2023-04-05 70 views
呢間日式Cafe的位置相當隱蔽,但一進入餐廳,你會被它獨特的環境所吸引。餐廳的設計採用了日本傳統的木質設計,加上昏黃的燈光和懸掛在天花板上的紅葉,營造出一種非常有日式風情的氣氛。除了食物外,餐廳旁邊還有一個賣日本公仔的區域,讓人可以感受到更多日本的文化元素。綜合來說,這是一個非常值得一去的日式Cafe,不僅能享受美食,還能感受到日本文化的獨特魅力。👍
2023-03-18
必試玫瑰士多啤梨 Tiramisu🍓二次回訪觀塘工廈隱秘日系小店,還記得幾年前與舊友坐了幾個小時,好鍾意上次的鯛魚腩定食,今次發現多了富士山的精品擺設🗻,仿佛到訪日本🇯🇵,今晚特別試了限定甜品玫瑰士多啤梨 Tiramisu 的確被驚艷到🥺,Homemade 的感覺,水準依然有保證。·◮ 原條蒲燒鰻魚炒飯 $148 「 ⁸ ⁄ ₁ ₀ 🎖️鰻魚好大條肥美,鰻魚汁好惹味,炒飯好有鑊氣. ◮ 溫泉蛋和風沙律雞 $78 「 ⁷ ⁄ ₁ ₀ 溫泉蛋呈流心狀態,一吉爆晒漿,沙律汁好Fresh,🐤雞肉和🌽栗米都好食. ◮ 鹽燒三文魚魚皮 $38 「 ⁷ ⁄ ₁ ₀ 三文魚連皮帶肉薄燒,有鹽燒或汁燒選擇,不會過鹹,超級脆!. ◮ 十勝一口牛 $98 「 ⁸ ⁄ ₁ ₀ 一口size,燒得好香,肥瘦均勻,無寫係和牛但係燒得嫩滑🙊. ◮ 串燒 「 ⁷ ⁄ ₁ ₀ 牛脷串 - 爽口 🎖️和牛串 - 嫩窩 完全唔韌炸豚肉流心蛋 - 好特別,外皮酥脆,內裡真係流心🎖️. ◮ Homemade Rose Strawberry Tiramisu $58 「 ⁹ ⁄ ₁ ₀ 🎖️夜晚已經賣剩一件好彩試到!表面係士
必試玫瑰士多啤梨 Tiramisu🍓
原條蒲燒鰻魚炒飯

·◮ 原條蒲燒鰻魚炒飯 $148 「 ⁸ ⁄ ₁ ₀ 🎖️
鰻魚好大條肥美,鰻魚汁好惹味,炒飯好有鑊氣
溫泉蛋和風沙律雞

. ◮ 溫泉蛋和風沙律雞 $78 「 ⁷ ⁄ ₁ ₀

. ◮ 鹽燒三文魚魚皮 $38 「 ⁷ ⁄ ₁ ₀
三文魚連皮帶肉薄燒,有鹽燒或汁燒選擇,不會過鹹,超級脆!

