2023-09-28 65 views
今日要趕住去探長輩們,所以要食過快飯~茶餐廳就最啱!入到去新淨光猛,啲staff好nice又好風趣,唔似啲光速茶餐廳成日都趕客咁樣~😂🔹XO醬滑蛋牛肉飯🔹 我估係自家製XO醬,好香瑤柱味,但唔辣嘅~蛋同牛肉都好滑~加埋啲豉油汁,係滑溜版嘅芙蓉蛋飯咁~🔹快樂常餐🔹有火腿、炒滑蛋同特色餐包,個餐包係菠蘿包,其他餐廳點會有吖!真心正~🔹瑞士汁雞髀撈公仔麵 🔹呢個絕對要推介!瑞士汁味道同分量剛剛好!唔會太甜,唔會多到浸住個麵~個麵好爽,啲汁撈到每條麵都有,好味!🔹阿華田雪山 & 雪糕紅豆冰🔹打卡一流!配合返冰室主題~阿華田好濃,紅豆冰好足料!🔹特式包點🔹忌廉筒、蛋撻、菠蘿包、雞批~特登叫黎打完卡,就打包拎返去俾長輩們食,佢地見到忌廉筒發光咁,全部share黎食好開心~
[銅鑼灣 - 懷舊新潮冰室]

今日要趕住去探長輩們,
所以要食過快飯~
茶餐廳就最啱!
入到去新淨光猛,
啲staff好nice又好風趣,
唔似啲光速茶餐廳成日都趕客咁樣~😂

🔹XO醬滑蛋牛肉飯🔹
我估係自家製XO醬,
好香瑤柱味,但唔辣嘅~
蛋同牛肉都好滑~
加埋啲豉油汁,
係滑溜版嘅芙蓉蛋飯咁~

🔹快樂常餐🔹
有火腿、炒滑蛋同特色餐包,
個餐包係菠蘿包,
其他餐廳點會有吖!
真心正~

🔹瑞士汁雞髀撈公仔麵 🔹
呢個絕對要推介!
瑞士汁味道同分量剛剛好!
唔會太甜,唔會多到浸住個麵~
個麵好爽,啲汁撈到每條麵都有,
好味!

🔹阿華田雪山 & 雪糕紅豆冰🔹
打卡一流!
配合返冰室主題~
阿華田好濃,
紅豆冰好足料!

🔹特式包點🔹
忌廉筒、蛋撻、菠蘿包、雞批~
特登叫黎打完卡,
就打包拎返去俾長輩們食,
佢地見到忌廉筒發光咁,
全部share黎食好開心~

2023-09-23 102 views
要杯水都唔肯,立刻黑面!只能說食物質素OK!但在銅鑼灣仍然做出這樣的服務態度,決定以後不會再幫襯這間餐廳了香港的餐飲業就是比這些茶餐廳搞死了,沒有人逼你們做生意的,也沒有人逼這些員工返工的!既然你們不喜歡做服務業,為何不躲在屋企睡覺呢?雖然知道這些茶餐廳不擔心沒有生意,但這樣對待客人他們一定會有報應的!感覺上堂食他們就是不開心,建議大家到其他餐廳,銅鑼灣也有很多茶餐廳的選擇吧,請不要幫助這些無良的餐廳!
要杯水都唔肯,立刻黑面!只能說食物質素OK!

2023-09-23
Type of Meal
Breakfast
2023-09-17 68 views
下午茶食依啲希慎廣場附近的茶餐廳有越開越多的趨勢,開左幾個月的「快樂冰室」是我近期的新竉,最吸引是它的飽餅由土炮快樂餅店出品,在金鐘出曬名以懐舊包餅帶來街坊福利。當然茶餐廳落户銅鑼灣這地段,自然地包包也做得更精緻,價位高一點也合理。叉燒包$16真叉燒包,麵包軟熟、超級爆餡、貴得有道理。蛋撻雖然已經擺咗一段時間,我但因為放喺暖墊上,所以但我仍然係暖,蛋漿已經收水,入口仍然好滑,曲奇皮都幾脆幾香口,如果新鮮出爐應該好正。熱奶茶熱央兩杯都好有水準,絕對係水滾茶,靚比例亦都做得咁好。

