2024-07-31 450 views
見到喺觀塘工業區有一間日式嘅料理舖頭,價格又親民,收工就黎試下。去到餐廳,整體環境整潔,座位空間都算闊落,我哋就簡單叫咗個套餐同一款小食.二人前套餐($168)呢個餐包咗四款食品,第一個係雜菜沙律,新鮮嘅蔬菜配埋日式嘅醬料,非常清新開胃。第二款係三文魚刺身,刺身厚切,每人有三片,食得出好新鮮同肥美。第三款係串燒,包括有雞軟骨,雞胸骨,五花腩同埋雞肉四串,燒到啱啱好少少乾身又好香口。最後係有兩碗烏冬,我哋就分別揀咗雞肉同埋肥牛各一碗。喺食完所有嘢嚟一碗烏冬,非常暖胃,份量都唔會好細,好飽肚。炸池魚 ($68)我哋外加咗一碟炸池魚,份量大足,薄薄一層炸粉,炸到非常脆口,而且池魚冇魚腥味,加上少少椒鹽,好適合當作送酒小食。Edelweiss Beer ($38)最後叫咗杯啤酒,淡淡清新,好適合平日放工後輕鬆飲,配上炸池魚或其他小食都好夾。呢間日式餐廳非常方便附近工作嘅人放工後去飲啤酒送日式小食,佢仲做緊任飲啤酒優惠,下次一定去試下。

二人前套餐($168)
呢個餐包咗四款食品,第一個係雜菜沙律,新鮮嘅蔬菜配埋日式嘅醬料,非常清新開胃。第二款係三文魚刺身刺身厚切,每人有三片,食得出好新鮮同肥美。第三款係串燒,包括有雞軟骨,雞胸骨,五花腩同埋雞肉四串,燒到啱啱好少少乾身又好香口。最後係有兩碗烏冬,我哋就分別揀咗雞肉同埋肥牛各一碗。喺食完所有嘢嚟一碗烏冬,非常暖胃,份量都唔會好細,好飽肚。

炸池魚 ($68)

Edelweiss Beer ($38)

2024-07-22
2024-07-27 596 views
又到左試新野既時間~觀塘建生廣場地下開左間新既日本野叫初之陸叫左個二人餐$208什錦刺身六片~3款各2片虎蝦~大隻爽口真鯛~厚切~肉質緊實爽口,唔錯三文魚~肥美豆腐沙律兩份~茶碗蒸蛋兩份~嫰滑蛋味濃串燒3串雞皮~香脆可口雞胸軟骨~呢個幾驚喜未食過~口感爽脆,幾特別雞軟骨~正常可以自行配柚子胡椒&檸檬雜錦天婦羅~即叫即製好夠熱🍤蝦兩隻~都幾大隻,粉漿好薄,好食南瓜~夠粉香甜日本甜薯~軟糯香甜🍠蕃薯~甜甜口感雞扒烏冬二碗雞扒都幾大份~雞皮煎到好脆~肉質嫰滑啖啖肉烏冬麵條偏幼口感煙韌有咬口特飲:柚子&蜜桃梳打幾大杯~柚子&蜜桃味突出同開劉生食飯都知一杯野唔夠佢飲抬頭望見做緊$98 無限時各種啤酒及生啤任飲啱晒鍾意啤啤佢既你你你~加$40仲可以飲埋清酒不過老公夜晚要打波所以就唔飲咁多我地另外再加左初陸特製卷$98有海膽、吞拿魚蓉、帶子下面係青瓜卷食落好有層次,綿滑清爽融為一體再叫左個燒油甘魚鮫$88 兩大件本身諗緊三文魚鮫既,但油甘魚鮫少d所以試呢款油甘魚鮫食落厚實d~唔腥都幾滑,魚油無三文魚咁勁如果怕三文魚魚香味既可以試下呢款👍唔錯雪糕:兩個都揀左海鹽~仲有配料好有🩵環境座位舒適~裝修日系但
又到左試新野既時間~
觀塘建生廣場地下開左間新既日本野叫初之陸