. ◮ 十勝一口牛 $98 「 ⁸ ⁄ ₁ ₀
一口size,燒得好香,肥瘦均勻,無寫係和牛但係燒得嫩滑🙊

. ◮ 串燒 「 ⁷ ⁄ ₁ ₀
牛脷串 - 爽口 🎖️
和牛串 - 嫩窩 完全唔韌
炸豚肉流心蛋 - 好特別,外皮酥脆,內裡真係流心🎖️

夜晚已經賣剩一件好彩試到!表面係士多啤梨乾🍓,好香玫瑰味🌹和士多啤梨醬小小偏甜🤏。但不是平時吃Tiramisu口感,是鬆散的芝士蛋糕搭配淡淡咖啡味,不會膩滯口感,好特別十分推薦!
原條蒲燒鰻魚炒飯
溫泉蛋和風沙律雞
最近成日都好鍾意去一啲隱世嘅地方,貪佢人少少可以同朋友靜靜地傾下偈🌟✨畀我搵到一個觀塘嘅樓上cafe,環境闊落,佢個佈局係勁有日式風格,超級舒服🤩🔥🔻汁燒八爪魚丸 $48汁燒八爪魚丸係一道台灣獨有既小吃,用新鮮八爪魚搭配秘製醬汁燒烤而成✨口感Q彈有嚼勁,搭配著獨特既醬汁,香氣四溢,讓人食指大動💕🔻雞軟骨羽衣餃子配送湯烏冬 $68係一道新穎既料理組合,以雞軟骨餡料加入羽衣餃子中,口感清爽,脆嫩有嚼勁👍個人幾鍾意佢餃子上面落咗好多薑蓉同埋蔥,係一個好特別嘅口感🔥🔻宮崎農運南蠻雞飯$88炸雞大大件🐔炸到脆卜卜,撈左好多沙律醬,,拎,嚟送飯一流🤩🔥唔好睇佢份量大家,好少,其實食完都幾飽💓🔻四等分玉子燒配薯仔沙律 明太子口味 $54呢度嘅玉玉子燒子燒有好多口味,我哋揀咗明太子口味,玉子燒既蛋入口剛剛好,滑蛋滑捋捋, 食完一舊接一舊 👐🔻富士山特飲 $58杯嘢飲絕對係超級打卡able📸 入面有一粒先發光嘅冰造型,同埋嘢飲上面係有一個雪糕球,整體望上去係勁似富士山🏔️勁有特色,佢係有氣嘅飲品嚟嘅👍❤️📍ねずみの王冠 喫茶店觀塘巧明街106號冠力工業大廈15樓1501室

🔻汁燒八爪魚丸 $48

🔻富士山特飲 $58

📍ねずみの王冠 喫茶店
觀塘巧明街106號冠力工業大廈15樓1501室

2023-04-02 78 views
朋友帶我去觀塘工廈探店,cafe以日式木系裝修環境寬敞,予人relaxing 的感覺😌weekend brunch 的餐點都幾多元化,有日式定食,意粉甚至all day breakfast 都有😋٩(๑˃̶͈̀ ᗨ ˂̶͈́)۶ 💗 王冠咖喱吉列豬扒定食💰98 炸豬扒係用里肌豚肉,呢個部位係豬背脊中央的部位,油脂偏少而且肉質富咬勁。炸衣薄而脆,肉汁鮮嫩而不膩。 雖然無特別的調味,但仍然覺得唔錯😋 日式咖喱汁並唔算太甜,而且帶微辣,配上珍珠米很不錯。٩(๑˃̶͈̀ ᗨ ˂̶͈́)۶ 💗 宮崎唐揚南蠻雞定食 💰108南蠻雞同炸豬扒的炸衣一樣薄薄的。因為炸雞帶點雞皮,食起來帶香😜 最特別是沙律醬,有糖心蛋混在裏面,增添了另一份滋味😙所有定食都配有海帶湯,麻醬豆腐,同烏龍茶架~💛

所有定食都配有海帶湯,麻醬豆腐,同烏龍茶架~💛

✨ ねずみの王冠 喫茶店 ✨Hamsta如同身處日本享受lunch time,必點富士山特飲打卡🤭Hamsta除咗係餐廳仲有小小popup storeLunch Set有分1,3,5同2,4兩個menu,琴日食就點咗溫泉蛋拼牛油果和威田園雞肉沙律,牛油果偏生吾會一夾就散晒,田園有青瓜蕃茄粟米超豐富,而雞肉師傅有特別醃製🤭另加炸三文魚骨,出乎意料之外地好味,魚肉面頭炸得好鬆脆啖啖肉好滿足打卡必點特飲,以世界文化這產日本山梨果地標性特飲,監柑橘的清甜加上檸權的衝激,配合「日本北海道3.6牛乳」雪糕,不錯享受。remark:Hamsta係最頂層需要係14樓再行樓梯上┄ ♡ 評分區 ♡ ┄💰價錢:8/10😚 返兜:9/10📍ねずみの王冠 喫茶店 #Hamstacrowncoffeeandcorner 觀塘巧明街106號冠力工業大廈15樓1501室
✨ ねずみの王冠 喫茶店 ✨

