2016-07-11 762 views
好日本嘅環境,D野食都唔錯。不過有少少貴。蘸麵係最有特色,有個黑蒜油醬嘅好好味,基本自己食一碗都好夠飽,記得最後食完叫人幫你加湯,飲埋個湯底。咖喱蝦飯,個日式咖喱同我之前係日本食嘅好似,個蝦都炸得爽脆。一個set有薯泥、味增湯同蒸蛋。另外,比較推薦小食,炸紫薯跟茄子都超級好吃,茄子係涼食,配埋柴魚片(好像是)好清爽。仲有枝豆,新鮮熱辣,仲有鹽鋪係面,oyisi~~~唔推薦肉串,因為真係好油…… 之前匯豐卡有折,依家冇,所以覺得有D貴….埋單五百幾….
好日本嘅環境,D野食都唔錯。不過有少少貴。

唔推薦肉串,因為真係好油……

之前匯豐卡有折,依家冇,所以覺得有D貴….埋單五百幾….
2016-07-01
$170 (Dinner)
2016-07-06 512 views
大圍下大雨,單車計劃又須取消,只好給帶到此店吃個拉麵便離開😳。香港地太熱,店方設置玻璃隔開熱廚房與「水吧位」,細心而不失格調。醬油豚骨沾麵,沾汁有點杰身,汁中可見粒粒叉燒,而汁本身也非常稠,有點起粒狀。儘管麵條看來像快熟麵,但吃著卻不是快熟麵的質地。幼身而硬條,爽口彈牙,沾汁容易沾上麵條,也算不錯。豚雞骨魚介拉麵。第一口喝湯底,挺濃香豚骨與雞湯味道。麵條硬身最好,因店方使用幼條,不選硬麵的話肯定很快軟林糊掉。然而,一口麵條配上濃湯,濃而不太咸,不俗。叉燒不太肥膩,半肥瘦而的確是日式的呈圓形叉燒,相當美觀,惟切得非常薄,而且只有兩薄片,到喉唔到肺。多給一兩片叉燒或糖心蛋充撐場面,應會令顧客更為滿意。

大圍下大雨,單車計劃又須取消
,只好給帶到此店吃個拉麵便離開😳。
醬油豚骨沾麵,沾汁有點杰身
,汁中可見粒粒叉燒,而汁本身也非常稠,有點起粒狀
儘管
,也算不錯。
豚雞骨魚介拉麵。第一口喝湯底,挺濃香豚骨與雞湯味道
。然而,一口麵條配上濃湯,濃而不太咸,不俗。
叉燒不太肥膩,半肥瘦而的確是日式的呈圓形叉燒,相當美觀
$85 (Lunch)
2016-07-05 582 views
一心想到大圍踩單車,怎料到達不久即下暴雨,只好吃過午膳便離開,記憶中幾年前吃過這間拉麵,今次難得到大圍可以再戰豚雞骨介魚拉麵 - 叉燒切得非常薄,但勝在肥瘦均勻,拉麵較幼身像上海拉麵的麵條,點了硬麵口感更合我心,湯底鮮味清新,介魚的味道豐富了整個湯底,雖然這個不是我點的,但也不禁偷吃了好幾次醬油豚骨沾麵 - 先說湯底不是黏稠的哪種,但味道卻出奇地濃郁,碗子裡更盛滿木耳絲和一條條的叉燒,麵條拌著配料一起吃,口感比平時的更豐富,味道層次亦大大加強,不像平時吃到的,只有湯沾麵條,口感單寡,這點值得一讚麵條份量不算多,男生吃的話可能要追加,麵質卻是不錯,有機會倒想試一試黑蒜味沾麵
$90 (Lunch)
2016-06-12 465 views
價錢不便宜 食物質素不太好拉面湯底只有重重的味精味 無鮮味可言 叉燒是薄薄的 沒有味道口感像吃樹皮⋯刺身質素也是不太好的 不新鮮 存放的溫度好像也有問題 暖暖的 ⋯沒有心情點其他小食吃⋯只好說服務態度是不錯的 ⋯
價錢不便宜 食物質素不太好
拉面湯底只有重重的味精味
無鮮味可言 叉燒是薄薄的 沒有味道口感像吃樹皮⋯

