2019-10-09 269 views
Instagram上看到這裡,佈置十分文青。初次來到發現這裡確實跟instagram上展示一樣,每個角落都漾溢著清新的氣息。除了是一間cafe外,這裡還有層架擺賣飾物及衣服,不過全都是少女風,不太適合男孩子。點了伯爵茶千層蛋糕,但伯爵茶味比較淡,蛋糕的size也比較小,但值得稱讚的是口感十分creamy,而且還可以品嚐到層與層之間交錯的口感。除了伯爵茶外,其實還有奶茶烏龍及玫瑰味道,下次都會再去試其他口味。相比起蛋糕,這個凍的泡沫玫瑰鮮奶確實充滿著濃濃的玫瑰花味,香氣十足,而整體感覺牛奶偏滑,十分易入口。無咖啡不歡的文青鄰家女孩朋友就點了個咖啡冰塊牛奶,牛奶口感幼滑,而且用上咖啡冰塊不會把味道弄淡,確實是店家的細心安排。

2019-09-22
  • 咖啡冰塊牛奶
  • 泡沫玫瑰鮮奶
  • 伯爵茶千層蛋糕
2019-10-09 98 views
第二次來到這裡,這次點了岩鹽烏龍芝士奶蓋千層蛋糕,賣相相比花茶蛋糕比較失色及單調,但頂層確實有濃濃芝士味。千層蛋糕層與層之間的口感沒有令人失望,十分鬆軟分明。Cream Soda來了,是一杯裝有雲呢拿雪糕的tiffany blue soda。在這炎熱的日子裡,冰涼的soda跟雪糕是一個不錯的選擇。不過略歉杯子口太小了,舀雪糕有少許不便。另外還叫了一個烤芝士菠菜焗薯配沙律,有少量蕃茄仔同茄汁焗豆伴碟。主角焗薯十分香口,剛舀一下,香氣四溢,不過焗薯的分量實在太多,差點兒吃不下。

2019-10-05
2019-09-28 211 views
行入呢間cafe,感覺好舒服清風同好文青啊~~想去呢間cafe好耐,終於放假可以去潮聖下!Ocean Soda 係一杯波子汽水加雪糕!飲品一黎到就俾佢呢隻顏色吸引咗,好靚丫!Tiffany blue飲落口都唔差,唔會好怪既味道!呢個多士唔好以為佢好平凡普通,原來咁簡單既配搭就已經好好味!烤過既麫包加咗啲蜜糖同雪糕黎食,原來口感好豐富!最後緊係有張呃like用既大合照打卡用既角落頭,放有一幅有意思既字句畫值得再黎放鬆心情既好地方!
行入呢間cafe,感覺好舒服清風同好文青啊~~

想去呢間cafe好耐,終於放假可以去潮聖下!

飲落口都唔差,唔會好怪既味道!

最後緊係有張呃like用既大合照

打卡用既角落頭,放有一幅有意思既字句畫
值得再黎放鬆心情既好地方!

2019-08-24 378 views
長沙灣工廈名為「治癒羔羊」的cafe每個角落都用心佈置過,簡約舒適呢到好岩文青女孩黎呃like影相布置以白、木色為主調,配襯植物、乾燥花裝飾,環境愜意舒適,清新感覺泡沫薰衣草鮮奶$42見到薰衣草有少女嘅感覺,飲落有濃濃嘅薰衣草味,唔太假!想飲特別啲嘅鮮奶可以試下呢隻薰衣草鮮奶玫瑰花千層蛋糕 $52女仔而設的甜品,黎到一定要叫玫瑰花千層蛋糕,加入玫瑰醬料及花瓣,個樣好靚,影相、呃like 1 流食落有玫瑰花味,比較自然 同唔太甜環境以白光為主,影相一流
長沙灣工廈名為「治癒羔羊」的cafe
每個角落都用心佈置過,簡約舒適

呢到好岩文青女孩黎呃like影相

泡沫薰衣草鮮奶$42
見到薰衣草有少女嘅感覺,飲落有濃濃嘅薰衣草味,唔太假!
想飲特別啲嘅鮮奶可以試下呢隻薰衣草鮮奶

玫瑰花千層蛋糕 $52

食落有玫瑰花味,比較自然 同唔太甜

環境以白光為主,影相一流
  • 玫瑰千層蛋糕
2019-08-15 284 views
羔羊有弱小的意思,亦有替人贖罪的意思,如「代罪羔羊」於古代是我個重要的祭品。.環境:地方不是太大,內裡只有4張枱,不同格調的枱;坐下了數分鐘,就像真的被治癒了的羔羊一樣,很放鬆,把過去工作的煩憂放下。店除了是Cafe也是服務零售店,而服飾及手飾皆由店主親自設計,其實服飾與手飾的擺設本身就是最好的裝飾,設計與整個環境很配合。.📍抹茶麻糬千層蛋糕-抹茶千層蛋糕不特別,但與麻糬合體的千層蛋糕就暫時第一次見到,千層蛋糕以幼滑細緻見稱,但店主一反常態令千層蛋糕變的煙韌,口感非常特別,可惜這是daily special order,要睇下你同佢夾吾夾啦。.📍泡沫蜂蜜鮮奶-打了泡的師奶,口感綿滑,蜂蜜作提味更佳。.記住最好選平日,一個人擁有成間Cafe的治癒程度是不能想像的。.😋味道:7/10🙃回頭:8/10🏞環境:7.5/10💰消費:$100