remark:Hamsta係最頂層需要係14樓再行樓梯上

┄ ♡ 評分區 ♡ ┄
💰價錢:8/10
😚 返兜:9/10

觀塘巧明街106號冠力工業大廈15樓1501室
2023-03-30 91 views
上星期嘅期日來左個舒服嘅lunch😚🤞🏼go左間係觀塘嘅喫茶店 ~~ (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)都真係幾有日式和風風味🇯🇵🇯🇵有普通梳化位🛋️仲有類似榻榻米嘅位置🎎係食嘅全程帶到俾你寧靜同舒適嘅感覺佢地仲有售賣小量嘅日本產品✨❣️自家製 王冠咖哩吉列豬扒 定食 $98塊吉列豬扒好嫩🐖咖喱醬汁味道好濃郁加上係日式咖哩🍛係甜甜的定食仲有少量沙律做配菜🥗沙律爽口 平衡左吉列豬扒個種炸物感🫶🏻🫶🏻❣️三文魚籽忌廉海鮮墨魚汁麵 $88墨魚麵恰得岩岩好🍝🦑唔會過份嘅軟 但又唔會過份嘅硬啲忌廉汁味道都好濃郁海鮮仲有蝦仔同青口🦐再加上三文魚籽嘅出現食落就更有口感😻😻❣️烏龍檸檬茶 (跟餐)平時飲烏龍茶同凍檸茶就飲得多不過次次都係分開飲烏龍茶加檸檬對我黎講都少新奇🫣估唔到可以有咁嘅組合味道鮮甜 檸檬味都重🍋帶有一絲淡淡嘅烏龍茶香🍵
上星期嘅期日來左個舒服嘅lunch😚🤞🏼
go左間係觀塘嘅喫茶店 ~~ (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
都真係幾有日式和風風味🇯🇵🇯🇵

海鮮仲有蝦仔同青口🦐
再加上三文魚籽嘅出現
食落就更有口感😻😻
三文魚籽忌廉海鮮墨魚汁麵

❣️烏龍檸檬茶 (跟餐)
平時飲烏龍茶同凍檸茶就飲得多
自家製 王冠咖哩吉列豬扒 定食
三文魚籽忌廉海鮮墨魚汁麵
烏龍檸檬茶
2023-03-30 79 views
剛剛既週末去左觀塘行街,行到夜晚就想搵間咖啡店醫下肚原來係巧明街有一間隱世喫茶店,真係岩曬我岩岩係東京返黎,繼續 keep 住係日本既感覺餐廳用上淺色木系裝潢為主,由餐具、沙發坐墊、抱枕及擺設都充滿日本風格店內環境寬敞舒適,適合與朋友、同事、一大排人聚會用餐當中的一個富士山小角落,真係非常特別,令人懷念另外餐廳仲有一個擺賣日式雜貨的位置,又可以比大家一個 shopping 既好機會食物方面 :原條蒲燒鰻魚炒飯 : 原條蒲燒鰻魚非常厚身,魚肉軟滑鮮嫩,加上蒲燒醬汁,非常惹味,炒飯用上珍珠米粒粒分明,再加入蛋粒同埋洋蔥粒,非常可口鹿兒島豬軟骨野菜鍋 : 有金菇、雜菜、豆腐、蘿蔔片及粉絲做配料,湯底清甜,再加入煮到軟淋淋既豬軟骨,一個味道不錯既野菜鍋七味墨魚咀 : 墨魚咀大大粒,份量十足,外皮炸得香脆,墨魚咀爽口,仲配埋沙律醬同檸檬,口感清新唔油膩牛脷串 : 牛舌肉質鮮嫩,燒完後仍然保持肉汁 Juicy免治雞肉串 : 免治雞肉串加入雞軟骨,食落更有口感,再蘸上照燒汁,味道不錯蛋黃醬燒松葉蟹柳串 :松葉蟹柳口感彈牙,加上蛋黃醬,夠曬惹味富士山特飲 : 特飲加入發光冰粒賣相吸睛,特飲用上藍柑橘加
剛剛既週末去左觀塘行街,行到夜晚就想搵間咖啡店醫下肚

店內環境寬敞舒適,適合與朋友、同事、一大排人聚會用餐

當中的一個富士山小角落,真係非常特別,令人懷念

食物方面 :

