2020-06-02 510 views
好肚餓,行過見到呢間店,見唔使等位,就唔理,走咗入去了😂呢個係海南雞飯,隻雞嘅份量都幾多,每舊雞都煮得好嫩滑,雞皮唔會話連住好多肥膏,仲有三個醬俾你點嚟食,不錯不錯呢個油飯都不錯,好夠味,又香,啲飯濕濕地,容易入口第一次食肉骨茶,原來就係呢個味,第一啖嘅感覺係好補身,因為會食到少少藥材味,但係唔苦的,係甘甘地,我鐘意呢個係冬陰功湯,唔會話辣到飲唔到,酸酸地,又有少少椰香味,好開胃泰式生蝦,係虎蝦黎的,每個虎蝦上邊都會有一塊蒜頭,我會夾住塊蒜頭同埋舊蝦,跟住點個生蝦醬,成日都好想自己整到生蝦醬出嚟,但係真係好難整得似炒通菜,菜夠綠夠新鮮,食落爽口,調味唔會太咸,送飯一流蠔餅,係比較似煎蛋+蠔嘅質感,唔會話好脆,但蠔肉都幾多,差唔多每一啖都可以食到蠔,又有好香蛋味,個人覺得唔使點魚露食都得,點左就會太鹹,唔點都已經夠好食,可以食到蛋香味滷水三寶都唔錯,幾隻蛋的火㗋都做得好好,蛋黃唔會全熟,保留少少糖心嘅質感,滷水雞腳同豬手都炆得夠林,但係花生就太過軟身了,有少少偏粉。
好肚餓,行過見到呢間店,見唔使等位,就唔理,走咗入去了😂

呢個油飯都不錯,好夠味,又香,啲飯濕濕地,容易入口

炒通菜,菜夠綠夠新鮮,食落爽口,調味唔會太咸,送飯一流

2020-05-26
2020-04-28 677 views
今日中午同朋友到少爺18食。上open rice搵諗住環境靚坐得舒服而揀。叫左個海南雞飯同馬拉盞炒牛肉河。海南雞80幾蚊勁肥又無味。牛河俾70幾蚊,出來時勁細碟好似食下午茶份量。先發覺原來隔離枱叫同一碟,人哋果份大啲。好明顯係一齊炒完分唔勻。牛河淡而無味又多油🤦🏻‍♂️牛河又硬。食物質素完全一般。如果為左坐得舒服都ok,食物就真係好一般。應該以後唔再考慮呢間餐廳了。完全無驚喜,比茶餐廳味道更差!
2020-04-21 561 views
網上外賣平台叫左少爺18食下,因為自己本身好鐘意食串燒,今次食雞肉串燒同牛肉串燒,雞肉唔錯幾好味,但牛肉太難咬開,下次唔洗叫,個醬完全唔需要,本身已經好夠味

2020-03-12 1007 views
去葵芳醫肚,見到呢間少爺18有promotion做緊,而且疫情下都仲有9成以上入座率,應該靠得住,就入去試下。茶位$6,荔枝茶好飲。印尼炒飯,雞肉串燒,蝦,都好食😋感謝節加配價,原本想食烏頭,點知話賣晒,所以轉牛肋條。咖哩牛肋條,有d咸,而且似牛腩多過牛肋條。唔太肚蝕,食兩碟就夠☺食評話侍應生服務唔好,個人覺得幾好,唔知關唔關疫情事啦😝