沒有心情點其他小食吃⋯

只好說服務態度是不錯的 ⋯
2016-06-07
$200 (Dinner)
  • 竹炭胡麻黑蒜油拉麵
  • 元祖豚骨拉麵
2016-05-27 694 views
垃圾價錢貴食物差好難食尤其個芝士雞翼加d好似肉餅咁ge野落隻雞翼到無咩芝士味仲要唔係流心芝士不如叫肉餅雞翼算啦學咩人叫芝士雞翼之後個竹炭拉麵成碗野黑mama以為有咩咁特別點知食落成陣芝麻味勁9唔搭8仲要得1塊薄到唔薄ge 肉片超難食再黎d刺身一d都唔新鮮但又要俾咁貴同出邊好食個d差唔多咁貴三文魚出黎切到散修修未試過咁差
垃圾

一d都唔新鮮但又要俾咁貴
同出邊好食個d差唔多咁貴
三文魚出黎切到散修修
未試過咁差
出糧日子,對自己好D,食好D來到呢到本來打算食沾麵,不過店員強烈推薦限定餐牌的蟹膏飯,就一於試下!當我地以為餐牌上的相片永遠只供參考,咁就錯啦!竟然實物同相片係一樣樣架!蟹膏上面有幾條蟹腳,有D蔥花,有幾粒車厘茄,咩色都有,賣相一流!「筆」開碗飯,發現真係完全無呃秤,D蟹膏成尺厚,絕無偷工減料!食落蟹膏真係好鮮味,配埋白飯,減退了膩的感覺,一流絕配!暖暖的蟹膏,唔會腥哼哼,好好味呀,好有去日本漁市場食得海鮮飯的感覺!
出糧日子,對自己好D,食好D

食落蟹膏真係好鮮味,配埋白飯,減退了膩的感覺,一流絕配!
2016-04-03 798 views
放工試下個蟹黃丼之前試過蟹黄拉麵<好味>今次試下個蟹黄飯海報超多蟹黄真實都十足分量(鋪滿成個碗)嘩!好香呀……好多蟹黃(第一啖好濃味,不過第二啖,第三啖,只食到咸味)最差係白飯,煲到似稀飯(超濕的白飯)完全似食糊仔,(秘製個汁太咸,令到蟹黄,難入口)食到一半,根本食唔落口飯太差,秘製汁太咸(希望改善)p.s.拉麵有水準,但今次個蟹黄丼,非常失望
放工試下個蟹黃丼
之前試過蟹黄拉麵<好味>
今次試下個蟹黄飯
海報超多蟹黄
真實都十足分量(鋪滿成個碗)
嘩!好香呀……
好多蟹黃(第一啖好濃味,不過第二啖,第三啖,只食到咸味)
最差係白飯,煲到似稀飯(超濕的白飯)
飯太差,秘製汁太咸(希望改善)
p.s.拉麵有水準,但今次個蟹黄丼
,非常失望
2016-04-01
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$185 (Dinner)
2K
2016-01-14 866 views
店名: 博多拉麵龍亭地址:大圍大圍村第九街10A地下(積富街旁)好味指數:7/10價錢:(火)辛口肉味噌拉麵$72味付半熟蛋$12/一隻拉麵湯底是全店最濃的一款,雖說是辛口,但一點也不辣。味道是不錯的,當然不能與重口味的豚王比較。半熟蛋有驚喜,蛋黃伴拉麵一起吃是一個好配搭,蛋白散發出陣陣的獨特味道,推介!店名: 博多拉麵龍亭地址:大圍大圍村第九街10A地下(積富街旁)好味指數:8/10價錢:香蔥碎拖羅脆餅 $14平日我好少食拖羅,呢個脆餅配上拖羅,沙律,香蔥感覺好惹味,一試難忘!大家去到除左食拉麵之餘記得要試埋佢啦!
店名: 博多拉麵龍亭
地址:大圍大圍村第九街10A地下(積富街旁)
好味指數:7/10
價錢:
(火)辛口肉味噌拉麵$72
味付半熟蛋$12/一隻