叫左個二人餐$208
什錦刺身六片~3款各2片
虎蝦~大隻爽口
真鯛~厚切~肉質緊實爽口,唔錯
三文魚~肥美

豆腐沙律兩份~

茶碗蒸蛋兩份~嫰滑蛋味濃

串燒3串
雞皮~香脆可口
雞胸軟骨~呢個幾驚喜未食過~口感爽脆,幾特別
雞軟骨~正常
可以自行配柚子胡椒&檸檬

雜錦天婦羅~即叫即製好夠熱
🍤蝦兩隻~都幾大隻,粉漿好薄,好食
南瓜~夠粉香甜

柚子&蜜桃梳打
幾大杯~柚子&蜜桃味突出
同開劉生食飯都知一杯野唔夠佢飲

抬頭望見做緊$98 無限時各種啤酒及生啤任飲
啱晒鍾意啤啤佢既你你你~
加$40仲可以飲埋清酒
不過老公夜晚要打波所以就唔飲咁多

我地另外再加左初陸特製卷$98
有海膽、吞拿魚蓉、帶子下面係青瓜卷
食落好有層次,綿滑清爽融為一體

再叫左個燒油甘魚鮫$88 兩大件
本身諗緊三文魚鮫既,但油甘魚鮫少d所以試呢款
油甘魚鮫食落厚實d~唔腥都幾滑,魚油無三文魚咁勁
如果怕三文魚魚香味既可以試下呢款👍唔錯

雪糕:
兩個都揀左海鹽~仲有配料好有🩵

環境座位舒適~裝修日系但又唔會太密集
店員們好有禮貌,會主動介紹菜色
晚餐二百幾蚊二人餐真係好抵食~
2024-07-26
  • 雜錦天婦羅
  • 燒油甘魚鮫
觀塘新開張平民日式餐廳~位置近海濱嗰邊 打工仔放lunch之選🤟不過除咗lunch 餐廳都有提供早餐晚餐食物款式多樣 價錢相宜 而且質素幾好👅-👩🏻‍🍳Idiots翻兜之選❤️‍🔥 三文魚拼油甘魚飯 $73兩款魚生都好新鮮 而且好大塊好厚身~雖然menu無寫 但原來仲有蟹籽 好鮮甜 有驚喜~白飯加咗飯素 唔怕食晒啲魚生之後要齋食飯 幾有心思🫶❤️‍🔥 壽司定食 $82定食有6款壽司同2個加州卷~魚生同樣係好新鮮同厚身 同壽司飯嘅貼合程度都剛好睇得出係師傅手握 唔係就咁鋪嚿魚上去咁簡單~味道同賣相都好唔錯 係出色嘅壽司不過大食嘅朋友可能未必夠飽😹-👩🏻‍🍳Idiots食過就算⚡️柚子梳打 (+$6升級)見唔到有柚子醬果肉痕跡而且忌廉味蓋過咗柚子味不過幾清爽~⚡️檸檬百香果綠茶 (+$6升級)味道有啲甜 而且啲冰溶得極快未開始飲已經溶晒😹開始飲之後好快覺得唔夠凍😹但朋友杯柚子梳打嘅冰係無問題 落冰方面拿捏得唔太好😹
觀塘新開張平民日式餐廳~
位置近海濱嗰邊 打工仔放lunch之選🤟
不過除咗lunch 餐廳都有提供早餐晚餐
食物款式多樣 價錢相宜 而且質素幾好👅

👩🏻‍🍳Idiots翻兜之選

❤️‍🔥 三文魚拼油甘魚飯 $73
兩款魚生都好新鮮 而且好大塊好厚身~
雖然menu無寫 但原來仲有蟹籽 好鮮甜 有驚喜~
白飯加咗飯素 唔怕食晒啲魚生之後要齋食飯 幾有心思🫶

❤️‍🔥 壽司定食 $82
定食有6款壽司同2個加州卷~
魚生同樣係好新鮮同厚身 同壽司飯嘅貼合程度都剛好
睇得出係師傅手握 唔係就咁鋪嚿魚上去咁簡單~
味道同賣相都好唔錯 係出色嘅壽司
不過大食嘅朋友可能未必夠飽😹