茶位$6,荔枝茶好飲。

印尼炒飯,雞肉串燒,蝦,都好食😋
印尼炒飯

感謝節加配價,原本想食烏頭,點知話賣晒,所以轉牛肋條。

咖哩牛肋條,有d咸,而且似牛腩多過牛肋條。
咖哩牛肋條

唔太肚蝕,食兩碟就夠☺
食評話侍應生服務唔好,個人覺得幾好,唔知關唔關疫情事啦😝
2020-03-11
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$90 (Dinner)
印尼炒飯
咖哩牛肋條
2020-03-11 547 views
就是見到感謝祭中有$68烏頭魚,所以就進來一試。叫了海南雞飯加原條胡椒湯烏頭。海南雞飯很快便到,但原條烏頭只來了火爐,所以只有飲住碗湯,試了一啖,發現超超咸,放棄了;其實好討厭上菜速度相差太遠,烏頭實在等得好耐,幸好海南雞可以冷食,如果唔係等得條魚上又煲熱,D餸又凍。條魚終於上,配菜較少,但糊椒湯好飲。整體唔錯,之於海南雞,都算滑,反而係焦汁出色,薑一茸,辣醬及甜豉油各有味道。服務上就一般,在疫情期間其實客與客可以坐開點,但侍應就常常把食客緊貼大家而座。最後由於鄰座又咳又流鼻水,我們都要求調位。
2020-03-09
$105 (Dinner)
2020-02-23 596 views
最近係好朋友生日,於是少爺請我地食飯。揀左間主打東南亞地區菜式既餐廳。招牌海南雞 $268 全隻配雞油飯及雞湯各2碗雞肉幼滑,而且新鮮,點埋醬油味道一流。果然係呢度既招牌雞湯味清甜椰香海鮮喇沙 $98喇沙味濃,蝦肉鲜甜印尼炒飯配沙嗲 $92串燒風味十足,跟朋友的第一口搶的是脆蝦片 芒果開心果拉昔 $38啜一口,開心果既滋味溶入芒果奶昔中,簡直係一場味覺饗宴環境都唔錯 打卡之選文青感覺,另一個背景令人心情好舒服一家大細食得,同朋友情人食都得茶具都充滿風味隻碗花紋都幾靚
最近係好朋友生日,於是少爺請我地食飯。

揀左間主打東南亞地區菜式既餐廳。

招牌海南雞 $268 全隻

配雞油飯及雞湯各2碗

雞肉幼滑,而且新鮮,點埋醬油味道一流。果然係呢度既招牌

雞湯味清甜

椰香海鮮喇沙 $98
喇沙味濃,蝦肉鲜甜

印尼炒飯配沙嗲 $92
串燒風味十足,跟朋友的第一口搶的是脆蝦片

芒果開心果拉昔 $38
啜一口,開心果既滋味溶入芒果奶昔中,簡直係一場味覺饗宴

環境都唔錯 打卡之選
文青感覺,另一個背景令人心情好舒服
一家大細食得,同朋友情人食都得
茶具都充滿風味
隻碗花紋都幾靚

2020-01-18 472 views
約左中學老師聚聚搵個地方近大家又可以傾偈吾洗趕住走呢間晚市都吾少人 可以book定👉🏻招牌xo醬蘿蔔糕味道吾錯送飯都ok但糕炒得未夠乾👉🏻招牌海南雞套餐 (有飯同湯)雞夠滑份量多三個人食半隻都食唔哂👉🏻炒通菜呢個推介👉🏻印度薄餅揀左肉鬆煉奶 兩樣幾夾襯熱食好惹味❤️但留意都有漏單情況啊
約左中學老師聚聚
搵個地方近大家又可以傾偈吾洗趕住走
呢間晚市都吾少人 可以book定

👉🏻招牌xo醬蘿蔔糕
味道吾錯
送飯都ok
但糕炒得未夠乾

👉🏻招牌海南雞套餐 (有飯同湯)
雞夠滑

襯熱食好惹味❤️

但留意都有漏單情況啊
2020-01-10
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • 招牌海南雞飯
  • 印度薄餅
這間星馬餐廳算是寬敞枱與枱之間的空間非常足夠~~不會太擠迫~~牆壁用彩色碟子裝飾,配上綠色葉子牆色彩繽紛的~~🤹‍♀️🤹‍♀️🤹‍♀️一入座侍應就會馬上捧上茶壺,還有一個熱水壺方便大家自行添水~~哈哈哈哈哈哈~~😂😂😂餐廳食物款式種類豐富~~有滷水、肉骨茶、粉麵、串燒等等~~現在餐廳還在做感謝節的優惠以超優惠的價錢就可以品嚐到指定的食物~~🤡性價比超高~~抵食~~🤗🤗🤗滷水拼盤 (原價$108)(感謝節價$38)🥢豬手滷得入味,豬皮軟軟彈彈,充滿骨膠原的感覺~~🥢雞腳也是軟軟淋淋,入味帶甜~~🥢鴨蛋是半熟的狀態,油潤,好吃~~🥢豆腐是炸豆腐,微甜的滷水汁,香香滑滑的~🥢花生是炆到超級入味,粒粒都完全吸收滷水汁~💕感謝節價$38真的是一定要推薦來試一下,性價比超高,味道又好💕沙嗲拼盤 (2款,共6串) ($82)牛肉串燒烤得乾身香口,牛味濃~~🐮雞肉串燒則比牛肉較嫩,外表烤得很香,內裡肉嫩,不錯不錯~~🐥沙嗲醬超級香濃,有花生香,配串燒一流~~🥜奶油肉鬆夾薄餅 ($58)薄餅烤得超級酥香,吃得出一層一層的感覺~~配上甜甜的奶油、咸香的肉鬆~~~說不出的美味,一定一定要試一下,推薦~~😍馬來西亞
這間星馬餐廳算是寬敞
枱與枱之間的空間非常足夠~~不會太擠迫~~
牆壁用彩色碟子裝飾,配上綠色葉子牆
色彩繽紛的~~🤹‍♀️🤹‍♀️🤹‍♀️