牛脷串 : 牛舌肉質鮮嫩,燒完後仍然保持肉汁 Juicy

富士山特飲 : 特飲加入發光冰粒賣相吸睛,特飲用上藍柑橘加上檸檬汁,再加軟滑既日本北海道3.6牛乳雪糕,真係好似飲在個富士山落肚,打卡必備
Ours Tips : 電梯按14樓之後, 然後況樓梯上一層
2023-03-26
$250 (Dinner)
今次約咗朋友去一間位於觀塘的日式小店,餐廳位於工廠大廈,需要乘搭升降機再轉行樓梯上去,隱蔽性高,可以同朋友喺充滿日式溫暖木質風嘅環境下傾偈,和式設計格外別緻。<左口魚邊裙芥末忌廉沙律> $72左口魚表面火炙過,嫩滑香口,芥末忌廉醬令人胃口大開,如果左口魚份量可以再多啲就更好啦。<武士土佐鰻魚伴冷蕎麥麵> $138好少食鰻魚mix蕎麥麵配搭,鰻魚裹上薄薄炸衣,炙燒後味道鰻魚香氣更明顯!冷蕎麥麵鋪上海苔絲,沾上湯底,隱弱帶有一絲芥末味,清新解膩。<北海道3.7牛乳松葉蟹腳鍋> $156牛乳湯底奶香味十足,松葉蟹腳有提供工具方便客人食用,蟹腳都有6、7隻,性價比高!!!!蟹肉唔霉幾鮮甜,配料有冬菇、粉絲、豆腐。<自家製宮崎唐揚南蛮雞> $86自家製宮崎唐揚南蛮雞喺店家推介之一,外層炸衣輕薄、炸得酥脆,南蛮雞肉多汁鮮嫩,可點沙律醬及檸檬汁食用。

<左口魚邊裙芥末忌廉沙律> $72

<武士土佐鰻魚伴冷蕎麥麵> $138

<北海道3.7牛乳松葉蟹腳鍋> $156

<自家製宮崎唐揚南蛮雞> $86
Dinner
  • 北海道3.7牛乳松葉蟹腳鍋
  • 左口魚邊裙芥末忌廉沙律
難得有小小me time,想搵個舒服嘅地方食個午餐☺️,上網見到有朋友嚟呢間餐廳,覺得幾靚,所以上嚟試下。雖然係工廈裡面,但係入到去餐廳好似去咗呢一個境界,木系裝修好有日本feel,店內環境同舖頭外形式強烈對比😯,仲有小小位置售買一些特色日本雜貨,唔怪之得有唔少人慕名而來。午餐時段原來都要book位,咁啱有人離座我先有位咋,lunch set大約$88-$128,包前菜、季節湯品🥣、主食、指定飲品🍹(亦可以半價升級至其他飲品),仲可以$15追加小食。試咗佢哋個冬之期間限定:野菜牛肉豆腐鍋,唔好以為係肥牛豆腐鍋,牛肉🥩係嚴選牛肩胛肉,唔會太硬,但又有咬口,份量都唔少添。我另加了小食汁燒八爪魚丸,即叫即整,熱騰騰,外脆內軟,配上秘製醬汁,的確唔錯👍飲品我就order咗凍朱古力,上面有幼滑嘅忌廉、朱古力粉及朱古力醬,整杯飲品唔太甜,朱古力味濃,不過細杯咗啲,唔係好夠喉😅

Lunch
同小朋友學完興趣班都已6點幾通常都會食完晚餐先番屋企係工廠大廈一間以日式🪵木系餐廳,座位日系小sofa溫暖家嘅感覺,有富士山🗻嘅小擺設仿似日本小cafe左口魚芥末忌廉沙律🥗火灸的左口魚邊裙,魚油慢慢渗出入口即溶,濃濃嘅左口魚配上新鮮蔬菜🥬,配合芥末忌廉神户野菜牛肉鍋牛肉鍋用上清甜壽喜燒湯底鍋中材料豐富有冬菇、豆腐、蔬菜、雞蛋、粉絲、金菇等等,牛肉油脂分佈平均,吸收鍋中精華自家製宮崎唐揚南蠻雞 外皮薄脆 ,雞肉鮮嫩多汁外酥內軟超級好吃牛脷串 有汁燒/鹽燒選擇我地選了鹽燒 鹽燒突出牛脷嘅肉汁美味蛋黄醬燒松葉蟹棒串蛋黃醬燒製蟹肉更惹味松菜蟹肉天津飯驚喜嘅係每一口都能食出清甜蟹肉味富士山🗻特飲 非常吸睛 閃燈冰粒會令杯飲品變色雪糕溶化於藍柑橘氣泡飲品,味道出奇地夾味道好清甜Rose Strawberry Yoghurt Smoothie玫瑰士多啤梨乳酪味道酸酸甜甜
同小朋友學完興趣班都已6點幾
通常都會食完晚餐先番屋企