👩🏻‍🍳Idiots食過就算

⚡️柚子梳打 (+$6升級)
見唔到有柚子醬果肉痕跡
而且忌廉味蓋過咗柚子味
不過幾清爽~

⚡️檸檬百香果綠茶 (+$6升級)
味道有啲甜 而且啲冰溶得極快
未開始飲已經溶晒😹開始飲之後好快覺得唔夠凍😹
但朋友杯柚子梳打嘅冰係無問題 落冰方面拿捏得唔太好😹
2024-08-20
2K
2024-08-07 347 views
🍣觀塘高CP值日本餐廳🍣-今日去左行觀塘發現咗間CP值好高既日本菜餐廳👍🏼餐廳簡潔舒服🍴食物質素高之外價錢亦都唔貴😬-🥗田園野菜豆腐胡麻沙律軟滑既豆腐搭配新鮮脆爽既蔬菜🥬口感清新加埋胡麻醬🤤而且清爽開胃👍🏼好岩作為咁熱天氣既前菜-🐮牛舌前菜牛舌鮮嫩🐮口感柔軟順滑😋蒜香調味恰到好處👍🏼不會蓋過牛舌本身既鮮味😍反而帶出了牛肉既鮮美-🍢魚蛋彈牙爽口既魚蛋🍢配以惹味既調味料🤤食到停唔到口-🐟炸魚皮薄薄既魚皮手工精細👏🏻而且炸到好鬆脆🤤係一道精緻感滿滿既下酒菜或者零食👍🏼-🍣壽司六貫壽司一共六件🍣刺身好新鮮🐟特別係三文魚壽司😍有一陣薄薄嘅魚油香-🔥串燒串燒選擇咗日本五花腩同牛舌🤤外表微微焦香而內裏肉嫩多汁😍推薦牛舌串燒👍🏼因為又香又彈牙-🍠天婦羅南瓜和番薯炸成金黃酥脆既天婦羅🥰外表色澤誘人而且南瓜和番薯本身既甜味被完美保留-初之陸日本料理 📍觀塘開源道33號建生廣場地下2-3號舖
🍣觀塘高CP值日本餐廳🍣

🍠天婦羅

初之陸日本料理
📍觀塘開源道33號建生廣場地下2-3號舖
2024-08-05 302 views
觀塘有好多好野食,今日午餐同朋友行到開源道近海附近見到間日本店叫初之陸日本料理,見到門口有塊牌寫住全日套餐,有好多選擇,即刻走入去。 半日替套餐好吸引,我地揀左其中2個,都是刺身套餐。 💥太平洋魚群加吉川海膽除左有海膽之外,仲有即日飛機魚3種,今日是池魚、魚和三文魚3片,刺身同海膽都非常新鲜美味,配上玉子、姜、青瓜絲和飯,好鮮味。👍 💥日替刺身可轉沙律或炸雞,我最鍾意食刺身,有三文魚、魚和蝦,非常新鮮美味。咖哩豬扒皮脆肉嫩,日本咖喱醬汁夠濃味,配上一碗飯,好正。日式小食是中華沙律,盒內也有沙律菜,都好新鲜。👍 2個午餐套餐仲可以免費升级特飲,並送味噌湯,我地叫左蜂蜜綠茶和梳打,正👍👍

半日替套餐好吸引,我地揀左其中2個,都是刺身套餐。

💥太平洋魚群加吉川海膽

💥日替

2024-08-02 216 views
見到觀塘新開咗一間日式料理,二人餐都只係$208,套餐入面有冷熱食飲品齊曬,好抵食!首先上咗沙律,醬汁係胡麻醬,再加埋少量豆腐,清清爽爽嘅開胃菜🥬茶碗蒸好有驚喜,蛋香味濃郁,配料豐富,鮮味十足!刺身新鮮,入口鮮甜,如果再凍啲就更好~串燒即叫即燒,五花肉燒到好乾身,所以完全唔會覺得好肥膩👍🏻中間白色果串口感爽脆,幾特別😋天婦羅有好幾種~炸蝦夠大隻,蝦肉彈牙,好食過Sushixx嘅炸蝦🍤雞扒烏冬同壽司三客二揀一,我地揀咗後者,正正常常嘅壽司🍣最後仲有每人一杯雪糕,小編揀咗比較少見嘅椰子味🥥😆飲品方面,我地揀咗檸檬百香果同白桃梳打,兩杯都甜度適中,幾清爽😽

茶碗蒸好有驚喜,蛋香味濃郁,配料豐富,鮮味十足!