一入座
侍應就會馬上捧上茶壺,還有一個熱水壺
方便大家自行添水~~哈哈哈哈哈哈~~😂😂😂

餐廳食物款式種類豐富~~
有滷水、肉骨茶、粉麵、串燒等等~~
現在餐廳還在做感謝節的優惠
以超優惠的價錢就可以品嚐到指定的食物~~🤡
性價比超高~~抵食~~🤗🤗🤗

滷水拼盤 (原價$108)(感謝節價$38)

🥢豬手滷得入味,豬皮軟軟彈彈,充滿骨膠原的感覺~~
🥢雞腳也是軟軟淋淋,入味帶甜~~
🥢鴨蛋是半熟的狀態,油潤,好吃~~
🥢豆腐是炸豆腐,微甜的滷水汁,香香滑滑的~
🥢花生是炆到超級入味,粒粒都完全吸收滷水汁~

沙嗲拼盤 (2款,共6串) ($82)

牛肉串燒烤得乾身香口,牛味濃~~🐮
沙嗲醬超級香濃,有花生香,配串燒一流~~🥜

奶油肉鬆夾薄餅 ($58)

薄餅烤得超級酥香,吃得出一層一層的感覺~~
配上甜甜的奶油、咸香的肉鬆~~~
說不出的美味,一定一定要試一下,推薦~~😍

馬來西亞肉骨茶 (藥材) ($128)

肉骨茶的湯底極濃郁,充滿藥材味
但是藥材味是很順滑的,絕不難入口~~
排骨則是炆得很軟腍,輕輕一咬,已經骨肉分開
但排骨忟得入味,仍能保持不會柴,很讚~🍖
裡面還有冬菇、豆腐卜等配菜
全都是吸收了藥材湯汁,好吃好吃~~🤤
天寒地凍之下,喝一口這個肉骨茶,養生又暖生~~💕💕💕

這間餐廳食物味道不錯~~
價錢合理,有感謝節的價錢更合理,性價比高~
坐得頗舒服,可以和朋友慢慢聊天的地方~~
值得再來~~🤗🤗🤗

哈哈哈哈哈哈~~😂😂😂

• 沙嗲拼盤
  • 滷水拼盤
  • 奶油肉鬆夾薄餅
  • 馬來西亞肉骨茶(藥材)
2019-12-16 434 views
唔知已經幾耐未黎食過,雖然無訂枱,亦已滿座,但由於餐廳地方都大,所以等咗大概20分鐘左右就已經可以入座啦!同朋友吹下水一陣時間好快過。宜家食物種類多咗好多,小食、主菜、甜品有齊,我最愛嘅無骨海南雞飯一如既往嘅好味,宜家餐廳亦做緊優惠,好抵食,最緊要餐廳無限時,我哋幾個女仔係附近血併完再Girl talk嘅好地方,成日食得西餐多都悶,食下其他菜黎講,星加坡菜都幾啱我哋,每位職員係繁忙時間時,服務態度仍好好,這真係值得一贊的。👍🏻
2019-12-15
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2019-12-14 350 views
以前比較常來,因為我爸爸喜歡這家的海鮮叻沙,他去世差不多4年,我只來過2次,都是吃午餐,感覺值格上調了很多!以前工作日午市套餐,比較抵食,現在不怎麼抵!海鮮叻沙的味道還是排第一,湯底夠濃!挺辣的!海鮮有1隻蝦,青口、魷魚,不算豐富!健怡去骨海南雞飯排第二,不吃辣的好選擇!三文魚撈起,定價偏高,蔬菜不太新,不推薦!服務有待加強!服務員不夠主動,我們點的菜有點多,桌面不夠位,服務員就端着菜,站着等,等什麼?等容人騰出空間放菜!

三文魚撈起,定價偏高,蔬菜不太新,不推薦!