係工廠大廈一間以日式🪵木系餐廳,座位日系小sofa
溫暖家嘅感覺,有富士山🗻嘅小擺設
仿似日本小cafe

左口魚芥末忌廉沙律🥗

神户野菜牛肉鍋
牛肉鍋用上清甜壽喜燒湯底

自家製宮崎唐揚南蠻雞
外皮薄脆 ,雞肉鮮嫩多汁
外酥內軟超級好吃

松菜蟹肉天津飯
驚喜嘅係每一口都能食出清甜蟹肉味

富士山🗻特飲
非常吸睛 閃燈冰粒會令杯飲品變色
雪糕溶化於藍柑橘氣泡飲品,味道出奇地夾
味道好清甜

玫瑰士多啤梨乳酪味道酸酸甜甜
  • 富士山特飲
  • 牛脷串
  • 松菜蟹肉天津飯
餐廳位置雖然比較偏僻 要在14樓再行樓梯上一層 但到訪當日平日仍然有不少捧場客呢~ 環境燈光柔和舒適 角落都放了日本富士山相關的擺設 還設有小店位置 供食客選購日系產品🛒-喫茶店除了提供多款特色飲品🍹 更主打洋和料理 有炒飯、串燒、鍋物🍲 🔻🔻🔻🔻🔻 ✨ 日式炸醬油年糕 ($48)🍘 比想像中有驚喜的年糕串~ 外層微微炸過 不算太熱氣 但已令表面酥脆♪(´ε` )! 醬油的鹹香味配上內裡軟糯的年糕~ 我和朋友都讚好🍘😆-✨ 蛋黃醬燒松葉蟹棒串 ($36/串)蟹棒上佈滿炙燒過的蛋黃醬 惹味開胃 但性價比略低 可以留肚吃其他小食~🍢-✨ 長崎潮鯛3.7牛乳鍋 ($132)使用了3.7牛乳鍋作湯底 濃郁的牛乳香 潮鯛鮮美的紅白相間色 肉質緊緻爽口 沒有多餘的油脂 配菜有金菇、冬菇、大蔥、蘿蔔~ 配上牛乳湯 是道健康有營養的鍋物🍲-✨ 海鮮土壺茶漬飯 ($108)將熱茶倒入海鮮飯中 形成溫熱的湯飯🍚 散發淡淡的茶香~ 海鮮有青口、帶子、蝦🦐 未算太有驚喜~-✨ 富士山特飲 ($58) & 榛子鮮奶 ($35)清甜的藍柑橘加檸檬🍋 上面就是日本北海道3.6牛乳雪糕🍦裡面還加了顆發光小燈 打卡造型

🔻🔻🔻🔻🔻
✨ 日式炸醬油年糕 ($48)🍘
[推介🌟] 比想像中有驚喜的年糕串~ 外層微微炸過 不算太熱氣 但已令表面酥脆♪(´ε` )! 醬油的鹹香味配上內裡軟糯的年糕~ 我和朋友都讚好🍘😆

✨ 蛋黃醬燒松葉蟹棒串 ($36/串)
✨ 長崎潮鯛3.7牛乳鍋 ($132)

✨ 海鮮土壺茶漬飯 ($108)

✨ 富士山特飲 ($58) & 榛子鮮奶 ($35)
清甜的藍柑橘加檸檬🍋 上面就是日本北海道3.6牛乳雪糕🍦裡面還加了顆發光小燈 打卡造型滿分💯 榛子鮮奶則屬正常~