環境:
📍抹茶麻糬千層蛋糕
📍泡沫蜂蜜鮮奶
-打了泡的師奶,口感綿滑,蜂蜜作提味更佳。
😋味道:7/10
🙃回頭:8/10
🏞環境:7.5/10
💰消費:$100
2019-07-13
$100 (Tea)
2019-08-12 275 views
星期六放左工之後就同男朋友嚟左公司附近嘅樓上cafe傾下計, 休息下👫🏻😊😊 e到地方唔算好大, 但枱同枱之間嘅空間都算闊, 擺設裝修都幾文青, 感覺幾舒適寫意,每個角落都可以成為影相打卡嘅靚位, 即使係相機殺手嘅朋友仔都可以影到靚相😂📸 我地兩個都唔太肚餓, 所以叫左一個焗薯🥔, 蛋糕🍰同飲品☕🍵☺️烤芝士菠菜焗薯🥔, 佢會配埋沙律🥗, 蕃茄仔🍅同茄汁焗豆嘅。一開始我叫嘅時候的確有諗過會唔會伏嫁呢🤔🤨但結果完全錯哂😂 一嚟到就覺得好香, 食落又覺得個菠菜同焗薯幾夾, 完全係意料之外, 真係幾好食!🙈🙈😋😋👍🏻👍🏻玫瑰花千層蛋糕🌹🍰, 淨係個賣相都已經好靚, 大塊細塊嘅玫瑰花花瓣散落係蛋糕上面, 完全係唔捨得🔪開嚟食😍😍 味道唔錯嘅, 個人覺得有少少甜, 蛋糕有淡淡嘅玫瑰花味, 而且中間嘅cream都幾滑😊泡沫玫瑰鮮奶🌹🍼, 奶味比較重, 玫瑰味相對淡少少, 但泡沫都夠嘅😊熱菊花紅棗杞子茶🌼☕, 佢有個⏳比你嘅, 當⏳➡️⌛就可以飲😊 咁就唔洗驚唔知道幾時飲得啦😉 菊花味濃, 紅棗味甜, 加埋一齊味道幾清, 幾適合女士們嘅飲品😊

Type of Meal
Tea
  • 烤芝士菠菜焗薯
2019-07-27 222 views
前幾日我同媽咪去咗呢間cafe食咗千層蛋糕包括玫瑰花千層蛋糕和蝶豆花伯爵茶千層蛋糕, 味道都幾好食😊,每一層嘅餅都好薄,cream搽得都幾均勻,所以整體出嚟嘅千層蛋糕唔會話前面會塌咗。。。但咖啡就麻麻地,我叫咗一杯朱古力咖啡(mocha) 飲落去既時候味道偏甜,咖啡味唔係好夠香。但環境比較寧靜都有一、兩個打卡位啱曬啦,可以Po 下相🥰另外側邊有少少手作嘅飾物擺系到賣,都幾靚架
另外側邊有少少手作嘅飾物擺系到賣,都幾靚架
2019-06-18 363 views
呢一到絕對係女生打卡﹑傾計﹑休閒既好地方,因為佢整體裝潢,其每一個角落都好唯美,好合適影相。靜得黎,又舒服,令老虎都好想靜落黎。店內重有擺賣飾物﹑衫褲鞋等。欴食方面設有每人最低消費$30/人。All Day Breakfast 味道不過不失唔算話好特別。反而好鍾意黑松露蝦焗薯,非常足料,味道好香黑松露,真係啖啖都有蝦肉。而薯仔焗得香脆。飲品都整得好靚,雖然對老虎黎講真係幾啖飲晒。但係味道係好飲,同埋有賣相。老虎乸相當滿意治癒羔羊整體評分 7.5 /10推介: 熱抹茶牛奶﹑松露蝦焗薯(五分滿)老虎回頭率:🐯🐯🐯🐯

店內重有擺賣飾物﹑衫褲鞋等。
欴食方面設有每人最低消費$30/人。

治癒羔羊
整體評分 7.5 /10
推介: 熱抹茶牛奶﹑松露蝦焗薯
(五分滿)老虎回頭率:🐯🐯🐯🐯
2019-06-06
2019-06-17 243 views
難得一間咁文青嘅咖啡店,充滿台灣風格,同朋友下午就嚟坐下傾下偈。cafe環境都算坐得幾闊落,雖然座位唔算好多,但係可以悠悠閑地hea下。我哋就叫咗橙汁,普普通通,正常。最特別既係叫咗蝶豆花千層蛋糕,賣相真係好靚,紫紫地色,而且味道都好好,千層蛋糕做得好好,每一層嘅cream唔會好多,而且食落去唔會好甜。佢仲有好多唔同味道,例如伯爵茶、玫瑰等等,下次都會再去試下其他味道。千層蛋糕做得非常之出色,餐廳環境仲好靚適合打卡影相!