刺身新鮮,入口鮮甜,如果再凍啲就更好~

雞扒烏冬同壽司三客二揀一,我地揀咗後者,正正常常嘅壽司🍣

最後仲有每人一杯雪糕,小編
揀咗比較少見嘅椰子味🥥😆

水木日本料理位於觀塘,午市時段每天都座無虛席。主打價格合理日本定食及海鮮丼,午餐選擇不超過$80,性價比不錯!! ⚖️- 三色丼 HK$73 🍣🍳🍚丼飯包括三文魚、鯛魚、赤身及玉子燒各兩件。刺身整體不過不失,性價比算高。刺身油脂足夠,肉質微微彈性,魚味亦都足夠,已經相當不錯了!!飯粒分明,彈牙口感不錯,品質剛好!!- 雜錦魚生飯 HK$82 🍣🍚- 蔥吞拿魚蓉飯 HK$82 🐟🍚- 牛舌烏冬 HK$53 🐂🍜- 咖哩雞扒飯 HK$63 🐣🍛
三色丼

牛舌烏冬

- 牛舌烏冬 HK$53 🐂🍜
咖哩雞扒飯

- 咖哩雞扒飯 HK$63 🐣🍛
$80 (Lunch)
三色丼
蔥吞拿魚蓉飯
牛舌烏冬
咖哩雞扒飯
2024-07-28 205 views
週末於amp看電影後走到觀塘碼頭附近覓食,找到一家新開業的日本料理餐廳環境舒適,木系偏日本風設計,乾淨企理備有大屏幕,可一邊暢飲一邊觀賞奧運賽事另設特大獨立房間,供公司包場或作私人聚會 $98無限時各種啤酒及生啤任飲,加$40更可解鎖清酒細卷鐵火卷選用新鮮赤身,用壽司飯及紫菜包著蔥拖羅蓉卷精巧簡單,可一手拿著進食以填飽肚子玉子卷兼顧營養與美味,特別受小孩子歡迎燒物宮崎黑豚腸香味十足,口感有彈性,送酒一流
餐廳環境舒適,木系偏日本風設計,乾淨企理
備有大屏幕,可一邊暢飲一邊觀賞奧運賽事
另設特大獨立房間,供公司包場或作私人聚會
$98無限時各種啤酒及生啤任飲,加$40更可解鎖清酒
生啤
細卷鐵火卷選用新鮮赤身,用壽司飯及紫菜包著
鐵火卷
蔥拖羅蓉卷精巧簡單,可一手拿著進食以填飽肚子
蔥拖羅蓉卷
玉子卷兼顧營養與美味,特別受小孩子歡迎
玉子卷
燒物宮崎黑豚腸香味十足,口感有彈性,送酒一流
宮崎黑豚腸
2024-07-27
生啤
鐵火卷
蔥拖羅蓉卷
玉子卷
宮崎黑豚腸
2024-07-28 154 views
🥳去開將軍澳探BB👶🏼經過觀塘就順便食埋個晏先過去嚕✅呢間日本餐廳好光猛又舒服😌唔錯👍😍剌身定食:最鍾意食刺身嘅定食😋一份定食入邊除咗有有八件魚生片之外😍仲有一隻新鮮嘅生蝦🦐刺身全部都好新鮮又鮮甜✅配埋白飯一齊食❤️真係冇得彈呀🥳😋和風莆燒鰻魚飯:呢個鰻魚嘅表面燒得非常之脆口🔥入口仲充滿佳鹽燒味添🌈燒完仲可以保留住鰻魚入面嘅肉汁添✅鰻魚都幾厚身👍唔錯🥳🥃柚子綠茶:天氣咁熱一定要飲返杯凍嘢❤️呢個柚子綠茶唔係好甜✅夠晒冰凍添👍🍹檸檬百香果紅茶:呢杯有驚喜😍佢個百里香味道真係好清香✅檸檬同埋紅茶加埋仲好消暑呀👍