店名: 博多拉麵龍亭
地址:大圍大圍村第九街10A地下(積富街旁)
好味指數:8/10
價錢:香蔥碎拖羅脆餅 $14
大家去到除左食拉麵之餘記得要試埋佢啦!
2014-02-13
2015-12-01 829 views
我叫了兩碗拉麵,一碗什麼辛辣口味,一個黑蒜醬油沾面,一來到見那個黑蒜醬油沾面,肉也看不到,只有一碗面,和一碗黑色的湯,再吃下去只吃到一些肉醬,淡而無味,另一碗那片叫做肉的東西,比紙巾還簿!真是巧手,刀法一流!湯頭又不夠味⋯⋯總知沒有下次
2015-12-01
Type of Meal
Dinner
  • 不知推介什麼
2015-11-14 921 views
今日放學,同朋友去龍亭。試下期間限定既蟹丼,雖然168蚊對於學生既我黎講有d貴,個飯黎到個時,好香,食個時,發現蟹膏多過飯,啖啖蟹膏,重有好多蟹肉,成個飯簡直物超所值,好好食啊!!!另外,我好中意一路食飯,一路睇住間鋪播放既日本節目。埋單個時,員工好貼心甘問我好唔好食,我答左好食,有機會會下次再食。
今日放學,同朋友去龍亭。
試下期間限定既蟹丼,

雖然168蚊對於學生既我黎講有d貴,
個飯黎到個時,好香,
食個時,發現蟹膏多過飯,
啖啖蟹膏,重有好多蟹肉,
成個飯簡直物超所值,好好食啊!!!

另外,我好中意一路食飯,一路睇住間鋪播放既日本節目。

埋單個時,員工好貼心甘問我好唔好食,
我答左好食,
有機會會下次再食。
蟹丼
Type of Meal
Dinner
蟹丼
 不用等位, 雖然舖不大, 但有位坐. 我是得燈去食, 我知道有呢間舖好耐了. 我抱住比較高預期去試一次. 大概希望會遇到一間深宵食堂吧. ... 但同時可能期望越高, 也失望越大。不多講了. 開始.我叫了一碗他們新出的飯。。。 正名唔記得了, 我就叫它做燒和牛飯。 等了十多分鐘之後, 終於來了。 比普通叫拉麵來得久很多。 唔緊要, 等不是問題。 最緊要好食。 來到。。。 一碗飯。 外表沒有相中好。 不過都不是差。我決心會一會佢 我先食葱....一咬落去... O.. mygod, 好林的, 唔係爽. 無咬口. 林而咬唔開跟住試食紅色的...唔知係乜. 我估酸菜... 酸酸地. 心諗不妙. 中伏.我還抱抱著絲絲的希望, 我還有牛肉和溫泉蛋.. 洋葱沒食牛肉, 是燒的. SLICE 到一小小粒.. 望落去都燒得OK. 5 -6成熟. 食落去OK. 不過, 可能切得好細粒. 無乜牛肉味. 燒烤味... 有.. 居然不在牛肉里... 在溫泉蛋... 唉..點解..... 點解...燒烤的燶 HI到了溫泉蛋.. 我的蛋帶了苦燶味...只有洋葱是沒有問題...LAST , 飯. 日本野. 飯係十

不多講了. 開始.

我還抱抱著絲絲的希望, 我還有牛肉和溫泉蛋.. 洋葱沒食

點解..... 點解...

LAST , 飯. 日本野. 飯係十分重要的. 一碗好的白飯可以空口飯, 沒餸都可以. 我曾經食過.香港有人做到, 也不是什麼酒店呀個D地方

呢度唔知係唔係專做拉面. 希望大廚能去了解多點日本飯.

講地方環境, 都很似日本的. 地方小小, 位少少. 迫的但有日本風味.