我哋就叫咗橙汁,普普通通,正常。

千層蛋糕做得非常之出色,餐廳環境仲好靚適合打卡影相!
2019-05-31 349 views
同朋友行完週末市集之後就黎到呢度避暑,去到嘅時候冇咩人,好安靜。店面大概有3-4張臺, 仲有個角落係可以坐係地毯度享用食物。坐低之後我點左咖啡冰塊牛奶,牛奶係分開裝係第二個杯度,方便客人自己鍾意落幾多就落幾多。咖啡味道不錯,因為可以自己落牛奶,所以咖啡味唔會比牛奶掩蓋曬。 我地都有order到千層蛋糕同焗薯,味道都唔錯!
咖啡冰塊鮮奶

2019-04-22
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$60 (Tea)
咖啡冰塊鮮奶
2019-05-28 206 views
成日見到啲人係依間餐廳打卡我同黑女神都決定黎朝一朝聖典型工廠大廈入面嘅cafe仔 一入去就見到打卡位 但遺憾已經有人坐咗食物方面無乜選擇由於唔肚餓 我地都係每人叫咗杯野飲再share個焗芝士煙肉墨西哥粟米片其實就係doritto再加啲芝士同煙肉啲芝士有少少hea...可以再焗好啲我叫咗杯healing soda 幾打卡able但有啲甜 加埋雪糕再濟啲其實都無expect會好好食走之前影到幾張相仔就心滿意足了lol
成日見到啲人係依間餐廳打卡
我同黑女神都決定黎朝一朝聖
典型工廠大廈入面嘅cafe仔
一入去就見到打卡位 但遺憾已經有人坐咗
食物方面無乜選擇
由於唔肚餓 我地都係每人叫咗杯野飲
再share個焗芝士煙肉墨西哥粟米片
其實就係doritto再加啲芝士同煙肉
啲芝士有少少hea...
可以再焗好啲
我叫咗杯healing soda
幾打卡able
但有啲甜 加埋雪糕再濟啲
其實都無expect會好好食
走之前影到幾張相仔就心滿意足了lol
2019-05-16 2693 views
前排IG洗版,見極都係呢間cafe,我終於都忍唔住叫人陪我去,諗住人多D叫多D,不過最後都係叫好少哈哈.裡面整體裝潢其實真係幾文青,起碼每一個角落都好打卡仲有個小攤檔賣飾物同衫餐牌食物選擇唔多,而且價錢都唔平,所以我地左諗右諗都係叫番基本嘢由於小店得一個人營運,所以等食物基本上可以話係等一世,叫我地飲住嘢等啦抹茶冰塊牛奶 $40綠茶latte係呢度招牌,好多人都叫,因為佢係綠茶冰粒再倒奶落去,成件事其實幾好玩,不過奶同綠茶冰比例錯曬,太多奶,而綠茶冰本身太甜,所以點斟都覺得太甜,建議畀個大D的杯同埋用苦D的綠茶。咖啡冰塊牛奶 $40同上,但今次咖啡冰相對地無咁甜,可以順利倒奶,但問題係牛奶未倒曬咖啡冰已經融曬,好快玩完+飲完,如果可以畀多幾粒咖啡冰會好D,但咁沖咖啡牛奶都幾滑,如果本身唔係對綠茶有偏好建議點呢杯。All Day Breakfast $98呢個價錢suppose份量都應該有返咁上下,但實際係一個快餐店下午茶份量,牛角包好似overbaked,沙律少到喊,就算一個人食都屬於極度不足,條腸又好似隨便淥熟咁,唯一可以稱讚係焗蛋做得唔錯,但整體令人失望。烤芝士菠菜焗薯 $78見到

裡面整體裝潢其實真係幾文青,起碼每一個角落都好打卡

仲有個小攤檔賣飾物同衫

抹茶冰塊牛奶 $40

咖啡冰塊牛奶 $40
咖啡冰塊牛奶

All Day Breakfast $98

烤芝士菠菜焗薯 $78
烤芝士菠菜焗薯

見到咁細碟,極度後悔決定3個人share 2份,沙律普通,沙律醬偏多,不過薯仔的確係焗得唔錯,香之餘時間控制非常準確,有烤脆部分而芝士亦與菠菜完美結合,令人一吃再吃,可惜係佢太~~~~細了。
烤芝士菠菜焗薯