🔺🔺🔺🔺🔺
📍 ねずみの王冠 喫茶店 (觀塘)
🗺️ 觀塘巧明街106號冠力工業大廈15樓1501室
2023-03-25 62 views
仲未得閒去日本旅行,就食返間有Feel嘅日式Cafe頂住癮先啦!早排同事帶埋豬太郎一齊嚟Hamsta食Lunch~平時星期四有牛肋肉蛋包飯,不過今日晏咗嚟,已經賣晒🥹!.➜王冠スペシャル 冬の御膳自家製大根漬/淮山天婦羅/火炙帆立貝壽司/西京比目魚/熱蕎麥麵平時食淮山多數係煲湯,淮山天婦羅都係第一次食,外脆內軟,唔會食落有粉感。而日式餐廳必有嘅西京比目魚,甜甜嘅香味,魚肉一片一片,拎嚟配麵啱啱好!.➜日式吉列廣島蠔 定食一啖接一啖嘅吉列廣島蠔,食到停唔到口,金黃鬆脆鮮味十足。最正嘅係定食唔夠飽係可以添飯㗎,唔洗怕醜,直接同店員講添飯就可以㗎啦!.➜三文魚籽忌廉海鮮墨魚汁麵墨魚汁麵材料豐富,有蝦、三文魚籽、青口、帶子、蜆肉。淨係睇個樣都滿分💯,雖然係忌廉但唔會太膩,味道啱啱好。
➜王冠スペシャル 冬の御膳
➜日式吉列廣島蠔 定食
➜三文魚籽忌廉海鮮墨魚汁麵
2023-03-16
$100 (Lunch)
  • 三文魚籽忌廉海鮮墨魚汁麵
  • 日式吉列廣島蠔 定食
  • 王冠スペシャル 冬の御膳
2023-03-22 62 views
今次同中同食飯加慶祝生日🎂當然要搵間好食嘅☺️我地就黎左觀塘食呢間新開嘅喫茶館!叫左個2️⃣人set,$500都唔駛🥳🥗左口魚邊裙芥末忌廉沙律沙律就食得多啦,有左口魚裙邊的沙律就好特別🤩 左口魚裙邊彈牙得來又夠甜口,沙律醬亦十分有驚喜,因為佢吾普通,佢加左芥末同忌廉,芥末能吊出魚生的鮮甜,忌廉則令到成個醬的口感更順滑。加以脆口的沙律菜,令到整個菜式口感更豐富🤭🦑吉列魷魚配他他汁魷魚炸得酥脆,麵粉皮又吾會太厚,️使炸完之後和魷魚都仍然好嫩滑彈牙☺ 塔塔醬就係以日式口味為基底,酸甜的醬同魷魚成個配搭好夾,帶走油炸的油膩感之餘,又可以帶出魷魚的鮮。鍾意炸物的朋友,絕對要試下呢道菜,香脆開胃😃🍲牛油雜菌煎帶子服務員一放下呢道菜,雜菌香味立即撲鼻而來😉 係惹味嘅雜菌襯托之下,主角帶子毫不輸蝕😎 帶子新鮮得黎又好軟嫩,細味之下仲有一陣牛油香味🧈菌菇的汁水令到帶子鮮味被昇華到鮮中帶甜!🍳日式帶子牛柳粒炒飯炒飯外觀非常吸引,色澤金黃,米粒分明🤩食落米飯口感綿軟,帶子同牛肉鮮嫩多汁,而且調味唔會過鹹或過甜,非常適合我嘅口味☺️🥘蕃茄牛肉鍋本身以為咁樣煮牛肉會好鞋,但佢煮到肉質好嫩滑,蕃茄酸甜可口,同牛肉嘅肉汁混合

🥗左口魚邊裙芥末忌廉沙律

🦑吉列魷魚配他他汁

🍲牛油雜菌煎帶子

🍳日式帶子牛柳粒炒飯

🥘蕃茄牛肉鍋
本身以為咁樣煮牛肉會好鞋,但佢煮到肉質好嫩滑,蕃茄酸甜可口,同牛肉嘅肉汁混合一齊食,口感豐富😋 而且燉菜方式可以令肉類更加入味,滿足☺️

☕️Tiramisu Latte $57
呢個係將咖啡同提拉米蘇口味結合嘅飲品🍫 可以感受到咖啡嘅苦澀同提拉米蘇嘅甜美♥️而且它嘅奶泡好細膩,令飲品更加滑順,非常值得一試🥳

🍹巨峰葡萄梳打 $38
呢杯野飲打卡必點!漸變的紫色,加上十分有質感的玻璃杯,係美感的層面來睇,可以稱之為藝術品😊 入口有淡淡的葡萄味,吾會有太死甜,亦有梳打水的氣泡感,飲一啖十分解膩😆