Delivery
2019-12-10 363 views
之前食咗唔好食嘅新加坡嘢,要食返啲好食嘅!同友人行完葵涌廣場,就行咗過嚟新都會搵嘢食。見到呢到有間少爺18,又唔洗點等位,就嚟試下。之前我試過沙田新城市嗰間,都唔錯,呢間都無令我失望。好鍾意啲碗碟 design 第一次飲佢哋嘅三色冰,難得覺得好好飲呀!因為香港好多三色冰都整得麻麻地。我哋嗌咗個 Roti 配咖喱汁。好鬆脆好味。仲有沙嗲!我哋揀咗雞同豬。主菜我哋嗌咗肉骨茶。我自己鍾意馬拉style有藥材味重啲。呢度兩款肉骨茶都有。配埋飯超正!好足料好好味!

好鍾意啲碗碟 design

我哋嗌咗個 Roti 配咖喱汁。好鬆脆好味。

仲有沙嗲!我哋揀咗雞同豬。
2019-11-28
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
  • 肉骨茶
2019-10-25 447 views
好差既服務態度食物一般般 同唔夠熱1. 叫佐個蝦棗食到最尾都未黎 追單個待應先話原來廚房同佢講無哂 佢唔記得通知我地 2. 叫佐個甜品 等佐十五分鐘 追單 先講個甜品原來要等20分鐘 好啦 咁再等 等到佢比單我催我埋單 我就話野都未試齊催埋單? 佢先睇單話原來個甜品跟本無洛單 即係等完都無得食 發覺漏單之後 我當然問 點解你地成日乜野都唔通知個客 個女待應仲要勁唔好態度講 岩岩唔係我同你地洛單 我唔清楚3. 洛單個時 好正常如果個客無講要邊款 個待應唔係應該問番轉頭 要邊款? 要我係咁問 個待應唔出聲 直到我以為佢聽唔到 我問一聲 有洛到單嗎? 先話我地個xx 有兩款架 咁如果我唔出聲問 我又真係睇漏佐 係味一直等洛去唔洛單? 成餐飯好差 等完又等 發覺係白等 啲野好食既話都算 重點唔好食態度又差 !
好差既服務態度
食物一般般 同唔夠熱

2019-10-09 629 views
呢間少爺18之前啱新開個陣食過一次😝印象中味道都唔錯!而且環境有特色坐得舒服!隔左咁耐今次屋企人想食星馬菜就提議再黎呢到食🇸🇬🇲🇾🙌🏻印尼炒飯配沙嗲串燒 $92 有驚喜!!醬汁甜甜鹹鹹好惹味😋配料好豐富!有洋蔥粒、大蝦仁、青瓜粒、太陽蛋🍳撈埋一齊食味道層次同口感都好豐富更清新!蝦仁大大隻新鮮爽彈,加左爽脆青瓜粒中和左整體味道,唔會過鹹得黎🥒又夾又好味!😋串燒之中牛肉最考功夫,好多地方都燒都好乾好韌😢而呢碟配上既串燒牛都係燒過龍,稍為過韌⋯呢碟炒飯仲有兩片蝦片,脆卜卜唔錯🦐香茅蜜糖單骨雞翼 $48 雞翼炸得外皮酥脆 雞肉嫩滑點埋泰式雞醬好好味呀💕但香茅蜜糖味唔夠突出,比較淡我會比較鍾意之前個參巴蜜糖雞翼味道濃郁惹味啲!青瓜雞絲夾酥餅 $56 即叫即煎 酥餅外微脆 內軟熟煙韌😋夾雜爽甜青瓜、嫩滑雞絲同醬汁,呢個配搭加埋甜甜鹹鹹既醬汁好似食緊片皮鴨既味道呀🤣幾特別!(又有啲似手抓餅~)略嫌加得太多醬汁 令到酥餅唔夠酥脆 但整體味道仍算不錯😋馬來西亞肉骨茶 $128 一黎到已經聞到好香藥材味~飲落味道甘甜 濃淡適中,材料十分豐富!有冬菇、豆卜、油條、腐皮、蘿蔔,同3-4條豬骨,肉質好淋,軟嫩又
呢間少爺18之前啱新開個陣食過一次😝
印象中味道都唔錯!而且環境有特色坐得舒服!
隔左咁耐今次屋企人想食星馬菜就提議再黎呢到食🇸🇬🇲🇾🙌🏻