如果你打算嚟食午餐,我強烈建議你唔好考慮,因為等上菜起碼要45分鐘,真係會等到餓鬼投胎,等仲耐過食,但如過純粹想打卡,係唔錯的,只係性價比略低。
Type of Meal
Lunch
咖啡冰塊牛奶
2019-05-03 323 views
治癒羔羊healing go yard .....聽到個名已經覺得好舒服!在繁忙的工作中,放假應該找尋一個地方可以放鬆心情。治癒一下緊張的神經和心情!Cafe 的位置在工廠大廈入面!從地鐵站走過去,大概需要5至10分鐘!平平無奇的工廠大廈,卻隱藏着一間好特別的Cafe!一入到門口,就立即被吸引了!人不是太多,環境好舒服!好多綠色的植物和花朵!感覺環境很優雅!首先看看Menu有什麼食!我們本來想點黑松露炸薯角和伯爵茶千層蛋糕!但可惜當天兩樣都沒有賣!我們有一點點失望!最後點了兩份焗薯!兩杯飲品及兩個甜品!飲品我們點了兩杯梳打汽水!一杯系strawberry soda 同埋令一杯系ocean soda !一紅一籃!放埋一齊好漂亮!味道卻一般!就是普通的梳打汽水!只是顏色令到整體感覺很好看!主食我們點了兩份焗薯!味道冇乜特別!同普通出邊食嘅焗薯一樣!甜品卻有少許的驚喜!玫瑰千層蛋糕除了賣相好看,味道亦相當唔錯!感覺不會太甜亦不會太漏!蜜糖方塊轉就冇乜特色!總括而言,環境俾人一個好舒服的感覺!但係食物就一般!而且價錢有點略貴!

飲品

焗薯

甜品

飲品
甜品
2019-04-08 1061 views
突然好想食蛋糕🍰開始覺得(唔係好肚餓的話)食嘢應該要揀一啲自己鍾意的😋而唔係簡單地為咗醫肚🙈🙈相信男朋友聽到的話會打死我😂餐廳嘅食物有好多款不過已經食咗正餐所以我哋食叫咗兩杯嘢飲兩件蛋糕。(1) 蝶豆花伯爵茶千層蛋糕 $54🍰睇見食評話 伯爵茶味重 我否定😉千層蛋糕稍微嫌厚Cream的份量剛剛好👌🏽勝在整體味道不甜 而且偏滑😁好奇一問什麼係碟蝶豆花😂。(2) 岩鹽奶蓋烏龍千層蛋糕 $54🍰白色的表面 就係平時飲奶茶的奶蓋🥤Cream cheese🙌🏽並不會覺得甜 反而有小小鹹千層蛋糕方面 Cream唔會覺得好厚 剛好。(3) 泡沫玫瑰鮮奶 (熱) $42🍵單純講香味的話 玫瑰味會比薰衣草味突出🌹個人也是喜歡玫瑰味整體感覺 牛奶偏滑 不錯的選擇。(4) 泡沫薰衣草鮮奶 (熱) $42🥛聞落去 有薰衣草的香氣🍃飲落口 薰衣草味不突出飲飲下仲有少少益力多的甜味🌝。餐廳佈置好有心機周圍都係花完全係一間適合女仔傾計打卡嘅樓上cafe🙈
突然好想食蛋糕🍰
開始覺得(唔係好肚餓的話)
食嘢應該要揀一啲自己鍾意的😋

周圍都係花
完全係一間適合女仔傾計打卡嘅樓上cafe🙈

• 蝶豆花伯爵茶千層蛋糕
2019-03-31 391 views
忙裡偷閒 見屋企過黎都近近地就同男友去食個lumch 我地一開門就黎 入到黎見到吾單止有野食 仲有衫 精品etc賣 都幾闊落 但環境就冇睇相咁靚 我地開始叫野食👍🏻 咁岩個日冇rose既產品 就有少少失望 只好試其他1.all day breakfast $98去到邊都要食all day breakfast可惜呢到既all day breakfast配料好少 基本上就得個大既牛角包 其他配料都吾飽肚 $98不太值...2.蜂蜜冰塊牛奶有d甜 一般般 好似普通牛奶加少少蜂蜜撈埋冇 咁就四五十蚊....3.蜂蜜千層蛋糕$52因為冇哂rose味就試呢個 千層蛋糕口感不錯 但都幾細件4.焗薯 $62比all day breakfast飽肚..不過不失Overall試一次就夠 無特別 亦都吾抵食
1.all day breakfast $98

2.蜂蜜冰塊牛奶