下午茶食依啲
希慎廣場附近的茶餐廳有越開越多的趨勢,

叉燒包$16
真叉燒包,麵包軟熟、超級爆餡、貴得有道理。

蛋撻

熱奶茶
熱央
兩杯都好有水準,絕對係水滾茶,靚比例亦都做得咁好。
呢間位於銅鑼灣的快樂·順景餐廳,裝修乾淨企理,上菜速度快,提供了一個美味的快餐選擇。他們的快樂常餐$62 包括有菠蘿油、豬扒公仔麵、火腿同炒蛋,真係非常豐富,物超所值!他們的菠蘿油超酥脆,非常美味。另外,他們的豬扒公仔麵也值得一試,大大塊豬扒炸得超鬆化,肉質嫩滑多汁,配上彈牙的公仔麵,絕對讓人食指大動。另外,仲有火腿同炒蛋,炒蛋口感嫩滑,有蛋香味。總體而言,快樂·順景餐廳以其美味的食物和實惠的價格而聞名,是一個值得一試的地方~
2023-09-16
老字號的茶餐廳聯乘傳統的餅店在銅鑼灣重新出發,快樂.順景 Happy Cafe 便是由快樂餅店和順景茶餐廳合併而開的。裝修很明亮,座位夠寬落,坐起來都舒服。在店面還設有麵包櫃,大家可以在那外賣麵包。🍜快樂常餐.秘製沙嗲牛肉公仔麵 ($58)常餐會配火腿、嫩滑炒蛋和特色餐包,炒蛋真是幾滑幾香。特色餐包是一個菠蘿包,即食的話幾鬆軟。這間的沙嗲醬很惹味,吃落有花生香,牛肉的口感也很柔嫩。🥤凍奶茶 (+$3)有叫少冰,不過好像和朋友那杯正常沒太大分別。喜歡甜度適中,亦很香滑順口。
老字號的茶餐廳聯乘傳統的餅店在銅鑼灣重新出發,

裝修很明亮,座位夠寬落,坐起來都舒服。
在店面還設有麵包櫃,大家可以在那外賣麵包。

🍜快樂常餐.秘製沙嗲牛肉公仔麵 ($58)
常餐會配火腿、嫩滑炒蛋和特色餐包,炒蛋真是幾滑幾香。
特色餐包是一個菠蘿包,即食的話幾鬆軟。
這間的沙嗲醬很惹味,吃落有花生香,牛肉的口感也很柔嫩。

🥤凍奶茶 (+$3)
有叫少冰,不過好像和朋友那杯正常沒太大分別。
喜歡甜度適中,亦很香滑順口。
快樂常餐.秘製沙嗲牛肉公仔麵
2023-09-03
$61 (Lunch)
快樂常餐.秘製沙嗲牛肉公仔麵
2023-08-25 54 views
銅鑼灣嘅茶記都幾五花八門門面設計都幾得意有興趣都可以試下快樂順景嘅月餅🥮打卡: ⭐️⭐️⭐️ 整體係幾乾淨,啲野清清楚楚好吃: ⭐️⭐️⭐️⭐️價格: ⭐️⭐️⭐️⭐️又係平靚正啦~服務: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️比起其他茶記,快樂有禮貌好多起碼唔係呼呼喝喝✨ 溫蛋牛肉飯不得了!非常滑!料多!香口!必吃!✨ 炸魚沙律沙律醬還蠻多✨ 波蘿油ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 快樂順景📍銅鑼灣蘭芳道3號地舖

銅鑼灣嘅茶記都幾五花八門
門面設計都幾得意

有興趣都可以試下快樂順景嘅月餅🥮

打卡: ⭐️⭐️⭐️
整體係幾乾淨,啲野清清楚楚
好吃: ⭐️⭐️⭐️⭐️
價格: ⭐️⭐️⭐️⭐️
又係平靚正啦~
服務: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
比起其他茶記,快樂有禮貌好多
起碼唔係呼呼喝喝

[我們都點了什麼]

✨ 溫蛋牛肉飯
不得了!非常滑!料多!香口!必吃!