總括而言 (5個💝係最高)
好味指數 : 💝💝💝💝💝
服務態度 : 💝💝💝💝🤍
環境打卡 : 💝💝💝💝🤍
回頭指數 : 💝💝💝💝🤍

📍Hamsta Crown Coffee
🏢觀塘巧明街106號冠力工業大廈15樓1501室
🕗星期一至日 11:30 - 22:30

#觀塘美食 #觀塘必食  #食好西 #美食 #hkfood #likeforlike #instatravel #latergram #hktravel #photooftheday #traveling #yummy #travelhk #followforfollow #hkig #hkdating #pleaselike #hkfoodie #bestfoodhongkong #coffeehk #hkcafe #hkrestaurant
2023-03-12
2023-03-22 55 views
見到呢到嘅餐牌已經覺得好吸引,加上都幾多好評,難得收早,就嚟呢到食餐好嘅先 。七味軟殼蟹 $82原隻蟹炸,點埋沙律醬都幾惹味,如果再炸得香脆啲就更好。鹿兒島豬軟骨鍋 $128鍋物入面有金菇、雜菜、豆腐、豬軟骨分量都唔少,湯底清甜,推介大家嗌呢個。十勝一口牛 $98牛柳剪得好香,加埋炸蒜片,食落好香口惹味。而旁邊有啲沙律菜,可以同和油膩感。另外嗌咗3串串燒雞翼串$30和牛串$38菠蘿串 $28呢到嘅裝修真係唔錯,日系感十足,同朋友聚會都唔錯嘅選擇。

七味軟殼蟹 $82

原隻蟹炸,點埋沙律醬都幾惹味,如果再炸得香脆啲就更好。

鹿兒島豬軟骨鍋 $128

十勝一口牛 $98

另外嗌咗3串串燒

雞翼串$30
和牛串$38
菠蘿串 $28

呢到嘅裝修真係唔錯,日系感十足,同朋友聚會都唔錯嘅選擇。

2023-03-21
$250 (Dinner)
朋友岩岩去完日本旅行🇯🇵🧳仲要去環球影城玩🤩同八坂神社着和服⛩️😂呢兩個景點我都好想去呀🥺知道他對日本呢個地方念念不忘😎所以帶左佢去日式餐廳🍴回味一番🤠🍜別府血池地獄海鮮拉麵 $98食日本野點少得拉麵架🤣但係同行朋友食唔到辣😗問左店員可唔可以走辣🤪佢地話可以😘仲話可以走辣添😆超貼心🥰 海鮮好豐富好多🙂有青口、蝦、魚片(無骨)✌️仲有帶子😀走咗兩個湯底都仲係好濃郁嘅豬骨味🤓🐥自家製宮崎唐揚南蠻雞 $86呢碟唐揚南蠻雞好味到爆👍讓我朋友搵返去日本的感覺🤠香口的炸雞😬啖啖肉外皮香脆🤗配上正正沙律醬同檸檬🍋更重要有清新椰菜絲😃無得頂🫢😋七味墨魚咀 $68墨魚咀炸到好脆😁入面的墨魚咀唔會淋晒☺️有咬口😉仲配埋啲沙律醬同檸檬俾我地👍食落好清新👏唔油膩👍🤪燒明太子雞翼 $56惹味雞翼兩隻🤤同朋友一人一隻😈Happy Share 😜最愛特別新奇款雞翼😛Nice 😚🗻富士山特飲 $58嘩😍打卡一流的飲品啊📸️餐牌告知🥳原來係世界文化遣產日本山梨県地標性特飲💙藍柑橋的清甜加上檸樣的衝激🫠配合「日本北海道3.6牛乳」雪糕🍦有如置身於富士山的感動心情🫡Eye catching drink 🍹 🥤白桃梳打 $38梳打款

🍜別府血池地獄海鮮拉麵 $98

🐥自家製宮崎唐揚南蠻雞 $86

😋七味墨魚咀 $68

🤪燒明太子雞翼 $56

🗻富士山特飲 $58

🥤白桃梳打 $38
梳打款式眾多🤡有巨峰葡萄🍇有蘋果味🍎不過今次揀咗白桃味🤢白桃梳打好夠氣🍑又唔會太甜🤟可以一試👌

📍 ねずみの王冠 喫茶店 (觀塘)
🔍觀塘巧明街106號冠力工業大廈15樓1501室
2023-03-12