同朋友去開觀塘參加workshop,玩完之後見到開源道有間新開日本餐廳,睇到餐單價錢都幾經濟實惠,於是今晚就同朋友試下呢間餐廳🥢沙律菜幾新鮮,拌勻沙律醋,酸酸地幾開胃燒鱈魚干 鱈魚干燒得乾身脆口,好似食緊魚味薯片咁😆蘸埋沙律醬更加惹味豚肉火鍋火鍋份量幾足料,豚肉片肥瘦相間,肉質爽口,鍋式用壽喜燒汁烹煮,味道香甜,加入生雞蛋入湯汁更添蛋香🐥 鍋中更有高麗菜、洋蔥絲、紅蘿蔔、冬菇同豆腐,蔬菜索晒湯汁嘅肉香,加埋碗白飯就完美😆燒北海道花魚 花魚燒得金黃均勻,魚肉好入味唔會腥,肉質比較彈牙紮實,魚皮燒得香脆,滴少少檸檬汁更清新茶碗蒸蛋中有冬菇片、蟹柳同日式魚蛋,口感順滑,味道清甜雜錦天婦羅 天婦羅新鮮炸起熱辣辣,炸衣薄身酥脆,蝦肉彈牙,南瓜同蕃薯片香甜,冬菇爽口,幾款都炸得出色

沙律菜幾新鮮,拌勻沙律醋,酸酸地幾開胃

燒鱈魚干
鱈魚干燒得乾身脆口,好似食緊魚味薯片咁😆蘸埋沙律醬更加惹味

豚肉火鍋

燒北海道花魚

茶碗蒸
蛋中有冬菇片、蟹柳同日式魚蛋,口感順滑,味道清甜

雜錦天婦羅

🍽️午餐新發現!觀塘美食地圖再添一筆~蔥拖羅蓉丼飯套餐$82,超值抵食!粒粒分明的米飯,淋上鮮美蔥蓉,再倒上一顆鵪鶉蛋,攪拌均勻,每一口都是滿滿的幸福感💖。想要更豪華?+28享三文魚鯛魚刺身,鮮美升級!+9來份細膩茶碗蒸,暖胃又暖心。還有日式咖喱吉列豬扒68,外酥裡嫩,+$10秒變讚岐烏冬,換個風味不換好心情!午餐時間,來這裡犒勞自己,選擇多多,美味不重樣~🏃‍♀️💨快來打卡吧!📸抵啊抵啊抵啊抵啊
🍽️午餐新發現!觀塘美食地圖再添一筆~
蔥拖羅蓉丼飯
蔥拖羅蓉丼飯套餐$82,超值抵食!
三文魚鯛魚刺身
午餐時間,來這裡犒勞自己,選擇多多,美味不重樣~🏃‍♀️💨
快來打卡吧!📸抵啊抵啊抵啊抵啊
2024-07-13
三文魚鯛魚刺身
  • 日式咖喱吉列豬扒
2024-07-25 159 views
觀塘工廈美食多,最近路過見到一間新開嘅日式餐廳二人前套餐$208足足有8道菜,呢個價錢真心抵✨2人前套餐▪️雜錦刺身6片 -鯛魚|吞拿魚|三文魚▪️豆腐沙律兩份▪️茶碗蒸蛋兩份▪️串燒 - 雞胸軟骨|雞軟骨|五花腩串燒▪️雜錦天婦羅▪️壽司 - 鯛魚壽司|三文魚壽|魷魚壽司▪️雪糕2杯 - 椰子雪糕|朱古力雪糕▪️特飲2杯 - 桃味梳打呢個價錢需然平,但食物質素方面樣樣都唔差,飲品更可免費升級大大杯,另外仲有幾款套餐同樣抵食各種啤酒及生啤任飲 $98 (無限時),+$40 更可解鎖清酒,啱晒鍾意飲酒嘅朋友
足足有8道菜,呢個價錢真心抵