✨ 炸魚沙律
沙律醬還蠻多

✨ 波蘿油

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

快樂順景

📍銅鑼灣蘭芳道3號地舖
🥰愿你快乐又顺景❤️今天快乐要加一!刚开始是种草湾仔的快乐饼店,他们家蛋挞和菠萝油真是绝绝子,奶香十足,午休会特意走路来买。问了老板才知道已经开了40多年,铜锣湾🈶️茶餐厅,除了同款面包还有传统茶餐,赶紧安排🍞远远就闻到面包香,饼柜除了快乐饼店的面包还有新出的曲奇和瑞士卷,傍晚柜子差不多空了,喜欢店内的怀旧氛围感,复古窗花和典型的冰室卡位🥚这家的滑蛋真的要夸,太香太好吃了❗️我点的一桌全是黄色,叉烧虾仁滑蛋饭,滑蛋无比嫩滑光看颜色已经味蕾大开!经典传统沙爹牛肉面,好浓郁的沙爹,送的炒蛋餐包一点都不含糊夹着吃更美味!这家雪糕红豆冰也很厉害,雪糕化了和🫘一起喝,料很足。难怪本地人如此中意这家老字号!
🥰愿你快乐又顺景
❤️今天快乐要加一!刚开始是种草湾仔的快乐饼店,他们家蛋挞和菠萝油真是绝绝子,奶香十足,午休会特意走路来买。问了老板才知道已经开了40多年,铜锣湾🈶️茶餐厅,除了同款面包还有传统茶餐,赶紧安排[色色R]

2023-08-05
$100 (Dinner)
小時候在灣仔讀小學,家人最愛買快樂餅店的麵包做早餐。到長大了都好鍾意行去快樂餅店回味一番。知道快樂餅店與茶餐廳二合為一,一齊經營,帶給我們香港人的回憶。下午茶時段去幫襯。買麵包人流好旺。座位都快坐滿。下午茶好抵食,選擇多,炸雞脾,菠蘿油,西多士。樣樣都想食。沙嗲牛肉麵$40沙嗲醬好濃濃郁,又有小小花生醬香,恰到好處。奶油脆豬餐 $32 真係無比幸福,牛油與煉奶的完美組合。快樂特餐 $62真係好豐富,菠蘿油,豬扒公仔麵,滑蛋。豬扒煎得好脆好多汁,菠蘿油新鮮出爐,喜歡,好滿足 。再買真菠蘿包,香蕉蛋糕回家慢慢嘆。
小時候在灣仔讀小學,家人最愛買快樂餅店的麵包做早餐。

到長大了都好鍾意行去快樂餅店回味一番。

下午茶時段去幫襯。買麵包人流好旺。

座位都快坐滿。

下午茶好抵食,選擇多,炸雞脾,菠蘿油,西多士。樣樣都想食。

沙嗲牛肉麵$40

沙嗲醬好濃濃郁,又有小小花生醬香,恰到好處。

奶油脆豬餐 $32
真係無比幸福,牛油與煉奶的完美組合。

快樂特餐 $62
真係好豐富,菠蘿油,豬扒公仔麵,滑蛋。
豬扒煎得好脆好多汁,菠蘿油新鮮出爐,喜歡,好滿足 。

再買真菠蘿包,香蕉蛋糕回家慢慢嘆。

• 菠蘿油
最近發現CWB原來都有幾抵食嘅懷舊餐廳,仲可以食到快樂餅店嘅餐包,見到炒蛋,就感覺呢餐好治愈!🍭人均$60左右就食到有麵有肉、有餐包、炒蛋lunch,銅鑼灣來説,係平食+夠飽肚之選🍭好鍾意個餐廳名,見到都頓時覺得心情好左! Menu完全唔複雜,常餐/全日早餐,少樣煩惱🥚快樂常餐-瑞士汁鷄脾撈公仔麵(配火腿、嫩滑炒蛋及餐包) $58-鷄脾大大件,而公仔麵難得地乾爽唔油膩-炒蛋係粒粒狀好滑同香口,仲有脆皮菠蘿包仔,大滿足🥚全日早餐 $58-賣相超吸引,大大酷愛秘製他他醬炸魚柳,入面魚肉白雪雪,配上法蘭克福腸、菠蘿包-炒蛋同樣有水準,層層蛋配菇好香口 值得一贊嘅係檸檬茶茶香味濃,正!另外,門口麵包店仲有忌廉筒、紅豆沙翁等懷舊餅食,可以買來下午茶懷舊一下!

