ✨ 整體上環境舒適,店員有禮,性價比極高,分量十足 🤰 ❗ 如果選擇櫃檯付款,係APP落單后記得記得要先付款啊,如果唔係就真係等到花兒也謝了 🌸 📍黑布小巷 大角咀大全街58號地舖 荔枝角長沙灣道883號億利工業中心4樓405室
2024-08-19
$95 (Dinner)
Dining Offer
Tasting Event
  • 芝士吞拿魚粟米蛋餅
  • 黑布台式香腸
  • 台式肉蛋芝士吐司
黑布小巷今次要介紹喺荔枝角一棟工業大廈叫「億利工業中心」,我已經第三次去「億利工業中心」食好野,最初「億利工業中心」門口係有一級,經過我去平機會投訴後,終於有一塊斜板,輪椅人士只要叫保安員過嚟話需要斜板就會攞出嚟協助你!今次我係上4樓食一間台灣菜餐廳叫「黑布小巷」,入到呢間餐廳近門口位置已經擺放咗好多獎狀,證明真係好多人都覺得呢間餐廳好好味,入面都算寬闊,都幾啱一班輪椅人士一齊聚舊傾計食野!1.紅燒台式牛肉麵$68+蝦餅(3塊)$28+桂花雪梨羅漢果茶$15(8.5/10)呢碗牛肉麵塊牛肉有三塊,都幾淋,麵有少少似烏冬,好彈牙,份量都算多!蝦餅一共有3塊,咬落好脆,蝦膠都算多,好彈牙!桂花雪梨羅漢果茶飲落好解渴,甜度偏甜,有羅漢果喺度就預咗一定有少少甜!2.慢烤雞腿芝士蛋吐司$56(9/10)呢個烤雞腿芝士蛋吐司好正,個雞腿好厚唔乾算多汁,配埋溶咗嘅芝士加半生熟蛋漿,呢個組合好完美,甜中帶咸,好好味!3.芝士吞拿魚粟米蛋餅$42(8.5/10)呢個蛋餅切開大約6舊,蛋餅入面勁多芝士、吞拿魚同粟米,每一舊放入口都塞滿哂口腔,味道有少少甜,可能太多粟米粒!4.凍頂烏龍(無糖)$28(9/1
黑布小巷

蝦餅一共有3塊,咬落好脆,蝦膠都算多,好彈牙!

2.慢烤雞腿芝士蛋吐司$56(9/10)

3.芝士吞拿魚粟米蛋餅$42(8.5/10)

4.凍頂烏龍(無糖)$28(9/10)
茶味香濃,無糖!

2人總共價錢$237

個人口味總評分:8.75/10

@hakpo_alley

地址:荔枝角長沙灣道883號億利工業中心4樓405室

#黑布小巷  #荔枝角 #荔枝角好去處 #荔枝角美食 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong

2024-09-03 297 views
位置有少少隱秘,在億利工廈內,小店形式經營。不過午飯時間坐無虛席。Menu食物都有好多選擇。呢度最出名係蛋餅及吐司,我都叫咗2款嚟試。慢烤雞腿芝士蛋吐司 配冬瓜茶 $56吐司好有份量好足料,雞肉好嫩滑,夾雜著流哂蛋漿及爆餡式嘅芝士一齊食,口感豐富,3樣加埋好夾。呢個多士唔係普通嘢。佢哋嘅自製冬瓜茶幾好飲呀!甜度適中。麻辣鬼椒肉蛋芝士吐司 配冬瓜茶 $58流瀉的蛋漿及芝士加埋有麻辣鬼椒的雞腿肉,層次感再豐富,很惹味。食食吓,蛋漿會流出來。食完都好飽肚。手工滷肉雞扒便當 $69雞扒份量很足料大份,看賣相已經很吸引,流唒口水。雞扒肉好嫩滑香口。滷肉好食。炸粉味道及厚度也適中。我同朋友一人一半至食得哂。小食:花枝丸5粒配麻辣鬼椒粉 (跟餐加$28)及台式香腸 (跟餐加$28)台式香腸,味道正常發揮,入面油脂好香。花枝丸賣相靚仔,大粒又好彈牙,整得幾好食🤩。呢間下次可以再嚟試試佢啲招牌蛋餅。

呢度最出名係蛋餅及吐司,我都叫咗2款嚟試。

慢烤雞腿芝士蛋吐司 配冬瓜茶 $56

麻辣鬼椒肉蛋芝士吐司 配冬瓜茶 $58

手工滷肉雞扒便當 $69
雞扒份量很足料大份,看賣相已經很吸引,流唒口水。

台式香腸,味道正常發揮,入面油脂好香。
花枝丸賣相靚仔,大粒又好彈牙,整得幾好食🤩。

呢間下次可以再嚟試試佢啲招牌蛋餅。

2024-09-01 200 views
千祈唔好叫外賣過左預定時間送外賣(已過左一個鐘)完全唔會覺得有問題要話比人知幾時送到仲要打極都唔聽電話,係咪電話都費事聽?最後要搵另一間極速倒個飯食有冇諗要返工既人?
千祈唔好叫外賣

仲要打極都唔聽電話,係咪電話都費事聽?
最後要搵另一間極速倒個飯食
有冇諗要返工既人?

Delivery
2024-09-01 186 views
紅燒台式牛肉麵真係好有水準,牛肉煮得軟嫩入味,湯底濃郁,麵條Q彈,整體味道一流,絕對值得一試!特選蝦米辣椒油,呢個調味油真係唔可以少!蝦米嘅香味配合辣椒,唔止可以提升菜式嘅風味,仲可以加添一啲辣味,真係令人食得唔停口。冬瓜茶甜度固定,對我嚟講啱啱好,清新又消暑,仲可以解膩,真係好好飲!台式肉蛋芝士吐司都好有特色,外脆內軟,肉香同芝士融化嘅味道搭配得非常好,食落去好滿足,真係好適合當早餐或者輕食。花枝丸配麻辣鬼椒粉都幾好味,花枝丸彈牙,搭配麻辣鬼椒粉,香辣感十足,係一個唔錯嘅小食選擇。桂花雪梨羅漢果茶飲落去清甜可口,唔會太膩,真係一個完美嘅結尾。

2024-08-31 519 views
呢間黑布小巷可以話係小店傳奇雖然喺工廈入面 但係都靠住口碑打響名堂 仲開咗分店🥹我都食過好幾次 🥪台式肉蛋芝士吐司唔好睇佢細細件 但絕對足料 麵包烘得超香脆 夾住兩塊薄薄嘅豬扒 流心蛋 半熔芝士🧀口感好豐富好澎湃!食過一次,都會為咗佢在無限回訪🌟🫔芝士火腿肉鬆蛋餅佢哋嘅蛋餅都好足料好大碌😆就算配搭好簡單 但都好好食 有拉絲有蛋香 肉鬆都好鬆化 蛋餅皮夠軟熟 個蛋餅汁唔會太甜太搶fo🫶🏻🍱手工滷肉蝦捲便當滷肉飯都唔錯 唔算太油 加啲粟米 鹹雪菜 冬粉 撈埋飯好開胃 蝦捲夠彈牙🥤桂花雪梨羅漢果茶 好飲!解渴解膩 潤肺😏🍢花枝丸配麻辣鬼椒粉 辣得好過癮 食完個咀都變得麻麻地

呢間黑布小巷可以話係小店傳奇

🥪台式肉蛋芝士吐司

唔好睇佢細細件 但絕對足料
食過一次,都會為咗佢在無限回訪🌟

🫔芝士火腿肉鬆蛋餅

佢哋嘅蛋餅都好足料好大碌😆