2015-10-24
  • 沒法提供
2015-10-23 1112 views
龍亭雖作日式包裝,內裡感覺卻像是港式食店,有拉麵有飯有小食,種類繁多,還有午市自選配搭套餐,很適合花心的香港人,但心中已響起警號。我叫的是竹炭胡麻黑蒜油拉麵(硬麵,濃湯) ,友人叫了元祖豚骨拉麵(普通麵,濃湯) ,套餐配炸雞和蟹子飯糰。先說好的,小食甚為出色,除了炸雞肥的部分較多,飯糰亦會散開,但味道真的不錯。至於拉麵,可謂慘不忍睹。雖點了濃湯,但很稠很"杰", 卻非味濃,亦無香可言,味道平平。感覺我的拉麵是芝麻糊撈麵,很難吃,友人的麵亦被稱之為杏仁糊撈麵。當然麵能掛這麼稠的湯。喜愛濃味的我,這次並無喝下所有湯底。我知道對於這樣的平民麵店,不應要求過高,但我不會再吃這裡的拉麵。不知道其他拉麵質素如何,看Openrice上也有不少好評,相信未必全屬打手所為。為何質素如此參差,是否午市套餐的錯?無論如何,小食是值得欣賞的,二人吃飯一百元有找,也算相宜,可以再來吃小食和飯,拉麵則免了。

2015-10-23
$50 (Lunch)
2015-09-22 956 views
每次經過都好想試下, 但又唔想等位,今晚終於的起心肝等一等啦!好快, 等左5分鐘已經有位啦店鋪好有日本拉麵小店的風味, 好似去左旅行咁麵可以簡硬度,湯可以簡濃度, GOOD朋友叫左"竹炭胡麻黑蒜油拉麵"賣相好黑好靚,飲左一啖,UM...有D失望湯底只得竹炭味,黑蒜,胡麻味完全食唔到, 好淡好淡我就叫左 "醬油豚骨沾麵"麵既口感好好,煮得岩岩好不詔湯底夠熱,扣分份量都算大既價錢唔係貴,但呢個水準就唔係好值
好快, 等左5分鐘已經有位啦
店鋪好有日本拉麵小店的風味, 好似去左旅行咁

麵可以簡硬度,湯可以簡濃度, GOOD

朋友叫左"竹炭胡麻黑蒜油拉麵"
賣相好黑好靚,飲左一啖,UM...有D失望
湯底只得竹炭味,黑蒜,胡麻味完全食唔到, 好淡好淡

我就叫左 "醬油豚骨沾麵"
麵既口感好好,煮得岩岩好
不詔湯底夠熱,扣分
份量都算大既

價錢唔係貴,但呢個水準就唔係好值
2015-08-06 1239 views
今日中午,在這間店吃了午餐。其中我不太喜歡這裏的餃子,餃子炸得不乾不脆,而且餃子不熱,但上面還殘留著好多油,吃下去十分油膩。另外的叉燒飯和味噌湯都還可接受,但是真的不值這個價錢。
2015-08-06
$49 (Lunch)
2015-06-23 1607 views
好耐之前食過一次,今次諗住再ENCORE,但係都幾失望!諗住黎食個蟹王拉麵,點知黎到MENU轉左 =(叫左一個元祖豚骨拉麵同一個黑蒜醬油豚骨沾麵, 等左5分鐘左右就有得食先講元祖豚骨拉麵佢個湯太稀,麵質一般,塊叉燒厚薄一般,味道偏淡再黎黑蒜醬油豚骨沾麵個麵痴埋一舊, 好似煮定先再雪過,所以一夾起係一舊舊 =.=個沾麵汁無我想像中咁濃,其實應該話佢有啲淡,而家太稀,汁掛不到係麵上…….佢建議食法叫我食完個麵叫佢加湯落個汁度品嚐, 我加完湯飲左一啖就完全唔想再飲,因為好淡,完全唔好味,仲連本身有少少欣賞既黑芝麻粒都沖散埋!總結今次經歷,我應該唔會再黎啦!PS: 朋友第二日都去左,都覺得唔好味…….失望!!!
好耐之前食過一次,今次諗住再ENCORE,但係都幾失望!
諗住黎食個蟹王拉麵,點知黎到MENU轉左 =(

先講元祖豚骨拉麵
元祖豚骨拉麵
佢個湯太稀,麵質一般,塊叉燒厚薄一般,味道偏淡

再黎黑蒜醬油豚骨沾麵
黑蒜醬油豚骨沾麵

總結今次經歷,我應該唔會再黎啦!
PS: 朋友第二日都去左,都覺得唔好味…….失望!!!
2015-06-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)