🍭好鍾意個餐廳名,見到都頓時覺得心情好左!
Menu完全唔複雜,常餐/全日早餐,少樣煩惱

-鷄脾大大件,而公仔麵難得地乾爽唔油膩
-炒蛋係粒粒狀好滑同香口,仲有脆皮菠蘿包仔,大滿足

🥚全日早餐 $58
全日早餐

-炒蛋同樣有水準,層層蛋配菇好香口

2023-08-11 1111 views
今晚去time Square 睇戲前,係附近搵到呢間傳統茶餐廳,仲有舊式麵包,配搭新裝修,感覺乾淨衛生。個人推介紅豆沙翁,還有忌廉筒,甜美好味。環境光鮮,坐得舒適,又不失傳統茶餐廳風味。我地晚餐點了滑蛋牛肉飯同快樂特餐。飲品夠凍好岩夏天。快樂特餐。菠蘿油、豬排公仔麵、火腿及炒滑蛋 $62 配特飲 $12 凍檸樂豬排超級大塊,一定大過塊臉,厚身有肉感,炸到好香口,肉質鬆化軟腍,醃得入味。公仔麵都煮得爽口微彈,讚。估唔到可以配菠蘿油,好耐無食,邪惡但超正,牛油入口好香滑,配甜甜菠蘿包,鬆軟可口,個面都夠脆。炒蛋有奶香蛋味重,好味。XO醬滑蛋牛肉飯 $68 配特飲 $12 凍檸賓新派配搭,加XO醬有蝦味同微辣,香口惹味,亦好夾牛肉味。滑蛋同牛肉都嫩滑,飯量剛好,吸哂XO醬味好食。紅豆沙翁 $13, 忌廉筒 $15最後再叫個甜麵包做甜品先,呢兩款都少見。沙翁內超多紅豆餡,麵包鬆軟。忌廉筒好脆卜卜,富牛油香,忌廉細滑,唔甜有少少膩。

個人推介紅豆沙翁,還有忌廉筒,甜美好味。

環境光鮮,坐得舒適,又不失傳統茶餐廳風味。

我地晚餐點了滑蛋牛肉飯同快樂特餐。飲品夠凍好岩夏天。

XO醬滑蛋牛肉飯 $68 配特飲 $12 凍檸賓

新派配搭,加XO醬有蝦味同微辣,香口惹味,亦好夾牛肉味。

滑蛋同牛肉都嫩滑,飯量剛好,吸哂XO醬味好食。

紅豆沙翁 $13, 忌廉筒 $15

忌廉筒好脆卜卜,富牛油香,忌廉細滑,唔甜有少少膩。
2023-08-10
Type of Meal
Dinner
2023-08-06 77 views
星期六想喺銅鑼灣想食個quick lunch,俾我發現呢個性價比高嘅茶記。午餐時段嚟到都差唔多坐滿,好彩流動率高,好快就有位。櫥窗啲麵包同甜品都好吸引,點都要嗌嚟試下。食物價錢相宜,一個常餐都只係$58起。瑞士汁雞脾湯烏冬(63)- 本身個餐係撈公仔麵,但我想食湯烏冬,餐廳都整到俾我。甜甜地嘅瑞士汁做湯底好惹味。雞脾比想像中大份,啖啖肉而且好嫩滑,亦都索晒瑞士汁。個餐仲配火腿、煎蛋、迷利菠蘿包同餐飲,食完都好飽肚。雜扒餐配薯條($92)- 超豐富呀!有牛扒、雞扒、豬扒、煎蛋、火腿、腸仔、粟米,仲可以揀薯條或飯,份量好大!配埋杯檸茶就大滿足!菠蘿油($15)- 食完個餐其實都幾飽,但都想叫嚟試下。咬落好鬆軟,唔錯。蛋撻($9)- 蛋漿香滑厚身,必試。

櫥窗啲麵包同甜品都好吸引,點都要嗌嚟試下。

食物價錢相宜,一個常餐都只係$58起。

蛋撻($9)- 蛋漿香滑厚身,必試。

2023-08-05 76 views
快樂下午茶時光⁉️🕰同屋企人去銅鑼灣行街🚸去咗快樂順景食個下午茶🥰餐室裝潢懷舊餐室路線📺下午茶時段全場爆滿😄有特色雞髀餐及西多士系列🍗仲有新鮮出爐嘅麵包🥯芝士黑松露炸雞髀,50蚊份💰芝士黑松露雞髀,黑松露醬味道非常濃郁,雞髀炸得乾身,內𥚃肉質爽嫩多肉汁,即叫即炸夠哂新鮮,配埋薯條食夠哂熱氣🤤🤤雙拼公仔麵餐,42蚊份💰雙拼要了沙嗲牛肉煎蛋米牛,牛肉份量好多,牛肉質量係實淨,份量足味道又正常😊菠蘿油,15蚊個💰菠蘿油有大塊牛油脆菠蘿包,脆菠蘿包口感鬆軟,曲奇皮好酥脆🥯整體環境坐得舒適冷氣夠凍❄️服務幾有禮貌👍🏻食物質素中上,價錢合理,附近街坊有口福了☺️
快樂下午茶時光⁉️🕰
仲有新鮮出爐嘅麵包🥯