各種啤酒及生啤任飲 $98 (無限時),
+$40 更可解鎖清酒,啱晒鍾意飲酒嘅朋友

2024-07-20
2024-07-25 115 views
係觀塘返工既Lisa媽,得閒就要周圍去搵下好野食,今日就同同事,黎左觀塘碼頭對面既建生廣場,試左呢間日本野《陸之初》,午市套餐相當優惠抵食,今次Lisa媽食左日替(鯖魚飯) 包括刺身三味、沙律、堂揚炸雞、味增湯,同厚燒鯖魚,以日式便當盒盛裝,相當豐富,刺身三味包括三文魚、生蝦刺身同鯛魚,刺身高水準,三文魚肥厚鮮甜、味美,nice 👍到重點鯖魚飯,個飯係日本珍珠米,粒粒分明,重點飯係軟硬適中、唔係軟飯真係加好多分,最後,鯖魚相當厚身,咬開極juice ,店家細心切開二件,方便進食,魚皮煎到勁香脆,油香都完全滲透出嚟,肉汁鮮美,配搭軟硬適中既珍珠米,出乎意外地高水準,好味🤤朋友點了雜錦魚生飯材料有三文魚、牡丹蝦、海膽同三文魚子,牡丹蝦口感好鮮甜彈牙,蝦肉好厚實,三文魚腩油脂分布平均,以厚切方式處理,美味鮮甜,海膽同三文魚籽都非常新鮮,海膽軟滑、甘甜,一啖飯再配一啖新鮮魚生刺身,令人滿足。午市套餐都會送味噌湯同特飲,我地叫左蜂蜜梳打同可爾必思梳打,大大杯,消暑又解渴,下次要再約多幾個同事,再黎試下,好似話咖喱飯都不錯🤤🤤

朋友點了雜錦魚生飯

2024-07-23
Lunch
  • 鯖魚飯
2024-07-24 121 views
呢排天氣好熱行過見到有間日本料理新開張好光猛重點係門口已feel到好強冷氣感覺好家庭式經營好溫馨入座會問想飲茶定水Menu都幾多選擇所以叫左一人餐同散點田園沙律,好開胃牛肉火鍋,壽喜燒汁湯底,加埋牛肉一齊,好香甜一人前日式定食晚餐田園沙律🥗雜錦壽司六件,壽司一字排開擺盤都幾吸引,附嘅wasabi超夠味,鍾意攻鼻wasabi的一定開心油揚烏冬,因為跟左6件壽司所以烏冬份量唔使太多,咁就食落份量岩岩好一人餐嘅份量拿捏得好另外見到有啤酒任飲收工啤兩杯最岩
呢排天氣好熱行過見到有間日本料理新開張好光猛
重點係門口已feel到好強冷氣
感覺好家庭式經營
好溫馨

入座會問想飲茶定水
Menu都幾多選擇
所以叫左一人餐同散點

田園沙律,好開胃
牛肉火鍋,壽喜燒汁湯底,加埋牛肉一齊,好香甜

一人前日式定食晚餐
田園沙律🥗
一人餐嘅份量拿捏得好

另外見到有啤酒任飲
收工啤兩杯最岩

2024-07-23 123 views
係觀塘碼頭個邊見到間新開業日式料理小店。行過見到價錢算是經濟實惠。雖然位置不算太方便,但晚上都有不少客人光顧。餐廳提供無限時任飲啤酒,好適合放工聚聚。而我們就選擇了晚市2人前套餐。.⭐️ 2人前套餐 💲208套餐包括了由前菜至甜品,份量豐富。「什錦刺身」共有5片,有三文魚、鯛魚、蝦。三文魚好肥美。「豆腐沙律」的豆腐柔軟順滑,配上新鮮的蔬菜和美味的醬汁,口感清爽,非常開胃。「茶碗蒸蛋」蛋香四溢,但蒸得較熟。「串燒」有三種口味,包括雞軟骨、雞腎、五花肉串燒。每一種都烤得恰到好處。五花肉串燒肉質鮮嫩多汁,香氣撲鼻。套餐中還有一份「雜錦天婦羅」。炸物的外皮酥脆。大蝦、地瓜、青椒仔,口感豐富。雞扒烏冬是套餐中的主食,兩碗「烏冬麵」搭配上一塊雞扒,非常飽足。最後,套餐包含了兩杯「特飲」和兩球「雪糕」。我們選擇了柚子梳打和白桃梳打,清新的口感非常適合搭配日本料理。選擇了雲呢拿和焦糖口味雪糕,完美結束一頓美味的餐點。📍初之陸日本料理 觀塘開源道33號建生廣場地下2-3號舖
⭐️ 2人前套餐 💲208
套餐包括了由前菜至甜品,份量豐富。
「什錦刺身」共有5片,有三文魚、鯛魚、蝦。三文魚好肥美。
「茶碗蒸蛋」蛋香四溢,但蒸得較熟。
選擇了雲呢拿和焦糖口味雪糕,完美結束一頓美味的餐點。
📍初之陸日本料理
觀塘開源道33號建生廣場地下2-3號舖