印尼炒飯配沙嗲串燒 $92
有驚喜!!醬汁甜甜鹹鹹好惹味😋
配料好豐富!有洋蔥粒、大蝦仁、青瓜粒
、太陽蛋🍳
撈埋一齊食味道層次同口感都好豐富更清新!
蝦仁大大隻新鮮爽彈,
加左爽脆青瓜粒中和左整體味道,
唔會過鹹得黎🥒又夾又好味!😋
串燒之中牛肉最考功夫,
好多地方都燒都好乾好韌😢
而呢碟配上既串燒牛都係燒過龍,稍為過韌⋯
呢碟炒飯仲有兩片蝦片,脆卜卜唔錯🦐

香茅蜜糖單骨雞翼 $48
雞翼炸得外皮酥脆 雞肉嫩滑
點埋泰式雞醬好好味呀💕
但香茅蜜糖味唔夠突出,比較淡
我會比較鍾意之前個參巴蜜糖雞翼味道濃郁惹味啲!

青瓜雞絲夾酥餅 $56
即叫即煎 酥餅外微脆 內軟熟煙韌😋
夾雜爽甜青瓜、嫩滑雞絲同醬汁,
呢個配搭加埋甜甜鹹鹹既醬汁好似食緊片皮鴨既味道呀🤣
幾特別!(又有啲似手抓餅~)
略嫌加得太多醬汁 令到酥餅唔夠酥脆
但整體味道仍算不錯😋

馬來西亞肉骨茶 $128
一黎到已經聞到好香藥材味~
飲落味道甘甜 濃淡適中,
材料十分豐富!
有冬菇、豆卜、油條、腐皮、蘿蔔,
同3-4條豬骨,肉質好淋,軟嫩又入味!

星洲炸蠔餅 $68
蠔餅唔會太油,蠔仔新鮮大隻,味道鮮甜💙
但加左太多麵粉去整,
而且用上既雞蛋都冇乜雞蛋香味,所以不推介!

炸蝦棗 $55/3粒
比較少見既一道小食,混入豬肉同蝦肉再炸🐖
外皮酥香炸得唔油膩👍🏻
我以為類似炸蝦丸啲friend 點知食落好乾
亦無乜蝦味 食唔到蝦肉⋯
唔難食但唔知食緊乜😅係
點左泰式雞醬味道好味啲!
但呢個價,完全唔值!!

整體雖然無太大驚喜,但都未算伏!
每樣都唔錯但就係差少少咁!可試可不試!
有埋折做緊優惠唔洗排隊就絕對可以一試啦
(三個人叫左成枱野都係$500有找,
都算抵食😋❤️
聽聞喇沙都唔錯,下次可以試下😋
2019-09-27 554 views
經OpenRice叫咗個外賣,個Apps話8:24有得拎,8:30去到佢話個外賣比錯咗其他人,叫我等等即刻整俾我,個所謂經理一直話好快好快,結果等到9:00先至嘔個薄餅同埋炒貴叼出嚟,我5分鐘拎到屋企發現原來所有嘢都係凍嘅,個所謂招牌海南雞飯啲雞完全冇味,似係浸水浸左成晚啲飯,就似隔夜冷飯,仲夠膽死收90幾蚊,衰啲講句,葵涌廣場$42海南雞飯仲好食過佢,啲Staff完全冇溝通,真係唔使旨意有下次....
TakeAway
🔸馬來西亞肉骨茶 (藥材) $128用煲仔飯既煲上,十分足料。一打開蓋藥材味道濃郁,有兩條大大的肉骨,肉質幾腍。其他藥材配料都好多,再配白飯,食晒真係夠飽。🔸椰香海鮮喇沙 $98超級大碗,內有米線及米粉,份量勁多,兩個女仔食都得。喇沙味香,椰油多但椰奶味可以再多啲,成碗野幾油膩。配料方面有三隻蝦、魷魚、魚柳、豆卜、溏心蛋等,過得去。🔸肉鬆煉奶夾酥餅 $56一份四片,share食每人一兩塊當小食幾正。餡料肉鬆夠多,但煉奶較少,不過依然食到甜味。夾酥餅夠熱,十分酥脆。推薦!.by VIN環境分數: 8/10食物分數: 7.5/10

🔸馬來西亞肉骨茶 (藥材) $128
馬來西亞肉骨茶 (藥材)

🔸椰香海鮮喇沙 $98

by VIN
環境分數: 8/10
食物分數: 7.5/10
2019-09-20
$100 (Lunch)
肉鬆煉奶夾酥餅