芝士黑松露炸雞髀,50蚊份💰

雙拼公仔麵餐,42蚊份💰

菠蘿油,15蚊個💰
菠蘿油有大塊牛油脆菠蘿包,脆菠蘿包口感鬆軟,曲奇皮好酥脆🥯

整體環境坐得舒適冷氣夠凍❄️
服務幾有禮貌👍🏻
食物質素中上,價錢合理,附近街坊有口福了☺️
2023-08-03 106 views
曾經係灣仔好受歡迎既兩間擁有幾十年資歷既 「快樂餅店」和「順景茶餐廳」係去年敵吾過疫情而結束營業,好彩今年有心人將佢地兩個拉埋一起,聯乘成為「快樂•順景Happy Cafe」,今日我去左試下,叫左份「全日早餐」,佢有一個迷你菠蘿包,好扎實又熱辣辣,塊魚柳又大塊,炒蛋加左黑松露同蘑菇,仲有粟米,沙律菜,火腿和長腸,$62 真係好抵食 😋 杯凍檸茶好有茶味,聽聞最出名係茶走,下次一定要試下,行過都可以買門口 d 懷舊麵包架 🍞🥨🥯
凍檸茶
凍檸茶
2023-08-02 66 views
今日去咗「快樂·順景」餐廳食午餐🍴餐廳位置喺銅鑼灣,非常方便,佢嘅裝修充滿懷舊麵包冰室的氣氛👍🏻 原來前身係40年老字號「快樂麵包」同「順景茶餐廳」,現在結合,充滿港式味道👍🏻❤️我哋叫咗兩份「快樂常餐」,同一份「全日早餐」。三份套餐都好豐富,真係食得咁滿足呀!😋 套餐配飲品、火腿、嫩滑炒蛋、同特色餐包,係菠蘿包😍 正呀👍🏻瑞士汁雞髀撈公仔麵好好食,啲麵條煮得剛剛好,唔會太腍或者太硬,而啲雞肉就煮得好嫩滑,味道好濃郁,好味!🍜脆炸吉列豬柳湯鳥冬,啲豬柳炸得好脆,而啲鳥冬就好入味,真係好香好好味!🍲全日早餐嘅秘製他他醬炸魚柳同黑松露蘑菇嫩滑炒蛋都好好味!啲魚柳炸得好脆,配埋啲特製嘅他他醬,好開胃!而啲蛋又煮得好嫩滑,啲黑松露味道好濃郁,真係好好味!🍳飲品我哋叫咗雪糕紅豆冰,好涼爽好甜呀!😋「快樂·順景」真係好味又抵食,仲要係平民價錢👍🏻 真係一間好值得去嘅餐廳👍

飲品我哋叫咗雪糕紅豆冰,好涼爽好甜呀!😋

2023-08-01 53 views
快樂。順景兩間都係位於灣仔嘅老店,同樣因為收樓而結束營業,快樂餅店有重開,而順景茶餐廳就同快樂餅店做一個Crossover喺銅鑼灣開咗間冰室。冰室繼續有提供蛋撻,忌廉筒等等嘅餅食,茶餐、常餐、扒餐等等都依然有提供快樂忌廉筒傳統嘅冰室餅食,出邊已經買少見少,開陳係酥脆嘅酥皮,包住香滑嘅牛油忌廉。咬一口都已經覺得勁邪惡,配返一杯。熱奶茶,中和返嘅油膩感啱啱好。快樂常餐 瑞士雞髀撈麵雞髀大大隻,入味之餘都夠Juicy。公仔麵沾滿左香甜嘅瑞士汁。常餐已經包咗炒蛋,火腿同埋餐包,今日嘅餐包係鬆脆迷你菠蘿包,食完都幾飽
快樂。順景

快樂忌廉筒